Польща як старт для майбутньої кар’єри программіста, чи ні?
Добридень. Мені 18, на данний момент я знаходжусь закордоном, однак в силу обставин тільки через рік зможу почати шлях отримання вищої освіти, а поки у мене є час обдумати план власних дій та порадитись з вами.
Оскільки ситуація на территорії України скоріше всьго, у короткій перспективі значно не покращиться, я вимушений обрати варіант навчання закордоном. І при усіх факторах, які я враховую (динаміка розвитку країни, ціна навчання та життя, доступ до ринку праці, розмір зарплат та рівень життя, культура і мова, суспільство) взір мого ока пав на Польщу, тому якщо усі ці фактори узяти разом, то виходить щось середнє між Європою та Україною, що мене влаштовує.
Ця країна для студента не така дорога як інші західні, культура та мови близькі, ще й до того ж є і величезна українська спільнота. А щодо ринку праці та можливостей, то наскільки я знаю у Польщі вільних вакансій більше, і хоч різниця в зп не велика, але навіть на ту ж саму зп українського IT можна доволі непогано жити. Тому мені вважається що цей варіант доволі непоганий, як мінімум для початку, а коли життя влаштується, тоді і можна думати про повернення до регіону Північної Америки.
Можливо я у чомусь і не правий, але на данний момент у мене є така картина бачення. І якщо тут є в наявності люди з досвідом праці та життя у цій країні то з задоволенням прочитаю ваш коментар.
Ах, так. Ще я хотів би почути реальні відгуки та рекомендації про ВНЗ Польщі, якщо у когось є такий досвід. Які з них є дійсно гарними і куди варто було б намагатись вступити, які факультети? Чи важко навчатись та скільки часу потрібно приділяти навчанню суміжних предметів по типу математики, фізики і т.д у самому ВНЗ, при умові що я зірок з неба не хватаю та мені потрібно буде освіжити власні знання з предметів. До слова, скоріше всього буду навчатись на польскій і чув про підготовчі річні программи до університету з вивченням мови — зерувки, якщо не помиляюсь. Чи є у кого-небудь такий досвід?
Дехто може сказати, що можна знайти будь-де роботу і працювати без вишки, аби було бажання. І загалом я з цим згоден однак, враховуючи власний досвід я відмінно розумію наскільки важлива адаптація у суспільстві, тому такий шлях скоріше всього найбільш правильний, а якщо враховувати шлях еміграції та отримання громадянства так і подавно.
Дякую за увагу).
Найкращі коментарі пропустити