Як із закордону повертатимуть ухилянтів. Відповіді військового адвоката

«Чоловіків, які втекли з України, повернуть додому», — таку заяву в ефірі єдиного телемарафону наприкінці березня зробив речник Держприкордонслужби України. Як це буде відбуватись? Hromadske розібрались у питаннях, які породили чимало маніпуляцій і чуток. Наводимо тези Ярослава Жуковського, військового адвоката, щодо найгостріших нюансів.

Скільки чоловіків виїхали:

Платформа Opendatabot порахувала, скільки дозволів на перетин кордону чоловікам видали з початку повномасштабної війни: станом на 1 березня 2023 року — 1,27 мільйона за «загальною процедурою». Наразі 9373 чоловіків не повернулись із закордону. Це 11,1% від загальної кількості тих, хто виїхав за цей період. Найбільше не повернулось мешканців Харківської, Тернопільської та Волинської областей.

Про повістки та притягнення до відповідальності:

Закордонні дипломатичні установи в рамках військового обліку можуть сприяти поверненню військовозобов’язаних на батьківщину. Найбільше дискусій тут викликає слово «сприяти». Чутки, що українців за кордоном пакуватимуть в автобус і примусово везтимуть до України, не відповідають дійсності. Але що саме означає «сприяння поверненню» — українське законодавство не пояснює.

«ДПСУ співпрацює з країнами ЄС та Молдовою, тому чоловіків-утікачів притягнуть до відповідальності» — наголошує Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби України.

Проти нині закордонні представництва не можуть вручати повістки за українським законодавством.

Українське законодавство вимагає від громадян призовного віку, які стають на тимчасовий консульський облік, ставати й на військовий. Інше можна вважати ухиленням виконання від військового обов’язку. Щоб притягнути до відповідальності за це, мають бути факти, що людина умисно порушує правила військового обліку. Це довести складно.

Про депортацію:

Військовий облік у закордонних дипломатичних установах — це декларативний механізм з’ясування даних громадян України. Ігнорування цієї норми не є підставою для депортації.

Також березні вийшла релокейт-аналітика DOU. Тоді ми опитали 2760 українських ІТ-фахівців, з них 585 поїхали понад півтора року тому і ще 2175 айтівців виїхали безпосередньо перед повномасштабним вторгненням або після його початку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

45 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Уже приготовил пива и чипсов в предвкушении... А тут такое. Тема не раскрыта, расходимся

Вільний народе, вільної країни.

Спроба № 2, бо попередній такий коментар DOU видалило за порушення правил спільноти. Цікаво які правила порушують ці 4 слова

Так большинство ойтишников голосовали за Зеленского а теперь плачутся.

Хто це сказав ? Підніміться! ©

Впершу чую таку маячню! Серед усіх знайомих ІТшників + колег з ТОП-2 галєри я знаю лише 2 людей, хто голосував за зебидло. Всі інші — порохоботи

Я думаю, большинство айтишников вообще не голосовали.

Можливо, але я говорю лише за тих з ким знайомий особисто/перетинався в компаніях

9373/1270000=11.1%
Сідай, з математики одиниця!

Наскільки я розумію з цих 1,27млн більша частина виїхала легально. А от скільки виїхало і мало повернутися, і не повернулося....оце певно 9373 і є 11% од них.

Тут не треба натягувати сову на глобус
opendatabot.ua/analytics/way-abroad
Загалом станом на 1 березня 2023 року за «загальною процедурою» було видано більше 1,27 млн дозволів на виїзд. Переважна більшість стосується виїздів у бізнес-справах — близько 1,1 млн дозволів. Лише 170 тис. дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.

1,27млн дозволів це ж не 1,27млн людей.

Наразі 9373 чоловіків не повернулись із закордону. Це 11,1% від загальної кількості тих, хто виїхав за цей період

якщо взяти цю інформацію і порахувати то вийде що виїхало 85 209чол. Умовно якщо на всіх розкинути(не будемо враховувати тих хто не повернувся, 1,27млн/85к) то вийде що в середньому кожен з них 14 разів за рік виїжджав, тобто раз на місяць. хз наскільки цьому можна вірити)

Оце і називається «натягувати сову на глобус». Я не буду детально розжовувати людині з інженерною освітою, чому такі розрахунки нічого не варті.
Але наведу одну деталь, яка допоможе зрозуміти, в чому хиба.
Зазвичай дозвіл на виїзд по «Шляху» оформлюється на термін від 1 місяця до 6 для волонтерів і надає можливість багаторазового перетину. Для водіїв ліцензованих перевізників дозвіл надається на термін дії всього воєнного стану + 90 днів після його завершення.

це ви натягуєте сову на глобус ось такими розрахунками

9373/1270000=11.1%

світ не поділяється на чорне і біле. все набагато складніше. не треба спрощувати.

Олексію, закони математики ніхто не скасовував. Отакі новини розраховані на лохторат. Я ж сподіваюсь, пан не хотів би усвідомити, що йому вішають локшину?

Отакі новини розраховані на лохторат

++++++++++++

що за причина «у бізнес-справах»? Де такі дозволи надають?

Ну, це не зовсім до мене питання, але, наскільки я розумію, йдеться про (а) виконання службових обов’язків водіями, машиністами, провідниками, тощо і (б) службові відрядження, приміром, депутатів та чиновників. Видають такі дозволи в тому самому Міністерстві Інфраструктури України.

Платформа Opendatabot порахувала, скільки дозволів на перетин кордону чоловікам видали з початку повномасштабної війни: станом на 1 березня 2023 року — 1,27 мільйона за «загальною процедурою». Наразі 9373 чоловіків не повернулись із закордону. Це 11,1% від загальної кількості тих, хто виїхав за цей період.

Это они 11% посчитать не могут или остальные 1,08 млн туда-сюда челноками ездят по волонтерским пропускам?

По перше: ухилянтом можна людину визнати лише судовим рішенням. Тобто якщо її вина доведена.
По друге: ніхто нікого не буде силою депортувати з країни, якщо звісно людина не порушила закон в цій країні.
Тому тема суто для хайпу і коментарів.

Комусь просто дуже не подобається, що хтось посмів мати вибір.
Найсмішніше, що я, хто цілком легально виїхав у відрядження до поточного роботодавця за одинадцять днів до війни, чув на свою адресу в ФБ, якраз це описує — чого це ви в привілейованому становищі, а не як усі в Україні? Причому було сказано у відповідь на твердження, що я таки досі роблю те, заради чого і їхав у відрядження (і проєкт, і розвиток українського підрозділу). Тобто хто б ти не був, без «пайцзи від хана» ніззя. Хоч і на словах від балакунів без жодної відповідальності.

Тю, я виїхав два роки тому, бо Амазон почала про це думати відразу після виборів у 2019, їм було зрозуміло чим це все скінчиться. Але мені закидають те саме.

Я насправді сам людина досить войовнича і тому мене обурюють закиди мені особисто — я тут багато разів писав, що я завжди знав, що велика війна буде і був морально готовий до участі в ній (та що там, я в 2004, третьокурсником, зараз після виборів був готовий іти в ліс робити якуновичу герилью)

І от я почав зондувати, як би то повернутися... І виявив, що з моїм дипломом і скіллами в умовний Бахмут потрапити, то ще треба сильно захотіти. В мене освіта електронщика, я вмію тримати в руках паяльник, 18 років у професійному програмуванні, три іноземні мови, досвід з БПЛА (літаю з 2019 року) — мої однокурсники по мобілізації роблять всякі цікаві штуки в тилу, друг-одногрупник прямим текстом пише «почали цінувати спеціалістів» (його самого перевели на технічну тему з Нацгвардії)... Словом, всяка домашня птиця розповідає, що ми ухиляємося від окопів, а нас туди вже й не дуже посилають, гарячка перших днів закінчилася, тепер цінуються не лише офіцери-піджаки чи спортсмени-КМС.

Зато те программисты из знакомых кто уже попал под Бахмут, даже при наличии скиллов, уже оттуда не выберутся — не выпускают

А ви оптиміст. Someday this war is gonna end © Apocalypse now

Это кажется очень далёким финалом.
Но безусловно, при завершении боевых действий оттуда выйдут все, надеюсь.

Ага, очень актуальная фраза из фильма про Вьетнам, учитывая, что та война 10 лет шла.

Для американців вісім, а для в’єтнамців набагато довше, бо спершу були французи.
Просто персонаж класний, це він про запах напалму просторікував :-)

Ні, кіноха шедевральна у всіх сенсах.

Ще не зрозуміло, хто з них мав повернутися (як той стендапер), а перед ким таких зобов’язань не було. Бо в мене зараз один з членів команди в Польщі, але він давно виключений з обліку за станом здоров’я і тому він вільний як птах небесний, як і для чого його повертати?

Притягнути до відповідальності можуть дистанційно. Повернути — тількі у випадку порушення законодавства країни перебування та депортації. Або червоної картки інтерполу.

А в мене сусід каже що земля кругла і що тепер? Вірити в це? Нащо взагалі таку тему обговорювати? Сюр

Не вірь йому. Як массон-рептилоїд кажу

Привіт кеп.
Краще поясни термін «Ухилянт» який наша влада використовує усюди на офіційному рівні. Та і автор не нехтує вішати це образливе клеймо на усіх носіїв яєць
На скільки я розумію ухилянт це особа, яку засудили за статтею 336 Карного кодексу України «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період»
Як можна називати людей, яких не засудили за цією статею «Ухилянтами»?

Більше того, навіть наше законодавство не називає таких людей «ухилянтами». Це тавро для булінга.

Пригадайте як Президент до суду називав людей вбивцями (справа Шеремета).

Ну як на що. Якщо не буде таких тем — то Кожаєв допише свою P-вундервафлю зі стрілочками, настане сингулярність та всесвіт зхлопнеться у цятку. Треба ж рятувати!

бо такі теми набирають багато переглядів і коментарів

чтобы держать в тонусе тех, кто читает только заголовки.

треба ще отруїти себе онолітєкою з телевізора?

Ну ви і слоупоки....
Не пройшло і 2 місяці..)

Підписатись на коментарі