Як платити податки з різних електронних гаманців?

Вітаю всіх!
Нещодавно почав займатися лідогенерацією,ліди продаю на різні контори ,а отже і гроші приходять на різні електронні гаманці,включно з криптовалютою.На разі 7 різних контор та 4-5 різних гаманців,включно з екзотичним паксумом від лідів з фарми.
Актів виконаних робіт немає зовсім,а інвойсів тільки 2
Тільки війшов в плюс та хочу платити податки,проблема з акумуляцією всіх коштів та відсутністю інвойсів для звітності банку/податковій.
Я читав,що можна робити через Пайонір (міняти крипту на пайонір,а потім на монобанк),але вони також перевіряють інвойс ,який мені обмінник не дасть(чи ні?)

Порадьте як все грамотно зробити,щоб не було гемору з купою паперців та е-валюти.
Перш за все цікавить питання звітности по ФОП та перед банком

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В общем-то, с 1 апрела 2023 немного поменялось налоговое законодательство. Вроде бы как электронные кошельки приравняли к банковсим счетам и разрешили ФОП расчеты через них. Первоисточник: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2888-20#Text
Но что по этому поводу практического применения этой нормы думает налоговая — это большой и интересный вопрос. По уму, лучше всего сесть с бухгалтером и написать запрос на индивидуальное налоговое разьяснение по этому поводу.

Дякую за відповідь! Я читав цей законопроект,але він ще по воді вилами писаний і там є правові коллізії. Питання саме в акумуляції коштів на одному рахунку будь якої е-валюти.Бо при зарахуванні з одного гаманця в банк постануть питання звідки це все і чого на 1 платіж 15 бумажок

Лучше всего пойти в банк (и желательно в центральное отделение) и пообшаться там с менеджером по этому поводу. Потому что законы-законами, а финконтроль банка — это своя пустыня с радиоактивными тараканами.

Я читав цей законопроект,але він ще по воді вилами писаний і там є правові коллізії.

Це не законопроект, а закон, який вже набрав чинності з 01.04.2023.
У вас не дуже простий робочий кейс, в двух реченнях неможливо розкласти алгоритм подальших дій. Раджу звернутись за консультацією до юристів — itaccounting.com.ua.
Чат у телеграм — t.me/NataliiaLozko

Поспілкуйтесь з Whitepay щодо прийому платежів у крипті і подальшого переводу на банківський рахунок

Дякую за відповідь! На них можна надсилати інвойси? Перевести, мені здається ,не проблема,проблема саме в документах

Я якраз в процесі підписання договору, але мені підтвердили що можна на рахунок ФОП легально отримувати оплату і є такі кейси.

Якщо я вас правильно зрозумів ,то:
1) Через біржі електронних валют обмінювати на крипту,та акумулявати на біржі Вайтпей
2) Надсилати інвойс на біржу
3) Виводити кошти на рахунок ФОП
4) Інвойс надавати банку

Ну і плюс, в якості «добра думка приходить опісля», час від часу електронні гаманці стають об’єктами дослідження спецслужб на предмет фінансування тероризму, відповідно біржі що обслуговують окремі гаманці — теж. Відповідно, якщо клієнт сплатив вам за послуги з того ж електронного гаманця, з якого перерахували на купівлю вибухівки в Палестині, то...

Це питання в різних варіаціях піднімалося тут багато разів. Наскільки я слідкував (не дуже), ніяк.

В якості воркераунду, можна продавати на біржі і щоб надсилали результат на рахунок фоп. Відповідно інвойси готувати на адресу біржі (а ті що є інвойси на клієнтів — можете собі сховати для історії, перед податковою вони не допоможуть). Акт вже давно не потрібен.

Цю пораду озвучте в розмові з бухгалтером.

Дякую за відповідь! Тобто продавати ліди моїм клієнтам через біржу,а не напряму?

Ви не зрозуміли що відбувається. Вам просто необхідна консультація податкового бухгалтера, юриста і також офіційне роз’яснення від податкової. Податкова зазвичай відстає зі своїми правилами від законодавства.

Воркераунд, який я описав, виглядає так. Ви працюєте з клієнтами так, як працювали. Далі продаєте кошти з електронних гаманців на біржі і отримуєте від біржі традиційні кошти (гривню чи валюту) на відповідні рахунки фоп. Щоб мати причину чому зайшли ці кошти, оформлюєте інвойс на адресу біржі. Все.

В результаті ваш дохід — це надання послуг біржі. А ваше надання послуг клієнтам залишається в сірій зоні. Я не прихильник сірих зон, але поки що не бачу як це легалізувати, поки податкова не надасть офіційного роз’яснення, як саме працювати з електронними гаманцями. Ви хочете сплачувати податки — ось вам спосіб. Решту роз’яснить вам краще бухгалтер, юрист, і сама податкова на ваш запит.

Підписатись на коментарі