Падіння кількості ІТ вакансій в Україні відбувається через внутрішні чинникі чи зовнішні?

Вітаю, спільното!

Виникла професійна суперечка щодо того, через які чинники відбувається падіння кількості ІТ вакансій в Україні, через зовнішні чи через внутрішні.

Є думка, що через внутрішні:

— поновлення ПДВ для ІТ,

— появою інфо, що буде обмін інформацією між закордонними банками та нашою податковою, і що податкова тепер вважатиме ФОП дохід= фіз дохід (є роз’яснення),

— через військові ризики в Україні (відключення світла/інтернету/пішов на фронт...), клієнти не хочуть мати справи з українськими компаніями.

Є думка, що через зовнішні:

— на нас впливає загальносвітове скорочення ІТ працівників (наприклад, в Америці так відбувається закономірно, кожні 7 років).

Як вважаєте? На що спираєтесь?

На якому ресурсі можна подивитись загальносвітову (або по Америці чи по Європі) динаміку ІТ вакансій (для порівняння)?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Основна причина — війна, все інше то дрібниці в порівнянні. Друзі, що працюють в аутсорсі, як один кажуть, що нові замовники не бажають мати справу с командами з України через те що хз, чи завтра той розробник піде на фронт, чи йому світло відключать, чи ракета на голову прилетить. Тому компанії дрейфують у бік найму закордонних робітників, все рідше наймаючи людей с України (як виняток — якісь позаріз потрібні прям на зараз суперстари, заради яких можна трохи наїбать замовника, сказавши, що работяга сидить не в Україні). Медійне висвітлення та привертання міжнародної уваги до війни має дві сторони: з одного боку, це допомагає формувати суспільну думку та залучати підтримку. А з іншої — відлякує інвесторів та замовників, яким важко довести, що у нас не кожне місто в країні схоже на Бахмут, і ми можемо нормально працювати, а не сидимо в підвалі цілодобово, годину на день виходячи на поверхню, куди нам іноді підвозять їжу, електрику та інтернет. Імхо до кінця війни краще точно не буде.

Внутрішні і зовнішні. У нас джекпот

Виключно зовнішні чінники, частиною яких є в тому числі і віськові дії в країні — це не громодянська війна.

Варіант з податковою насмішив.

Криза в економіці, і відповідно в IT — має глобальний масштаб. І основною причиною AFAIK важається коронавірус та локдауни.
А у нас наклалась ще й своя локальна криза, через війну з клятими москалями.

а чому війна — то зовнішня проблема. Путін вже двадцять років той самий і логіка в нього таж, залізна. СВО — то реакція на наші внутрішні дії. Хто нам винен що дороги будували та розміновували проходи? все як хотіли

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Уже все сказали до мене, але додатково немає власного продукту, власного ринку та власних інвестицій, або порівняно мало

Порівняно дуже мало, як бачимо з аналітики те, що є — навіть якимись чином в таких умовах росте. Як я розумію, напевно є попит на сам перед на західних ринках тому компанії, що створюють продукт на який є попит не дивлячись на кризові умови навіть продовжують наймати в Україні. В нульові усі контори намагались крім аутсорса робити продукт, як на мене у роках 17-18 на це остаточно поклали болт, пішла чітке розділення — одні створюють продукт, інші виключно займаються підрядом. Продукт це відносно складний високотехнологічний бізнес, вимагає низки знань та навиків, зокрема з маркетингу, високий поріг входу. Аутсорс навпаки — поріг входу відносно значно простіший і бізнес умовно на рівні перекупу огврків на базарі, купив дешевше — продав дорожче.

Більша потенційна дохідність. Умовно аутсорс є стеля на одну людину — середня ринкова вартість роботи, в продукті на одну людину може припадати мільйони прибутку. Аутсорс має постійно зростати в кількості людей, у нього нема інших варіантів збільшити прибутки. Це автоматично означає в періоди активного росту зниженні планки якості, спрощеною базового навчання тощо. А от скажімо Сталкер чи WoT — робили відносно невеликі команди, прибутки були в сотні мільйонів та навіть мільярди, засновники Gramarly — потрапили в список Forbes. Другий плюс — експертиза з технології повністю на стороні організації яка створює продукт. Коротше продукт — це своя специфіка, інший маркетинг, інші знання, інші ризики і ризиковість та інша прибутковість.

це бла-дла-бла для інвесторів,
що з того гребцю?

Так само як і в аутсорсі, де теж створюється продукт — але підрядним способом. Яка буде прибутковість бізнесу і які взаємини з безпосереднім керівником (це той хто платить гроші) складуться. В аутсорсі теж бувають люди які по 10+ років працють з личкою мідла, тобто по вилці ЗП недотримують дуже багато грошей. Так і з продуктом, керівник може цінити — може не цінити. Скажімо через жлобску зарплатню, при сотнях мільйонів доларів прибутку — команда, що створювала Сталкер, пішла та сворила Метро.

Можливо треба працювати над презентацією, що написано на джині, як складено резюме, як ведеш себе на скрінінгах і т.д. Зараз уже не ті часи, коли беруть на роботу тільки за співпадіння баззвордів в резюме і вакансії, треба реально переконувати потенційного роботодавця, що ти йому потрібен.

Напиши що є, їх все одно майже ніхто не вміє робити.

З кубернетісом ще набагато гірше ніж мікросервісами, в резюме пишуть усі хто був на проєкті де девопси колупали цю вундервафлю.
Корочше, не бійся ліпити базворди. Мало який дев має права щось налаштовувати в кубернетісі, бо це єрія девпосів.

yaml для деплою свого сервiсу колупає доволi багато хто з заднього кiнця

Але колупаня ямлів це зовсім не девопс, і не налаштовування кубернетісів. Те що девопси та архітектори дають трошки доступу не значить що вони теперь уміють в кубернетіс але для резюме достатньо.

Налаштовувати щось глобальне — так, не дадуть. Тераформ покрутить — дадуть пiд наглядом

До речi — таки девопс, коли ти сам раниш те що написав та вiдповiдальний за отi SLO

З такою кількістю навряд буде можливість призначити технічні співбесіди, бо на кожну треба як мінімум 2х інженерів відірвати від роботи

Побачів тренд, що хочуть закривати ці посади сініорами та лідами. Що власне — нісенітниця, коли треба мід, треба й кликати мідла, бо зробите собі лише неприємності в команді.

Буде ще гірше, он Епам сьогодні зменшив розмір очікуваних доходів

www.google.com/...​me-more-cautious-6ea1cde8

Дивне запитання, знайючи яка ситуація, і в якій країні живеш не мати подушки безпеки
Достатньо нашкребти активів на 20Куе, щоб перекантуватися довший час
fi202x.blogspot.com/2023/05/20.html

куди йти

в ЗСУ

а ще краще не кантуватись тут з 20 к ує , а взяти їх і інвестувати у своє майбутнє. Наприклад, купити квиток на свободу і будувати нове життя не в концтаборі. Значно краще ніж закритись тут і сидіти чекати на зондеркоманде

Можна і так, але не кожний ухилянт допливає до середини Дністра або Тиси

ну стосовно «ухилянтів» не знаю. Бо не чув про випадки коли люди, які засуджені за ст. 336 КК (власне ухиляння від військової служби) плили по Дністру або Тисі. Але мені здається якщо людина має 20 к то пливти по Тисі їй не потрібно буде. Бо 6к буде достатньо щоб виїхати у дійсно вільну крану вільних людей з комфортом, музичкою та попиваючи каву в комфортному бусику зі штампиком. А на ті 14 к що залишаться будувати спокійне життя.

Бо 6к буде достатньо

Кажуть вже давно нема таких цін, а в деяких місцях і за 20к не порішаєш

Та ні, це досі актуальна ціна. При тому це зараз ціна реально комфортного варіку, у порівнянні зі шляхом

Комфортний варіант за

, це який ?

є. то 10-20 за влк та білий квиток на місці. А якщо тобі просто виїхати в одну сторону — то за 6к і навіть дешевше можна питання вирішити.

Знаю вже історії як повернулись в Україну, заплативши за виїзд. Банально тут податки менші, там на руки залишалась фігня + обмеження на зйом готівки.

14к ні про що. Квартиру оплати на півроку, машину купи, садок оплати, і живи на решту, поки локально шукаєш роботу. А закордоном працювати мають двоє.

Чому це? В Польщі наприклад може бути вигідно коли працює один :)

Через те, що зменшилась кількість вакансій, збільшилась конкуренція. Це торкнулось і досвідчених проджект-менеджерів. На жаль, не можемо вплинути глобально на причини, але не бачу сенсу просто сидіти і чекати коли криза скінчиться.

Ми з Олександром Крючковим сьогодні будемо проводити безкоштовну лекцію-дискуссію про те, як мідл та синьор РМ втриматись зараз на позиції. Ось посилання: surl.li/hmume . Приходьте до чату, розповідайте свої історії

пофіг на

проджект-менеджерів

бідняжка, тєрпіла. Ну молодець, трохи полегшало?

Я не проджект-менеджер :)

Падіння кількості вакансій через малу кількість продуктових компаній та стартапів.

Є аналітика за 2022 рік. Ріст вакансій 183%

так дупа в Україні і закриті кордони,
навіть якщо би можна було їздити на онбоардінг на місяць за кордон, то ситуація була би набагато ліпша

Але чомусь за корони це нікого не парило. А тут прям припекло кудись їздити)

корона була синхронно глобально

В плані? За корони здаєш аналіз і на наступний день їдеш, ніяких зачинених кордонів, тим більше за статевою ознакою.

На айтісі вийшла стаття на цю тематику.
Вопщєм: Серед кандидатів без досвіду, що зареєструвались на Djinni за перші три місяці 2023 року, з 6137 людей лише 71 повідомив про успішне працевлаштування, а підтверджених наймів на платформі було тільки 57. Тобто роботу знаходить 1% шукачів.

Який у вас стек? По своєму (Андроїд) розробка бачу, що кількість мідл і особливо джуніор вакансій значно виросла (у відсотковому відношенні).

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Почали за здравіє, а потім почалось ЗЕ чи Пе

А є, ті, хто вважає, що вони обидва не підходять, просто, що так побудована система, що ти як би мусиш зробити якій вибір, чи не робити вибір — і це все однаково не те, чого хотілося б насправді для своєї країни.

Це не про «в білому пальто».
На мій погляд що, коли йде суперечка Зе чи ПЕ здається зі сторони, що людина того чи іншого справді підтримує. Але ж це скоріш за все не так (моє припущення). Скоріш за все людина обирала меньше зло, на її погляд, а потім захищає свій вибир.
Якщо моє припущення вірно, то можливо, варто розпочинати цю тему зі слів «не підтримую обох, але», може тоді в нас буде шанс, що з’явиться більш підходяща людина для вибору. А так вони, через своїх політтехнологів скануть простір і бачать підтримку. Не пертендую на істину, так просто думки...

А є, ті, хто вважає, що вони обидва не підходять, просто, що так побудована система, що ти як би мусиш зробити якій вибір, чи не робити вибір — і це все однаково не те, чого хотілося б насправді для своєї країни.

Ну так я ж ось, можна це й за кавою обговорити

Здається у нас є щось спільне 😊

Заднім числом усі розумні. Вибрали як вибрали, вибирали як вимагав час, телеканали, сусіди й родичі — вобщем як завжди по совісті. У нас іще нема зрілої культури політичної, це нічия вина.
Просто ми ще молода нація, хоч і старий народ

)) Дякую. :)
Так от читаю і, розумію що ні заднім ні переднім числом... Ну, хоча б заднім...
Ви добре відмітили «молода нація, старий народ» — 100%

розумію що ні заднім ні переднім числом...

Пам’ять переможе, а з нею розум

Мені колись показували поляки листи й фотографії своїх старих родичів, іще з 18ст якісь книги їх і речі, які передаються з рук в руки. Це нам таке незнайоме ще. Між мною й ними просто прірва, яку наповнить лише час.

В мене таких нема, в багатьох нема

у нас нема багато чого, а ми все одно якось гребем. Попереду кращі часи, тільки шлях туди через труднощі доведеться пройти. Народиться ще ціле покоління, й помре минуле, поки щось стане добре. І в нас не було іншого шляху, а тільки той яким ми вже пройшли.

Ми всі лише паливо з якого народиться справжнє майбутнє і ми можемо зараз лише сподіватись що вони колись просто зможуть нас пам’ятати й робити власні помилки, маючи цю пам’ять.

Маємо сподіватися на краще

нема зрілої культури політичної

Вспоминая Трампа, а где она есть?

Причому там же інакша система, там спочатку виборців обирають, а ті вже президента, якщо не помиляюсь. І теж так вдалось проманіпулювати людьми :(( Вони навіть і самі не зрозуміли, як таке вийшло...

И? У них своя, особенная, система выборов, но в целом она ±соответствует взглядам населения. Трамп был популярен среди достаточно большой части населения, разве это не говорит что даже там популизм оказывается эффективен?!

Вони навіть і самі не зрозуміли, як таке вийшло...

На столько не поняли, что через 1.5 года имею все шансы опять его выбрать?!

Вище писала, що маю сумніви, що люди свідомо обирать таких президентів(Трамп, ЗЕ, ПЕ..). Мені здається, що люди в більшості голосують за меньше зло, а потім видстоюють свій вибір, бо незручно визнавати помилку (психіка захищиється). Можу помилятись.

Согласен с вами, чаще всего людей вынуждают голосовать с мыслями что это «меньшее зло». Современные выборы давно превратили в битву полит-технологов, которые опираясь на современные достижения социологии, пропаганды и статистики получаемой с соц-сетей соревнуются (хорошо если соревнуются иногда просто играют в одни ворота) кто посадит своего кандидата в кресло. При этом можно делать любые обещания, выполнять-то их необязательно. Да, рейтинг будет понемногу падать, не страшно, полит-технологи на следующих выборах посадят новую говорящую голову в кресло и ситуация повторится. А на кухнях будут жаловаться на «нетакой» народ и его незрелость. Но если победить лень и поизучать как у соседей это проходит, то окажется что там такая же дичь регулярно случается.

Мені здається, що люди в більшості голосують за меньше зло

Це якраз не проблема, це скоріше життя (вибір в реальному житті — завжди про компроміси, нажаль). Проблема в тому, що при цьому рішення про меньше зло вони приймають не на підставі власного аналізу, а на підставі того що по телевізору скажуть. Якщо ви профі дасте прайм-тайм основних тв-каналів, він вам зліпить з янгола сатану за пару місяців (в зворотньому напрямку теж можна, тільки довше та дорожче)...

Займаюсь підбором персоналу. У бизнес часто (не завжди, звичайно) вдається знайти гарних, а інколи класних фахівців. Бувають компромиси, але більше як виключення. Тому у мене інша картинка кожного дня перед очіма, і мени важко погодитись...

А звільненнями теж займаєтесь? А навіщо ви це робите, якщо всі такі гарні, а іноді навіть класні? Краще ж не звільняти, ніж звільняти, чи не так? :)

Звільненнями не займаюсь, немає в мене такої послуги.) Якщо будуть не гарні — мені просто не заплатять і не звернуться по послуги найму...

Ясно. Тобто не приймаючи ніяких рішень (бо навіть вибір між вашими гарними та класними фахівцями робить де-факто ваш клієнт), ви з цього робите висновок, що ніяких компромісів взагалі не існує?

Вам відомі компроміси у бізнесі, як у нас з презедентами: коли беруть керувати країною у стані війни людину з 0 досвіду, або паталогічно жадну людину із підтвердженими зв’язками з агентом... Не можу соби уявити як я пропоную навіть подівітись настількі невідповідних кандідатів.

Справедливости ради требование к специалисту в бизнесе и требование к депутату/президенту сильно разные

Да. Топ-управленцы эти профессии часто требуют нешаблонных решений, в отличии от какого-нибудь java-программиста, который наоборот желательно должен решать задачи типовыми способами. К тому же имеет просто нереальные соблазны. Представьте, что к каждому программисту будут подходить люди и предлагать разное интересное, например «давай ты регулярно будешь сливать нам всю доступную тебе инфу по проекту, а мы тебе вторую зарплату» или «давай ты сделаешь вот такую ошибку, за которую тебя уволят, а мы тебе зарплату за 5 лет». Я думаю будет много тех, кто согласится.

Так і є. Бильше скажу, навіть є статистика (пишу по памяті, можу трохі помилитись), ця статистика стала відома мені в процессі співпраці з мережею ювелірних магазінів, першоджерело, нажаль, не знаю, але, по стостереженням, десь так і є:

70% людей не крадуть бо бояться ймовірної відповідальності,
20% крадуть,
10% чесні люди — не крадуть.

На позіції де є велика спокуса треба обирати людей з тих 10%.
Для тієї ювелірної мережі це реально використовували.

(Якіми методами це опреділити і яка похібка питання інше.)

Тут самый прикол в том, что люди они не статичны в своем поведении и выборе. И тот, кто еще вчера входил в 10%, завтра уже может мигрировать в другую категорию по тем или иным причинам.
Поэтому в большей мере решает не расчет на то, что кто то будет всегда честным, а правильные механизмы контроля.

Ну как сказать. И от разработчиков часто требуются нестандартные решения.

Більшість людей голосуєть так, як їм по любимому телеканалу скажуть.
США повезло — там Fox News не має абсолютно більшої аудиторії і у ньогь багато інших конкуруючих із ним по популярності телеканалів.

В Україні канали Коломойського і афілійованих із ним Пінчука та Льовочкина — займають просто абсолютну частину телепростору, більше 90%. А зараз так взагалі у Єдиного Марафону — монополія на телевізійне інфополе із прямим управлінням із ОП.

В таких умовах взагалі будь-які вибори будуть профанацією.

Цікаво, який відсоток людей дівиться телік.

Загуглила отака інфо:
«Загалом 77% усіх респондентів отримують інформацію із соціальних мереж, 60% — з інтернет-сайтів. 42% дивляться загальнонаціональне телебачення, 37% дізнаються про події від друзів, родичів, знайомих, колег. 16% громадян переглядають місцеве, регіональне телебачення, 13% — слухають радіо.24 мая 2022 г.»
Нижче у Гуглі було це:
«75% українців довіряють телемарафону «Єдині новини» — але ж ці 75% із 42%, а не зі 100% (це знов такі якщо довіряти Гуглу).

Не, ну 42% це і немало :((

Телевізор не телевізор...а Зе став президентом через серіал, саме тому що телевізійники просто суперніндзі у зрівнянні з мамкенми блогерами на 10-20К підписників в їх каналах. Тому як не крути, але найбільш впливовий конет все так же роблять телевізійники, которі використовують і мережі також.

Вспоминая Трампа, а где она есть?

Хочете зрілу культуру — брекзіт, де обговорення тривало роки, але брити все одно проголосували проти ЄС, кемерон пішов у відставку, а тепер ніхто не звинувачує у брекзіт нікого крім себе

ви от маніпулятивне питання ставите, а це не ознака зрілої політичної культури

Так що не так було з виборами трампа? Крім того звісно, що він мені і багатьом не подобається

у штатах зріла політична культура

Може ви вважаєте що нам до їх рівня нема куди йти з 75% за персонажа з телевізора? :)

То, что вы пишите полностью не соответствует действительности.
Брексит один из самых ярких примеров популизма в ЕС.
Несколько лет обсуждений?! А как так сложилось, что скатились в манипулирование через эмоции, поверхностные тезисы и откровенную ложь?! Практически сразу столкнулись с последствиями, о которых англичан «забыли» предупредить, но было уже поздно. Еще не известно не выйдут ли Шотландия и Ирландия из состава Королевства.
Кэмерон был противником Брексита, поэтому и ушел, к чему вы его вспомнили? Сторонниками брексита были такие люди как Фарадж и Джонсон (еще один неплохой пример политика-популиста).

По прошлогодним опросам, в том числе довоенным, около половины тех, кто голосовали за брексит в нем разочаровались. И да, в том числе они винят чиновников в таком исходе, а не «только себя».

Так що не так було з виборами трампа?

То, что он откровенный популист. Вы понимаете значение этого термина?

один из самых ярких примеров популизма в ЕС

Схуліета? Рішення про вихід з ЄС виносилось на референдум. Чи мало бути по іншому?

Несколько лет обсуждений?!

Саме так

Кэмерон был противником Брексита

Тому й пішов у відставку, наші політики так роблять? Чи ні?

До чого ви апелюєте?

Що зараз є люди яким результат не подобається? Ну і шо з того? Вони й тоді були. Суспільна думка міняється і зміниться ще не раз. Але рішення було і брити прийняли його після обговорення.
Навіть тьютори англійської на ютуб висоовлювались чому вони за чи проти і робили це притомно й мали аргументи.
У нас люди теж так роблять десь на кухні з притомними аргументами про податки, про майбутнє, про законодавство? Чи у на кухні якось по іншому?

Робите висновок з цього що політична культура не зріла, бо брити не знали майбутнє?

Я вам трохи розкажу про трампа. Трамп не з’явився як чорт із табакерки і не отримав 75% за образ в серіалі

Трамп вчився у військовій академії
Трамп був політиком задовго до свого президентства
Трамп свічнувся з демократів у республіканці

Ви берете Трампа і зрівнюєте його з Зеленським і заявляєте — а хулі в них не так само?

Нє, не так блеать само

Дивно що вам це не очевидно

Вы понимаете значение этого термина?

Нєт я тут баран а ви тут дартаньян, гарного дня. Сперечатись про себе не маю бажання

Попутного ветра.

Схуліета? Рішення про вихід з ЄС виносилось на референдум. Чи мало бути по іншому?

На досуге попробуйте понять, что такое популизм. Ваши коментарии говорят о том, что вы не понимаете значение этого термина

Я якось сам про себе думку складу, без вашої допомоги.

Ви навіть не можете сконцентруватись на тому про що начебто з умним відом дискутуєте. А до того ще на мене стрєлки переводите.

Зрілий політичний процес нагадаю вам ;) Ідеальних президентів не існує, як і референдумів наслідки яких всім подобаються

Це безпредметно короч

Вы же прощались, передумали?!
Для продолжения дискуссии нам явно необходимо определится в терминах, вы можете написать как вы понимаете термин «популизм»?

В современном мире термин «популизм» уже давно является ни чем иным как ярлыком, которыми называют победителя проигравшие. И использовать его в серьезной дискуссии, как то уже моветон даже.

В современном мире

А США, для прикладу, підпадає під це визначення? Бо щось не видно, щоб Байдена називали популістом, на відміну від лузера Трампа.

Ну в данном случае ярлык уже настолько прочно висел на оппоненте, что использовать его в обратную сторону не имело смысла

Дело не в ярлыках, а в методах которыми пользуется политик.

Как лично вы понимаете термин популизм?

А тут вопрос не в определении термина, а в реальной практике его использования.
И вот практика такова, что она очень сильно не соответствует значению.

Нет. Считаю важным определится в терминологии, есть подозрения, что я говорю о «мягком», а вы о «теплом». Я писал именно о популизме и его влиянии, а не о том как и кто его применяет не по делу.

Ну так реальное применение какого либо понятия его на самом деле и определяет. Словарь очень часто не поспевает за реальностью.
И реальность такова, что произошло то, что иногда называют инфляцией понятия или смысла. Это когда какое либо понятие начинает так практически использоваться, что его связь с определением теряется и оно перестает нести первоначальный смысл, превращаясь по сути в ярлык.

Напишите что именно вы понимаете под термином популизм иначе диалог теряет смысл, так как не понятно что мы вообще обсуждаем.

Я как раз пытаюсь донести, что давать определения в данном случае не продуктивный подход.
Допустим я дам какое то свое определение, дальше вы можете с ним согласится или не согласится.
Но придём мы к одному с вами определению, что такое популизм или не придём, это никак не повлияет на то, как это понятие используется в обществе.
И более того наше с вами обсуждение нашего понимания определения этого слова вообще ничего не скажет нам о том, как это слово используется в обществе.

Ну если что то выходит за рамки вашего понимания, то это может говорить об уровне понимания, а не о качестве того что требуется понять

Вы обиделись? На что?!
Я не имел ввиду ничего плохого, есть такое явление «инфляция понятия». На самом деле я хотел выразить комплимент, просто вы видимо используете старое значение слов.

А как вы определили какие чувства я испытываю? Наверное таким же методом, который вы применили для определения того, какой смысл вкладывается в слово популизм при его использовании в современном мире?

Приношу мои извинения, возможно это была злость, раздражение или еще что-то?! Естественно я имею ввиду современное понимание этих слов, а не архаичные и устарелые понятия, которые раньше им приписывали.

Прошу прощение что позволяю себе обратить внимание на такую очевидную вещь, но тем не менее — вы повторяетесь.

Ну мне казалось, что это очевидно. Но если есть вопросы, то будем считать, что не так очевидно, как мне казалось. Наверное показалось.

Та вобщім то видно, пошукайте «biden populist» і «trump populist» ;)

Лички давно медійна зброя

DemocRAT party ще шото тіпа зелебобіків та порохоботів там. Шкода інгліш не настільки зручна мова для вигадування всяких слів )

Нет, не является, разве что среди необразованных масс, которые не понимают его смысла. У термина «популизм» при всей его размытости есть достаточно точное описание и критерии. И того-же Байдена нельзя назвать популистом, вне зависимости от того кто его оппонент.

Снобизим моде он
Ирландия вышла из Королевства больше ста лет назад, но как я понял вы про Северную Ирландию
Снобизм моде оф

Шотландия в 2014-ом проголосовала остаться в Королевсте, сказали что теперь выборы будут очень не скоро, хоть они и не довольны политикой Лондона, Лиз Трасс (ЕМНИП) сказал ни в этом ни через 10 лет не будет этих выборов. Сама Шотлнадия всего 5-6 млн человек на фоне 67млн обсщео королевства. Северная Ирландия еще меньше — 1.8 млн.

Сама же тема брексита отличный повод развести срач )))

Лиз Трасс (ЕМНИП) сказал ни в этом ни через 10 лет не будет этих выборов

Через 10 лет в правительстве точно не будет Лиз Трасс.

А ее и сейчас нет, давно, ну как премьера, но сейчас правит ее партия, а премьеров там выбирают не на общих выборах, а на партийных выборах.

Не судіть всіх по собі. Звісно, більшість виборців вбудь-якій країні — аполітичні і обирають, диплячись на свій гаманець і на рекламу в телеящику.
Але у кожного політика (і навіть неполітика, наприклад, у Зе) є стійке ядро його електората — люди, які слідкують за діяльністю політика і розділяють його погляди на майбутнє країни.

Правда, тут варто розрізняти реальних політиків і популістів. Реальні політики що декларують, таку політику і проводять. Популісти декларують те, що від них хочуть чути виборці, але не дотримуються своїх декларацій хоча б тому, що зазвичай декларують недосяжні цілі.

обмеження М1860 це зовнішнє чи внутрішнє?
якщо відповісти то буде відповідь

Це така форма ейджизму і сексизму зі сторони неньки до своїх синів.
Воно вас не стосується поки що.

АА )) ясно, розшифрувала. Дякую за роз’яснення.

а чому війна — то зовнішня проблема. Путін вже двадцять років той самий і логіка в нього таж, залізна. СВО — то реакція на наші внутрішні дії. Хто нам винен що дороги будували та розміновували проходи? все як хотіли

Коли сусид накидав вам сміття пид поріг, то Ви винні, так? Ну, Ви ж знали який він, капкан не поставили... Не а чого, зручно... Думаю, це хибна логіка, чомусь вона, нажаль, набирає популярність :/

Треба готуватися було до того, що сусід накидає сміття під поріг. Щоб у випадку, якщо він накидає сміття бути готовим і йому те сміття накидати. Цей сусід уже століттями нам накидує сміття, якщо ви не помітили.

Та то зрозумило, що треба бути в змозі відстоювати своє. Я ж не про це. Те, що Ви чи хтось може накидати сусіду не відміняє, що він п**арас. І переклададати всю відповідальність на постраждалу сторону (назвемо так) — це помилка, навіть термін в психології є, не памятаю.
(І до сильних теж лізуть, якщо шо...)

Якщо сусід розуміє що йому дадуть **zdy , то він кидати сміття не буде

От не факт... але відсоток бажаючих точно зменьшиться. І сильним варто бути. Але це не гарантія, нажаль. Перекладати всю відповідальність на одну сторону це точно помилковий наратив, і він точно наруку рашці. От до чого мій допис був.

СВО — то реакція на наші внутрішні дії. Хто нам винен що дороги будували

Victim blaming у всій красі. До речі, ви часом не за сивочолого голосували? В його адептів схожа риторика, все по методичці прихожан секти 25%.

В тому що замість підготовки до війни ми будували дороги — цей *** нажаль правий.

Він не сказав, але я нагадаю що шоумен йшов на вибори з двома тезами одна з яких як раз співпадає з тим що він написав: война йде не тому що путін напав, а тому що це вигідно Порошенко.
І відомий дід з баяном теж жартував не про те що це Порошенко казав що у війні вінний не путін. Забув, так? youtu.be/-gh_pGXL6FQ А ще можна нагадати жарти про термос-томос та дії УПЦ МП після 24 лютого.

Тож не зелебобікам тут на когось накидувати.

Те що Зеленський вже починаючи з 24 не став відповідати образу якій він використовував на виборах — це щасливий випадок, а не правильний вибір зелебобіків у 2019 віддавших голоси за «домовитись десь по середині».

В тому що замість підготовки до війни ми будували дороги — цей *** нажаль правий.

Не треба було будувати дороги, а лише розкладати собі гроші по кишенях, як це робив педро — тоді би пуйло точно не напав, так.
До речі, відкрию секрет: як би ми не готувалися власними силами — від нападу пуйла би це не врятувало. Тому що для протистояння йому потрібні гарантії НАТО, і натівська зброя. Ми би ніяк не отримали достатню кількість цієї зброї до початку війни. А «модернізованою» совковою технікою і кількома новими броньованими машинками сильно не повоюєш.

йшов на вибори з двома тезами одна з яких як раз співпадає з тим що він написав: война йде не тому що путін напав, а тому що це вигідно Порошенко

Про вигідну педро війну — це чиста правда, схеми зі свинарчуками тому приклад. Звісно, це не причина війни, але війна однозначно була вигідна баризі.

А ще можна нагадати жарти про термос-томос

То пуйло, виявляється, напав не лише через дороги, але і через жарти про термос? Чи як ще розуміти ці згадки в даному контексті?)

Те що Зеленський вже починаючи з 24 не став відповідати образу якій він використовував на виборах — це щасливий випадок

Ні, це особистий вибір пана Зеленського. Причому він вибрав воювати, а не «домовлятися посередині» з мінськом 3.0, як би це зробив педро на його місці, віддавши Херсон чи ще якісь території.

Опять 25 цей срач пе версус зе вже аж приївся ну рєбята ну скільки можна

коли вже цим украм нарешті дойде що президент не керує всіми деталями у державі, не має влади саджати корупціонерів, що у нас є ще парламент і кабінет міністрів, верховний суд і армія чиновників продажних і що нема простих рішень складних проблем

Не доживу мабуть

Опять 25 цей срач пе версус зе вже аж приївся ну рєбята ну скільки можна

Плюсую. Скільки років бариги вже немає, а порохоботи продовжують робити закидони в сторону Зе, строго по своїй методичці. Дороги, томос-термос, «домовитися посередині» (про мінський договорняк сивочолого чомусь забувають) — гарні маркери сектантів, з IQ 25% від IQ нормальної людини (недаром вони так люблять це число на своїх аватарках у ФБ).

Педро теж багато зробив, хоч і не без гріха
Томос велике діло що б там не казали і в нього теж є чим хвалитись в умовах в яких він був, і не знав майбутнє

Зе дивився в очі, і не знав майбутнє, як і півкраїни йолопів що читали пропаганду, ну вибрали тілівізар, але ж нормальний рембо, не засцяв теж

Дякуємо їм обом за що зробили, і дивимось у майбутнє, вибори були 4 роки тому кінець кінцем скільки можна жити в 2019ому

к хєрам їх обох, не хо президентом наступним жодного з них

Має бути періодична зміна влади, а не ікони й ідоли, які б вони любі комусь не були.

к хєрам їх обох, не хо президентом наступним жодного з них

Ну Зеля — норм чувак, я б не проти ще одного його терміну. Хоча можна і когось іншого, тільки питання кого? Бракувало ще, щоб порохоботи знову наголосували за якогось колишнього рига чи олігарха.

Якщо він буде наступним президентом, це буде виглядати як узурпація влади

Його навіть змусять піти, це буде умовою допомоги нам, просто нам не скажуть

Тому він сам піде

Педро в курсі, тому й старається, щоб його не забули. Але Педро це минуле, я за нього не проголосую наприклад тільки через це. І ніхто із зеленьких теж не проголосує. Він вже не буде президентом

По війні будуть нові обличчя, хто це буде от ще доведеться дізнатись

Немає сенсу сратись зе vs пе

То зе-сектант, він буде сратися до кінця свого життя

Сила духа — то чеснота все таки, для всіх є надія

Молитвами нашими зійде благословіння на виборця, та відкриє серце його і втішить душу його і розуму твердиня постане в темряві буття йому.

Амінь😅

Сектантів старого пропитого мародера треба ставити на місце. А те, що вони в комусь теж бачать сектантів — лише добре говорить про їхній власний сектантський світогляд.

Сектантів старого пропитого мародера треба ставити на місце

Тебе що в тімці побили коли взнали що ти за Зеленського голосував?)
Бо у Львові 70+% було за Порошенка, а серед львівських айтішників ще більше

Бо у Львові 70+% було за Порошенка, а серед львівських айтішників ще більше

На жаль, у Львові справді було багато таких сектантів. На щастя, мої братани — адекватні, ми разом голосували за Зе. Думка кількох сектантів педро зі старої галери мене не сильно цікавила, а типовий айтішник — занадто ніженка, щоб на когось руку підняти. Посміявся я з тих сектантів, от і все. За пару місяців пішов на нову галеру, а там вже були чоткі пацани, ми разом висміювали порохоботів)

Думка кількох сектантів педро зі старої галери мене не сильно цікавила,
За пару місяців пішов на нову галеру

Тому ти звідти і пішов, загнобили?=)
На якийсь люксофт чи тому подібне?

пішов на нову галеру, а там вже були чоткі пацани,

Звучить убого)

Тому ти звідти і пішов

Пішов, бо на одній галері довго сидіти — невигідно, хорошого рейзу не буде.

Звучить убого)

Ні, убого — це коли айтота голосує за скрєпного злочинця з його піаром, що базується на вірі і псевдопатріотизмі. Але то окрема тема для розмови.

Ну Зеля — норм чувак, я б не проти ще одного його терміну.

Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Мені здається або він трішечки прої***ся з додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина?

Мені здається або він трішечки прої***ся з додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина?

Та ні. На жаль, в нас Конституція така, що ти «должен родінє», а права і свободи — лише на папері. Давно треба було забрати звідти весь цей совок з примусовим призовом/мобілізацією, але цього поки ніхто не зробив.

вобщєто на паузі, тому ніхто нікому нічого не должєн, сам твій ідол так сказав,

вобщєто на паузі

Що на паузі?)

сам твій ідол так сказав

В мене немає ідолів, я ж не порохобот. Запропонуєте хорошу альтернативу Зе, яка справді буде краще — проголосую. Тільки без колишніх ригів і олігархів, я не хочу бачити ці свинячі рила при владі.

будь-хто буде краще, ніж оце ось. Некажучи вже про Єрмака, якого ніхто не обирав

будь-хто буде краще, ніж оце ось

Ніж мародер мальдівський, так. Тому хочете змін — забудьте про сивочолого злочинця. Ніхто в здоровому глузді за нього більше не проголосує.

не треба так узагальнювати. Є люди в яких все нормально з пам’яттю

Є люди в яких все нормально з пам’яттю

Ну от завдяки таким людям в нас зараз Зе, і наші території не перейшли рашці під виглядом Мінську 3, як би зробив педро на місці Зе. Барига воювати не вмів, тільки на договорняки йшов.

При Пороху тереторії відвоювали при земленському про*рали. Найс навоював. Та і подивимось чи він не підпише щось)) І так про «колишніх ригів і олігархів» сподобалось нове призначення на голву ОВА в Одесі?

спорити із зеботом, як пердіти у воду

звісно підпише. Бажаючих воювати вже давно немає, явка по повістках мінімальна. Рано чи пізно доведеться підписувати. Умови залежать тільки від однієї спроби — контрнаступу. Про*бемо — буде підписувати те що зараз, не про*бемо — то може ще повоюємо поки люди не закінчаться. В будь якому разі мобілізація буде провалюватись і надалі. Більше спроб немає

мономарафон монобільшість і решта моно теж педро?

Слово порохоботи виникло як російське іпсо.
А от зелебобіки це вже народна творчість часів 2019.

Я хз звідки зелебобіки з’явились і порохоботи.

Усі політичні insults — це політтехнологія

Не треба нікого ніяк називати за їх вибір

От правда вибір голобородька це просто дивує. Раціонально я собі описую як проти Педро. А на Педро шоколаду лили добре, може й було за що, але я його не вважаю прям олігархом наприклад, хоч мабуть і знайдеться темних справ. Заможність не гріх. Але він все одно вважається олігархом от і медіа контролював теж

То думаю він має піти й забрати з собою в минуле оліграхію а ЄС має стати політсилою типу республіканців у США. ЄС мені подобається як партія. Педро не дуже. Задовбали ще партії імені когось

Корупцію в армії йому дарма закидають. В нього були набагато складніші умови ніж у Зе. Єдине що я йому справді не пробачу — що він реформу судів не почав. Мав шанс і момент відповідний і проіпав просто. Але й Зе це тягнув дуже довго теж. І до нього та ж претензія

схеми зі свинарчуками

Сорі, може я щось пропустив, наче ж відбулося безліч судів вже за часів узурпації всіх гілок влади єрмаком, але так і не змогли знайти за що саме винести хоч один вирок в згаданих «схемах».

наче ж відбулося безліч судів вже за часів узурпації

Узурпація тих судів була зі сторони педро — він давав на лапу кому треба, тому його продажні суди нічого не знайшли.

Тобто, з ваших слів, поточна влада досі, навіть наприкінці власної каденції, ще не навела порядок у життєво важливій судовій гілці, щоб одразу ж подати апеляцію на незаконні судові рішення?

Ну он Зелебоба поставив свого голову Верховного Суду. Зловили на захмарному хабарі. А також Зелебоба поставив свого голову НБУ. Зловили на зловживаннях, але втік. Також зелебоба поставив свого голову СБУ. І знову таки, злочинець, що просрав Південь і ледь не просрав Харківщину.
Але винен Порошенко і Свинарчукееее, звичайно.

Тобто, зробимо підсумок: креатури Зеленського на посадах найголовніших державних інституцій — СБУ,НБУ,ВС — виявилися злочинцями. Але Зеля неуіноват

При Пороху були ті самі проблеми із зловживаннями. Це означає, що в нас перше — велика проблема з кадрами, на яких можна було б покладатись, і друге — що в нас недієздатна і нежиттєздатна державна система, яка стимулює весь негатив, який ми бачимо у державі, замість того щоб його подавляти. Коли десятиліттями злочинці пишуть закони під себе — то інакше і бути не може. Це все потрібно просто викинути і переписати, починаючи з Конституції. Інакше діла не буде. Додавання костилів до цієї системи нічого не вирішить, а тільки створить ілюзію що щось вирішується, а насправді ускладнить ситуацію та затягне реальне вирішення проблем.

Це ж було вже©

Зелене цунамі™ 2019 року йшло рівно під цими з гаслами.

Мрія джуна — прийти на проєкт і переписати все нафіг. Сеньйори теж таким іноді страждають.

Всі цунамі приходять під цими гаслами. І помаранчове, і євромайданівське 2013, і Порошенківське, і 2019, і мабуть наступне буде теж. Тільки нічого не мінялось і не поміняється в тій системі що є. Коли ніхто ні за що не відповідає.
Є різниця між джуном і сіньором. Джун буде хотіти переписати просто щоб нові модні штучки заюзати замість того щоб розбиратись в старому нецікавому коді, який тим не менше вже багато років працює і ще буде працювати якщо в нього не лізти без крайньої потреби. Сіньор не буде страждати переписуванням, якщо і так працює, лише деякі моменти треба поправити чи доробити. Якщо ж архітектура з самого початку херова, система дірява, тотально не паше як треба, і все постійно валиться то там, то там — то зрозуміло що переробити буде простіше ніж намагатись підфіксити все так щоб воно нормально працювало.

але ж є статистика. Нагадати, хто був президентом, коли держпідприємства перестали бути збитковими?

Нагадайте, а заодно назвіть ті підприємства, які перестали бути збитковими. Візьмемо найбільшу компанію у країні по грошових потоках. За рахунок чого Нафтогаз перестав бути збитковим? За рахунок того що кабмін підняв ціни на газ для населення. Тільки фокус в тому, що іншою рукою кабмін зобов’язав Нафтогаз майже весь прибуток перераховувати у бюджет, з якого одночасно йшли ще більші виплати на субсидії. А на субсідії пів країни сіло як раз після того як підняли ціни на комуналку. В той же час у нарощування видобутку ніхто і не думав вкладати, хоча про це неодноразово заявлялось. Тобто система прибутковою не стала, в розвиток як не вкладали, так і не почали, проїдаючи залишки тих родовищ, що лишились від радянських часів, а гроші просто почали пилити в іншому місці цих потоків. А перспективні газові родовища продавали людям близьким до влади під приватне видобування — от там воно росло, тільки йшло на експорт. Що допомогло на деякий час притримати штани протягом цього всього газового трешу — так це те що виграли суд з Газпромом, але ніхто з нас цих грошей не відчув, і вони потроху розчинились.

гроші пішли на премії рукавадящим

Прозорро? Так президент взагалі до цього не мав відношення. Його проштовхували зовсім інші люди, які прийшли після Майдана. Крім того через деякий час до Прозорро корупціонери адаптувались і навчились обходити в багатьох випадках.

є презідент, за каденцію якого впроваджують «прозоро». Є президент, за каденцію якого цю систему відключають. І так, справа не лише в президенті, але ж.. І я не згадую про списання мільярдних боргів Коломойському

А нагадайте, які мільярди і хто списав? І по відключенню прозорро — його ж відключили тільки зараз після Нового Року, і ніби то тимчасово на час дії воєнного стану. Не буду казати, що це добре, але не йдеться про відключення «назавжди».

що зеля, що шоколадний обидва злодії

Ну он Зелебоба поставив свого голову Верховного Суду. Зловили на захмарному хабарі

Це не просто

Зеля чи Петя не контролюють усіх і все, хоч усі так чомусь вважають

Вони такі ж люди, з тими ж пороками що й багато тут

Ти теж можеш комусь довіряти, довірити йому будинок, своєму другу з яким ти пару раз зустрічався, чи хтось тобі його порадив, і він видався тобі толковим домуправом

Зробив його домуправом поки тебе вдома нема, приїхав і побачив там бордєль якийсь, або відчужено якомусь сусіду який теж на лапу дав. А по телефону тобі казали що все чудово і будинок в порядку.

може він потім і знав, але зняти з посади вже не міг, це не так просто працює з тз права. Суд — це інша гілка влади.

Хто тут відмовиться від 5 мільйонів баксів за папірець написаний?

Є лише дві матерії що криють гроші в світі — це мораль і страх. Ну або ще більші гроші

Яку зарплату не плати, якщо жити життя вистачає — моральна людина відмовиться від хабаря. Має бути достойна і відповідати посаді, досвіду. Хабарнику ж будьяка зарплата — без різниці. Скільки вовка не корми

Мораль виховується в дитинстві й школі.

А дитинство і школа у Князєва і зеленьского звідки? Правильно, з перестройки, 90х

Далі думаю очевидно, не наєбьош нє праживьош, з голодного краю і прям нагору

Моральні люди + страх покарання

Друге таксяк роблять, але з першим ще будуть довго проблеми

Тепер після вступу отого до цього

креатури Зеленського на посадах найголовніших державних інституцій — СБУ,НБУ,ВС — виявилися злочинцями. Але Зеля неуіноват

По перше Зе багатьох поміняв, це дуже класно було бачити. Гончарука поміняв наприклад

По друге не всі виявилися. Всі імена в новинах

І так буде ще певний час — якісь будуть хороші, а якісь будуть красти.

Тільки з часом хороших ставатиме більше, в один день неможливо звільнити всіх і набрати стільки ж інших, кращих. Де їх взяти стільки зразу?

Це робили в МВС, та люстрація, і оновилась лише частина, бо просто нема звідки копів брати — не замовити їх на амазон скільки треба хороших, нових і грамотних. Аваков зробив те що зміг, і більше не міг.

Але поступово з часом все це дасть плоди

Тому й треба міняти президентів та решту депутуток регулярно як вонючі затерті старі штани, які б вони зручні не здавалися.

Структури контролюючі робити і там теж міняти частіше. Це й роблять оте БЕБ і НАБУ ітд. І діло з часом буде

Якийсь президент потім скаже що це він подолав корупцію, і всі йому аплодуватимуть. Але потім когось знову спіймають :)

Зелебоба поставив свого голову Верховного Суду

Голову Верховного Суду на посаду обирає та звільняє його з посади — Пленум Верховного Суду шляхом таємного голосування

це голів СБУ та НБУ призначає Верховна Рада України, за поданням Президента України

Ну це в теорії :)

на практиці у нас із совка все кероване з одного телефона, плюс дружбажвачка. Все це зручно зроблено, по совковому й по нашому

Контролюєш пленум — хай там таємно і голосують далі

Посадити він мабуть міг, там кандидатури підбираючи чи якісь нюанси в законах, я не правник, за якимись договорняками теж міг, звільнити своє палєво яке стало от вже інше питання

Погано звісно і те і те

А «модернізованою» совковою технікою і кількома новими броньованими машинками сильно не повоюєш.

Але з іншого боку «Москву» потопили не натівською зброєю. Може, власне, й зброю зараз Україна отримує в тому обсязі, тому що вона потопила «Москву»...

Може, власне, й зброю зараз Україна отримує в тому обсязі, тому що вона потопила «Москву»...

Для цього є зовсім інші причини:
1. Україна змогла певний час протриматися власними силами, які були в неї на момент вторгнення. США побачили, що ми достатньо сильні для опору, але нам потрібна зброя, тому її дали. Наперед давати не було сенсу — якщо би русня захопила Україну, то зброя опинилися би в русні. Також сам факт, що ми змогли цей час протриматися — говорить про те, що армія при Зе на той час була гуд енаф. А довготривала війна проти рашки без допомоги Заходу безперспективна в будь-якому разі — в нас не той рівень економіки, і відсутня будь-яка сучасна зброя (патріоти, хаймарси і т.д., а не старий танк з новою назвою).
2. США побачили звірства русні в Україні. Якби не було звірств на зразок Бучі — було би менше мотивація допомагати нам.
3. Власна вигода для Заходу загалом. Їм не потрібна сильна рашка, і не потрібне її просування до кордонів НАТО (як би це сталося в разі захоплення України) — отже, їм вигідно пакувати нас зброєю і використовувати фактично як своїх найманців.

армія при Зе на той час була гуд енаф

і хто ж її зробив гуд інаф?

Зе, звісно. Він хоча би не мародерив армію, на відміну від педро.

............................................________
....................................,.-’"...................``~.,
.............................,.-"..................................."-.,
.........................,/...............................................":,
.....................,?......................................................,
.................../...........................................................,}
................./......................................................,:`^`..}
.............../...................................................,:"........./
..............?.....__.........................................:`.........../
............./__.(....."~-,_..............................,:`........../
.........../(_...."~,_........"~,_....................,:`........_/
..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-~-,},.~";/....}
...........((.....*~_......."=-._......";,,./`..../"............../
...,,,___.`~,......"~.,....................`.....}............../
............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-"
............/.`~,......`-...................................../
.............`~.*-,.....................................|,./.....,__
,,_..........}.>-._...................................|..............`=~-,
.....`=~-,__......`,.................................
...................`=~-,,.,...............................
................................`:,,...........................`..............__
.....................................`=-,...................,%`>—==``
........................................_..........._,-%.......`
...................................,

Норм, на відміну від фанатів педро. Я ж не забув про свинарчуків і розкрадання оборонки.

то нагадай, чим все закінчилось? може які вироки від 100% свого прокурора були?

Порохоботам і так відомо, який вирок виніс підкуплений шоколадним мародером прокурор.

Петро всіх купив, шо не понятно

виходить Зеленський толерує корупцію, як же так

ніяк ні,
велике бабло перемогти може ще більше бабло,
це як з оферами в галерах,
умовних +$500 рішає

ви так пишете, ніби експерт по сортам івна

З ризик менеджментом тут біда — багато хто вирішує проблеми по типу — воно само якось вирішиться

ну в принципі герасімов може пишатись
результатом

половина за зовнішні чинники, половина за внутрішні

В діскусії між гітлєром і євреями треба давати 5 хв ефіра гітлєру і 5 хв ефіру євреям

А голова щоб їсти

Ну дык если такую виртуальную дискуссию провести, то там всплывёт много интересного, о чём сейчас вспоминать не любят. Например о том, как Вальтер Ратенау навесил на Германию репарации за первую мировую.

Ну дык если такую виртуальную дискуссию провести, то там всплывёт много интересного, о чём сейчас вспоминать не любят. Например о том, как Вальтер Ратенау навесил на Германию репарации за первую мировую.

Саме так, бо якщо продовжити цю дискусію, можна дійти що євреї самі заходили в газові камери, бо відчували провину за Ратенау

І 50% будуть звинувачувати євреїв за те що зайшли повільно, а інших 50% будуть звинувачувати Гітлера за недостатній випуск газових банок, євреям не вистачає

А далі можна провести опитування у твітер

І всім буде начхать що йому просто дали ручку і сказали підписати, а він у версалі навіть і не був і нічого такого не підписував

Так що дискутувати тут нема про що

Виключно зовнішні чінники, частиною яких є в тому числі і віськові дії в країні — це не громодянська війна.

Варіант з податковою насмішив.

Думаю суто через внутрішні. Зовнішні теоретично мали б зіграти на руку аутсорсу через дешевезну і відсутність соціальних зобовʼязань перед виконвцями. Але через те, що в нас відсутній фактор прогнозованості — ми в прольоті.

мали б зіграти на руку аутсорсу через дешевезну

Останні кілька років українських девів дешевими не назвеш.

Так стануть знов. Падіння ринку призводить до демпінгу ціни. Якщо глянути аналітику на джині то зп вже просіли досить таки відчутно

Не баріться його хоронити!

... згинуть наші (індуси) конкуренти як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй галерці!

Бачу всі вже призабули, ай коротка пам’ять

що світовий айті п****ц, — елемент кризи більшої, яка є наслідком війни Росії проти України, і наслідок саме санкцій заходу проти росії

Після ковід мало бути зростання. І воно й відбувається. Але просто вийшло в купі зі зростанням цін на на енергоресурси, і можливо зростання зникне через це

Так що так чи етак, причина зовнішня — владімір кабаєв та його друзі

Все решта — наслідки війни

Це мабуть тільки укри хочуть санкцій, але не хочуть з усім світом вигребти за ці санкції
Хочуть гелікоптер з кардіохірургом в село, але платити за це все не хочуть
Все аби хтось аби тільки не вони, а їм лише хороше і зарплату в доларах

А коли в айті криза, під носом в себе не бачать чому, бо пам’ять коротка

Хочуть гелікоптер з кардіохірургом в село, але платити за це все не хочуть

Дядя, люди хотят вертолет с хирургом для себя — не для быдла немытого и за лечение себя любимого платить готовы.

ну продовжуй хотєть і платіть за свій вєртальот для сєбя, про тебе ніхто не балакав

Так і є — економіка зараз глобальна, усі в одному човні. Була епідемія — дісталося усім. Але зараз замість разом вигрібати один божевільний розхитує човен. Йому вже байдуже на своє майбутнє — але він не проти аби усі потонули разом з ним.
Здавалося б — це той самий випадок коли для порятунку усіх треба одного скинути за борт. І мене дивує що світ виявився нездатним позбутися однієї людини і через це втрачає мільярди!

І мене дивує що світ виявився нездатним позбутися однієї людини і через це втрачає мільярди

Та мені здається їм це прийшлось якраз до часу

Ринки були роздуті таки, через ковід ще більше, криза витала в повітрі давно, а от приводу підспустити гелій з діріжабля не було.

а тут прєзідєнт кабаєв і комред сі раптом мультіполярний мір хочуть, самі й лізуть на рожон, ну давайте й дамо їм відчути мультіполярний мір як ми його розуміємо, і на них собак же всіх і навішаєм :) от і спускають гелій повільно й методічно, по 0.25 на місяць, і вішають. Але від цього не легше, просто є два відбувайла куди пальцями тикати

Йому вже байдуже на своє майбутнє — але він не проти аби усі потонули разом з ним.

Кто тебе сказал такую глупость?

Почему сэр думает, что цель — обязательно победить ? Возможно напасть, захватить сколько смогут и устроить на землях СССР 2.0, сейчас население схавает , ведь вокруг враги. А у захваченных областей не будет выбора

Почему сэр думает, что цель — обязательно победить ? Возможно напасть, захватить сколько смогут и устроить на землях СССР 2.0

Я тєбя нє панімать. Так це ж і є пабєда їм коли

напасть, захватить сколько смогут и устроить на землях СССР 2.0

і старий джо бажано аби схавав і промовчав. З украми якось уже розберуться, їм не вперше

Пить надо меньше, Владимир

Победа — понятие относительное

Це ж прекрасно, от і чекаємо на чергове отріцатєльноє освобождєніє і чергове занятіє болєє вигодних наступатєльних позіций

Слава ЗСУ й in god we trust, jedem das Seine, Владімір, віримо в перемогу!
💛💙

А в очередную ловлю бравых воинов на улице, как собак ты веришь? И в то, что если они полезут ко мне, боюсь больше не них а за них?
А что таких случаев быть не должно, веришь тоже или считаешь, что пополнение можно отлавливать раз война, вопреки конституции?

И в то, что если они полезут ко мне, боюсь больше не них а за них?

Ты же понимаешь, что когда ты говоришь, что будешь бить армейский патруль, ты выглядишь как совсем уж отмороженный тупой диванный клоун? Или не понимаешь? Одно дело рассказывать, что ты от гопоты в переулке легко можешь отбиться, но надо же и какие-то границы в своих фантазиях иметь.

понимаешь, что когда ты говоришь, что будешь бить армейский патруль

Если нападут, буду не бить — это называется по другому. Да, понимаю. Нет, рука не дрогнет. По закону, арестовывать тем более куда-то тащить меня может только полиция, так что любые другие действия вне блокпоста расцениваются как нападение группы лиц — предела необходимой самообороны не существует.

надо же и какие-то границы в своих фантазиях иметь.

Дядя, я призёр чемпионата мира по джиу-джитсу, призёр Европы. Военные что ездили вместе со мной не имеют иногда столько медалей как у меня. Когда сборная Азербайджана узнала, что я оказывается программист, они сказали: мы теперь понимаем, почему Украина отбивается от России... если даже программисты...

Конечно меня могут победить военные, но те что во всяких спецвойсках больше. С персонажами сказки Ю. Олеши «Три толстяка» а именно они работают в военкомате, справлюсь с вероятностью 99%.

Понимаю, тебе сложно представить что программист может не бояться троих в форме, но вот представьте

Вова «Нож» Кожаєв vs спецвійська www.youtube.com/watch?v=kQKrmDLvijo

P.S. Нагадую, в нас воєнний стан, а не оце все.

Для тех, кто в танке: военные могут командовать только на блокпостах, или в районах ведения боевых действий

Ти zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text сам слухав, чи тобі Ізя наспівав, без слуху і голосу? :)

та навіть стріляти не обов’язково — перцевим балоном задують

Каким баллоном и как

Ну тут розумієш, така ситація, що якщо ти балон не бачиш, значить він у тебе буде ззаду :)

если даже программисты...

...страждають від підвищеного тиску в воєнкоматі.
Нє удєржался )))

Якщо війна надовго, то всі там будемо, і я зі Швейцарії, і він, Білобілетенко. І через рік я тікатиму на пікапі зі своїм БПЛА з-під російського обстрілу в передгір’ї Кримських гір, а Кожаєв у складі ССО різатиме їхніх артилеристів своїм улюбленим ножем :-)

Кожаєв у складі ССО різатиме їхніх артилеристів своїм улюбленим ножем :-)

Чтобы что?

Чтобы что?

Щоб мати медаль не лише понтову за любительський спорт, а і реальну як у діда ;-)
Зробимо з тебе героя :-)

мати медаль не лише понтову за любительський спорт, а і реальну як у діда ;-)

А медаль мне зачем?

По закону, арестовывать тем более куда-то тащить меня может только полиция

Є певний перелік уповноважених органів, якщо патруль буде від НГУ, то в них повноваження є, бо вони в структурі МВС, а не МО/ЗСУ

предела необходимой самообороны не существует

як нема, є ж навіть статті за вбивство/тяжкі тілесні при перевищенні меж необхідної самооборони

Є певний перелік уповноважених органів

Только военкоматовские, которые выполняйтеплансукииначесамипойдете к оным структурам никак не относятся. С последними мне как раз легче общаться, у них нет желания набрать всех. «В военкомате был, вот документы, вот справка о том что аспирант» — и пошёл.

є ж навіть статті за вбивство/тяжкі тілесні при перевищенні меж необхідної самооборони

При нападении группой лиц, с оружием и при проникновении в жилище пределов необходимой обороны не существует

Бо він я кліщ — тре обережно виймати

Тому, що проблема не в одній людині. А як мінімум в 140 млн

Це мабуть тільки укри хочуть санкцій, але не хочуть з усім світом вигребти за ці санкції

Не совсем понимаю, почему я должен выгребать за немецкую политику закрытия атомных реакторов и перехода на расиянский газ?
За клинтоновскую перезагрузку после 08.08.08?
За нарушения будапештского меморандума?

пєскову задай, не мені, він тобі грамотно відповість

що світовий айті п****ц, — елемент кризи більшої, яка є наслідком війни Росії проти України, і наслідок саме санкцій заходу проти росії

Після ковід мало бути зростання. І воно й відбувається. Але просто вийшло в купі зі зростанням цін на на енергоресурси, і можливо зростання зникне через це

Ніт

Во время ковида для смягчения экономических последствий было напечатано большое количество денег (больше 2 триллиона долларов только в США). Это (в совокупности с проседанием производства во время COVID) привело к повышению инфляции. Для того, чтоб затормозить инфляцию, ФРС США повысил процентную ставку по кредитам (читай — больше не будет бесплатных денег под 0% годовых), что в свою очередь приводит к сворачиванию кучи IT проектов, которые не могут существовать при отсутсвии «бесплатных денег».

Ніт

Ти Джером Пауел?

www.reuters.com/...​-is-temporary-2021-08-27

tradingeconomics.com/...​ited-states/interest-rate

кагда там війна почалася нагадай?

tradingeconomics.com/...​ited-states/inflation-cpi

Коли там інфляція виросла? На цілий цілий рік до початку підвищень

До війни просто ідея була що інфляція сама спаде, але це теж усі забули. Характерно для середнього укра, забувати

Характерно для середнього укра, забувати

А для кого характерно писати якусь х##ню, емігранта в Німеччині?
Все правильно вище написали, через боротьбу з високою інфляцією грошей стало менше, через це і роботи менше.

чтоб затормозить инфляцию, ФРС США повысил процентную ставку по кредитам (читай — больше не будет бесплатных денег под 0% годовых), что в свою очередь приводит к сворачиванию кучи IT проектов

ну так цей абзац так, я ж не про це, але це ж пізніше сталось і це вже наслідок війни

Хвост віляєт собакой

А для кого характерно писати якусь х##ню, емігранта в Німеччині?

пнх, просто антон, тут на доу як умнікам сказати розумного по толку нема чого, так координати в бой ідут. Щтбд

До війни просто ідея була що інфляція сама спаде, але це теж усі забули.

Ты сейчас реально думаешь, что учетная ставка ФРС США поднялась с 0.08% до 4.5% из-за войны в Украине? Можешь этому какое-то логическое объяснение дать (кроме того, что даты совпали)?

Да уяви можу

Война => санкції => ціна на енергоресурси й raw materials => інфляція яка вже не темпорері а перманент

поднялась с 0.08% до 4.5%

В 2022, а не в 2021, коли підвищилась інфляція вище 2% в сша

В слові програміст л означає логіка

Можешь этому какое-то логическое объяснение дать (кроме того, что даты совпали)?

Дати нє совпалі

А в тебе є логічне пояснення чому це фед телився рік зі своїми підвищеннями, якщо це виключно тригернулося інфляцією?

Война => санкції => ціна на енергсрусри й raw materials => інфляція яка вже не темпорері а перманент

Тогда почему инфляция начала рости в Апреле 2020, а не в феврале 2022 когда началась война?

В середине 2022 инфляция в пике и с тех пор падает. Война же еще не закончилась, почему инфляция снижается?

А в тебе є логічнепояснення чому фед телився рік зі своїми підвищеннями, якщо це виключно тригернулося інфляцією?

Ждали пока пройдет основной «удар» от COVID.

Почала рости давно, але вважали що це тимчасово і спаде

війна санкції це значить що інфляція не спаде а навпаки підвищиться, тому й підвищили ставки

Криза через ставки, а не через інфляцію

Блін ну шо не доступно написав?

війна санкції це значить що інфляція не спаде

en.wikipedia.org/...​icts_around_the_world.svg

Посмотри на карту, пол-мира перменентно воюет.

On 28 February 2022, Canada banned imports of Russian crude oil.[52][53] On 8 June, Canada banned services to the Russian oil, mining, gas, and chemical industries.[54]

On 8 March 2022, US President Joe Biden ordered a ban on imports of oil, gas and coal from Russia to the United States.[55]

Also on 8 March 2022, Shell announced its intention to withdraw from the Russian hydrocarbons industry.[56][57]

Upon his arrival for the NATO extraordinary summit in Brussels on 24 March, U.S. President Joe Biden indicated that further economic sanctions would be placed against Russia, including restrictions on the Russian Central Bank’s use of gold in transactions and a new round of sanctions that targeted defense companies, the head of Russia’s largest bank, and more than 300 members of the Russian State Duma.[24]

можна й самому це знайти було, або наприклад не забувати, для разнообразия

On 28 February 2022, Canada banned imports of Russian crude oil.

Это збс, только Канада покупает большую часть нефти в США, и, вообще не покупает в России.
www.statista.com/...​t,to a variety of factors.

Типичный пример санкции, которая вообще ни на что не влияет.

On 8 March 2022, US President Joe Biden ordered a ban on imports of oil, gas and coal from Russia to the United States.[55]

Тоже збс, только США это экспортер нефти и газа, а не импортер.

Upon his arrival for the NATO extraordinary summit in Brussels on 24 March, U.S. President Joe Biden indicated that further economic sanctions would be placed against Russia, including restrictions on the Russian Central Bank’s use of gold in transactions and a new round of sanctions that targeted defense companies, the head of Russia’s largest bank, and more than 300 members of the Russian State Duma.[24]

И о чем это все? Не накидывай факты, с пропиши логическую цепочку.

🥱

тобі треба ти й прописуй

санкции ні нашто нєвліяют нуну, подорожник приклали

Я бы даже больше сказал, по опыту причини гражданской войны в США это одна из первопричин эскалации войны до полномасштабной (если что то война идёт с 2014). По итогам недавней встречи G7 в Хиросиме, США и ближайшие союзники намерены уже устранять первопричину происходящего, а не манипулировать денежными массами т.к. это мало что даёт. Советую послушать пресс-конференцию Джо Байдена. С точки зрения внутренней политики США, вероятно с аутсорсингом тоже будут бороться на гос. уровне. Хотя там не Украина в основе, но велика вероятность что паровозом нас зацепит. Социалистические инициативы демократов, в частности по усилению фискальной политики и новым налогам, республиканцам в США удается блокировать — потому что это именно им платить.

С собственно аутсорсингом вряд ли будут бороться, т.к. это основа капиталистической экономики. В конце концов, если американские компании продают свои товары и услуги за границу, то понятно, что они их могут и покупать по соображениям выгоды. Но может быть введено эмбарго на аутсорс по конкретным юрисдикциям, но нас это вряд ли затронет, разве что в случае полной окупации Украины.

Капиталистической да, но демократы скорее социалисты. Комплекс мер и законов которые они приняли в целом направлен на увеличение рабочих мест именно внутри США в долгой перспективе. Так же поставлена стратегическая цель выровнять торговый баланс с Китаем. Это ущемляет интересы американских богачей, которые платят 8% налогов при этом выносят все свои производства из США. Вот демократы начали с этим активную борьбу.

Ну, Палату представителей сейчас контролируют республиканцы. Да и среди демократов немало довольно консервативно настроенных. Суть в том, что всё американское процветание держится на внешней торговле. И тут важен как экспорт, так и импорт. Так было с момента основания США, они и войну за Независимость затеяли в основном для того, чтобы свободно вести внешнюю торговлю без оплаты пошлин короне. Единственный небольшой период торговой самоизоляции был в начале 19 века из-за наполеоновских войн в Европе, когда торговое мореходство было просто небезопасным. Так что я не думаю, что в этом плане что-то поменяется.

Ну по крайней мере у Байдена есть четкое осознание того факта, что чтобы торговать нужно иметь товар, а его нужно производить. Там четкие посылы переориентации с Китая на Индию и диверсификация на другие страны. Изменение налоговой системы и социального обеспечения концепции Рональда Рейгана на фактически социал-демократию, оптимизацию государственных расходов и т.д. В этом разрезе аутсурсингу, вернее первопричине его появления как массового явления — подрезают крылья. Демократы конкретно переводят рабочие места обратно в США политико-економическими методами. Республиканцы конечно сопротивляются потому их системе бизнеса и миллиардным состояниям придется измениться, однако тут консенсус видимо неизбежен, просто в программе Трампа было именно это и угроза дефолта и краха на базе гигантского гос долга на 200 лет выплат вперёд при текущем положении вещей очевидна.

переориентации с Китая на Индию

Але

переводят рабочие места обратно в США

?

Торгівельний баланс США з КНР не на користь США в 300 мільярдів доларів щорічно (обороти взагалі трільйоні). США продають здебільшого фінансові послуги, надають кредити і також високотехнологічний інструмент та обладнання. Тепер будуть це робити на інших ринках, зокрема Індія та також Індонезія, Австралія та знову Японія. Йдеться швидше не про товари, йдеться на сам перед про ринки збуту.

Тобто США створить попит но свою висотокотехнологічну продукцію в перелічених країнах, хоча його не було раніше? Чи попит був, але США не задовольняли його на користь Китаю?

По суті так, щоб з’явився попит самі і будують надавати кредити, та розміщати замовлення зокрема військові. Також задіюється уся коаліція з G7 на нову економічну стратегію. Це стратегічне рішення, з довгостроковою стратегією. По суті минулий самміт в Херосимі, це такий собі Тегеран, де усі маски скинуті та поставлені чіткі цілі і завдання другої холодної війни про американьскої демократичної коаліції проти КНР та союзників, що зокрема в Україні прийняла форму гарячої форми війни. Так само як і в Сирії та Лівії. Під прямою загрозою знову Тайвань та Північна Корея. Минула холодна війна — Корея, В’єтнам, Ефіопія, Афганістан та Фолкленди — а також повстанські та революційні «громадянські війни» мало не по усій планеті. Від глобальної м’ясорубки по типу першої чи другої світових війн стримує лише наявність у обох сторін ядерної зброї у великій кількості. Саме тому символічно обрано Херосіму як я розумію.

Ну напевне все так і було на самміті, але ж я не пам’ятаю щоб США Китаю

самі і будують надавати кредити, та розміщати замовлення зокрема військові

. Взаємозв’язок цих двох країн склався органічно сам собою попри перепони, а не тому що США вирішив інвестувати саме в КНР

Ну не зовсім само по собі. Чому Китай став світовою фабрикою? Якщо хтось зараз захоче зробити наприклад фабрику із виробництва мобільних телефонів наприклад в Гані, то з цього швидше за усе нічого не вийде. Доведеться перевозити достатнього кваліфікованих для такого виробництва робочих, інженерів та менеджерів з інших регіонів світу. Просто в Гані нема елементарної бази, починаючи від рівня базової шкільної освіти. Китай діяв по зразку СРСР одночасно запозичиючі краще із західних систем також. Зокрема робив лікбез та розбудовував систему освіти. Звісно не викорастати це — отримуючи 300+% процентів прибутку, було би дурістю. Український ІТ аутсорсинг — те саме. Саме тому не дуже виходе просто перекинути цей аутсорсинг в країни Південної Америки, зокрема Мексику. Там як кажуть на Брайтон Бічь «некого нанимать». Натомість в глибинці США, навпаки усе набирає обороти, контори які раніше були виключно в Долині зараз там активно роблять бізнес.

Ну я ж про те саме і кажу, що то не США визначило Китай я фабрику всього світу, а Китай сам себе визначив як фабрика для США.
Чув ще в (в Портнікова напевне), що США зробило ставку на Китай щоб той не відійшов повністю в сферу впливу СРСР.

що США зробило ставку на Китай щоб той не відійшов повністю в сферу впливу СРСР.

там була mutual любов з 70х під столом, соціалізм з китайською специфікою ткскзть, а по простому НЕП китайського зразка

срср нормально насрав китайцям, посварились, а сша не упустили шанс подружитись, співпало з періодом розрядки в холодній війні

Чому Китай став світовою фабрикою

бо китай посрався з срср, а сша запропонували дружбу й гроші

Весь ріст китая — американські, японські, а потім вже після 1990 європейські інвестиції в такий собі індустріальний аутсорс

Зараз і вже кілька років йде зворотній процес, бо комред сі вирішив що в китаю за 50 років відросло в паху і йому російські друзі кращі за американських

більше не буде made in china, а на china чекають кризи борги й цілком реально громадянська війна проти комунізму

Поки на тайвань можуть полізти ще якщо дурні як кабаєв, будуть шукати зручний момент, як і путін шукав зручний момент напасти.

В Гані культ освіти, і все там є. Втч корупція на рівні нашої. Був там в 2010-му, пробували отримати один урядовий контракт...

В нас теж нема жодного заводу який би навіть потенційно міг би виробляти сучасну електроніку на рівні Тайваню, наприклад. І це далеко не просто так. Як тут на DOU казав заступник міністра освіти — трудовики та фізруки викладають в школі математику, це сучасний рівень української освіти.

Ага, слажилось істарічєскі, як і все у вас.

За Ніксона почитайте.

Після Херосіми — Херсон мав би бути

Сподіваюсь знову Ялта та Лівадійский палац.

В Лівадії був заводик, який випускав чудове сухе каберне...

Там пів Криму таких він заводів та він совхозів було. П’єш — аж язик червоний. Щоправда москалі за своїм стандартом швидко заборонили те називати вином, бо там як виявилось була сивуха з цукрового буряка підкрашена трохи виноградом :) Класичний рецепт з Одеси, марки від фірми Шустов :)

Основна причина — війна, все інше то дрібниці в порівнянні. Друзі, що працюють в аутсорсі, як один кажуть, що нові замовники не бажають мати справу с командами з України через те що хз, чи завтра той розробник піде на фронт, чи йому світло відключать, чи ракета на голову прилетить. Тому компанії дрейфують у бік найму закордонних робітників, все рідше наймаючи людей с України (як виняток — якісь позаріз потрібні прям на зараз суперстари, заради яких можна трохи наїбать замовника, сказавши, що работяга сидить не в Україні). Медійне висвітлення та привертання міжнародної уваги до війни має дві сторони: з одного боку, це допомагає формувати суспільну думку та залучати підтримку. А з іншої — відлякує інвесторів та замовників, яким важко довести, що у нас не кожне місто в країні схоже на Бахмут, і ми можемо нормально працювати, а не сидимо в підвалі цілодобово, годину на день виходячи на поверхню, куди нам іноді підвозять їжу, електрику та інтернет. Імхо до кінця війни краще точно не буде.

Ви молодець що сказали про медійне висвітлення. Тут дійсно цікава ситуація. Я працюю на закордонну компанію, але більшість там українці та білоруси. І за одного боку вони добре розуміють що не вся країна в нас Бахмут, але вони поглиблені у внутрішні справи країни досить глибоко щоб розуміти що хай ракета по мені не прилетить, а ось зондеркоманде при виході на вулицю — це реальний фактор ризику. А наприклад, мої друзі поляки , вони як раз так собі шарять за внутрішні речі, для них взагалі ніде в Україні не безпечно. Бо якщо рідкий приліт у Львів — в них зразу кричать про це з усіх ЗМІ. Але ніхто не каже про постійні обстріли тогож Запоріжжя та Дніпра. Бо це для них далеко і взагалі пофік. Вони досі думають що воюють у нас добровольці, а про примусову мобілізацію тут вони і не чули. Тож для іноземців ризики це саме війна, а для українців — умови, які створила влада. Зачинені кордони, примусова мобілізація.

Ну так меседж і несеться про те що всі тут добровольці.
Зеленський у Брюсселі:

Ми не можемо діяти як росія — заганяти ціпками на війну. Ми не така держава. Це парадокс. Ми воюємо за цінності європейські, і ми хочемо бути членом Європейського Союзу, тому навіть воювати ми маємо з урахуванням таких цінностей.

до речі, постів воєнних чо-то поменшало в лінкд-іні. чого б це?

за кордоном кількість вакансій за останній рік скоротилась теж — це навіть якщо не брати массові звільнення у фаангах

за кордоном кількість вакансій за останній рік скоротилась теж — це навіть якщо не брати массові звільнення у фаангах

Але ж не в 2 — 5 разів (залежно від напряму), як у нас. До війни, наприклад, на доу було приблизно 250 Java вакансій, зараз 100. По Unity взагалі зараз 18 вакансій, а в 2021 бачила десь під сотню.

Основна причина — війна, все інше то дрібниці в порівнянні.

Але ж у 2022 році відбувалось зростання...

Лише за рахунок зміни курсу.

Замовники вперше забажали закенселити проект ще восени коли тільки-тільки почали ходити розмови з посиланням на невідомі джерела в госдепі. Те що вони дотягнули до весни це скоріш робота нашіх менеджерів плюс бюрократія та відсутність когось хто міг би швидко підхопити проект. Це при тому що проект за відгуками приновсим замовникам непогані гроші.

Як розшифрувати х/3, х/5?

І це логічно при тому, що вартість українського ІТ місцями вже вища, ніж у Європейського.

Внутренние обстоятельства сводятся к фамилии Гетманцев

Только если считать фамилию Гетьманцев олицетворением всех гусещипов.

Да он очередной в плеяде. Или Яресько с Гонторевой, так же как и Азаров что то другое делали? Более того что и как делать МВФ просто откровенно диктует, например ликвидировать упрощеную систему совсем. И да, кому то может сильно не нравится когда у них из страны утикают миллиарды долларов в квартал на разработку софта, и при том из собственных фейсбуков увольняют по 25 тисяч народу. Политика искусство возможного, в ней нет друзей — в ней есть интересы.

Поправочка: у МВФ нет требований по уничтожению упрощенки, у них одно — чтобы бюджет сошёлся

Которые пишет дядя Ге. Это известная штука: МВФ принимает предложения, а Украина предлагает. Очень хочется видеть борьбу с коррупцией в списке, реальную, но кто ж будет отрезать себе яйца? Поэтому что угодно, но только не это!©

Є в списку реформ

ФОП 3 групи — не вся спрощенка

Или Яресько с Гонторевой, так же как и Азаров что то другое делали

Лолшто?

Азаров вогнав економіку в дно, Яресько з Гонтарєвой витягли з дна

Це «одно і то же»?

-1000 points

кому то может сильно не нравится когда у них из страны утикают миллиарды долларов в квартал на разработку софта,

😱

Україна — світовий айті-ворішка???

-1000 more points

Все що треба знати про Яресько: «для малого бізнесу нормально мати дохід 100 тис.грн на рік»

для малого бізнесу нормально мати дохід 100 тис.грн на рік

і що в цьому твердженні не так?
все що треба знати? нуну

Ну в общем-то всё не так. Социализма быть не должно

як з логікою й економікою проблеми, допомогти тут не можу

гризи, студєнт
economics.segodnya.ua/...​u-biznes-plan-576220.html

То есть, ты серьёзно думаешь что кто-то будет работать за 300 долларов? Странный ты.

нє всєм же так дорохо й бохато жить, як вам

Зачем жить в этой гамне если можно уехать? Миллионы уже не вернутся!

Зачем жить в этой гамне если можно уехать? Миллионы уже не вернутся!

не став вєчниє вопроси, на які тобі пушкін відповіді дав ще хуйзнаколи

Я, конечно, презираю отечество мое с головы до ног — но мне досадно, если иностранец разделяет со мною это чувство. Ты, который не на привязи, как можешь ты оставаться в России? если царь даст мне слободу, то я месяца не останусь.
© Сашко Гарматний

Я думав ти його читав, а виходить що вся твоя любов до пушкіна й літератури — дута й несправжня

Айяйяй, яка несподіванка (ніт)

от і єзжай собі

какими-то странными категориями мыслите. Сколько жизней вам понадобится, чтобы купить двухкомнатную в Киеве с зарплатой в $300? Ведь удивительно как выходит: войны нет — цены на недвигу растут. Война есть — цены на недвигу растут.

Як странниє не можу допомогти

Не всі живуть у києві, і не всі хочуть в києві двушку маючи зарплату 300 баксів десь у рівному

войны нет — цены на недвигу растут. Война есть — цены на недвигу растут.

??

Але загалом як це стосується до яресько?

І говоріть вже українською, зі мною, будьласка. Бо це неповага, а я вам чомусь до вас з поваги маю щось відповідати

Впадло наступного разу буде

не «двушку», а двухкомнатную. Не знаю кто такой яресько и неинтересно, я исключительно про $300

І говоріть вже українською, зі мною, будьласка

я говорю на своём родном языке. Не нравится — включайте дурачка и делайте вид что не понимаете ;) Как это иногда делают особо упоротые

Оборот в 100000 грн. при долларе по 8 грн. и соотвествующей минималке — это довольно неплохая сумма. А вот при долларе по 36,6 грн. и минималке 6700 грн. — это, соответственно, копейки.

іміна )
Не буду вже повторяцца про пам’ять середніх укрів

В 2008м всё было збс и зп платили валютой в руки

В 2008м всё было збс и зп платили валютой в руки

оує роки були просто супер, падіння було просто освіжаючим ранковим бризом

Якраз 2009-й це коли в нас майже не було зростання. Ну якихось пару відсотків.

Оборот в 100000 грн. при долларе по 8 грн

При Яресько доллар был уже по 20+ грн (да-да, когда она стала министром финансов (2 декабря 2014), курс был 16, но его нельзя было нигде купить и его потом отпустили), так что не надо тут

блін шо так важко уявити перукарню в зачепилівці в 2014ому році?

Якесь блін шитбінго

І всім шось логічно поясни, а пики с умним відом як сатурн, вот нєт, Яресько дура

Яреська дура, архітєктар умний

Ще скажи що яреська стабільность просрала, а вот прі азарове....

блін шо так важко уявити перукарню в зачепилівці в 2014ому році?

Ты бы еще предложил подумать о голодающих детях Африки, блин

ну звиняйте вже, що голова мінфіну думає не тільки про сир для псевдопідприємців за компом в офісах

робота така невдячна

Стоп, а при чём здесь парикмахерская? Как я понимаю, речь о первой группе ФОП в 2014 г.? Это сапожники, ключники, часовщики и т.п., которые на рынках оказывают свои услуги. Единоличники без наёмных работников. Так для них 100000 оборота в 2014 г. — это были деньги. Потом, правда, инфляция активно раскручивали повышением минималки от гройсмановских 3200 до нынешних 6700 грн.

100к дохід на рік навіть при курсі 8 — то нічого, давай порахуемо на оптових продажах курток при такому курсі. Собівартість однієї 30 USD(ми беремо оплату послуг цеха + матеріали на невелику партію + виробництво лекал), або 240 грн, з кожної куртки ми маємо 4 USD прибутку(32 гривні), тобто на опт продаємо по 272 грн. При ліміті на 100к це 367 курточок, або 11744 гривень прибутку на РІК! і це ми ще податки не сплатили

Десь ото так, хоч хтось та шарить життя,

малий бізнес може взагалі доходу не мати

це в підприємців-програмістов-фопіков лише усьо плюс і в доларах

Плюс не забуваєм нал, і дать на лапу за місце на ринку

мінфін сліпий на око завжди і бачить виключно те що задекларовано чи до чого руки дотягне, там касові звіти наприклад

100к доходу це нормальний дохід для малого бізнесу в 2014 році, і це зовсім не значить що яреська сказала що у всіх так має бути

До речі цитату я так і не знайшов, але яреська от дура, всьо шо надо знать ага

Всех одолевают бесы и меня тоже, но я их могу уебать а Гетманцев — нет!

О бач, тому пропоную спалити тебе у вогні у повний місяць на щекавиці

Аби боги айті вирішили кризу в нашому айті

Як не спрацює, спробуємо вже гетьманцева

А я предлагаю в начале добыть добычу и только потом палить.

Із Гетьманцевим та ж хрінь. У коррупції замішані усі — хто дає, хто бере і хто таких ідіотів обирає

Криза в економіці, і відповідно в IT — має глобальний масштаб. І основною причиною AFAIK важається коронавірус та локдауни.
А у нас наклалась ще й своя локальна криза, через війну з клятими москалями.

Можна звісно говорити про які-небудь економічні та геополітичні чинники, але не треба забувати, що пересічному Петру нова дуповозка і сніжна панда треба більше ніж айті

Внутрішні і зовнішні. У нас джекпот

Кожен виток скорочень призводив до появи стартапів, нових ІТ компаній. Скорочення знижують або заморожують зарплати, створюють велику пропозицію кваліфікованих спеціалістів на ринку, сприяють зміні мов, розвитку нових напрямків.

Ну це допоки саме тебе не скоротили, чи не вийшов на бенч, чи не довелось закритись і позвільняти команду. А так то воно так — можливості, можливості. Хоча і можливості теж.

Хіба як створять нові ніші.

через військові ризики в Україні, багато компаній повідкривали або розширили інши локації для збереження клієнтів.

Суттєвий фактор, у проекту падає прибутковість і його закривають через це.

Підписатись на коментарі