ШІ і майбутній ринок праці
Вітаю спільното!
Наприкінці листопаду 2022 року Україна зустріла світову інновацію — ChatGPT на базі GPT-3.5, а разом з ним купу хайпу, гіпотез і різних думок щодо штучного інтелекту. Сам по собі ШІ вже не новий для технологічного світу, проте саме поява ChatGPT та реакція соціуму на нього сформували мою остаточну думку щодо майбутнього, в яке ми рухаємось.
Спочатку було Слово
Але спочатку декілька слів про функціонал штучного інтелекту та мій досвід його використання. Основним напрямом програмного забезпечення є текст та усе, що з ним пов’язано: неймінг, слогани, оповідання, конспекти та статті. У березні цього року компанія OpenAI офіційно представила оновлення GPT-4, де попри очікування аудиторії, головною перевагою стало сприймання чатом зображень, як вхідних даних. Аналіз зображення як нововведення засмутив користувачів, які очікували, що новий GPT-4 стане у 500 разів потужнішим за GPT-3.5. Як на мене, очікування на кшталт «у стільки-то разів краще» — хибні, OpenAI не розкриває кількості даних, які ПЗ отримало за минулий період, а прогнозувати апдейти навмання справа не конструктивна.
Чи потрібно зараз давати оцінку ChatGPT?
Щоб дати більш-менш вірну оцінку функціоналу ChatGPT, я не керувався очікуваннями, а пішов за тими модулями, які і пропонує чат-бот, тобто текст та його похідні. І виділив поінти, які сподобались найбільше:
- По-перше, дуже крутий транслейшн. У часи, коли кордони для людей стають умовними, а все більше компаній — інтернаціональними, мати під рукою такого перекладача необхідно. Він дійсно перекладає краще за Google translate, і на мою думку, саме через те, що вчиться на живих людях.
- По-друге, чат-бот допомагає структурувати необхідну інформацію та перетворити її на мануал, to do list чи конспект. Наприклад, з мого запиту «Де може розміщувати власну музику молодий артист?» чат-бот видав послідовний перелік усіх варіантів, які я опрацьовував впродовж кількох років шляхом пошуку у Google, спілкуванням з фахівцями та знайомими з творчого кола.
- По-третє, ChatGPT — цікавий співрозмовник, з ним можна подискутувати, надихнутись та дізнатися нові факти з теми. Ба більше: інколи він може замінити віртуального психолога. При цьому видно, що з цього напряму розробники дійсно співпрацювали з фахівцями. Я просив знайомих мені людей з певними психологічними розладами скористатися ботом з конкретним запитом. Результат: поради, які давав бот на 90% збігаються з тими, що давали моїм знайомим професійні терапевти.
Але спілкування з ботом має певні нюанси. Особливо для мене, як для керівника Customer Support. Все, що стосується розмови з ChatGPT цікаво в рамках певної теми, але не в рамках однієї конкретної проблеми. В роботі з клієнтами у службі підтримки я однозначно прихильник живого спілкування з оператором. Навіть якщо колись чат-боти і замінять повністю агентів, це буде дуже не скоро і не у всіх бізнесах. Як двигун, GPT дійсно може бути інтегрованим у софти, які дозволяють зробити спілкування з клієнтом максимально гуманізованим, але ніколи машина не зможе допомогти юзеру тут і зараз з його конкретною проблемою.
З цього ж боку я не можу перерахувати типові мінуси ChatGPT. Якщо ми розглядаємо програму, як кінцевий продукт, то мінусів буде купа. Та не слід забувати, що всі ми є учасниками масштабного тестування інноваційної технології. Що ж стосується майбутнього та побоювань втрати роботи багатьма людьми, поспішаю запевнити: повстання машин не буде, але в зоні ризику все ж опиняться деякі види діяльності. Хороші новини у тому, що природа GPT інтегрована у більшість софтів з автоматизації і оптимізує значну кількість рутини та позбавляє нас monkey job. Людство знайде користь використання ChatGPT і в особистому житті: треба грамотно написати лист з вибаченням, що не зможете прийти на вечірку — будь ласка. Погані новини для тих, хто не хоче вмикати креативне мислення та працювати головою — технології змусять відмовитись від простої не інтелектуальної діяльності. А коли мине хайп довкола новинки, ми почнемо сприймати ChatGPT як колись сприймали Google та iOS, час від часу перевіряючи оновлення.
Наостанок дам особисті рекомендації, як ефективно тестувати та користуватися ChatGPT:
- Як перекладач. Подорожуйте, працюйте та не хвилюйтеся про вірний переклад.
- Як органайзер думок. Шукайте знання з теми, яка вас цікавить та отримуйте її у структурованому вигляді. Але ніколи не забувайте про факт-чекінг. Це не готовий продукт, а все ще прототип.
- Як тренажер. Підготуватись до співбесіди можна поспілкувавшись з чат-ботом: отримати додаткові знання з теми продукту компанії куди влаштовуєтесь або підтягнути комунікативні навички
- Надихатись. Брейншторми назв доменів та іншого неймінгу, якісь слогани та їх варіанти тощо — ChatGPT буде незамінним помічником.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів