«Підрі» як вирішення проблеми тг для мене

Цей пост про Підрі, як інструмент читання новин з Телеграму не в телеграмі. Майже)

Посилання на бот(власне і є проект) — https://discord.com/api/oauth2/authorize?client_id=1117047221830025226&permissions=311385135104&scope=bot

Діскорд сервер проекту — discord.gg/puuBVqY2

Проголосувати гривнею за корисність ідеї — bmc.link/yurabraiko

Код gitlab.com/pidri

Чого це я проти телеграму

Якщо коротко — то це історія про те, як читати новинні канали в діскорд. Але напевне потрібно почати з початку, чого я то робив і як до того дійшов.

Як тг зʼявився в моєму житті

Мої відносини з телеграмом почались давно. Я точно не памʼятаю коли, але якийсь проміжок часу в мене був телеграм, коли більшість знайомих використовували мессенджер вкантакте(простіть грішного). На той час тг це була суміш чогось гікового з тим що просто добре працює — досить унікальне поєднання.

До 24 це утиліта

Далі тг увійшов як утиліта в життя і особливо на неї не зважав, як не сильно думаю про те якою ложкою я їм суп. Він був утилітою десь до 24 лютого — коли, навіть не знаю чого, хотілося дропнути з життя будь шо, шо має відношення до гусні. Проте телеграм лишився. Ніби і не сильно він гуснявий, та і потрібно було десь читати новини, особливо локальні. Один з прикладів, можливо дещо не здорової поведінки: обстріл мого будинку відбуваються в той час, коли я був менше ніж за кілометр від нього; щоб зрозуміти що сталось — я відкриваю і читаю ХХ(прекрасний харківський канал), і там про то вже написано. Але в той час моїх ресурсів рефлексії вистачало на те, чи тре обмежувати новини чи ні, а не місце де їх читати.

Загалом телеграм повернувся в розряд утиліт. Памʼятаю навіть казав знайомим що телеграм то безпечно та і ламати ніхто його не буде, бо насправді інформація переписок нічого особливо і не значить. Це дещо змінилось після перегляду прослуховування випуску УТ2 про тг (https://www.youtube.com/watch?v=FsMSqKfUAeA&list=PLIiSXkr9gq6HjyFFQeBYJPMRmUm27wnYK&index=10&t=20s) Власне з того моменту я в напівпасивній формі читав щось з розширеної критики від пана Ярослава (twitter.com/...​tatus/1646489104442351619 ), щось думав сам.

Шо мене лякає в тг зараз

Станом на зараз найбільший мінус телеграму для мене, це надзвичайно велика ймовірність що весь масив інформації в ньому доступний гусні. І це не страшно на масштабі одного мене. Але маючи інформацію про сотні, тисячі і сотні тисяч таких як я можна сказати, які в нас настрої чи чого ми хочемо. До прикладу — те, які меми постять в чат компанії досить багато каже про компанію. А у випадку з гуснею, то те як люди «лайкають» пости в новиних каналах, що пересилають та що і коли дивляться може розповісти історію про те, в які історії вони вірять. Іншими словами — перебуваючи певний час в студентській їдальні можна взнати хто з викладачів бере хабарі та де можна випити пиво — просто слухаючи фон, не сильно запамʼятовуючи хто шо конкретно сказав. І відповідно — я не хочу, щоб у ворога був доступ до цього «фону».

Я не знаю, як буде розвиватись ситуація з телеграмом надалі в масштабах країни. Я прийняв якийсь набір рішень для себе особисто. Він не висічений в камені і місцями вигляда як щось про плоску землю в шапці з фольги. Я тішу се переконанням, що подібна реакція це частина мене як соціальної істоти, що за умовчаннями довіряє тому, де вже є твої друзі, близькі, знайомі. Окрім того — приємно що я не один в подібних думках і крім пана Ярослава я чую подібні думки від інших — з якими я знайомий набагато ближче та яких поважаю. На додачу до особистостей недовіру телеграму виявляють деякі спільноти, зокрема Громадянська мережа ОПОРА www.facebook.com/...​rSE6VBnCXv2BBWLUtfCfKSRl та іншні.

Так а шо я в том телеграмі роблю?

Якщо я вирішую, для себе, що я відмовляюсь від телеграма то потрібно оцінити масштаби втрат. Для цього потрібно подумати які сценарії взаємодії з ним в мене є, і як їх відкоригувати.

Пишу людям повідомлення

Найбільш очевидний — це спілкування напряму з людьми. В приватних повідомленнях. І для цього випадку рішення досить просте — змінити платформу на ту, якій я довіряю більше. А стосовно мережі існуючих контактів — то здається все банально. Люди з якими в тебе часте спілкування — скоріш за все тебе базово поважають тебе і можуть виказати любʼязність, спілкуючись там де обом буде зручно. А ті, кому щось конче потрібно — зазвичай самі знаходять спосіб звʼязатись і дуже слабко зважають на інструментарій. Підсумовуючи, це питання в мене вирішилось за допомогою вотсап. Хоча в цьому питанні виліз неочевидний мінус — якщо відмова значить видалення, то втрачати історію переписки дуже сумно.

Пишу повідомлення сам собі

Наступний сценарій — збережені повідомлення. При всій різноманітності інструментів для запису швидких нотаток — повідомлення самому собі для мене працює найкраще. Напевне того що це просто з однієї сторони. А з іншої — чимось нагадує лог транзакцій в базах даних. Повідомлення послідовні, незмінні (майже))) ), і взагалі гарантують АСІД при збоях. Це не тільки мій патерн і він існує в більшості меседжерів. Але хотів би поділитись тут двома речами. Перша — відмовлятись від історії переписок сумно(знову), але у випадку з повідомленнями самому собі, їх можна експортувати та навіть перенести на іншу платформу (telegram.org/blog/export-and-more) . Друга — повідомлення самому собі круто, але всі повідомлення потрапляють в один чат. Тому рішення для повідомлення самому собі — це свій приватний сервер в діскорді де є просто кілька різних каналів за темами, що власне і виконують роль повідомлень самому собі.

Читаю новини

Останній сценарій напевне найбільш прикрий. Я використовую телеграм шоб читати новини, дивитись смішняві фоточки і все таке. Іншими словами — в телеграмі є канали з унікальною інформацією. Звичайно є твітер, фейсбук, інстаграм і ше купа всього. Але канали прекрасні з кількох причин. Я сам відповідаю в них за те, який контент в них споживаю — немає алгоритмів рекомендацій, немає пропущених постів. В них немає стіни де все змішано. Іншими словами — якщо я вирішив що хочу бачити те що продукує певне джерело — то я його побачу в повному обсязі і в тій послідовності, в якій воно було створено. Нажаль я не можу змусити всіх авторів каналів перейти на іншу платформу. Та і до правди — я не сильно знаю, що могло б бути гарною альтернативою для них...

Є ше спільноти

В тг також є групи або спільноти. Але так сталось, що я не сильно активний дописувач у них. Не так часто читаю. Та і в цілому — відчутний відсоток спільнот в моєму житті, находится або в діскорді або в слаку. Тому мені в цьому питанні відносно просто)

Підрі

Власне підрі це назва бота для діскорда, який, принаймні частково вирішує питання перегляду каналів в телеграмі. Якщо просто — він репостить всі повідомлення з заданого каналу в телеграмі в той діскорд канал, в якому йому сказали. Власне це вся його функціональність. Я, як користувач продовжую користуватись каналами, але телеграм вже не знає, що я дивився і на які канали підписався.

Де то і як потицькати?

Власне лінка на першу тестову версію цього боту — тута https://discord.com/api/oauth2/authorize?client_id=1117047221830025226&permissions=311385135104&scope=bot . Щоб скористатись ним, потрібно викликати команду (/add-tg-channel або /додати-тг-канал ) та передати команді посилання на повідомлення з телеграм каналу на який ви хочете підписатись.

Наразі функціонал мінімально можливий — після введення команди в каналі діскорда там почнуть зʼявлятись нові повідомлення. Цікава фіча, яку я не планував — можливість створювати єдиний діскорд канал, в який будуть надходити повідомлення від кількох джерел одночасно, що створює такі собі тематичні підбірки.
Скріншот того, що є зараз:

Це дійсно мінімалістичний продукт, що був написаний за тиждень, у вільний від роботи час. Це напевне можна назвати MVP, оскільки крім основної функції в нього не те шо багато чого є. До прикладу, він поки що не вміє переселати фотографії, лише текстові повідомлення. І звичайно є плани на його розширення.

Але на даному етапі мені здаєтся, що він виконує основну задачу, і мені хочется вийти з власної бульбашки і зрозуміти наскільки взагалі ця ідея має право на життя. Чи потрібно його розвивати чи пошукати інші способи вирішити питання з телеграмом та каналами в ньому.

Голосування гривнею

Оскільки зараз це певного роду експеримент, мені важливо зрозуміти наскільки він цікавий комусь ще крім мене. І можливо то прозвучить цинічно, але готовність людини платити власні гроші за щось — одина з найкращих ознак зацікавленості та потрібності. Тому власне посилання bmc.link/yurabraiko дозволяє будь кому показати свою зацікавленість в грошовому еквіваленті. Я розумію, що наразі гроші набагато потрібніші в донатах чи просто допомозі тим, хто тієї допомоги потребує. Тому для мене є важливим не стільки сума, як факт переказу коштів. Наразі всі зібрані кошти підуть на покриття витрат на інфраструктуру (щось трохи більше 170 гривень))) ) а решта — як підтримка прямих витрат проекту. Окрім того — статистику надходжень та витрат я буду публікувати з анонімізацією відправників.

Чого така назва?

А, ну і власне питання, а чому то називається «Підрі»? Згідно словника це щось на кшталт сіника, настилу або схованки. Власне в моєму розумінні цього слова — це така собі комора де в будинку можна зберігати щось цінне, якісь речі. Це місце не те щоб сильно захищено, і туди може залізти хтось чужий, звідти і вираз «лазити по підрям». Саме таку назву я вибрав оскільки проект дозволяє створювати власний простір з каналами інформації, який належить тому, хто її створив і нею і контролюється.

Технічна частина підрів

Думаю, що потрібно сказати кілька слів по тому як і на чому то все написано.

Все досить просто — код лежить на гітлабі в відкритому вигляді gitlab.com/pidri. Задачі і оце все

Проект написаний на го. Якість коду скоріш за все не найкраще в світі, оскільки то глобально мій перший проект на го(оскільки суміщав приємне з корисним — розширенням стеку, що вже егоїстичні професійні інтереси).

В якості клауду — гугл клауд. В якості бази даних — фаєрстор. Телеграм агент(той що прийма повідомлення з тг і бродкастить їх) це просто докер, що задеплоїний на е2-micro інстансі. Бекенд для діскорд боту — клауд ран, який обслуговує команди користувачів та викликаєтся клієнтом якщо є нові повідомлення в телеграмі

З користувацьких даних бот зберіга ід каналу, в який потрібно надсилати повідомлення, та і по всьому.

Що далі

Зараз для мене головна мета провалідувати адекватність ідеї, та перевірити, чи взагалі то комусь треба і чи то когось турбує крім мене. Тому наступні кроки дуже прості або розвивати далі або ж закинути.

Іронія проекту полягає також в тому, що його успіх буде свідчити про важливість проблеми для суспільства і як наслідок його закриття. Це має природня статись у випадку якщо аудиторія каналу Х йде з телеграму, то і канал йде. Куди — не зрозуміло, але подібні запити схильні реалізовуватись) Але це гарна історія — місія що має ознаки її виконання.

Провал ідеї значить що особливо користі з нього немає. Але в процесі написання зрозумів, що мені подобається механізм каналів і можливо розвиток в цьому напрямку. На додачу — мені видається зручною фічею мати канали агрегатори. Можливо інші фічі. Поки шо хз, колекціоную ідеї

Наперед дякую за зворотній звʼязок)

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кіко коштує ІНФРА ПІДРІ на місяць?

а оце осьо — ЗАЧОТ!

Pidri Client joined the group

Так а шо я в том телеграмі роблю?

стікери! якщо Підрі не вміє стікери — я потєрян

Спробував, поставив, доєднався до діскорду.Було цікаво усвідомити, що я не надто розумію як працює діскорд — оті всі сервери й канали ітд. Мені навіть вдалося створити сервер та зробити броадкаст дописів Бабіча.
Здивувався, коли зрозумів що читаю в основному приватні пару закритих каналів у телеграмі. Відкриті ігнорую.

Підписатись на коментарі