Отримуємо сертифікат Professional Scrum Master I: опис підготовки та список корисних ресурсів
Всім привіт! Мене звати Богдан. Я Software Engineer у компанії GlobalLogic. Вважаю, що для розробника дуже важливий як вертикальний розвиток у своїй сфері, так і горизонтальний у суміжних напрямках. Адже це дає змогу краще робити свою роботу, розуміти потреби замовника і мати певні переваги та гнучкість у розвитку кар’єри.
Ще студентом я прочитав книжку «Scrum. Навчись робити вдвічі більше за менший час», яку написав один з авторів Scrum-фреймворку — Джефф Сазерленд. У ній розповідається про історію виникнення Scrum та наведені приклади використання у реальному житті.
Працюючи у різних командах, я намагався дізнаватися більше і аналізувати процеси, щоб краще зрозуміти, як варто і як не варто організовувати роботу в команді. Іноді були ситуації, коли скрам-майстер йшов у відпустку і потрібно було його підмінити, або загалом шукали нового співробітника на цю роль, і це була хороша можливість проявити себе. Проте мені бракувало впевненості, щоб взяти на себе додаткові обов’язки і отримати і цей корисний досвід. Мене це бентежило, тож я вирішив поглибити свої знання про скрам.
Я розумію, що одного лиш сертифіката не достатньо, щоб стати хорошим спеціалістом, проте варто з чогось починати. Особисто для мене підготовка до екзамену є одним з найдієвіших методів навчання. На мою думку, це хороша можливість систематизувати те, що вже знаю, і вивчити щось нове. Можливо, це колись допоможе отримати бажане підвищення чи цікаву кар’єрну позицію.
Отже, у цій статті я поділюсь своїм досвідом, розповім про мою підготовку і про сам екзамен загалом. Вона може бути корисною тим, хто хоче отримати сертифікат, проте не знає, з чого почати, а також і тим, хто просто хоче перевірити знання. Також наприкінці матеріалу я зібрав перелік найнеобхідніших, на мою думку, посилань для отримання Professional Scrum Master I.
Опис екзамену
Professional Scrum Master I націлений на те, щоб перевірити ваше фундаментальне розуміння скрам-фреймворку, і засвідчує, що ви розумієте скрам-гайд так, як він написаний, і можете використовувати його у командах.
Екзамен триває 60 хвилин та має 80 питань, для успішного складання потрібно дати 85% правильних відповідей.
Хочу сказати, що за належної підготовки, часу на ці питання більш ніж достатньо. Мені вистачило 50 хвилин на тест і відповідно залишилось ще 10, щоб перевірити свої відповіді та за потреби виправити деякі з них. У результаті я набрав 93.8%, відповівши правильно на 75 запитань.
Питання у вигляді тесту, поділяються на 3 види:
- вибрати одну правильну відповідь з декількох запропонованих;
- вибрати декілька правильних відповідей із запропонованих;
- правильне\ хибне (твердження).
Вартість однієї спроби — $150.
Підготовка
Загалом підготовка до екзамену зайняла у мене приблизно місяць, з яких останні 2 тижні я активно проходив тести і перечитував скрам-гайд. Я обрав собі спокійний темп і нікуди не поспішав. Це дало мені змогу краще обробляти отриману інформацію та не порушувати звичний ритм життя. У середньому, я витрачав годину-півтори на день.
2 дні пішло на пошук ресурсів для навчання. Переважно, читав різні статті з порадами, дивився відео на ютуб і копався на офіційному сайті скрам, дізнаючись інформацію про сам екзамен, і шукаючи гайди для підготовки.
2 дні у мене зайняло прочитання скрам-гайду і глосарію до нього, щоб ознайомитися з основними поняттями та принципами, на яких базується екзамен. Спочатку може бути важко прочитати і усвідомити всю інформацію. Проте з кожним наступним разом ставатиме легше і швидше.
10 днів я проходив курс на Udemy і переглядав додаткові матеріали, які радив автор.
Обрав саме цей варіант, тому що мені сподобалась манера викладання і були хороші відгуки від інших людей. Курс непоганий, у ньому гарно та з прикладами розібраний весь скрам-гайд. А також є два пробні екзамени з детальним роз’ясненням відповідей.
Проте якщо у вас вже є досвід роботи зі скрам, гадаю, що ви навряд чи дізнаєтесь багато чого нового з цього курсу. Він хороший для того, щоб освіжити свої знання, або якщо ви хочете познайомитися зі скрамом.
До речі, багато ІТ-компаній надають своїм співробітникам безкоштовний доступ до Udemy, Coursera або Moodle. Уточніть, можливо, і у вас таке є. Це може допомогти заощадити кошти ;)
2 тижні я проходив тести, переважно на Scrum Open. За 30 хвилин потрібно відповісти на 30 питань. Вони там дуже схожі на ті що на екзамені, плюс є детальне роз’яснення помилок і правильних відповідей. З першого разу, я набрав десь 60% і зрозумів, що потрібно перечитувати скрам-гайд. Проте з кожною такою ітерацією мій результат покращувався, відсоток правильних відповідей зростав, а витрачений час зменшувався.
Приблизно після
❗️Увага: на реальному екзамені не варто довіряти автоматизму, а потрібно уважно читати питання.
Також може бути доречним завантажити собі на смартфон застосунок з тестовими запитаннями. Мені найбільше сподобався PSM Exam Simulator (посилання для завантаження на Android і iOS). У ньому є достатня кількість питань для перевірки, деякі схожі з тими що є на екзамені. До деяких питань є пояснення, проте не до всіх і не завжди вони такі ж класні, як на Scrum Open. Хоча самі питання мені здалися складнішими.
Частина питань заблокована, і для того, щоб їх розблокувати, є преміум. Проте я не бачу сенсу його купувати, можна взяти пробний період на 3 дні перед складанням екзамену, цього має бути достатньо.
Процес складання іспиту
1. Купуєте ваучер. Після оплати вам на пошту прийде код. У нього немає терміну придатності, тому ви можете його використати, коли завгодно.
2. Реєстрація. Процес реєстрації дуже швидкий. Після цього у вас буде свій «кабінет» у якому потрібно ввести код з ваучера — і вже можна складати екзамен.
3. Інтерфейс дуже схожий на скрам-опен. Спочатку вам потрібно ознайомитися з інструкціями і правилами проведення екзамену, натиснути кнопку START, після якої почнеться відлік часу.
4. Після успішного проходження екзамену, на пошту прийде лист з привітанням, а у кабінеті з’являться результати, сертифікат і лінк на Credly, щоб отримати такий бейдж!
У разі неуспішного проходження екзамену нічого підказати не можу, адже такого досвіду не маю =)
Tips & Tricks
- Перечитайте скрам-гайд разів
3-5, з перервами у декілька днів на осмислення і проходження тестів. - Робіть робочі помітки. Можна виділяти маркером, олівцем чи стикерами важливі для себе моменти. Буде легше перечитувати і запам’ятовувати.
- Звертайте особливу увагу на такі слова як must, can, should, may, коли читаєте гайд і коли читаєте питання.
- Важливо розуміти, що потрібно дотримуватися і виконувати тільки те, що написано у гайді. Наприклад: «Does scrum master need to attend stand up?» У скрам-гайді про це нічого не написано, отже присутність scrum master не є обов’язковою.
- Проходьте тести на Scrum Open доки не будете отримувати 100%. Це дуже важливо, тому що частина питань може попастися на екзамені.
- Під час складання іспиту не витрачайте багато часу на складне для вас питання. Якщо застрягли, позначте і поверніться до нього в кінці.
- Уважно читайте питання. Іноді питання бувають у заперечній формі (NOT).
- Звертайте увагу на тип питання і те, скільки правильних відповідей потрібно обрати.
- Якщо всі варіанти відповідей здаються правильними, але відповідь має бути одна — обирайте ту, яка найточніше відповідає на питання. Часто можна зустріти, що правильні відповіді — це цитати зі скрам-гайду.
- Якщо зразу не знаєте як відповісти, спробуйте спочатку відсіяти неправильні відповіді.
- Спочатку купуйте ваучер, а вже потім готуйтеся до екзамену. Мені це дуже допомогло не закинути підготовку.
- Шукаючи мок-екзамени в інтернеті, звертайте увагу на дату оновлення питань. Важливо, щоб питання були оновлені відповідно до скрам-гайду 2020 (остання редакція на момент написання статті). В інтернеті багато старих тестів, які базуються на скрам-гайді 2017 року, це може збити з пантелику.
FAQ
Чи складний екзамен? Складність екзамену полягає в його простоті. Адже питання більше націлені на ваше розуміння самої ідеї скраму, а не просте запам’ятовування фактів (хоча запитання, які базуються на фактах також є). Все, що вам потрібно знати для успішного складання, викладено на 13 сторінках скрам-гайду формату А4, плюс 2 сторінки глосарія з описом термінів. Проте у кінці цієї статті є ще перелік рекомендованих матеріалів, з якими варто знайомитися, щоб краще розібратися у темі і підвищити свої шанси на екзамені.
Чи можна скласти без підготовки? Гадаю, все можливо. Проте, на мою думку, лише досвіду недостатньо для успіху на екзамені, іноді він може навіть заважати, якщо немає чіткого розуміння теорії. Я пробував складати пробні екзамени без підготовки і зрозумів, що мені потрібно ретельно готуватися.
Варто зауважити, що у 2020 році скрам-гайд був оновлений. Тому якщо ви починали своє знайомство з версії 2017 року або ранішої, раджу почитати про відмінності між ними.
Якщо щось пішло не так? Навіть якщо у вас відключили світло і пропав інтернет — можна написати у підтримку і вони мають відновити вашу сесію зі збереженими відповідями і часом, який залишився.
Корисні посилання
Must have
The Scrum Guide — основний матеріал, на якому базується екзамен.
Scrum Glossary — короткий опис термінів, що згадуються у скрам-гайді.
Scrum Open — офіційні пробні тести. Деякі з них можуть попастися і на вашому екзамені.
Nice to have
Scrum Guide Revisions — перелік змін у різних версіях скрам-гайду.
Scrum Master Learning Path — довідник з купою цікавої інформації. Гарне джерело, щоб копнути якесь питання глибше.
Agile Manifesto — принципи Agile-підходу. Варто прочитати, щоб краще зрозуміти саму ідею.
The Three Pillars of Empiricism (Scrum) — три стовпи, на яких базується скрам.
Evidence-Based Management — гайд про те, як вимірювати, керувати і оптимізувати результат. На екзамені мені трапились декілька запитань за цією темою.
Scaling Scrum — гайд про те, як масштабувати скрам. Можна прочитати, якщо є вільний час.
Висновок
Я намагався детально розповісти шлях, який пройшов від знайомства зі Scrum і до отримання сертифіката PSM I. Сподіваюсь, моя стаття допоможе вам у підготовці і загалом була корисною та цікавою. Якщо залишились запитання, я з радістю відповім на них у коментарях.
А для тих, хто дочитав до кінця і хоче знайти мене на LinkedIn ось мій профіль.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів