Пет-проекти і чому не варто ними нехтувати 🐶👩‍💻

Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Якщо хтось подумав про написання сайту, для зоомагазину 🐶, то ви помиляєтесь).

Пет-проект — це індивідуальний проєкт, створенням якого ти займаєшся для себе, у вільний від роботи час.

Останнім часом бачу таку тенденцію серед знайомих, які закінчили курси і шукають свою першу роботу в IT, що в більшості випадків майже ніхто, не має ні одного більш-менш презентабельно написаного проекту, наближеного до комерційного, який можна презентувати потенційному роботодавцю 🤷‍♂️.

На мою думку, особливо для початківців, пет-проект може презентувати набуті вами навички і вміння набагато краще ніж диплом з курсів, чи добре засвоєні теоретичні знання, оскільки тут реалізовані реальні задачі та представлений підхід розробника до їх вирішення.

Одного разу рекрутер попросив лінк на мій GitHub 🔍 , в той момент я зрозумів, що останній мною зроблений комміт був ще 3 роки тому 📆 і код там мягко кажучи «не дуже». Тому щоб не червоніти 🔴 в таких ситуаціях, вам потрібен як мінімум один, якісно написаний проект. Якісний, це не означає дуже великий, достаньо буде і чогось простого, головне щоб він виконував поставлені задачі ✅.

З одної сторони я прeкрасано розумію тих, хто вже має роботу, і не хоче витрачати свій час на написання коду за який нам не заплатять 💰. Я до таких теж відношусь. Але коли ви знаходитесь в активному пошуку, особливо в теперішній час кризи, коли пошук роботи стає достатньо тривалим процесом , це може стати для вас корисним і захопливим заняттям.

Зі свого прикладу, готуючись до співбесід, я тратив частину свого часу на повторення теорії, іншу на написання проєкту. Ідею до тасок 💡 я придумував максимально реальну і наближеною до моїх потенційних задач, з урахуванням технологій і підходів, з якими я ще не працював або мав мало досвіду, щоб отримати якісь нові вміння.

По друге, зі свого досвіду, без практики не освоюється теорія. Пам’ятаю, що минулого року потратив 3 місяці на проходження курсу по базах даних SQL. В цей курс не було впроваджено достатньої кількість практичних задач і через певний час не працюючи з цією технологією, всі знання вивітрились з голови 🤯. Тобто висновок такий, що не варто витрачати значні зусилля на вивчення 🧑‍🎓 чогось, якщо ти у ближчій перспективі не будеш з цим працювати , або десь практично закріплювати.

Натомість створюючи власний проект, ви закріплюєте ці знання на практиці, маєте більше мотивації, оскільки можете побачити результат роботи, отримуєте своєрідну шпаргалку, до якої можете вернутись в момент, коли потрібно реалізувати подібний функціонал і перед рекрутером 👩‍💻 можна чутися впевненіше).

Можливо у вас є якісь інші думки, чи вартують пет-проекти нашої уваги). Поділіться ними у коментарях😉

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

тема исключительно для новичков и ещё не обременённых «ну этот точно выстрелит!»

Буду починати писати ПЕТ-проект, зараз на етапі збору команди, вже є дизайн, ще два фронта і тестувальник і буде пушка))

Вважаю, що завжди треба мати щось своє, бо на роботі, як не як ти обмежений, а так собі придумав і роби, можна вивчати і пробувати щось нове, тому раджу щось писати по можливості.

Pet project це дiйсно классно. В мене було їх декiлька вiд казуальної гри на OpenGL (Win/Mac/iOS) до CODIJY. Я б нiколи не отримав потрiбний досвiд (який потiм менi дуже допомiг), працюючи умовно в якомусь одному проектi на звичайнiй роботi. Можливо менi дуже допомiг той факт що працювати я почав в продуктових конторах, що розробляли свiй власний продукт а не в галерах.

На прикладі долі власних відкриттів — немає інвесторів, не буде і продовження. Щоб фокусуватися потрібен стимул, без нього у кожного є ще багато чим зайнятися. Гроші інвестора фокусують час дева на чомусь конкретному. Якщо ж нема заказів то нема і результатів.

На прикладі виробництва хот-догів: спочатку ви печете 3 хот-доги по рецепту, на пательні. Батькам і вам подобається. Ви вирішуєте задачу випікання 5 хот-догів та пригощаєте сусідів.
Всім подобається. Найкраща реклама: плітки. Ваші хот-догі вже замовили на якісь свята. Ви придбаваєте мікрохвильовку та мішок муки. Бажання та очікування хот дожної смакоти зростає настільки що утворюється черга, місця у якій продаються за гроші. Зрозуміло, що прийшов час шукати інвесторів — бо що може бути надійніше, чим інвестувати у виробництво смачної їжи?
Та мікрохвильовки... Це ж капітал? А хто не хоче стати капіталістом?
А чого тут немає, у цьому плані досягнення усіх амеріканських мрій?
Роботи на когось.

Не забувайте, що Facebook виріс із pet-проекту

Facebook виріс із шаленних інвестицій.

... та спижженної хоч в переосмисленної ідеї

Друзі, перегляньте мій пет-проєкт
Оцініть та прокоментуйте :)
лінк на гітхаб

Круто! Завжи цiкавив фiнтех, пробував влаштуватись у компанiї з такими проектами (доречi там дуже не кислi зарплати) але досвiду релевантного нема.

Силка на github рятує від мерзенного тестового завдання (час на яке потратиш а толку трошки більше нуля).

Ще додам плюси пет-проекту
— Повторити базові речі та заповнити прогалини
— Якщо на поточному проекті не можна обкатати якусь нову технологію, нову бібліотеку, підхід і т.д. — це завжди можна обкатати в петі
— Теоретично менш стресове інтервʼю та більші шанси на працевлаштування — ви можете на практиці продемонструвати що вмієте та чого варті. Компанія несе менші ризики, адже ви не кіт в мішку
— Система свій-чужий — більше шансів на матч з тех-лідом або командою

може

фаанг не дивиться наче на гітхаб, а локальні галери і без гітхаба наймають. Тому користь для найму — сумнівна, як на мене.
Пет проект — це щоб написать щось цікаве персонально тобі. Саме тому й пет, щось, що не приносить прибутку, але улюблене.

Наскільки я зрозумів зі статті — мова більше йде про трейні і джунів. Ну і коли проблеми з пошуком роботи — будь-який спосіб покращити шанси згодиться.
Крім того, закралась думка, що ви не слідкуєте за ринком.
Ринок кандидатів відходить у минуле.

У досвідчених фахівців ще досі ринок кандидата, але то якщо відмовляти аутсорсерам й upwork-студія, які намагаються демпінгувати винагороди

А у початківців дійсно спартанські умови

Міняв проект в цьому місяці, для мене нічого не змінилося, все ще приходиш і маєш роботу. Джуни і трейні у нас перманентно страждають, але у стандартного інтервьюера нема ні часу ні бажання дивитися в гітхаб кандидату, а для джунів то й оверкілл. Джун або підходить по результатам співбесіди, або ні, час на рев’ю гітхаб-проекту доцільніше витратити на ще пару співбесід.

будь-який спосіб покращити шанси згодиться

— можна ще козу в жертву принести, може також покращити шанси, ефективність навіть схожа.
Для джуна краще (говорю за дотнет, не за весь айсберг програмування) вивчити 100 найпопулярніших запитань по технології. Якщо є зайвий час — літкод ізі, щоб хоч фізбаз написати міг.
На жаль, для джунів — тільки грінд інтерв’ю.

Пет-проект це класно, але...

... це коли ти джун-студент без сімʼї та дітей, то час ще знайти можна, а так у мене бібліотечка рухається зі швидкістю один комміт у місяць і з перервами на 4-5 ;) І поки я не готовий відкривати доступ...

... те, що цікаво мені — не обовʼязково цікаво ще комусь. У мене купа маленьких сервісів для автоматизації «приватно-домашнього віртуального середовища», але це дуже специфічні для мене сервіси — моніторинг мого упса, управління віртуалками vbox — для цього є, по-перше, більш потужні інструменти, по-друге, вони «заточені» під мене.

І що стосується більш досвідчених спеціалістів — все найцікавіше, що я зробив я як раз і не зможу показати, бо то все для замовника. ;) Бо витратити місяць чи кілька місяців full-time на щось не по роботі...

Можна зробити по-іншому. У нас же open-source.
Можна допомагати комітами іншому проекту. І це буде виглядати набагато солідніше, ніж ваш власний pet-проект.

Можна, але пет-проект для мене це перш за все «just for fun» — це ж треба знайти цікавий для себе проект для допомоги. І, кажу як людина яка пару разів намагалась допомогти, витрати час не тільки на кодінг, а ще і на вивчення правил того проекту, щоб твій комміт взагалі прийняли...

І там немає ніякого поспіху. Якщо ви щось не можете зробити, можна відкласти на потім або це просто зробить інший розробник.

Не завжди інший зробить як я хочу ;) Це ж моя іграшка... ;)

відсутність ідеї

От якраз у практикуючого розробника ідей поле не пахане. Кожного дня бачимо криві ліби або сервіси і кажемо собі — бляха муха, я ж можу зробити у 100 разів краще.
Але мотивація досить швидко пропадає бо — а нащо? От і залишається на github купа репозиторіїв із відкладеними проектами.
Але я знайшов дуже круту альтернативу pet проектам — хакатони.
1. Є обмеження у технологіях і часі
2. Досить цікаві таски
3. Можливість попрацювати у крутій команді (хоча зараз я роблю це соло бо не впевнений у часі і не хочу нікого підводити)
4. Мотивація у вигляді непоганих грошових призів.
5. Виграш чогось у хакатоні це непогана личка до CV.

Але мотивація досить швидко пропадає бо — а нащо?

І — коли?

Бесполезная трата времени. Вопросы на собеседованиях везде одинаковые, чем тратить время на никому не нужный пет проект, лучше пройти еще 20 интервью. И подаваться надо не на джуника, а придумать себе пару лет опыта в ФОП Рога и копыта и сразу идти на мидла. Никто же не проверит.

придумать себе пару лет опыта в ФОП Рога и копыта и сразу идти на мидла

На співбесіді це видно.

Тема правильна, але розкрита слабо

Підписатись на коментарі