PMI-ACP: Вимоги до Кандидатів та Процес Отримання Сертифікату
Доброго дня! Заздалегідь хочу написати, що у цій статті не буде якогось лайфхаку, що допоможе не обтяжуючись, за тиждень або вихідні, отримати один з вагоміших (на мій погляд) сертифікатів з управління проектами з використанням методологій Agile. Сподіваюсь, матеріал допоможе заощадити час/зусилля/кошти тощо. Інформація актуальна на момент написання статті (Червень 2023 р.).
В Межах Обсягу: що таке PMI-ACP, вимоги до кандидатів, підготовка та порядок проходження тесту, вартість, умови подовження дії сертифікату.
За Межами Обсягу: аналіз необхідності отримання PMI-ACP, цінність сертифікату.
Якщо ви вже маєте PMP, CAPM тощо — частину статті щодо процедури сертифікації PMI можна пропустити.
PMI-ACP — сертифікат Agile Certified Practitioner від PMI (Інститут Управління Проєктами (англ. Project Management Institute) — міжнародна неприбуткова професійна організація з проектного менеджменту* — детальніше ви можете ознайомитися у Вікіпедії). Згідно з тлумаченням на офіційній сторінці PMI, PMI-ACP формально підтверджує знання принципів Agile та навички роботи з гнучкими методологіямі.
Сертифікаційний іспит можна пройти двома способами:
- Офлайн: в представництві Pearson VUE Testing Centers. Згідно інформації з офіційного сайту Pearson, в Україні є лише один центр за адресою: Велика Васильківська 17а у Києві. Більш детальну інформацію про центр ви зможете знайти тут.
- Онлайн: з використанням платформи Pearson VUE.
Процес запису на тестування здійснюється лише через особистий кабінет на сайті PMI. Не шукайте інших «провайдерів», «дистриб’юторів» тощо (щодо тренінгів до іспиту буде трошки нижче у статті).
Під час проходження тесту (далі іспиту), заборонено: користуватися телефоном, калькулятором, нотатками. Навіть чистий аркуш паперу заборонений! Є тільки ви і тест. Якщо будете складати в онлайн (я обрав цей варіант), робоче місце повинно бути абсолютно чистим. Ніяких електронних девайсів на відстані витягнутої руки. Годинник також доведеться зняти. Читати вголос заборонено, ваше обличчя повинно бути у полі зору камери протягом усього часу. Ви повинні бути в кімнаті наодинці. Якщо хтось зайде в кімнату під час іспиту — результат буде анульований.
Іспит можна скласти тільки мовами:
English, Arabic, Japanese, Korean, Portuguese and Spanish. Користуватися перекладачем або словником заборонено (бо як писав вище — крім вас неможна нічого). Pearson VUE (для онлайн іспиту) — це окрема програма, яка не допустить до тесту допоки усі додатки на комп’ютері не будуть закриті.
Іспит включає в себе 120 питань з 4 варіантами відповідей кожен, вам надається 180 хвилин. Тобто 1,5 хвилини на кожне питання. Ніякого часу на перерву мені не дали. Ба більше, у якийсь момент мене викинуло на 5 хвилин і ніхто цей час не додав.
Вимоги до бажаючих отримати PMI-ACP:
- Вища освіта (secondary degree);
- Пройдений тренінг з Agile практик тривалістю 21 година;
- 12 місяців загального досвіду з управління проектами за останні 5 років;
- 8 місяців досвіду управління проектами з використанням практик Agile за останні 3 роки.
Вартість сертифікації:
Мембершіп коштує 129 доларів США на рік + одноразово 10 доларів за реєстрацію.
Рекомендую пошукати за запитом «PMI-ACP coupon code». На Reddit мені вдалося знайти код, що надав знижку 20% (не буду писати який, бо на момент читання статті він може бути неактуальним).
Якщо ви відповідаєте вказаним вище вимогам, потрібно заповнити аплікаційну форму. PMI розглядає ії протягом
Рекомендую готуватися до іспиту виключно мовою, якою будете його складати. Це допоможе адаптуватися до питань, підвищити швидкість читання та аналізу. Приклад питання (з книги Mike Griffiths, PMI-ACP Exam Prep (Second Edition):
Згідно до вимог, необхідно мати 21 контактну годину тренінгу з Agile практик. Тренінг можна пройти онлайн — у просторах інтернету дуже багато пропозицій. Я обрав курс від Master of Project Academy. Чому саме цей — вже не пам’ятаю. На сьогодні вартість складає 89 USD на місяць на правах підписки — місяця достатньо для проходження. Ви можете обрати той, який до вподоби вам.
Що входить до обсягу іспиту (здебільшого усі тренінги та література для підготовки побудовані за такою структурою):
Згідно угоди, без якої вас не допустять до іспиту — кожен аплікант зобов’язується не нерозповсюджувати питання іспиту (у тому числі як вони формульовані). Бо за це анулюють сертифікат. Більш того, PMI при розробці PMI-ACP сертифікації мала 2 команди — перша розробляла Обсяг, а друга вже самі питання. Робили це для того, щоби експерти, що визначали обсяг мали можливість публікувати літературу для підготовки без компрометації іспиту. Тому, думаю, не варто «зрізати кути» в пошуках реальних питань.
Тренінгу на 21 годину не вистачить, аби бути готовим. Бо це такий собі короткий огляд про що можуть питати. Я обрав для себе наступний план підготовки:
Після проходження тренінгу все, що потребувало більш детального роз’яснення, читав з книг та статей на профільних ресурсах (наприкінці статті підготував коротенький перелік літератури з посиланнями). Далі на Udemy придбав декілька різних PMI-ACP Prep Tests — вони зазвичай мають пояснення під питаннями, коли дивишся результат. Далі все, що було не зовсім зрозуміло — знову читати (книги + статті на профільних ресурсах в Інтернет). Коли вийшов на 70% правильних відповідей (у тестах, які ще не проходив) — тільки тоді забронював дату іспиту. Якщо ганяти по колу одні й ті самі питання — це зубріння і показник знань буде суб’єктивним.
Що помітив — деякі автори (з незрозумілої причини) пропонують тести, метою яких є описати питання таким чином, щоби все перекрутити так, аби шанси дати правильну відповідь були мінімальні. Іноді це корисно, але не коли всі 120 питань однакові, а пояснення «Правильна відповідь А тому що в даному випадку правильно А» — ніяк не сприяє розумінню. Тому знову таки — виписував незрозумілі речі та шукав на них відповіді.
Авжеж, можна просто знайти 10500 варіантів питань і протягом деякого часу їх ганяти колом — тільки но це не допоможе побудувати Agile Mindset — сутністю перевірки якого і є PMI-ACP. Якщо ви мислите Agile по-справжньому — Agile Mindset допоможе вирішити питання, на яке не знаєш відповіді.
Після отримання сертіфікату він буде дійсним 3 роки. Для його подовження потрібно протягом
Яким був мій результат? Склав іспит з першої спроби, але все одно є над чим працювати, бо continues improvement — це назавжди.
Щиро вірю, що ви зможете отримати ваш сертифікат, а головне — нові знання! Сподіваюсь, що ця стаття стане до пригоди.
Дещо з літератури, що стане в нагоді під час підготовки:
- Кодекс професійної етики та поведінки Інституту проектного менеджменту (PMI) — посилання:
- Скрам гайд — посилання:
- Agile Certified Practitioner Exam Outline — посилання:
- PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® Handbook — посилання
- Agile Practice Guide — посилання
- Mike Griffiths — PMI-ACP Exam Prep (2018) — не можу публікувати бо порушу авторські права.
Хоча ця книга не є в обсязі підготовки до іспиту PMI-ACP, але її варто мати кожному. Щиро дякую PMI Україна за цю велику працю з перекладу українською мовою — PMBOK 7th Edition українською — посилання.
З повагою,
Микита Стародубцев
PMI-ACP, CSM, Lean Six Sigma Yellow Belt.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів