Розмитнення власного авто в Польщі (та інших країнах ЄС) під 0 відсотків
Як розмитнити авто в Польщі (чи іншій країні ЄС) за пільговими умовами під 0 відсотків митних платежів?
Нещодавно я стикнувся з цікавою проблемою поставки на облік свого українського авто у Польщі. Це буде цікаво тим хто виїхав на постійне проживання за кордон та з тих чи інших міркувань не хоче чи не може продати своє авто в Україні.
Xочу зауважати що в більшості випадків вигідніше продати авто в Україні і купити тут інше. Проте бувають такі випадки як в мене коли дуже хотів залишити собі свою машину яку довго вибирав з Америки, ремонтував і робив під себе, або просто для тих хто не має змоги повернутися і продати авто в Україні.
Якщо йти стандартною процедурою то в залежності від країни вам прийдеться заплатити від 35 до 50 відсотків вартості автомобіля з урахуванням всіх податків. Проте, якщо особа планує постійне перебування в країні якій зупинилася, вона має право на пільгове розмитнення 0 відсотків, якщо підпадає під наступні критерії та може довести кожен пункт документально (так як точно переліку документів ніде немає, я наведу приклад тих які можуть вам допомогти підтвердити кожен з пунктів):
1. 12 місяців до момент в’їзду в країну перебування особа постійно проживала на території іншої країни. Можливі документи для підтвердження: умова оренди, прописка, витяг з банківського рахунку (в детальних витягах є адреси певних транзакцій: кафе, кінотеатри тд тп), штампи в закордонному паспорті (якщо ви ніде не подорожували), рахунки за комунальні платежі, телефон і тому подібне.
2. Завершення постійного проживання в іншій країні. Можливі документи для підтвердження: довідка про закриття ФОПа, довідка про закриття банківських рахунків ФОПа або особистих, завершення договору про працю, документи продажі нерухомості.
3. Особа повинна бути власником цього автомобіля мінімум 6 місяців до дати заїзду на територію країни постійного перебування. Документи: свідоцтво про реєстрацію ТЗ, українські страхові поліси за останні 6 місяців до дати заїзду.
4. Документи про підтвердження постійного перебування в Польщі (чи іншій країні в якій ви зупинилися): мельдунок (прописка, можна зробити навіть по місцю оренди), штамп в паспорті з датою заїзду, умова про працю або відкритий аналог українського ФОП (JDG).
5. Додаткові документи (опціонально): умова найму квартири в Польщі, PESEL (STATUS UKR теж підходить), карта побуту, віза.
Хочу зауважити що не обов’язково збирати всі документи з мого списку, це лише приклад того що може слугувати як підтвердження, але майте на увазі, чим більше у вас документів тим більший шанс щоб вам дозволять нульове розмитнення авто. Перекладати на польську мову нічого не потрібно.
Після того як ви зібрали все що маєте, потрібно звернутися до митного брокера (agencja celna якщо ви в Польщі), він порадить вам які ще документи можливо будуть потрібні і назначить день коли потрібно приїхати. Мені послуги митного брокера коштували 600 злотих. Приїзджаєте на визначений день і передаєте всі документи митному брокеру. За декілька годин отримуєте відповідь чи вам надали нульове розмитнення чи ні.
Якщо все пройшло успішно, вам залишилося пройти обов’язкове ТО (шукаєте найближчу до себе stacja kontroli pojazdów, ціна 100 злотих), та зробити присяжний переклад свідоцтва про реєстрацію ТЗ (ціна в залежності від бюро, близько 150 злотих). З цими документами в будь який день приїжджаєте до вашого уряду, знімаєте номерні знаки та йдете на перереєстрацію (ціна 160 злотих). Процедура проходить швидко і ви зразу отримуєте польскі номерні знаки та тимчасове свідоцтво про реєстрацію, до 30 днів вам прийде смс і ви зможете забрати вже готове свідоцтво про реєстрацію. Пам’ятайте також що відразу потрібно застрахувати авто, ціна залежить від вашого авто.
В цій всій процедурі існує тільки одне обмеження, ви не маєте права продавати своє авто 1 рік з моменту реєстрації.
Я не знаю нюансів як це відбувається в інших країнах, але процедура повинна бути подібною, так як це пільга яка діє на зоні всього європейського союзу. Для детальнішої інформації зверніться до митного брокера у вашій країні перебування.
219 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів