Як вчитися в 13,7 раза швидше з AI, Bloom’s та Zettelkasten. Мій досвід і рекомендації
Усім привіт, мене звати Станіслав Кравець, я декілька років працював на позиціях UAM і PMM, а зараз перекинувся в продакт-менеджмент та створив рекламного AI-помічника Renesandro. За цей час я перепробував десятки фреймворків і застосунків для оптимізації навчання та впорядкування інформації.
Ефективне навчання та організація інформації — одна з ключових експонент для кар’єри в сучасному динамічному світі. Особисто я завдяки цьому підходу менше ніж за два місяці вивчив Python, основи Pandas, статистики для DS, ML, подружився з API пари відомих нейромереж.
Ця стаття буде про суб’єктивно найсоковитішу зв’язку: поєднання GPT, Zettelkasten в Obsidian та навчального фреймворку Таксономії Блума, завдяки якій ви навчатиметеся в рази швидше, нічого не забуватимете, адже запросто знаходитимете будь-які нотатки чи ідеї.
Особливо актуально буде для тих, хто зустрічався з такими проблемами:
- ви регулярно пробуєте збирати нотатки, але це складно — тому на стресі забиваєте;
- ви часто стресуєте від нерозуміння того, в папку A чи в папку B додати нову нотатку;
- ви регулярно шукаєте інформацію в чатах з ChatGPT — і тонете в них;
- ви інерційно зберігаєте нотатки, але не використовуєте їх, адже складно шукати;
- ви не орієнтуєтеся у своїх нотатках: вони не організовані у систему знань у вашій голові.
ⓒ Мої нотатки декілька років тому
Ключові інструменти для швидкого навчання та організації інформації
1. Zettelkasten — фреймворк, який дозволяє дуже швидко та просто зберігати та шукати інформацію, а також знаходити нестандартні зв’язки та ідеї. Його творець, Луман, написав понад 70 книг та 400 наукових статей, використовуючи Zettelkasten.
Загалом Zettelkasten працює так: ви створюєте нотатки, кожна з яких містить окрему інформацію. Ці нотатки далі зв’язуються між собою за допомогою системи перехресних посилань, ключових слів і тегів, що дозволяє легко знаходити та організовувати інформацію.
2. Obsidian — менеджер нотаток, який мультиплікує ефективність Zettelkasten. З ним на додавання нотатки піде всього 3 кліки і на пошук — ще 2, при чому це без зайвих роздумів та перебирань папок.
Obsidian працює за принципом Zettelkasten: це величезний масив нотаток, поєднаних між собою посиланнями один на одного, тегами та ключовими словами. Також ви зможете проглянути всі ці зв’язки в зробленому під себе Graph View — тут короткий огляд на Obsidian.
3. Bloum’s taxonomy — методологія навчання, яка підвищує якість засвоювання знань на 15% у порівнянні з класичними методами освіти.
Таксономія Блума класифікує знання за когнітивним навантаженням на 6 рівнів: Remembering, Understanding, Applying, Analyzing, Evaluating, Creating. До кожного з цих блоків існує перелік запитань, відповіді на які можуть допомогти краще запам’ятовувати та поглиблювати знання.
4. ChatGPT — добре відомий чат-бот. В нашому кейсі це будуть плагіни для роботи з GPT 3.5 в середовищі самого Obsidian. Якщо маєте бажання, можете підтягнути його власноруч, адже і в Obsidian, і в OpenAI є досить просте API.
GPT 3.5 в рази спрощує та пришвидшує ефективність роботи з Zettelkasten та Bloom’s в Obsidian, ось ключові поради щодо написання prompts для ChatGPT.
Як ефективно навчатися та працювати з інформацією ?
Ефективне навчання та організація інформації поділяється на 3 ключові блоки:
- майнінг (збір) інформації;
- організація інформації;
- конвертація інформації у знання.
Майнінг інформації
У мене є чотири ключові підходи до майнінгу інформації:
- парсинг (автоматичне завантаження) статей;
- рісьорч з ChatGPT;
- нотатки;
- комплексні теми.
Важливі плагіни для роботи з цим блоком
- Text Generator — фактично це GPT-3.5, що опрацьовує інформацію, записану у вкладках obsidian, щось схоже на Notion AI.
- GPT-3 notes — це теж плагін з GPT-3.5, який дає змогу швидко поставити запитання.
- Templates — плагін, який дозволяє створювати шаблони для нотаток.
- Dynamic table of contents — автоматично створює Зміст нотаток.
- Markdown Web Clipper — парсер вебсторінок у форматі Markdown, в першу чергу, для статей.
- Якщо маєте бажання, можете додати плагін DALL-E 2 для візуалізацій у записах.
Парсинг статей
- Перший крок — це вилка:
1.1. якщо я не хочу прямо в моменті читати статтю — то зберігаю посилання в беклог з потенційно цікавими текстами в Notion через Notion web clipper;
1.2. якщо я хочу прямо в моменті почати читати статтю — паршу її в Obsidian Markdown Web Clipper. - Далі я одразу накидую самарі з Text Generator над статтею.
- Читаю та аналізую статтю.
- Якщо потрібно більше інфи, прошу GPT-3.5 підігнати топові статті на цю ж тему з їх описом.
- Прошу GPT-3.5 прилінкувати цей запис до максимально релевантної кореневої нотатки (детальніше про це йтиметься в розділі «Організація інформації»).
Рісьорч з ChatGPT
- Вписую заголовок з цікавою мені темою чи проблемою.
- Далі прошу GPT згенерувати відповідь на 3 питання: Що це? Яку користь це знання може дати? Як почати використовувати це знання?
- Далі, при потребі, я прошу gpt згенерувати структурні елементи, з яких складається це явище або приклади коду.
- Прошу GPT дати топові посилання для дослідження цього явища з їх коротким описом.
- На останок, прошу прилінкувати GPT-3.5 цей запис до максимально релевантної кореневої нотатки (детальніше про це йтиметься в розділі «Організація інформації»).
Нотатки
- Зазвичай, це якісь невеликі шматки різного роду інформації, які я збираю в одному місці.
- Раз на тиждень я розгрібаю ці завали тексту, якщо це завдання — вони ідуть в Notion, якщо інформація — я розкидую її по нотатках Obsidian.
- Для таких нотаток я використовую темплейт (шаблон), в який вписую лише джерело інформації, тег та посилання на релевантну кореневу нотатку в Obidian.
Комплексні теми
Зазвичай, це стосується блоків інформації, які можуть мати декілька глав, для таких знань я завжди додаю пункти:
- Вписую заголовок зі складною темою, яка потенційно складається з декількох блоків інформації.
- Далі прошу GPT згенерувати відповідь на 3 питання: Що це? Яку користь це знання може дати? Як почати використовувати це знання?
- Додаю темплейт з Complex Tables, якій автоматично створює зміст для цієї нотатки.
- Записую глави підтем до цієї комплексної теми.
- GPT-3.5 додає підв’язує під кореневу нотатку.
❗️Важливо для майнінгу інформації
- Зберігаємо ВСЮ новоприбулу інформацію в одному місці.
- Щотижневий день розгрібання.
- Використовуйте гарячі клавіші і темплейти для автоматизації.
- Постійно шукайте, що можна зробити краще, поєднуючи підходи з парсингу статей, рісьорчу з chatGPT, нотатки та комплексні теми.
Організація інформації
Як на мене, ключове — не перетворити організацію інформації в колекціонерство, рандомне нагромадження всього, що ви записуєте.
Важливі плагіни для роботи з цим блоком
- Persistent graph — плагін, який зберігає певне положення graph view, що спрощує орієнтацію в просторі.
- Раджу підібрати зручну тему, адже, як на мене, ванільна версія досить неестетична та незручна. Я використовую тему Dayspring.
- Можете спробувати 3D Graph, який переводить ваш Graph View у 3D-формат, але він мені не дуже зайшов.
Процес лінкування
- GPT проставляє посилання на релевантні кореневі нотатки широких тем.
- Ви можете знайти свіжу прилінковану нотатку у GraphView.
Структура Graph View
- У мене є 6 широких тем: Research, Analytics, Product Management, Adaptive conscious, Marketing, Project Management (ці нотатки я виділяю 00 у назві). У кожної з цих тем є свій колір в graph view, в який забарвлена сама тематична нотатка з 00 та інші кореневі нотатки з цієї теми. Не створюйте дуже багато тем, адже важче буде шукати.
- Кореневі нотатки: фактично, це інформаційні кластери в рамках певної теми.
- Теги: в моєму кейсі теги відповідають типу інформації (книжка, стаття, лекція, курс, роздуми). Якщо лінь їх проставляти — можете забити, ключове — посилання.
❗Важливо для організації інформації
- Вся інформація повинна бути легкодоступною та швидко додаватися в систему (до
3-х кліків). - Не накопичуйте в системі сміття: за потреби, створіть папку «Bin» для сумнівних файлів.
- Вузькотематичні нотатки прилінковуйте до кореневих нотаток та нотаток широких тем.
- Помірність в посиланнях і тегуванні: можна додавати всього по одному на нотатку.
- Щотижневе ревю: раз в тиждень потрібно розбирати завали серед нотаток.
Конвертація інформації у знання
Насправді вдала організація, завдяки якій можна швидко та просто знаходити потрібну інформацію — це вже значна частина конвертації її у знання.
Також тут вам може допомогти питання до класів знання з Таксономії Блума, яка поглиблює знання теми, ставлячи питання для всіх шести рівнів знання: Remembering, Understanding, Applying, Analyzing, Evaluating, Creating.
Це щось схоже на просунуті питання Сократа: ти атакуєш запитаннями кожен рівень свого знання, щоб руйнувати хибні переконання та заповнювати прогалини, створивши якісніше знання.
Динамічне навчання з таксономією та GPT-3.5
- Спочатку я генерую 6 запитань під кожен рівень знання таксономії на основі заголовка теми.
- Далі можна розширити певний рівень, згенерувавши додаткові питання.
- Якщо потрібно попрактикуватися — можна попросити GPT дати матеріали для практики, наприклад, згенерувати dataset. Це можна зробити через кастомний запит до GPT-3 notes.
❗️Важливо для конвертації інформації у знання
- Постійно атакуйте свої знання питаннями з таксономії Блума завдяки chatGPT.
- Регулярно проглядайте свій graph view та, дивлячись на блоки, питайте себе: як я зараз можу це використати? Які нові корисні патерни можуть принести мені користь?
- Обговорення знань може підвищити запам’ятовуваність: когорти людей, що обговорили тему в середньому запам’ятовують матеріал краще на 20% ніж ті, що не обговорили.
- Хороший варіант — писати статті ;)
Підсумки
Поєднуючи Zettelkasten в Obsidian з Bloom’s Taxonomy та GhatGPT, ви зможете в рази підвищити швидкість та ефективність навчання. Головне використовувати ці 5 принципів:
- все в одному: збирайте нотатки в одному місці та щотижня їх розчищайте;
- швидко та просто: 3 кліки на пошук та додавання, використовуйте Hotkeys та Templates;
- помірно: обмежено використовуйте посилання та теги, не додавайте сміття в систему;
- тематично: лінкуйте нотатки до 6 широких тем та кореневих нотаток, давайте кольори;
- таксономія: відповідайте на питання, говоріть та пишіть статті на тему знань.
P.S. Якщо виникнуть питання — пишіть. Також буду радий критиці, яка допоможе мені вдосконалити мої знання та перебудувати їх якісніше.
P.P.S. А які підходи до організації інформації та навчання використовуєте ви?
183 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів