PMI-ACP: Вимоги до Кандидатів та Процес Отримання Сертифікату

Доброго дня! Заздалегідь хочу написати, що у цій статті не буде якогось лайфхаку, що допоможе не обтяжуючись, за тиждень або вихідні, отримати один з вагоміших (на мій погляд) сертифікатів з управління проектами з використанням методологій Agile. Сподіваюсь, матеріал допоможе заощадити час/зусилля/кошти тощо. Інформація актуальна на момент написання статті (Червень 2023 р.).

В Межах Обсягу: що таке PMI-ACP, вимоги до кандидатів, підготовка та порядок проходження тесту, вартість, умови подовження дії сертифікату.

За Межами Обсягу: аналіз необхідності отримання PMI-ACP, цінність сертифікату.

Якщо ви вже маєте PMP, CAPM тощо — частину статті щодо процедури сертифікації PMI можна пропустити.

PMI-ACP — сертифікат Agile Certified Practitioner від PMI (Інститут Управління Проєктами (англ. Project Management Institute) — міжнародна неприбуткова професійна організація з проектного менеджменту* — детальніше ви можете ознайомитися у Вікіпедії). Згідно з тлумаченням на офіційній сторінці PMI, PMI-ACP формально підтверджує знання принципів Agile та навички роботи з гнучкими методологіямі.

Сертифікаційний іспит можна пройти двома способами:

1. Офлайн: в представництві Pearson VUE Testing Centers. Згідно інформації з офіційного сайту Pearson, в Україні є лише один центр за адресою: Велика Васильківська 17а у Києві. Більш детальну інформацію про центр ви зможете знайти тут.
  2. Онлайн: з використанням платформи Pearson VUE.

Процес запису на тестування здійснюється лише через особистий кабінет на сайті PMI. Не шукайте інших «провайдерів», «дистриб’юторів» тощо (щодо тренінгів до іспиту буде трошки нижче у статті).

Під час проходження тесту (далі іспиту), заборонено: користуватися телефоном, калькулятором, нотатками. Навіть чистий аркуш паперу заборонений! Є тільки ви і тест. Якщо будете складати в онлайн (я обрав цей варіант), робоче місце повинно бути абсолютно чистим. Ніяких електронних девайсів на відстані витягнутої руки. Годинник також доведеться зняти. Читати вголос заборонено, ваше обличчя повинно бути у полі зору камери протягом усього часу. Ви повинні бути в кімнаті наодинці. Якщо хтось зайде в кімнату під час іспиту — результат буде анульований.

Іспит можна скласти тільки мовами:

English, Arabic, Japanese, Korean, Portuguese and Spanish. Користуватися перекладачем або словником заборонено (бо як писав вище — крім вас неможна нічого). Pearson VUE (для онлайн іспиту) — це окрема програма, яка не допустить до тесту допоки усі додатки на комп’ютері не будуть закриті.

Іспит включає в себе 120 питань з 4 варіантами відповідей кожен, вам надається 180 хвилин. Тобто 1,5 хвилини на кожне питання. Ніякого часу на перерву мені не дали. Ба більше, у якийсь момент мене викинуло на 5 хвилин і ніхто цей час не додав.

Вимоги до бажаючих отримати PMI-ACP:

• Вища освіта (secondary degree);
  • Пройдений тренінг з Agile практик тривалістю 21 година;
  • 12 місяців загального досвіду з управління проектами за останні 5 років;
  • 8 місяців досвіду управління проектами з використанням практик Agile за останні 3 роки.

Вартість сертифікації:

Мембершіп коштує 129 доларів США на рік + одноразово 10 доларів за реєстрацію.

Рекомендую пошукати за запитом «PMI-ACP coupon code». На Reddit мені вдалося знайти код, що надав знижку 20% (не буду писати який, бо на момент читання статті він може бути неактуальним).

Якщо ви відповідаєте вказаним вище вимогам, потрібно заповнити аплікаційну форму. PMI розглядає ії протягом 5-10 днів. За цим посиланням ви зможете завантажити приклад заповненої форми. Після затвердження вас як кандидата на отримання PMI-ACP у вас буде 1 рік та 3 спроби.

Рекомендую готуватися до іспиту виключно мовою, якою будете його складати. Це допоможе адаптуватися до питань, підвищити швидкість читання та аналізу. Приклад питання (з книги Mike Griffiths, PMI-ACP Exam Prep (Second Edition):

Згідно до вимог, необхідно мати 21 контактну годину тренінгу з Agile практик. Тренінг можна пройти онлайн — у просторах інтернету дуже багато пропозицій. Я обрав курс від Master of Project Academy. Чому саме цей — вже не пам’ятаю. На сьогодні вартість складає 89 USD на місяць на правах підписки — місяця достатньо для проходження. Ви можете обрати той, який до вподоби вам.

Що входить до обсягу іспиту (здебільшого усі тренінги та література для підготовки побудовані за такою структурою):

Згідно угоди, без якої вас не допустять до іспиту — кожен аплікант зобов’язується не нерозповсюджувати питання іспиту (у тому числі як вони формульовані). Бо за це анулюють сертифікат. Більш того, PMI при розробці PMI-ACP сертифікації мала 2 команди — перша розробляла Обсяг, а друга вже самі питання. Робили це для того, щоби експерти, що визначали обсяг мали можливість публікувати літературу для підготовки без компрометації іспиту. Тому, думаю, не варто «зрізати кути» в пошуках реальних питань.

Тренінгу на 21 годину не вистачить, аби бути готовим. Бо це такий собі короткий огляд про що можуть питати. Я обрав для себе наступний план підготовки:

Після проходження тренінгу все, що потребувало більш детального роз’яснення, читав з книг та статей на профільних ресурсах (наприкінці статті підготував коротенький перелік літератури з посиланнями). Далі на Udemy придбав декілька різних PMI-ACP Prep Tests — вони зазвичай мають пояснення під питаннями, коли дивишся результат. Далі все, що було не зовсім зрозуміло — знову читати (книги + статті на профільних ресурсах в Інтернет). Коли вийшов на 70% правильних відповідей (у тестах, які ще не проходив) — тільки тоді забронював дату іспиту. Якщо ганяти по колу одні й ті самі питання — це зубріння і показник знань буде суб’єктивним.

Що помітив — деякі автори (з незрозумілої причини) пропонують тести, метою яких є описати питання таким чином, щоби все перекрутити так, аби шанси дати правильну відповідь були мінімальні. Іноді це корисно, але не коли всі 120 питань однакові, а пояснення «Правильна відповідь А тому що в даному випадку правильно А» — ніяк не сприяє розумінню. Тому знову таки — виписував незрозумілі речі та шукав на них відповіді.

Авжеж, можна просто знайти 10500 варіантів питань і протягом деякого часу їх ганяти колом — тільки но це не допоможе побудувати Agile Mindset — сутністю перевірки якого і є PMI-ACP. Якщо ви мислите Agile по-справжньому — Agile Mindset допоможе вирішити питання, на яке не знаєш відповіді.

Після отримання сертіфікату він буде дійсним 3 роки. Для його подовження потрібно протягом 3-х років отримати 30 PDU (PMI надає PDU за подальше навчання та поширення власних знань шляхом участі у конференціях, виготовлення контенту тощо). Більш детально про отримання PDU ви можете ознайомитися тут.

Яким був мій результат? Склав іспит з першої спроби, але все одно є над чим працювати, бо continues improvement — це назавжди.

Щиро вірю, що ви зможете отримати ваш сертифікат, а головне — нові знання! Сподіваюсь, що ця стаття стане до пригоди.

Дещо з літератури, що стане в нагоді під час підготовки:

1. Кодекс професійної етики та поведінки Інституту проектного менеджменту (PMI) — посилання:
  2. Скрам гайд — посилання:
  3. Agile Certified Practitioner Exam Outline — посилання:
  4. PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® Handbook — посилання
  5. Agile Practice Guide — посилання
  6. Mike Griffiths — PMI-ACP Exam Prep (2018) — не можу публікувати бо порушу авторські права.

Хоча ця книга не є в обсязі підготовки до іспиту PMI-ACP, але її варто мати кожному. Щиро дякую PMI Україна за цю велику працю з перекладу українською мовою — PMBOK 7th Edition українською — посилання.

З повагою,

Микита Стародубцев

PMI-ACP, CSM, Lean Six Sigma Yellow Belt.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Перепрошую за затримку з відповіддю, бо не було мейлу про комент. Нажаль в мене поки що нема PMP — але з книгою я знайомився. Що хочу сказати — PMP та PMI-ACP мають абсолютно різні обсяги матеріалу. Знання отримані при підготовці до PMI-ACP на 80% не мали нічого спільного з PMP (деякі теми мають спільне — наприклад код етики). Бо PMP відноситься до традиційного управління проектами (планування до), а ACP до Agile (планування та адаптація в процесі).
Мабуть, правильно надати наступне твердження як приклад: Нема сенсу вивчати Java/Python, якщо в тебе нема вищої освіти з комп’ютерних наук. Це дуже суперечливо.
Тому моя особиста думка — не потрібно чекати отримання PMP щоби йти на PMI-ACP. Кожна сертифікація має право існувати незалежно, тому і винесена в окремий розділ.

Підписатись на коментарі