«Час великої тривоги та невизначеності». Стало відомо про третій раунд звільнень в Meta

Очікується, що компанія звільнить працівників, які займають бізнес-орієнтовані посади.

Співробітники Meta готуються до чергового звільнення. На записі зустрічі компанії, отриманому Vox, Нік Клегг, один з топів компанії, сказав співробітникам, що «третя хвиля відбудеться наступного тижня».

«Це просто час великої тривоги та невизначеності», — заявив Клегг на записі зустрічі. «Мені б хотілося, щоб у мене був якийсь простий спосіб розради. Все невизначено. І насправді я захоплююсь тим, як усі ви — попри цю тривогу — демонструєте стійкість і професіоналізм».

Звільнивши 11 000 співробітників у листопаді минулого року, Meta оголосила про скорочення ще 10 000 працівників. В його межах у березні Meta почала скорочувати кількість працівників, які займаються підбором персоналу, а у квітні скоротила ще 4000 робочих місць у своєму технологічному відділі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Інстаграм перетворився в убоге лайно. Спочатку було норм — ти заходив та дивився фоточки своїх друзів та знайомих. Потім вони стали показувати тільки декілька останніх фото твоїх друзів в ленті, а нижче ідуть фоточки типу «рекомендації», і щоб дивитись ленту друзів треба додаткова тицнути на лінк. Потім вони стали пхати рекламу між постами і між сторіз. Потім кількість реклами збільшилась у 2 рази.
Фейсбук зараз іде тим же шляхом. В ленті кількість «рекомендацій» та реклами стала більше ніж контенту користувачів на яких я підписаний. Не дивно що ними користуються все менше і менше.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Рік звільнень..
Ми сьогодні з Олександром Крючковим будемо розмовляти про те, як справи в Україні зараз, про те, як мідл та синьор РМ втриматись зараз на позиції. Може когось врятує від звільнення surl.li/hmume

Собачка трахает подушку — а гомик цёмает за ушком 💌

dou.ua/forums/topic/43674

Ось одна із причин. Спочатку набирають не по скілкам а щоб заповнити квоти, ітого кости ростуть а ефективність не дуже. А потім доводиться звільняти (знову ж таки не по результату, а так, щоб співвідношення не змінилося).

Є думка що набирали так багато співробітників заради того щоб їх не найняли конкуренти

Ех, проблеми золотого ядра золотого мільярду. Ми тут співчуваємо «великій тривозі»

Що поробиш всіх замінив ШІ. Нам просто про це не кажуть.

Інстаграм перетворився в убоге лайно. Спочатку було норм — ти заходив та дивився фоточки своїх друзів та знайомих. Потім вони стали показувати тільки декілька останніх фото твоїх друзів в ленті, а нижче ідуть фоточки типу «рекомендації», і щоб дивитись ленту друзів треба додаткова тицнути на лінк. Потім вони стали пхати рекламу між постами і між сторіз. Потім кількість реклами збільшилась у 2 рази.
Фейсбук зараз іде тим же шляхом. В ленті кількість «рекомендацій» та реклами стала більше ніж контенту користувачів на яких я підписаний. Не дивно що ними користуються все менше і менше.

Просто друзі перестали постити пости. Зараз всі сторіз постять. Але все-одно, основна лєнта перетворилася в шлак. Якщо я хочу рекомендовані подивитися я піду на вкладку Пошук. Нафіг мені те саме в двух вкладках?

Ну а реклама, це наслідок того що епл ради популізму заборонив стороннім програмам «стежити» за користувачами, чи як журналісти це називають в жовтих заголовках «торгувати персональними даними». Із-за чого реклама в фейсбуці/інстаграмі стала менш таргетованною, із-за чого користувачі менше клікають, із-за чого фейсбуку доводиться показувати більше реклами щоб підтримувати попередній рівень доходів.

А я попереджав що цим все закінчиться, но народ, який радів цим змінам, далі свого носа не бачить, не може передбачите далі ніж на 1 день вперед. Не хотів «продавати свої персональні дані»? Будеш тепер дивитися більше реклами яка до того ж менш таргетована. На що ви надіялися? Що фейсбук взагалі перестане рекламу показувати із-за неможливості її персоналізувати? Ну камон :D

далі свого носа не бачить

давай ще продовжимо, більше не таргетованої реклами, більше відтік користувачів, фейсбук перестане існувати

Типу є альтернатива, ага. Куди відтікатися будуть? В тікток? Так там так само.

Ну а у фейсбука виходу немає. Або більше реклами показувати, або різати кости. Власне вони і те і те роблять. Смисл їм тримати сервіс і не заробляти чи заробляти якісь 10%?

Типу є альтернатива, ага. Куди відтікатися будуть? В тікток? Так там так само.

просто не користуватись соц мережами

Це не альтернатива. Ті хто користувалися а далі будуть користуватися навіть з рекламою. Вони не замінять соцмережі читанням книг. Ті хто не користувалися, так і не будуть користуватися.

Да і зараз надто багато демонізації соцмереж. Вони вже давно не ті, які були раніше, і використовують їх для інших цілей ніж було раніше. Зараз це більше платформа для обміну і споживання новин і контенту, від корисного до шлаку, дивлячись хто чим цікавиться і на що підписаний, а також об’єднання груп по інтересам. Не бачу в цьому нічого поганого. Лише ще один інструмент, як ютюб, як твіттер, як реддіт, як телеграм з каналами. Блін, в тому ж телеграмі набагато більш бісяща реклама ніж в фейсбуці і інстаграмі разом взятих.

Apple приватна компанія, а не хлопчики на побігеньках у мордокнизі — тому можуть спокійно зобанить навіть їхню аплікуху в сторі, а за підглядання за користувачами і торгівлю їхніми даними давно треба робити «ататата» ...

за підглядання за користувачами і торгівлю їхніми даними давно треба робити «ататата»

А коли сама еппл робить те ж саме, це не заслуговує на "атата"?(:

Само собою заслуговує — а шо були сумніви ? Але є підозра, що яблучники таки ними не торгують на ліво і направо як деякі компанії (в обфускованому вигляді — конєчно вєрім!)
UPD: SpamAssassin шото знає про Доу таке чого не знаю я imgur.com/9FBddZO

От мені вообще насрать на проблеми сахарчука бо його єпл послав нахір, і я доречі з ним повністью згоден, нехай валять далі, охрініли по сами нікуда зі своїми трекерами та рекламою. богомерзька ублюдочна потвора цей фб та інста.

Так голосуй гривнею, не користуйся, в чому проблема?

Бізнесу ж за щось жити треба. А ви хочете і безкоштовно і без реклами. Так не буває. Тут або підписка, або реклама, або реальна торгівля даними як лякають в СМІ своїми жовтими заголовками, ніби ваші фотки і данні кредитних карток в даркнеті Цукенберг продає.

Не користуюсь. Інстою останній рік два дуже сильно зменшив, забив практично , хоча до цього подобалось дивитись тревел, кулінарію...ФБ вже будьше 10 років лише для авторизації. В цілому скажу що соц мережі віджили своє і багатоьох вони просто задовбали. Тому фб буде ще дуже довготпомирати бо аналг тупо не цікавий користувачам.

хоча до цього подобалось дивитись тревел, кулінарію

А зараз чому не подобається? Сам заліпаю на цей контент в інстаграмі, купу лайфхаків і рецептів почерпнув.

Тим що він постійно пхае нове, цій стрічки немає кінця, дуже багато клік бейту від мекерів, просто нереально, ті на кого я підписувався зникають зі стрічки якщо не лайкаешь постійно, чуть шо і стрічка генерується поновій, якщо не встиг кудись переслати відос то його *** знайдеш, відео теперь зробили на весь екран але обїбошили повність всим поверх відео — коментарі, лайки, кнопки, дизанейра от просто від всй душі хочу взять планшеть і вїбати так поміж глаз щоб аж заюшився кровью...
Короче що інста що фб це вумний до*** телевізор котрий постійно треба лайкати і гортати. Просто заїбав і бісить з перших хвилин.
Пробував твітер — така ж срана помийка котра постійно мельтішить і тикає в стрічку якусь дічь котру я не шукав.

це було навіть красиво написано )

кажуть що це соцмережі віджили через вік генерації, типу молоді сидять в тікток, а в фб пердуни, але я не вірю, є кілька молодих, що теж не фанатіють від соцмереж, навіть від тіктока, їм по 25 років.

Навіть лінкедін перетворився в помийку

помоєму теж, воно таки помирає

Може підлітки хіба, але то не таргет для реклами щось продати, в них грошей небагато. Так шо воно все тойво, діріжабля з якої виходить гелій мені здається

помоєму теж, воно таки помирає

Как же хорошо что у меня не было ни фб, ни вк, ни инсты, ни тиктока. Доу — все мои друззя

а кстаті да, більше за всі соцмережі я тут, шось у цьому є

решта відсохло якось в мене, через отой кривавий крик душі митця вище якраз

друззя хз, тут формат класичного форума, тіко ето другое

Навіть лінкедін перетворився в помийку

Але де ти ще побачиш пости «я тут рожаю та водночас вiдповiдаю кастомеру»)

В твітері можна вибрати режим, де показуються тільки ті на кого підписаний в хронологічному порядку твітів

В мене колись групу в FB забанили, алгоритми. Я ломився, писав все дарма. Добре що знайшовся знайомий знайомго який там працював. Вiн зробив таску на якусь тiму i групу розбанили, визнавши причину що алгоритми перестарались.
Рiк тому у знайомого, морського вовка, FB забанив групу. Той знайомий знайомого теж зробив тiкет але на цей раз нiчого не вийшло. ХЗ чому. Знайомий знайомого вже не в FB. Група яка нараховувала тисячi людей вже рiк в банi. Хоча доступ до неї в нього ще є.

Це все Гетманцев винен, общипав своїми податками Мету

Це все Гетманцев винен, общипав своїми податками Мету

Так цим ненажерливим лібертіанцям. Саме смішно, що офісу Мети в Україні навіть не має. Як і офісу інших ФААНГів. ахахах. Oh wait.

я не думаю, що через 10років Україна відновиться до довоєнного рівня в плані економіки, а в плані корупції скоріше деградуємо. З Гетьманцевим чи без.

Отож. Задовбали ці воплі по Гетьманцеву, це теж саме що звинувачувати у війні виключно путіна.
Гетьманцев це насам перед відображення нашого суспільства

Іронічно: Який жах©

Погано бути зрадофілом/жопоголіком

Порохоботи активуємось!

Тут вже пахне зовсім погано. Як бачимо помста за перманентний бан Трампа виявилась дуже суттєвою. Твіттер дістався комерційного краху і потрапив до рук Маска у Meta дуже суттєві неприємності.

29 млрд. чистого прибутку в 2022, і це при збитковому VR який обходиться їм 10 млрд. в рік чистих збитків. Да уж, зовсім погано, прям на грані виживання.

До речі зараз тікток в США закривають потрохи, головний конкурент інстаграма.

Так, але акції в ціні рухнули і ті хто вклав гроші конкретно втратили. Ще втратили свої векселі на акції 25 тисяч народу якіх звільнили. Звісно Цукерберг жебраком не стане. Щодо «грані виживання» хто його зна які треба мати прибутки щоб просто триматись на плаву, маючі таку конкуренцію. А на рекламному ринку вона доволі суттєва. Компанія в якій усе добре фінансово не звільняє тисячі людей. Це суттєві втрати, особливо іміджеві як роботодавця, в довгій перспективі завжди коштує компанії дуже дорого.

Так, але акції в ціні рухнули

Так всі ринки рухнули, спасибі ковіду і рашці. До того ж, мета лише в 35% від ATH, якісь компанії більше, якісь менше. А ти так розказуєш ніби на 90% рухнули.

і ті хто вклав гроші конкретно втратили

Втратили лише ті, хто вклав в 2021. І в найгіршому випадку втратили 35% ті хто купував на максимумі. І вони не втратили, якщо нічого не продавали.

Ще втратили свої векселі на акції 25 тисяч народу якіх звільнили.

Втрачаються лише якщо сам звільняєшся. А так навпаки получили все і відразу, без веста, ще й зарплатню за кілька місяців, плюс ще якісь там плюшки.

Компанія в якій усе добре фінансово не звільняє тисячі людей.

Саме тому і звільняють, щоб у тих хто залишився і у акціонерів було все добре. Ситуація у мети зараз, це як нібито українському сінйору зарплату урізали з 8к до 5к, при тому що він ще 2 роки назад получав 5к, бив себе в груди і рахував себе елітою нації.

У звільнених все буде норм.
При звільненні фейсбуківцям, як правило, виплачують 4 зарплати + бонуси в залежності від рівня та років «вислуги».

Зараз там доходить до смішного: чимала кількість людей ХОЧЕ аби їх звільнили, тому що виплата за звільнення дозволить на півроку мотнутися в Азію чи Іспанію і не працювати.

Пруфів не дам, але раджу переглянути моє інтерв’ю із фейсбуківцем: dou.ua/forums/topic/43505

Це таке самовнушення. А по суті в людей обнулилась професійна кар’єра яку вони будували, можливо роками. Усе на що пішли ті роки, умовно в нуль. Потрібно «вийти із зони комфорту», почати шукати роботу чи створювати власний бізнес і т.д. А от, що цікаво — дуже можливо для багато кого воно буде і справді на краще бо на ринку буде краще ніж в середені, а здобутий досвід та знання стануть в насназі. Та для багато кого — вчора він був якимось principal головою відділу продажів у MAANG, а став рядовим менеджером з продажів на аукціоні вживаної сільхоз техніки, якого чмирять начальники на 10 років молодше за нього. З дорогого району довелось переїхати десь в село, поміняти машину на простішу, красуня жінка пішла до іншого і т.д. і т.п.

Нічого не обнуляється, а зона комфорту лишається та ж сама.
Їм дається можливість відпочити і знайти роботу за 4-6 місяців, як на мене, цього більш ніж достатньо.

Коли хтось є дійсно крутим спецом який просто попав під скорочення, то він знайде роботу, навіть в кризу. Особливо, коли в нього є буфер у 4-6 оплачуваних місяців.

Знайде роботу і знайде еквівалентну роботу, це далеко не одне і те саме. Умовно грав у вищі лізі в Іспанії або Англії, а опинився в четвертим захисником в Дубаї, думаю аналогія зрозуміла. Для футбольного гравця це вже завершення кар’єри як гравця. Якщо скажімо ліга чемпіонів не підкорилась — це все, вона вже не підкориться, якщо золотий м’яч не отримано — його вже ніколи не буде. Хтось піде в тренери і стане Гвардіолою, але то будуть не усі.

НАВІТЬ якщо екс-фейсбуківець не зможе знайти настільки ж грошовиту і престижну роботу як до цього, то це ніфіга не завершення.
В ІТ контексті це просто значить, що йому треба даунгрейднутись всього лиш до початку наступного «Булл ран» ринку, після чого він на ще більші гроші може повернутися в той же ФБ чи в будь-який інший фаанг. А ретроспектива попередніх криз показує, що це, максимум, рік-два.

Кар’єра спортсмена дуже обмежена твоїм віком і фізичними можливстями, а кар’єра ІТшника в цьому плані кудибільш довготривала.

ІТ звісно не футбол, але казати — що вік ніби не має значення буде лише самообманом, ще як має — так влаштовані люди на сам перед. Деякі аналогії насправді є, вони нікуди не поділись. У вас не завжди буде здоров’я фігачити по 6-7 днів на тиждень, і по 12 годин щоб потрапити в якись там реліз. Про це взагалі усім «гравцям в полі», краще буде як слід задуматись. На сам перед, що ви від того отримаєте в короткій, середній і дальній перспективі, оцінювати ризики того що робиш і того, що не робиш і т.д.

Коли хтось є дійсно крутим спецом

А якщо не є?
В ФААНГи не так легко попасти, це місяці важкої роботи задрочувати інтервю і задачки.

то він знайде роботу, навіть в кризу.

Тільки це буде не 500к$ а 300к$, і бонусів менше. І він закриє вакансію архітекта яка могла стати українською.

Те що звільнення в тех компаніях досі тривають (вже більше пів року) означає що вони не очікують відновлення ще з рік.

Нічого доброго для галузі це не дає. Вже зараз вакансій на 7-8к для сіньорів немає

Хороших спеців зазвичай звільняють у останню чергу. А звільненому лоуперформеру або просто джуну, який попав під роздачу буде важко знайти нову роботу. І тут починаються мінуси — тривога, депресія, деградація знань і навичок, якщо робота довго не знаходиться. Плюс 4 місяці минають дуже швидко, і увесь цей час буде приправлений стресом від пошуку нової роботи. Важко це назвати саббатікалом або відпусткою. Хорошого у скороченнях мало. Хіба людина знайде іншу роботу через тиждень, але мало віриться у такий сценарій. І це однаково буде стрес.

Зачем так драматизировать. Кризиса прям сейчас еще нет.
Только в США 340к вакансий на indeed (было 300к пару недель назад)
www.indeed.com/...​=usa&vjk=1bec5995fe1a69f2
В шатах кроме ФААНГов еще еще сотни крутых компаний на слуху и тысячи перспективных и интересных, что-то найдут.

Только в США 340к вакансий на indeed (было 300к пару недель назад)

Вікрив ту лінку, перша робота — тестер 15$/годину і сіньор програміст 40$.
Тепер я розумію чого індійське ІТ на 20% за минулий рік виросло)

Ну так поставьте фильтер по зп.
На $110к+ 160к ОТКРЫТЫХ вакансий.
Т.е. почти все украинское ит поместится на зп топ наймов джина.
Выросло не только индийское ит, все ит выросло, кроме украинского.
www.indeed.com/...​Type=$110,000&from=serpso

В США на синиор вакансии за 4 часа после публикации сейчас набегает 200+ заявок (линкедин премиум)

И какой вывод из этого можно сделать?
Есть такая же цифра за год назад?

Можно сделать вывод что кризис прямо сейчас уже есть. Что бы в данный момент найти работу в США — нужно что бы звезды правильно сошлись

Можно сделать вывод что кризис прямо сейчас уже есть.

Это можно было рассмотреть в динамике, если год назад было 5 откликов, а сейчас 200, а текст вакансии не изненился то возможно. А если раньше было 200 и сейчас 200, то это может быть спецификой рынка, где на каждую вакансию подаются несколько сотен людей со всего мира (а нужны например те кто легально живет в штатах).
Но с другой стороны мы легко можем определить кто прав, а кто нет по косвенным признакам. Если спрос превышает предложение, то мы увидем падение средней зп.

Это можно было рассмотреть в динамике, если год назад было 5 откликов, а сейчас 200

Ну если у вас цель сравнить статистику — можно рассмотреть. А если по факту — айти тут сейчас в замерзшем состоянии, у знакомых та же ситуация, у некоторых скоро будет полгода поиска работы в США (легальные джава/дотнет/нода синиоры)

В США безработица сейчас — на исторических минимумах.

Лол) а массовые лейофы это наверное фейк и заговор массонов и земля плоская

Это означает:
1. уволенные быстро находят работу в других местах
2. уволенные свитчатся в более нужные профессии (типа сантехников и разнорабочих например)

Как это относится к кризису в айти? Или тот факт, что уволенные айтишники пошли работать сантехниками/таксистами что бы не стать бомжами, отменяет кризис?

Наверное, так что уволеные айтишники не пошли работать сантехниками и таксистами?
Когда начнётся кризис, поверь дискуссий о том есть он или нет не будет.

Дискуссии о том есть ли кризис ведут те, кого он пока еще не коснулся. А тем временем на первой странице блайнда (американский доу) вариации слова layoff встречаються 16 раз, а в топе висят такие темы:
Oh yeah, we’re totally having a recession
Average Meta employee is un-hirable
I got laid off and it sucks
Normalizing layoff
Laid off? Pay yourself in longevity
AWS — Layoffs; Re-org; Got into an amazing team; RTO
Meta Layoffs
I was laid off by Meta this morning

Вот тебе и статистика

Наверное, так что уволеные айтишники не пошли работать сантехниками и таксистами?

Уволенные из фаннга не пошли, а те, чьи места они заняли и займут — пошли и пойдут. Лично знаю двух синьоров, один «свичнулся» преподавать курсы, другой в убер

Вот тебе и статистика

Нытье на редитте или блайнде это не статистика.
То что сейчас происходит в штатах называют разными словами «рецессия», «финансовая неопределенность», «постковидная коррекция» и т.д.
Но есть вероятность, что кризис таки начнётся. И представь что это будет не лайофф 1% индустрии, а закрытие 80% стартапов, сокращение количества вакансий на 60%, снижение средней зп для тех кто остался и т.д.
Это, кстати, ровно то что случилось в Украине. И меня это зацепило ещё как.
Так что ты прав, только наоборот о «кризисе» сейчас пишут те кто настоящих кризисов без кавычек не видел.

Хз о каком 1% и кризисе в Украине идет речь. В период с января по апрель я получил 3 оффера от украинских компаний, причем два проекта были как раз от клиентов из США. Зп ниже на 500 — 700 баксов, чем до войны, процесс найма растянут, но тем не менее. На данный момент в США я нахожусь 3 месяца и за это время у меня было 0 технических собесов, 2 прескрининга от индусов и все, это при том, что заявок было разослано точно больше 300. И такая ситуация тут у всех, с кем я общаюсь.

Украина это дешевый и качественный аутсорс и то что происходит сейчас там — это всего лишь отголоски того, что происходит в США. Те стартапы, что не закрылись как раз таки и нанимают в Украине, Румынии и прочих аналогах

Нема кризи в США, звільнені люди наймаються на вищі зарплати.

Интересно что при любой отрицательной глобальной движухе находиться кучка диванных экспердов-плоскоземельщиков вещающих про «кризиса нет/войны не будет/пандемию надумали и тд.»

Бо кризи нема. ІТ в США встало? Ні. Був овернайм в корону, звільнили зайвих, але всеодно менше, ніж набрали в корону. Погане планування, що ж, хай жруть тепер)

Дело в том, что жрут, не те кто планировал, у них как раз все збс

В такому разі прінціпал був дутий. Справжній прінціпал вип’є на радощах, відкриє Лінкедін і знайде роботу. То що ви описали ніяк не в’яжеться з моральними якостями прінціпала.

А по суті в людей обнулилась професійна кар’єра яку вони будували, можливо роками

А можливо у своїй кар’єрі вони просто робили правки в дрімучому PHP, щоб можна було дивитися сториси у Фейсбучці, поки тупорила система тебе просто блокує і не дає пости викладати. Або робиш ще якусь фігню на кшталт метавсесвіту.

Трэба яшчэ ведаць, па якой падставе кожны канкрэтны чалавек легалізаваўся ў краіне. Бо калі гэта мігранты на працоўных візах, дзяржава можа запытаць іх з’ехаць праз месяц ці тры. То бок гэта вельмі ўскладняе абставіны для іх, нягледзячы на матэрыяльныя кампенсацыі.

Ну тут да, як правило, всі на робочих візах сидять.

Депресняк їх чекає, а не Іспанія. На півроку? А моргедж, скулінг? Просто по роботі бачу тих, кого зараз «підбирають» з фаангів. Не випромінюють вони радості.

вони б***ь один лінк не можуть зробити. Шоб коли шериш лінк з інсти, шоб він один і той же відос відкривав. В фб за роки нічого вже не міняється. Пару тисяч лише рекрутерів звільнили — чим вони займались — лизали те що собака лиже. За рік так само орди ботів в фейсбуці не пофіксили, не банять їх, взагалі по***

Я зараз дуже рідко користуюсь Фейсбуком чи Інстаграмом, буквально захожу раз в тиждень. І кожного разу кількість багів і кривого функціоналу не перестає дивувати. Інколи думаю, що це саботаж від розробників, бо складно повірити, що така велика компанія так криво робить свій основний продукт.

фікс багів має околонульову цінність для бізнеса, краще зробити чергову поробку на нейромережах

Та ні, це цілком закономірний процес. Зі збільшенням будь-якої компанії в геометричній прогресії росте внутрішня бюрократія, тупізм, та неадекват. Манагери плетуть інтриги, йде підкилимна боротьба за бюджети та посади, а власне робота опиняється на десятому місці по пріоритетності.
Особливо це характерно для тих компаній, які займають монопольну (чи близьку до монопольної) позицію на ринку, а отже не мають мотивації до постійного вдосконалення та оптимізації своїх процесів.
Фактично це запливання жиром, якщо проводити аналогію з живим організмом.

ДОУ мій ФБ!

І срачики тут тарґетовані

Пока больше страдают, компании, которые не верно оценили драйвера роста. Но насчёт финансовой неопределённости это правда. И вероятность крупного финансового кризиса по совокупности причин в этом году не маленькая.
Не тот «мировой кризис», когда у всех +, а у нас −16%. А когда у всех будет минус, а что будет у нас страшно представить.

Ну так они потратили несколько лет, чтобы в итоге сделать смесь Майнкрафта и Диабло и назвали это Метаверс. Ну очевидно было, что идея провальная, без технологий погружения в виртуальную реальность.

Да нормальнеая идея, вполне имела место быть. Скорее всего просто экспертизы не хватило. Могли найти партнёров вроде Nintendo или Sega или Rockstar и т.п. но пошли классическим Американским путем, а тут им финансовые потоки по обрезали, за бан Трампа. По сути Oculus и все наработки сейчас можно продать тем-же Microsoft для их X Box и выйти из темы. Вангую, так оно и будет.

а можно деталей, как им што обрезали?

Невизначеності, що комусь потрібно буде той метаверс з уявним мерчем за реальні бабки. Веб3 він такий, крім ʼпродаючогоʼ базворду нічого потрібного так і не запропонував людям.

Веб3 він такий, крім ʼпродаючогоʼ базворду нічого потрібного так і не запропонував людям.

Ви веб3 з NFT не попутали випадково? Веб 3 це офігенно, це як єдиний стандартизований single sign on де аккаунти контролються самими користувачами. І фейсбук не має відношення до нього, він лише копав в сторону NFT і метавсесвітів.

Но, web3.0 в тому ж числі використовує NFT, так що навіть хоча б з цієї точки зору NFT як технологія корисна.

Попробуйте самі покористуватися сервісами які використовують web3.0, зрозумієте наскільки це зручніше порівняно з тим що зараз, не говорячи вже про те, який там потенціал в купі з криптою і NFT.

Я би з радістю, але при тому що в повсякденному житті майже все роблячи через веб поки що так і не зустрів жодного такого сервісу — всюди sso від фейсбуку та гугла або щось пропріетарне — робота, букінги, соц мережі, фінанси(крім крипто бірж) , онлайн магазини, державні сервіси , звʼязок, медичні персональні штуки з підпримкою iot — всюди немає і натяку на ваші decentrilized identity(якщо ви про це) :)

вангую, що з таким поширенням, конкретна імплементація ніколи не набере розповсюдження рівня sso facebook/google у різних веб сервісах. Я з року в рік чекаю коли ж web 3 обіцяний нарешті можна буде використовувати хоч десь у повсякденному житті якщо ти не фанат крипти — але поки виходить так як і з усим іншим блокчейном — нічого крім порожних обіцянок від його фанатів вирішення якихось реальних проблем сьогодення.

SSO гугла/фейсбука дуже обмежене. Сервіс буде знати мінімум інформації про тебе, тому часто вони використовують SSO гугла щоб презаповнити деякі поля і все-одно заставляють тебе реєструватися. Тому, в більшості випадків, кнопка «Залогінитися з допомогою гугла» зовсім не означає залогінитися.

А ось у випадку веб 3.0, сервіс зможе підтягнути все про тебе. Твою ідентичність з твоїми даними (звісно не у відкритому вигляді), твої дипломи, сертифікати, якісь ачівки, все буде на твоєму гаманці у вигляді NFT-ок. І як тільки ти логінишся, сервіс зможе провести адекватну авторизацію і не запитувати у тебе додаткових даних, перевірок, KYC. Да і розробникам сервісів буде простіше, так як не треба буде ломати голову з аутентифікацію і зберіганням приватних даних, проводити аудити, перевірки регуляторів, тощо.

Тій же курсері не треба буде ломати голову з сертифікатами, а тупо згенерує відповідний NFT і кине на твій гаманець. А потім коли умовний гугл побачить що ти пройшов курс від гугла на курсері (знайде відповідну NFTшку на гаманці), запропонує тобі скидку 5% на гуглклауд. А зараз як би ти це реалізував? Довелось би лінкати аккаунт кусрери на гуглі, або вручну аплоадити PDF-ку від курсери на гугл, щоб гугл з допомогою ML зміг розпарсити що ти за курс пройшов. «Дуже» зручно...

Короче відкривається купа можливостей, де всі взаємодіють зі всім на одній, зрозумілій всім платформі/технології.

Одна хрінь що парсити метаданні диплому у відповіді http api курсеры, що брати їх з блочейну — все одно треба кодити інтеграцію для конкретної імплементації блочейну , котрих аж ніяк не одна стандартизована про що віщають кріптофанати як основну перевагу.

якби проблема централізації вирішується ефективно, то чому блокчейн в масштабах країни вибраної не замінив эффективно хоч б таку штуку як bank id/електронний підпис?

Це зараз багато, виживе і получить mass adoption 1, як і буде один ERC стандарт диплому. Тому інтеграція буде 1 на всі можливі випадки. Далі лише задача парсити метадані того чи іншого ERC стандарту. Тоді як зараз лише для дипломів треба буде пилити 100500 інтеграцій з різними універами, і онлайн курсами.

Ти скажеш: ну так не обов’язково ж блокчейн використовувати. Можна зробити якийсь json стандарт диплому, якийсь централізований сервіс і зобов’язати всі універи інтегруватися з ним. Так, можна, но хто за це буде відповідальний? Нафіга пилити вузькоспеціалізований велосипед якщо зараз вже є всім зрозумілий блокчейн який вже вирішує проблему з зберіганням, трансфером і доступу? Єдине що треба це стандарт NFT токена для тих же дипломів. І то, не здивуюся якщо вже розробляється.

Нафіга пилити вузькоспеціалізований велосипед якщо зараз вже є всім зрозумілий блокчейн який вже вирішує проблему з зберіганням, трансфером і доступу?

Очевидно, що якщо ніхто цього не зробив ні до блокчейну ні після його появи — такої потреби просто немає або вихлоп не покриває витрати імплементації (це придуманні use cases яким немає місця у реальному житті).

Інший момент — перш ніж дизайнити універсальний блокчейн для всього на світі було б непогано вирішити эффективно типові проблеми блокчейну які не дають можливості його розглядати саме як таке глобальне довгострокове рішення через його добре відомі проблеми scalability(throughput, latency великих блокчейнів) та відкриті моменти безпеки у довгостроковій перспективі як для PoW так і для PoS.

А ось у випадку веб 3.0, сервіс зможе підтягнути все про тебе. Твою ідентичність з твоїми даними (звісно не у відкритому вигляді), твої дипломи, сертифікати, якісь ачівки, все буде на твоєму гаманці у вигляді NFT-ок. І як тільки ти логінишся, сервіс зможе провести адекватну авторизацію і не запитувати у тебе додаткових даних, перевірок, KYC.

Нахіба це все користувачам? :-)

Нахіба? А тобі що, кайф скрізь реєструватися, скрізь вбивати ті самі дані, аплоадити документи, проходити KYC якщо треба? Кайфово знати що будь-який сервіс можуть взламати, зайти в твою учьотку і наробити справ? Ну ти скажеш я двуфакторкою користуюсь, ну так як, кайфово умовному в гугл аунтетифікаторі тримати 100500 різних сервісів, зручно логінитися двухфакторкою? Добре що хоть проблему з паролями вирішують менеджери паролей, інакше би був взагалі трендець.

Ще кілька прикладів:

1. Гуглиш якийсь товар, заходиш не незнайомий магазин, в один клік купуєш. Твої дані, адреса доставки підтягуються із NFT. Не треба реєструватися, заповняти купу полів, вбивати дані кредитки і адрес доставки. Короче як paypal checkout тільки ще простіше і менше кліків. Чи ви quick checkout з допомогою paypal не користуєтесь і також рахуєте «нафіга воно користувачам»?

2. Купуєш авіабілети, вони кидаються тобі у вигляді NFT. Заходиш на умонвикй booking.com, а він тобі відразу показує пошукову видачу готелів на твої дати в тому місті і можливістю забукати в 1 клік без смс і реєстрації. Чисто тому що він бачить авіаквтки на твоєму гаманці і знає куди і коли ти летиш.

Таких прикладів мільйони можна привести.

Я тобі скажу як буде:
1 продавани будуть знати що ти софтваре інжинір с жирною зп і тебе заібуть товарами з великою накруткою, акціями та іншим. Пока ціни на квитки та готелі. Це буде повністью єдиний глобальний таргетований екомерс де тебе будуть нажухувати по максимуму.

2 товї дані будуть гуляти іще більше ніж зараз, хоча тут вже нічого не подіяти, ми давно не контролюємо наші данні в мережі.
3 як тільки зламають твій ком або твій профіль «в один клік» випататрошать все що можна.

Які документи аплоадити? який KYC? це хіпсто-лайно якесь? :-)

А головне це все ЗАРАЗ звже вміє амазон(покупка в один клік з адресою) і фб. я для цього і тримаю фб, я вже років 10 нічого не пишу туди, але для авторизації норм.

Пейпал а нахер він нада? В мене 90% покупок через амазон, також часто інші магазини дозволяють проводити платіж через амазон, навіть трекає делівері :-)

А покласти усі яйця в однин кошик разом з грошима, дякую, не потрібно, вже і так дуже багато хто з компаній має право списувати гроші автоматом, заїбали вже ці підіріси, добре що 3д секьюр та фріз картки є в революті в пару кліків.

В мене 90% покупок через амазон
А покласти усі яйця в однин кошик разом з грошима, дякую, не потрібно

:)

Ну там в мене лише картка привязана та адреса, але альтернативи немає, а чувак пропонує взагалі все присунути в крипту та відкрити усим підряд.

Підписатись на коментарі