Якщо ФОП отримує гроші на Wise або Payoneer, то має платити 5% або 18%?

З’явилась стаття на AIN.UA.
Що думаєте з цього приводу?
Чи планує Податкова якось це відслідковувати?
Чи будуть додатково нараховувати відсоток, у банку, при переказі?
Чи це просто один із вкидів?

Якщо коротко:

ФОП, який отримує оплату за контрактом на рахунки WISE, Payoneer та Revolut, має в Україні сплатити не 5% єдиного податку, а 18% податку на доходи та 1,5% військового збору

Роз’яснення податкової від 12 травня 2023 року:

гроші, які фізична особа підприємець отримує за зовнішньоекономічними контрактами і зараховує на рахунок, відкритий у системі WISE (або Payoneer та Revolut), а не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, не включаються до доходу ФОП, але оподатковуються за правилами, встановленими для фізичних осіб.

Таким чином ФОП має сплачувати не 5% єдиного податку, а 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Пресслужба Державної податкової служби України, опубліковано 12 травня 2023 о 12:03

але

Зауважуємо, що питання віднесення переказів за допомогою сервісів WISE/REVOLUT/ PAYONEER до грошових розрахунків відноситься до повноважень Національного банку України.

Тобто налогова не проти, щоб платили 18% замість 5%, але це взагалі не їх справа.

Вони просто хочуть крізь банки ще обілетити людей. Це десь мінус 2% ще, а так мабуть 3%

А все тому, що наша держава трохи недорозвинена. Хочеш нормально працювати та сплачувати податки, а потім читаєш такі «розумні» закони і пояснення і бажання зникає.

Працюю з Грузії, тут дохід отримуй куди хочеш, навіть на українську карту, абсолютно пофіг, головне декларувати і сплачувати податок, а наші як завжди 🫠

ФОП, який отримує оплату за контрактом на рахунки WISE, Payoneer та Revolut, має в Україні сплатити не 5% єдиного податку, а 18% податку на доходи та 1,5% військового збору

Логічно, бо це рахунки фізособи а не ФОП
Питання для чого тоді тримати ФОП взагалі

Бо якщо отримувати гроші на особисті рахунки регулярно, це буде вважатися прихованою підприємницькою діяльністю (якщо дізнаються, звичайно)

Не буде якщо за рік не більше 2х робіт/контрактів

Ще й врахуванням курсу гривні через рік і податки можуть бути вигідні

А хіба податкова бачить рух на Револют/Вайз/Пайонір?

От якщо просто взяти пластик того ж Пайонір, і ходити з ним в той же Сільпо, не заводячі гроші в Український банк взагалі?

Який тоді процент податку?

А хіба податкова бачить рух на Револют/Вайз/Пайонір?

Доступу у податкової немає до таких рахунків, але є автоматичний обмін інформацією (CRS) — dou.ua/forums/topic/31853

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Нещодавно вийшло знову роз’яснення податкової що стосується отримання доходу ФОП платниками ЄП через Payoneer, Wise, Revolut, PayPal тощо. Податкова вказує, що: якщо кошти, отримані від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, та в подальшому перераховуються на рахунки, відкриті у банківських установах в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу ФОПа платника єдиного податку.

А з PayPal здається так не получиться. Чи Я помиляюсь?

А з PayPal здається так не получиться. Чи Я помиляюсь?

Якщо Ви плануєте робити саме так, як вказано в даному роз’яснення, то з PayPal так теж можна. Але, рекомендую надати по даному питанню від Вашого ФОП запит на ІПК до ДПС. Це так, щоб була 100% гарантія. До цього є певні нюанси, які треба враховувати, щодо будь якого рахунку. Напишіть нам на телеграм, більш детально розпишемо.

Та 5 платіть та не морочте собі голову...скажуть більше заплатите більше)

Кмітливі люди вже давно громодяни Кіпра...коломойский ітд. Але насправді якщо ж договір про виключення подвійного податкаобкладення то якщо ви в платили 5% в одній країні і 50% в іншій, це значить що в другій країні ви можете платити 45%.Якось так це працює, або 50 в одній і 0 в іншій, здається якось так.

ФОПівські податки я знаю як платити, а як платити 18%? Підкажіть, яка це форма?

Податкова річна декларація
Подати до 15 каітня

Як декларувати доходи WISE щоб платити з них

18% ПДФО та 1,5% військового
збору. Яка це має бути декларація? Чи можна її подати через кабінет платника податків?

В квітні декларацію
Податки за курсом минулого року

Ну значить українська податкова вирішила отримувати 0% замість 5%.
В Польщі люди перешли на польські ФОПи по ініціативі польської податкової,
а в багатьох інших інших країнах перейдуть по ініціативі української податкової.

та думаю вже за це, щоб становитися резидентом іншої країни

Ну я трошки раніше ще думав щоб в цьому році відкрити місцевий ФОП/ТОВ, 2024 рік зробити податкову історію, на початку 2025 набрати іпотек. А тепер так точно треба

Вам-то что переживать? Покажите им свои реквизиты счета в бельгийском банке

Ось тут податкова відверто бреше та маніпулює

Одночасно зауважуємо, якщо кошти, отримані за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані на рахунок, відкритий у системі WISE, а не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, то такі кошти не включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків — фізичних осіб.
Чи будуть додатково нараховувати відсоток, у банку, при переказі?

Не будуть — банк не займається нарахуванням податків.

Я працював одночасно як фоп і не фоп
З фопа фопове

А з іноземного доходу 18
Але мав 2 різні контракти

Віддайте кесарю кесарєве

18 якщо не на фоп

В тому неграмотному роз’ясненні використали пункт із застарілої постанови НБУ про те, що оплати за ЗЕД контрактами мають приходити на рахунок в українському банку. Але в той же час є закон про валютні операції, яким дозволено приймати гроші на закордонні рахунки і там же вказано, що положення цього закону мають пріоритет над всіма іншими, тим більше над підзаконними актами. Та й в податковому кодексі нема підстав вважати оплати не в український банк як дохід фізосіб.

ви трохи помиляєтесь, картка wize, Payoneer не є вашим банківськими рахунком.

ФОП на єдиному податку може приймати кошти тільки на банківський рахунок в Україні.
ФОП на загальній системі регулюється інакше.

З приводу того, що вважається доходом фіз особи — питання до податківців, навіть біткоїн може вважатись як дохід фіз особи. Чи бартер. Це декларується або загальна система, або дохід фіз особи.

У мене бізнес вайз — рахунок у банку. Але й електронні гроші тепер прирівнені до банківських.
а про фоп єп тільки на укр банк — це невірна позиція тих людей, що готували розяснення, вони не врахували нещодавні зміни законодавства.

292.1. Доходом платника єдиного податку є:

1) для фізичної особи — підприємця — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті.

Ну зі змінами я не знайомий, прочитав tax.gov.ua/...​lni-podat/edynyi-podatok

Якщо тлумачити цей єдиний пункт то тут не вказується, куди мають приходити кошти взагалі.
Можливо є інші закони, які то регулюють.

До речі, я все життя робив помилку — не віднімав сплачений ЄСВ від доходу.... Ну типу сплачував трохи більше ніж мав би.

Якщо ж віднімати, то виходить податків ми сплачуємо 37% а не 41.5% на загальній системі. А то і менше, бо для ЄСВ є верхній ліміт.

Все таки сервіс бухгалтерських консультацій, як taxer.ua, досить непогана штука і не дорого.

Тобто грубо кажучи, ФОП на загальній системі, сплачуючи всі податки з зп умовних 5к сплачує 28.16% з гарним соціальним внеском.
10к — 23.69%

правильно, той пункт в ПКУ вимагає тільки «в грошовій формі», а про цю форму далі діють регуляції законів щодо платіжних послуг та про валютні операції

ви трохи помиляєтесь, картка wize, Payoneer не є вашим банківськими рахунком.

Wise точно є.

Ок, бізнес акаунтів у мене не було

картка wize, Payoneer не є вашим банківськими рахунком

Пропоную наступне: я вам скидаю банківські реквізити (IBAN / SWIFT) — а ви на них скидаєте 1000$ і я показую вхід цих грошей на Wize (персональний, навіть не бізнес).

Планировать отслеживать будут. Получаться думаю будет также как со всем что планируют в Украине. Даже когда будет обмен информацией с банками. По моему опыту люди в налоговой, которые трекают что ты там заплатил (раньше они назывались налоговые инспекторы) максимум могут сравнить цифры в декларации и то что реально ты заплатил. Помню было 2 месяца когда Зеленский разрешил не платить ЕСВ. Я не платил, но в годовом отчёте ЕСВ указал по ошибке что платил. Мне минус вписали в электронном кабинете. Пытался это исправить, была серия звонков в налоговую, серия поездок туда. Никто ничего не знает, все направляют на другие телефоны и в какой-то момент цикл редиректов замыкается. При личном общении сказали какое-то заявление написать на бумажке и кинуть в ящичек в отделении. Естественно это ни к чему не привело. Короче решил просто заплатить и забыть. Единственное что понял что там тупо «украинские индусы» сидят которые только цифры а разных колонках могут сравнивать.

Сам сразу решил с очевидно мутными wise схемами не связываться. Серьезные дяди сверху позаблочили все переводы и заламинировали курс доллара не просто так, чтобы какой-то проактивный Васян с галеры по совету финансовых консультантов открывал вайзы и наебывал систему. Налоговая ОПГ из другой весовой категории чтобы пользоваться wise и доказывать что это норм согласно законам

Причому скоріш за все усі ці розрахунки робляться автоматично, а не людьми.

Не забувайте про обмін податкової інформації з США, wize теж зможуть трекати

Відсутній відкритий рахунок у системі WISE, але роботодавець відправляє оплату на валютний рахунок ФОП через систему WISE.

то й що — зараховується все одно по свіфт на рахунок в укр банку

Я думаю, что я был прав изначально, когда говорил еще в середине 2022, что получать деньги на вайз и быть белым и пушистым фопом нельзя, к чему привыкли галерные айтишники. И если всё же получаешь деньги на вайз, в крипте и т.д., не надо сообщать о них налоговой, целее будешь. Налоговая сейчас работает по самым законопослушным, которые сами на себя донесли, что сделали что-то, что можно трактовать двояко. Такую трактовку мы сейчас и видим.

А дальше — «законопослушным» налоговая начнет доначислять налоги до уровня 18+1.5%, возможно еще пени насыпет за период недоплаты. Начнется это уже с 1 июля 2023, когда разрешат проверки.

А хитрые схемщики продолжат заниматься арбитражом криптовалют, гоняя десятки-сотни тысяч гривен на личные карты и ничего им не будет. Они же не лохи, а четкие пацаны, война все спишет. :)

В Україні нічого не зміниться, поки чесні платники є «лохами», а ті хто накрав — «еліта з яхтами» та шановні громадяни.

По темі — можна сплатити 18% + 1.5% як ПДФО, подати декларацію раз на рік та спати спокійно. Мабуть можна.

Я же не против, оставайся честным плательщиком, спи спокойно. Плати 5% вместо 2%, потом 18+1.5% вместо 5% и так далее, лишь бы тебе нравилось. :)

Можешь еще жизнь положить на «изменение страны». Мне 31 год, я за это время тут наверно уже 3 волны пассионариев повидал, кто «страну менял», а если еще с родителями пообщаться моими, так они еще несколько волн таких вспомнят — передовиков производства и ударников труда, всяческих идейных строителей БАМа и поднимателей целины. :)

Вот только воз и ныне там. А в шоколаде те, кто не «меняют страну», а подстраиваются к текущему порядку вещей с максимальной выгодой для себя. Это подтверждено десятилетиями жизни здесь.

Жизнь коротка и каждый решает на что её потратить. А чтобы «спокойно спать» иногда лучше купить снотворного. Будет дешевле, чем 18+1,5% платить.

Ви ж розумієте, яка більшість така і країна.
Якщо ніхто не платить, то той хто платить — «лох», якщо ж платять усі чесно і однаково — тоді ті, хто шукають лазівки платити менше — їх, скажемо, як мінімум недолюблюють.

Звісно коли усі на мінімалка + конверт — ти не дурень платити повний податок, і 5% то справедливо.

На 2% я не переходив, то швидке виглядало як пастка для жлобів :)

Якщо у нас «лебідь, щука, рак» — то ніякі ідейні не допоможуть

Ви ж розумієте, яка більшість така і країна.

Я всегда любил нашу страну и наш народ, а не искал недостатки. Мы — это мы. Это как упрекать испанца за сиесту или египтянина за попрошайничество у туристов. Стараться походить на кого-то и всю жизнь оглядываться, что -за поребриком- ой, за кордоном лучше — это и есть та самая неполноценность, «меншовартисть», с которой борются с 2014 года, только в другую сторону. Выдохните уже и живите спокойно со своими в своей стране по заведенным правилам. Счастливее будете.

На 2% я не переходив, то швидке виглядало як пастка для жлобів :)

Так весь ФОП с началом войны — это оно и есть. Завести можно деньги, а вывести назад свифтом — нет. :) Поэтому все «не жлобы», желающие в полной мере распоряжаться своими деньгами без откусывания от них курсовой разницы, переехали в другие юрисдикции. Умный человек с 24 февраля вообще ничего в белую сюда заводить не стал бы.

Вивести після початку війни не можна, і на те є причини.
Валюти і так в резервах немає, всю розікрали, а тут би ще деякі в офшори мільярди повивозили би (яких в резерві знову ж таки немає).

Тому що для вас то просто переказ ваших грошей, а для держави збитки, у вас же не гривню зберігають за кордоном.

я би звісно переказ коштів дозволив, коли час для паніки пройшов, але тільки під документи, які підтверджують господарські операції

Валюти і так в резервах немає, всю розікрали,

- пропонуєш продовжувати заводити валюти в Україну, щоб ії знову розікрали? Це 5 балів, ідеальні гуси.

мені все одно на валюту, мені головне щоб рівень оплати був достатній для моїх потреб та гривня не девальвувала

После оплаты налогов правовое государство не должно колыхать что ты делаешь со своими деньгами.
Я только одну страну знаю неподсанкционную ( те без внешних ограничений) где так тоже нельзя выводить — китай.

тому то Китай зараз найбагатша країна у світі та має у власності більшість держборгу США?

Ваші гроші, ваші... але долари то власність США, як США захоче — то відбере їх у вас, бо «в правовій державі» можуть накласти на вас санкції (наприклад якщо ви не підтримуєте їх політику верховенства США у світі), а потім і відібрати ваші гроші. Так можна і не віддавати борги... %)

Тому що для вас то просто переказ ваших грошей, а для держави збитки, у вас же не гривню зберігають за кордоном.

Та взагалі треба все конфіскувати, для людей це ж просто майно а для держави дохід.
Хм, десь таке вже було...

там такого не написано.
Вам то добре з вашими доларами, а гривня перетворилась на туалетний папір — було 5 грн стало 45... бо самі собі шкідники

Вам то добре
з вашими доларами,

Не добре бо треба робити всякі мітки щоб їх вивезти.
Тобто мені за мою роботу приходять $, податки я плачу а вивести заплатити ними за квартиру в іншій країні я не можу.
Тому і перестав через укр ФОПа працювати.

Або якщо я продам свою квартиру в Україні, то знову треба всякі мутки щоб вивезти гроші замість того щоб перевести з рахунку на рахунок.

Хто зна, можливо скоро прикріпите договір під операцію та зможете заплатити...
Це все тимчасово.

Хто зна, можливо скоро прикріпите договір під операцію та зможете заплатити...
Це все тимчасово.

Я теж думав що тимчасово, але вже майже півтори роки.

Ну що я скажу, коли буде розроблена така фінансова система, що тримання грошей українців за кордоном не впливатиме на золотовалютний резерв (який необхідний для міжнародної торгівлі та стабілізації економіки) — можливо буде більш ліберально.

Можливо проблеми немає і доля таких операцій «вивести гроші» мізерна, а проблема економіки в чомусь іншому...

У мене немає даних щоб щось говорити напевно.

Тобто знову ж таки, тримаючи гривню за кордоном — шкоди економіці немає, а ось валюта то знаєте...
Я коли в університеті навчався, у нас був канал 10 мбіт на весь гуртожиток.
Коли усі починали торрент включати....
Ну в мене як у адміна вийшло зробити, щоб інет не лагав.

Так ось валюта в Україні — то вважайте як 10 мбіт на всю країну.

А якщо почекати ще трішки, то з ЄС і США буде обмін податковими даними, та будуть вас запрошувати на співбесіди в податкову :)

то з ЄС і США буде обмін податковими даними

Зі США не було і не буде. Вони податковою інфою з ніким не діляться.

Та і з ЄС там куча нюансів, обмежень з якої суми діє обмін і т.п. якщо менше 250к$ на рахунку то можна не паритись.

Зачем эти сказки писать? 250к$ лимит — это только для компаний. Для физиков никакого листа нет и про все счета будет обмен.

інфа автоматично з’являється коли заводиш на укр рахунок шоб користуватись тут

чоловіче, ти нагадав мені чудову мудрість! дякую

подати декларацію раз на рік

Так
А якщо курс нестабільний то ще й вигідніше

ну коли всі масово скуповують долар, та виводять його з країни більше ніж потрібно для торгівлі — то курсу стабільного не буде ніколи, і звісно усі з доларами сидять сміються з «лохів робочого класу, який отримує гривні»

«еліта з яхтами»

Це в основному у нас не ті хто платять або не платять, а ті хто пилять. Давайте відверто.
По друге не справедливі умови — якого чорта у нас податки від ЗЕД ті хто отримують по свіфту на розрахунковий рахунок платять 2%, а усі інші від тієї ж підприємницької діяльності повинні платити 19.5%?
Ще раніше можна було говорити — ну так вони бакс продають дорожче, а зараз це смішно.

можна сплатити 18% + 1.5% як ПДФО, подати декларацію раз на рік та спати спокійно.

І можна хату переписати на шахрая. І телефон дати вкрасти. І взагалі грошима треба ділитись зі всіма.

Думаю десь так сферичний лох у вакуумі і думає

Шахрай ще з тої хати має сплатити 19.5% податків :)

мені бухгалтер говорить відкритим текстом, що буде показувати 0 в доході

Ну правильно говорит. А что показывать, если по ФОП счетам из налоговой нули?

по ФОП счетам из налоговой нули

Интересней что CRS показывает и показывает ли вообще ?

Підписатись на коментарі