Альтернативний фріланс

Привіт, звертаюся до фрілансерів, в мене самого досвід на freelancehunt близько двух років (freelancehunt.com/...​reelancer/Danil-Skof.html) і мінус фрілансу для мене це вести менеджмент проекту, я трохи подивився альтернативи стандартній біржі і знайшов такі платформи Crossover та Toptal (основна їхня відмінність це що замовлення тобі приходять автоматично від платформи, тобто ти зосереджений тільки на виконанні проекту), але там все ускладнено ретельним відбіром виконавців, це щось більш схоже на трудовлаштування до них в компанію чим на фріланс.
Отже я планую створити альтернативу стандартному фрілансу де система буде сама розподіляти замовлення між виконавцями, але брати замовлення щоб могли всі. Очевидна проблема такого підходу є ризик неякісного виконання проектів, але я думаю над тим як це краще вирішити.
Скажіть будь ласка що ви думаєте на рахунок такої платформи і якщо вам ідея здається цікавою, то прошу приєднуватись до групи (t.me/ i3U06qdPZKQ5MzNi), я шукаю з ким міг би це реалізувати

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

То як це буде виглядати з точки зору клієнта? Йому потрібні гарантії виконання та НЕ втраченого часу. Класний задум, є декілька питань як це реалізувати

ОСЬ ідеї які ми вже обговорили для досягнення цілі якісного виконання проектів:

Якщо розробник розуміє що не може виконати замовлення, то воно переходить наступному з рейтингом на +1 вище, а перший розробник має можливість слідкувати за ходом розвитку проекту та має спільний чат з другим розробником (таким чином новачки будуть вчитись). + є ідея зробити форум всередині платформи який буде допомагати вирішувати нескладні задачі та буде об’єднувати ком’юніті.

Ідея як начисляти кошти розробнику: наприклад бюджет 8,000 грн і 4 етапи в проекті, беремо 50% бюджету і розкидуємо порівну на кожний етап, інші 50% в кінці (тобто 1000 грн на кожному етапі і 4000 грн в кінці). Таким чином привілегія розробникам які доводять проект до кінця.

Перший проект який отримує замовник йде з терміном 1 день, або якщо це великий проект, то поділений на етапи з першим етапом в 1 день.

Далі ідея, але над нею ще думаємо:
розробники з максимальним рейтингом мають можливість виступати в проектах просто як тім ліди отримуючи за це свою долю. Він наприклад може вести переговори з замовником, розподіляти проект на етапи. І це виходить дуже органічно що max rate developer можуть навіть не кодити

Зараз в обговоренні платформи постало таке питання:

в мене сумнів щодо потрібності проекту для замовників.
Тобто беремо за основу принцип роботи біржі фрілансхант —>
Замовник залишає заявку і обирає серед багатьох виконавців ідеальний варіант, в відсотках так 90 проект реалізується вдало в НЕзалежності від того кого замовник обере.
Тобто для замовника все проходить скажімо ідеально, навіщо йому альтернатива?

Приєднуйтесь будь ласка до телеграм чату
t.me/ i3U06qdPZKQ5MzNi
де ми обговорюємо як краще реалізувати платформу

Ну буде спам за ключовими словами.
На апворку все що їх так звані рекрутери шлють маячня

Всі біржі орієнтуються на замовників, тобто на попит, а ви хочете на пропозицію і щоб всім порівну. Перша комуністична біржа фрілансу

Інтересна ідея. Мається на увазі проєкти з-за кордону?

На даний момент орієнтуюсь на знання цього ринку в Україні, тому ні, проєкти з-за кордону не мались на увазі.
Але в загалом ідея зручного фрілансу всюди буде актуальна гадаю якщо вдало вийде реалізувати))

Отже я планую створити альтернативу стандартному фрілансу де система буде сама розподіляти замовлення між виконавцями, але брати замовлення щоб могли всі.

А можеш це розписати як користувач сторі? Тому що ось зовсім не включаюся як це буде виглядати для замовника?
Я даю замовлення — і система мені його ставить до фрілансера з нульовим рейтингом? А я ж хотів із 5 зірочками!

Все виливається в роздуми як зробити щоб нові користувачі не робили погано проєкти. Бо за великим рахунком вам немає різниці у виконавця 5 зірочок чи 0, головне щоб проєкт був якісним.
Але це цікаво що ви поставили таке запитання бо так як ми вже звикли самі обирати виконавців, то можливо користувачі також будуть переживати хто їхнє замовлення буде виконувати. В цьому випадку треба буде піднести замовникам довіру до самої платформи, а не окремих розробників

Ну тут все досить просто — платформа має страхувати мої ризики і якщо виконавець не справляється — виплачувати мені компенсацію.

Супер, як варіант.
Але це має навіть бути більше чим це, тому що замовників які розбираються в коді і самі зможуть оцінити результат не так і багато. Взяти наприклад замовлення «веб-сайт», спираючись на власний досвід скажу що більшість замовників дивляться сам сайт, а не код і тому на звичайній біржі можна промахнутись.
А я думаю над якимось самоконтролем результату, наприклад розробники з вищим рейтингом перевіряють роботу. Звучить круто

Тобто виходити в плюс платформа не сбирається

Угу. Як і страхові контори:)

А, то це інша справа. І скільки приблизно фрілансер має віддавати від замовлення, щоб наповнювати страховий фонд платформи? Не зі своїх же виплачувати, я так розумію

Подивитися скільки комісія в середньому на інших біржах — стільки і брати

Так біржі нікому нічого не компенсують. Арбітраж там — окремий процес і сама біржа в ньому не є стороною спору.

Ви щойно описали стандартний аутсорс.

Замовники, в першу чергу, хочуть мати передбачуваний результат. Якщо це робити у форматі аутсорсу — в компанії буде портфоліо, замовник буде розуміти, чого очікувати в результаті, як його продукт буде виглядати та до кого йти з претензіями та додатковими правками. Окрім того, два кандидати з пʼятіркою можуть видавати абсолютно різний за якістю результат роботи, тому тут обовʼязково має бути ревʼю від замовника — з ким саме він хоче співпрацювати.

У вашій же пропозиції відповіді на всі ці питання немає або вони не настільки очевидні.

Всі ці доводи чому коні бігають, а машини їздити не можуть десь в 18 сторіччі. Це просто трошки інша модель бізнесу. Ризики замовника покриваються більшою кількістю девелоперів, та нижчими рейтами. Чому ні, якщо платформа декомпозує складну задачу на примітивні, то швидко можна розпаралелити та навіть дублювати виконавців.

В ідеалі це буде для замовника дуже чудовий досвід користування платформою, коли просто залишаєш замовлення і отримуєш готовий результат. Що під капотом тебе не хвилює

Мені подобається такий підхід. Стукни в телеграм — спробуємо зробити прототип.

але там все ускладнено ретельним відбіром виконавців, це щось більш схоже на трудовлаштування до них в компанію чим на фріланс

Тому що вони ціляться в ентерпрайз клієнтів з грошима, яким простіше грубо кажучи закинути ейсіейчем сотку кілобаксів передплати, ніж трахатись з індивідуальними інвойсами. А щоб продавати тушки таким клієнтам потрібні аргументи, на кшталт якісного відбору на вході...

ааа, так, тепер зрозуміло. Моє бачення по цьому проєкту було направлене на клієнтів рівня freelancehunt, але за системою як на toptal. Але ж toptal за рахунок великих бюджетів від замовників може собі дозволити індивідуально менеджети кожне замовлення і так далі, а в випадку з моєї біржою я хочу все це автоматизувати якось тому що бюджети не ті.
Це я під іншим кутом подивився, дякую

Може взагалі рівень такого фрілансу має сенс тільки як перехідний варіант. Бо на такому рівні крутяться обмежені проєкти. А щось робити для перехідного рівня тоді не так і цікаво)))
Треба подумати

Бо на такому рівні крутяться обмежені проєкти

Не все так просто. Кожен великий проект як велике будівництво будинку. Не всі архітектори та дизайнери повині відра з цементом носити. В вашому випадку дійсно, основна проблема в автоматизації процесів. Якщо вдасться гарно ізолювати задачі, то можна хоч трейні пачками наймати.

Одне одному не заважає. В великих проектах посередені купа посередників.
І така фріланц біржа може бути лише одним з підрядчиків в ієрархії на нижньому щаблі, для простих ізольованих задач, де не потрібно підписувати NDA

утопія, нажаль. без відбору виконавців це не буде працювати. тобто на виході буде той же топтал чи люба галера.

Опен сорц якось працює. Без відбору виконавців і навіть без оплати праці. Як я поняв автора, це щось середнє між опен сорц (де взагалі не платять) та галерами (де платять але відібраним).
Тобто середина, це десь — платять всім, але не топово, та за задовільно виконану роботу. А для замовників, щоб зменшити ризики, одна з стратегій може бути продублювати задачу серед кількох виконавців.

Цікаво про таке явище як галери (раніше не чув).
Але я хочу скоріше щось між біржею toptal та стандартною біржею типу freelancehunt

Ну спробуйте добитися фіксу якоїсь баги в опенсорсі. Припустимо, ви навіть знаєте як це зробити і власноруч створили пул-ріквест, а власник репозиторію взяв сабатікал на рік і змерджити тупо нема кому. Легше зробити власний форк.

Тут єта «я сама дочь опенсорус розробника і фсьо не так однозначно»: www.fosslife.org/...​-open-source-contributors. Реально компанії вкладаються в Open Source бо або використовують його в своїй бізнес моделі, або вона взагалі на ньому побудована. І, як на мене, саме тому UI частина Linux хромає на обидві ноги — ну вона в комерції особливо нікому не цікава тому, тому її «роблять на здачу». На днях стикнувся з HiDPI — довго думав ...
P.s. цікаво чо в цьому списку немає Amazon — не той котрий торгівельна платформа, а котрий хмари і вот єто фсьо ...

Проблема бірж фрілансу, а на freelancehunt це прям болячка — неадекватні прайси проектів та очевидний демпінг з боку виконавців. От якби була система, яка б шукала схожі проекти і давала б мінімальний поріг ціни було б круто.

хмм, дякую за комментар. За моїм задумом на біржі не буде можливості демпінгу

А чим демпінг виконавців поганий? Ну, тобто є хтось, хто готовий зробити це саме, але дешевше. В чому проблема?

На даний момент я думав що розробники не будуть назначати ціну на проєкти, бюджет буде визначатися платформою. Це якщо питання до мене :)

А де тоді «біржа»?

а «біржа» це має на увазі, зрозумів. Взагалом не знаю до якої категорії це в результаті можна буде віднести, але мета зробити зручно для розробників

Видається, що допоки

Очевидна проблема такого підходу є ризик неякісного виконання проектів, але я думаю над тим як це краще вирішити.

не вирішено, ні про яку цікаву ідею мова не йде (адже її нема), а тільки про бажання щоб ваша платформа таку нішу якимось чином закривала.

Я правильно вас зрозумів що ключовою ідеєю буде придумати як при створенні такої біржі вирішити проблему неякісного виконання проектів? А без цього ідея не цікава

Це я вас так розумію, що ви хотіли б зайняти нішу між біржами з неякісними замовленнями/виконавцями і біржами, — з гарантовано якісними. Це ж треба якимось чином зробити — вирішити business need, чи задля чого комусь було б йти до маловідомої платформи?

Ні, я маю на увазі що при створенні біржі яку я описав може виникнути проблема неякісного виконання замовлень.
Система ж сама буде розподіляти замовлення порівну між виконавцями і нові виконавці можуть неякісно зробити свою роботу.

Просто на схожих біржах (де не треба боротися за проект, а система сама розподіляє замовлення) розробник має пройти іспити щоб доказати свій професіоналізм, але я хочу прибрати цю частину, щоб приступити до замовлень можна було просто зареєструвавшись грубо кажучи

Тобто вирішити проблему з можливим неякісним виконанням замовлень треба по іншому.
Одна з ідей: контроль проєкту бере на себе виконавець з більш вищим рейтингом і виступає винятково як тім лід чи щось типу того. І свою долю в проєкті отримує тільки за контроль (Але це тільки одна з версій)

Платформа має працювати дуже просто:
Замовник залишає замовлення і отримує готовий проєкт
Розробник час від часу отримує замовлення (не треба думати про пошук проєктів та інше)

Одна з ідей: контроль проєкту бере на себе виконавець з більш вищим рейтингом і виступає винятково як тім лід чи щось типу того. І свою долю в проєкті отримує тільки за контроль (Але це тільки одна з версій)

от це вже ідея, в мене були такі самі думки, що треба якось долучати 3-ого учасника з якимось authority, щоб міг вирішувати хто правий, а хто — ні. Проте навіть якщо закрити очі на можливі недоліки. Мені здається що подібне рішення аж ніяк не приверне увагу тих, хто може надати недешеву роботу.

