Вибір застосунків для тест-менеджменту в 2023 році. Порівнюємо 5 варіантів
Всім привіт! Мене звати Сергій Ващенко. Я QA Practice Lead у Svitla Systems. За роки роботи мені довелось працювати з багатьма застосунками для тест-менеджменту і, звісно, за цей час в мене з’явились свої фаворити. Однак, я все одно цікавлюсь новинками, які б в перспективі дозволили працювати ефективніше. Сьогодні хочу поділитись з вами своїми останніми знахідками.
Вибір кандидатів
Зараз на ринку десятки різних застосунків для тест-менеджменту. Це як самостійні сервіси, так і застосунки-плагіни для відомих систем з проджект-менеджменту, таких як Jira чи Assembla.
В якості шорт-листу я обрав TestRails,
Більшість з них на ринку давно, тож цілком ймовірно, що ви вже працювали хоча б з двома з них. Однак, у них різна філософія, набір можливостей та ціна. Тому особисто мені було цікаво порівняти їх на одному й тому ж проєкті.
Критерії оцінки та вимоги до застосунку
Перед тим як обрати новий застосунок, я склав перелік загальних критеріїв та додаткових вимог, обумовлених специфікою проєкту та команди. За допомогою цього списку можна буде оцінити та згодом порівняти застосунки.
До загальних вимог я відніс наступні:
- Зручність використання (UX). Основною задачею застосунку є пришвидшити й оптимізувати роботу з тестами, тест-сетами й тест-ранами. Я очікую, що за мінімальну кількість кроків (кліків) можна буде зробити рутинні задачі й не витрачати час на пошук та читання документації й форумів, щоб щось налаштувати чи запустити.
- Організація тестових даних. Якщо ви, як і я, звикли групувати тести у папках та підпапках, то відсутність такої можливості може створити додаткові незручності. Як виявилось, далеко не всі застосунки пропонують таку можливість.
- Моніторинг процесів. Зручна дошка зі статистикою для відстежування поточного стану чи то кількості створених тестів, чи тестових прогонів економить багато часу в процесі роботи.
- Звіти та тайм трекінг. Статистика та естімейти є необхідними для контролю тестування та коригування подальших дій в процесі розробки. А звіти, які мають корисні дані та ще й візуально мають гарний вигляд, — з моєї практики, виглядають переконливіше в очах замовників та керівників проєкту.
- Робота з вимогами. Щоб не гадати, що вже покрито тестами, а що ще ні, гарно було б мати можливість відстежувати, які вимоги вже покриті тестами.
- Швидкодія. Користуючись деякими тест-менеджмент застосунками (здебільшого, безкоштовними) я помічав, що сторінки створення тестів завантажуються по
5-7 секунд. В умовах, коли часу на все й так катма, це дуже дратує). - Автоматизація. Завжди треба враховувати інтеграцію з CI/CD. Для автоматизації тестів надалі нам потрібно мати добре описаний API.
- Документація. Гарно описана документація значно знижує «вхідний поріг» і збільшує ймовірність успішного використання застосунку як такого.
- Імпорт / Експорт. В умовах невідомості завжди краще перестрахуватись і мати можливість перенести тестову базу з одного застосунку в інший.
- Ціна. Застосунок має бути відносно недорогим, оскільки часто на етапі стартапу бюджет досить обмежений. Однак, слід памʼятати, що команда може швидко вирости й, відповідно, — звертати увагу на зростання вартості при збільшенні кількості людей.
Додатковими, але не обов’язковими в моєму випадку вимогами є:
11. Jira addon. Можливість працювати з тестами безпосередньо в Jira вважатиметься великим плюсом.
12. BDD формат тестів. Оскільки в планах розглядається BDD формат для автоматизованих тестів, підтримка власне Gherkin синтаксису була б хорошим бонусом.
13. Free trial. З власного досвіду можу сказати, що можливість безкоштовно поклацати застосунок хоча б декілька днів дає змогу зрозуміти значно більше, ніж перегляд сотні відгуків та демонстрацій.
Тест-драйв застосунків
Мій «тест-драйв» включав наступні пункти:
- Встановлення та налаштування застосунку.
