Чим СhatGPT може допомогти в роботі UI/UX та продуктовому дизайнеру
Для початку, нумо знайомитись. Моє ім’я — Андрій Любимов, і я Lead UI/UX Designer в компанії Futurra Group. Ми працюємо у сфері EdTech, зокрема над розробкою та просуванням застосунку MathMaster, який допомагає з розв’язком задач та вдосконаленням математичних знань.
Неможливо заперечити, що трендом цього року є штучний інтелект (ШІ). З появою цієї технології та її широким використанням у різних галузях, UI/UX та продуктові дизайнери не лишились осторонь. Такі продукти, як ChatGPT, Midjourney, DALL·E 2 та Stable Diffusion вже добре відомі та активно використовуються багатьма моїми колегами.
Як UI/UX-дизайнер, я вже встиг зрозуміти, що включення ChatGPT до моїх робочих процесів суттєво розширило можливості створення інтуїтивно зрозумілих та зручних інтерфейсів.
У цьому блозі я хочу розглянути конкретні способи використання ChatGPT, які переваги це може принести та як цей інструмент підвищить ефективність роботи в цілому. Тож, розпочнімо!
ChatGPT як допоміжний інструмент UI/UX та продуктового дизайнера
«Все, що можна автоматизувати, буде автоматизовано»
Robert Cannon, Internet Law and Policy Expert
ChatGPT — це мовна модель, створена на основі технології GPT-4 від OpenAI. Вона використовується для генерації тексту згідно з введеними користувачем запитами, навчаючись та адаптуючись до контексту та вимог різних, хоча й схожих, тем.
Таким чином, вона може слугувати допоміжним інструментом для різних галузей, у тому числі проєктування інтерфейсів та покращення користувацького досвіду.
Дисклеймер
Однією з основних переваг використання ChatGPT є його здатність швидко генерувати широкий спектр дизайнерських ідей та прототипів на основі заданого запиту (prompt). Безперечно, це заощаджує час та зусилля, дозволяючи зосередитись на інших аспектах процесу проєктування.
Однак, слід мати на увазі, що вихідні дані, генеровані моделлю, базуються на шаблонах даних, на яких вона навчалась. Ми маємо критично оцінювати отриманий результат, завжди використовуючи свій власний досвід для прийняття кінцевих рішень.
Не забувайте, що використання ШІ повинно супроводжуватись належною увагою до етичних норм та конфіденційності. Уникайте розкриття будь-яких особистих деталей чи комерційних таємниць, коли пишете промпти або надсилаєте великі текстові абзаци. Гарантуйте захист даних та додержуйтеся правил використання ChatGPT з метою створення безпечного та корисного продукту.
Формулювання запитів або prompt engineering
Навички написання ефективних запитів відіграють вирішальну роль для підвищення ефективності у роботі з ChatGPT. Цього можна досягти, опановуючи основи формулювання запитів та експериментуючи зі стилями промптів.
Ось декілька крутих прикладів, які вам можуть допомогти:
- 200+ ChatGPT UX Prompts,
- 25 ChatGPT Use Cases for UX Designers,
- 45 ChatGPT Use Cases for Product Managers.
Складання ідеального запиту нагадує розробку рецепта. Вам слід додати всі необхідні інгредієнти у відповідній кількості та змішати їх, щоб отримати бажаний результат.
Навіть якщо все виконано правильно, для створення ідеального кінцевого продукту можуть знадобитися деякі корективи та налаштування.
Отже, перейдемо до суті.
Для наочності, у наступних пунктах уявімо, що ми маємо завдання розробити мобільний застосунок, який допоможе користувачам весело та цікаво розвивати свої математичні навички.
Це може бути певний math quiz app, що пропонуватиме набір тестів та головоломок для вдосконалення і тренування розумових здібностей, а також сприятиме засвоєнню математики в легкій та приємній формі.
Збір вимог та ідей
ChatGPT може допомогти дизайнерам у зборі вимог та ідей для нових проєктів, аналізуючи запити користувачів та генеруючи відповіді на них. Це може включати генерування концептів, визначення ключових функцій та вимог до дизайну.
Подивімось, чи зможе ChatGPT допомогти нам у цьому.
Як бачите, ChatGPT описав доволі детальну концепцію застосунку. За необхідності, ми можемо поставити додаткові запитання за кожною властивістю. ChatGPT надасть розгорнуті відповіді і навіть виділить головне.
А як щодо розгляду кількох дизайн-ідей для MathWiz, які допоможуть зробити застосунок привабливим для користувачів?
Наш віртуальний асистент надав 10 досить влучних пунктів, що допоможуть зі створенням дизайн-концепту майбутнього застосунку.
Генерація варіантів дизайну
З допомогою ChatGPT ми можемо отримувати різні варіанти дизайну, які відповідають поставленим вимогам. Це дозволяє вибрати найкращі ідеї та відкинути менш ефективні.
Оскільки ми вже маємо чітке уявлення про наш майбутній застосунок MathWiz, спробуймо отримати детальний опис його інформаційної архітектури.
Це ще не фундамент майбутнього продукту, але запропонована базова структура може допомогти у побудові взаємодії з користувачами та стати початковим етапом у проєктуванні. Що ж, непогано!
Можливо, ChatGPT зможе порекомендувати найкращі кольори для нашого продукту? Я зазвичай користуюся іншими інструментами, такими як Colormind, Colorhunt чи Coolors, але цього разу хочу дізнатися думку ChatGPT.
Звучить обнадійливо! Мені особливо сподобалася детальність опису кольорових комбінацій та лаконічність пояснень. Я спробував відновити цю палітру та загалом був задоволений результатом.
А як щодо шрифтів? Ми принципово відмовимося від системних San Francisco та New York, спробуємо урізноманітнити варіанти.
Відповіді досить точні з технічної точки зору, хоча, на перший погляд, і нудні. Перевірмо, як ці шрифти виглядають на практиці:
Початковий аналіз конкурентів
ChatGPT може допомогти в проведенні аналізу конкурентів завдяки автоматичному збору та обробці великої кількості даних з різних джерел. Щоб отримати відповідний аналіз, достатньо вказати бажаний формат викладення інформації, наприклад, у вигляді таблиці.
Прискорення процесу створення макетів і прототипів
ChatGPT може автоматизувати частину процесу створення макетів, генеруючи описи елементів та рекомендації щодо їх розташування та взаємодії.
Це дозволяє дизайнерам прискорити процес розробки та зосередитися на більш творчих аспектах дизайну.
Генерація текстового контенту
Штучний інтелект забезпечує зручний та ефективний спосіб створення текстів для різних плейсментів, включаючи лендинг-сторінки та інші частини продукту.
Він може допомогти підвищити ефективність роботи, забезпечуючи автоматизацію процесу та зменшуючи час, який необхідно витратити на створення відповідного тексту.
Прискорення розробки документації для дизайн-систем
ChatGPT може полегшити процес створення документації для дизайн-систем, автоматично генеруючи описи для компонентів та варіантів їх використання.
Це дозволяє дизайнерам зосередитися на суті проєкту, забезпечуючи консистентність та легке розуміння документації.
Розгляньмо приклад, як ШІ може допомогти в створенні детального опису палітри кольорів, розширивши її дизайн-токенами, та у створенні типографічних шкал.
Автоматизація UX-завдань
Завдяки ChatGPT, дизайнери можуть автоматизувати складніші UX-задачі, такі як аналіз кроків користувача, визначення персон або розробка детальної інформаційної архітектури.
Штучний інтелект забезпечує глибокий аналіз даних, що дозволяє створювати більш продумані та ефективні рішення.
Як приклад розглянемо створення кількох user-персон для нашого застосунку.
Проведення досліджень користувачів
ChatGPT може автоматично аналізувати відгуки користувачів, виділяти ключові проблеми і тенденції, а також формувати звіти про зрозумілість та ефективність різних аспектів продукту.
Це дозволяє дизайнерам швидше реагувати на потреби користувачів та вносити відповідні зміни у продукт.
Забезпечення ефективного спілкування
ChatGPT може полегшити спілкування між дизайнерами, розробниками та іншими учасниками команди, перекладаючи технічні терміни та спрощуючи складні концепції.
Це допомагає усім членам команди розуміти завдання та вимоги проєкту задля кращої співпраці та швидшого досягнення результатів.
А що ще він може?
- Складати користувацькі історії, сценарії, мапи шляху користувача та user flow.
- Створювати варіанти A/B тестування дизайну та тексту.
- Планувати дизайн спринти.
- Створювати власні кейси для портфоліо.
- Генерувати ідеї для статей, постів, інших завдань, пов’язаних з дизайном.
- Допомагати в цілому підвищувати кваліфікацію.
- To be continued.
Замість висновків
Сподіваюся, я вдало розкрив конкретні способи використання ChatGPT в роботі UI/UX та продуктових дизайнерів на прикладі умовного застосунку, а ви знайшли для себе щось корисне та практичне.
На закінчення не можу не згадати одне з найпоширеніших питань у мережі — чи замінить ШІ дизайнерів та чи позбавить їх роботи?
Барабанний дріб...
Навряд чи у найближчому майбутньому ШІ повністю замінить дизайн (окрім завдань, що повторюються або тих, які можна автоматизувати). Чому? Тому що кожен бізнес, як і група користувачів та безліч інших факторів — це індивідуальна історія.
Дизайн охоплює не лише створення візуальних об’єктів, але й емпатію, креативність та людиноцентричні підходи до розв’язання проблем. Ці навички не так просто відтворити за допомогою ШІ.
Отже, ChatGPT можна розглядати як вашого особистого помічника зі штучним інтелектом. Хто б не хотів собі такого? Цей інструмент вже тут, тож навчаймося ним користуватися.
І ось ми підходимо до фінального твердження, а саме: ШІ не замінить дизайнерів, але дизайнери, які використовують ШІ, замінять тих, хто його не використовує.
Бажаю успіху!
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів