Пошук роботи спеціалісту без досвіду під час кризи. Прості дієві поради
Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!
Вітання, мене звати Наталія Ковалівська, я працюю Head of HR and Recruitment у компанії OpsWorksCo. Назва посади натякає на досвід у сфері управління персоналом. Але мій досвід у роботі з людьми значно більший і глибший. Дослідження та побудова процесів із залученням людей — це моя мотивація до щоденної діяльності. Моя релігія — Людяність. Для мене людина — абсолютна цінність у житті та у бізнесі.
Отже, як досвідчена спеціалістка у сфері управління персоналом, ділюся досвідом та робочими (перевіреними на практиці) рекомендаціями. Відразу хочу сказати, на мою думку, не існує «єдиної книги», де написано, як нам працювати, які рішення приймати у кризу. Але досвід дає можливість обирати серед різних варіантів сценаріїв.
В ідеалі, досвід оберігає нас від граблів, на які ми наступаємо, але ідеального мало. Граблів багато — кожен набиває собі лоба, як може.
Ця стаття буде корисна молодим спеціалістам, які сьогодні у пошуку роботи та вічному пошуку себе. Також цей допис може бути цікавим моїм колегам зі сфери HR та менеджерам вищої ланки — аби краще розуміти, що відбувається на ринку праці в цілому.
Я — вчитель у минулому та майбутньому, тому ділитися досвідом з молодими спеціалістами для мене особливо цінно.
Почнемо зі знайомства з juniors
Про зміну на ринку праці чули всі. Гойдалки війни розгойдали бізнес і закрутили голови менеджерам, джунам та сеньйорам, випускникам і пенсіонерам — нам всім, одним словом. Але тримаймося, бо Перемога того варта.
Я теж у робочому процесі з колегами тримаю фокус на мотивацію утримання співробітників у компанії, при цьому менеджери ще балансують між «врятувати команду» та «розвивати бізнес». Якщо ви читаєте цю статтю, ви в курсі.
Цього тижня до нас прилетіло. Прилетіло на пошту кілька листів від молодих спеціалістів, які шукають роботу. Ці листи наче з минулого, бо вже давно ми не отримували вхідні від кандидатів, які готові працювати без оплати, за досвід.
Подібна практика популярна у деяких країнах, компаніях гігантах. Проте для нас це нетипово. Отже, ринок праці змінився круто і гойдатиме нас ще довго.
Знайомтесь, це Діма (текст надано мовою оригіналу, про помилки буде далі):
Якщо у вашій компанії є опублікована вакансія junior, швидше за все, що рекрутер компанії потрапляє під завали листів-рекомендацій з резюме від молодих спеціалістів.
Досвід — діло наживне, тому відразу кажемо «ТАК» джунам, які активно навідуються до рекрутерів. Так, ви все робите правильно. Проте якщо ви молодий спеціаліст, який мріє зробити кар’єру, досягнути успіху і стати героєм публікації на DOU про найдорожчий найм року, правило № 1 — вчимося поважати себе та інших і цінувати час. Перекладаю: писати без помилок і по суті.
Той, хто шукає, обов’язково знайде. Аби витрачати час на пошук роботи із користю для себе, зверніть увагу на розбір польотів від професіоналів у сфері управління персоналом.
Почнемо з нашого знайомого Діми. Дістали подвійні листочки й пишемо (почули голос свого улюбленого вчителя? ;)): всі тексти потрібно перевіряти на предмет граматичних помилок. Звичайно, IT-спеціалісти — не філологи, всі мають право на помилку і ми цінуємо ваші особисті кордони. Проте, люди, пишімо грамотно. Це дійсно гарно і привертає увагу. Особливо українською. Врешті решт, хочеш виділятися, пиши без помилок, стань першим серед своїх, хто пише «на жаль», «на щастя» окремо. До речі, саме так це і пишеться — окремо.
Запитайте у старого Google чи молодого AI, як правильно пишуться назви технологій, бо навіть у філолога болять очі від Cubernetez. Останнє слово я взяла з листа спеціаліста світчера.
Дізнаваймося більше про компанії
Почніть знайомство з ринком праці та компаніями, які вам цікаві. Знайомтесь, це Євгеній і він діловий!
Підхід Євгеній обрав хороший, але у нашій компанії вже дуже давно не було відкритої позиції для QA-спеціаліста. Вивчайте, кому і що ви пишете. Це стосується так само і рекрутерів, особливо молодих спеціалістів. Трохи дико виглядає, коли СТО компанії отримує пропозицію розглянути кандидатуру Junior DevOps Engineer, хоча СТО з гарним гумором зацінить.
До речі, коли вивчаєте інформацію про компанію, не полінуйтеся пошукати знайомих, які вже працювали/ працюють/ були на співбесіді у тій компанії. Використовуйте мережу знайомств.
Зв’язки вирішують все, хоч це принцип зі старого кіно. Проте звертатися за допомогою та порадою до знайомих під час пошуку роботи — рекомендовано. Насправді знайти інформацію про компанію, людей у компанії мало, треба ще уміло цим скористатися.
Сьогодні може здаватися, що не на часі розбиратися у цінностях, культурі та політиці компанії, аби гроші платили. Але досвід показує, що навіть заради грошей і навіть під час кризи не все можна терпіти.
Наш кандидат Євгеній кілька разів просить вибачення у своєму листі:
Перепрошувати не варто, адже навряд чи ви порушили етичні норми. Вибачення у такому листі може звучати як виправдання. Виграють цю битву сильні й впевнені у собі. Насправді більшість із цих сильних навчилися такими бути (або справляти враження), значить, і ви впораєтесь.
Плануйте час на активні дії щодо пошуку роботи, окремо приділяйте увагу навчанню та розвитку.
Євгеній над цим працює:
Зверніть увагу, краще відразу додавати сертифікат, а тим паче вказувати, які саме курси маються на увазі.
Якщо ви розіслали резюме у 100 компаній, але не отримали відповіді, сідайте і пишіть нове резюме: редагуйте, робіть правки, звертайтесь до спеціалістів за допомогою.
Уникайте єдинорога: посилання на музичний кліп для привернення уваги не працює. Складно вгадати, хто читатиме ваше резюме чи лист, але саме перший скринінг може спалити ваше резюме лише поглядом. Найчастіше скринінг резюме робить рекрутер, іноді — наймаючий менеджер. Якщо ви представник серйозної професії, любов до ТікТоку у пошуку роботи не допоможе.
Зверніть увагу на найпопулярніші вакансії. Звісно, розробнику простіше перейти у DevOps, ніж бухгалтеру у QA, але у цьому світі можна все. Коли знаєш свої можливості, грамотно поєднуєш їх з вимогами часу, можна знайти спосіб, як пролізти через вузьку воронку бази кандидатів.
Що по зарплатні
Будьте готові до низької зарплати. У складні часи економічної кризи та війни компанії можуть бути не в змозі пропонувати високі зарплати своїм співробітникам. Будьте готові до того, що ви зможете знайти роботу з низькою зарплатою.
Проте, з чогось треба починати. Почніть із розсилки резюме, прийняття реальності та готовності зустрітися з першим «ні».
Якщо ви молодий спеціаліст, який вже усвідомив реальність, наробив помилок, виправив ті помилки, зробив висновки, отримав кар’єрну консультацію, не зробив поки що нічого, але дуже хочете — ви обов’язково знайдете своє місце. Допоможе вам знання ринку праці, розвиток своїх навичок, спілкування з людьми та розвинуті софт-скіли.
Важливо також бути готовим до низької зарплати на старті (насправді, поняття низької зарплати досить відносне) та розглянути можливість волонтерства як альтернативний шлях для отримання досвіду та розвитку своїх навичок.
Підсумкові рекомендації
Підсумовуємо рекомендації з пошуку роботи спеціалістам без досвіду в умовах кризи:
- Зробіть хороше резюме, без помилок і фото на пляжі.
- Навчайтесь без упину.
- Використовуйте свої зв’язки та розширюйте свою мережу знайомств. Серед них є ваш майбутній колега чи працедавець.
- Будьте готові до того, що ви тимчасово не входите до списку молодих спеціалістів з доходом сто тисяч грошей.
- Розгляньте можливість волонтерства. Працювати за досвід — це як волонтерити на допомогу самому собі.
Бажаю успіхів у пошуку роботи молодим та досвідченим спеціалістам. Дімі та Євгенію надали безкоштовні кар’єрні консультації, сподіваємося, скоро вони знайдуть роботу.
Останній рік довів, що гумор — це українська психотерапія. Щоб підтримати усіх молодих спеціалістів, хто у пошуку роботи, ловіть жменьку гумору.
Досвідчені спеціалісти в управлінні персоналом помітили:
🙂 Якщо айтівець без досвіду знаходить роботу навесні 2023, це називається «містичним чудом».
🙂 Якщо ви відправили своє резюме відомій ІТ-компанії, але СЕО ще й досі не запросив вас на каву, змініть своє ім’я у резюме на ім’я самого СЕО.
🙂 Пошук роботи без досвіду може бути подібним до роботи археолога в пошуках динозавра: кажуть, щось було, існувало, але поки що не бачили...
Найкращі коментарі пропустити