1С — це Франкенштейн у світі ERP, пора від нього відмовитись
Усім привіт, мене звати Дмитро Обухов, я СЕО та співвласник української ERP Bimp, яка запустилася за 3 місяці до початку повномасштабної війни.
Чому 50% українського торгового бізнесу і досі користуються російським софтом? Чи буде законодавство лояльне до компаній, які ведуть фінансовий облік в 1С? Що очікує бізнес, який не мігрує на інші системи?
Пропоную разом обговорити відповіді на ці питання, але для початку трохи розкажу про свій особистий досвід — чому я взагалі підіймаю цю тему та як до неї дотичний.
Шлях від інтегратора ERP до підприємця
17 років тому я працював системним адміністратором, і з’явилися у мене знайомі, які попросили налаштувати для них 1С. Я взявся за роботу, ще не розуміючи, чим є такі IT-продукти. Побачив дивне ієрархічне дерево з великою кількістю документів, папок і, в результаті, розібрався — кастомізував 1С для клієнта.
Так почалося моє занурення в розробку ERP. Почав брати замовлення на впровадження, але вже тоді відчув, що не вистачає простору, самореалізації, я не можу повноцінно планувати свій день, бо залежу від планів інших.
Так я збираю команду програмістів, починаю делегувати. За декілька років повністю розбираюся в тому, як правильно впроваджувати різні IT-системи обліку.
Моя команда заробляла на кастомізації ERP. Але кастомізувати не свій, а чужий продукт — це питання амбіцій. Крім того, я чітко побачив, що кроки з кастомізації повторюються і ці повтори можна передбачити вже у своєму власному софті. Ядро системи потрібно з самого початку зробити правильним, а не таким, яке необхідно переробляти.
Це все підштовхнуло мене і партнерів розробити власний продукт, який буде використовувати сучасні технології та надавати ті можливості, що відсутні у інших ERP. За 3 місяці до повномасштабної війни ми запускаємо комплексну українську систему обліку — Bimp.
Чи реально замінити 1С в Україні
Трохи цифр. Коли ми проводили дослідження українського ринку торгового та виробничого бізнесу, побачили наступне:
- до 24.02.22 70% торгового бізнесу використовували 1С/МойСклад;
- наразі понад 50% все одно використовують цей софт.
Є багато причин, чому бізнес повільно відмовляється від рф-софту, але основна причина — звичка. Десятками років бізнес вів облік в 1C, і не так вже й легко миттєво від нього відмовитися, адже страшно загубити дані.
А чому страшно? Тому що 1С — це такий собі Франкенштейн у світі ERP. У кожного бізнесу цей 1С зовсім різний. У мене та команди є величезний досвід роботи з цією програмою (як і з іншими провідними ERP), ми знаємо цей продукт до атомів. Ми його розбирали, виправляли, інтегрували, аналізували. І 1С у кожного бізнесу різний, бо він кастомізований під процеси.
Але також під «Франкенштейном» я маю на увазі наявність баласту, габаритності. Тобі складно щось змінити глобально в цьому продукті, ти не можеш переписати ядро, ти змушений працювати з тим, що є.
Я добре пам’ятаю, коли на старті роботи з Bimp мені казали, що неможливо посунути 1С з ринку, але тут одразу згадую пари ПриватБанк-Монобанк, WhatsApp-Telegram, Skype-Viber. Замінити в Україні 1С реально, але додам, що на одному тому, що це російська система, від якої потрібно відмовитися, не виїдеш. Потрібно давати ринку щось більше.
Чого бракує українському ринку ERP-систем
Не вистачає сучасного підходу. Тут поясню.
ERP — це планування ресурсів компанії. Це IT-продукт, задача якого зробити так, щоб бізнес-процеси були прогнозовані. Це система, що контролює діяльність бізнесу глобально, а не концентрується на чомусь одному (як, наприклад, CRM).
Як правило, навіть якщо взяти гігантів світового ринку, таких як SAP, Oracle, Microsoft Dynamics 360 тощо, основні складові ERP:
- Складський облік.
- Виробничий облік.
- Фінансовий облік.
Багато хто починає з блокнотів і Excel, але згодом виникають питання: скільки ж цих табличок та блокнотів повинно бути, як зробити обмеження доступу до документації для певних працівників, як аналізувати складні ситуації? Виникнення цих питань і означає, що бізнес починає рухатися до впровадження ERP.
Так, деякі компанії залишаються на рівні табличок. Вони зростають, але в голові у працівників знаходиться такий собі уявний Excel — вже виросли до великого бізнесу, але ще не позбулися бізнес-рудиментів. І продовжують працювати з таблицями, старими звітами, блокнотами, старими комп’ютерами, на яких локально встановлений 1С.
Є навіть компанії, що непогано працюють в Excel, — такі гуру налаштувань формул, що просто дивуєшся. Але я вважаю, що для органічного зростання необхідна IT-система, яка відображатиме, де і що в бізнесі не так, яка надаватиме можливість впливати на стан компанії оперативно. Таблички цього не вміють.
Я бачив чимало прикладів, коли виникають проблеми з масштабуванням саме через те, що компанія не змінює свій підхід, боїться розпрощатися зі старими системами, зі старої логікою. Але бізнес має зростати в правильних умовах, з правильною системою оцінки якості, ефективності, з правильним контролем, звітами, процесами, які не суперечать правилам ведення обліку. Це обов’язкові вимоги.
Що очікує бізнес, який не переходить з рф-софту
Часто наше спілкування з бізнесом, який користується сервісом з рф, нагадує діалог про українську мову — усі розуміють важливість переходу, але якщо наполягати, то вийде навпаки.
Скоріш за все, частина компаній і далі будуть нормально працювати на 1С. Можливо, це навіть буде правильно для них, якщо, звичайно, вони не проплачують ліцензію в росії. Тобто, якщо вони вже придбали програму під ключ та впровадили її.
А для багатьох перехід на іншу систему — це єдиний шлях. Звичайно, буде складно і ризиково змінювати ERP, яку вони впроваджували та налаштовували під себе роками.
Крім того, не можна просто зупинити облік в старій ERP — потрібно робити паралельне впровадження. Але все одно колись доведеться переходити — просто з причин того, що в Україні з кожним роком розробників 1С буде ставати все менше. Вони перекваліфіковуються, навчаються чомусь іншому, і зараз для них це питання критичне. Ще сьогодні можна на цьому заробити, але завтра вже ні.
Зважте також на те, що у нас змінюється законодавство, і бізнесу потрібно буде актуалізувати свій облік під нові закони, звіти, форми тощо. Коли війна закінчиться, законодавство почне оживати ще масштабніше, зміни неминучі. Я дуже сумніваюся, що держава піде назустріч компаніям, які ведуть облік в 1С.
Тому вважаю, що мігрувати потрібно обов’язково. І якщо десь в українському продукті є недоліки, то це нормально — потрібно давати розробникам фідбек, давати право на помилку.
1С розроблялася з 1996 року, і складно за невеликий проміжок часу повторити увесь цей шлях. Зі сторони споживачів потрібні витримка, розуміння, лояльність. Це дозволить українським продуктам швидше вийти на високий рівень.
Як і на яку ERP мігрувати
Кожен обирає сам, відштовхуючись від своїх процесів. Є німецький SAP, бельгійський Odoo, американські Microsoft Dynamics та Oracle, ось з’явився український Bimp. Але одразу скажу, що Bimp підійде далеко не всім. Комусь набагато ефективніше одразу впроваджувати SAP або продукт від Microsoft, тому що у них є процеси, які ми ще не вміємо закривати.
Міграція — це важко, і часто підприємців утримує страх, що їхня робота може надовго призупинитися. Наприклад, що вони не зможуть повноцінно працювати півроку-рік, коли відбуватиметься перехід, що робота за цей час нівелюється, і компанія в результаті втратить кошти.
Бізнесу потрібно обирати той продукт, в якому є усі базові речі для обліку. Раджу, в першу чергу, прискіпливо аналізувати функціонал.
Наостанок додам, що міст між старою ERP і новою — це аналітики. Саме вони розбирають бізнес-процеси та можуть сказати, коли саме починати міграцію. Аналітик не буде за будь-яку ціну тягнути клієнта в Bimp чи в іншу ERP, адже це дійсно може бути ризиково.
Коли компанія все ж вирішує мігрувати, то тут запускається комплексний процес — впровадження, навчання, підтримка. Багато компаній в Україні мігрують з російського софту, яким довго користувалися, ризикують втратою даних, але пробують, і у них виходить. Пробуйте і ви.
Найкращі коментарі пропустити