В моєму розумінні замовнику особливо й не треба знати кухню виконання.
Для нього саме приємне в такій біржі буде віддати проєкт і отримати результат без необхідності контролювати моменти в яких він навіть може не розбиратися

Навряд замовники просто ходять і перевіряють усі пет-проджекту, що вчора захостилися, чи це підходяще місце для того щоб комусь віддати дорогої роботи.

А взагалі вся задумка орієнтована більше на фрілансерів чим на замовників. Проблем у других здається і так немає.

При досягненні основної мети біржі — [ що фрілансер просто реєструється і стає в чергу на замовлення ] продати цей концепт мені здається не дуже важко. Тай якщо ні, то просто вивести біржу на першу сторінку в пошуку «фріланс україна» не важко, у нас небагато бірж

Конкурентних бірж я нарахував тільки 4:
freelancehunt.com
freelance.ua
weblancer.net
kabanchik.ua

Є ще якийсь kabinetavtora.com (але це тільки для копірайтерів)
та free-lance.ua (але дуже застарілий дизайн не впевнений що взагалі функціонує)

Тому в плані можливостей привернути увагу замовників здається все непогано

Є ще парт-тайми на усіх сайтах де пропонують роботу, що еквівалентно якісному фрілансу і нішеві сайт, де знаходять одне одного WordPress замовники і виконавці наприклад

Ну так, але ж мені цікава ніша саме фріланс бірж. Це явище всім зрозуміле і ті хто шукають їх, то вони їх і шукають. Ціль створити нову пропозицію саме в цій області

Так люди ж не в пошуку фріланс бірж (я себе беру до прикладу) натрапляють на фріланс платформи, а а пошуку додаткового заробітку, я на dou такий знаходив, а на фріланс біржах через розповіді тут і знайомих — навіть не намагався.
Тобто фріланс платформи задовольняють попит на часткову чи по-проектну зайнятість. Певним чином фріланс сам по собі — це вже олдскул який потребує свіжого погляду.
P.S.
Я до чого це все кажу: ідею, бодай яка розумна вона може бути, треба продавати тим, хто надає работу, а не тим, хто виконує, бо в тих, хто надає роботу — є гроші. Але механізм сам по собі роботодавця з грошима не зрозуміло чим привабив би

Як я розумію зараз нові замовники приходять приблизно наступним чином:
коли виникає потреба наприклад в сайті, то постає вибір звернутися до development agency або на фріланс.
При виборі фрілансу це просто змагання бірж за клієнта в пошуковому запросі грубо кажучи. Чи це вже не так працює?

Я не знаю як це працює )) просто якщо на одній платформі замовники з дешевими замовленнями, а на інших — із дорогими, то чомусь так воно стається, щось останніх в тих платформах привабило, — треба зробити умови для тих замовників, а виконавці знайдуться

І знову ж таки я про конкретну подачу біржі для замовників не думав, бо в цілому ідея направлена на переосмислення фрілансу для розробників. Мені здається це важливо.
Якщо всі розробники перейдуть з freelancehunt на нову біржу))) то яка різниця замовникам де залишати замовлення

Ну припустимо що вийшло зробити зручну систему для фрілансерів. Виконавці, — люди що в змозі оцінити усі переваги, — можуть брати замовлення і навіть самі щось замовляти, але це не бізнес с грошима, а ті самі голодранці-найманці із бюджетами еквівалентними їх кишеньковим грошам. На цьому заробити не вийде. Як якийсь американський чи європейський бізнес міг би за допомогою такої платформи оптимізувати свої витрати на розробку?

Або навіть продажа нової біржі тим же Freelancehunt

Я на це дивлюсь скоріше як на платформу на якій би зручно мені було працювати самому і є уявлення що це буде зручний підхід і для інших розробників

Тобто зараз те що пропонує фріланс (беремо freelancehunt як самий популярний в Україні за приклад) це не дуже зручно для розробників (це не зручно в першу чергу мені, але я думаю що для всіх також) і у мене є ± розуміння як це має бути.
Я так думаю якщо це зробити, то Freelancehunt не буде проти представити своїм користувачам альтернативу.

Але продажа біржі безпосередньо фрілансханту це як один з можливих варіантів розвитку (самий простий). Ну, сенс я думаю ± ви зрозуміли

Підписатись на коментарі