Не кодом єдиним: яким героєм ти міг би стати в IT

Я Ольга, Front-end Developer в команді BrainRocket, вже близько 5 років займаюсь веброзробкою і хочу розказати трохи про те, як тут все влаштовано.

Зараз тема переходу в IT дуже актуальна. Але якщо ви вважаєте, що програмування — це не для вас, то можу запевнити, що тут є чим зайнятися і без написання коду.

Як можна прийти в ІТ — і що там робити, якщо не програмувати

Особисто я починала свій шлях з того, що працюючи звичайним офіс-менеджером, отримала пропозицію вести сайт і наповнювати його контентом. Тоді ще не так всюди говорили про ІТ, та і я не вважала себе технарем, щоб опановувати програмування. Я просто поступово розбиралась з тим, що було, і хотіла зробити картинку гарнішою.

З часом зрозуміла, що тільки картинки замало і хотілося б вміти створювати повноцінний сайт, який можна підлаштовувати під різні вимоги. Так я закінчила курси верстки і почала шукати нові проєкти.

Моєю першою ІТ-компанією став Innovecs, і це було як політ у космос — щось зовсім нове і неймовірне. Весела команда, тимбілдінги, спікінг-клаби англійської мови, турніри з настільного тенісу на обідніх перервах. Це були ті самі «плюшки», про які люблять писати в вакансіях, тільки все відбувалося насправді. Дуже крутий досвід, за який я вдячна і після якого я ще більше впевнилась у тому, що ІТ — це саме та сфера, де я хочу і далі зростати.

Але, звичайно, «плюшки» — це тільки частина процесу, крім неї є ще жорсткі дедлайни, багато роботи і постійне навчання, бо без нього твої знання дуже швидко стають застарілими.

Найкрутіше — це те, що ти потрапляєш в ком’юніті, де багато цікавих людей. В кожного напряму є свій трохи відмінний сленг, але в цілому ти вже їх всі розумієш, і меми про непрацюючий код стають тобі близькими.

Серед моїх знайомих багато айтівців, але так було не завжди. Багато хто не одразу обрав для себе цю сферу. Тому що спочатку здається, що це щось дуже складне і незрозуміле.

Хочу трохи розвіяти сумніви тих, хто боїться, що це не для нього, що ІТ — тільки для технарів, любителів математики і відлюдкуватих інтровертів. Тут знайдеться місце всім, головне — обрати правильний напрямок. В кожній команді потрібні люди і з організаторськими здібностями, і креативники, і комп’ютерні генії.

Команда вебпроєкту в залежності від масштабів компанії в середньому має від 5 до 10 людей. Це проджект-менеджер, розробники, тестувальники, дизайнер, контент-менеджер.

Крім цього є посади, які часто охоплюють декілька проєктів — це бізнес-аналітик, системний адміністратор, ейчар. Загалом спеціальностей може бути більше і вони можуть відрізнятися залежно від сфери роботи, але це — найпоширеніші.

Почнемо з умовно нетехнічних спеціалістів. Умовно, тому що в IT вам в будь-якому разі доведеться зіткнутися з певними програмами і технологіями. Сюди ми можемо віднести проджект-менеджера, контент-менеджера, дизайнера, бізнес-аналітика та ейчара.

«Нетехнічні» айтівці

Project Manager

🛠 Навички: комунікація на високому рівні, вам треба вміти домовлятися з усіма, згладжувати конфліктні моменти, бути дуже організованим і контролювати інших.

Розуміти сферу роботи компанії і базово бути знайомим з технологіями, які використовуються, часто також важлива гарна англійська мова.

✅ Кому підійде: людям організованим і пунктуальним, хто вміє чітко розпоряджатися часом, відділяти основне від другорядного, готовим до великої кількості спілкування, усного і письмового.

🔮 Перспективи: можливість зростання до Product Owner, керувати більшою командою або вести проєкт.

⚡️ Суперсила: підкорювати дедлайни.

Business Analyst

🛠 Навички: це також про комунікацію і налагодження зв’язків, але якщо проджект-менеджер більше спілкується з командою і відповідає за реалізацію, то бізнес-аналітик комунікує з клієнтом і відповідає за формування плану проєту.

Чим займається бізнес-аналітик, як ним стати 👇

✅ Кому підійде: людям, які вміють доволі скрупульозно прораховувати найкращі варіанти, враховувати ризики, збирати інформацію та аналізувати її. Гарна англійська — must have.

🔮 Перспективи: зростання масштабів проєктів, розробка власних проєктів, розвиток в напрямку аналізу даних.

⚡️ Суперсила: зробити, щоб очікування клієнта і результат зійшлися.

Content Manager

🛠 Навички: бути уважним до деталей, грамотним, бажано вміти працювати з однією з CMS-систем для розміщення контенту.

✅ Кому підійде: ця робота простіша для опанування, часто можливо почати без досвіду і в процесі навчитися. Підійде посидючим людям, які спокійно ставляться до рутинних задач і люблять працювати з текстом.

🔮 Перспективи: в залежності від того, який напрямок вам цікавіше — можна розвиватися в напрямку написання контенту, опановувати маркетинг, SEO. Другий варіант — розвиватися в напрямку верстки сайтів, оскільки працюючи з контентом ви вже ознайомитесь з розміткою сторінок.

⚡️ Суперсила: розрізняти данський переклад тексту від німецького одним поглядом.

Designer

🛠 Навички: є таке упередження, що дизайнери — це супер творчі люди, які постійно малюють. Вебдизайнерам достатньо мати відчуття художнього стилю і вміти добре працювати з графічними редакторами. Бути природженим художником не обов’язково.

✅ Кому підійде: тим, хто цікавиться дизайн-трендами, візуалом і має гарну просторову уяву.

🔮 Перспективи: в напрямку креативу можна вивчати нові програми і переходити в суміжні сфери — дизайн реклами, ігор тощо.

⚡️ Суперсила: відрізняти всі 50 відтінків сірого і обирати найкращий.

HR

Ейчар частіше не є членом команди, а працює в цілому на компанію. Але саме ейчари в ІТ мають свою специфіку, бо часто вони багато комунікують з командами, разом проводять співбесіди, беруть участь у житті команди.

🛠 Навички: спілкування, робота із запереченнями, вміння зацікавити.

✅ Кому підійде: комунікативним, позитивним людям, які готові бути обличчям компанії і проявляти креативність в пошуку кадрів.

🔮 Перспективи: можна стати керівником HR-відділу, отримувати бонуси за закриття найгарячіших вакансій, завести багато корисних контактів.

⚡️ Суперсила: знаходити того самого ідеального кандидата.

«Технічні» айтівці

Всі ці люди створюють яскраву і зручну оболонку проєкту, всередині якої знаходиться функціонал — наш код. А для його створення нам необхідні фронтенд і бекенд-розробники, тестувальники і системний адміністратор.

Front-end Developer

🛠 Навички: задача фронта — створити візуальне відображення сайту, проте це вже не картинка дизайну, а повністю робоча сторінка.

Він співпрацює з дизайнером та контент-менеджером, щоб наповнення відповідало всім вимогам. А також з QA, який дає фідбек по роботі коду і вказує на те, що треба підправити. Тому тут важливо крім технічних навичок ще вміти добре комунікувати з колегами.

✅ Кому підійде: людям, які поєднують в собі технічний і трохи творчий підхід, позаяк тут часто треба створювати анімації або додавати ефекти до статичної сторінки. Якщо вам подобається і гарна картинка, і гарний код, і вам цікаво довести їх до ідеалу.

Про Front-end за 12 хвилин 👇

🔮 Перспективи: зростання до Team Lead, який керує командою і може сам її собі підбирати або ж розширення знань до Fullstack-розробника, який включає і фронт, і бек.

⚡️ Суперсила: адаптувати сайт під будь-який екран.

Backend Developer

🛠 Навички: дуже гарний технічний бекграунд. Це справжні майстри, які налаштовують середовище і працюють з даними, щоб все, що відбувається на сайті, коректно зберігалось і відправлялось на сервери.

Обробка замовлення на сайті, платіжні системи, використання всіх додаткових сервісів стає можливим з підключенням бекенду.

✅ Кому підійде: тим, хто готовий максимально занурюватися в програмування й розбиратися зі складними процесами.

🔮 Перспективи: аналогічно до фронтендера, тут можливе зростання до Fullstack або поглиблення в інші мови програмування, розробка застосунків.

⚡️ Суперсила: код, який працює навіть коли незрозуміло, як.

QA

🛠 Навички: уважність, розуміння того, як це має працювати. Тестування — це фінальна перевірка системи, знаходження багів. Перевірка як візуальної відповідності дизайну, так і правильного функціонування кнопок, посилань і різних елементів.

✅ Кому підійде: уважним, доволі прискіпливим людям, яким важливо, щоб все було вірно і відповідало всім вимогам.

🔮 Перспективи: найактуальнішим для QA стає автоматизація — тобто написання тестів, які перевіряють програму. Тому тестувальники — це теж трошки програмісти.

⚡️ Суперсила: не пропускати жодного багу.

System administrator

🛠 Навички: бути тим, хто знає, що роботи, коли не завантажується сайт, не надходять дані або взагалі комп’ютер відмовляється працювати.

✅ Кому підійде: тим, хто любить копирсатися в коді і різних налаштуваннях, детально розбиратися в самій суті, дуже непогано тут буде розумітися в комп’ютерах не тільки програмно, але і фізично, в залізі.

🔮 Перспективи: актуальним зараз є напрямок DevOps — це створення і налаштування всієї системи, в якій буде функціонувати проєкт, робота з хмарними середовищами.

⚡️ Суперсила: ви — остання надія людства, коли нічого не працює

Вже обравши певний напрямок, в процесі роботи дехто переходить на іншу спеціальність — це доволі розповсюджено. Тестувальники переходять в програмування, розробники — в проджект-менеджери. Бо ближче розібравшись зі сферою, тебе можуть зацікавити інші процеси.

Три поради тим, хто хоче перейти в IT

1. Не біжіть за натовпом. Якщо ви захотіли в IT тільки через те, що всі про це говорять — подумайте, можливо, у вас є і своя цікава професія, в якій ви також можете досягти успіху.

Також оцініть ваші навички і риси характеру. Якщо ви балакуча і непосидюча людина, навряд чи вам зайде багатогодинний пошук багів. Обирайте ті напрямки, що вам ближче, і чим вам справді було б цікаво займатися.

Як джуніору обирати першу компанію 👇

2. Не чекайте швидких результатів. Навчання потребує часу, пошук роботи — також. Пошук першої роботи — й поготів. Спочатку вам треба буде працювати на перспективу, тобто, це можуть бути малооплачувані стажування, де головна мета — отримати досвід.

Сприймайте це як інвестицію, вона потребує ресурсів, але в результаті принесе хороший прибуток.

3. Не бійтеся спробувати! Зараз можливостей освоїти нові навички безліч, і кожна людина може за життя змінити декілька професій. Тому навчайтеся, відкривайте для себе нове і ви обов’язково знайдете те, що потрібно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А можна дізнатись, у якому всесвіті Project Manager (роль класична) «зростає» до Poduct Owner — не до Program, Портфоліо або ПМО і навіть не до делівері — а перестрибує на лінійну Agile позицію ?
Мене важко здивувати — але вам вдалось

Про клієнтську підтримку забули ) це окремий ’паралельний всесвіт’

Якщо вже мова зайшла про супергероїв, то я б провів такі аналогії:
бекенд девелопер — Бетмен. Любить високотехнологічні штуки та знаходитися у тіні
фронтенд девелопер — Супермен/Дивожінка. Люблять яскраві кольори і знаходитися у центрі уваги
(якщо ви бекенд дев і любите яскраві кольори та увагу — ви Залізна Людина)
проджект менеджер — Флеш. Хоче щоб все було зроблено максимально швидко
дизайнер — Зелений Ліхтар. Результат його роботи обмежений лише його уявою
тестувальник — будь-який негативний персонаж. Намагається «зламати/знищити» те, що дороге серцю розробників і над чим вони тяжко працювали
HR — Нік Ф’юрі. Жодних суперздібностей, але чудово вміє знаходити потрібних людей і збирати команду, яка досягне неможливого

Супер! Круто підмічено
Я просто не такий знавець всесвіту DC :)

Залізна Людина та Нік Ф’юрі з всесвіту Марвел, а не з всесвіту DC :)

То, може, й ви нам текст напишете? ;) Завжди чекаємо на [email protected]

Оох, мабуть треба вже світчитися з розробника у письменника, бо статті й так кожні 1-2 місяця виходять (правда не всі на DOU), а тут ще й додатково запрошують проявити активність)
Якщо буде класна ідея — обов’язково напишу)

Останні 3 були такими:
1) Коли коду недостатньо: чому важливо інвестувати в знання свого домену
2) Чи може розробник вмить стати художником. Експеримент з DALL-E 2 і Stable Diffusion зі створення книжкових персонажів
3) Гра, що допоможе увійти в ІТ: як ґо розвиває потрібні айтівцям навички

Дякую за посилання, третя стаття дуже цікава для мене.

То якась байка для дітей з емоджі?

Як на мене, то доволі структуровано виглядає. А щодо емоджі — такий вже тренд😁

.

Підписатись на коментарі