Увійти в айті з несподіваного боку

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Я не з айті. Принаймні, була до того, як опинилася тут, з вами, — й одразу на позиції СЕО. Скажете, не треба багато розуму, щоб вказати яку хочеш посаду в своєму профілі на LinkedIn? Може й так. Але я вже цілий рік CEO мобільного застосунку, що з першого тижня існування увійшов до топу українських найкращих на App Store. Ми зробили його з нуля та без грошових інвестицій. Що, як гадаєте, легка в мене робота? Правильно: ні, не легка. Але це висока та відповідальна посада (особливо, враховуючи, що застосунок у нас має ще й соціальне значення на додаток до бізнесового) — і я без зайвої скромності скажу, що даю з ним раду. В нас виходить щось чудове. Я обійшлася без послідовного руху кар’єрними сходами від однієї позиції до іншої, а пішла одразу навпростець. Я знаю, що і ви теж так могли б, але чи захочете? Не впевнена. В цій статті я розкажу про свою стежку, поділюся думками про те, чи хороша ідея входити в айті одразу як СЕО, чи все ж варто почати з джуна. Можливо, мій хід думок та досвід будуть для вас корисними.

Чому саме в айті?

Я не з айті. Мої спостереження підказують, що люди намагаються увійти в айті здебільшого у пошуках кращої зарплати — і мені це завжди було не дуже симпатично. По-перше, працювати тільки заради грошей — це так можна недовго, потім хочеться чогось цікавішого. По-друге, я ніколи не розуміла, чому саме в айті? Зрозуміло, що це стильно, модно й сучасно, але ж не єдина сфера, де можна добре зробити та знайти самореалізацію. Я знайома з лікарями, аграріями, людьми, що працюють у торгівлі, готельному бізнесі або навіть мають якусь творчу та ні на що не схожу професію. Їхні роботи теж часто пов’язані з ультрасучасними технологіями, розробками, винахідами та крутими рішеннями. Так само як і айтівці, вони постійно вчаться. Не скажу, що їм це дається легко, але всі вони знайшли спосіб зробити кар’єру. Можливо, подекуди заробляють більше, ніж пересічний програміст. Тому я ніколи не вважала саме айті єдиною сферою, де можливо досягати професійних успіхів та здобувати гідні гроші. Увійти в айті не було моєю метою. Я займалась зовсім іншим: текстом. «Давай займемось текстом» — це мій проєкт, який я заснувала для популяризації української мови. У його рамках я також надавала послуги з копірайтингу та гострайтингу. Як бачите, діяльність у мене була цілком гуманітарна.

Я не з айті. Принаймні, саме так це бачили потенційні роботодавці, коли один за одним відмовляли мені в роботі. Це було весною 2022 року, коли повномасштабне вторгнення змінило все. Мої клієнти частково або повністю втратили бізнеси, тож більше не могли замовляти в мене тексти. Я більше не мала джерела доходів і мусила шукати, як то кажуть, «нормальну роботу». У мене було років так з 15 досвіду роботи маркетологом, тож я почала розсилати резюме — на позиції маркетологів. Розглядала й айті-компанії для працевлаштування. Мені всі відмовляли через те, що в мене не було досвіду саме на аналогічній позицій у компанії з аналогічного сектору. Іншими словами, раніше як маркетологу мені доводилося працювати з просуванням товарів, послуг, подій — чого завгодно, але не айті-продуктів. Тож я не з айті — і роботодавцям це категорично не підходило. Хтось із них навіть люб’язно порадив мені піти на курси, здобути сертифікат — і вже з ним подаватися на джуна. Розкіш витратити стільки часу та сил на таке навчання я собі дозволити не могла. Якщо чесно, то ще й не хотіла.

Що рахується айті?

Тут є такий нюанс: ще до повномасштабного вторгнення я декілька разів відвідувала IT Arena, слухала там бізнесові треки. Було цікаво й корисно. Але це ж не вважається буттям в айті, правда? Ще я кілька місяців, якраз до початку пандемії, пропрацювала викладачем з інтернет-маркетингу в Академії IT Step. Усе ще не рахується «в айті»? Я вміла керувати командою, робити мейл-розсилки, налаштовувати рекламу, створювати рекламні банери та лендінги на конструктурах. Роботодавці це все називали «відсутність релевантного досвіду». Тож я не з айті. Але щось таке навколо.

Поки всі охочі і я (безуспішно) з ними намагалися увійти в айті, воно саменьке підкралося до мене там, де не чекала. Одного дня я отримала лист від підписника блогу, IT-архітектора Олега Новосада. Він запропонував гейміфікувати контент моєї сторінки та зробити мобільний застосунок. Я погодилась, ми почали працювати. Скоро стало зрозуміло, що плани в нас амбітні й це стартап. Ми подались на інкубаційну програму (про досвід участі та перемоги я писала тут) — і в цей момент я вперше всюди мусила в графі «Посада» написати «СЕО».

Що брати з собою?

Чи це мені пощастило, що застосунок опинився в топі, що про нього пишуть ЗМІ, що він популярний та має високі рейтинги? Десь, напевно, трошки усміхнулася вдача, але справа не у везінні. Я багато років акумулювала досвід, який тепер маю можливість та свободу застосовувати на практиці. Зараз модно казати «експертиза». Нехай так. Виходить, що на момент початку роботи над застосунком у мене було кілька експертиз:

1. Я добре розуміла тему: українська мова. Я сама перейшла на неї з російської у свідомому віці та знаю багато про складнощі опанування та вдосконалення, через які проходять інші. Як людина, що багато працювала копірайтером та гострайтером, я багато знаю про те, що саме робить тексти й комунікацію вдалими.

2. У мене був бізнесовий бегкраунд: це мій диплом, це робота маркетологом, це численні бізнес-треки на конференціях, тренінги, курси, книги тощо.

3. Я мала досвід управління командами. Причому, дуже різними: від двох бригад майстрів, що добре розуміли тільки матюки та крик, до надзвичайно інтелігентного львівського панства.

4. Ще різні дрібнички: англійська мова, досвід роботи за кордоном, креативне мислення тощо.

Як бачите, непоганий комплект. У ньому є все для того, щоб створювати концепції, стратегії, керувати, домовлятися, знаходити рішення для численних питань, що виникають на шляху розвитку стартапу. Завдяки в тому числі й ним, ми за умови відсутності ресурсів зібрали сильну команді (про це вже розповідала тут) та підперли Дію в рейтингу. Ліди в нас коштують по 1,5–2,5 гривні. Я не помилилася, вам не примарилося: завантаження застосунку в нас коштує саме стільки. Наразі це максимум. Ще є купа безкоштовних. Про це планую написати окрему статтю. Це все плюси. Я знаю та вмію багато корисного, але тут є підстава: оскільки весь свій досвід я здобула не в айті, то тут — у силу специфіки, про яку я не підозрювала, — він мене декілька разів завів на хибний шлях.

Тож тепер про мінуси:

Я була переконана, що писати код — це щось схоже на збирання сайтів на конструкторі. Наскільки ж була здивована, коли дізналася, що це набагато довше! Я зовсім не розуміла складність задач. Одну гру зробити — це скільки часу? Півгодини нормально буде? Ні? А скільки?

Був навіть момент, коли я жалілася подрузі, що давно працює в айті, що вже цілих три місяці працюємо над застосунком — й ось тільки віддали в тестування. Боже-боже, як усе повільно та затягнуто. Вона зробила круглі очі, а потім спустила мене з небес на землю. У її компанії три місяці часу зазвичай йшло просто на погодження завдання з клієнтом. «А у вас — уже є застосунок! Працює! Гейміфікований! З трьома іграми та навчальним курсом!» — як зараз чую я її слова. Мені довелося схаменутися. Взагалі-то, для ведення бізнесу це моє незнання — погано. Через нього з плануванням, чіткістю дедлайнів та процесів у нас траплялися накладки.

Я зле знаюся на технологіях і гадки не маю, чим Python відрізняється від Java. Насправді, це не обов’язково, адже СТО — це в нас не я, а Олег. Натомість, розмови про програмування, платформи, код, штучний інтелект тощо — це завжди для мене щось нове, свіже, цікаве. Я не планую вчитися роботи все те руками, але із задоволенням дізнаюся про те, до чого додумалося людство, — й одразу уявляю, як це можна було б застосувати для популяризації мови. Із цього народжуються цікаві ідеї.

Інколи я не розумію або неправильно розшифровую якісь загальноприйняті абревіатури. Ще я досі не знаю деяких термінів. Я б не сказала, що в цьому є якась шкода для бізнесу, поготів для соціального внеску, але я інколи помічаю зневажливий погляд, який хтось з чужих кидає на мене, коли я прошу пояснити значення того чи іншого терміну. Що ж, слова я поступово вчу, а ще щоразу дякую небу за свою команду. Вони знають, що я не з айті, ставляться з розумінням: терпляче пояснюють мені слова, а інколи навіть заздалегідь попереджають мене та дають інструкції, стосовно того, що і як прийнято в цій сфері.

Ще мені довелося зруйнувати міф, який я сама не знаю, звідки взявся в моїй голові. Раніше, до початку роботи над застосунком, я думала, що в айті й одразу на високу посаду можна увійти хіба, якщо мати багато грошей. Тобто одразу купити компанію чи команду — і ось ти директор, якщо бажаєш ним бути. Виявилося, що ми живемо в часи, коли це не обов’язково. Я змогла без грошей. Замість фінансів я вкладаюсь годинами праці та розумовим навантаженням. Хоча, знаєте, що я вам скажу: з грошима було б легше.

Як бачите, мінусів насправді небагато. Так, в айті є свої особливості, традиції — і з ними не дуже складно розібратися. У цілому я б сказала, що айті існує та розвивається майже за тими самим законами, що й будь-яка інша сфера. На мою думку — підкріплену досвідом та успіхам — важливо в першу чергу знати, що ми хочемо зробити в результаті, а відповідь на питання «як?» знаходиться пізніше, у процесі. Тут є такий важливий момент: треба мати бажання цю відповідь відшукати. І це бажання має бути сильним та великим, бо життя і робота — це речі складні. На шляху до перемог будуть виникати складнощі, як дрібні камінчики на автомобільній дорозі. Якщо бажання досягти цілі велике, як новеньке та в міру накачане колесо, то ви пролітаєте через складнощі — і вони не мають великого впливу на рух загалом. Звичайно, не всяку перешкоду можна подолати, тож мені в повсякденній діяльності часто доводиться шукати об’їздні шляхи: робота над застосунком про українську мову та ще під час війни — це задачка з п’ятьма зірочками.

Що в цьому для вас?

Якщо ви вмієте щось робити в будь-який інший сфері, ви можете знайти спосіб застосувати інформаційні технології так, щоб ефект від вашої справи був більшим. Я сама не змогла б провести стільки уроків та розважальних заходів, скільки робить наш мобільний застосунок. Що б ви не робили, це завжди можна покращити, пришвидшити, убезпечити тощо — і тут можуть бути корисними технології. Як наочно демонструє мій досвід, не обов’язково навіть мати стартовий капітал. Бажано, але не конче. Проте, надзвичайно важливо мати сильне бажання дійти до мети. Таке, щоб було сильнішим за складнощі та перешкоди. Маєте? Якщо так, що цілком ймовірно, що ви теж можете опинитися в айті одразу СЕО, пропустивши курси перепідготовки та позиції джунів.

Чи я вважаю себе ідеальним СЕО? Зовсім ні. Статтю про те, як ми облажалися, я писала тут — і вірте мені, там не всі наші промахи. Маю про що написати ще. Чи потрапляла я через брак саме айті-досвіду в незручні ситуації? Так. Чи мене це зупиняє? Ні! Скажу вам більше: я навіть відкрила для себе декілька переваг, які мають в айті люди, що прийшли з інших сфер. Але про це — у наступній публікації. А поки що — завантажуйте застосунок «Давай займемось текстом», купуйте підписку або присилайте донейт. Так ви допоможете особисто мені та зробите власний внесок в українізацію. Це потрібно для того, щоб всі ми жили у сильнішій країні.

З любов’ю —

Наталя Місюк

PS: нє, ну це ж треба, га? Не брали мене на роботу. Досвід їм був нерелевантний. Цирк на дроті. Добре, що так.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«У мене був бізнесовий бегкраунд: це мій диплом, це робота маркетологом, це численні бізнес-треки на конференціях, тренінги, курси, книги тощо.»

Бізнесовий бекграунд, це коли в вас був свій бізнес, а не коли ви про це чули на лекціях))

На вікіпедії статті про себе самого видаляють.

Потрібно, щоб це стало правилом і на доу

Ще один момент. Авторка постійно підкреслює, що вона СЕО. Проте я от не певен, що вона має всі необхідні компетенції. Через те що ти назвався СЕО, ти ним ще не став.

Невеликий проєкт. Лише дві людини в команді (СЕО та СТО). Відповідно немає і не буде досвіду побудови багатьох процесів, управління персоналом, організації виробництва (за потреби). СЕО, це той, хто за потреби може перемкнутися на інший бізнес, в абсолютно іншій індастрі та через деякий час так само ним керувати (навіть якщо це група компаній). Це, однак, не віднімає того, що навіть невеликим стартапом теж треба вміти керувати, і автор має управлінські якості.

У цілому я розумію, що це партнерський рекламний пост, але він надто переповнений самолюбством без значних на це підстав.

й одразу на позиції СЕО
в айті одразу як СЕО
мусила в графі «Посада» написати «СЕО».
ви теж можете опинитися в айті одразу СЕО
Чи я вважаю себе ідеальним СЕО?

Їхав СЕО через СЕО,
бачить СЕО в воді СЕО,
сунув СЕО СЕО в СЕО
СЕО СЕО СЕО СЕО

Перепрошую, чому ви вважаєте що ви в айті? Це ваш CTO в айті. Ви у бізнесі, який дещо дотичний до айті.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Потестив я застосунок десь 10 хвилин, як на мене досить крінжовий. Видалив.

Скажіть, будь ласка, а що саме здалося найбільш крінжовим?

Практично кожна картинка не відповідає значенню слова і близько. Іноземець так взагалі нічого не зрозуміє. Я спробував багато застосунків по вивченню англійської та німецької. Взяти той же Drops, там інтуїтивно все зрозуміло як на мене.

Тому після 10-хвилинної сесії використання вашого застосунку, вже не хочеться ніколи більше повертатися.

Будь ласка, зверніть увагу, що в цьому полягає суть гри «Словотіндер»: вміти відрізнити правильну комбінацію від неправильної. Також хочу пояснити, що крім цієї гри є ще шість. Всі мають різні механіки. Наприклад, у " Врум-врум" всі слова (зараз їх там 1500) мусять відповідати зображенням. І так, це патріотичний продукт на внутрішній ринок. Для вивчення української як іноземної наразі не розрахований, власне, тому й така назва.

додаток заточено на руськомовних, паляниця-полуниця, сирник-сірник, вот ето всьо. Чому картинкою до не-сирника обрано чізкейк? Це з точки зору гороцьких так сирник має виглядати?

Вцілому на перший погляд прикольна погромуліна (щоправда десь я вже це бачив чи то в телезі чи то в браузері). може ще колись відкрию разок.

а, ще. на перших рівнях так і не знайшов картинки зі словом «вареник». Якщо вже стали на слизьку хтиву доріжку натяків і ігрищ зі словами, то мимо вареника пройти ніяк не можна було.

Скажіть, будь ласка, а скільки ігор Ви спробували в застосунку?

Можна Вас попросити спробувати всі? Цікава Ваша думка.

Попросити то можна, але толку? Бодай перший рівень кожної гри можна було зробити безенергійним, бо, наприклад, я спалив вогірок на пісняр і зрозумів, що ловити там ні́чого, бо пісень я не знаю жодної. Ще спалив на врум-врумі, бо я щось нажав і всьо пропало і я вийшов з гри перший раз, а енергія згоріла.
На екрані врум-вруму не прибиралося повідомлення про нестачу енергії. Кнопка «ок» натискалася і нічого не робила, довелося перевідкривати аплікацію.
Спроба повторно запустити пройдений рівень — повідомлення «ви вже грали цей рівень» і натискання «продовжити» запускає рекламу. реклама не закривається хоч хрестик і намальовано, я мушу чекати тридцять секунд просто щоб зробити щось інше. З другої спроби «продовжити» рівень, що вже грався, веде до «недостатньо енергії».
Я не згоден дивитися рекламні ролики по пів хвилини просто для того, щоб зрозуміти, чи є у апці щось цікаве.

Дуже дякую за розгорнутий відгук! Хочу пояснити, що для нових користувачів упродовж перших 4 днів реклами немає. Оскільки Ви завантажили застосунок давно, то це на Вас не пошируються. Дуже прикро, що вийшла така ситуація з енергією. Ми подумаємо, як це покращити. Поки що у якості компенсації та подяки за допомогу готові подарувати Вам енергію. Повідомте, будь ласка, мейл, на який Ви зареєстровані в застосунку на пошту [email protected] — і матимете повний бак і трошки більше. Дякую!

апку завантажив осьосьо сьогодні, прочитавши повідомлення Дениса про крінж, стало цікаво)
тож або щось пішло не так, або там бага, або справа в тому, що у програмі я не реєструвався і грав без реєстрації.
iphone xs, ios 16.4.1, для установки апки скористався посиланням з посту (котре через clx.by)

так
завантажив вперше. у програмі не реєструвався. подивився одну рекламу добровільно для енергії, одну примусово. Ще був банер знизу, проте такого виду рекламу в безкоштовних апках я цілком розумію.

Дуже дякуємо, Ви допомогли знайти важливий баг. Вже працюємо над ним з командою. Будь ласка, зареєструйтесь в застосунку та повідомте мейл на пошту [email protected], щоб ми могли компенсувати незручності подарунком.

До речі гарна ідея. Запилити пет-додаток, і усюди гордо назватися СЕО проекту

завжди можна організувати власний рейтинг і вийти в топ там. Асоціація стоматологів не дасть збрехати

про топ можно розказувати школярам чи студентам. може їм цікаво буде.
як і про сео в компанії з 2ма людьми.
покажіть фінансові показники, скільки інвестували, який прибуток, щомісячний дохід, плани на майбутнє та ін.
тоді це буде предметна розповідь дорослих людей.
а зараз — просто нормальний пет-проект на хайпі на укр.мові. і той — ідея вашого СТО.

Прибиральниця Тамара 25 років пропрацювала прибиральницею і сьогодні нарешті вперше ввійшла в ІТ. Помила підлогу, витерла пил і вийшла з ІТ. Тому не важливо з якого боку ввійти в ІТ, важливо — в якій позі там бути.

Яка різниця, коли ми говоримо про «ввійти в ІТ»? І та й інша мають лише опосередковане відношення до ІТ. Якщо я зараз засную модельне агенство і наберу дівчат, я від того не стану топ-моделлю. Ви крутитесь в ІТ-індустрії, але ви не стали айтішницею. Мені здається, що ви говорите про одне значення «ввійти», а мається на увазі зовсім інше. Не варто ці значення плутати!

фу таким бути,
і взагалі, закінчуйте із сексизмом,
чому прибиральниця Тамара, а не менеджер по чистоті Петро?

Перепрошую. Нехай буде прибиральник Василь.

жінки в айті:
— скляна стеля липка підлога сексизм нав’язана меншовартість памагітє
також жінки в айті:

одразу на позиції СЕО

Спочатку невірно прочитав назву застосунку — Давай займемось кексом )

Про шо пост? Пані хотіла зробити рекламу продукту, але вийшла реклама самої себе любимої.

що не законтачила в тіндері?

Дякую за статтю, додаток та пости у соц мережах. Не знаю хто більше за вас, пані Наталя, робить для лагідної українізації ❤️

Дуже дякую і Вам за підтримку та добрі слова. Все буде Україна!

Тема тексту з Олегом залишилася нерозкритою)

А говорят еще, что женщин в АйТи дискриминируют. При этом нуль знаний об индустрии, глупая мысль будто на работу ходят не за деньгами, убеждение что из быстро качественно дешево на практике бывает все три и сразу ночальнег

й одразу на позиції СЕО
в айті одразу як СЕО
мусила в графі «Посада» написати «СЕО».
ви теж можете опинитися в айті одразу СЕО
Чи я вважаю себе ідеальним СЕО?

Їхав СЕО через СЕО,
бачить СЕО в воді СЕО,
сунув СЕО СЕО в СЕО
СЕО СЕО СЕО СЕО

Ну модна назва, там двоє стартонули мобільний застосунок, Наталка та Олег, одна CEO другий CTO, знайшли ще пару дизайнерів тощо. Формально все так і є, та можна еполети татуювати.
Олег нещодавно теж промо-статю писав, та щось не зайшло меньше 300 переглядів, бо він не майстер провокацій в стилі Романа Віктюка, навідміну від Наталки. Так можно бути і генеральним президентом та CEO Адмін-ігровуха юнайтед інкорпорейтед інтернешнл. Апка прикольна між іншим, якщо технологію для чогось корисного застосувати може стрельнути.

той випадок, коли коменти кращі за статтю😅🙈

Наскільки ж була здивована, коли дізналася, що це набагато довше! Я зовсім не розуміла складність задач. Одну гру зробити — це скільки часу? Півгодини нормально буде? Ні? А скільки?

дуже співчуваю команді

саме так, а цей комент ще раз це підтверджує
але за просування українського — респект

щось на пшекському

На вікіпедії статті про себе самого видаляють.

Потрібно, щоб це стало правилом і на доу

dou.ua/...​rums/topic/43870/#2639706
Згідно адресної строки та назви поточної вкладки це — Форум. Форум!=блог

Ще один момент. Авторка постійно підкреслює, що вона СЕО. Проте я от не певен, що вона має всі необхідні компетенції. Через те що ти назвався СЕО, ти ним ще не став.

Невеликий проєкт. Лише дві людини в команді (СЕО та СТО). Відповідно немає і не буде досвіду побудови багатьох процесів, управління персоналом, організації виробництва (за потреби). СЕО, це той, хто за потреби може перемкнутися на інший бізнес, в абсолютно іншій індастрі та через деякий час так само ним керувати (навіть якщо це група компаній). Це, однак, не віднімає того, що навіть невеликим стартапом теж треба вміти керувати, і автор має управлінські якості.

У цілому я розумію, що це партнерський рекламний пост, але він надто переповнений самолюбством без значних на це підстав.

Я скільки працюю, то ще жодного разу не бачив CEO, який

має всі необхідні компетенції.

🤣 Працював із крутими СЕО, але так щоб прям ВСІХ компетенцій в одній людині жодного разу не бачив.

Але то може тільки мені так щастило)

чи хороша ідея входити в айті одразу як СЕО, чи все ж варто почати з джуна

Чи хороша ідея входити в керівніцтво заводу одразу як директор, чи варто почати з водія тролейбусу. ;)

CEO не має прямого відношення до розробки — це менеджмент, тому з позиції джуна навряд чи можна отримати релевантні навички — як ви самі ж показали своїм прикладом.

Все інше цікаво було прочитати. Удачі з проєктом! :)

Я беру участь у розробці механік для ігор теж, так що у мене не суто управління.

Можна сказати, так, якщо в самому простому сенсі. У нас малоформалізовані процеси на даному етапі.

пані Наталя, дякую за статтю! а за застосунок та просвітницьку діяльність — окреме, величезне ДЯКУЮ!
ваша історія вчергове переконує мене, що роль СЕО — це певний набір організаторських якостей та спроможність генерувати ідеї, а не специфічна освіта чи навіть навички. і, як на мене, ви маєте дописати собі у профіль co-founder — адже це саме те, що ви зробили разом із вашим CTO — заснували український стартап. бажаю вашому проекту рости та розвиватися!

Цікаво пишете, дякую(:.
Як ви бачите подальшу долю додатку, ви плануєте заробляти з користувачів, чи скоріше отримати фінансування від некомерційних організацій чи держави?

Ми постійно шукаємо можливості зробити його якомога доступіншим для всіх українців.

мені це трохи нагадало it crowd )

sending emails, receiving emails, deleting emails. — You seem to know your stuff.

Ті, хто пишe мізогінні комeнтарі, — хлопчики, з вами всe добрe чи просто мама в дитинстві нeдолюбила?

Скажи хто твої друзі/родичі і я скажу хто ти

Якщо авторка мала на меті довести, що в айті можуть працювати не лише айтішники, то це, звісно, правда. Але незрозуміло, навіщо озвучувати те що добре всім і так відомо: там є і рекрутери, і маркетологи, і фінансисти, і продажними, і інші неайтішні спеціальності.

Перепрошую, чому ви вважаєте що ви в айті? Це ваш CTO в айті. Ви у бізнесі, який дещо дотичний до айті.

Розробка мобільного додатку — ІТ діяльність. У вас в ІТ компанії ж також є нетехнічні спеціалісти, які працюють в індустрії.

Наявність бухгалтерії не перетворює компанію на фінтех, наявність водія не робить компанію логістичною. Прибиральник в офісі айті-контори робить все те саме, що й прибиральники в будь-якому іншому офісі.

Нетехнічні спеціалісти в IT — це, наприклад, рекрутери. Якщо вони спеціалізуються на IT, то мають хоч трохи знати, чим Python відрізняється від Java.

Нетехнічні спеціалісти в IT — це, наприклад, рекрутери. Якщо вони спеціалізуються на IT, то мають хоч трохи знати, чим Python відрізняється від Java.

Так топік стартер якраз і керує ІТ компанією/продуктом (мобільним додатком, сайтом). Я впевнений, що вона вирішує багато задач, специфічних саме для індустрії. СЕО будівельної компанії матиме іншу специфіку.

Ви статтю читали?

Я зле знаюся на технологіях і гадки не маю, чим Python відрізняється від Java. Насправді, це не обов’язково, адже СТО — це в нас не я, а Олег.

Я його розумію, мене вистачило на перших декілька абзаців.

Я була переконана, що писати код — це щось схоже на збирання сайтів на конструкторі. Наскільки ж була здивована, коли дізналася, що це набагато довше! Я зовсім не розуміла складність задач.

Це вiдповiдь на сусiднiй топiк, чому серед розробників лише 8% жінок

бо жінка не хоче розбиратись в задачах, вона хоче бути зверху :)

Ви не шарите. Бути зверху означає працювати, весь профіт у того, хто просто лежить знизу.

мсьє з провінції? © старий анекдот, вибачте :)))

Загуглив анекдот, щось не зрозумів де сміятися, поясніть бумласка. Типу мсьє вважає, що крім місіонерської пози нічого не існує, чи що?

Схоже що це якийсь артефакт напускного пуризму совка, бо я чесно не розумію чому це має бути смішно.

де сміятися,

після слова «лопата»

Стаття, звичайно, рекламна, але мене так просто навколо пальця не обведеш, бо на «займемось текстом» я підписаний і так :)

Це вже друга стаття про цей застосунок. Реклама вітчизняного стартапу справа потрібна, але може не так часто :)

Ну що Ви починаєте :) Текстом треба займатись регулярно. Ходіть краще до мене в соцмережі. В нас там соромно, але весело :)

В нас там соромно, але весело :)

ІМХО, мені від дорослої тьотки з тайтлом СЕО пошлятина звучить недоречно)

А по темі, ви запустили додаток який відносно популярний в Україні. Це класно але шо з того?) Монетизувати на нашому ринку нереально навіть для того щоб просто зарплати платити.

«Соромно та весело» це маркетингова стратегія, і, як бачимо, вона працює :) не будьте ханжою :)

Спортом треба займатись регулярно

виправив

Якщо чесно, у такому випадку ***нини в моєму житті було б менше :)))

але навіть підтексту в назві додатку аж ніякого :)

Я Вам так скажу. Якщо хочете допомогти нам з вирішенням мовного питання, то добре слово, підписка або донейт — це все хороші ідеї.

Пацани, розходимся, це СЕО, а не те, що ми подумали...

«У мене був бізнесовий бегкраунд: це мій диплом, це робота маркетологом, це численні бізнес-треки на конференціях, тренінги, курси, книги тощо.»

Бізнесовий бекграунд, це коли в вас був свій бізнес, а не коли ви про це чули на лекціях))

Коли був бізнес — це був попередній бізнес, а освіта — це саме бекграунд.

Перепрошую, але ви, як копірайтер, маєте знати, що таке бекграунд 😄
Бізнесу не можна навчитись на лекціях. Тому бізнесовий бекграунд — це якщо ви реально цим займалися, а не слухали як хтось займався 😄😄

Зі словника:

— the things that have made you into the person you are, esp. family, experience, and education,
— the type of experience, training, education, etc. that a person has,

(dictionary.cambridge.org/...​ionary/english/background)

До речі, мушу дякувати за комплімент. Я писала про те, що змогла тому, що стояла на плечах інших. А Ви такий: «Нє-нє, Наталю, то не рахуєтся. Ти все сама із першого разу, ти просто геній.» Ну що ж, дякую!

цікаво те, що ви зациклені на «я шмагла!» (це з анекдота, якщо що), наче хочете щось довести собі та оточуючим. Та віримо, віримо, заспокойтесь будь-ласка))

Мій коментар був суто про розуміння поняття «бізнес бекграунду». Не вірете мені, спитайте в будь-кого, що люди розуміють під цим — курси і тренінги, чи реальний досвід.

Хай щастить)

Нагадало: «-А де ж суть? -Та туди ж, у пісок і с$уть!»

Майте совість! Прийміть метафору як конструктивну критику)

Короткий зміст статті про всяк випадок: мама змогла — і ви зможете, якщо захочете.

Так, але ©
Треба визначити що значить «Увійти в айті».
І перевірити, дійсно увійшли чи може проходите повз і усвідомите то надто пізно.

Хороше питання. Я зазвичай перевіряю стабільність через повторюваність. Якщо вдається влаштуватись в іншу компанію на аналогічну роль — все ок. В вашому випадку може спрацювати «Створити ще один топовий додаток».

Але Ви підняли мені настрій! Знаєте, що я вам скажу: рідна мама не вірить в мене аж так сильно, як вірите Ви! Дякую! Нехай так і буде.

Підписатись на коментарі