- Створення тест-сету.
- Створення тест-cайклів.
- Прилінковування вимог до тестів.
- Виконання тестів.
- Створення звітів.
Кожним я користувався не менше ніж тиждень. Нижче я коротко опишу тільки те, що запам’яталось по кожному з них, не згадуючи речі, які були спільними чи звичними для всіх.
Додатково наголошую, що це лише мій суб’єктивний досвід, тож не сприймайте плюси та мінуси, згадані нижче, як істину в останній інстанції.
TestRail
Домашня сторінка: TestRail
Версія, що тестувалась: 7.5.6
TestRail — це окремий застосунок. Тут немає можливості створювати і зберігати тести безпосередньо в Jira. Однак можна отримати розширені можливості, якщо встановити Jira застосунок з Atlassian Marketplace. Він дозволяє прив’язувати тести до тікетів Jira, а також відстежувати статус тестів безпосередньо у Jira. Також, можна заводити Jira-баги безпосередньо з TestRail.
Від початку реєстрації, створення проєкту, налаштування інтеграції з Jira — і до написання першого тесту я витратив 10 хвилин. Тобто процес встановлення справді простий та швидкий.
Налаштувань в TestRail більш ніж достатньо. Можна додати кастомні шаблони для тест-кейсів, додати логотип компанії для тестових звітів і багато іншого. TestRail API можна використовувати з усіма популярними фреймворками для автоматизації тестування.
Щодо унікальних фіч TestRail, мені запам’ятались UI scripts. По суті, це можливість запускати ваш javascript-код на вказаних вами сторінках. Наприклад, на сторінках з тестами можна підсвічувати Given, When, Then, And для кращої читабельності BDD-тестів або показувати якісь нагадувалки у вигляді попапів чи алертів.
🟢Переваги:
- Надійний, стабільний і швидкий.
- Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс для тестів, виконання тестів та керування тестуванням в цілому.
- Простий і зрозумілий спосіб моніторингу статусу тестування.
- Відстеження часу для кожного тесту, а також для запуска тесту/ плану тестування.
- Кастомні поля для тестів і шаблонів тестів.
- Користувацькі змінні для автоматизації тестування.
- Гарні звіти.
- Багато можливостей для інтеграції різних інструментів та автоматизації тестування.
- 50 ГБ безкоштовного хмарного сховища для тестових даних (скріншотів, скриптів, відео, тестових даних тощо).
Примітка: ви можете отримати більше місця в сховищі, але кожні наступні 25 ГБ оплачуватимуться додатково до вашої звичайної підписки.
🔴 Недоліки:
- Відносно висока вартість ($37 за користувача щомісяця або $34 за користувача щомісяця, якщо ви платите за рік).
- У версії 7.5.6, яку я тестував, BDD-формат тест-кейсів був недоступний. Після спілкування зі службою підтримки я дізнався, що ця фіча активно розробляється і вже відкрита для користувачів з раннім доступом. Тим часом решта користувачів можуть використовувати формат «free text» для BDD-тестів.
Zephyr Scale
Домашня сторінка: Zephyr Scale — Test Management for Jira
Версія, що тестувалась: 9.10.0 (Jira Cloud version)
Zephyr напевно є одним з найпопулярніших застосунків для тест-менеджменту, оскільки він має як і stand-alone версію, так і нативну Jira-версію, яку можна поставити як застосунок з Atlassian Marketplace. Zephyr пропонує 3 різних версії застосунку: Squad, Scale та Entreprise.
Різниця між версіями могла б бути повноцінною темою для окремої статті. У двох словах: найзбалансованішим рішенням є власне Scale. Squad занадто лімітована версія, яка аж ніяк не може змагатись з рештою конкурентів в цьому тест-драйві. Тоді ж як Enterprise є сенс розглядати, якщо у вас багато проєктів.
Далі мова піде про Jira-app версію Zephyr Scale. Як і для решти Jira-app застосунків, для встановлення та налаштування потрібні будуть права адміністратора. Сам процес встановлення дуже швидкий та відбувається у 2 кроки:
- Знайти застосунок в Atlassian Marketplace та клацнути на кнопку встановлення.
- В Jira відкрити Налаштування Проєкту та увімкнути Zephyr.
Ось і все. Це навіть швидше, ніж з TestRail. Зі стандартними налаштуваннями можна сміливо починати писати тести. Все працює, так би мовити, з коробки. Дизайн мінімалістичний та простий. В мінімальну кількість кліків можна створювати, запускати та керувати тестами.
Є одна річ, яка мені таки не сподобалась. Коли працюєш з тест-сетами, якщо в тебе є підпапки, то клацнувши на батьківську папку, відображаються всі тести з усіх підпапок. Самі ж підпапки відсутні.
Це, з однієї сторони, — фіча, а з другої — я не знайшов опції, як зробити так, щоб все ж таки підпапки відображалися поруч з тестами, які є в батьківській папці. Врахуйте це і не зберігайте тести безпосередньо в батьківській папці, якщо плануються підпапки.
Щодо інтеграції з CI/CD та тестовими фреймворками, то тут також підтримуються всі популярні на ринку рішення.
Останнім пунктом розглянемо ціну. Zephyr Scale для Jira Cloud на час написання статті є безкоштовним, якщо на вашому Jira instance зареєстровано до 10 користувачів. Якщо ж у вас 11+ користувачів, тоді ціна становить $4,78 за користувача на місяць. Це значно дешевше за TestRail.
🟢 Переваги:
- Немає потреби встановлювати додаткові плагіни для інтеграції з Jira; все необхідне працює «з коробки».
- UX цього застосунку суб’єктивно є одним з найкращих на ринку.
- Тести в Jira проєкті мають суфікси, наприклад (XXX-T1, XXX-T2), і за замовчуванням відображаються лише у Zephyr-дотичних сторінках.
- Просте відстежування покриття вимог. Вкладка «Traceability» всередині кожного тесту дозволяє швидко додати посилання на будь-який Jira тікет (наприклад, Epic, User Story, Task або Bug).
- Є функція відстеження часу для окремих тестів, а також для тестових прогонів.
- Гарний набір звітів за замовчуванням і можливість створювати власні звіти за допомогою JQL (advanced Jira queries).
- Безкоштовно для команд до 10 осіб.
🔴 Недоліки:
- Менше речей можна налаштувати, порівняно з іншими конкурентами.
- Не всі ключові слова підтримуються для тестів у форматі BDD.
- Тестові дані займатимуть хмарне сховище Jira. Це може збільшити вартість використання застосунку. Але зазначу, що те саме буде справедливим для всіх інших Jira застосунків.
XRAY for Jira
Домашня сторінка: XRAY — Native Test Management for Jira
Версія, що тестувалась: 6.3.2
XRAY досить часто розглядають як дуже гнучку альтернативу Zephyr. Цей застосунок також встановлюється як Jira app. Однак, тут процес налаштування займає дещо більше часу в порівнянні з Zephyr Scale.
XRAY пропонує створити окремі типи Jira тікетів для тестів, тест-планів, тест-прогонів. Своєю чергою, це дозволяє керувати тестовими задачами так само як і рештою стандартних Jira тікетів.
XRAY має багацько різних опцій та налаштувань. Це дещо збільшує час для освоєння застосунку та початку роботи з ним. Мені знадобилось прочитати багато документації та переглянути декілька демо, щоб налаштувати застосунок. Та зрештою, з XRAY можна налаштувати все під будь-які можливі процеси розробки і тестування.
З того, що мені не сподобалось: кількість кліків для роботи з тестами, тест-сетами та прогонами в середньому більша ніж у решти конкурентів. Окрім того, в мене була проблема з самими тестами. Вони вантажилися дуже повільно. Схоже, це були проблеми з кешуванням, бо все налагодилось, як тільки я перезавантажив роутер.
З жодним іншим застосунком при використанні того ж роутера проблем не було. Сподіваюсь XRAY отримала мій фідбек і проблеми кешування запитів у новіших версіях вже не буде.
Ціна. XRAY коштує $10 на місяць, якщо у вас на Jira instance до 10 користувачів включно, та $4,25 за кожного користувача на місяць, якщо 11+ користувачів.
🟢 Переваги:
- В XRAY буквально будь-що можна змінити, додати або перемістити.
- Підтримуються різні типи форматів тестів, включно з data-driven та повноцінною підтримкою BDD-тестів.
- Розширені можливості для моніторингу покриття вимог (requirements traceability).
- Окремий редактор документів. Ви можете створити будь-який тип тестового звіту в будь-якому форматі, який вам треба.
🔴 Недоліки:
- Тест-рани здалися мені незвичними.
- З коробки немає можливості відстеження (вимірювання) часу виконання тестів. Однак це можна зробити за допомогою стороннього плагіна.
- Окремі тест-типи Jira-тікетів створюють великий спам в проєкті, швидко збільшуючи загальну кількість тікетів в беклозі. Тож тут або з правами суперадміністратор Jira змінювати Backlog і Board queries, щоб приховати щойно створені типи тестів, або створити окремий проєкт QA/QC і зберігати тести там. Можливість лінкувати тести до задач в іншому проєкті зберігається.
AIO Tests
Домашня сторінка: All-In-One Test Management App for Jira
Версія, що тестувалась: 3.1.6
Це ще один Jira-native застосунок, в якого досить велика кількість встановлень та позитивних відгуків на Atlassian Marketplace. Процес встановлення та налаштування такий же простий, як і Zephyr Scale.
Зі стандартними налаштуваннями можна сміло починати писати тести. Інтерфейс мінімалістичний, але мені він насправді сподобався. Все у ньому лаконічно і логічно.
Щодо підтримки тест-кейс форматів, то їх тут два: класичний (крок- очікуваний результат) та BDD. UX для BDD-тестів — найкращий серед усіх кандидатів, яких я тестував. Тести, як і в Zephyr Scale, створюються з тест-суфіксами. Тобто, за замовчуванням тести не відображаються у беклозі чи на борді, а це означає, що не треба витрачати час на додаткові налаштування.
З того, що можна було б покращити, то це організацію тест-сайклів. Тут можна перезапускати тести в середині тест-сайклу, але не весь тест-сайкл одразу. Як варіант, робити спочатку копію тест-сайклу і на ньому вже новий прогін.
Як на мене, дивно, що треба це робити треба в 2 етапи. Настільки дивно, що в мене досі враження, що я просто не знайшов опцію перезапуску тест-сайклу, а я її шукав досить наполегливо).
З цікавого: AIO Tests не дозволяє додати тест-кейси до тест-сетів чи тест-сайклів, якщо тести попередньо не прорев’ювані і не апрувнуті. Тож, так «ненав’язливо» нас підштовхують робити рев’ю тестів).
Ще однією цікавою, я б навіть сказав, унікальною фічею є можливість робити тест-рани в офлайн-режимі. Це зроблено через експорт тестів у ексель-формат з подальшим імпортом цієї екселіни назад у AIO Tests для внесення результатів прогону.
Окремо хочу згадати документацію. Вона тут справді гарно описана, з великою кількістю прикладів. Мені дуже сподобався розділ з тим, як зробити гарний борд з віджетами від AIO Tests для повноцінного моніторингу тест-процесу.
Ну, і щодо ціни: застосунок є безкоштовним для 10 користувачів включно, однак коштуватиме $350 на рік, якщо у вас команда 11 — 50 чоловік.
🟢 Переваги:
- Дуже простий та водночас дуже ефективний застосунок.
- Супер зручний для тестів у BDD-форматі.
- Безкоштовний для команди з кількістю до 10 користувачів.
- Дешевший за конкурентів, якщо в Jira зареєстровано від 11 до 50 чоловік ($350 на рік, тобто по $29.17$ в перерахунку на щомісячну оплату).
🔴 Недоліки:
- Не зрозуміло, як працювати з тест-сайклами.
- Інтеграція з іншими тулзами порівняно з конкурентами дещо менша. Проте, більшість популярних тулзів все ж таки підтримуються.
QADeputy
Домашня сторінка: QADeputy.
Версія, що тестувалась: невідомо (не зміг знайти інформацію в застосунку).
В тест-менеджмент рейтингах на різних сайтах я декілька разів бачив в рекомендаціях QADeputy. Що ж, я спробував. Але одразу ж скажу, що мій перший досвід був, відверто кажучи, так собі.
QADeputy — це самостійний застосунок, в якого є часткова інтеграція з Jira. Говорячи про те, чому «часткову», то все, що можна робити з Jira, — бачити загальний статус по тест-ранах. Більше ніяких додаткових налаштувань чи можливостей для Jira я не знайшов.
Так виглядає, що компанія ще не закінчила Atlassian security self-assessment програму і тому можливості настільки обмежені. Вже на цьому етапі я зрозумів, що цей застосунок навряд чи зможе конкурувати з рештою застосунків, які я тестував. Та я продовжив тест-драйв. Можливо у QADeputy є якісь унікальні фічі, які змінять мою загальну думку про застосунок.
Чуда не трапилось. UI для мене був досить незручним. Коли я пробував створити новий тест чи тест-сет, постійно стикався з тим, що якісь поля, які в інших застосунках є опційними, тут чомусь були обов’язковими. BDD-формат для тестів тут ще не підтримується, тільки free-text та step-based. Щодо тест-звітів, то з коробки тут всього декілька базових шаблонів.
Ну, і ціна. Застосунок є безкоштовним для 1 користувача та коштуватиме $20 за кожного користувача щомісяця ($18 якщо обрати річну підписку) якщо у вас 2+ людей.
На мою думку, щоб вийти на один рівень з рештою кандидатів QADeputy має пропонувати значно більше ніж те, що я побачив під час тест-драйву. Станом на зараз цей застосунок не відповідає більшості моїх очікувань, тому наразі я не розписуватиму переваги і недоліки для цього застосунку. Можливо, через рік чи два я спробую QADeputy ще раз і все буде інакше).
Підсумки
TestRail, Zephyr Scale, XRAY та AOI Tests є чудовими застосунками для тест-менеджменту. У кожного з них є свої переваги та недоліки, але в цілому вони відповідають критеріям та вимогам, які я склав перед початком тест-драйву.
Всі мають більш ніж достатньо фіч для тест-менеджменту. У них хороша підтримка популярних проджект-менеджмент застосунків та фреймворків для автоматизованого тестування, гарні звіти, імпорт та експорт тест-кейсів...та багато інших прикладних фіч, які допоможуть у роботі.
Якщо ж говорити про мої особисті враження після тест-драйву, то все ж TestRail в 2023 році досі виглядає як безпечний варіант, який можна радити і яким можна користуватись без вагань. Можливо, для когось UI цього застосунку може виглядати вже не таким сучасним, як у решти, але на колір та смак...)
Якщо ви точно знаєте, що ваші тести будуть у BDD-форматі, я б порадив спробувати AIO Tests. Zephyr Scale є також доброю альтернативою. Він робить все те саме, що й TestRail та AIO Tests, але дещо по-іншому.
Із загальних плюсів для всіх Jira застосунків (Zephyr Scale, XRAY, AIO Tests) я б згадав можливість використовувати вбудовані фічі Jira. Тобто тут можна використовувати JQL для репортів, лейбли і .т.д.
Ще однією вагомою перевагою є те, що розробники перед чи в процесі розробки можуть переглядати одразу ж в Jira-тести, які запланували QA-інженери, і таким чином врахувати більше нюансів під час розробки.
Говорячи про XRAY, я б його радив, якщо:
- у вас якийсь специфічний процес розробки;
- необхідна повноцінна підтримка BDD-формату для тестів;
- ви готові приділити трохи більше часу для тонкого налаштування застосунку.
QADeputy застосунок наразі не може скласти конкуренцію решті. Якщо у вас є час і натхнення, раджу спробувати самому, можливо, власне вам він сподобається).
Сподіваюсь, цей короткий огляд допоможе комусь із читачів обрати новий застосунок для тест-менеджменту і...
Хай прибуде з Вами Якість !)
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів