Працювати з татом в одній сфері та компанії. Моя історія зміни поколінь в ІТ
Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!
Всім привіт! Мене звати Юлія Сирота, я Test Automation Engineer в SoftServe. У моїй родині я вже друга, яка знайшла себе у сфері технологій і продовжую справу батька, так би мовити.
Він працює в SoftServe вже понад 20 років розробником — тож ще змалку я цікавилася, чим він займається і мріяла колись також стати програмістом. Проте життя не одразу привело мене в ІТ, до цього я встигла помріяти стати космонавтом та отримати диплом перекладача китайської мови.
Тож, якщо вам цікаво, як ваші діти сприймають вашу професію, можливо, моя історія трохи проллє на це світло.
Ми разом з батьком
А ким ти працюєш? Як я дізнавалась про професію тата
Найсмішніше — мій тато не вважає, що працює в ІТ. Проте це окрема тема для розмови, тому надалі я не буду заглиблюватися у термінологію. Мені з дитинства, як і багатьом дітям, подобалося дивитися, як працює тато, наслідувати його під час ігор, удавати, що я теж зосереджено клацаю щось на комп’ютері.
І до самого комп’ютера я проявила дуже ранній інтерес, приблизно з
Ми часто разом з татом ходили на роботу, де поки він працював я у щось гралася на сусідньому комп’ютері, це мені дуже подобалося. Гру, у яку я тоді любила грати, я досі не можу ніде знайти.
Загалом ходити з татом на роботу я обожнювала. Тоді мені здавалося, що інші програмісти цілими днями розмовляють на кухні, грають на приставках, п’ють каву з немитих чашок з кумедними написами, влаштовують перегони машинок на радіоуправлінні та катаються на офісних стільцях, а у вільний час клацають на ПК. І що це тільки мій тато якийсь нудний.
Нещодавно я переглядала свої дитячі щоденники і анкети друзів, до 6 років я ще виявляла бажання стати космонавтом, а одразу після того і надалі усюди писала, що хочу бути програмістом, коли виросту. Але, звичайно, зараз моє уявлення про нашу роботу трохи змінилося.
Тато, як мені здається, не надто вірив в мою жагу до програмування, я була схильна цікавитися багатьма речами водночас і швидко втрачати інтерес. Але він приносив мені різні книжки для навчання, заохочував спробувати написати щось самій та пояснював, коли було щось незрозуміло.
Хоча вчитель з мого тата специфічний: він часто вважає очевидними речі, які мені такими зовсім не здаються. Також тато особливо контролював, як я роблю уроки з математики — вона мені давалася не дуже легко, іноді я могла просиджувати над вже вологим від сліз зошитом до ночі. Навряд чи це мені тоді дуже подобалося, але зараз я вдячна.
Ще тато навчив мене гуглити і загалом брати інформацію з інтернету. Це здається банальним, але тільки у старшому віці я зрозуміла, що такі навички не дуже поширені, зустрічаю багато людей, яким справді простіше знайти когось, у кого можна запитати, ніж просто пошукати в інтернеті. Тато ж тренував у мене це вміння з дитинства, загадуючи різні загадки, та мотивуючи шукати відповіді на свої запитання в гуглі.
Одного вечора він сказав мені, що ми йдемо у «шотландський ресторан». Я не встала з-за комп’ютера, поки не визначила, що сьогодні ми вечеряємо у McDonalds.
Загалом мій найяскравіший спогад, пов’язаний з татовою роботою, — це його відрядження в США. Він отримав можливість запросити мене до себе на 2 тижні, які були ледь не найкращими у моєму житті. Ми багато подорожували по Юті, смачно їли і весело проводили час. Хоча цей спогад лише злегка дотичний до роботи, проте без неї такої чудової подорожі у мене б не було.
Мій вибір, або Як я шукала себе
Тато ніколи не відмовляв мене від вибору такої професії, бо дуже любить свою роботу. Він завжди говорив, що я повинна сама визначитися, ким мені бути, і підтримував на шляху досягнення практично будь-яких моїх цілей.
Але оскільки тато не вважав моє бажання стати програмістом серйозним (зокрема через мій несподіваний вступ на китайську філологію), то воно стало для нього сюрпризом вже у моєму старшому віці. І вже тоді саме тато підштовхнув до першого кроку, який привів мене туди, де я зараз.
Хоча як я й згадувала, я з дитинства хотіла бути програмістом, коли настав час вибирати ВНЗ мене зупиняли труднощі з математичними науками у школі. Тому я побоялася вступати у технічний університет, звернувши на шлях філології. Але про свій вибір не жалкую, мені подобалося навчання і студентські роки, які запам’ятались дійсно яскравими і насиченими.
Головною проблемою для мене було те, що вивчення іноземної мови та пов’язаних з нею предметів і вивчення мови програмування потребують зовсім різних видів мислення. В університеті мені в основному потрібно було запам’ятовувати великі обсяги інформації, але зовсім не потрібно було розв’язувати задач та застосовувати логіку.
Після того, як я закінчувала домашнє завдання на пари, я часто відкривала звичайний шкільний підручник з математики і просто розв’язувала приклади і задачі, щоб не втратити шкільні навички. Тому навряд чи я можу сказати, що університетське навчання мені допомагало з подальшою перекваліфікацією.
Звісно, є схожість у структурі іноземних мов та мов програмування, але цілі у них різні, тож це формує величезну прогалину між ними. Тепер у мене все навпаки — крім основної роботи я вивчаю іноземні мови, щоб не забути, як це робиться.
Крім того, коли я вступила в університет, мені подарували ноутбук на Windows. Для мене Windows тоді був не надто зручний і зрозумілий і, поскрипівши зубами декілька місяців, я знесла його і встановила ОС Linux Fedora, до якої звикла з дитинства.
Це зайняло цілу добу (якщо ви розумієте, про що я) і заважало мені впродовж всього навчання (в написанні курсових робіт особливо), але я була щаслива і пишалася собою. Зараз я працюю з C# на Windows OS і поки відважно тримаюся.
Навчання автоматизованого тестування та початок кар’єри в ІТ
Мій тато був першим директором рівненського центру розробки, який відкрився 20 років тому. І в дитинстві я мала мрію працювати саме у тій компанії, де був тато, а в дорослому віці вона, мрія, хоч і зникла, проте той дитячий захват все ще жеврів десь глибоко в душі.
Тато надіслав мені пост, в якому йшлося про набір на CrashCourse за спеціальністю Test Automation Engineer на мові C#. Варто сказати, що C# подобалась мені найбільше зі всіх мов, зокрема й тому, що перша дитяча книжка з програмування, яку подарував мені тато, була саме про вивчення C#.
А ще тому, що я мала досвід вивчення мови С у вступному етапі навчання у «Unit Factory».. Той період безперервного, але неймовірно цікавого навчання практично без сну і відпочинку дав мені зрозуміти, що програмування — це точно моє. Я не пройшла цей відбір, через що тоді дуже страждала, але вдячна собі, що знайшла сили рухатися далі у цьому напрямку.
Цього разу я вагалася через те, що мене цікавило програмування, а не тестування, хоч і автоматизоване. Але курс безкоштовний і без відбору, а ще, я маю хорошого друга, який вже працює інженером з автоматизації тестування і може допомагати мені, якщо потрібно, тому я нічого не втрачала і подала заявку.
Вчитися мені було складно, я мала одне технічне інтерв’ю після курсу, але очікувано його не пройшла, бо могла запропонувати лише дуже базові знання. Тому коли по завершенню навчання всім було запропоновано спробувати свої сили у відборі в IT Academy, я практично одразу відмовилася. Дякую нашому ментору Антону, що він таки вмовив мене взяти участь.
Відбір я пройшла, і офер отримала одразу після першого демо, на екваторі навчання в Академії. Тато підтримував мене впродовж всього навчання, допомагав з тими нюансами, які стосуються програмування, уважно дивився моє демо і сказав, що пишається мною. Для мене це було дуже цінно.
Спогади з дитинства vs доросла реальність: перші робочі дні
Перший робочий день був насиченим. Для багатьох інтернів мого віку компанія стає першою роботою, я ж вже працювала у технічній сфері, тому хвилювання було, мабуть, таки менше, ніж очікувалося. Я не могла дочекатися першого робочого дня, бо дуже хотіла в офіс. Роздивитися своє робоче місце, випити офісної кави з чашки з прикольним написом на кухні за розмовою з новими колегами... Все, як я собі уявляла, коли приходила в офіс компанії ще з татом.
З самого ранку почалися різні навчальні тренінги, як на проєкті, так і у компанії, активна робота ще не почалася. Вдень я знайомилася з командою, з особливостями нашого проєкту, а ввечері спілкувалася з клієнтом. В перші тижні я мала індивідуальні розмови з ним, під час яких мені розповідали про специфіку нашої роботи.
Мій ментор з Академії, Дмитро, подарував мені в честь першого робочого дня подарунок, який досі нагадує про пройдений мною шлях і про те, що тільки чекає попереду. Це чашка, проте вона особлива.
Чашка з таким написом, тому що я під час навчання була тимлідом і скрам-майстром. Мені ця роль дуже класно вдалась, тому ментор подарував мені цю чашку
В офісі дехто впізнавав мене, багато з тих людей пам’ятали мене ще маленькою, тому для мене це були нові знайомі. Буду відверта — те, що я татова донька, допомогло мені швидше асимілюватися в офісному колективі.
Зараз на проєкті ми автоматизуємо величезний і складний вебсайт. Мені подобається робота, але думки про програмування мене не залишають. Я займаюся з ментором, з яким ми підтягуємо технічні навички, потрібні для посади девелопера і, можливо, колись я зміню професію.
В даний же період я найбільше ціную стабільність. Також з колишнього робочого досвіду я зрозуміла, що люблю мати прямий контакт з кінцевим користувачем, отримувати фідбек і бачити вплив своєї роботи на людей напряму. Тому мрію у майбутньому попрацювати в цікавому стартапі, для чого точно потрібно ще набратися досвіду та знань.
Кожна нова фіча, яка давалася складно, але врешті решт автоматизована мною — великий поштовх у персональній мотивації. Одразу хочеться набрати мільйон тасок у спринт, бо здається, що тепер вдасться все.
Але наш проєкт це завжди виклик і сюрприз — ніколи не знаєш, з чим доведеться мати справу. Наразі майже всі труднощі в роботі пов’язані зі специфікою проєкту, а не коду. Я тепер вмію гуглити все, що мені потрібно.
Що б я сказала своїй дитині, яка хоче в ІТ
Наразі з татом ми працюємо в різних відділах та маємо різні задачі, тому небагато перетинаємося. Проте, завдяки йому я ще змалку знайомилася з ІТ-сферою і далі відкриваю її для себе. Не знаю, чи стане ця сфера родинною справою, але в майбутньому точно готова підтримати свою дитину у її захопленні і так само показати роботу айтівця, якщо їй буде цікаво.
Я б могла виділити такі поради зі свого погляду на те, як дорослим реагувати на інтерес дітей до ІТ:
- Не мотивуйте дитину майбутньою зарплатою. Наша сфера швидко розвивається та змінюється, через що потребує нескінченного навчання та розвитку. Якщо дитині не буде подобатися те, чим вона займається, а єдина її ціль буде заробити багато грошей — парадоксально, але, скоріше за все, це їй не вдасться. Тому що лише людина, яка щиро горить своєю справою, готова приділяти час тому, щоб розвиватися у своїй сфері. Ті, хто працюють лише заради зарплати, як показує практика, швидко втомлюються та вигорають. Тому краще заохочуйте свою дитину у тому, що справді приносить їй задоволення. І це заняття набагато ймовірніше принесе їй і достатній заробіток у майбутньому.
- Якщо ваша дитина проявила інтерес до технічної сфери — то, перш за все, потрібно визначити, який кінцевий продукт вона мріє створювати. Не вибирайте технологію за ринком вакансій, він дуже мінливий і є шанс, що популярність вибраної сфери зменшиться, а у дитини, до того ж не буде великого бажання нею займатися. Тому визначайте, до створення якого сервісу чи продукту хоче бути причетна ваша дитина, яку саме роль у розробці вона хоче виконувати, а вже тоді обирайте потрібні для цього технології та вивчайте їх.
- Не забувайте що наша сфера не обмежується програмуванням. Є безліч професій різних профілів: дизайнери, менеджери, бізнес-аналітики тощо. Якщо вашій дитині не подобається писати код, тоді, можливо, їй подобається працювати з людьми, малювати, займатися фінансами чи організацією івентів. Як вже було сказано вище, відштовхуйтеся від бажань дитини.
- Якщо вашій дитині складно дається, але при цьому бажання в неї є, — це нормально, їй просто потрібно більше часу. Підбадьорюйте її та хваліть за усі, навіть невеликі досягнення.
- Вивчайте англійську мову. Математика вважається базовим предметом для спеціалістів технічної сфери, але насправді глибокі математичні знання потрібні не всім. А ось без англійської «увійти в ІТ» практично неможливо, тому це те, чому треба також приділяти значну частину уваги.
22 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів