ukr.net — радянщина та привіт з кам’яного сторіччя

Хочу розповісти історію про «сучасні» українські сервіси. Йшов другий рік війни, але кам’яний вік все ще живий у «державі у смартфоні».

Рік я не мала змоги та не було потреби заходити на пошту ukr.net. Ця пошта використовувалася в основному для роботи: підпис на тематичні форуми та туди приходили листи з підтвердженням авторизації, купівлі на різних сайтах, тощо.

Пошта створювалась швидкоруч понад 8 років тому, була обрана, тому що для реєстрації потрібно було вказати лише логін та пароль, мінімум даних. Це було швидко та зручно.

Я здійснила покупку в інтернеті на сайті, де була вказана в якості реєстрації саме пошта від ukr.net. На неї має прийти ключ авторизації моєї покупки. Не відчуваючи лиха я почала заходити в свою поштову скриньку і тут почався «нєжданчик». В скриньку я увійти не змогла, бо упс.... Я входжу не з того місця, що зазвичай.

Звичайно, не з того місця. В країні війна, розруха, не те, що IP змінилась, змінився сам пристрій за рік війни. Думаю, ок, зараз швиденько відновлю доступ і зможу скористатися кодом авторизації, за котрий я вже заплатила на іншому сайті.

По-перше, ukr.net НЕ запропонував мені жодного разу вказати резервні дані (варто подивитися, як це робить та нагадує Google, задовбує і це правильно, там вже без альтернатив).

По-друге, я впевненена, що вказувала пошту або номер телефону для відновлення, але сервіс ukr.net НЕ запропонував мені такий крок.

По-третє і в мене від цього випало око, щоб поновити доступ, потрібно прислати ПАПЕРОВІ документи від фізичної особи з НОТАРІАЛЬНО завіреними паспортними даними wiki.ukr.net/...​s/static_files/Zayva1.pdf.

ЩО, блін? В розпал війни, в час електронного розвитку, потрібно надіслати нотаріально завірені документи Укрпоштою і чекати, на хвильку, 15 (!!!) днів, поки розглянуть мій запит?

Тобто коли в мене є лише пару днів, аби підтвердити код авторизації та забрати свою покупку, за яку я заплатила в інтернеті я маю завірити документи у нотаріуса, заплатити за цю послугу, чекати 7-10 днів (приблизно стільки йде зараз лист Укрпоштою) та плюс ще 15 днів, коли розглянуть моє звернення. І це в Харкові, в районі, де Укрпошта розбомблена і щоб дістатися відділення, треба їхати в інший район або в центр.

Тобто аби відновити аккаунт ukr.net, потрібно десь МІСЯЦЬ та пройти трошки кіл пекла.

В Харкові тривоги майже кожну годину, пошта закривається та не працює під час тривог, так само роблять деякі нотаріуси. Тобто просто, щоб завірити та відправити лист потрібно реально побігати.

Технічна підтримка, до якої вдалося додзвонитися не з першого разу (але це ще нормально) реально НІЧИМ не допомогла. Читання з аркушика паперу стандартних відповідей і не могло нічим допомогти, але було сподівання, що зроблять якийсь хоча б тікет, приймуть до уваги що війна і таке відновлення поштової скриньки можливе десь в Африці на баобабі, але не під час війни в Україні.

Чому не зробити як в тому ж Google? Коли була створена скринька (приблизно), як часто користувалися, особисті дані (яке ім’я вказане в пошті, яка дата народження), з якого пристрою і коли останній раз входили (це можна запам’ятати, місто, а значить геолокацію, операційна систему, приблизну дату).

Це легко, зручно і продумано. Не треба бігати по нотаріусах (час та гроші + небезпека під час війни), завіряти документи, не треба бігти шукати відділення Укрпошти (час та гроші + небезпека під час війни), не треба чекати 15 (!!!) днів, поки розглянуть звернення співробітники ukr.net.

Сучасні сервіси повинні бути гнучкими, юзерфрендлі, доступними та простими, особливо під час війни. Я ніколи не могла подумати, що нібито сучасна українська компанія, котра позиціонує себе як лідер в своїй галузі, може бути такою закам’янілою, не гнучкою, як якийсь привіт із 90х з підтримкою аля «Тьотя Маша на вахтє», котра нічим не допоможе, не запропонує шляхи вирішення, а ще й плюне в спину. На моє прохання звірити резервні дані мені було відмовлено, що це дуже конфіденційна інформація, яку ніхто не може знати. Зробити тікет на перевірку теж було відмовлено, бо це ніхто не перевірить і не буде навіть розглядати. Прив’язати номер телефону, з якого телефоную, теж. Я могла надати резевні дані, які могли бути вказані, приблизний час реєстрації, місце та технічні характеристики пристрою, з якого входила раніше, поштові адреси, кому відправляла та з яких йшли листи мені, зробити нову поштову скриньку та перенести дані туди або хоча б той лист, в якому прийшов код авторизації моєї покупки. В усьому було відмовлено.

Тобто звернення та прохання своїх користувачів та намагання покращити сервіс, аби це не було пеклом, компанії ukr.net не цікаві. Кажу саме компанії, бо той хлопець з технічної підтримки не сам таке вирішує, в нього прописані правила, як діяти у таких випадках та як слати лісом користувачів.

І було трохи смішно про конфіденційність, коли пошта сканується, виділяються теми, на які йде спілкування або приходять листи і потім показується таргетована реклама згідно інтересів користувача. Скриньку відновити ми не можемо, але реклама то святе.

Такий сервіс не зручний і в мирний час, а під час війни це взагалі перетворюється на якесь божевілля.

Сподіваюсь, компанія ukr.net колись таке дійде до думки, як повинна працювати система у 21 столітті і зробить доступний засіб відновлення поштових аккаунтів без нотаріусів та паперових листів, а поки що ніколи не буду користуватися тим жахом та всім знайомим не раджу. Менше користувачів, менше реклами, менше доходів. Може, так дійде нарешті, бо якось навіть соромно називати таке «укр», от «рад.нет» саме то. Радянська пошта кам’яного віку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Абсолютно невмотивованй «наїзд».

Права та обов’язки сторін, включаючи процедури верифікації та відновлення доступу, прописані в умовах використання сервісу — які ви прийняли та які вас влаштовували 8 років до того. Щось змінілось? А, ну так, замовлення в магазині не на ту скриньку зробила, але винуватий очевидно укрнет, хто ж ще :)

Відносна складність відновлення доступу означає також підвищену складність угону акаунта — хіба це погано, враховуючи що поштова скринька може використовуватись для доступу до набагато важливіших ресурсів ніж корзина в інтернет-магазині?

Сапорт не такий? Камон, він хоча-б є і до нього можна зателефонувати — для середньостатистичного користувача гугла, на який ви посилаєтесь, поговорити голосом з сапортом це взагалі ненаукова фантастика (і я кажу не про халявну пошту, а про сервіси пов’язані з грошима, кор бізнес гугла взагалі — Adwords/Adsense)

По-перше, ukr.net НЕ запропонував мені жодного разу вказати резервні дані 

Що ще він повинен робити? Нагадувати мити руки перед їжою та не переходити дорогу на червоне світло?

По-друге, я впевненена, що вказувала пошту або номер телефону для відновлення, але сервіс ukr.net НЕ запропонував мені такий крок.

А я от не впевнений. Я колись дуже-дуже давно мав пошту на укрнет. Акаунт не видаляв, просто закинув років 7-8 тому поступово переєструвавши всі акаунти. Зараз не полінився спробував зайти через процедуру відновлення паролю. Guess what? Укрнет мені пропонує цілих два способи відновлення: через старий український мобільний номер та через старий резервний акаунт на яху.

«Карочє, скліфасовскій». Це ваш факап, усвідомте це та перестаньте котити бочку на сервіс, який просто дотримується умов використання. Після того, як трохи вгамуєте попабіль, можна спробувати зконтактувати з інтернет-магазином і попросити їх перевислати код на іншу скриньку — це скоріше призведе до результату чи як мінімум повернуть гроші (якщо ні, і платили картою — просто відкрийте диспут)

а яким чином сервіс мав вам нагадати, якшо у вас не вказано резервної пошти/телефону і ви туди не заходили?

Мо я щось не так прочитав, то поправте

Після року невикористання, укрнет заблочив вам вхід з невідомого місця

Поки ви туди рік не заходили, ніхто не знайшов вас невідомо де і нагадав вам вказати дані для відновлення

а коли вам припекло туди зайти, вам не сподобалось чекати паперових перевірок, бо вам от от срочно

І винен звісно укр.нет 🤔

В радянському союзі електронної пошти не було єсішо

а укрнет не гугл, хіба це новини

Якщо ви не заходили на пошту впродовж 90 днів, то навіть відновивши пошту там не буде листа з ключем авторизації покупки. Почитайте mail.ukr.net/terms_uk.html частину «Володілець має право припинити приймання пошти».
Автору співчуваю, але не погоджуюсь з наїздом. Я сам колись працював в підтримці укрнета, і дійсно підтримка не має доступу до жодної конфіденційної інформації про скриньку і не може ніяк повпливати на надання доступу до аккаунту, лише надати інформацію як це можна зробити.
Мені особисто укрнет часто пропонує перепровірити данні для відновлення, не знаю, чому вам ніколи не пропонував.
На рахунок сканування скриньки для реклами — ніколи подібного не помічав, рекомендую перевірити пк на наявність вірусного програмного забезпечення, можливо це не укрнет.

попробуйте gmail год не пользоваться, а потом зайти из неизвестного устройства

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

а мені паперова веріфікація ukr.net — ОК.
Чому? Бо живу в цифровій державі. В якій взламати зайти в ДІЯ і набрати кредитів (і не тільки) може людина що має доступ до вашого імайла.

А якщо імайл можна відновити по sms — то значить довільна людина що має доступ до вашого імайл або до смс.

З кожним роком складнішають комп`ютери і операційні системи. Чому? Може я вже не розумію? Колись розробляли ЕВМ (60-ті роки). І все працювало без проблем. А зараз якщо виникнули проблеми з ноутбуком, треба звернутися до кількох компьютерних сервісів, всі відмовляються. Нема фахових спеціалістів іменно по ОС !

все працювало без проблем

Ну не смішіть, це доки чергова лампа не перегорить чи пайка не відійде. В ті часи нормою бʼяше запускати програму кілька разів поспіль і вибраковувати спонтанні збої, а потім ще вивіряти результати обчислень вручну принаймні приблизно (бо не всякий збій спонтанний, і як іще поламку виявити?)

Нема фахових спеціалістів іменно по ОС !

Люди, які щось петрають у софті, здебільшого заграбастані його розробляти за величезні гроші, а не колупати за ті копійки, які їм може принести Валентина з поламаним компʼютером. А для залізятників прошивка — це щось цілісне, вони можуть максимум у HEX-редакторі їх порівняти (і це вже рівень півтора профі у мільйонниках, прості майстри з глибинки взагалі не беруться за щось принципово складніше перепаювання портів), але редагувати, досліджувати — нє.

Раз в пів року захожу на пошту ukr.net, якій вже років 10 мінімум, все працює топ

Не використовував скриньку років 4-5. Після входу стало вимагати підтвердження на додатковий імейл. Підтвердив, стало вимагати змінити пароль згідно їхніх нових правил. Змінив і все норм — пошта працює. Отже, не все так погано, якщо до пошти прив’язані телефон або резервний імейл.

варто подивитися, як це робить та нагадує Google, задовбує і це правильно, там вже без альтернатив

не варто. не раз проблеми були з відновленням, бо код не приходив не пристрій, який я тримав в руці, внєзапно. Доводилось танцювати з бубном

Проблеми в усіх бувають. Інша справа як їх вирішувати і чи є така можливість.

Клоунський сервіс. Теж так аккаунт пропав через зміну IP.

попробуйте gmail год не пользоваться, а потом зайти из неизвестного устройства

пробував, пускає на ура, а навіть якщо і не пускає, то дає змогу підтвердити та оновити дані он-лайн. Укр.нет дно ще те, не пропонує відновлення це раз, по друге, поштою користуюсь щоденно з сторонніх програм — іноді заходив через веб для настройки спаму чи налаштування. Ще у січні заходив — все добре, а зараз блок не з того пристрою... Служба підтримки — повне невігластво... Пишу доступ в мене є (пошта працює нормально) — разблокуйте доступ до веб-інтерфейсу — тільки письмовою заявою... Атолку у письмовій заяві, якщо вони перевіряють дату народження (не вводив) та ПІБ (тим більше не світив цій дірявій конторі) — резервний мейл вказано але це для них не підходить. Телефон (слава богу) не світив цим недо програмерам. На відгуках кажуть, що вони зливають потім дані всяки кредитним конторам і потім починається спам, а може щей кредити навішують.... 100% що по письмовій заяві ніхто вам і ніщо не разблокує, а от кредитів на вас можуть оформити.

Рабінович просить у Бога виграти в лотерею. Просить рік, просить другий. Ангели підлітають до Господа:

— Господи, ну допоможи, нарешті, Рабіновичу виграти.

— Так я не проти, але нехай він хоч раз у житті купить лотерейний квиток!

P.S. Зима для комунальників знов раптово наступила чогось після осені.

Я б аккаунт гугл в приклад не ставив. Буквально в цей понеділок, сиджу собі в ночі і з карти починають списуватися гроші на очах. Немає ні історії логувань, 2fa було включене, просто почали платити моїм google pay. До сьогодні так і не підключив туди знову карти, а як ним користуватись тепер взагалі, не знайду або як його вимкнути в браузері, або поставити додатково пін, що робити, хто підкаже? так що додаткова перевірка не так і погано.

Хоча і сам процес можна було б спростити наприклад через електронний підпис)

Нахіба кудись прив’язувати основну реальну карту, замість віртуальної?

так а що постійно кидати на віртуально на помідори в магазині, тоді простіше фізичною платити)
поки що підключив в гугл воллет, а в гугл пей потім вручну її видалив, бо туди додається сама) ще знайшов що в гугл ака можливо поставити пін, але якщо сесію вкрадуть то його все рівно змінять.

Дуже дивна історія. Не факт, що гугл тут винен. Без з’ясування причин складно щось сказати. Від зчитувальних пристроїв на банкоматах до фішінгових сайтів. Чи через ваш акк і платили, чи просто підключили карту до іншого аку? Якщо зламали ак, то там і пошта, і диск і інші сервіси

Ви все вірно зрозімили. Я сам в щоці, не знаю як це працює просканував комп кучою програм нічого не знайшов, майже не логуюсь через гугл взагалі, тільки укр.нет почта, або фейсбук, тобто дані гугл не ввожу + 2фа на ньому! Думаю вкрадено було куки чи щось з браузера. Підключились до мого аккаунта, вже пізніше знайшов в історії підключених пристроїв мак+хром, якого в мене немає. Оплата була через гугл пей, листи якої і покупки прийшли на пошту. Що робили з цього мака в історії не знайти. І так, в них був доступ до всіх моїх фоток і диску!
Зробив невеликий ресьоч, в телеграмі продається дуже багато аків, менше з налаштованим пейем, пошукайте самі)) І популярні аки фейсбука, як раз зайдіть на свій і перевірте рекламний профіль)
Як захиститись, поки що думаю це був троян, тобто нічого не завантажувати, тільки оф сайти і перевірити через пошук.

може це якийсь платний додаток з гугл плея... щомісяця стягується плата... поки не відмовитися...
я на днях ССleaner встановив, так 14 грн. на місяць будуть списувати, поки не вимкну...
а можу ж забути, що підписався... тоді буде винуватий гугл 🤔

Було щось подібне з i.ua. На сайті перестало працювати надсилання смс. Тупо не приходили. (А там навіть, щоб поповнити рахунок для оплати додаткових сервісів треба код зі смс отримувати). Але давалась всього рівна одна спроба на відновлення пароля. Після чого сервіс писав, що смс вже було відправлено, наступна спроба через 7 днів і все на цьому. Ок, там є додаткова можливість відновлення — відправити платне смс з текстом на короткий номер і у відповідь приходить щось на кшталт «послуга неактивна». Відкрив тікет, який доступний без будь-якої авторизації, урл стандартний + номер тікета. Ну тобто перебором номерів можна збирати дані спокійно. І в цьому тікеті мені запропонували надати ПІБ, адресу, номер телефону і таке інше... Хоч не номер карти з датою та CVV
Але я все ж таки згадав пароль. Добре, що при відновленні він не скинувся і залишився старим. Але поповнити рахунок без смс я так і не зміг тоді, що б продовжити деякі послуги. Витратив залишки на рахунку для продовження на кілька місяців в надії, що полагодять смс.

п’ятничний пост у четвер... )))

Натомість у всіх є законний привід для хейту )) кому авторка не так написала, кому і сервіс часів життя динозаврів. Всім є чим зайнятись.

Хочу розповісти історію про «сучасні» українські сервіси.

Західні сервіси нічим не кращі. Вчора годину вбили всією сім’єю, щоб підключити дитину до сімейного Youtube Premium аккаунту. Не змогли, такої кількості бредових помилок я давно не бачив. В кінці вирішили звернутись до чату, де нам написало, що ми 80-ті в черзі. За наступні дві години ми стали 60-ми. Все зрозуміло, забили болт на це гівно, і дали дитині один з наших аккаунтів.

Ні разу не було з цим проблем. Вже разів 6-7 додавав/видаляв юзерів до сімейного, пара кліків і все...

Ні разу не було з цим проблем. Вже разів 6-7 додавав/видаляв юзерів до сімейного, пара кліків і все...

Дитину до 13 років неможливо додати до сімейного Youtube Premium. Тільки жодeн Error від гугля цього не говорить, він просто видає рендомні помилки або нескінченні екрани логінів. Хоча можна було просто написати цю інформацію, коли ми намагалися додати, щоб не витрачали час.

І при цьому ще декілька років тому у паролі можна було вказувати лише букви та цифри, жодних спецсимволів. Не знаю, чи так воно зараз, але безпека — вона от така.

Якийсь анонім видав текст згенеровинй у чат жпт

Я досі використовую у якості сміттєзвалища для сайтів де мило вимагають але довіри їм нема, а «одноразові» адреси використовувати не хочеться.

ko.com.ua досі живуть у заповідному світі Web 1.0, десь рівня їх чорно-білих журналів 1997 року випуску, якими я їх пам’ятаю. Цікаво, це навмисне робиться чи це enterprise-oriented сайт, де старовинне як лайно мамонта, тому усім по фігу?

та він же «помер» кілько (с десяток) років тому... це меморіальна вітрина булих часів. Вони навіть «офіційно» (не пам’ятаю вже) заявили про розпуск редакції, зупинці публікації та таке інше... Там є якийсь форвардінг новин, рекламних матеріалів, та якихось блогів.

А от колись, коли воно було живе, я його регулярно читав. Було непогано.

Я не знав що цей сайт працює, дякую

я думал они давно уже сдохли. когда последний раз туда заходил, оно выглядело как говно мамонта времен нетскейп 4

а яким чином сервіс мав вам нагадати, якшо у вас не вказано резервної пошти/телефону і ви туди не заходили?

Варто ще вказати, що цей поштовий сервіс блокує всі листи в яких є «неправильні» вкладення. Не дай Бог там буде щось подібне до скрипта чи навіть DOC-файл — все, цей лист не дійде. Я розумію, що так можна убезпечити клієнтів від вірусняка, але ж і від пересилання якихось потрібних речей теж «убезпечить». Тому дійсно, радянщина якась — все заборонити, все зарегулювати, ні кроку в сторону! Мабуть, цей сервіс розрахований на престарілих тітоньок, що працюють в державних організаціях і навіть не знають як перезавантажити комп’ютер.

цей поштовий сервіс блокує всі листи в яких є «неправильні» вкладення
подібне до скрипта чи навіть DOC-файл

а умовний ґуґл — ні? (питання риторичне, якщо що)

Ні, якщо цей файл заархівувати. Тоді питання безпеки лягає на користувачу, як і повинно бути. Поки користувач не розпакує файл і не запустить вручну, він йому нічого не зробить. Плюс, де-які поштові сервери перевіряють вкладення на віруси, а тут звичайний вордівський файл неможливо відіслати.

Без проблем надсилаю .doc, docx, .xlsx файли. Поділіться скріном, аж цікаво стало.

Тільки що перевірив. Дійсно, DOC-файли приймає. Але пам’ятаю клієнти жалілись раніше, що не приходять листи. Може ukr.net вже це виправили. Ну значить не все так погано. :-)

Власне нещодавно виконав тестове завдання і надіслав на електронну пошту gmail (пробував з різних, gmail і не-gmail), пошта отримувача матюкалася на вміст файлу, при цьому архівування включаючи запаролений архів не допомагало. В результаті пройшло лише коли натомість написав вміст скриптів в тілі листа.

Если бы мне как работодателю в таком виде прислали результат тестового задания, я бы не стал даже открывать.

Если бы меня как кандидата попросили в таком виде прислать результат тестового задания, я бы его выполнять не стал.

Ещё ненавижу «знакомых», которые в мессенджере присылают zip с просьбой посмотреть, «почему оно не компилируется».

Можливо проблема в тому, з якого поштового сервісу ви це робите. В гугла все досить інтелектуально зроблено, перевірки йдуть на різних рівнях і алгоритм правильний. Спеціально для перевірки створив REG-файл, який вносить зміни в реєстр (додає новий ключ в HKLM\SOFTWARE), прикріпив цей файл в листі (не архівуючи) і відправив на пошту gmail.com. Все прийшло, швидко і без проблем. Зробив те саме для ukr.net, але REG-файл запакував у ZIP. Отримав від ukr.net повідомлення: «550-We do not accept some types of attachments, including encrypted archives.».

Мушу уточнити, що відправляю листи від свого корпоративного поштового серверу, який налаштовано мною по всім правилам поштових серверів (цифровий підпис організації, SSL, PTR, SPF, DKIM, DMARK). Може тому Гугл і довіряє, та пропускає пошту, навіть із сумнівними вкладеннями, на відміну від ukr.net, який просто тупо відхиляє листи. І до речі, багато людей на ukr.net скаржаться і перестають з ним працювати.

Отже робимо висновки. Поштовий сервер має бути гнучким, а не таким по-совковому зарегульованим, як ukr.net.

запаролений архів не допомагало

У запароленому в мене навіть doc-file з «вірусом» відправлялвся без проблем.

Що за «вірус» — не знаю, просто приаттачити цей файл до gmail не вдавалось, gmail маткався на вірус (антивірь мовчав, а сам Word при відкритті щось про макроси бубонів, хоча ніяких макросів я там не знайшов, просто файл був з Офісу 2007 напевно ще)

> блокує всі листи в яких є «неправильні» вкладення
Привіт вам від улюбленного гмейлу та RAR-вкладення.

Укрнет має багато корпоративних клієнтів, наскільки я знаю. Воно має просто робити свою справу і не створювати головняка. Убезпечити клієнтів і якихось бухгалтерів від вірусняка — логічний крок :) але мені не віриться що так все топорно

Антивірус поштовий це робить, щось не віриться що прям док файли неможливо слати. Скрипти й проги мабуть просто забанені. Тре потестить укрнет. Буде патріотично :)

Не сперечаюсь, бабусі, які працюють в державних організаціях — це потенційні розножчики вірусів, бо навчились відкривати листа, але не навчились думати «навіщо?», тому регулювати вкладення потрібно. Але не так то порно ж!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Це якась нова фіча?
Місяць тому ще пускало

Хех, мою пошту укр.нет теж заблочили, сто років туди не заходив. Теж пропонують письмо щастя писати. Причому у мене там звісно не було на резервного мейлу ні телефону, бо ця пошта була першою яку я реєстрував і телефону у мене тоді ще теж не водилось, тож я не певний що мені навіть з нотаріальною чєлобітною дозволять її відновити. Штош, якщо їм не цікаві клієнти, то можна побажати тільки триматись, і всього доброго :) , а мої гроші за имейл сервіси підуть на бездуховний захід, що просто ще не в курсі як правильно працювати.

Та це просто у тебе там нічого важливого, то ти й хвалишся

Був би там чек на мільйон баксів від вдови нігерійського падішаха — не влом би було й до нотаріуса сходити ;)

Що саме цікаве, я туди років з п’ять тому заходив і теж після великої перерви. І тоді мене пустили по паролю, без всяких проблем. Я щось глянув і знову закинув ту скриньку. Але тоді певно у мене був один і той же інтернет оператор, а зараз інший.

Взагалі мені здається що оця перевірка по геолокації це каргокульт. Яке власне діло регіонального поштового провайдера який у мене айпішник? Особливо в епоху коли в4 переміг в6 і закопав його могилку, а весь світ сидить за натом. Або може я по впн сидіти люблю? Ок, я розумію лочити аккаунт якщо його брутфорсять і підбирають пароль. Але ось я ввожу робочий пароль з першої спроби, яка ваша собача справа з якого айпі це відбувається? Ваша справа хостити пошту і все, а не косплеїти інтернет монополіста-поліцейського типу гугла.

та я ваще в шоці, що укрнет зробив таку верифікацію, прогрес, це й в гугля є. В укрнет навіть MFA є. Коли в мене там акаунт був, все було убожеськи.

Ну втратити доступ до древньої скриньки така справа, шкода звісно, буває, але все там досить прілічно виглядає. Не тре було закидувати й ввести номер для рекавері

Що вона чекала взагалі? Що сапорт по першому дзвінку видасть її скриньку незнайомцям?

Несправедливо помиї ллють

Якщо ви не заходили на пошту впродовж 90 днів, то навіть відновивши пошту там не буде листа з ключем авторизації покупки. Почитайте mail.ukr.net/terms_uk.html частину «Володілець має право припинити приймання пошти».
Автору співчуваю, але не погоджуюсь з наїздом. Я сам колись працював в підтримці укрнета, і дійсно підтримка не має доступу до жодної конфіденційної інформації про скриньку і не може ніяк повпливати на надання доступу до аккаунту, лише надати інформацію як це можна зробити.
Мені особисто укрнет часто пропонує перепровірити данні для відновлення, не знаю, чому вам ніколи не пропонував.
На рахунок сканування скриньки для реклами — ніколи подібного не помічав, рекомендую перевірити пк на наявність вірусного програмного забезпечення, можливо це не укрнет.

Людина, схоже, очікує, що, попри те, що вона не логіниться у скриню тривалий час, ukr.net буде надсилати їй SMS із повідомленням про необхідність прив’язати номер телефону... oh wait!

Дуже може бути. Це довбане слово давно є частиною українського канцеляриту.

Це не канцеляризм. Це хтось переклав «владелец» через Magic Gooddy 98.

Вообще-то, это слово есть в цивильном кодексе. От власника отличается тем, что данный субъект имеет только право фактического владения и пользования имуществом, но не распоряжением.

Я свого часу також дивувався. Але. Це і літературна норма (див. Академічний тлумачний словник (1970–1980)) і юридична.
Наприклад, ЗАКОН УКРАЇНИ «Про захист персональних даних»:
Стаття 2. Визначення термінів
У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:
...
володілець персональних даних — фізична або юридична особа, яка визначає мету обробки персональних даних, встановлює склад цих даних та процедури їх обробки, якщо інше не визначено законом

Воно не довбане — цілком літературне, побудоване за правилами мови. Просто незвичне, бо доволі рідко вживається поза межами формальних документів. «Володілець» vs «власник» це про possession vs ownership, тобто чіткий розподіл між «володіти чимось» проти «мати на це щось право власності».

IMHO, слова «володар» та «власник» є достатніми для передачі обох змістів. І без кальок з москальської.

Ну якби написали «володар» було б смішніше

Теж колись звернув увагу на необхідність надіслати документи аби відновити пароль. Просто забив. І не факт що інший безкоштовний сервіс одного (не)чудового дня не викине схожий коник.

Ця та інші причини спонукали мене створити власний поштовий сервіс для себе і для сім’ї. Орендував vps, зареєстрував домен, отримав SSL сертифікат від Let’s Encrypt, встановив exim4 (smtp), dovecot (imap), fetchmail, roundcube (веб пошта). Для гарантії доставки вихідних листів використовую професійний smtp сервер котрий зазвичай платний, однак для особистого вжитку на малих об’ємах безкоштовний. Для гарантії доставки вхідний листів у ті моменти коли vps недоступний (сервісні роботи в провайдера, etc) використовую безкоштовний backup mx сервіс. В roundcube є мобільна версія, зручно з телефона; також є фільтри за різними критеріями; також є функціонал identity — можливість працювати в одному акаунті під різними скриньками. Політ нормальний вже близько 5 років.

Ну ви пропонуєте створити власний поштовий зервіс з блек-джеком і хво**ами. А коли вам не подобається машина, то конструюєте власну? По суті, там же нічого складного: достатньо взяти якийсь готовий двигун та трансмісію, встановити те на зварену раму, підібрати колеса, провести електропроводку (в інтернету купа різних схем), ну а сам каркас можна склепати будь-якої форми — головне зручні крісла купити. :-)

з автомобілем проблема в дозвільних документах. Через це навіть просто зробити з таврії кабріолета зі зручними кріслами буде проблемою

пропонуєте

Це ви самі додумали, я лише поділився власним досвідом.

Знайти VPS або вмовити домашнього провайдера відкрити 25-й порт і настроїти пошту так, щоб вона задовольняла спамфільтри мажорних поштових провайдерів — це те ще задоволення. А навіть коли це запрацює, ще постане питання фільтрації вхідного спаму і надійних бекапів як повідомлень, так і системи в цілому.
В мирний час ще можна цим заморочитись, але в умовах війни, простіше і надійніше виглядає просто мати більше акаунтів у різних системах і форвардити листи між ними.

Ну якщо розставити DMARC, SPF, DKIM, PTR то все буде завжди проходити. А всі листи це просто файли .eml на сервері, що їх там бекапити хз.

Не завжди. Останнім часом деякі отримувачі кидають у спам, якщо домен в .xyz/.tech доменах, навіть якщо

DMARC, SPF, DKIM, PTR

правильні

Все залежить від налаштувань поштового серверу. Там можна робити будь-які перевірки, з будь-якою черговістю та алгоритмом, тому все залежить від політики компанії та навичок системного адміністратора.

Ось тільки домашні провайдери нечасто ідуть назустріч з цими настройками, та і у випадку з VPS не завжди навіть по тікету відкриють порти для пошти.
Можливо якщо цим займатись професійно і бути в курсі всіх вимог мажорних провайдерів пошти воно і нескладно, але навіть у цьому випадку це не про «рік не заходив і все працює саме», з чого топік і почався.

«рік не заходив і все працює саме»

Ну не рік, але місяцями не заходжу в один vps, де налаштував пошту як резервну — все працює саме, достатньо лише сплатити за сам vps.

Еге, ще відносно нещодавно всі ці танці з бубном не потрібні бʼяху. А що буде далі, які ще вимоги монополіст просуватиме, з метою вимітання дрібноти з ринку? Створять закрите коло поштових сервісів, для входження до якого треба буде пройти сертифікацію за nnnnn американських тугриків — і привіт. І все це під гаслами захисту користувачів, як завжди.

Чудово видно, до чого це може призвести, на прикладі ринку оглядачевих рушіїв. Там уже майже монопольно панує Blink: із кволою конкуренцією в особі Gecko/Quantum (при тому, що частка Fennec/Firefox на Android на рівні статистичної похибки, та й на десктопах уже мізерна), і Apple’івського WebKit, який досі чимало хто не відділяють від Blink, попри те, що вони вже 10 років ся розвивають окремо (чимось нагадує сприйняття ex-USSR у США як єдиного простору, аж до повномасштабної війни). Альтернатива — застарілі покинуті рушії, і всякі наколінні поробки, які ледве ACID3 пройти можуть, не кажучи вже про JS і тим паче WA/WebGL. Причому ця примарна конкуренція якраз і необхідна монополістові, аби відвертати увагу антитрастових агенцій: мов, дивіться, он же півтора конкуренти є (можуть їх навіть умисне підгодовувати і не давати здохнути геть).

І головне: хто буде за цим всім пильнувати і адаптувати сервер до нових вимог і непередбачуваних форс-мажорів, якщо панові айтишникові на деякий час (можливо, роки) стане не до цього? Всяко буває, я ще у 2015-му, або й раніше, задовго до вторгнення, перелічувах фактори ризику: окрім військових, там раптова хвороба із тривалою реабілітацією (для 40+ особливо актуально), а також увʼязнення. Через це я ся навіть не задумую всерйоз про перехід на власний поштовий сервер замість облікових записів на великих та надійних, які вряд чи зникнуть і загублять пошту за кілька років, якщо їх не доглядати. Хоч і маю і навички, і навіть досвід їх налаштування для інших.

Абсолютно невмотивованй «наїзд».

Права та обов’язки сторін, включаючи процедури верифікації та відновлення доступу, прописані в умовах використання сервісу — які ви прийняли та які вас влаштовували 8 років до того. Щось змінілось? А, ну так, замовлення в магазині не на ту скриньку зробила, але винуватий очевидно укрнет, хто ж ще :)

Відносна складність відновлення доступу означає також підвищену складність угону акаунта — хіба це погано, враховуючи що поштова скринька може використовуватись для доступу до набагато важливіших ресурсів ніж корзина в інтернет-магазині?

Сапорт не такий? Камон, він хоча-б є і до нього можна зателефонувати — для середньостатистичного користувача гугла, на який ви посилаєтесь, поговорити голосом з сапортом це взагалі ненаукова фантастика (і я кажу не про халявну пошту, а про сервіси пов’язані з грошима, кор бізнес гугла взагалі — Adwords/Adsense)

По-перше, ukr.net НЕ запропонував мені жодного разу вказати резервні дані 

Що ще він повинен робити? Нагадувати мити руки перед їжою та не переходити дорогу на червоне світло?

А я от не впевнений. Я колись дуже-дуже давно мав пошту на укрнет. Акаунт не видаляв, просто закинув років 7-8 тому поступово переєструвавши всі акаунти. Зараз не полінився спробував зайти через процедуру відновлення паролю. Guess what? Укрнет мені пропонує цілих два способи відновлення: через старий український мобільний номер та через старий резервний акаунт на яху.

«Карочє, скліфасовскій». Це ваш факап, усвідомте це та перестаньте котити бочку на сервіс, який просто дотримується умов використання. Після того, як трохи вгамуєте попабіль, можна спробувати зконтактувати з інтернет-магазином і попросити їх перевислати код на іншу скриньку — це скоріше призведе до результату чи як мінімум повернуть гроші (якщо ні, і платили картою — просто відкрийте диспут)

через старий український мобільний номер та через старий резервний акаунт на яху.

Так вона просто не вбила той номер телефону бо скринька стара.

А наїзд, слідкуємо за руками, бо їй про це не нагадали як в гугльмейль, поки вона туди рік не заходила

Вона просто впевнена, що вказувала, але укрнет от невпевнений у її впевненості )

Я ото тож не догнав, чому було зв’язатися з магазом і вислати на іншу пошту якщо чес

Ніколи такого нагадування не було. Це повний брєд про необхідніст вводу телефону на цю помийку.

чому якийсь байненс, де у юзера може бути кілька сот тисяч доларів, відновлює доступ за хвилини завдяки сканування лиця, а тут треба якісь паперові документи слати і у нотаріуса завірювати?

В 23 році є набагато більш user friendly способи забезпечити безпеку.

Ну порівнювати можливості байненса з укрнетом це все ж таки лол. Денний обсяг торгів на байненсі коливається біля 10 мільонів доларів — це на порядок більше ніж укрнет заробляє за рік. Але це таке.

По-перше, як я написав після перевірки на власні очі, укрнет таки має більш зручні механізми відновлення доступу (нехай й не такі fancy) — якщо їх своєчасно налаштувати.

По-друге, і це мабуть найголовніше, тут те, що сервіс працює саме так, як написано в умовах використання, які юзер приймає. Якщо ти вважаєш їх занадто архаїчними — просто не використовуй цей сервіс. Якщо прийняв умови та користуєшся — поважай ті правила, під якими ти підписався.

А тут мало того, що користуєшся повністю халявним сервісом, не заплативши за 8 років ні копійки, так ще й свій факап намагаєшся перекласти на людей, які просто роблять свою роботу (саме так, як обіцяли).

Да не тільки байненс. Більшість криптопроектів прогресивні в технічному плані. А все тому що робляться гіками. Що коштує ту верифікацію по лицю прикрутити? Впевнений на гітхабі є повно готових рішень, достатньо лише прикрутити.

А все тому що робляться гіками. Що коштує ту верифікацію по лицю прикрутити?

Як мінімум, це коштує тих самих гіків наняти в штат. От тільки гіки чомусь не стоять в черзі щоб працювати на дрібні внутрішні легасі продукти — не в останню чергу через неспроможність останніх платити конкурентні зарплати.

Що коштує ту верифікацію по лицю прикрутити?

Автор — дівчина, там «по лицю» може не проканати.

Ну по-перше, у Бінанса набагато-набагато-набагато більше грошей. По-друге — бінанс використовується шейді агентами для своїх шейді операцій. Не дивно, що опція нотаріально завірених листів — не для їх цільової аудиторії(:

Аргументи в стилі: «а вы госдолг США видели?»

Як сканування обличчя підтвердить власність володіння аккаунтом *facepalm*?

тим що документи прив’язані до аккаунта, і твоє обличчя порівняють з фейсом на документах

А чим документи завірені нотаріусом в цьому допоможуть?

Людина навіть телефон не підв’язала. Я запитував конкретно про цей випадок. Якщо ти сам собі не хочеш допомогти — тобі ніхто не допоможе.

Наїзд по факту, це дно сервіс. Якби знав, що то таке сміття, навіть ніколи би не реєструвався там. Сидів перевіряв доступи різних поштовиків і получити блок через не той IP, коли в кожного першого VPN чи динамічні IP. Я орнув з цього. Хотя у мене аккаунт більше 10 років назад був зареганий. І це ввели недавно, тому що раніше я не попадав на таке. А відновити не як у людей, а йти до НОТАРІУСА, щоб відновити пошту, це ж просто ЛОЛ.

Абсолютно правильний наїзд. При реєстрації умови були зовсім інші, а от змінили їх без належного повідомлення у одностороньому порядку. . Укр.нет дно ще те, не пропонує відновлення це раз, по друге, поштою користуюсь щоденно з сторонніх програм — іноді заходив через веб для настройки спаму чи налаштування. Ще у січні заходив — все добре, а зараз блок не з того пристрою... Служба підтримки — повне невігластво... Пишу доступ в мене є (пошта працює нормально) — разблокуйте доступ до веб-інтерфейсу — тільки письмовою заявою... А толку у письмовій заяві, якщо вони перевіряють дату народження (не вводив) та ПІБ (тим більше не світив цій дірявій конторі) — резервний мейл вказано але це для них не підходить. Телефон (слава богу) не світив цим недо програмерам. На відгуках кажуть, що вони зливають потім дані всяки кредитним конторам і потім починається спам, а може щей кредити навішують.... 100% що по письмовій заяві ніхто вам і ніщо не разблокує, а от кредитів на вас можуть оформити.

Самий йоркнутий почтовий сервіс- всім раджу оминати це г вже роки

Мо я щось не так прочитав, то поправте

Після року невикористання, укрнет заблочив вам вхід з невідомого місця

Поки ви туди рік не заходили, ніхто не знайшов вас невідомо де і нагадав вам вказати дані для відновлення

а коли вам припекло туди зайти, вам не сподобалось чекати паперових перевірок, бо вам от от срочно

І винен звісно укр.нет 🤔

В радянському союзі електронної пошти не було єсішо

а укрнет не гугл, хіба це новини

а укрнет не гугл

Ґуґл гірший, ніяких паперів не перевірятиме, акаунт неможливо відновити, якщо номер телефону змінився.

тссссс, тільки не кажіть їй про цей радянський гмейл

Хіба перед

якщо номер телефону змінився.

не міняють той номер у Гуглі?

Ще є i.ua — там на кожній сторінці рекламний ад. Без адблокера ніяк.

також чув, що там безкоштовно дають лише декілька десятків мегабайт, а також доступ до smtp / imap платний

Пересилання пошти на інший емейл теж платне, це все входить в віп-пакет. Десь 40-50 грн на рік

POP3/SMTP працюють безкоштовно. Щоправда, інколи з перебоями (особливо взимку під час віяльних відключень).

А от у meta.ua вони зламані взагалі, і навіть за спеціяльною кнопочкою у налаштуваннях ся не вмикають. А ще після певного періоду неактивности (90 днів наче) чи на i.ua, чи на meta.ua очищують скриньку, це взагалі зірцець.

ukr.net на їх тлі цілком цивілізовано виглядає. Навіть занадто: приміром, через NetFront чи Opera Mini з 2016-го року вже не зайти, бо до форми ReCaptcha обовʼязкову додано. А шкода: там бʼяше дуже зручна мобільна версія, з цифровими гарячими клавішами навіть. Основний пароль облікового запису для IMAP вже використовувати не можна: тільки одноразовий, як у «дорослих» поштових сервісів. Нешифровані підключення теж заборонені: спершу для SMTP, а потім і для IMAP, обходжу власноруч піднятими imapproxyd/stunnel.

А от у meta.ua вони зламані взагалі, і навіть за спеціяльною кнопочкою у налаштуваннях ся не вмикають.

Не вводьте в оману, POP3/SMTP на meta.ua чудово працюють — я користуюсь цим сервісом багато років, і саме через POP3/SMTP.

Так, щойно перевірих — працює. Я востаннє перевірях десь у 2020-му році, тоді не вдавашеся увімкнути для свіжого облікового запису. Зараз там навіть пункти в формі три (вимкнути, увімкнути з видаленням у кошик і увімкнути з миттєвим видаленням), а тоді, наскільки памʼятаю, бʼяшете два, значить, перероблене відтоді.

Не знаю про що ви пишете, при отриманні пошти через POP3 долю листів вирішує ваш поштовий клієнт, а не meta.ua. Це ви напевно про пересилання на іншу адресу написали, або у вас взагалі якийсь фільтр створений.

при отриманні пошти через POP3 долю листів вирішує ваш поштовий клієнт, а не meta.ua

Так про те й мова, що сервер може по-різному реагувати на запит клієнта: 0×0.st/8r6t.png

І мова не про це, я це згадую в контексті того, що там тепер три пункти, а не два — значить, точно є зміни в ПЗ сервера за цей час.

Ничего себе, это же рабочий портал в 2007-й.

аж олдскули звело

Памʼятаю, як році у 2009-му вперше спробувах мобільним інтернетом ся скористати. Ще не петраючи, що до чого, забих адресу поштової скриньки, яку знах... до оглядача. Побачих стартову сторінку mail.ru, ніц не допетрах і закрих. А 8 грн. за мегабайт трафіку ся вже списаша (це у тарифі «29» у Beeline, наскільки памʼятаю): немалі гроші на той час (особливо для школяра під гіперопікою, якому навіть кишенькові гроші не видають — отак комуняками й виростають).

Більше відтоді не пробувах, доки вже в 2011-му не вступих до університету й не придбах GPRS-модем, підібравши на сайті МТС дешевий тариф вже й для телефону — але тільки для Opera Mini, за 30 грн./міс. (bonk за таке порушення мережевої нейтральности!) Потім уже перейдих на щось повноцінніше й дорожче.

Прочитав про цього динозавра і згадав що колись дуже давно основною моєю поштою був bigmir.net. Зайшов і спочатку подумав що в мене щось не так з браузером, а потім зрозумів що ні — це реальна їх головна сторінка.
Коротше — це напівживі сервіси, які існують тільки тому що хтось за звичкою ними ще користується і зараз дуже демократичні ціни на VPS тому на якусь копійчину ще й в плюсі

Без цих сервісів, уся світова система електронної пошти перетвориться на приватний проект гугла. Я вже бачив форми реєстрації, що не приймали у поле email нічого, крім [email protected].

От якби ж всі були девопсами чи ким там, що б крутити впс сервери як ключі на пальці... подавидумували інших професій, які навіть не знають з якого боку підійти...

Думаю, ви не зрозуміли думку Художника. Він каже, що поки можна орендувати недорогі обчислювальні потужності в інтернеті, сервіси на кшталт укрнету нікуди не подінуться, бо їх утримання коштує копійки, і відбити ці копійки рекламою дуже просто.

Заходжу і бачу пересічну модняву новинопомийку з каруселями й CSS3-анімаціями — а що там має бути, це вже теж минуле століття? Якийсь там msn.com чи forbes.com досі виглядають так же.

От вище згадано ko.com.ua, це справді релікт із 00-х. І це добре: не всім до вподоби оці ваші свистілки, що вимагають для роботи мегабайти невільного мотлоху і півтора мажорні сучасні оглядачі, а також роблять кулерам завивання, а батареям розряджання. Настільки, що вже AMP вигаданий для боротьби з оцим фреймворкобіссям, але марно.

Підписатись на коментарі