Як вчитися в 13,7 раза швидше з AI, Bloom’s та Zettelkasten. Мій досвід і рекомендації
Усім привіт, мене звати Станіслав Кравець, я декілька років працював на позиціях UAM і PMM, а зараз перекинувся в продакт-менеджмент та створив рекламного AI-помічника Renesandro. За цей час я перепробував десятки фреймворків і застосунків для оптимізації навчання та впорядкування інформації.
Ефективне навчання та організація інформації — одна з ключових експонент для кар’єри в сучасному динамічному світі. Особисто я завдяки цьому підходу менше ніж за два місяці вивчив Python, основи Pandas, статистики для DS, ML, подружився з API пари відомих нейромереж.
Ця стаття буде про суб’єктивно найсоковитішу зв’язку: поєднання GPT, Zettelkasten в Obsidian та навчального фреймворку Таксономії Блума, завдяки якій ви навчатиметеся в рази швидше, нічого не забуватимете, адже запросто знаходитимете будь-які нотатки чи ідеї.
Особливо актуально буде для тих, хто зустрічався з такими проблемами:
- ви регулярно пробуєте збирати нотатки, але це складно — тому на стресі забиваєте;
- ви часто стресуєте від нерозуміння того, в папку A чи в папку B додати нову нотатку;
- ви регулярно шукаєте інформацію в чатах з ChatGPT — і тонете в них;
- ви інерційно зберігаєте нотатки, але не використовуєте їх, адже складно шукати;
- ви не орієнтуєтеся у своїх нотатках: вони не організовані у систему знань у вашій голові.
ⓒ Мої нотатки декілька років тому
Ключові інструменти для швидкого навчання та організації інформації
1. Zettelkasten — фреймворк, який дозволяє дуже швидко та просто зберігати та шукати інформацію, а також знаходити нестандартні зв’язки та ідеї. Його творець, Луман, написав понад 70 книг та 400 наукових статей, використовуючи Zettelkasten.
Загалом Zettelkasten працює так: ви створюєте нотатки, кожна з яких містить окрему інформацію. Ці нотатки далі зв’язуються між собою за допомогою системи перехресних посилань, ключових слів і тегів, що дозволяє легко знаходити та організовувати інформацію.

2. Obsidian — менеджер нотаток, який мультиплікує ефективність Zettelkasten. З ним на додавання нотатки піде всього 3 кліки і на пошук — ще 2, при чому це без зайвих роздумів та перебирань папок.
Obsidian працює за принципом Zettelkasten: це величезний масив нотаток, поєднаних між собою посиланнями один на одного, тегами та ключовими словами. Також ви зможете проглянути всі ці зв’язки в зробленому під себе Graph View — тут короткий огляд на Obsidian.

3. Bloum’s taxonomy — методологія навчання, яка підвищує якість засвоювання знань на 15% у порівнянні з класичними методами освіти.
Таксономія Блума класифікує знання за когнітивним навантаженням на 6 рівнів: Remembering, Understanding, Applying, Analyzing, Evaluating, Creating. До кожного з цих блоків існує перелік запитань, відповіді на які можуть допомогти краще запам’ятовувати та поглиблювати знання.

4. ChatGPT — добре відомий чат-бот. В нашому кейсі це будуть плагіни для роботи з GPT 3.5 в середовищі самого Obsidian. Якщо маєте бажання, можете підтягнути його власноруч, адже і в Obsidian, і в OpenAI є досить просте API.
GPT 3.5 в рази спрощує та пришвидшує ефективність роботи з Zettelkasten та Bloom’s в Obsidian, ось ключові поради щодо написання prompts для ChatGPT.
Як ефективно навчатися та працювати з інформацією ?
Ефективне навчання та організація інформації поділяється на 3 ключові блоки:
- майнінг (збір) інформації;
- організація інформації;
- конвертація інформації у знання.
Майнінг інформації
У мене є чотири ключові підходи до майнінгу інформації:
- парсинг (автоматичне завантаження) статей;
- рісьорч з ChatGPT;
- нотатки;
- комплексні теми.

Важливі плагіни для роботи з цим блоком
- Text Generator — фактично це GPT-3.5, що опрацьовує інформацію, записану у вкладках obsidian, щось схоже на Notion AI.
- GPT-3 notes — це теж плагін з GPT-3.5, який дає змогу швидко поставити запитання.
- Templates — плагін, який дозволяє створювати шаблони для нотаток.
- Dynamic table of contents — автоматично створює Зміст нотаток.
- Markdown Web Clipper — парсер вебсторінок у форматі Markdown, в першу чергу, для статей.
- Якщо маєте бажання, можете додати плагін DALL-E 2 для візуалізацій у записах.
Парсинг статей
- Перший крок — це вилка:
1.1. якщо я не хочу прямо в моменті читати статтю — то зберігаю посилання в беклог з потенційно цікавими текстами в Notion через Notion web clipper;
1.2. якщо я хочу прямо в моменті почати читати статтю — паршу її в Obsidian Markdown Web Clipper. - Далі я одразу накидую самарі з Text Generator над статтею.
- Читаю та аналізую статтю.
- Якщо потрібно більше інфи, прошу GPT-3.5 підігнати топові статті на цю ж тему з їх описом.
- Прошу GPT-3.5 прилінкувати цей запис до максимально релевантної кореневої нотатки (детальніше про це йтиметься в розділі «Організація інформації»).
Рісьорч з ChatGPT
- Вписую заголовок з цікавою мені темою чи проблемою.
- Далі прошу GPT згенерувати відповідь на 3 питання: Що це? Яку користь це знання може дати? Як почати використовувати це знання?
- Далі, при потребі, я прошу gpt згенерувати структурні елементи, з яких складається це явище або приклади коду.
- Прошу GPT дати топові посилання для дослідження цього явища з їх коротким описом.
- На останок, прошу прилінкувати GPT-3.5 цей запис до максимально релевантної кореневої нотатки (детальніше про це йтиметься в розділі «Організація інформації»).
Нотатки
- Зазвичай, це якісь невеликі шматки різного роду інформації, які я збираю в одному місці.
- Раз на тиждень я розгрібаю ці завали тексту, якщо це завдання — вони ідуть в Notion, якщо інформація — я розкидую її по нотатках Obsidian.
- Для таких нотаток я використовую темплейт (шаблон), в який вписую лише джерело інформації, тег та посилання на релевантну кореневу нотатку в Obidian.
Комплексні теми
Зазвичай, це стосується блоків інформації, які можуть мати декілька глав, для таких знань я завжди додаю пункти:
- Вписую заголовок зі складною темою, яка потенційно складається з декількох блоків інформації.
- Далі прошу GPT згенерувати відповідь на 3 питання: Що це? Яку користь це знання може дати? Як почати використовувати це знання?
- Додаю темплейт з Complex Tables, якій автоматично створює зміст для цієї нотатки.
- Записую глави підтем до цієї комплексної теми.
- GPT-3.5 додає підв’язує під кореневу нотатку.
❗️Важливо для майнінгу інформації
- Зберігаємо ВСЮ новоприбулу інформацію в одному місці.
- Щотижневий день розгрібання.
- Використовуйте гарячі клавіші і темплейти для автоматизації.
- Постійно шукайте, що можна зробити краще, поєднуючи підходи з парсингу статей, рісьорчу з chatGPT, нотатки та комплексні теми.
Організація інформації
Як на мене, ключове — не перетворити організацію інформації в колекціонерство, рандомне нагромадження всього, що ви записуєте.

Важливі плагіни для роботи з цим блоком
- Persistent graph — плагін, який зберігає певне положення graph view, що спрощує орієнтацію в просторі.
- Раджу підібрати зручну тему, адже, як на мене, ванільна версія досить неестетична та незручна. Я використовую тему Dayspring.
- Можете спробувати 3D Graph, який переводить ваш Graph View у 3D-формат, але він мені не дуже зайшов.
Процес лінкування
- GPT проставляє посилання на релевантні кореневі нотатки широких тем.
- Ви можете знайти свіжу прилінковану нотатку у GraphView.
Структура Graph View
- У мене є 6 широких тем: Research, Analytics, Product Management, Adaptive conscious, Marketing, Project Management (ці нотатки я виділяю 00 у назві). У кожної з цих тем є свій колір в graph view, в який забарвлена сама тематична нотатка з 00 та інші кореневі нотатки з цієї теми. Не створюйте дуже багато тем, адже важче буде шукати.
- Кореневі нотатки: фактично, це інформаційні кластери в рамках певної теми.
- Теги: в моєму кейсі теги відповідають типу інформації (книжка, стаття, лекція, курс, роздуми). Якщо лінь їх проставляти — можете забити, ключове — посилання.

❗Важливо для організації інформації
- Вся інформація повинна бути легкодоступною та швидко додаватися в систему (до
3-х кліків). - Не накопичуйте в системі сміття: за потреби, створіть папку «Bin» для сумнівних файлів.
- Вузькотематичні нотатки прилінковуйте до кореневих нотаток та нотаток широких тем.
- Помірність в посиланнях і тегуванні: можна додавати всього по одному на нотатку.
- Щотижневе ревю: раз в тиждень потрібно розбирати завали серед нотаток.
Конвертація інформації у знання
Насправді вдала організація, завдяки якій можна швидко та просто знаходити потрібну інформацію — це вже значна частина конвертації її у знання.
Також тут вам може допомогти питання до класів знання з Таксономії Блума, яка поглиблює знання теми, ставлячи питання для всіх шести рівнів знання: Remembering, Understanding, Applying, Analyzing, Evaluating, Creating.
Це щось схоже на просунуті питання Сократа: ти атакуєш запитаннями кожен рівень свого знання, щоб руйнувати хибні переконання та заповнювати прогалини, створивши якісніше знання.

Динамічне навчання з таксономією та GPT-3.5
- Спочатку я генерую 6 запитань під кожен рівень знання таксономії на основі заголовка теми.
- Далі можна розширити певний рівень, згенерувавши додаткові питання.
- Якщо потрібно попрактикуватися — можна попросити GPT дати матеріали для практики, наприклад, згенерувати dataset. Це можна зробити через кастомний запит до GPT-3 notes.
❗️Важливо для конвертації інформації у знання
- Постійно атакуйте свої знання питаннями з таксономії Блума завдяки chatGPT.
- Регулярно проглядайте свій graph view та, дивлячись на блоки, питайте себе: як я зараз можу це використати? Які нові корисні патерни можуть принести мені користь?
- Обговорення знань може підвищити запам’ятовуваність: когорти людей, що обговорили тему в середньому запам’ятовують матеріал краще на 20% ніж ті, що не обговорили.
- Хороший варіант — писати статті ;)
Підсумки
Поєднуючи Zettelkasten в Obsidian з Bloom’s Taxonomy та GhatGPT, ви зможете в рази підвищити швидкість та ефективність навчання. Головне використовувати ці 5 принципів:
- все в одному: збирайте нотатки в одному місці та щотижня їх розчищайте;
- швидко та просто: 3 кліки на пошук та додавання, використовуйте Hotkeys та Templates;
- помірно: обмежено використовуйте посилання та теги, не додавайте сміття в систему;
- тематично: лінкуйте нотатки до 6 широких тем та кореневих нотаток, давайте кольори;
- таксономія: відповідайте на питання, говоріть та пишіть статті на тему знань.

P.S. Якщо виникнуть питання — пишіть. Також буду радий критиці, яка допоможе мені вдосконалити мої знання та перебудувати їх якісніше.
P.P.S. А які підходи до організації інформації та навчання використовуєте ви?
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
193 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів