Зміна роботи в зв’язку з вмиранням українського ІТ

Чи змінили ви рід діяльності через плачевну ситуацію з ІТ ринком? Українське ІТ вимирає судячи зі статистики Джинні. Зарплати вже почали просідати.

Наприклад пішли в умовне Глово та продовжуєте шукати роботу в ІТ. Бо в сучасних реаліях офіційне працевлаштування призведе до отримання повістки на роботі.

Думаю не всі встигли накопичити достатньо коштів для подушки, щоб дозволити собі сидіти без роботи до півроку.

Також контракти закінчуються і роботу тепер прийдеться шукати кожний рік.

Отже, як виживаєте в умовах турбулентності?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

58 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Є ЗСУ з їх 25-50-120 тис. на місяць, але ризиковано, багато адреналіну, готуйтесь 3-5 тис. виділяти на психотерапевта.

А коли вiдiрве ногу i виведуть за штат — 700 грн

Шукав роботу в ІТ в Украіні вісім місяців. Не знайшов. Вже місяць шукаю будь-яку роботу в Канаді, поки що безрезультатно.

Який рівень інгліша? Навіть на будівництво некваліфікованим робочим чи грузчиком в Канаді не беруть?

Intermediate. Щодо некваліфікавоної роботи з поганою англійською. З власного досвіду бачу, що половина прибиральниц в готелях має дуже обмежений словарний запас, а вимовлення слів дуже важко зрозуміти. Двічі подавався на будівництво, зі мною попередньо поговорили й на тому все заглохло. Чому далі не маю ніякої відповіді з будівництва, мені не відомо.

Сумно це чути, бажаю знайти якусь роботу найближчим часом!

Часто емігранти працюють не за спеціальністю. Знайомий Oracle DBA, спеціаліст по стореджам IBM, адмін AIX в 2017-2019 підробляв в США водієм електрокара, монтажником систем відеонагляду, тощо.

Щотижня одна-дві пропозиції від HR-ів падають в Лінкедін. І це влітку. Весною писали ледь не щодня. Зарплати здебільшого пропонують нижче ніж маю зараз, але про те, щоб сидіти без грошей чи йти у кур’єри, навіть мова не йде. Напрямок — embed.

Реалії, в ІТ ніколи не було, нема і не буде стабільності. Це високо ризиковий бізнес. Необхідно постійно мати на увазі, що прийдеться йти шукати роботу чи клієнта, це навик який треба розвивати. Мати на увазі, що твоя пропозиція відповідає попиту на ринку, або взагалі створювати той ринок. Тут навіть писали про сотні інтервью, щоб отримати роботу. Народ стартує компанії типу мобільних приложух із українським сленгом тощо. Так є було і так буде. quotesgram.com/...​-give-up-quotes/12379525

Реалії, в ІТ ніколи не було, нема і не буде стабільності

Лише в його аутсорс, -стафф і сервісній частині, більш того, до відсутності цієї стабільності доклалися самі ІТшники, культивуючи цей тренд скакання по +500 щопівроку до того рівня, що коли кажеш, що знайшов хорошу компанію, колектив і людей, які тебе максимально влаштовують і працюєш там вже 3 рік без планів щось міняти, на тебе дивилися мало не як на несповна розуму чи альтруїста, адже за той час ти міг збільшити свою зарплату на штуку-дві.
А так-то в продуктах все +/- стабільно на мою думку, найепічніший приклад — чувак, який прийшов на свою першу серйозну ІТ роботу на останньому курсі в 2013 році в продуктову компанію
З того часу відбулося:
— ріст долара 8-12-24-25..27
— Революція Гідності, анексія Криму, початок АТО->ООС
— перша вайтішна хвиля 2015-2019 років
— ковідний обвал
— постковідний божевільний ріст 2020-2021
— повномасштабне вторнення і початок кінця українського ІТ ринку 2022-now
І він так собі і працює далі в тій самій компанії, встиг пару років пропрацювати в закордонному офісі і вернутися назад, і наразі закриття чи скорочення в них не планують наче, а якщо і будуть, то навряд чи раптово за 1 день, як в сервісних

А так-то в продуктах все +/- стабільно на мою думку

Це не так — чимало продукту, принаймні стосовно ембеддеду, було зав’язано на росію і не вижило, були також крупні скорочення типу харківського самсунгу.

ну, це все ж причина більше в зав’язці і локації? аутсорс зав’язаний на росію теж би накрився

культивуючи цей тренд скакання по +500 щопівроку

Треба було 10 років працювати сеньйором за 3к баксів, так?) Робота — це щоб бабки заробляти, тому «альтруїсти» в айті дійсно злегка «несповна розуму».

А ’працювати сеньйором за 3к баксів’ це хіба щось інше, ніж ’щоб бабки заробляти’. Можливо, в Вашому розумінні для сініора це не гроші, але все ж це не безплатно і не в мінус, а в контексті загальних зарплат сума досить немала.
В конкретному прикладі вище, щось подібне як писав Кожаєв — проблем опанувати програмування і з логічним мисленням та алгоритмами немає, але бажання програмувати практично немає. Людина з радістю би займалась своїм улюбленим хобі 24/7, але навіть тоді прибутку з нього хватить хіба на виживання, з його далеко не топовою ІТшною зарплатою навіть нема сенсу порівнювати. А так вийшов на певний рівень, який дозволяє заробляти +/- нормальні гроші, працювати менше і в розміреному продуктовому темпі, відповідно більше часу залишається на хобі і приватне життя. Мабуть, пробувати міняти на потенційну потогонку або неадекват заради +500-1000 бажання нема, а зараз навіть при бажанні це зробити буде важко. Кожному — своє.

А ’працювати сеньйором за 3к баксів’ це хіба щось інше, ніж ’щоб бабки заробляти’

Для сеньйора — це копійки. Я коли був мідлом — і то значно більше заробляв.

А так вийшов на певний рівень, який дозволяє заробляти +/- нормальні гроші, працювати менше і в розміреному продуктовому темпі, відповідно більше часу залишається на хобі і приватне життя

В цьому мисленні є одна логічна помилка — «більше заробляти» не означає «більше працювати». Часто навіть навпаки — низькокваліфікованих спеціалістів більше експлуатують, ніж висококваліфікованих. Можна бути сеньйором за 8к баксів і працювати навіть менше, ніж мідлом за 2к.

пробувати міняти на потенційну потогонку або неадекват заради +500-1000 бажання нема

Ну так якщо попадеться потогонка/неадекват — кидаємо цю роботу і приймаємо новий офер за ті ж або більші бабки. Зараз з цим трохи складніше, звісно, а от ще 2 роки тому було простіше простого — лінкедін спамив нон-стоп новими меседжами від рекрутерів.

Додам, що +500–1000 при зп в 3-4к — це справді великий бонус. А от при зп у 7-10к воно того не варте, звісно. Сильно залежить від поточної зп.

Кожному — своє.

Так і є. Я частково розумію тих, хто не хоче змінювати свою не надто високооплачувану роботу, заради цієї самої «стабільності». Але з іншого боку, я також розумію, що це багато в чому наслідок їхніх фобій — такі люди щиро переконані, що високооплачувана робота буде потогонкою чи неадекватом, а це має мало спільного з реальністю.

чувак, який прийшов на свою першу серйозну ІТ роботу на останньому курсі в 2013 році в продуктову компанію

Прямо як про мене, тільки я в 2009 почав

Видно, что все кто говорят, что кризиса нет, сидят на своих старых работах, на рынок труда не выходили и уровень конкуренции не понимают. «Что-то подучи» тут не работает. Если у нас было, например в .net 450 вакансий на доу, а сейчас 100; по статистке доу апрель 21 −1,5 отклика, апрель 23 — 29 откликов. Конкуренция формально выросла в 20 раз. Что будут делать все те люди, которые не получит оффер? И это не вайтишники, которые вчера закончили курсы. А вполне себе нормального уровня специалисты. Чистая экономика, спрос на работу сейчас сильно превышает предложения

світ не живе одним джином/доу
будуть аплаїтись на ремоут вакансії по всьому світу
я активно шукаю роботу 2 місяці. вже за місяць отримав офер на ремоут вакансію в британський стартап с офісом в болгарії, 5К євро + сток опціони (знайшов на лінкедін)
тільки довелось відмовити так як це сильно нижче моєї зп яку я маю зараз

Так на цi ремоут вакансії вiдмовлять, коли дiзнаються, що ти в Українi

То це не проблеми українського ринку, це — проблеми української політики

Світ не тільки аутсорс. Хоча так, ще з півроку тому локація Україна була чимось накшталд «прокажений», і при чому перші хто таке робив то «грузини» та білоруси з Варшави, та і наші колишні співвітчизники які дали деру через кордон. Зараз потрохи воно відходить, що цікаво часто індійці нормально відносяться, що я вважав неможливим. Думаю тут має місце те — що в них теж конфлікт із Пакистаном, просто він заморожений і ніхто не знає коли знову буде ескалація.

Індійці взагалі відносяться з розумінням, особливо прості люди. Часто кажуть типу «я хз чого наш уряд з тими москалями заграє, але ми всі знаємо що вони олені»

У мене сусіди були студенти медичного, з Індії вони усе бачили на власні очі. Як їх потім усіх громадян на вокзалі в заручниках тримали тощо.

Так проблема на ринку України чи світу?

Думаю не всі встигли накопичити достатньо коштів для подушки, щоб дозволити собі сидіти без роботи до півроку.

Незадовго до початку війни планував купувати квартиру. Але поки роздумував, поки розглядав різні варіанти — почалося те що почалося і придбання житла відклалося до кращих часів, бо стрьомно, коли ракети літають. Плюс за 1.5 роки війни ще деякі гроші підкопилися.

Станом на сьогодні, враховуючи мій досить аскетичний спосіб життя, якщо втрачу роботу, то фінансової подушки вистачить десь на 13 років безробітного життя. Так що

як виживаєте в умовах турбулентності?

просто забив болт на все і працюю/живу в звичайному темпі. Якщо втрачу роботу — мабуть відпочину десь з рік, а там вже буду думати, куди рухатися далі.

Ну в моїй сфері (Андроїд) зараз на доу 25-30 вакансій стабільно декілька місяців, половина з яких джуни і мідли, а взагалі толкових набереться тільки штук 5. Тим не менш, після того як мій колишній проект закрився удалось знайти роботу на значно більшу зарплату за 3 тижні, правда моє резюме було стабільно в топі на джинні, хоча знайшов я через ДОУ.
Останні місяці дуже активно качав скіли, пробував у петпроектах усе те, що зараз актуально, але не було можливості застосувати в продакшені. Глибоко розбирався в усіх аспектах. З двох технічних співбесід, що у мене були — на обох отримав офер.

Це я до того, що зараз не час, коли роботу дають просто за красиві базворди в CV (хоча як видно по моєму прикладу гарна його компоновка — критично важлива) . Треба ще розбиратися і що найголовніше — любити свою справу, щоб вижити на сьогоднішньому ринку працевлаштування, де конкуренція зараз просто зашкалює.

А який у вас загальний комерційний досвід наразі?

Ну тому і легко знайшли ))

Ну для мідлів і навіть джунів у моїй сфері зараз вибір я би сказав навіть більше ніж було раніше.

Хоча ринок значно просів для кандидата, тут сперечатися не буду.

Демпінг на ринку праці жахливий.

Ну не знаю, в ЛІ прилітало дві вакансії недавно. В одній вилка до 7к, в іншій до 7.5

Важливо не «до», а «від».

Для гарного топіку було б варто, щоб ТС сам написав про свої спроби.

Стосовно мене — в мене пока є робота.
Перефарбовуватись у щось інше, ніж ІТ, не збираюся. Збираюся та й вже роблю — підвищую кваліфікацію (навчаюся) та покращую англійську — бо за морем морква все одно солодша.

Українське ІТ вимирає...

Шоп всі так вимирали, я би в чергу встав... Регулярно чую що «ІТ вимирає», «аутсорс вмирає», «бізнес вмирає» всі ті 32 роки які знаходжусь в українському IT, і чув ще за совка шо невдало собі професію обрав. По молодості і дурі пробував поміняти на «купи-продай», але зовсім не здурів і з роботи не звільнявся. Потім знов став по клавішах стукати :( Вам і не снилось те, шо робилось в ІТ в кінці 80-х — на початку 90-х. Ситуація на зараз — це максимум зупинився фінансовий зріст в Україні. Через орду, війну і клієнтів які nothing personal, business only компанії пробують вкоренитись за кордоном, відповідно їх філії платять податки вже в бюджети інших країн :((
Я би радив Вам, через майже повну відсутність газет, менше читати новини з інтернету і більше пробувати вдосконалитись ... наприклад, пробувати автоматичне тестування чи розробку, бізнес-аналіз. Якщо дуже хочеться сісти на ровера і повішати жовту коробку на спину, то виключно у вільний від IT час. Але то вже жадібність :8))))

Також контракти закінчуються і роботу тепер прийдеться шукати кожний рік.

То знайдіть компанію де контракт не на рік підписується... зате там скорочують за пару тижнів. Зрештою, засновуйте свій бізнес і встановлюйте там свої правила :) - розробка нової військової техніки та технологій подвійного призначення, реабілітація військових, реабілітація полів і с-г угідь буде дуже затребувана після війни. Тільки чи заплотять там як в IT — ймовірність невелика :( , а відкатів просто мусимо позбуватись аби вилізти з-під улуса...

Просто ИТ пузырь сдулся — это не только в Украине. Теперь ИТ будет заниматся реальной работой а не раздутыми проектами где используется сторицот модных технологий хотя то же самое можно сделать на старом добром PHP. Из последнего — какой сраный проект не возми там у них «ИИ».
Ну и в первую очяередь отпадает контингент который пошел на курсы програмирования чтобы вайти в айти хотя к этой професии у них ни задатков ни интереса

У мен к этой профессии тоже ни задатков — ни интереса, код писать ненавижу поэтому стараюсь использовать как можно более простые решения . Но проблема в том, что это заказчикам нравится.

Во, PHP сила, аж настрій підняли )) Працюю на ньому, дуже гарна мова яка розвивається у правильному напрямку :)

Бо в сучасних реаліях офіційне працевлаштування призведе до отримання повістки на роботі.

Як ви собі уявляєте цей процес?
Для того щоб це сталось, той хто хоче вас мобілізувати має спочатку знайти вашу роботу і потім туди якось передати повістку, щоб вона не загубилась. Це як мінімум.

Чи змінили ви рід діяльності через плачевну ситуацію з ІТ ринком?

Плачевна — це затихання хайпу? Ну так доведеться шукати роботу, а не просто сидіти і чекати (5 хв) поки прийде рекрутер і запропонує більшу ЗП.

Давно відлагоджений процес, роботодавець за законом зобовʼязаний оновлювати в ТЦК дані військовозобовʼязаних

Я офіційно працевлаштований і чомусь ніхто не передає через роботу повістки (вже було 2 звірки). Що не так з налагодженим процесом? Може те що робота не в тому районі, де я зареєстрований?
В реальному світі простіше слати повістки на офіційну адресу (через жек), або телефонувати.
Проблема в тому, що розсилка через роботодавця — це здебільшого теоретична можливість.

А в 2014-му знайомого викликали в податкову. Вгадаєте з однієї спроби, що йому там вручили?

Означає, що вам повезло, причин може бути багато від банального провтику, до успішно виконаної норми вашого ТЦК
У моєму оточенні небагато людей що працюють офіційно, але вони вже отримали свої повістки на роботі.

Тоді не ясно чому повістка прийшла за адресою реєстрації, а не на роботу :)
Теоретично можуть і на роботі, на практиці дуже сумнівно, що це буде масово. Знову ж з моєї офіційної роботи, повістки приходили людям «за місцем проживання».

Ну методів багато, зараз ще більше вигадують, якщо зазирнути в новини

Але закривати ФОП і працювати в глово ви не плануєте чомусь. Ти і глово — стрьомна робота, можуть замовити доставку на адресу воєнкомату :)

ЖЕК зовсім не має інфи про мою адресу і телефон, я всього лиш бідний бомж-айтішник, на відміну від мами і дружини:)

Тепер казочка:
Один знайомий бомж-ітшник включив бика коли побачив, що в будинку де він знімає хату двірник розносить повістки. Наступного дня прийшов дільничний і спитав хто він такий і чому знаходиться в квартирі де мала б проживати інша особа. Вгадаєте з одного разу хто прийшов з дільничним? :)
Навіга чувак почав качати права, він так і не пояснив. Але підозрюю, що коли постійно боїшся повістку за кожними дверима, то це трохи зриває дах.

Проблема в тому, що розсилка через роботодавця — це здебільшого теоретична можливість.

В мене родичу дали повістку по місту роботи, другу теж. Трохі бісить логіка «мені не дали значить взагалі не дають».

Трохі бісить логіка «мені не дали значить взагалі не дають».

Трохи бісить коли люди фантазують замість того, щоб читати, що написано, і бісяться від цього. В реченні яке ви процитували:

здебільшого

здебільшого != взагалі
В наступному коменті з того ж требу

Теоретично можуть і на роботі, на практиці дуже сумнівно, що це буде масово

сорі, я нічого не зрозумів з вашого коменту

Може те що робота не в тому районі, де я зареєстрований?

ще в 2016 це ніяк не завадило на роботі отримати повістки з військоматів по місцю реєстрації
навіть тим, хто по віку (на той час — АТО) вже не проходив під мобілізацію
а зараз — глобальний реєстр, то тим паче

У меня папочке в 55 вручили, в 2015м. По предприятию, естессно.

серед розробників всіх популярних мов програмування теж скажена конкуренція, навіть на сінйорські позиції

Є Go, Rust та Elixir з меншою конкуренцією, а також Cybersecurity.

Є Go, Rust та Elixir з меншою конкуренцією, а також Cybersecurity.

1 вакансія за запитом «Elixir» — Junior Strong Elixir Engineer
А що робити, коли людина стане мідлом чи синьйором? Де роботу шукати?

Го звісно веселіше (47 вакансій). Але чому ви вирішили, що там мала конкуренція?

Я роблю висновки на основі наявності вакансій з можливістю переваліфікуватись з PHP на Go та з C# на Go.

Відповідно є вакансії де потрібно мати досвід програмування загалом 5+ а з Go достатньо досвід місяць або ж pet-проєкт

go думав, але він поки що має відносно малу конкуренцію (що може змінитись через 3-5 років), python теж був не дуже популярним в часи php

Коли перекваліфіковувався на Go то також думав, що конкуренція зрівняється за 5 років, 5 років пройшло

Підписатись на коментарі