Софт і хард-скіли, завдяки яким я став Head of PM Department менш ніж за 2 роки
Привіт! Мене звати Олександр Мошенський, за 2 роки мені вдалося очолити команду розробників, і стати керівником менеджмент-департаменту в компанії TRIARE.
У цій статті я розповім свою історію розвитку і дам декілька порад, які допоможуть побудувати успішну кар’єру в ІТ, незалежно від посади чи років досвіду.
Я пропоную поділити контент на три частини:
- Софт-скіли, прокачування яких зробить вас помітним для керівництва.
- Професійні навички, щодо покращення яких варто задуматися уже зараз.
- Комунікація як ключ до підвищення.
Саме такий умовний поділ, на мою думку, найкраще описує процес отримання підвищення та допоможе раціонально визначити прогалини у своїй роботі та шлях до їх заповнення.
Чому софт-скілів завжди недостатньо? Пункт «Б» кожного керівника, якого ніколи не дістатися
Розпочнімо з початкової точки кожного ІТ-співробітника. Більшість сучасних компаній шукають співробітників, які є не тільки фахівцями у власній області, а й володіють достатнім рівнем соціальних та індивідуальних навичок для взаємодії з колективом. В ІТ-світі їх заведено називати софт-скілами. Перелік може різнитися залежно від позиції, до загальних можна віднести:
- вміння шукати та аналізувати інформацію;
- мотивація та відповідальність;
- готовність і бажання вчитися;
- вміння працювати як самостійно, так і в команді;
- привітність;
- вміння конструктивно сприймати критику та працювати над помилками;
- здатність чітко висловлювати думку;
- критичне мислення;
- навички самоорганізації;
Однак, якщо ви претендуєте на вище звання, базового сету недостатньо. Просуваючись кар’єрною драбиною, я виділив для себе кілька ключових навичок, які потребують постійного вдосконалення.
Дисципліна, яка формує характер і не тільки
Перед тим, як потрапити в нинішню мою компанію, я працював у декількох сферах: був на державній службі, у сфері соціального обслуговування, а також тривалий час займався тренерською діяльністю та силовими видами спорту.
Майже 11 років я активно брав участь у змаганнях національного та міжнародного рівнів. Чи був у мене вільний час? Ні, аж поки не навчився його викроювати. Аби балансувати між роботою, тренуваннями та відпочинком, потрібно було дотримуватися жорсткого режиму самодисципліни. В ІТ так само. Щоб кожного дня бачити прогрес у власній компетентності, потрібен самоконтроль.
Я знайшов рішення в написанні to-do list. Існує безліч методів та застосунків для трекінгу часу, але навіть цей, найпростіший, навчає основ тайм-менеджменту. Визначте процеси, задачі, виконання яких наблизить вас до бажаної позиції, та імплементуйте їх в буденність. Такий підхід та рутинність свого часу сформували мою дисципліну, яка не давала і не дає розслабитися.
Здоровий перфекціонізм
Наступний фактор можна назвати як перевагою, так і недоліком, адже іноді перфекціоніст виходить за межі здорового глузду і намагається змінити все навколо. Це призводить до конфліктів, нервозних станів та професійного вигорання. Що пропоную я?
Прагніть до порядку: у просторі, справах, думках. Навчіться відкидати зайве. Встановіть пріоритетність поточних справ. Розбийте їх по часовій рамці і не бійтеся відкласти виконання деяких з них на потім. Хапатися за все відразу означає не зробити нічого. Побудуйте ланцюжок з дій, які поступово принесуть бажаний результат.
З часом прагнення до здорового перфекціонізму стане частиною проєктів, ви і не помітите: це ведення документації, комунікація з командою, клієнтами, організація внутрішніх процесів тощо. Якщо ви лідер, і у ваших обовʼязках є вимога вести за собою інших людей, найкращим прикладом для них буде порядок, а не хаос.
Фіксація досягнень
Можливо, це прийшло до мене зі спорту: я досить довго готувався до змагань, вкладав усі сили для досягнення єдиної цілі — перемогти. Перемога для мене значила надзвичайно багато. Адже вона символізувала те, що я не просто став кращим у своїй категорії, а зміг опанувати себе, мобілізувати власні резерви і спрямувати їх на досягнення конкретного результату.
Потім був період ейфорії, після якого я знову повертався в буденність, а іноді, навіть, впадав у сум через те, що все позаду, і це відчуття так просто не повторити.
Іноді рутинність і проблеми змушують балансувати на грані з депресією. В такі моменти порятунком можуть бути саме символи ваших «перемог». Чим більше з’являється таких символів, тим впевненішими ви стаєте у власній потужності. Вони дають розуміння того, якими сильними, цілеспрямованими та витривалими ви можете бути.
В нашій компанії є традиція: після успішного закриття проєкту ми створюємо табличку з іменами учасників команди і менеджера, який вів цей проєкт. Цю табличку закріплюємо на так званій «дошці пошани». Кожен менеджер пишається цими табличками, адже вони нагадують їм про всі труднощі та моменти, які вони пройшли разом на шляху до успішного релізу.
Фіксуйте будь-які досягнення, які наближають вас до омріяної роботи. Так ви матимете умовний звіт і зможете бачити результативність своєї праці, а отже, перспективність.
Ініціативність
Це одна із найголовніших властивостей у кар’єрному розвитку. Якщо ви маєте якусь ідею і вважаєте її доцільною до застосування у вашій компанії, — сміливо пропонуйте керівництву. Навіть якщо ідея не буде реалізована, ваші старання та бажання покращити процеси в організації будуть помічені і з часом винагороджені.
У моєму кар’єрному зростанні саме ініціативність та бажання змінювати щось на краще відіграли ключову роль. В зростаючій, динамічній компанії найціннішими є кадри, які пропонують нове бачення рутинних процесів. Завдяки цим людям організація всебічно розвивається.
А тепер повернімося до питання, чому ж керівнику ніколи не дістатися до пункту «Б» у власних софт-скілах?
Я визначаю це так. Бути лідером — означає показувати стабільний професійний образ, який інші члени команди вважатимуть за взірець. В цьому випадку стабільність можна досягти лише динамікою, тобто постійним розвитком.
Ваші вміння та навички мають випереджати останні вимоги фаху. А через те, що вони постійно оновлюються, вершини вам не досягти ніколи, це нормально. Саме тут ми підбираємося до наступної частини розповіді — бажання вдосконалюватися.
Готуй сани влітку, а воза взимку. Чому прокачувати хард-скіли варто заздалегідь
В ІТ-індустрії, якщо ти перестаєш відповідати технічним вимогам спеціальності, то тебе віддають «на списання». В цій сфері бажання постійно вчитися є must have. Якщо у планах є отримати певну позицію, то потурбуватися, аби ваші вміння та навички відповідали базовому списку треба вже зараз. Порада одна: відвідуйте конференції, записуйтеся на додаткові курси та вебінари.
Отримали нові знання? Діліться ними. Коли в компанію приходять нові менеджери, я завжди допомагаю їм зорієнтуватися в наших процесах, документації. Це дало мені змогу краще прокачати свої менторські скіли, а заодно і закріпити власні знання та навички.
Сильний лідер повинен завжди ділитися тим, що він засвоїв. А вміння бути командним гравцем важливе для отримання підвищення. Це і є мій третій пункт.
Комунікація як ключ до успіху: як колеги сприяють вашому підвищенню
Ваше підвищення стосується не лише вас. Компанії просувають тих, хто може мотивувати та керувати успішними командами. Якщо ви намагаєтеся отримати підвищення, у вас може виникнути спокуса заспівати собі дифірамби.
Замість цього, робіть краще наступне...
Запитайте, як ви можете покращитися
Ви, мабуть, уже виконуєте неймовірну роботу на своїй поточній посаді, чим доводите власний професіоналізм. Але часто така думка не виходить за рамки суб’єктивної.
Запитайте у керівництва, чого вам не вистачає в роботі, яких прогалин ви не помічаєте, на що варто звернути увагу. Не бійтеся просити про фідбек і в колег також.
Коли ви гідно сприймаєте конструктивну критику, то показуєте, що готові до наступного рівня.
Попросіть те, чого прагнете
Ми звикли вважати, що важка праця говорить сама за себе, та це не так. Ваша натхненна праця може свідчити про різне: про любов до своєї професії, період небаченої продуктивності тощо. Те, що ви прагнете саме підвищення, аж ніяк не очевидно.
Скажіть своєму керівнику, що хочете вищого звання. Це допоможе направити ваші ресурси в потрібному напрямку, а в особі «боса» ви отримаєте ментора. Пам’ятайте, хороша компанія завжди зацікавлена в успіху своїх працівників і охоче інвестуватиме в цей успіх.
Висновок
Підвищення на роботі відбувається в поєднанні з кількома факторами: наявність необхідних навичок та кваліфікацій, побудова міцних відносин з колегами та керівництвом, демонстрація сильної робочої етики та активний пошук можливостей для зростання та розвитку.
Важливо говорити про свої кар’єрні амбіції та запитувати зворотний зв’язок щодо напрямків для покращення. Але зациклюватися на отримані нової посади не варто. Працюйте в задоволення. Генеруйте ідеї та втілюйте їх в життя, постійно навчайтеся.
Через деякий час ваша компанія буде пишатися не тільки тим, що ви є членом команди, але й тим, що ви — рушій її розвитку.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів