ІТ Аспірантура в Україні в 2023. З чого почати вступ?

Вітаю колеги, власне сабж:

Є бажання вступити до аспірантури і здобути Ph. D.
Є профільний магістерський ступінь здобутий в КПІ ФІОТ майже 10 років тому.
Є практичні(10+ років по галерам веслаю) та теоретичні знання та навіть певні ідеї про що робити кандидатську в напрямку AI/ML/Big Data.

Є ще ряд причин, розписувати які зараз тут не хочу. Випереджачи коментарі — ні, справа не тільки в броні від мобілізації інакше б просто вступив на дешевий контракт на умовного агронома-культуролога-проктолога в місцевий універ.

Тепер власне питання до людей, які в темі: З чого почати?
Я чув, що спочатку треба знайти собі науквого керівника, поговорити з ним і якщо він згоден тебе курувати, подавати вже документи.
Але де його шукати? У себе на кафедрі, яку я закінчив 10 років тому, лише 3 викладачів були адекватні, решта совкове УГ, хоча може вже щось змінилось.

Чи є ще варіанти, окрім як йти до себе на кафедру?
Чи нормально завалитися в будь-який цікавий вуз і сказати, що хочеш бути тут аспірантом? А якщо і йти, то чи треба вже мати якісь тематичні напрацювання чи одного лише бажання платити за контракт буде достатньо?

Коротше, буду вдячний за будь-які релевантні коменти.
Якщо ви знаєте грамотного наукового керівника якому буде цікаво співпрацювати — буду радий отримати посилання в приват чи в паблік.

Я в Україні, не виїжджав і наразі не збираюся на релокацію.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів, чекаємо на відповідь президента.
Дякую всім підписантам.

Як пройшла минулорічна вступна кампанія? поділіться досвідом

Вітаю, досить добре.
Так як я вступав у КПІ, то все було офіційно і формально.
Спочатку треба було принести військове посвідчення(видають зараз замість військового квитка) з актуальними оновленими даними, на цьому етапі десь 40-50% вступників відвалилося. Так як в мене є офіційна відстрочка по іншій причині, то я без проблем зробив таке уточення в ТЦК.

Після чого шукається науковий керівник який готовий вас взяти, отримується підпис від нього на відповідній заяві, подається ця та декілька інших заяв у приймальне відділення, після чого два екзамени(один профільний, один англійська) і зарахування.
На мою кафедру вступило минулоріч аж 5 аспірантів, один навіть на бюджетне місце.

Так як людей на аспірантуру вступає об’єктивно, мало(4-5 людей це довоєнний рівень), то вступили всі, хто набрав навіть мінімальні прохідні бали. Але, як на диво, всі вступники які були зі мною, поставились серйозно і всі набрали досить високі вступні бали( 180-200 із 200 можливих ). На бюджет пройшов хлопець у якого вже було більше наукових статей ніж в інших бо за статті та конференції дають додаткові бали.

Чув, що у деякі інші вузи можна без уточнених даних вступити, але деталей не знаю.

Також врахуйте, що з аспірантури також можуть відносно легко відрахувати. Ви маєте, по-перше, відвідувати лкції, а також складати іспити на кожній сесії. Окрім того, передбачається, що ви будете вести наукову роботу яка передбачає мінімум 1 наукову статтю на рік в профільному науковому журналі.
Зі свого досвіду скажу, що це все важче ніж здається.

Єдине питання. Навіщо? Витратиш купу часу. Є мета?

В мене є ряд причин для такого рішення, справа не лише в личці, хоча це й важливий поінт.

Є мета, авіть скажу так: є декілька цілей, які планую досягти або ж досягнення яких, як мені зараз видається, буде простіше з наявним Ph.D. ступене.

Як людина яка це пройшла. Спочатку треба обрати тему. Яка буде цікава, в якій розумієшся. Потім шукаєш науч рука. Якому буде цікава така тема. 80% успіху правильно обраний науч рука. 20% — тема. Інколи буває варіант коли ти знаходиш науч рука і він тобі пропонує тему, але таке частіше буває зі студентами 4-5 курсу.
В научрука мають бути знайомі в раді, в якій будеш захищатися. Його там мають знати. Добре якщо в нього вже є кілька захистившихся. Ну і треба дивитися щоб людина хотіла з тобою займатися,а не просто набирала купу аспірантів за принципом хто випливе той молодець. Будь готовий фінансово в це вкластися.

Науковий керівник є, зустрівся з ним вчора особисто, він вже доктор(а не просто Ph.D.) більше години обговорювали можливі теми досліджень, обрали з одного боку цікаву й актуальну, а з іншого те, в чому в мене є експертиза.
Фінансово вкластись наразі готовий, сподіваюсь, що ситуація не зміниться.

Начинать нужно с того, что найти диссертабельную тему в которой ты разбираешься/можешь быстро разобраться + она тебе интересна. Дальше идёшь к толковым учёным и просишь тебе помочь, один из трёх согласится. К нему-же и поступаешь

Примечания
1. Написать софт — не наука, должны быть какие-то новые знания в результате твоей работы
2. Ты не сможешь заниматься этим весь день, поэтому ищи тему которая по силам
3. Если интересно, пиши в личку — смогу подсказать что-то по языкам

Важно: если на территории области велись боевые действия, закон позволяет в начале стать студентом и потом идти в военкомат

Дякую, десь так і зробив.
Нажаль чи нащастя я в Києві, планую стати аспірантом на одній з кафедр в КПІ.

vstup.ucu.edu.ua/...​dokumenty-dlya-vstupnyka
Ось, УКУ.
В 2023 щоб подати документи до університету, треба спочатку сходити до воєнкомату і випросити відстрочку.
Певні, що замість аспірантури з ІТ не станете аспірантом з риття окопів?

