Як перевести гроші з України за кордон?

Добрий день!

Хочемо відправити крупну суму коштів за кордон для покупки нерухомості. Планували це зробити через Монобанк за допомогою SWIFT, але прочитали, що після 24 лютого 2022 року надсилати гроші за межі Україні неможна, це постанова НБУ № 18. І такі операції недоступні в будь якому банку. Є певні винятки, коли це можна зробити, наприклад якщо оплачувати за навчання або лікування, але ми в цей список не попадаємо.

Можливо у когось є практичний досвід переказу коштів за межі України після повномасштабного вторгнення, як це можна законно зробити без зайвого клопоту і великих втрат на комісіях. Цікавлять варіанти, які не заборонені Конституцією.

З повагою, Микола!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Cума 50 000 $.

Вважаючи що автор може перетинати кордон.
1. Піти в банк, домовитись покласти на рахунок і зняти в той самий день. З довідкою про зняння грошей декларувати всю суму на укр і іноземній митниці.
2. Взяти ще 4 людей в машину і нічого не декларувати на укр кордоні.
На іноземній митниці задекларувати все як свої гроші.

Ще вартує потратити кілька сотень гривень на консультацію юриста (якщо нема знайомих то погуглити консультації по вивозу грошей). На косультації дадуть зразки заповненої іноземної декларації, скажуть чи треба договір куплі/продажу перекладати і т.п.
Бо вивезти не проблема, важливо щоб потім ті гроші були легальні в країні куди їх везеш.

1. Піти в банк, домовитись покласти на рахунок і зняти в той самий день. З довідкою про зняння грошей декларувати всю суму на укр і іноземній митниці.

у той самий день не вийде, бо ліміт на зняття готівки — 100К грн у еквіваленті, тобто приблизно $2.7K у день. Якщо це буде один банк, то прийдеться цілий місяць ходити. Якщо розкидати по декількох, то швидше, але тут взагалі є н’юанс — можна не отримати гроші вчасно (власний досвід з приватом) а з затримкою на 2-3 тижні, бо типу немає валюти))

Це коли і де у вас таке було з приватом? Замовляв останнім часом і не раз, жодних проблем

Ну вже якби більше ніж пів року пройшло ) це навіть для мирного часу великий термін. Ваші дані давно неактуальні

Для військового часу неактуальні будь-які дані, які не за сьогодні. Погано, якщо ви цього не розумієте.

Ну це є я видав дані піврічної давнини наче вони актуальні))) лол

2. Взяти ще 4 людей в машину і нічого не декларувати на укр кордоні.
На іноземній митниці задекларувати все як свої гроші.

Який сенс не декларувати на своїй митниці і витрачатись на 4 попутників та мати додаткові ризики «если друг оказался вдруг». Декларувати і там, і там. Бо потім закордонний банк спитає «звідки гроші» і треба буде чимось довести їх біле походження.

Який сенс не декларувати на своїй митниці і витрачатись на 4 попутників та мати додаткові ризики «если друг оказался вдруг».

Бо для нашої митниці єдине легальне підтвердження грошей — це квитанція з банку про зняння готівки не старша 3ох місяців.
Це й в тій самій валюті має бути

І де тут проблема?

До слова звідки впевненість що для банку країни призначення не буде потрібно таких самих відомостей, може навіть з меньшим строком «давності»? А де їх брати коли вже не в Україні?

У людини цілком білі гроші які як раз підходять під цю операцію. Єдине «но» це обмеження на перекази яки не торкаються вивезення готівки. То надо знімати готівку і мати документ від банку щоб гроші не втратили білизну. А крипта та всі ці «по 10000 за допомогою друзів» це як раз як вистрелити собі в ногу зробити гроші такими що маються невідомо походження чи походження яких складно довести.

До слова звідки впевненість що для банку країни призначення не буде потрібно таких самих відомостей, може навіть з меньшим строком «давності»?

Бо на захід від Львова держави для людей а не люди для держави.

Цікавлять варіанти, які не заборонені Конституцією.

Рука-ліцо

Зараз в такій же ситуації. Квартира вже у продажі, сума буде трохи меньшою ніж у топікстартера. Виводити треба в Штати. Є валютний рахунок в Укрсибі, але картка прострочена. Думаю писати доручення на отримання нової картки на рідних. І щоб вони потім поклали гроші на рахунок, а тут вже буду знімати.

Сейчас при продаже обязательно надо класть эти деньги на счет? Вариант за кеш при нотариусе уже нельзя? Тоже для себя спрашиваю

Мені ріелтор сказав що ми (тобто довірена особа) отримуємо кеш на руки у нотаріуса при оформленні.

за кеш, бо нема механізму контролю і покарання

А до чого тут контроль і покарання? Тут десь злочинці?

ну є закон, що оплата по угодам продажу нерухомості має проходити через банк

Тільки що загуглив що є постанова, а не закон.
jurliga.ligazakon.net/...​-yuridichnogo-oformlennya
В цій статті не вказано що це незаконно.
Стаття ЦКУ 1087. Форми розрахунків
1. Розрахунки за участю фізичних осіб, не пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, можуть провадитися у готівковій або безготівковій формі.

так, цю постанову мав на увазі. відповідальність є для ФОП та юросіб, а для фізичних — нема — news.dtkt.ua/...​ix-rozmirax-niz-dozvoleno

Нещодавно цікавився в кредобанку — сказали що самого доручення недостатньо, треба ще з цією особою РАЗОМ прийти у відділення і «зареєструвати» її статус. Сподіваюсь що в укрсибі не так(

Поки що порекомендували відкривати на рідних додаткову картку з якою вони зможуть поповнити рахунок, а для мене відкрити віртуальну картку і додати її в Apple Pay, я з Apple Pay тут користуюся в банкоматах. Хоча стару вони також продовжують термін дії, але тут можуть бути відмови вже в Штатах для таких карток. Побачимо як пройде відкриття додаткової картки, завтра обіцяли зв’язатись.

просто відкрив додаткову картку, та поштою надіслав за кордон і рідні там можуть знимати. навпаки теж спрацює

Там вони ще довіреність хочуть на брата окрім картки щоб він зміг поповнити рахунок. Подивимось чи пройде довіреність на продаж майна, там банки також згадуються.
А зняти то вже не проблема буде, окрім того що прийдеться ккілька тижнів ходити.

Вам будуть пропонувати через крипту, але врахуйте що пройшовши через крипту білі кошти стають сірими в ЄС, і це може створити нові проблеми.

2 легальні способи
1) вивести кешом, задекларувавши на митниці.
Ось історія як понад півмільйона вивіз відомий гравець ДК
t.me/UAtaxesYou/677

2) переводити в рамках 100 000 грн (або дол, євро еквівалент по курсу НБУ) на 1 людину на 1 банк щомісяця на Wise/Revolut/Zen/Paysera...
Це абсолютно легально, але комісії від 0% до 3% в залежності від маршруту та валюти

1) Історія про гравця Динамо Київ Віктора Циганкова цікава, але вирішувати питання через суд не дуже хочеться.

2)100 000 грн сума невелика, але я так розумію, що можна підключити родичів до цього процесу і робити перекази через їх картки. Це варіант.

1) так підготуйте всі доки з укр банку по знттят кеші і декларації що кошти зароблено і податки сплачено
Суд це тільки якщо не пощастить(
2) родичі які вам масово почнуть слати на ваші Фінтех рахунки в ЄС, це ризик блоку цих Фінтех рахунків. Залежить від сум і ступеня спорідненості, починаються нюанси...

Ну і плюс може виникнути питання, звідки гроші у родича.

І де ж 0% ? Моно 1% чи Приват 2%. До того ж ще щось платіжна система забере, мабудь теж не меньше відсотка. За велику суму 2% здеруть, не меньше.

0% моно — револют через гугл пей наприклад ;)

але я не говорю про всу суму, я ж написав про 100 000 грн укр банку
на стороні Революта теж є обмеження

Може я недогуглив, але

5. Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу.

6. Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10000 євро, за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Це інформація про довоєнний період. Після 24 лютого 2022 року можна не більше 100 000 грн в місяць ( в еквіваленті в інших валютах). Таку відповідь я отримав в чаті служби підтримки Монобанку.

буде добре якщо в майбутньому поділитесь як вирішите питання

А до чого тут банк до вивозу готівки в пунктах пропуску? Питайте в митної служби.

А до чого тут банк до вивозу готівки в пунктах пропуску? Питайте в митної служби.

Та ні до чого. Автор тупий і не розуміє що банк йому говорить за ліміти зняття або ще шось.
Ліміт без декларації як був 10к євро так і залишився

Сірий спосіб: купити в Україні будь-яку криптовалюту (USDT, наприклад, він прив’язаний до долара), а за кордоном вивести одразу собі на банківський рахунок.
Білий спосіб № 1: (це якщо у вас в валюті гроші в банку) поповнити в українському банку валютну картку, яка у вас є за кордоном і знімати кожен день по еквіваленту 100к грн:
ʼʼʼ
Обмеження за карткою
З валютних рахунків:
за кордоном — 100 000 грн (або еквівалент) на день.
’’’
Білий спосіб № 2: вже розказували. Зняти готівку і везити готівку через кордон. Стрьомний варіант. Треба розуміти, що на кордоні наші придратись до будь-чого, що довідка із банка стара, що декларація не така, що лице у вас дивне і т.д.

вариант со стейблкоином уже предлагался. Но я так понимаю, что основная проблема это что говорить когда при/после покупки недвиги спросят откуда деньги

Тому, як на мене, найкращій варіант — знімати з карти там, де він є, і тут же нести і класти на свою карту-рахунок в банку. Одразу ж є чек операції, який можна показувати в місцевому банку.

Якщо вважати, що людина кордон перетниути не може, то, мабуть, біліше не вийде.

Сірий спосіб: купити в Україні будь-яку криптовалюту (USDT, наприклад, він прив’язаний до долара), а за кордоном вивести одразу собі на банківський рахунок.

Якщо «за кордоном» — це про умовний Оман, то напевно спрацює. В європках це гарантований спосіб «весело провести час».

По-перше, є неілюзорні шанси що цей платіж просто миттєво заблокує фінмоніторинг банку, і він в принципі не дістанеться рахунку. Бо велика сума, яка падає на «дєвствєнно чістий» рахунок з крипти — це за кілометр тхне відмиванням грошей, вони просто не можуть не реагувати.

Після цього в кращому випадку тебе з дуже високою вірогідністю попросять забиратись геть (дадуть певний час на вивід грошей після чого залочать рахунок). В гіршому випадку додатково доведеться поспілкуватись з компетентними органами щодо підозри у відмиванні брудних грошей (їх поінформує сам банк, адже 50k прилетівших на іносент акаунт з криптобіржі — це просто червоний флаг, бо сума перевищує поріг коли вони зобов’язані інформувати /15к здається, але можу помилятись/ в контексті AML, тим більше враховуючи джерело цих грошей).

десь чув, що 10к на місяць, а все що вище, то червоний прапорець і гг

деньги могут прилетать небольшими суммами на счёт и через p2p — т.е. со счетов других юзеров, а не со счёта биржи, смотря как продавать крипту. Можно также заранее договориться с обменником крипты на фиат, желательно известным и который имеется в многих странах. А фиат уже класть себе на счёт. Но, опять же, тут фактор доверия и отсутствие доказательных бумажек. Разве что кватанции о пополнении счёта...

Це вирішується: звертаєшься в свій закордонний банк, описуєш ситуацію, показуєш постанову на заборону SWIFT назовні, показуєш декларацію і виписку з банківскього рахунку і паоказуєш, для чого тобі ці гроші (купити там нерухомість). Все, платіж з кріпти пройде.

Вирішувати ситуації треба по-людськи.

звертаєшься в свій закордонний банк, описуєш ситуацію, показуєш постанову на заборону SWIFT назовні

Тобто показуєш що ти порушив закон своєї країни і просиш банк іншої поставитись до цього толерантно? Ти таке робив, чи це «миші станьте їжаками»?

Коли я перший раз в Польщі перекидав гроші на бінанс (це вихід, а не вхід, з білого акаунту з якого платяться податки, буквально пара кілобаксів, тобто ні про що), мій вихідний трансфер залочили й фінмониторинг відзвонився, щоб прочитати лекцію про ризики крипти та почути від мене що я свідомо це роблю. В тому випадку то більше формальність, але це дещо говорить про рівень контролю певного класу операцій.

Ну і я абсолютно точно, майже з перших рук знаю про кейси, про які я написав вище — і з блокуванням рахунків з грошима, і з запрошенням на спілкування в прокуратуру. Так, не через крипту, через дивні прогони грошей через компанію, але ключове тут не правова форма (фізик-юрік), а суми та характер операцій (кріпта це апріорі стрьомне джерело)...

Яким чином закон порушується? У нас що, заборонено купляти криптовалюту? Не бачив такої заборони. Може, пропустив.

Обмеження НБУ та їх обхід.

Крім того продаж криптовалюти це операція яка підпадає під поняття отримання доходу, а тому з цієї суми треба буде сплатити податок. І хоч це не питання банка, але ж клієнт намагається довести банку що його гроші це вся сума доходу тож виходить що податок з цієї суми не сплачений. Може трактуватись як сіра схема відмивання грошей з наступним закриттям рахунку фінмониторингом.

Дуже слизька тема.

Купити USDT а закордоном продати. Втрата %%

Берете з дружиною, друзями по 10к готівки, виїжджаєте з України, між кордонами збираєте гроші назад, полякам або будь-якій іншій стороні на кордоні декларуєте всю суму, як правило їх не цікавить як ви їх вивезли, але Вам потрібна декларація щоб гроші покласти в банк. Декларуєте, далі в банк і кладете на рахунок.
Якщо боїтеся зразу багато так везти, спробуйте спочатку в двох 20к так провезти, ну або самі по 10к возіть, тільки кожного разу декларуйте при в’їзді до ЄС. Бо наприклад в Польщі протягом 5 років з дати купівлі квартири у Вас можуть спитати звідки гроші і краще мати купу декларацій по 10к з кордону, ніж взагалі нічого.

Тільки от виїжджати не можна за кордон під час військового стану.

Напевно це не проблема автора топіку, бо він же планує що хтось підпише договір купівлі продажу, отже хтось вже за кордоном або може виїзджати. Але без митної декларації я би не пробував виводити гроші. Коли я перед війною клав гроші у банк за кордоном для купівлі нерухомості, то менеджер банку була надзвичайно щаслива коли побачила у мене митну декларацію, що гроші я легально провіз через кордон.

Можна брати і більше 10к — можна відразу всю суми вивезти.

І коментар до слов написаних нижче: готівкова валюта яка декларується за замовченням — не має ніяких документів. Тому як раз треба везти відразу всю суму що на виході дає документ про легальність грошей.

А можете будь ласка розповісти що Ви скажите українському митнику який у Вас знайде більше 10к Євро без документів що ви їх зняли зі свого банківського рахунку протягом останніх 2-ох місяців? Бо відповідно до законодавства України можна офіційно вивозити більше 10к Євро на одну особу, якщо у Вас є довідка з банку що Ви ці гроші зняли протягом останніх двох місяців зі свого банківскього рахунку, а це зараз взагалі неможливо через війну, жоден банк вам не видасть зразу всі гроші, тільки в рамках добового ліміту. Плюс Вам треба буде так само декларувати гроші при виїзді з України плюс надати довідку з банку.
3 роки тому, коли я вилітав з Запоріжжя, митник причепився до чоловіка з похилою мамою, які на двох вивозили щось біля 23 чи 24 тис. доларів, вони хотіли пройти через зелений коридор і не мали документів з банку. То там і начальство збіглося. Митники тих людей хвилин 15 мурижили, поки я декларацію заповнював та ходив гроші рахувати. Їх відпустили, бо не дуже ліміт перевищіли, може пожаліли. Але я це бачів на власні очі. Так, це історія з аеропорту, де є рамка та сканери, але де гарантія що митник на автомобільному кордоні випадково не зазирне у Вашу сумку з грошима? Що Ви йому будете розповідати, що хлопець на форумі написав що гроші можна так везти?
Може звичайно я щось пропустив у нашому законодавстві, і зараз під час війни можна вивозити скільки хочеш грошей і жодних документів не потрібно, хто зна, може й так.

Вам же сказали: декларацію заповнити. Обов’язково. Чому ви одразу вирішили, що у людини гроші — не з банку будуть?

1. З валютного рахунку зараз можна зняти валюти не більше ніж на 100.000грн в єквіваленті на добу.
2. Митникам чеки не підходять. Потрібна довідка від менеджера з банку.
3. Топік стартер зазначив що в нього 50.000 долларів. І не факт що саме на банківському рахунку, бо зараз тримати на рахунках в банку теж ризиково. То може ще їх треба буде покласти на рахунок, щоб потім зняти та отримати довідку з банку, що гроші пройшли фін моніторінг та зняті з власного рахунку.

Виходить. 50.000 / 2600 = 20 днів замовляємо і кожного дня знімаємо по 2600 долларів (трохи менше 100.000грн) окрім неділь, плюс ще можуть бути тревоги та інші перешкоди.
Кожного дня менеджер з банку виписує нам довідку про зняття 2600 долларів, або вдасться домовитися збирати чеки і потім до менеджера щоб він на всі чеки на всю суму виписав одну довідку.
Довідка дійсна 2 місяці з дати отримання.

Можна звійсно й так. Але якщо гроші вже в кеші, класти їх на рахунок щоб зайвий раз на тебе звернула увагу податкова, потім місяц знімати щоб отримати довідку для виїзду за кордон ну таке собі. Якщо Ви вважаєте що ліпше так, то може й так. Знаєте інші варіанти як швидко зняти 50к долларів та отримати довідку повідомте нам, може комусь стане в нагоді.

3. В другому абзаці готове рішення, тож перші два пункти можна було не писати.

Але якщо гроші вже в кеші, класти їх на рахунок щоб зайвий раз на тебе звернула увагу податкова

Податкова не зверне на них уваги. Фінмониторинг це внутрішня справа банків яка ніяким чином не стосується податкової. Навіть якщо банк запідознить відмивання коштів чи фінансування тероризму він набере СБУ, а не податкову.

А довідка повинна бути саме про зняття USD чи еквівалент UAH також працює?
Нерухомість як продають зараз? У нотаріуса готівка з рук в руки і пачка довідок з декільком банків по 100 000 грн на день. Ось така послуга в банках відкриття — зарахування — зняття починаючи з наступного дня по 100к на день.

50к USD це < 2 000 000 грн. Тобто 20 днів по 100к, а якщо у 2 банках то і за два тижня можливо купу довідок назбирати.

Можливо банк спитає походження грошей, але які питання. Ось декларації за минулі роки.

Яки гривні за кордоном?

Так в чому і питання. У нас що заборонений обмів валют?
Чи буде працювати варіант с UAH з рахунку + квитанції з обмінних пунктів?

Ось зняв, ось поміняв на іншу валюту, ось рельзультат у вигляді торбинки з франклінами.

А можливо така ж сама послуга є і стовосно USD в банках, бо я не цікавився.

Казати те саме що автор збирався казати Монобанку через який збирався переводити гроші.
Або без іронії: раз людина збиралась переводити гроші через банк в неї вони або вже в банку, або мають підтвердження легальності походження. Зняти гроші з рахунки і взяти документ не така складна справа.

Фізично вивозити валютною готівкою по 10к. Покласти на валютні рахунки в українські банки і потроху знімати з карток за кордоном. Виводити криптою. Стати «волонтером» і виводити платежами свіфт по 400к грн.
В будь-якому випадку дуже бажано мати податкові декларації та інвойси, які покривають суму.
В ідеалі краще просто не заводити в Україну більше грошей, ніж потрібно на поточні витрати. А гроші тримати в притомних юрисдикціях з нормально працюючим свіфтом і без мікролімітів на розмір транзакції.

про яку суму мова?
способи є і за 0%, тільки трохи затратні по часу та зусиллям.
найлегше мабуть за 2% це зробити через валютників типу кіт-груп та інших.

А як вони легалізують гроші за кордоном? Питання же у покупці нерухомості, а для цього потрібні гроші на рахунку можливо з поясненням джерел похрдження та як вони перетнули кордон (багато разів по 10к чи декларування).
Помічників пересунути готівку знайти легше, але не зовсім зрозуміло, що з нею робити.

тому і задав питання про суму, бо наприклад 30-40к і 100-200к це трохи різний гемор.
на підтвердження в т.ч. і готівки треба буде подати копії контрактів та декларацій.

Туреччина та ОАЕ, до прикладу, не питають про походження грошей

Тому наші місцеві ріелтори і побігли барижити дубайовку, Туреччину та Балі.
Готівка, кріпта і таке інше.

Cума 50 000 $. Дякую про пораду за валютників.

Без втрати грошей мабуть ніяк, але можна завезти нал, але при цьому мати чеки зі зняття з банкоматів або вивести через бінанс p2p

А як потім доказати походження коштів?

Сильно залежить від того, куди пан буде виводити. Можна нарватись на добрі такі податки

да, со стейблом конечно не всё так однозначно, и сильно зависит от принимающей страны. Там можно будет банально даже не найти покупателя. А можно будет даже быть в плюсе при обналичивании. Не везде так просто как у нас, к сожалению.
Но если крипту придётся светить в налоговой, то вариант конечно точно отпадает (налоговую я изначально и не рассматривал даже)

Якщо у вас гроші на валютному рахунку в українському банку, то ліміти на зняття в банкоматах за кордоном доволі високі — щось до 6 тис долларів на місяць (залежить від вашого банку і пакету обслуговування). Можна потроху вивести за деякий час. Особливо якщо розкидати по декільком таким рахункам і знімати в банкоматах. Але при внесенні готівки у Європейських банках можуть бути питання про джерело коштів. (Як мінімум зберігайте чеки з банкоматів).
Якщо гроші у гривні — то нормальних способів немає. Ліміт на на зняття лише 12500 грн на тиждень + купівля валюти на міжбанку не доступна.

та тут велика сума, а дрочитись по 300 доларів це ще те заняття + комісія за зняття в 2% так собі...

З валютної карти там ліміт в еквівалент 100,000 грн в день

Перевірив в моно і пише наче еквівалент 100 000 грн на день з валютної картки.

так, дійсно в день, то п2п перекази в місяць

В Приватбанку — 100к грн на день. Тобто, майже 100к доларів на місяць.

Пан Іщенко, пріоретизуйте будь ласка підписку на тему.
Пан Іщенко, пріоретизуйте будь ласка меншн, бо ви цей меседж не побачите.

Підписатись на коментарі