Польща як старт для майбутньої кар’єри программіста, чи ні?

Добридень. Мені 18, на данний момент я знаходжусь закордоном, однак в силу обставин тільки через рік зможу почати шлях отримання вищої освіти, а поки у мене є час обдумати план власних дій та порадитись з вами.

Оскільки ситуація на территорії України скоріше всьго, у короткій перспективі значно не покращиться, я вимушений обрати варіант навчання закордоном. І при усіх факторах, які я враховую (динаміка розвитку країни, ціна навчання та життя, доступ до ринку праці, розмір зарплат та рівень життя, культура і мова, суспільство) взір мого ока пав на Польщу, тому якщо усі ці фактори узяти разом, то виходить щось середнє між Європою та Україною, що мене влаштовує.

Ця країна для студента не така дорога як інші західні, культура та мови близькі, ще й до того ж є і величезна українська спільнота. А щодо ринку праці та можливостей, то наскільки я знаю у Польщі вільних вакансій більше, і хоч різниця в зп не велика, але навіть на ту ж саму зп українського IT можна доволі непогано жити. Тому мені вважається що цей варіант доволі непоганий, як мінімум для початку, а коли життя влаштується, тоді і можна думати про повернення до регіону Північної Америки.

Можливо я у чомусь і не правий, але на данний момент у мене є така картина бачення. І якщо тут є в наявності люди з досвідом праці та життя у цій країні то з задоволенням прочитаю ваш коментар.

Ах, так. Ще я хотів би почути реальні відгуки та рекомендації про ВНЗ Польщі, якщо у когось є такий досвід. Які з них є дійсно гарними і куди варто було б намагатись вступити, які факультети? Чи важко навчатись та скільки часу потрібно приділяти навчанню суміжних предметів по типу математики, фізики і т.д у самому ВНЗ, при умові що я зірок з неба не хватаю та мені потрібно буде освіжити власні знання з предметів. До слова, скоріше всього буду навчатись на польскій і чув про підготовчі річні программи до університету з вивченням мови — зерувки, якщо не помиляюсь. Чи є у кого-небудь такий досвід?

Дехто може сказати, що можна знайти будь-де роботу і працювати без вишки, аби було бажання. І загалом я з цим згоден однак, враховуючи власний досвід я відмінно розумію наскільки важлива адаптація у суспільстві, тому такий шлях скоріше всього найбільш правильний, а якщо враховувати шлях еміграції та отримання громадянства так і подавно.

Дякую за увагу).

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Нарешті правильне бачення майбутнього і оцінка ситуації, а не оцей от патріотизим — не поїду закордон, бо тут буде рай і бла бла бла

Нормальний план і нормальна країна. Також майте на увазі, що до ТОП фірм з України не попасти. Вони просто не хочуть хоч щось мати з Україною та її урядом, особливо після 2019. Заставлять кудись переїзджати всеодно. Будучи в ІТ станете по ЗП крепким середнячком. І мені це подобається, що нема таких розривів у соціумі. Хто працює, той гроші має і поза ІТ, а не як у нас в одних менше $300 доходу в інших більше $3000.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Нормальний план і нормальна країна. Також майте на увазі, що до ТОП фірм з України не попасти. Вони просто не хочуть хоч щось мати з Україною та її урядом, особливо після 2019. Заставлять кудись переїзджати всеодно. Будучи в ІТ станете по ЗП крепким середнячком. І мені це подобається, що нема таких розривів у соціумі. Хто працює, той гроші має і поза ІТ, а не як у нас в одних менше $300 доходу в інших більше $3000.

Лол середня зп в Варшаві 4к злотих, для сіньора вона 33к Різниця майже в 10 разів

Я радий за Вас, який заробляє в Польші на руки 33к в місяць. Покажете вакансію? Піду спробую влаштуватися, бо реалії якісь інші в Gdansk

Бачите там слово Lead в кожній вакансії? Це вже не розробник, це вже по суті менеджер чогось. Там програмування буде якщо повезе, і тут так, треба закинути розробку і бути менеджером. І це дорожче на ринку, тільки я такого для себе не хочу.

Бачите там слово Lead в кожній вакансії?

В кожній-кожній?

не в кожній, але список того, що треба знати явно ширше рівня проекту. Це вимоги рівня ліда, а там не програмування цінне

Да господи, гляжу твой профиль — явист. Захожу на нофлафф, жаба, удалёнка, от 30к: nofluffjobs.com/...​alna/Java?criteria=salary>pln30000m&page=1 выбирай... Разберёшься как оптимизировать налоги — вынешь с потерями 6-7% тотал. Ну хочешь офис — поставь офис... Делов то...

середня зп в Варшаві 9.55к злотих

Заклікаю ніколі не абапірацца на сярэдні заробак! Трэба шукаць статыстыку, дзе будзе разбіўка па працэнтылям. Альбо хаця б медыяна.

Апошняе, што знайшоў — гэта даклад за 2020 год, дзе медыяна заробкаў па ўсёй Польшчы складае каля 4700 злотых брута. stat.gov.pl/...​erniku-2020-roku,5,7.html

Тут нават ёсць дыяграма, дзе паказваецца, што 70% чалавек атрымлівае менш за сярэдні заробак (на момант канца 2020-га ён складаў 5750 злотых брута). Але падкрэслю, што гаворка не пра Варшаву, а пра Польшчу цалкам. Лічу, што менавіта ў Варшаве разрыў павінен быць нават больш яскравы з-за таго, што там большая канцэнтрацыя заможных людзей.

Та знаєш с трудом якось ))

ну російська блін вже хай, хоч російськомовних є у нас, но якого вибач лєшего вже білоруси лізуть і вважають що хтось має білоруською читати й розуміти їх

написав би вже російською

Це якийсь новий левел вже

dou.by
доубай бгг

Теоретично кста я тут думаю редакції ідея білоруського доу може й сподобатись. По суті в них нема де завісать

но якого вибач лєшего вже білоруси лізуть і вважають що хтось має білоруською читати й розуміти їх

не треба так, як на раш форумах про укр мову

Не треба так як? ледве прочитав що він написав і слів 20 не зрозумів взагалі

ну плюсмінус зрозуміло то ага

відношення дивує тільки

як на раш форумах про укр мову

так може ета, це знак, що спільна мова таки важлива для розуміння між людьми, нє?

Думаю, батенька, это потому, что Вы постоянно находитесь в немецкой языковой среде. Слова, конечно, своеобразно пишутся и читаются, но в целом очень похожи на украинские и текст понял с первого раза на 98%.

так може ета, це знак, що спільна мова таки важлива для розуміння між людьми, нє?

Безперечно.
Як наприклад спільна мова у німців з французами, у шведів з албанцями, та інші.
А ще! — у фінів з угорцями :)

В українців з словаками угу

Давайте ще словаки чи хорвати на ДОУ напишуть щось, там вже якось і розговоримось про середнє й медіану навіть

Але ви скоріше про англійську, то таке діло що варто пропихувати й популяризувати. Ето да

Але ви скоріше про англійську

Я б може й ні. Але що зробиш :)

Пам’ятаю чув колись, що європейська міжнаціональна мова — німецька. але не бачу, щоб таке вийшло (бо заскладна)

бвахаха

в моєму районі це швидше турецька ))

німецька міжнаціональна — хіба у паралельному всесвіті )

Навіть швейцарці, австріяки й німці (та й ті різні) між собою не розуміють часто що вони балакають, десь різниця якраз як біл-укр )) - с трудом і через пол літра, рос чи польська вже більша різниця, але залежить від регіону, в баварії от далі ніж від пол чи рос

Є стандартна німецька, але це скоріше літературна мова яку всі в школі вчать в трьох країнах — всі знають, але вдома й між собою по іншому. Якщо на ці три країни то міжнаціональна )

Не те щоб заскладна, просто we’re all living in amerika :p

Ось напрклад uk.m.wikipedia.org/wiki/Баварський_діалект

Там є приклади, буде ясно що це далеко не просто «діалект», в баварії на неї кажуть мова якраз

Чекай так ви ж в карлсруе наче, у вас там є теж таке, кому ж я це розказую

Чекай так ви ж в карлсруе

Зараз вже ні.
Треба виправити в профілі.
Саме мова й була одною з найбільших причин виїхати — не змогли її второпати

Ну її тре вчити в середовищі

На проектах в айті в більшості випадків англійська

Якомусь будівельнику простіше вивчити нім ніж айтішніку, парадоксік тут

думаешь вот так просто можно языкового шовениста вылечить?

Я не думав про «лікування», бо це також втручання у особисте :)
Просто думаю гарно бути трохи більш обережним із між національними відносинами.
Думаю, що білоруси нам не вороги, то тільки той лукаш, та може ще з ним якась зграя покидьків, ото й все

Я зрозумів все окрім слова «Апошняе»

Ну це ще і менавіта, решту мабуть раз по п’ять перечитав поки допер ) та не хочеться і з людини сміятись, аж стидно, старається білорус по своєму для мови своєї. Але ж йомайо воно ж не читається без півлітра )

До речі правильно сказав що медіану тре брати, не середнє, як ці укри

Шкода їх, бацька там все придавив мабуть і поспілкуватись нема де мабуть

Та воно на початку важко а потім адаптуєшься, навіть з польскою так само, на початку оця латиниця та chzchschzhscz просто очі кровью заливає, а вже потім більш менш норм.
В мене знайома білоруска навіть в кіношку ходила, так само на початку важко, а потім норм, вже в цілому розуміє діалоги.

я чесно пробував вчити польську пару місяців перед першим візітом в польшунезаграніцу в Краків

Навіть репетиторку чпокнув, гарна була і я теж був нічо

Але не зайшла польська. Погано може влюбився :) Вона мені якась смішна до всирачки, всі ці кєльбаси й колєжанки і єденаще. Я не можу говорити без ржаки навіть

А полякам моя українська смішна. В мене є тут друг-поляк з сім’єю, його дітям якось казки читав. Ніфіга не зрозумів, але читав ок, бо вчив трохи. То сказали що моя польська дуже дуже soft 🤣 ввічливі люди, не те що я

да любому кто хорошо знает украинский язык белорусский будет понятен полностью, та разница в ~15% слов никак не мешает, а учитывая что пересечение с русским этот процент отличий еще раза в 2 уменьшает

🤣 дожилися, вузькощелепні об’єднались і захищають білоруську на українському сайті своєю російською мовою

Сподіваюсь вам ті 15% слів різниці не стануть проблемою щоб перейти колись нарешті на українську, пора шолє

сорян але це для мене занадто на сьогодні, звільню вас від своїх зауважень так і бить

Да пусть хоть беларуский будет лишь бы не на украинском ))

Добраніч панове, аплодісмєнти з гальорки від шовініста 👏

Сподіваюсь вам ті 15% слів різниці не стануть проблемою щоб перейти колись нарешті на українську, пора шолє

я говорю на украинском, если собеседнику это важно, но писать не могу, это нужно мышечную память вырабатывать, руки автоматически будут писать по старому, в итоге будет не пойми что, а я уж точно не буду на ошибки что написал перечитывтаь, не говоря уже про исключительно украинские буквы, которые я не знаю где находятся. буде выходыты якесь таке лайно, вид якого у всих очи кровю наллються. такое хочешь читать? мне ведь практики печатания негде набираться, я пишу пару комментов в неделю тут, а этого сильно мало чтобы выработалась мышечная память для новой раскладки

Ой боже я вас прошу звільніть мене від пояснень

То щелепа не така, то какаяразніца, то язык родной, тепер мышечная память

Пишіть раді бога на своїм родном, тільки країну любіть, мені фіолєтово

Але як ще досі кидаєтесь словами типу шовініст ололо подивіться на цих диких укрів, то дивіться вже зразу на себе

Як не карму поправить погрожують фьодори, так шовініст бо чомусь білоруську не зрозумів. Доу.

Білоруську я не знаю, ясно? В школі не вчив уви, на відміну від російської

Мышечная память, ору, ну цього я точно ще не чув ніколи

ноу коментс, тільки матюки

Ніхто з вас не посміється якщо ви зробите помилку, а як посміється, я його разом з вами інтєлєктом буду давить. Якщо фьодора візіт переживу, але в мене є чим зустріти гостя. Можете розраховувати )

Доречі мені також все ще легше писати російською, особливо на слібому наборі. Хоча наприклад дома спілкуюсь Українською, на сенсі психотерапії мені тако комфортніше говорити Українською.
Ну і вибір мови може бути просто звичкою, а не вибір по якимось переконанням.

та я знаю прекрасно, я довго переходив теж

І проблема ж не в мові а в тому що нею пишуть

Писали б слава украине и смерть врагам, так і проблем би не було

А пишуть що пишуть, все те саме російське лайно, про шовинизм наприклад в цьому разі

Ой боже я вас прошу звільніть мене від пояснень

проф искажение... я уже лет 10 объясняю что, как и почему тем кто не понимает очевидные для меня вещи

Але як ще досі кидаєтесь словами типу шовініст ололо подивіться на цих диких укрів, то дивіться вже зразу на себе

это не обзывательство, а факт, но ты его почему-то не принимаешь

так шовініст бо чомусь білоруську не зрозумів

нет, не поэтому, а потому что «вже білоруси лізуть і вважають що хтось має білоруською читати й розуміти їх»

Мышечная память, ору, ну цього я точно ще не чув ніколи

ну поздравляю, все несущественные действия мелкой моторики обычно переходят в мышечную память и не требуют умственной активности для их использования: печатание, вождение авто, аим/тайминги/апм в играх, шитье, игра на муз инструментах, использование оружия, нарезка овощей и многое другое... ну вот я опять очевидное начал разжевывать...

Ніхто з вас не посміється якщо ви зробите помилку

общественное мнение обо мне последнее что меня волнует

а як посміється, я його разом з вами інтєлєктом буду давить

я предпочитаю подтягивать людей до своего уровня, а не опускаться до их, твое давление интеллектом — удел быдла, и нам не по пути

Да можно подумать ктото сомневался в обратном

Спасибо, ничего нового, все как обычно, перья разноцветные старался бы да мышечная память вот, а у федечки вот данаты да налоги, а разрежешь гниль внутри что у одного что у другого

хто ж тут з нас двох шовініст

Допобачення, люди без країни яку можна назвати Батьківщиною, мені вас тільки шкода, бо ваш час неминуче проходить а Родина — це вже про іншу країну

Гарного дня

А как на счёт тех, у кого Vaterland?

Німці звуть свою країну Heimat

А Фатерлянд це мабуть з творів жукова?

не можу допомогти, якщо комусь щось Vaterland

Углублённо не занимался вопросом, как это в немецком, но в английском есть 2 слова: Fatherland и Homeland. В немецком по идее должно быть аналогично, т.к. предки современных англичан пришли в Англию из Нижней Саксонии в 5 веке. А теперь серьёзно. Вы то сам человек со страной, которую можно назвать Батьківщиною? Если да, то почему Вы в ней не живёте и не ведёте свой бизнес? Зато из Германии пытаетесь определить, что кому Vaterland.

Ти теж мозок ложечкою чайною хочеш поколупати? до мене вже їде боєц мма, так що в чергу ставай

Так, є, жив і живу, вів, але зараз не веду, буду вести ще не переживай за мене, питання є ще?

Ти вже тільки що показав який ти безграмотний і вузьколобий, зі своїм Vaterland, сорі дискутувати нема бажання

Запиши собі: вивчити українську мову в наступні 30 років, прочитати історію України

Державна мова — українська. Країна Україна. Герб Тризуб князя Володимира

Як вивчиш і заглибишся в вопрос — звертайся

Гарного дня

Ну, в отличии от какого-то там бойца, я к Вам ехать не собираюсь, ибо есть дела поважнее. И с украинским языком и историей Украины у меня проблем нет, знаю в нужном мне объёме. Правда, не совсем понимаю, какая Вам от мови и истории Украины польза в Баварии?

не совсем понимаю, какая Вам от мови и истории Украины польза в Баварии?

Здається не ви один, багато хто не розуміє. Тому їм і какая разница. Це тому що зв’язку з землею нема і з поколіннями. Дякуємо товаришу Сталіну

Не можу допомогти, ніхто не пояснить, якщо сам не розумієш, колись може сам зрозумієш як побачиш як дитина плаче над могилою батька. Або не зрозумієш

Нема бажання далі, крапка тут

Понимаете, реальная связь с землёй — это если Вы на этой земле работает, ведёте бизнес, растите детей, воюете за неё в конце концов. А когда Вы находитесь от неё за 1000 км от неё и Ваше участие ограничивается возможно донатами, то связь с этой землёй довольно виртуальная. Для меня вот может и Германия по Вашей логике Vaterland, т.к. мои предки там когда-то жили, память о чём сохранилась в фамилии. Только вот это было веков этак 5 назад. И что мне по-Вашему стоит нынешних граждан Германии учить Vaterland любить и учить его историю?

Хорошо, поясню проще. Поскромней надо быть и подобрей © доктор Рабинович «Азбука любви».

хто ж тут з нас двох шовініст

ты, можешь прошерстить все мои коменты, не найдешь ни единого шовенистического комента, но сможешь найти ксенофобские ~10летней давности в сторону россиян

Лол середня зп в Варшаві 4к злотих,

Це в 2000 році?)

Average Wages in Poland increased to 7124 PLN/Month (1710.584 USD/Month) in the first quarter of 2023.

Це середня по Польщі, враховуючи села.
ІМХО, в столиці це буде +50%, тобто 12к

Середня в Кракові, Ваві і Вроцлаві все 10000 зл. przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw — 10 051,04 zł krakow.stat.gov.pl/zakladka2

І треба розуміти що це середня зарплата а не дохід.
А ще є Б2Б, і договори підряду які в статистику не попадають.
Якби поляки мало заробляли то квартири не були б по 3к євро за метр

Были бы всё равно. Вон в Таллине средняя что-то около 1.8к, подоходный стабильно 20%. Средняя цена квадрата за 3к перевалила уже вполне уверенно.

Ну наш білоруський друг прав, середнє то не медіана, і тим більш в розрізі айті

А б2б статистики не робить (хіба викривлює) — робота є робота, б є б

А б2б статистики не робить (хіба викривлює) — робота є робота, б є б

Так Б2Б дохід більший за середню ЗП (бо якщо ні то його нема смислу робити).

Ну так але податки інші і витрати інші, це яблука й апельсини порівнювати

напряму не має сенсу раз

а по друге в контрактора на б2б завжди менше оплачених робочих днів чи годин, нема відпусток, лікарняних, днів полежати і поменструіровать і прочої лабуди

це ще дуже добре якщо один контракт покриє еквівалент на роботі, часто тре мінімум два щоб вийти в реальний плюс, я маю на увазі — щоб сказати так це краще за роботу. Але тоді ти вджобуєш на кількох. Яке ж це краще

якщо говорити про офіс, подорожі й витрати на техніку й едюкейшн ще гірше виходить

а ну і звісно ідеш у відпустку — мало того що не заробляєш, так ще й лізеш собі в кишеню. В мене відпустка асоціюється тільки з холодком по спині зара. Можна повернутись а місце вже зайняте ;)

Це якщо ми про стабільний довгострок, а не урвать і здохнути, чи їсти траву півроку

Більшість людей просто не рахує все, і бачить дві цифри — вау там більше масла

Тут мишеловочка і хлоп :)

аа ще цимєс це ж найкраще

є клієнти які по 3-5 місяців не платять і навіть контракт десь в якійсь корпоративній приблуді висить місяцями не затверджений

можна й на чесному слові попрацювати на птічіх правах і потім нічого не отримати чи отримати з кучой додаткового гемора

не хочеш — іди форми клєпать, а хочеш жирного клієнта на роки — терпи вже й сподівайся на краще

в employee кожен місяць падає, а ти от маєш мертву ліквідність тримати просто про запас

це не порівняти просто

Перепрошую, трохи не зрозумів щодо фірм з України. Те що вони не хочуть мати діло з урядом то зрозуміло, загалом ніхто в Україні не має бажання взаємодіяти з урядом і державою). Але до чого тут я? При умові якщо буду навчатись в польскому вузі, мати дозвіл на роботу, а до того моменту можливо вже й ПМЖ. То що виходить, у мене буде менше шансів потрапити в українську компанію, ніж в поляка?

І щодо зп, я відмінно розумію що спочатку гроші лопатою грести не буду. Але наскільки знаю,, що у порівнянні з іншими професіями, по ідеї набагато більше перспектив, швидший кар’єрний ріст та більша вірогідність і можливість поїздити по різним країнам для Звичайного хлопця без забезпечених батьків? Порівнюючи з тими ж самими докторами(не США), менеджерами, вчителями і т.д. Да й загалом, напевне є ж варіанти в IT, де можливо заробляти дійсно великі гроші, хай і навіть через 10-15 років. Чи можливо у мене рожеві окуляри?

В європах не обов’язково лізти вайті щоб мати хороший рівень життя. Кодерки в більшості європейских країн заробляють таки вище середнього (й тим більше вище медіани), але багато профі різних спеціальностей також.

То що виходить, у мене буде менше шансів потрапити в українську компанію, ніж в поляка?

Ні, швидше навпаки. Бо в українській компанії шивдшетза все тебе будцть інтервювати українці, а своїм буде +.

у порівнянні з іншими професіями, по ідеї набагато більше перспектив, швидший кар’єрний ріст та більша вірогідність і можливість поїздити по різним країнам

В кожного своє поняття кар’єрного росту. А можливість поїздити по країнах точно не в айтішника) можна почитати байки про роботу з пляжу, але на то вона й робота що тоді не до пляжу.

напевне є ж варіанти в IT, де можливо заробляти дійсно великі гроші, хай і навіть через 10-15 років

Поняття великих грошей теж в кожного різне.
Якщо жити в Польщі, сумлінно вчитись і працювати, то в тебе буде квартира в іпотеку (яку можна буде виплатити за 15 років зі старту кар’єри), хороша машина і можливість забезпечувати 3+ дітей. І на пенсію назбираєш.
Ніякого FIRE, мільонів $ там не світить. В польському FAANG зарплати на руки на рівні того що платять наші галери з податковими мутками типу інкубаторів.

Ну саме так порівнювати, і потрібно нереальну середню зп в місті. І сайт з високооплачуваними вакансіями з фільтром по найвижчій зп. Ну ну...

Вчився у одному із дуже популярних серед українців якийсь час тому приватних вишів Жешова. Одразу розглядав не як можливість навчитись всього, а «навчитись вчитись», зібрати досвід й базові знання.
Будучи на 3 курсі денного вже на фул тайм джуном працював, захистив інженерку й магістратуру.
Як завжди, не вважаю навчання у виші чимось найнеобхіднішим, але добре мати, аби добре у житті орієнтуватись потім

Collegium da Vinci (in Poznań) — виш не навчались та викладали деякі мої дуже скіловані друзі-колеги, з їх розказів — досить цікавий процес навчання, і дійсно цікаві (та більш-менш актуальні) випускні роботи

Якщо не має знайомих\досвіду в ІТ в Польщі потрібно йти тільки в держ. вузи інакше буде важче знайти роботу. В держ вузах є бюро карьєри, тарги праці(приходять різні фірми та рекламують себе), заняття від приватних фірм котрі потім беруть до себе на роботу.
Чи дають релевантні занання для знаходження роботи? Ні
Чи дають мінімум для подальшого самостійного вивчення? Так, в мене на заняттях був повноціний курс по основах Spring та React, викладач працюючий фул стак
Чи важко вчитись? залежить від вузу та факультету, але відходити не вийде.
Чи вузи нормально забезпеченні технічно? Так
Що саме важке в польских вузах? математика, найбільше студентів валить саме її
Що робити якщо чогось не розумієш? Писати до викладача. 1-2 години вони зможуть виділити
Що робити якщо все знаєш? Залежить від викладача один дасть екзамен «екстернум» інший скаже ходити

З плюсів також можна додати гарний рівень навчання англійської, обмін студентами, можливість повторення року та те що на рік можна не закрити декілька предметів з обовязковим повторенням на наступний навчальний рік(кількість залежить від вузу і це платна опція), можливість отримати нормальну стипендію за хороші оцінки чи досягнення.
Також раджу не кидатись на один вуз, оскільки в різних вузах може відрізнятись кількість предметі, їх важкість та програма навчання, пільгова податкова система для студентів до 26 років
Зазвичай в політехніках інформатика більш прикладна, в університетах(якщо це не факультет фізики) більше про науку

Широ дякую за розгорнуту відповідь.
Як раз планую вступати до державного вузу, точніше дивився рейтинги вузів і в топах переважно державні. Однак як ви сказали що релевантні зання універи не дають, і так скоріше в усіх, навіть найкращих. І в одночас може бути вагоме навантаження по тому, що мені не сильно буде потрібне або застаріле і я буду витрачати час, не скільки марно, однак з розумінням того що міг витратити на самостійне вивчення мови програмування, пов’язаних технологій, англійської і т.д Тому як раз і задавав питання щодо важкості навчання.
Де ви навчались та як можете охарактеризувати власний досвід з отримання освіти? Можливо ви можете порекомендувати конкретні заклади, можливо доходили слухи через друзів, знайомих чи коллег щодо того чи інщого вузу? Які для вас були, позитивні та негативні моменти навчання та студентського життя в Польщі? Можливо у вас в кишені знайдуться ще пару рекомендацій або лайфхаків по цій темі?) Ще раз дякую.

Стосовно релевантний знаннь. Вас не навчать умовного Spring/Java/React etc. на рівень джуна, але дадуть Вам мінімум знань для подальшого вивчення. В мене чогось застарілого не було, але були речі які мені особисто не цікаві, але університет має іншу задчу — він показує Вам що взагалі є ну і загалом це базові знання котрі не потребують багато годин на вивчення.

Я навчався в Університеті імю Адама Міцкевича, факультет Математика та Інформатика. Зараз буду переходити в приватний вуз, бо там простіше, а я хочу мати папірчик. Але якби не мав роботи то навчався там би далі.
З того що можу порадити то(держані):
Варшава: політехніка та універ
Краків: знаю тільки про AGH
Лодзь: політехніка та універ
Познань: політехніка та універ
Білосток: політехніка

Це з того що я можу порадити бо маю знайоми. В цілому то держ. вузи по якості +\- одинакові і звісно в Варшаві топові. Відрізнтись можуть тільки програма навчання та кількість предметів. Тому якщо не хочети вчитись в топах то вибирайте те що більше до душі.

З позитивів: студентьське життя в Польщі більше насичене подіями чим в Україні, багато івентів для студентів ІТішників від вивчення англ. мови коштом великих компаній до різних івентів де можна отримати прикольні штуки та нетворкінг.
З позитивів навчання: більшість викладачів хочуть щоб ти знав та будуть допомагати. Можливість вибору предметів котрі тобі більше подобаються(тут потрібно додати що зазвичай на цікаві предмети або до цікавих викладачів хочуть всі і потрібно мати високі бали, тут рейтингова система). З викладачами можна сперечатись(культурно), запитувати про більш важкіші речі чим дають на заняттях, викладачі відкрито визнають помилки і навіть можна за це отримати додаткові пунтки або закрити предмет. Гарна бібліотека.
З негативів навчання: тут Важко буде відповісти оскільки все залжить від людини, мені для прикладу подобається те що за тобою не бігають і ніхто не котролюює чи ти вчишся, але для деяких це може бути мінусом(особливо коли приходить сесія, а студент нічого не робив) чи те що все потрібно робити самому ніхто не буде ходити в деканат та вирішувати проблеми\питання. Для деяких предметів мало тих годин що дають.

Якщо в Вас є питання то задавайте

Однак як ви сказали що релевантні зання універи не дають, і так скоріше в усіх, навіть найкращих

Дядь, «спрінг та реакт» в універі — це не «релевантні знання», це повне лайно. В універі повинні навчати фундаментальній базі, саме комп’ютер сайєнс, а не формошльопству — щоб на виході студіозуси розуміли як вся ця магія працює під капотом. Базу в польских універах дають пристойно, принаймні можу це сказати за вроцлавську політехніку та краківську AGH з випускниками яких попрацював, але будь-який універ з топ-10 локальних рейтингів повинен бути цілком окей.

Які твої цілі взагалі? Опанувати CS чи швидше знайти формошльопську роботу? Якщо друге, то універ зайвий, можна самостійно...

Фундаментальні знання дають в будь якому держ. вузі на хорошому рівні, на те вони і називаються фундаментальні.
Тільки лаби ти можеш писати на спрінгу або на 1С як в Україні колись було(а може і досі є).

«залежить від людини»
якщо Ви готові до потенційного ноу-лайфу у доволі ворожему (порівняно до України та «нормальної Європи») оточенні, з бодай двома-трьома приятелями-гіками — соу велкам, це гарний старт. Знаю особисто дуже талановитих преподів (з відповідною токсичністю:)), один навіть був моїм тімлідом; також знаю кілька вчорашніх студентів computer science хто вийшли з вишів вже дійсно фахівцями. АЛЕ. «нормального студентського життя» у вас не буде ніколи (якщо ви не вродлива мила дівчинка), Ви завжди будете чужим та з «нижчої касти». Членом суспільства Ви ніколи не станете, по найгіршому сценарію — націкі-хулігани дуже швидко Вам роз’яснять, чому саме:)
Мріяти за «я буду тут зустрічатись-тусити із своїми» — не раджу одразу: «свої» дуже швидко розуміють що «тепер я у Європі» (якщо Ви розумієте за що я ^_^), плюс до того — абсолютна більшість нашіх тут мають екхм, материальні проблеми, з усіма наслідками).
Ахда, ще — польска мова що ви будете вчити и польска мова якою у вас запитають підкурити або пошарити трішки кеша, cом бардзо курва ружні ;)

Ну хз, я з подібними проблемами не зіштовхнувся. Але можливо не у всіх так.

націкі-хулігани дуже швидко Вам роз’яснять, чому саме:

Кастет отменили? Кастет, вместо тысячи слов

ну я всем говорю что знаю Вову Кожаева и меня никто не трогает
а, так-то, по слухам уже на мачете еб...ся, ти уяви. Край можливостей:)

Насправді, можна і з таким ж понаїхами навчатися

можна
але вони будуть знати що ви комунікуєте з ними, переважно, від безнадійності

Я маю на увазі міжнародні програми навчання, немає сенсу об`єктивно вчити матеріал на польскій, вдосконалення мови того не варто, якби це китайська була, то можна було б задуматись

якщо ви будете жити у Польщі то вам доведеться вчити польску. притому на рівні і розмовному і літературному. англійську тут майже не знають а коли знають — часто відмовляються нею говорити з вами (звичайно якщо Ви не європєйчік з багатої країни)

В такому випадку, думаю, краще кудись трохи західніше рухатись, де вивчити матеріал будуть на мовах, де достатньо матеріалу, бо вчити технічні терміни на польскій, коли є більші спільноти не є рішенням раціональним

Західніше це теж буде на локальній мові, якщо безкоштовно навчатись

Не знаю, як у Великій Британії, але в Польші зі середньою ІТ-ною з-п, яка приблизно така сама, як в Україні, враховуючи податки і дорожчу вартість усього, в Україні залишається набагато більше.

дорожчу вартість усього

О, настав час афігєнних історій на ДОУ.
Дорожча нерухомість (але за рахунок дешевшої та доступнішої іпотеки ще невідомо, де легше щось пристойне купити), дорожчі послуги (крім фінансових ти медицини яка покривається страховкою). Все інше плюс-мінус так само чи дешевше (іноді набагато дешевше).

Ну був би я готовим сіньйором чи мідлом, нікуди би не рипався, а жив собі в задоволення. Однак у мене стоїть питання де отримувати вищу освіту, а повертатись в Україну, де відверто важкувати знайти роботу джуну, ще й «негативний ріст» кількості вакансій і це не враховуючи усього іншого — то це був би мертвий номер. Дай бог щоб війна швидше закінчилась та економіка росла по 30% на рік, однак розраховувати на чудо — дурна затія.
Коли вже буде усе біль-менш стабільно — повернусь додому, проте треба ж не з пустими руками їхати, чи хоча б головою) Де-не-де, а дома завжди краще і ніякі Британії, Канади, Штати не зрівняються з рідним, на своєму досвіді вже спробував.

Чув багато гарних відгуків про PJATK (польско-японська академія)

Не рекомендую. Жодного випускника не взяли, маю теж приватних знайомих, що закінчили — не рекомендую. Класична політехніка набагато краще.

Теж не рекомендую, вчився, після першого року перейшов в КНАУ

Отримуй вишку Computer Science і не заради того папірця, а здебільшого заради фундаментальних знань.
Крім того, що навчають у вищі розвивай скіли системного мислення (зустрічається у типовій програмі дуже не часто, бачив хіба що у Стенфорді)
Також у період навчання — максимально олімпіади та хакатони. Життя у ЄС відкриває безліч можливостей їздити по різним крутим івентам. Там гарний нетворкінг. Будеш нарощювати зв`язки.
Ти ж бачиш що коїться з цим AI — манкі кодери будуть точно не в ціні. Так що не втрачай можливості і успіхів тобі

Подивись скільки людей потурили з американських корпорацій, які у вищі тільки у бібліотеці як мишки сиділи і невилазили в реальне життя. Їх викинули, як непотріб в один день, тому що вже стали не вигідні дяді бобу з їх «фундаментальними знаннями»

Хороший план, без жартів.

Дехто може сказати, що можна знайти будь-де роботу і працювати без вишки, аби було бажання

Це, здебільшого, стосується системи освіти в Україні, бо більшість універів це симулятори освіти, а не освітні заклади.

Впевнений, що в західному світі теж є «такі собі» університети, але шанс отримати якісну освіту вище (в тому числі за рахунок менших розмірів корупції), тому не слухайте тих, хто так каже.

З огляду на сучасний світ, нормальний університет дасть класну базу для розвитку карʼєри — в тому числі, можливість працювати в найбільших компаніях сучасного світу. Не чув, наприклад, щоби в Гугл брали «чувака після курсів», а от випускника університету — багато.

Сам я без вищої освіти — здобував знання виключно з практики. Не скажу, що було таке, що от дійсно не вистачало поглиблених знань вищої математики чи чогось подібного, але розумію, що, наприклад, в ML мені буде складно — бо треба тягнути базу з нуля.

Був би трохи розумнішим та мав би більший кругозір у вашому віці — теж обрав би нормальну освіту.

З огляду на сучасний світ, нормальний університет дасть класну базу для розвитку карʼєри — в тому числі, можливість працювати в найбільших компаніях сучасного світу

Як бонус під час навчання в нормальних вузах можна пройти практику в класних компаніях, а далі і з кар’єрою діло легше піде.

Не чув, наприклад, щоби в Гугл брали «чувака після курсів», а от випускника університету — багато.

Я чув
І чув як не брали випускників вузів
Та і якщо ціл просто попасти в гугл то не бачу тут нічого грандіозного

Нарешті правильне бачення майбутнього і оцінка ситуації, а не оцей от патріотизим — не поїду закордон, бо тут буде рай і бла бла бла

Патріотизм — це не вмерти за шматок землі, а допомагати вижити своєму народу. Людина далі просунулась в еволюції завдяки самоорганізації та вмінню захищати колективно свою зграю/плем’я/країну.
Я підозрюю, що аби всі були такими крисюками, то спочатку бігли би до польщі, потім, коли русня, женучи вже українців, захопила прибалтику, бігли би до америки?
Тільки вам пощастило, що наразі саме наша професія високооплачувана, а будучи якимось юристом з зп 10к грн я б подивився, як би ви бігали по релокейтах.
Так що бла-бла-бла у вас в голові. А я «оцінив ситуацію» і втік працює лише коли хитродупих небагато.
Це як з обочечниками, коли одне таке знаходиться, воно проїжджає першим, коли таких хитродупих більшість — замість легкого затору настає транспортний колапс на кілька годин.

потім, коли русня, женучи вже українців, захопила прибалтику, бігли би до америки?

в 19-20ст. саме так і було, люди масово їхали в Америку за новим життям, багато хто без гроша в кармані, подалі від Європи де майже всі воюють

а будучи якимось юристом з зп 10к грн я б подивився

Маю багато родичів та друзів, хто звалив з мінімалки в Україні, і налагодили гідне життя в Канаді та Німеччині. Думаю їм ще більше мотивація, а питання часто в мові і накопити на переїзд

подалі від Європи де майже всі воюють

Європа всю свою історію була пороховою діжкою. Тут майже в кожного народу давні рахунки з сусідами. Ситуація дежо стабілізувалась лише після Другої Світової, коли американці і совєти поділили Європу і зчепились між собою, але в Холодній війні, без реальних бойових дій.
Тому виїхати за океан — це досить розумне рішення з точки зору безпеки своїх дітей та внуків. Бо скільки продовжиться мир — нікому невідомо. Як альтернатива, переїхати десь на край Європи, подалі від центру — Скандинавія, Британія, Ірландія. Там набагато менша ймовірність потрапити в чергову криваву м’ясорубку ніж в центральній частині.

Це тому, що про європу ви можете прочитати в книжках. А як племена на амазоніі вирізали один одного до останнього немовляти — книг мало. Тому і кругозір ваш далі океану не сягає.
З точки зору безпеки внуків досить розумним рішенням є закрити гештальт з москалями, стати членом ЄС та НАТО і збудувати країну, як це колись зробили ті ж Американці, які не втекли за океан.

як племена на амазоніі

Іноді дивуюсь куди заносить людей фантазія. Які племена амазонії і до чого тут білі народи?

Американці, які не втекли за океан

Американці якраз втекли за океан, рятуючись від гніту феодалів і церкви. І саме завдяки цьому їм вдалось збудувати більш вільне і прогресивне суспільство, ніж в Європі.

Який гніт феодалів і церкви ну їйбо у 18-19ст

Люди їхали в америку заробити й бо там землі було немеряно, opportunities. В основному нижчі класи, яким в європі нічо не світло в житті

а до того колонія, й теж заробітки просто з старої англії

В нас, до правди, землі, на якій можна заробити також багато.
І відсоток розумних людей (виключно на мою думку) не сильно нижчий, ніж в США.
Там підхід просто інший. Вони, заробивши кошти, вкладають ії в себе ж. Що приносить додаткові кошти. В нас, заробивши кошти, люди думають, де б їх вкласти, в Європі чи в США.

Та нє, раніше в плебеїв землі майже не було, а от в америці рай — скачеш конякою день два три. Коли коняка здохла й впала, там забив кілок і сказав отут моя земля закінчується

Одна лиш трабла — індіанці з тим не були згодні часом :)

А якщо про зараз то так землі багато, але це вже не те суспільство де люди хочуть на землі працювати. Всі хочуть в айті, а корову доїти в супермаркеті в картонному пакеті

На мою думку, віджим земель та експлуатація чорношкірих навпаки заважали тому, ким є США зараз, але у кожної країни свій шлях. Навіть зараз у світі є країни, де скачи конем і бери землі, скільки хочеш (майже вся Африка), але мало таких країн в топ 20 економік світу.
І я думаю, аби не москалі, які кожні пів століття влаштовують нам геноцид, ми би були десь як мінімум в 20 топ країн. Сподіваюсь, вступ до НАТО і ЄС цю проблему хоча б частково вирішить. А далі від нас залежить.

земля то низька додана вартість, багату країну тільки з аграрки зараз не зробиш
але в принципі як і з аутсорсу

ми ресурсна економіка в усьому навіть в айті

а складним виробництвам так, треба захист і стабільність, і норм умови. У нас жодного не було

які кожні пів століття влаштовують нам геноцид, ми би були десь як мінімум в 20 топ країн.

та якби ж в роті гриби росли, то й в ліс не тре було б ходити

Ой Богдане, Богданочку,
Якби була знала,
У колисці б задушила,
Під серцем приспала.

але так, наші проблеми в основному через сусіда, але в більшому сенсі — через те що захід розглядає росію як ресурси, а росія як ресурси — вже нас. Ми для росії — міні версія того що росія є заходу. Такий от фрактал. Як тільки захід з рашою починає дружити й торгувати за щось, в раші відростає хєр і вона лізе на нас і сусідів.

рашу тре тільки ділити й руйнувати як державу і робити це зара, інакше все повториться

Підтримую майже у всьому, але:)
Як на мене, аграрка, яка була в совку, де кожному давали сапу в зуби та два гектара буряка на прополку (за мішок цукру) — ото лажа повна. В нас за останній десяток років цей напрямок виріс просто колосально. Агрофірма з десятком одиниць техніки обробляє тисячі гектар полів, має можливість платити дуже хорошу зарплатню (в районі 1к$ для села на Полтавщині, як на мене, непогано), використовують дрони для обробки полів. І там ще безмежні перспективи росту.
Безперечно, не однією аграркою, але як показує практика — там, де люди чимось займаються, одразу виникають нові ідеї, новий бізнес, нові винаходи, а якщо туди ще й вкладаються кошти (замість купити готове рішення в німеччині чи китаї) — тоді ріст економіки вже відчутний.

Ну агро не ніщо звісно, і в нас багато то це валютний експорт, як і айті, де мізки продають, чи метали

Але щось складніше тре, з доданою вартістю, щоб залишалася в країні.

А це вже виробництва, закони, право. Без цього ми завжди будем ресурсним експортом

Ну і зверху має бути безпека років на 50, бо це так як ви кажете — щось виростає, потім ззапорєбріка прибігають москалі і все горить

А безпека це не зонтік нато, раша й на нас в нато полізе якщо бачитиме що момент підходящий. Це зара за нас світ горою, а потім це питання чи нас той папірець захистить і чи років через 10 європа не почне знов садомазо з росією

Тре валяти їх і розчлєнять на народниє рєспублікі зараз поки є імпульс історичний, бо в наступній такій війні ми будем слабші, а раша сильніша за сьогодні

Таке вже було 100 років тому, коли зразу ми їм пизди дали, а потім вони всеодно прийшли і вже нам наваляли

До речі це міф про індустріалізацію україни в срср

Індустріалізація у нас відбувалася ще за царя, а от совок якраз усе помножив на нуль, і вже потім коли відновлювали виробництво на дорадянські показники, записували пойнти собі

Вони саранча, і собі жити не дають і нам

А скажіть, куди втекли Норвегія, Швейцарія, Данія, де ВВП на душу населення вище ніж в США?
З чого це вдруг в США більш вільне і прогресивне суспільство, ніж в Європі?

білі народи

це що за крінж взагалі?

Питання не в тому, звалив чи не звалив, питання у відношенні.
Моя відповідь більше на

а не оцей от патріотизим — не поїду закордон, бо тут буде рай і бла бла бла

.
Саме подібні персонажі заявляють: «Хто воює — дураки, бо не змогли відкупитись чи втекти».
А потім вони ж заявляють, що в країні корупція та кумівство. А знаєте чому? Бо при владі гниди з таким же відношенням: «Я тут вкраду, потім відкуплюсь/втечу, а на інших мені плювати».
Я вам нагадаю, що Америка — країна, де рівень патріотизму чи не найвищий в світі, де прапори в кожному дворі. І будували таку Америку патріоти.
А таке відношення «я буду тікати, поки залишиться хоч клаптик землі, де я зможу жити» — викликає тільки огиду.

Просто любопытно. Вы же не из окопа скорее всего пишете. Или служите?
Или все таки белый билет, бюджетник с отсрочкой, уклонист?
И если да, что-то из выше перечисленого, то какую логическую конструкцию Вы себе возвели в голове, что бы совместить с патриотизмом?

От ще один «нє із акопа». Я на своєму місці роблю набагато більше, ніж робив би в окопі з АК чи саперною лопаткою.
Ваша логічна конструкція «ілі в акоп ілі в Польшу» мені цілком зрозуміла.

Я на своєму місці роблю набагато більше

Логическая конструкция понятна. Спасибо.

Логическая конструкция понятна. Спасибо

Можно поподробнее что вам понятно?

Мне вот не понятно

Спасибо

Зі своєї ЗП я офіційно оплачую податків для ЗП двох військовослужбовців (або половина зп на 0).
щомісячні донати в мене набагато більші, ніж середні по ДОУ (нещодавна статистика)
робота моєї компанії допомагає ВПК
робота будь-якої компанії, яка працює в Україні (а не в Польщі) допомагає нашій країні
Це тріщечки краще, ніж би я десь копав бліндаж чи стояв на блок-посту під житомиром (з усією повагою до нацгвардійців та ТРО на блок-постах).

Та до тебе навіть питань нема, а пан фьодор от тут з донбасу просто, йому тема «логічних зв’язків» і переїзду ближча ніж здається

ти йому незрозумілий, але каже многозначітєльно щось зрозумів

Тому й спитав, що він там такого зрозумів, бо я от не зрозумів, що він зрозумів

Уклонист может быть патриотом если.

на своєму місці роблю набагато більше

Я, кстати, и не спорю. И тех кто выехал и не вернулся тоже не хейчу, и даже больше считаю, что это огромный ресурс, который Украине еще придется учится использовать.
Но когда идет безапеляционные суждения о недостаточной или не такой «форме любви к родине», надо понимать, что точно так же со временем прилетит и вам.
Есть огромное количество граждан для которых ваши налоги/донаты это вообще не идульгенция. И даже больше для ТЦК и государства это совсем не аргумент.

та все ок, просто не заважайте людям любити й переживати за свою країну

follow lead or get out of the way

безапеляционные суждения о недостаточной или не такой «форме любви к родине»,

ну вам чийсь палкий патріотизм не подобається, а комусь ваш пофігізм і релятівізм, гдє ето всьо относітєльно і має різні форми, таке життя

Якщо людині не видали бронь то з точку зору держави він не є тим хто приносить прям таку користь суспільству

нісенітниця. Попри те, що мій військомат був під окупацією, я прийшов в перших числах березня за місцем проживання, там записали мій номер телефону, військову спеціальність та місце роботи. Після того мені не телефонували ні з даного військомату ні з деокупованого. Я міг би бігати та проситись «ну візьміть», але я проаналізував і вирішив, де від мене буде більше користі. Зателефонують? Бебі бокс шукати не буду.
"

а от всі інші, звісно, повинні

де я таке говорив? чи у вас вже звичка додумувати та видавати бажане за дійсне? В нас вільне суспільство, якщо людина має можливість релокейту до Польщі — ок. Тільки це має бути по закону, а не за хабар.
Але я також маю можливість як засуджувати, так і зневажати тих, хто думає, як втекти з країни, а потім звідти розказує, як мені тут жити.

До речі, я не вважаю себе героєм, чи супер хоробрим, інакше, мабуть би шукав якісь добробати, все таки на фронт можна потрапити поза військоматом. Але патріотом — так! Ці поняття варто розрізняти

Сорян але патріотизм зараз потрібен
Будьякий

Якщо комусь не подобається чийсь патріотизм, а в нього інша форма любві до країни — ну то вже звиняйте, нічого не поробиш. Але це не рівнозначні позиції.

Чому це Олег має раптом доводити щось а якийсь російськомовний зівака буде його мішати з лайном і многозначітєльно размишлять про форми патріотизму й недостаточность любві і лагіческіє канструкциї? Платон, йоб вашу мать

патріотизм зараз потрібен

Разговор не о патриотизме, а о хейте, который вообще не нужен и делает только хуже.
Я вот смотрю вокруг и мне бы даже было страшно приезжать тому, кто пересидел войну за границей. Все поголовно травмированые и неадекватной агресии с перебором.
А земля то она квадратная индустрия не такая большая, Леша, и может быть мы встретимся и ты мне это скажешь в лицо.
Я ж тоже как и все травмированый и очень дерзкое мюнхенское ТрО могу не понять(

о хейте

то треба любові, шолє?

Просто любопытно. Вы же не из окопа скорее всего пишете. Или служите?
Или все таки белый билет, бюджетник с отсрочкой, уклонист?
И если да, что-то из выше перечисленого, то какую логическую конструкцию Вы себе возвели в голове, что бы совместить с патриотизмом?

Такая любовь нужна?

Встрєтімся то скажу те саме, я тож тут травмірован, тільки є нюанс

Добавился в линкедине.

Такая любовь нужна?

Это отзеркаливание, когда ты хейтишь кого-то за то что они хотят выехать это ровно тоже самое, что получайт хейт за то что ты уклонист.
И с языком тоже самое. Т.е. у нас компания вывозила сотрудников, я сделал сознательный выбор остаться в Украине. Плачу тут налоги/делаю донаты, завтра могу выйти за хлебом и оказаться под Бахмутом против своей воли. А мне тут какой-то чувак из Баварии, что-то предьявляет. Это максимально не адекватное поведение. И я надеюсь карма догонит.
А я даже выехать к тебе не могу, потому что закрыт в стране.

Дивні люди

Він ще й погрожує

Есть огромное количество граждан для которых ваши налоги/донаты это вообще не идульгенция
Плачу тут налоги/делаю донаты

Співчуваю

Він ще й погрожує

Леша, что бы угрожать надо иметь возможность эту угрозу выполнить. Ты пока в полной безопасности.
Но было бы не плохо немного включать эмпатию и попробовать смотреть на ситуацию со стороны.
Так и есть, донаты/налоги совершенно побоку для военкома и для большей части населения Украины. Играет роль только служил ты или нет. Тут нет противоречия.

Я катаюсь додому, можу написати й почекаю в гості карму і позмагаюсь із кармою в травмованості

Та я не про протіворєчіє, Фьодор

Я про те що твої донати й налогі — теж всім побоку

Що ти за це чекаєш? Медаль? Це все роблять всі нормальні люди. Податками хвалитись це ваще разнос. Це закон платити податки.

Чи ти може один травмований? Таких повна країна і мільйони за її межами

Моя ти травмована бууулочка, цьом тебе в сраку

Я катаюсь додому, можу написати

Буду ждать. Заранее благодарю за возможность.

Насчет встречи давай немного добавим интереса.
Предлагаю 1на1 в зале по правилам ММА, 3 раунда по 5 мин.
Если спаринг состоится я отправлю 10к грн на ЗСУ Чмуту.
И 1к грн на любой украиноязычный канал в ютубе, который ты скажешь.
Ты не похож на человека, который может отвечать за свои слова, но вдруг я ошибаюсь.

ааа ну тут всьо ясно, ще й аналог кожаєва

Насчет встречи давай немного добавим интереса.
Предлагаю 1на1 в зале по правилам ММА, 3 раунда по 5 мин.

Я пас

Если спаринг состоится я отправлю 10к грн на ЗСУ Чмуту.
И 1к грн на любой украиноязычный канал в ютубе, который ты скажешь.

Вважай що ти вже переміг

Дякую за цифри кожен тут може сам зробити висновок тепер

Я пас

Как я и думал.
Это многое объясняет. Хорошо, что не все украиноязычные такие как ты.

Так ми ж здається домовились в гості, там мені от комфортно, все от є і навіть є де закопати

А так за 10к твоїх донатов/налогов та ще пертися до тебе кудись, кому воно всралось, мені зуби ще треба. Я краще так задоначу, менше турбот 🤣

Так що ти переміг, здаюсь, от іди й донать тепер

є де закопати

В Пролисках?
Балабол ты, а не копатель.
Но с другой стороны хотя бы в Волонтерской сотне Мюнхена, что-то делаешь. Это больше чем многие кто уехал.

Ой боже фьодор звільни мене від себе

Мені приємна така увага й ці перегони в словоблудді про патріотизм, родіну, погрози про карму, й хвальба про донати/налогі

Давай донать уже, я зачекався

доповідати про це не обов’язково, залишу на твою совість, гарного дня

звільни мене від себе

Лешечка, обязательно.

Тільки вам пощастило, що наразі саме наша професія високооплачувана, а будучи якимось юристом з зп 10к грн я б подивився, як би ви бігали по релокейтах.

Юрист за 10 кгрн, то хєровий юрист. І він сам винен свому щастю.

20, 30к, яка різниця?
Чи ви думаєте, якщо у нас 80% українців отримують зп менше 1000$, то вони тупі, а американці 80% отримують ЗП більше 1000$ то вони всі розумні?
Чи може це питання в тому, що колись американці не з’їбались до Польщі а взяли і побудували свою країну мрії, де тракторист Джон не вміє 8 помножити на 9, але свої 5к в місяць має?

Ні, не підіймаю)
Впливає, безумовно, і те і інше.
Вас потягнуло в філософію, дискусія була би цікава, але дещо незручно та недоцільно проводити її тут, в коментарях.
Питання не йде про те, щоб побудувати тут америку, а взагалі в підході, або ти щось будуєш, або ти користуєшся тим, що будують інші.
Є багато людей, які винаймають квартиру, живуть там пару років, поки все не засруть, потім, коли там жити стає незручно замість робити ремонт (це ж орендар должен всьо організувать) зйобуються на іншу хату. Чи можна таку людину засуджувати? Вона платить гроші і вибирає, де їй комфортніше, нема питань. Але я би хотів, щоб ця людина свій спосіб життя не популяризувала.
Дуже часто комфорт однієї людини це деградація суспільства і навпаки.

які винаймають квартиру, живуть там пару років, поки все не засруть, потім, коли там жити стає незручно замість робити ремонт (це ж орендар должен всьо організувать) зйобуються на іншу хату.

Ем, а ти що робиш ремонт за свій рахунок на орендованих квартирах?)

може він собі й оренду сам підвищує кожен рік)

де тракторист Джон не вміє 8 помножити на 9, але свої 5к в місяць має

А хто сказав, що без вміння множити не можна мати 5к? Головне — вміти ділити і віднімати.

Головне — вміти ділити і віднімати.

класика

Патріотизм — це не вмерти за шматок землі, а допомагати вижити своєму народу.

Пусть народ поднимет жопу и пойдёт поработает слегонца

захопила прибалтику, бігли би до америки

Да

Подібні відповіді я чую на зауваження обочечникам:
«И хулє ти мнє здєлаєшь»
«Еду, потому, что мне пох»
«Да, и шо»

Вище якейсь визначення з научпоп сайтів, яке не відповідає вимогам управлінчих еліт.
Ось альтернативне:

Патріотизм — це не вмерти за шматок землі, а

Поставити прапорець собі у машині; біситися, що люди російською розмовляють, бо це їхня рідна мова; йти мужньо захищати батьківщину, бо не хвитило мужньості послати пана комісара

— ну ти прям правильний такий знайшовся. Ти думаєш ті що залишаються або пішли воювати тупі й «неправильно побачили ситуацію»? Чи може просто в них побільше сміливості і гідності? Ніж в деяких шлуночків на ніжках. Думай що пишеш і не обезцінюй зусилля інших.

Чудовий план. Якщо б мені було 18, я б так і зробив. До 27 років Польща лояльна до податків, і саме зі студенства там гарно починати. Мова вчиться за рік, культура середня між Україною та Європою.
Єдине, що треба врахувати, — те що працюючи в ІТ, ви будете середнім класом, як всі навколо, а не багатієм, але в Європі всюди так.

З порадою про те що можна починати в Польщі згоден, там багато міжнародних компаній. Впевнений, буде де пройти стажування.
А от це

те що працюючи в ІТ, ви будете середнім класом, як всі навколо, а не багатієм, але в Європі всюди так

вже трошки втомило якщо чесно(:. Хто в ІТ багатії? У вас багато знайомих колег бізнес-аналітиків катається на нових геліках, і купує квартири в Тетріс холл за 5к за метр?

От і у мене таке ж питання. Мої знайомі розробники з Лондона, які працюють у Lloyds, мають дуже непогані машини (з невеликим щомісячним платажем у розстрочку), по кілька разів на рік у відпустку літають, не один раз вже були на фестивалі Burning man (на який я вічно не можу потрапити). Це не рахуючи, що навіть після податків дуже пристойні гроші залишаються. Та ще й дитячі виплати, які не обкладаються податками взагалі (!!!). А нам тут весь час втирають як ми в Україні шикуємо. Дістав цей міф. Якби все було классно, то навпаки з Європи натовп до нас їхав.

То все показуха
І мабуть дітей ще нема

Нема в них грошей

В україні залишалося більше
Шикували
Або відкладали

30 — 50к на рік на одну зп не відкладеш ні в якій ельфії

Зберегти їх правда проблема потім

Netflix — $550,000

www.levels.fyi/...​vel=Senior Engineer (III
Думаю таки відкладеш(:

Заволав чаєчкою. «To man with a hammer everything looks like a nail...»

тут весь час втирають як ми в Україні шикуємо

воно так не працює, айтішники загалом можуть дозволити більше ніж звичайні люди, просто в розвинених країнах різниця не сильно суттєва (виключаючи corner cases)
поцікавтесь краще у ваших знайомих скільки в них однушок біля метро в Лондоні і чи можуть вони половину місячної зарплати відкласти під матрац, тому чи айтівці в Україні privileged class — так (не рахуючи політиків та корупціонерів), тому й на доу так багато ниття через downgrade, коли колись привілейовані айтівці стають звичайним мідл класом десь на заході

після податків дуже пристойні гроші залишаються

при дуже пристойних витратах, тим більше при лайфстайлі, що ви вище описали

тому чи айтівці в Україні privileged class — так (не рахуючи політиків та корупціонерів), тому й на доу так багато ниття через downgrade, коли колись привілейовані айтівці стають звичайним мідл класом десь на заході

Ви серйозно? Повторю питання(:

У вас багато знайомих колег бізнес-аналітиків катається на нових геліках, і купує квартири в Тетріс холл за 5к за метр?

ви знаєте багато роботяг з заводу чи касирів в сільпо, що можуть купити собі нове дешеве авто чи квартиру на окраїні великого міста?

Коментар, з якого все почалося:

працюючи в ІТ, ви будете середнім класом, як всі навколо, а не багатієм

Ваші слова на які я також відповів:

тому чи айтівці в Україні privileged class — так (не рахуючи політиків та корупціонерів)

А тепер визначаєте багатіїв і privileged class як людей, які

можуть купити собі нове дешеве авто чи квартиру на окраїні великого міста

:D

Ну і питання на зустріч:

багато роботяг з заводу чи касирів

можуть купити квартиру на окраїні Мюнхена, Лондона, чи Нью Йорка?(:

І за який період ви наскирдуєте при середній сироїдській зп у 5 кілобаксів (а по факту меншій) на

нове дешеве авто чи квартиру на окраїні великого міста

при цьому живучи у зйомній квартирі, зі сімєю і сяких таких витратах? (кейси про зйом бабушатніка і харчування мівіною з акційними товарами з АТБ відкинемо)
Припустимо

нове дешеве авто

це 25-30к USD
а

квартиру на окраїні великого міста

це 45к USD. Будемо відвертими — не один рік

які працюють у Lloyds
не один раз вже були на фестивалі Burning man

ну один раз то цікавість, якщо вже не один, то пригадується аргумент Діогена і можливий звязок самопримусового лайфстайлу і голоду на бьорнингмена..

Child Benefit у Англії виплачують при доході до 60к на сімю.

. Мої знайомі розробники з Лондона, які працюють у Lloyds, мають дуже непогані машини

А у Львові біля МВС корита стоять.

Та ще й дитячі виплати, які не обкладаються податками взагалі (!!!)

Конверти також не обкладаються.

підозрюю, малось на увазі, що в Европі дохід типового сіньйора не буде в 10 раз вищим за середній дохід по країні

Ну порівняйте заробіток середнього українця до ІТ. А так заробляє багато людей в Україні. В Польщі джун до +/- 1 року досвіду заробляє приблизно як в лідлі(аналог атб) якщо не брати до уваги пільги для студентів

В Украине джун тоже сейчас начнёт с $200. Если его только кто-то на работу возьмёт.

тільки через рік він буде заробляти набагато більше, а в Польщі він перейде в середній клас

Ну скажімо так, середній програміст чи бізнес-аналітик в Польщі фінансово не потягне щомісяця донатити на армію суму більшу, ніж середня зарплата в своїй країні, а більшість моїх друзів-айтішників в Україні роблять це не напружуючись.

Якщо є амбіції стати мільйонером, найкраще підійде США.

Через 5 років, коли автор закінчить ВНЗ, Польща вже буде економічно набагато більш схожою на Німеччину чи Британію, ніж на Україну. За прогнозами має догнати Британію за 7 років, якщо поточний темп зростання збережеться.

Ну ИТ это, в принципе, и есть средний класс. Просто в нищей стране он выглядит как богатый.
А касательно Европы — здесь нужно уметь правильно оптимизировать налоги и всё будет в порядке. Просто нужно думать чуть больше чем в Украине, с её 5% ФОП, вот и всё, может стоит фирму открыть, а не в JDG лезть, может стоит на фирму навесить имущество, может стоит тачки/квартиры/офисы/технику брать не за наличку сразу одним махом, а в кредит/лизинг и на юрлицо, и платить за это всё из доналоговых денег, списывая при этом НДС, то есть на ходу имея 23% скидки. Это Европа, здесь оптимизация налогов это искусство, которому учатся с начала карьеры, а не как в Украине — ты или в тени, или фоп 5%, ну или вообще странный...

До 27 років Польща лояльна до податків,

Не зовсім зрозумів, поясність хтось.

До 27 років не платиться податок на дохід фізичних осіб

Підписатись на коментарі