Цікаво, це їх ініціатива чи це вже на законодавчому рівні у всіх тепер так.

Тоді ху йово погано.
В мене, на днях, був стриманий оптимізм через те, що заради відстрочки від армії, суттєво більше людей в Україні отримають вищу освіту, знання з якої потім застосують у відбудові/розвитку/модернізації України, що може стати одним із факторів росту.

Само собою, що не всі вчаться і не всім ці знання знадобляться, але загальна «температура по палаті» виросте.

Але, очевидно, оптимізм був передчасним.

Ну, саме так і відбулося минулого року.

Це навряд дасть суттєвий результат тому що не всі минулого року роздуплились, що можна вступити і забронюватись, а по-друге для системного покращення потрібен тривалий ефект.

Таким ефектом могло б бути масове здобуття 1-2 вищих освіт протягом хоча б 3-4 років. Ось це б дійсно породило велику когорту спеціалістів, на базі яких можна було б пушнути післявоєнну економіку.
+ універи отримали б суттєвий приплив коштів за які модернізувалися б.

Але не так склалося як гадалося.

тому що не всі минулого року
роздуплились

Саме тому, що роздуплились — було посилено умови — 1) документи від «військоматів» (минулого року можна було доносити вже після вступу) 2) повернення іспитів (минулого року на контракт на більшість спеціальностей було достатньо мотиваційних листів).

Ось це б дійсно породило велику когорту спеціалістів, на базі яких можна було б пушнути післявоєнну економіку.

Зараз всіх хто вступив минулого року на нове навчання називають «ухилянтами»

В мене, на днях, був стриманий оптимізм через те, що заради відстрочки від армії, суттєво більше людей в Україні отримають вищу освіту, знання з якої потім застосують у відбудові/розвитку/модернізації України,

Насправді, державна монополія освіти, як і будь-яка інша сертифікація, створюючи штучний ринок праці за корками не здатна на такі дива.
Такі командні принципи господарства ефективні тільки для тих галузей, які недооцінені суспільством в конкретний момент.

Є багато приватних вузів, той же УКУ, але як бачимо, навіть приватні вимагають аби ти спочатку сходив у центр комплектування.

Вчитися будут ті, хто залишиться живим і хто буде жити потім. Зараз можливість навчатися — це щось інерційне, вивітриться за три — п’ять років війни.
Скоріше за все через рік правила здобуття освіти стануть жорсткішими і буде щось типу: право на відстрочку лише один раз при першому навчанні на бакалаврів/магістрів/аспірантів та лімітована досягненням віку — 23/25 років.

Не розумію чого це вас дивує, так завжди було. При ступі в універ треба було надати військові документи.

Оце найцікавіше

Окрім цього, перелічені документи мають містити відмітку (штамп/печатку) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), де вступник перебуває/перебував на військовому обліку. У документі має бути відмітка саме органу з назвою «ТЦК та СП», не «військовий комісаріат / військкоммат»

Наприклад, я свій військовий забрав ще в кінці 2013 року і там печатки якраз зі словами «військовий комісаріат», а не ТЦК і СП

А де написано про спочатку відстрочка? Я так розумію що потрібно подати документи, що десь стоїш на обліку. Якщо людина вже має вишку, та 10 років роботи то їй більше 25, і в неї вже має бути військовий квиток.

Можливо, краще продати ідею замість лички від людей, які не цікаві/не знайомі. Типу, універи купують підписки на журнали за великі гроші, збільшуючи вартість навчання, а дослідники не отримують нічого в більшості випадків.

В мене є ряд причин для такого рішення, справа не лише в личці, хоча це й важливий поінт.

Можливо спробуйте УКУ?

лише 3 викладачів були адекватні, решта совкове УГ, хоча може вже щось змінилось.

Зарплати викладачів мізерні, практично всі хто в адекваті — викладання давно залишив.

1. Статті. Напишіть хоча б одну статтю.
2. У вашій статті буде список використаної літератури. Посортуйте авторів від найчастіше згаданого до найменше.
3. Виберіть топ 5 авторів з вашої статті. Контактуйте з кожним і просіться до них а аспірантуру. Вони вам все розкажуть що далі і куди.

Боюсь, що ноунейм з України без права виїзду не буде занадто сильно цікавий професору з Оксфорда, МІТа та інституту ім. Макса Планка.

Але підхід цікавий, збережу на майбутнє.

Цей самий підхід працює і для українських авторів.

На сайтах вишів є досить повна інформація про умови вступу: там й про керівника, й про статті, й про іспити й т.п.

Так, але я все ж дзвонив би у відділ аспірантури, бо дуже часто інфа не актуальна або частково актуальна.

Є бажання вступити до аспірантури і здобути Ph. D.

Зараз 4 роки аспірантура.

З чого почати?

З розуміння нащо воно Вам треба і пошуку наукового керівника(якщо у Вас є наукові статті то супер, інакше треба писати автореферат щоб розкрити тему). Також треба визначити напрямок в якому будете працювати, визначити наукову новизну, тощо.

А якщо і йти, то чи треба вже мати якісь тематичні напрацювання чи одного лише бажання платити за контракт буде достатньо?

Ви повинні мати розуміння проблеми яку будете досліджувати і вирішувати. Якщо не буде якихось практичних напрацювань — думаю нічого страшного.

Вам не обовʼязково привʼязуватися до КПІ. Ви можете вступити в будь який універ. І потім так само захищатися в будь якому. Десь буде простіше, десь складніше.

Вступна кампанія 2022 була адова, набрали аспірантів як грязюки(денники, вечірники, контрактники). Думаю цього року буде щось подібне.

Підписатись на коментарі