Slack відмовився від російської мови

Месенджер Slack припиняє підтримувати російську мову з кінця червня. Коли з’явиться українська — невідомо.

«Щоб звільнити місце для нових удосконалень і забезпечити найкращу взаємодію з користувачем, Slack час від часу видаляє функції продукту», — так нечітко компанія пояснює причини видалення російської мови зі свого продукту.

Згідно з повідомленням компанії, російська мова у Slack остаточно зникне 28 червня 2023 року. Однак у частини користувачів вона вже не працює.

👍ПодобаєтьсяСподобалось26
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

остаточно зникне 28 червня

Це лайк!

я всегда думал что он только на английском

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Slack will no longer be translated into Russian

Users can continue to send and receive messages in Cyrillic and use Slack in a browser to translate the app to Russian.

slack.com/...​Slack-feature-retirements

Хай краще розмір шрифта дозволять міняти

я всегда думал что он только на английском

Никакой русофобии нет. Твердо и четко.

Усе вірно, фобія то страх, русню не бояться, від неї усім гидко, відразно та тошно. богомерзька недокуйня що має зникнути та не паскудити планету.

диевыдло-то спрячь, так не переводят в лоб, в широком смысле слово фобия значит «неприязнь», а не страх

а ты, видимо, Богом данный, а не как все

не розумію кацапської

Як, власне, і грецької :)
Наприклад, олеофобні/гідрофобні речовини — це ті, що відштовхують, або не змішуються з маслом/водою, а не ті що бояться їх.
Забити слово в гуглотранслейт й отримати одне значення — цього ще не достатньо, щоб вдавати з себе розумника на форумах ;)

Відверто, не претендую на звання розумника. Люди можуть помилятися і це нормально. Не виключаю своєї неправоти. Не розумію, звідки у цій спільноті тяга переходити на особистості і вішати ярлики. Людям варто навчитися сприймати різність мислення одне одного. Інакше будемо як росіяни, по типу «Ти чьо тупой?!». Гарного вечора.

Дровиняку з очей вийміть, пане філософ — навчіться не вішати ярлики на мови та національності.

Я десь ярлик навісив?

По всьому топіку.

До того ж, давайте може згадаємо про різного роду речі на кшталт інсектофобії, трипофобії, акрофобії? Там теж відштовхування?

Ну тобто до вас нарешті дійшло, що слова не мають одного сталого значення, а можуть мати різні значення в залежності від контексту вживання — от і добре.

А до того я цього не розумів? Як добре,що є люди, що завжди вирішать за тебе, що у тебе в голові. (ні.)
З самого початку моя позиція з приводу цього терміну була такою :
навіть попри те, що у слова φόβος є різні варіанти перекладу і вживання, основним варіантом значення я вважаю саме «страх», бо це буквальний переклад який використовується частіше в описі саме особливостей психіки людини. Будете далі намагатися робити з мене ідіота? Чи може вже змиритесь з відмінною від вашої думки?

Будете далі намагатися робити з мене ідіота?

Ні, не буду, ви впоралися з цим самостійно :)

От за що ти так?;Я хіба до тебе вороже ставився? Я хіба намагався тебе принизити? В чому логіка? Ти сьогодні намагаєшся поставити себе вище за мене, а завтра я тобі в окопі магазин кидатиму. От воно тобі треба срач розводити? Совість є?

Друже, я тебе не принижую, ти сам себе принижуєш своєю поведінкою. Просто я не зможу переконати людину, яка вже переконана, тут потрібен час. Тому не сердься, будь ласка, давай не будемо витрачати ресурс на марні суперечки. Якщо в інтернеті хтось із тобою не згоден, це ще не кінець світу.

основним варіантом значення я вважаю саме «страх», бо це буквальний переклад який використовується частіше в описі саме особливостей психіки людини

Досить суб’єктивне твердження. Наведіть, будь ласка, приклад, де це використовується по відношенню страхів людини не до почуттів чи явищ, а до національностей. Я знаю тільки приклади з «анти» типу «антисемітизм» — але це теж не про страх. Я не зустрічав варіантів типу «семітофобія», наведіть приклад, якщо знаєте. Тому я беру за основу більш широкий термін «ксенофобія»:

Ксенофо́бія (від грец. ξένος (ксенос), що означає «чужинець», «незнайомець», та φόβος (фобос), що означає «страх») — різке несприйняття особою чи національною лінгвокультурною спільнотою чужої культури, мови, поведінки, манери спілкування тощо. На рівні державної політики може виявлятися як дискримінація за національно-культурними ознаками.

Зверніть увагу, що незалежно від того, що значення з грецької наводиться як «страх», у контексті з «чужинець» — це вже «несприйняття» й навіть «дискримінація», а не страх. Тому вам із самого початку було правильно сказано:

так не переводят в лоб

Я це пояснив трохи більш розгорнуто:

слова не мають одного сталого значення, а можуть мати різні значення в залежності від контексту

Таких прикладів, нажаль, не знаю. Проте якщо відштовхуватися від терміна «ксенофобія», термін «русофобія», звучить логічно. Проте якщо звернутися до тієї ж статті з вікіпедії про ксенофобію, там є визначення зроблене Нойем Вебстером (цитую) :

Ксенофобія є страх і презирство до того, що є іноземним або невідомим, особливо до незнайомих або іноземців. Це слово походить від грецьких слів ξένος (Xenos), що означає «іноземець», «чужий», і φόβος (Фобос), що означає «страх». Цей термін зазвичай використовується, щоб описати страх або неприязнь до іноземців або взагалі до тих людей, які відрізняються від вас. <...> Як і всі фобії, при ксенофобії людина усвідомлює страх, і, отже, повинна вірити на певному рівні, що предмет її страху є насправді іноземцем. Це відрізняє ксенофобію від расизму.

Що як, наприклад, підійдемо з точки зору терміну «мізогінія». Де μῖσος (misos) означає ненависть? Утворити щось на кшталт «мізоросія». Це буквально означало б ненависть до кацапів. Хіба не було б це більш влучним?

Слова можуть бути осмислені по-різному, на їх значення може впливати мода й час. Просто в данному конкретному випадку всі в цій гілці обговорення згодні, що русофобія — це саме неприязнь до росіян, і саме так відчувають значення цього слова.

Ви чомусь вирішили, що вам нав’язується саме значення «страх», але ж ніхто цього не робив. Слово «русофобія» відносно нове, як і «рашизм» — тому й значення цих слів треба сприймати з огляду на контекст теперішніх подій. А контекст такий, що пересічний українець відчуває саме лють, ненависть, відразу до об’єктів русофобії. Тому моє мовне відчуття підказує мені що це «неприязнь/відраза», а ніяк не «страх». Ну це принаймні те, що українці переважно транслюють у зовнішнє середовище. Може хтось і боїться, я не можу цього знати.

Судячи з ваших же коментарів, ви відчуваєте ненависть до всього російського взагалі, тому наче й вам мовне відчуття має казати те саме, але ви чомусь вирішили полемізувати заради теоретичної теорії — ну окей, я вже звик робити це зі своїми студентами, мені не важко :) Просто мова — це не теоретична теорія, це досить динамічне явище.

Можливо. Є вірогідність що це через те, що раніше я був російськомовним.

Русаки ж так хочуть позбавитися від «клятих піндосів», то хай тепер переписуються вконтактє і не дивуються що позбавляються від них самих у відповідь

Правильно, главное чтоб кацапского языка там не было.
А то свинтили некоторые в Европу, и сидят в кацапском интерфейсе в слаке.

Ну не Телеграм же ? А так жодної втрати, там її і так ніхто і ніколи не використовував. Як я бачу Слак популярний лише в США, а цілому він нічим не цікавий.

З подивом виявив, що зник величезний канал OpenDataScience, який об’єднував понад 20 тисяч користувачів, які займалися Data Science, Computer Vision, NLP і т.д. Це був єдиний у своєму роді майданчик для інженерів та дослідників Machine Learning — тепер, як я розумію, вся ця накопичена база навіть існуючих знань зникла.

Так, він ще був пару місяців тому з низькою активністю, але зараз не можу зайти.

Slack його видалив декілька місяців тому. А з минулого року він існував на безкоштовному плані з усіма обмеженнями. Все тому що OpenDataScience був російським та зареєстрованим росіянами. Тут можна було б про невибірковість пожалітися, але, як виявилося, організатори не цуралися консультувати російські державні репресивні установи щодо використування ШІ, та й загалом заборонили збір донатів для України тощо. А значна частина оцих 20 тисяч інженерів та дослідників підтримувала війну

Замість OpenDataScience з’явивилась спільнота у Slack singularis.ai від росіян в еміграції з більш-менш проукраїнською позицією. Десь також в інтернеті можна знайти дампи OpenDataScience

Дякую! Приєднався

Десь також в інтернеті можна знайти дампи OpenDataScience

Де їх можна знайти?

Ну так-так, тут хтось Діскорд пропонував використувувати замість нього 🤦🏻‍♂️ А що тоді тут популярне?

Тут це де ? В Україні, звісно — Telegram. В корпоративній середі, зараз Teams, хоча американці люблять саме Slack. Крім Jammi за великим рахунком воно одне і те саме, телега просто в якомусь сенсі соціальна мережа, дуже цей месенджер загалом схожий на колишній Вконтакте. Коротче як я розумію в основі основ популярності месенджерів — вдалий маркетинг. Професійна команда інтернет маркетологів зможе розкачати будь-який, навіть бажний та сирий на початку, як були свого часу і MSN-Teams і Slack. А для різних обговорень IМХО краще підняти старий добрий форум.

Ми ж, здається, перш за все на сайті професійної спільноти. Тому до чого тут Телеграм? Чи хтось у корпоративному сегменті для серйозної командної роботи використовує Телеграм? Slack не тільки у штатах використовують. Принаймні, в мене на ізраїльському проекті був. А перед цим у українських аутсорсах. Я Teams бачив один раз — довелося поставити для співбесіди. Нещодавно трапився ще проект, де використовують Teams. При цьому, я здивувався, що там є інтеграція з робочими сервісами, подібними до тих, що є у Слаку.

Тому до чого тут Телеграм?

Суто в техничному плані чим Телеграм не підходить для професійних спільнот? Пошук працює, форматування примітивне є, можна відокремити власне чат від рідонлі контекту який винести в канал, віднедавна можно розбити один чат на тематичні кімнати.

Те що не використовують в корпораціях зовсім не означає що не підходить. Той ще Тімз яркий приклад того що одоробло може використовуватись тільки тому що вендор продавав це як «корпоративний стандарт» у великих компаніях і потім всі інші сталі користуватись суто через «тут так прийнято».

форматування примітивне є

Так можна за вуха притягнути все що завгодно. Чому не підходить? Мабуть з тієї ж причини, що і Діскорд.

Хіба я казав що Діскорд піходить? Ми порівнювали Слак та Тімз з телегою. Нагадаю що дуже багато де ще був популярний Скайп (бо його ж МС купив) який взагалі щось на зразок вайбера для корпоративного ринку.

Не казали, я саме це і не стверджував стосовно вас. Не маю звички носити шапочку з фольги, але для якоїсь професійної діяльності я б не використовував Телегу. У цьому був мій поінт.

В Телеграм не вистачае зручного постінгу сніппетів коду. А от Тімз таке гальмо, що не передати. Особливо пошук.

Воно там типу є, але працює як гівно. Тому я і написав, що притягнути можна що завгодно. Мені подобаються такі аргументи, мов у Б як і у А є фіча В. По фігу як вона там працює, головне що вона там є.

остаточно зникне 28 червня

Це лайк!

Як на мене це така дрібна пакость, яка власне нічим не допоможе. Навіть якщо би заблокували той самий Слак у федерації, що вже було би краще. Найкраще би було, коли усі гроші отримані у федерації та скажімо Казахстані чи Білорусі, направлялись до ЗСУ. Та підозрюю там якісь пара баксів і так зароблялась якщо взагалі щось зароблялось.

Навіть якщо би заблокували той самий Слак у федерації

Так они его там еще раньше по сути заблокировали. С прошлой весны перестали продлевать платные услуги, с этой весны начали тушить бесплатные пространства с владельцами из РФ.

В сенсі пакость? Позбутися лайна — пакость?

а немецкий они выпилили?
говорят, на нем говорили фашисты во главе с гитлером

О, «невсеотакоднозначности» из Одессы подвезли. Аналогия прям «агонь». А че Гитлер-то с маленькой буквы? Тут какая-то путаница. Если Гитлер, то почему фашисты, а не нацисты? А если фашисты, по почему не Муссолини?

а называть какой-то язык «лайном» это хорошая аналогия? это правильный эпитет?
вести себя как отмороженный дикарь, который ничем не отличается от дикарей, которые пришли на нашу землю

потянуло нацизмом в вышиванке и желанием побыстрее нацеплять ярлыки «арестовичина», «лайно» бла бла бла

Слушай, иди на хер со своей моралью убогой. Мне по барабану твоя система ценностей.

а мне не по барабану, когда мои соотечественники ведут себя как дикари и позорят нацию

в чем позор и дикарство? в желании избавится от паразитов на любых планах бытия? вы тараканов на кухне наверное тоже жалеете? клопов в диване? крыс в мусорнике?
Ungeziefer Lives Matter?

Перейти на украинский — это одно. Хейтить русский — это другое. Хейтить русский, как и любой другой язык — это бессмысленно, глупо, и есть дикарство. Говорить, что какой-либо язык это язык лжи — это надо быть совсем олигофреном.

И еще, не надо за всех украинцев расписываться, я украинец и не испытываю никакого хейта ни к каким языкам, спокойно себе разговариваю на всех языках, которыми владею. Шо кому не нравится — его проблемы. Особо буйным и агрессивным легко объясню по методу Кожаева.

Я тоже русскоговорящий. Но!
Хейт, не хейт, а дистанцироваться от всего русского это как минимум разумно. Минимум как профилактика влияния руснявых нахрюков из-за поребрика.

А еще есть достаточно большая категория украинцев лично пострадавших от рук «освободителей». Я говорю о непосредственных жертвах. К примеру изнасилованных женщинах (и о боже даже детях, да да и такое есть).
Им даже слышать русскую речь бывает невыносимо.
Вот им пойдите и расскажите что в русском языке нет ничего такого. А после — продолжим дискуссию.

Минимум как профилактика влияния руснявых нахрюков из-за поребрика

блажен, кто верует...

Вот им пойдите и расскажите что в русском языке нет ничего такого. А после — продолжим дискуссию.

а что это за хрень?) при чем это тут? "научись летать, махая руками, тогда продолжим дискуссию",- такая фраза по-мощнее будет и она тоже лишена смысла

Неплохо передергиваете)
Попробуйте себя в фильмах известного жанра, может получится)

я всего лишь взял что ты написал и немного усугубил, если ты не понял. то что ты пишешь не соответствует действительности и является абсурдом, а когда твою глупость высмеяли тебе не понравилось...

ничем не отличается от дикарей, которые пришли на нашу землю

Вони руйнують і вбивають, а ви просто буковки на моніторі бачите. Хоча руйнування і вбивства тоже на моніторі, тому для вас різниці немає.

Не якийсь, а конкретно кацапський. Бо він був нав’язаний нам силою.

а немецкий они выпилили?
говорят, на нем говорили фашисты во главе с гитлером

Сучасні фашисти розмовляють російською (ваш кеп)

ровно как на русском разговаривают те, кто с этими фашистами прямо сейчас воет

Недоречно використовувати цей аргумент сидячі в зручному кріслі з чашкою кави

равно как писать, что русский язык это «лайно»

Десь на кордонах Альфа Центавра, у вакуумі, це може і недоречно. Але не в Україні, яка кров’ю 1.5 роки стікає від роzіян та їх любителів.

Російська мова — лайно. Це мова що просякнута брехнею. Навіть назва на ній у неї «русскій». Яким боком країна рососія, а «язик русскій»?

Да просто кацапы заврались уже до такой степени, что даже название языка переврали. У них вообще какие-то завихрения в мыслительных процессах. Хорошо, что мы тут во всём разобрались, а то везде в остальном мире этого не понимают, в английском всё равно russian в любом случае, и им так просто не объяснишь как у кацапов всё неправильно.

Розмовляти в побуті — одна справа, використовувати в публічному просторі — інша. Мова в публічному просторі — це зброя, яку ворог роками використовував, щоб промивати мізки. Це я тобі кажу як людина, яка 45 років життя спілкувалась (і нажаль продовжує спілкуватись) в побуті російською, а зараз вимушений перервати будь-яке спілкування з одним з найближчих людей які тільки можуть бути тому, що там «нє всьо так адназначна 8 лет дамбілі бамбас кококо».

Очевидно, що пропаганду можна продукувати будь-якою мовою, що доводить приклад параша-тудей, яка роками срала в голови європейцям, але це робити все одно складніше (і результати набагато скромніші), ніж коли це відбувається в спільному культурно-мовному просторі.

из-за того, что у какой-то части населения, которая понимает русский, нет мозгов, давайте назовем этот язык «лайном», запретим и выпилим из слака и вообще отовсюду, откуда можно
это логика где-то на уровне яслей

давайте назовем этот язык «лайном», запретим и выпилим из слака и вообще отовсюду, откуда можно

Мені подобається твоя пропозиція. Давайте.

О, навіть Струков головою вдарився)) Стільки років читав форум і вважав тебе розумним чуваком. Помилився. Прикро. Одужуй :)

Навіть не знаю як я буду жити, знаючи що втратив прихильність невідомого онанімуса :)

Помилився. Прикро. Одужуй :)

Слаку варто було на це піти хоча б через всі ці пригорання у русні.

Взагалі не знав до цього інциденту що слак буває не тільки англійською 😀

Шо, братюня, не клеится с поддержкой твоих тезисов, судя по лайкам и ответам? 😆 Зови Кожайева, будете дуэтом выступать.

та шо, я не знал, что тут засилие порохоботов в вышиванках?
публика собралась как наподбор

О, зелебобик голос подал. Обычно они всех порохоботами называют. Правда?

неправда
в 19-м году за Пороха/ЕС голосовал

Тобто ти порохобот у вишиванці?

Ну як ні, якщо за Порошенко голосували.

порохоботы это те, кто спит в вышиванке и набил себе татуху «армия, мова, вира»

Вы спите с местными порохоботами что знаете такие интимные подробности?

чтобы распознать порохобота с ним не надо доводить дело до постели, на 10й секунде общения он выпятит нижнюю губу и попрекнет тебя за то, что ты выражаешь свои мысли на русском, а значит потворствуешь российскому империализму

на 10й секунде общения он выпятит нижнюю губу и попрекнет тебя за то, что ты выражаешь свои мысли на русском, а значит потворствуешь российскому империализму

Не бачу тут як це пов’язано з вишиванками, набитими татухами та взагалі Порошенко.

Так тобі і якийсь вуйко сказати може який голосує за Свободу і ненавидить Порошенко. І якийсь зебот. От Фаріон 100% не порохобот, но скаже тобі саме те що ти тут написав.

Почему слово «вышиванка» в вашем исполнении звучит уничижительно?

ну буває так, що людина не в своїй країні.. тому воно цілком зрозуміло чому його так бісить

Слак — частная компания, их дело какие языки поддерживать. Буду ли я им пользоваться после этого — да

Заодно : італійську, іспанську, угорську, румунську та японську мови. Раз цими мовами розмовляли фашисти і мілітаристи.

Той фашизм вже заекспарився і носії чесно покаялись і виплатили кому що заборгвали, тому аргумент мимо.
А от ліцензію на нео-фашизм в одне горло викупила і приватизувала російськомовна русня.

Ні, це один із багатьох кроків по приниженні русні, руснею бути соромно.
Як напророкував їм їх недофюрер: youtu.be/mUx7mTaaAvY

Абсолютлі.
Маєш хоча б один аргумент чому руснею бути пристижно, поважно, статусно?

Володя, ну ти ж розумний мужик, прожив достатньо років, маєш кваліфікацію, робиш складні речі, займаєшся спортом.

А твої амбіції на рівні розборки в підворотні. Ну як так?

Ну вот простой я человек и финансово не зависящий от мнения окружающих. На пиво есть, дать в рыло могу , жена любит — жизнь удалась

Маєш хоча б один аргумент чому руснею бути пристижно, поважно, статусно?

Так русня только сама к себе престижно относится, а что им ещё остаётся, не станут же они объективно смотреть в зеркало. Поэтому начинают заниматься всяким мифотворчеством насчёт «святой Руси», ну вы слышали наверное. Особенно феерична история со «святым» Владимиром. С тем, что у нас в Херсонесе крестился, до этого ещё очередь не дошла, тоже наверное канонизируют.

«святым» Владимиром.

Не поминай имя вовкино в суе, не то ...

Не поминай имя вовкино в суе, не то ...

... он будет демонстрировать безграмотность на родном ему языке.
Вова,

в суе

це де?

А какой национальностью уже стало быть престижно, уважаемо и статусно?)

Питання національності я не піднімав тому що з фізіологічної точки зору всі ± рівні, tabula rasa, якщо хочете в широкому розумінні цього слова.
Та й я не впевнений, що станом на 2023 в світі можна виділити хоч якесь значиме число дійсно «кровно чистих» представників однієї чи іншої національості.

А от питання громадянства, паспорту і відповідальності за дії своєї влади, приходу якої ти сприяв прямим своїм голосуванням або пасивною мовчазною згодою, ось це дійсно аргумент аби душити рашкованів з куркою в паспорті, а також вихідців звідти, хто продовжує розділяти і підтримувати рашистські імперські наративи.

Зараз може не популярну думку виражу, проте дивним взагалі вважаю термін «русня». Звучить явно схожим на принизливу назву жителя Русі. З моїх пізнаннь, Україна і є Русь у минулому. То хіба коректно називати кацапів русня? Імхо, дивно якось вийшло. Поясніть, якщо не правий.

То після повної перемоги

Як на мене, то коректно тому що «русня» похідне від «росіянин» як вони себе кличуть.

А похідне від Русь буде русич(як самі себе кликали жителі Київської Русі).
Також є слово «русин» яким часто називали українців та іноді білорусів до 19 сторіччя. Іноді все ще зустрічається на Закарпатті та у діаспорі.

Москалота ніколи так не називалась і кликала себе «русскій».

Чому б тоді не «росня»? Мені здається для іноземців, наприклад, або для пересічних українців, що не розбираються у історії, може скластися хибна асоціація московитів та Русі.
Це ж по суті російський наратив — присвоєння історії Русі собі. (Доречі термін «Київська Русь» теж росіяни придумали, щоб класифікувати на рівні з Новгородською Руссю. Русь вона єдина була, без приписок якихось зі столицею у Києві ) Хіба не підкріплюється він у очах несвідомих людей використанням терміну з корнем «рус»?

Чому б тоді не «росня»

Бо вони себе звуть «рускій» (русский — рос.), тому русня

Хіба треба враховувати те як вони себе називають? Вони себе і велікоросами називають.

Бо вони себе звуть «рускій» (русский — рос.), тому русня

Так по-кацапски русня — это жители Руси, поскольку корень «рус». При этом они сами пытаются историю Руси на себя натягивать, как сову на глобус. И в то же время у них «русня». Логику тут не ищите, где логика и где кацапы. Кацапы — они такие кацапы, дальше своего носа вообще ничего не видят.

Русини складніше за просто стару назву українців
youtu.be/kg3QYc7WLHw

Мені здається, що той хлопака мовить про дещо інше.
В історії України є такий цікавий епізод як «Карпатська Україна» uk.wikipedia.org/wiki/Карпатська_Україна
Жителів якої нарекли русинами.
В цьому випадку термін «русини» є дещо притягнутий за вуха, так як окремим політичними акторам(зараз мадяри, а перед тим поляки і словаки) вигідно виділяти українців того регіону як окрему гілку і цим маніпулювати.
Але термін на закарпатті прижився + місцевий діалект який дійсно дещо відрізняється від літературної української.
Ну хочеться комусь себе так кликати, хай кличуть. Врешті-решт, є навіть мем: twitter.com/...​/1667808423155515392?s=20

Деяким регіонам властиво давати собі власні назви. На Житомирщині, звідки мої родичи по батьковій лінії, багато хто кличе себе Поліщуками, від слова полісся. Ну ок)

Кстати, по переписи 1930 г. в Румынии потомков запорожских казаков из дельты Дуная записывали украинцами, а вот живущих на южном берегу Тисы или в Буковине — русинами.

Підписатись на коментарі