Життя у Хорватії

Привіт, поділіться досвідом про життя у Хорватії для ІТ-шника. Плюси/мінуси порівняно з тією ж Польщею, наприклад. Клімат, рівень життя, ціни на житло, медицина, менталітет місцевих і т.д. Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному12
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шановні представники!
Мій 17-річний син і його 17-річна дівчина цього літа в червні закінчують 11 клас української школи і планують переїхати до міста Спліт, Хорватія.
Є велике бажання навчатися та здобувати відповідну спеціальність у вашому закладі після прибуття в Спліт. Ми з чоловіком хочемо, щоб наші діти мали мирне і щасливе майбутнє без війни, постійних тривог, укриттів, постійних вибухів. На жаль, в нашому місті навчання майже завжди онлайн, нормально вчитися неможливо, а тим більше безпечно отримати відповідну професію дітям. Деякі професійні заклади вже повністю закриті. Шкода, що так у нас. Але як дорослі ми вже звикли, і дуже хочемо дати дітям можливість на МИРНЕ МАЙБУТНЄ!!!

Діти мають велике бажання вступити до вашої школи: син на архітектуру, дівчина на образотворче мистецтво. Ми готові зарахувати до 1 класу вашого закладу на ваших умовах, якщо ви надасте нам таку можливість навчання!!! Нам потрібна ваша інформативна допомога та порада:
1.Що нам потрібно, щоб вступити до вашої школи?
2. Які умови, які терміни, які документи нам потрібно вам подати, як подати документи для зарахування у ваш заклад, що потрібно зробити?
3. Також повідомте, в яких районах зможуть перебувати діти, чи є заклади для проживання чи ні.
4. Чи варто оформляти тимчасовий притулок чи відкривати навчальну візу для своїх дітей?

Можливо, у ваших закладах є можливість платного навчання дітей? Ми готові розглянути різні варіанти, якщо ви можете хоча б щось нам запропонувати. За кілька тижнів ми плануємо приїхати на тиждень до Спліта, щоб детальніше познайомитися з містом та навчальними закладами та вибрати варіанти подальшого навчання для наших дітей.
Дякую за розуміння та сподіваюсь запропонуєте альтернативний варіант для дітей!!!

З повагою капітан служби судової охорони
Людмила Алексашкіна
0972787618
0978047352

В зарахуванні відмовлено. Успіхів у навчанні.

Всім привіт! Створили канал для найпоширеніших питань по податкам в Хорватії, на підставі запитів підприємців.
Приєднуйтесь, відправляйте друзям та додавайте в дірект питання, які ще не розглянуті, будемо додавати розгорнуті відповіді на каналі — t.me/Croatia_IT_UA_chat

Можете сказати скільки % податків і соц. внесків в Хорватії треба платити умовному фрилансеру з 100к євро на рік?

Є спрощена система оподаткування для підприємців — Paušalni obrt (сума % податків і соц. внесків складає — 8,6%), але на ньому річний ліміт доходу — 40 тис. євро на рік.

з 100к євро на рік

В Хорватії при такому рівні річного доходу реєструють doo (аналог українського ТОВ). На doo приблизна effective tax rate складає — 17,5%, в залежності від видатків, які застосовуються на даному підприємстві.

якщо є діти — рекомендую ще порівнювати школи Хорватії та Польщі
в цілому в мене враження позитивне від хорватської школи
нам пощастило — нова початкова школа біля самого будинку. дитина пішла в перший клас, йому додатково поставили заняття хорватської (десь 2-2.5 місяці) і в прнципі він дуже скоро почав розуміти що йому кажуть вчителі. неможу сказати що клас маленький — 28 дітей. якогось булінгу українських дітей немає(принаймі зараз) — вже багато разів місцеві запрошували його на день народження(та і взагалі хорвати гарно ставляться до українців — бо багато хто з них ще пам’ятає війну). Спочатку мій був єдиним українцем в школі, пізніше ще декілька українців приєдналось (і після цього у дитини почався регресс у вивченні хорватської мови:))).
Вчителя привітні, але дітям розлабитись та сідати на шию не дають. більша частина молоді і непогано розмовляють англійською.
В класі також навчається хлопчик з аутизмом — до нього приставлений додадково асситент.
Вцілому дитині школа подобається і завжди із задоволенням йде до школи. Але мій дуже дуже потребує спілкування — тому він за будьякий кіпіш аби з іншими дітьми.
ще в 2022 я придивлявся до Іспанії — але почитав відгуки про їхні школи і відкинув ідею з Іспанією

Ви в якому місті проживаєте і як вам благоустрій вцілому?

Добрий день, Максим! Вибачте, що вас турбую, можливо інформативно зможете допомогти.
Мій 17-річний син і його 17-річна дівчина цього літа в червні закінчують 11 клас української школи і планують переїхати до міста Спліт, Хорватія.
Є велике бажання навчатися та здобувати відповідну спеціальність у вашому закладі після прибуття в Спліт. Ми з чоловіком хочемо, щоб наші діти мали мирне і щасливе майбутнє без війни, постійних тривог, укриттів, постійних вибухів. На жаль, в нашому місті навчання майже завжди онлайн, нормально вчитися неможливо, а тим більше безпечно отримати відповідну професію дітям. Деякі професійні заклади вже повністю закриті. Шкода, що так у нас. Але як дорослі ми вже звикли, і дуже хочемо дати дітям можливість на МИРНЕ МАЙБУТНЄ!!!

Діти мають велике бажання вступити до вашої школи: син на архітектуру, дівчина на образотворче мистецтво. Ми готові зарахувати до 1 класу вашого закладу на ваших умовах, якщо ви надасте нам таку можливість навчання!!! Нам потрібна ваша інформативна допомога та порада:
1.Що нам потрібно, щоб вступити до вашої школи?
2. Які умови, які терміни, які документи нам потрібно вам подати, як подати документи для зарахування у ваш заклад, що потрібно зробити?
3. Також повідомте, в яких районах зможуть перебувати діти, чи є заклади для проживання чи ні.
4. Чи варто оформляти тимчасовий притулок чи відкривати навчальну візу для своїх дітей?

Можливо, у ваших закладах є можливість платного навчання дітей? Ми готові розглянути різні варіанти, якщо ви можете хоча б щось нам запропонувати. За кілька тижнів ми плануємо приїхати на тиждень до Спліта, щоб детальніше познайомитися з містом та навчальними закладами та вибрати варіанти подальшого навчання для наших дітей.
Дякую за розуміння та сподіваюсь запропонуєте альтернативний варіант для дітей!!!

З повагою капітан служби судової охорони
Людмила Алексашкіна
0972787618
0978047352

капітан служби судової охорони

звідки гроші на навчання дітей? прошу прозвітувати. згідно декларації грошей нема.

Ми з чоловіком хочемо, щоб наші діти мали мирне і щасливе майбутнє без війни, постійних тривог, укриттів, постійних вибухів.

тоді чому не скористаєтеся котрактом 18-24 з 2-ма млн виплат?

А як контракт допоможе? Щось не бачу зв’язку

Живемо другий рік в Хорватії, Спліт. До плюсів можу віднести клімат, море, гори, людський фактор, digital visa. До мінусів: влітку — нереальна спека, велика кількість туристів, ціни на продукти та оренду житла, проблема з парковками, відсутність якісного сервісу.

Ціни в мережевих супермаркетах ± як в Польщі

Цифри ± такі ж, але в Хорватії в євро а в Польщі в злотих

Ви маєте на увазі 1:1, тобто батон 3зл у Польщі проти еквівалентного батону за 3Є у Хорватії?

Грубо кажучи ± так і є, якісь товари ~1:1 якісь ~1:0.5, і в Польщі ще багато знижок, майже завжди і майже на все, через це сумарний чек можна прирівняти як ~1PLN : 1EUR

у польщі не було до омтаннього часу ВАТ на підставові продукти вже поверпають порступово юя продаю у Польші укр олявже повернули %, паливо на азс у Хорватії вже дешевше ніж у Польщі

у польщі не було до омтаннього часу ВАТ на підставові продукти вже поверпають порступово юя продаю у Польші укр олявже повернули %, паливо на азс у Хорватії вже дешевше ніж у Польщі

Закинув у ChatGPT ваш комент, ось що він видав:

Здається, автор тексту хотів сказати, що в Польщі до недавнього часу не було податку на додану вартість (ПДВ) на основні продукти, але тепер цей податок поступово вводять. Також автор згадує, що ціни на паливо на заправних станціях у Хорватії стали нижчими, ніж у Польщі.

Сьогодні заправляв 95 на Orlen в Кракові по 5.99 PLN (1.4 EUR). VAT 23% мені повернеться. В результаті маю 4.61 PLN, що є ~1.08 EUR (що, до речі, менше ніж в Україні, хоч там я мав максимально аналогічний legal setup, sic!). Гугл каже, що в Хорватії зараз середня 1.55 EUR, що й без повернення податку більше ніж в Польщі.
Я хз кароч.

в порівняні з ким? Дорога у співвідношенні рівня доходів по країні і цін на послуги та товари. Приміром оренда пристойного житла (одна спальня) в Спліті від 600 — 1200, продуктова корзина — 600-800 євро.

Продуктовий кощик на одного?!?!?!

Блін, ціни як в Остіні :) мені Хорватія здавалась дешевою коли відпочивати туди їздив :)

на двох звичайно, дешевою вона була до вступу в шенген можливо і то сумнівно (ми відпочивали 3 рази протягом 2015-2020 років

А ну на двох, це норм. Не те щоб дорожче ніж в Україні :)

нереальна спека

Сміється техаською...

Мда, да что они знают о жаре....

А чим дв це плюс, якщо він не веде до паспорта і навіть не дає нормально довго жити в країні? 🤔

Тим що не платиш податків в Хорватії, щодо паспорта то так

В Хорватії можна два роки не платити податків? Можна детальніше, я думав віза лише на рік

Віза на рік, а далі виїзджаєш, і через півроку по новому подаєшся

Наразі закон здається прийняли що номад 18 місяців, проте я не чув на ділі.

Та краще платити податки, тим паче пушуальний там як в Україні по %, і мати паспорт і не кочувати по різним країнам кожен рік-пів року. Так що для мене той формат візи який зараз є скоріше мінус, ніж плюс. В Португалії краще номанд з перспективою громадянства.

я на номаді був лише 1 рік, рік на ТЗ, а наразі на хорватському обрт (наш ФОП)

А хорватський обрт (я про нього писав вище) дає підстави для легалізації після ТЗ? Ну чи з ТЗ перейти на щось більш прогнозоване.

по закону який в цьому році прийнято то наче так, але на ділі поки не ясно (є певні умови: мінімальний оборот та наймані хорватські працівники), інший варіант d.o.o. (це ТОВ) — статутний 26 тис, і на кожного іноземця три місцевих працівника — це 100% легалізація (дає право перебувати на території Хорватії) ну а бо ще blue card (робота в хорватській компанії) це все можна зробити на ТЗ чи після ТЗ (воно тут діє вже 4 рік) ходять слухи що й ТЗ можуть зарахувати в строк проживання, побачимо.

наймані хорватські працівники

Вже закривають дорогу до легалізації для типового гребця.

А є щось для розробників, а не бізнесменів? Але щоб не працювати в хорватській компанії. Знову таки, щось подібне до ФОП в Польщі/Чехії/Португалії. Там хоч з Зімбабве працюй, лише податки плати і тримай ВНЖ/ПМЖ/Громадянство

Придивляюсь до цієї країни, також цікавлять відгуки тих, хто вже встиг спробувати місцеве життя на смак.

Там там офігенно, особливо якщо недалеко від узбережжя.

Море і гори, мʼякий клімат, багато сонця, приємна мова, відмінна екологія у результаті дбайливого ставлення до природи.

відмінна екологія

В загребі смог побільше кракова...)

так мова про узбережжя же ж
уточню: морське =)))

кому сдался тот загреб с таким то морем?

ну незна. туристів влітку нема. нерухомість не скакає в ціні.

туристів влітку нема.

минус

нерухомість не скакає в ціні

минус

если серьезно — то не иметь доступа к такому красивому морю — это огромный минус для потенциального города, когда в 3 часах есть такое лазурное море.
Ну и я просто люблю курортные города, жизнь бурлит!

Відвідайте ті курортні міста зараз, зимою. Життя бурлить так, що аж повіситися хочеться. Дощі, вітри. Мрія.

Ну думаю дубровник мертв, да, тысяч 10 людей остаётся, но он не перестаёт от этого быть красивым. А сплит очень даже большой, да и сколько там того несезона, 4 мес?

спліт, зима 2024 все норм. не нагнітайте...

пиздьож та провокація©

Рекомендую Загреб, поряд є гора з лижних треком. Є шикарний парк Максимір і зоопарк близько центру. Справжній базар з якісними продуктами і продавчиня в хустинах з сіл. Зустрічаються старші пани в капелюхах. Класні ресторани з місцевою і боснійською кухнею, всі стандартні розваги характерні для столиці. Дружні люди. Тільки теплі спогади про рік проживання там.

Дякую! Планую відівідати столицю цієї зими

Дуже цікаво, чому тільки рік, які причини виїзду та куди обрали шлях далі?

Був контракт в університеті тільки на рік. Але я б не лишився там через близкість Сербії, де гарантія що вони не почнуть пробивати коридор до моря?

Можливо тому що Хорватія в НАТО? Яке море, Сербія з Косово не може розібратись.

Не знаю, відгомін війни 1991-1995 ще досі витає там в повітрі, часто по дорозі трапляються обстріляні хати.

гора з лижних треком

цікавий хібащо для початківців
враховуючи те що зими в Загребі теплі (цієї зими сніг лежав лише тиждень, а в лютому я вже вдягнув весняну куртку), а гора невисока — то кататись на лижах вже краще їхати в іншу країну поблизу

В протасовом2 ярі теж є пора.
І в вищгороді

ціни на житло

Ціни на житло абсолютно огидні, по 100 кілоєвро руїни просто.
Наче це центр Німеччини чи Австрії.

Країна далі від 2км від моря практично не існує крім столиці.
Навіть топові міста типу Спліт залишили таке собі враження, коли їх головний стадіон на гугл-мапс такий класний, а вживу проржавів та мало не розвалився.

Я 5 діб пробув в їх країни, подивився кілька годин ціни на нерухомість і дивитись в ту сторону взагалі не хочеться. Останній раз коли приваблювала Хорватія — 10 років назад, коли думав чи не злітати туди якось на відпочинок замість Турції/Єгипту.

Ціни на житло абсолютно огидні, по 100 кілоєвро руїни просто.
Наче це центр Німеччини чи Австрії.

За 100 кілоєвро навіть у Києві не купиш нормальне житло. А в Німеччині або Австрії не вистачить на велику ванну, не те, що на всю квартиру :)

/me: купую 126 кв.м. в Іспанії за 55к, до моря 7хв машиною :)

либо это дыра либо в одном месте на планете правила рынка не работают и ты взломал систему, что более вероятно?

Просто такой рынок. И это еще не самое дешевое т.к. фильтр по критерию «лифт» шел, соотв все 4-этажные «хрущи» поотетали из поиска. Конечно не мегаполис, а городок на 10к людей. В мегаполисах и столице можно такое выбрать, что и ляма евро не хватит.

Nules, но там кругом плюс-минус одинаковые цены (Borriana, Vall de Uxo, Moncofa, etc)

чет там вокруг вообще ничего нет и до крупнее городов вроде неблизко. Что там делать то?

40 хвилин автівкою до 3-го найбільшого міста Іспанії.

ну 50хв каже. Ну може, але годину туди-сюди часто не поїздиш

В Києві деякі так на роботу їздять 😁

Тоже что и везде: жить, работать, в море купаться.
На выходные будем ездить и в Валенсию и в Кастеллон за всяким.
Во всяких центрах Киева я пожить успел, смысла в этом не нашел.

тогда уж если жить в селе — то в своем доме. Чтоб земля была, в своем дворе посидеть и тп. В квартире чет в селе грустновато как-то наверное. Ну кому что нравится, конечно

У нас меньше месяца было на прилететь, осмотреться и пойти на сделку, квартир в списке были сотни, просмотров за десяток зашло, выбрали пару и ждем документы/сделку.

С домами все сложно. Их мало, они убитые, очень сложно отделить от таунхаусов узких, сильно раскиданы и т.д. Их нужна выбирать уже с места на протяжении следующих там пол-года, рашем за пару недель не выйдет. Плюс по бюджету нормальных вариантов не было, там выбор появляется на 100к, за 60к это тупо вертикальные таунхаусы с лестницами.

Потому сначала квартира, потом дом будет. Прыгать в очередную аренду желания не было никакого, надоело в чужом жить

жилье стоит столько сколько стоит
но спасибо что поделился, интересно видеть разные варианты

Я пока не понял как некоторые испанцы ставят цены, по-моему хаотично.
Протыкивал жилье в Валенсии по 200-300к — выглядит так же тупо как и по 100-150к.
Покрасить стены в белый цвет не поп-корн и обставить в стиле икеи — недостижимая роскошь.

В Италии кстати жилье стоит похожих денег: с бюджетом в те же 55к евро можно пытаться смотреть квартиры с лифтами, правда площадь будет около 70 кв.м. (Генуя или от Рима ниже).

либо это дыра либо в одном месте на планете правила рынка не работают и ты взломал систему, что более вероятно?

Там реально є такі ціни
www.idealista.com/en/inmueble/98810798
Хоча є й нюанси — Built in 1957 і може ще якісь місцеві сюрпризи, які ми не знаємо. Наприклад, ремонт потягне на 300-400k :)

Та чого 300-400к, сразу б написали 3-4М євро. Тут же люди багаті, квадратний метр водоемульсіонкою красять по 100 євро мінімум.

Нюанси є що в деяких квартирах окупанти живуть, але вам про те скажуть тому що подивитись її неможливо (і зазвичай напишуть в тексті або фото в середині не зроблять).

Іноді рідко трапляється соціальне житло аля «для бідних сімей з пропискою в місті Х що живуть там мінімум 1 рік вже».

так я не обвинял его во лжи, просто всегда есть причины почему стоит определенный ценник

В ЖК «Варшавский» в Киеве квартиры вполне себе дешевле сотки, отличное место

В ЖК «Варшавский» в Киеве квартиры вполне себе дешевле сотки, отличное место

Трикімнатна квартира з ремонтом і паркомісцем менше сотки євро?

Трикімнатна квартира з ремонтом і паркомісцем

хто ж у Києві купляє таке? там однушки без ремонту беруть, а машину під домом на пустирі тулять :)

Ну просто шикарне. Околиця міста, а щоб в нормальний Київ виїхати — по таким прооообкам в час пік продертись

Что такое «нормальный Киев»? Все нужное для жизни на венике есть

Хорватия 4 года свое отвевала в 90х за независимость, и там был такой же п****ц от запада, оружие не дадим решайте мирным путем. И только позже дали когда поняли как и с Украиной что проще дать чем нет

Хвала!
Такой чистой воды с бирюзовым оттенком найти оч сложно по миру, особенно учитывая низкую влажность, сухая жара оч неплохо переносится

Плюси:
— Клімат, екологія, особливий кайф — це узбережжя. В літку спека та багато туристів, але це вже на любителя. Іноді буває вітер Бура, досить не приємна штука.
— Місцеві дуже відкриті, пережили страшну війну і максимально підтримують українців.
— Русні в 23 немає взагалі і це жирний плюс
— Помірні ціни на житло якщо довгостроково
— Ідеальні дороги
— Тут час йде реально довше, на узбережжі так точно, але це знову ж таки на любителя
— Шенгенська зона

Мінуси:
— Високі податки
— Ціни значно виросли після переходу на євро
— Війна може спалахнути знов, хоч Хорватія і в НАТО, але армії своєї майже немає
— Медицина, треба шукати норм лікарів або приватних
— Ціни на продукти досить високі і немає такого вибору як в Польщі
— Далеко від України

З плюсами погоджуюсь, божественна країна. До мінусів теж можна адаптуватись, Хорватія пропонує програму Digital Nomad, де учасник не набуває податкового резидентства країни. Якщо нормального лікаря знайти, то прям топчик. Продукти трохи дорожчі, так, але дуже якісні, і якщо добре пошукати, все можна знайти. Війна навряд чи, у Хорватії немає войовничих сусідів, і одна з найбільших у Середземному морі військова база НАТО. До України значно ближче, ніж Італія, наприклад, от туди добиратись важче було. В Хорватію є достатньо перевізників щоб і посилки передавати і добиратись з великих міст.

Хорватія пропонує програму Digital Nomad, де учасник не набуває податкового резидентства країни

Здається можна перебувати рік і потім треба виїзжати на півроку, можливо щось не так зрозумів.

у Хорватії немає войовничих сусідів

А як же Сербія?

Здається можна перебувати рік і потім треба виїзжати на півроку, можливо щось не так зрозумів.

саме так

Сербія, Чорногорія, половина Боснії. Вони все ще хочуть справедливості й виходу до моря :)

У Чорногорії є вихід до моря і не дуже воеи войовничі.

Боснія теж велодоріжку до моря має )

Подскажите на каком сайте можно долгосрочную аренду домов поискать?

Njuskalo — аналог OLX
На маркетплейсі в фб

Хорватія пропонує програму Digital Nomad, де учасник не набуває податкового резидентства країни.

Так через рік по попросять на вихід, що ж тут доброго? Треба циганщиною займатися, і паспорт завжди буде синій з сумнівними перспективами по продовженю.

— Війна може спалахнути знов, хоч Хорватія і в НАТО, але армії своєї майже немає

З ким війна? Сербія значно слабша економічно і теж вже потихеньку цивілізується у бік ЄС і НАТО. Боснія навіть і поруч не стояла, Словенія та Італія — бро, Чорногорія — також.

А obrt з пушуальним? Там геть копійки

Плюси
— привітні місцеві
— дуже гарні парки / нацпарки
— чисте море
— клімат (крім зими і липень-серпень)

Мінуси
— холодні зими, рідко де є адекватне опалення у квартирі
— середина липня/серпня — дуже жарко, тонна туристів, високі ціни
— державна медицина — приходиш і тобі кажуть що найближчий візит за 1.5 місяця, але померти б не мали дати
— рідко де оптика, через гірську місцевість мобільний інтернет такий собі
— вузькі пляжі, майже нема піщаних

— холодні зими, рідко де є адекватне опалення у квартирі

В Загребі все ок з опаленням, плюс там близько є гора де на лижах можна спукатися і сніг часто взимку в самому місті.

— вузькі пляжі, майже нема піщаних

Так це дуже на любителя.

— середина липня/серпня — дуже жарко, тонна туристів, високі ціни

Це для узбережжя актуально тільки, чи для всієї країни? Загреб, наприклад, як в цей період? Чув, що в ньому в ці місяці легше, бо всі їдуть до моря

моніторте середньомісячну температуру, субєктивно біля моря у спеку легше, банально можна скупатися

Я мав на увазі не спеку, а туристів і високі ціни

Плюси порівняно з Польщею:
1. Ніколи не воювали проти українців.
2. Море, гори, клімат.
3. Балканська кухня.
4. Близькість до Італії і Греції.

Сьогодні прочитав:

Відомий проросійськими поглядами президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що гасло «Слава Україні» має таке ж походження, як і вигук хорватських усташів — крайнього правого угруповання, яке діяло в країні під час Другої світової війни.

Під час церемонії вручення нагород міста Загреба Міланович прокоментував журналістам використання правими силами гасла усташів «За дім готові», яке офіційно заборонене у Хорватії.

«Нема різниці між „За дім готові“ та „Слава Україні“. Це — вигук найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами й убили тисячі євреїв, поляків... Не хочу таке чути в Хорватії», — заявив він.

«Мене не цікавить, що деякі лідери „підсіли“ на нього. Хай вигадають інше привітання», — додав хорватський президент.

Зазначимо, що гасло «Слава Україні» (та відповідь «По всій землі слава») існує щонайменше з ХІХ століття, а поширення набуло ще в Армії Української Народної Республіки початку ХХ століття, звідки перейшло до пластових організацій.

Нагадаємо, президент Хорватії й раніше неодноразово робив проросійські заяви. Приміром, у січні він закликав не порівнювати ситуацію Косова з анексією Криму, заявивши, що Крим ніколи більше не буде українською територією.

Таке ж проросійське кубло, як і Чорногорія з Сербією (про Албанію не знаю). Купа ностальгуючих за югославським совком місцевих, росіяни почуваються в цих країнах, як вдома.

Прожив майже 3 місяці в Хорватії, такого взагалі не помітив. Навпаки — багато хто пережив війну і дуже співчувають нам. Не зустрів нікого хто підтримує москалів.

Підтверджую, прожив більше року в Хорватії, і тільки найкращі враження. Місцеві люди цікавились справами, і висловлювали підтримку і не схвалювали дії русні. Один дідусь в обміннику сказав таку фразу «Ми довго шукали хороших сербів, а знайшли війну. Не шукайте хороших росіян»

Русні зустрічав дуже обмаль (Спліт), тому лояльність до них місцевих не було нагоди спостерігати.

Албанія не виносить Сербію, але до рузьких нейтральна. Але цього року ввела візи для останніх..

Так, це звичайно зашквар Хорватії.

В Хорватії парламентська республіка, і реальний політичний вплив має прем’єр-міністр Андрей Плєнковіч. Він досить проєвропейський і проукраїнський політик. Президент це більше говоряща голова, і зустрічав в хорватській пресі, де порівнювали його з якимось непорозумінням.

Політичні фріки є усюди. Питання тільки у впливі та підтримці населення їхніх ідей.

Місцеві дуже високі на зріст. Відвідував тільки Спліт в якості туриста. Всюди віяло руснявим духом, говорячи про менталітет. Переважно траплялись смурні та невідзивчиві люди з роздутим его. Задля релокації не радив-би.

Місцеві дуже високі на зріст.

Хіба це погано?

видимо частенько хотелось осадить эго местных, но что-то, блин, мешало )

Я українець і поважаю культуру країни яку відвідую. Проекції можете залишити собі.

українець без почуття гумору, то не справжній українець

Я ніколи не сприймаю потуги жартувати мовою окупанта. І Вам не раджу.

нет никакого «языка оккупанта», есть поехавшие головой псевдопатриоты в вышиванках

З Вами все зрозуміло. Не думаю, що є сенс дескутувати на цю тему. Коли ворог використовує мову як привід оккупації, тільки колаборант може відстоювати його позицію.

московитам не нужен повод
были бы танки, а повод всегда под рукой
смотри Финляндию, Польшу, Чехословакию, Грузию, Афганистан и так далее

лично я сужу людей за поступки, а не за то, на каком языке они выражают свои мысли
знаю массу людей, которые сейчас с оружием в руках защищают Украину и при этом разговаривают на русском языке
а многие из них сложили уже свои головы

а пиздаболы в вышиванках тем временем сидят в комментах и рассуждают на тему добра и зла

I’m big in Japan. До речі так і москалів мало.

Чому Ви вирішили, що це погано?

траплялись смурні та невідзивчиві люди з роздутим его

То мабуть чехи у вiдпустцi — вони обожнюють Хорватiю :)

Тільки найкращі враженні від людей у Спліті, вони культурні, привітні, і усміхаються. Трапляються, звісно, вредні, або малолєтки кидають сміття, таких досить обмаль, це швидше вийняток. Також, якщо спілкуватись хорватською, то одразу отримуєш +5 до харизми.

Дуже цікаво, як наші враження відрізняються. Проте, я там був лише місяць і не в туристичний сезон (в листопаді). Можливо в сезон та в інші строки перебування досвід би відрізнявся.

Листопад-лютий, як правило, в Спліті мертвий сезон. В цей період місцеві потерпають від холоду і кутаються хіба. Поза вулицею не сказав би, що вони якось інакше поводились. Працівники магазинів, банків, поліції, пошти, обмінників, кафе, ринків теж ніби адекватні. Можна поцікавитись, в чому було помітно прояв похмурості та іншого?

Звичайно. Я помічав відстороненість та непривітність, коли намагався завʼязати діалог з місцевими, нажаль, документальних підтверджень надати не зможу, але стійке відчуття що мені там не раді я часто (проте не кожного разу) виносив з продуктового магазину чи кавʼярні. Я не можу назвати неадекватним угрюме чи непривітне поводження, можливо, комусь просто не сподобалась моя пика.

Дякую за пояснення. Відвідуємо магазини і магазинчики для місцевих, то люди частенько місцеві самі пробують по смолтокати, попитати щось і пожартувати. Не завжди, звісно. Інколи просто заклопотані. На рахунок кав’ярень, тут хорвати ходять у свої кафешки, а туристи у свої. Справа в тому, що хорватська класична кав’ярня — це більше місце для розмови, там максимум можна замовити каву, пиво, ну ще може сік, і туди ходять переважно сусіди обговорити свої хорватські справи. Якщо незнайомий їм хорват заходить, на нього теж не дуже звертають увагу.

На рахунок кав’ярень, тут хорвати ходять у свої кафешки, а туристи у свої

Ходив у Хорватську, бо дешевше 😂
І нічо

Особенно это заметно с девушками, просто нереально насколько в среднем выше украинок

Підписатись на коментарі