1С — це Франкенштейн у світі ERP, пора від нього відмовитись

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Усім привіт, мене звати Дмитро Обухов, я СЕО та співвласник української ERP Bimp, яка запустилася за 3 місяці до початку повномасштабної війни.

Чому 50% українського торгового бізнесу і досі користуються російським софтом? Чи буде законодавство лояльне до компаній, які ведуть фінансовий облік в 1С? Що очікує бізнес, який не мігрує на інші системи?

Пропоную разом обговорити відповіді на ці питання, але для початку трохи розкажу про свій особистий досвід — чому я взагалі підіймаю цю тему та як до неї дотичний.

Шлях від інтегратора ERP до підприємця

17 років тому я працював системним адміністратором, і з’явилися у мене знайомі, які попросили налаштувати для них 1С. Я взявся за роботу, ще не розуміючи, чим є такі IT-продукти. Побачив дивне ієрархічне дерево з великою кількістю документів, папок і, в результаті, розібрався — кастомізував 1С для клієнта.

Так почалося моє занурення в розробку ERP. Почав брати замовлення на впровадження, але вже тоді відчув, що не вистачає простору, самореалізації, я не можу повноцінно планувати свій день, бо залежу від планів інших.

Так я збираю команду програмістів, починаю делегувати. За декілька років повністю розбираюся в тому, як правильно впроваджувати різні IT-системи обліку.

Моя команда заробляла на кастомізації ERP. Але кастомізувати не свій, а чужий продукт — це питання амбіцій. Крім того, я чітко побачив, що кроки з кастомізації повторюються і ці повтори можна передбачити вже у своєму власному софті. Ядро системи потрібно з самого початку зробити правильним, а не таким, яке необхідно переробляти.

Це все підштовхнуло мене і партнерів розробити власний продукт, який буде використовувати сучасні технології та надавати ті можливості, що відсутні у інших ERP. За 3 місяці до повномасштабної війни ми запускаємо комплексну українську систему обліку — Bimp.

Чи реально замінити 1С в Україні

Трохи цифр. Коли ми проводили дослідження українського ринку торгового та виробничого бізнесу, побачили наступне:

• до 24.02.22 70% торгового бізнесу використовували 1С/МойСклад;
  • наразі понад 50% все одно використовують цей софт.

Є багато причин, чому бізнес повільно відмовляється від рф-софту, але основна причина — звичка. Десятками років бізнес вів облік в 1C, і не так вже й легко миттєво від нього відмовитися, адже страшно загубити дані.

А чому страшно? Тому що 1С — це такий собі Франкенштейн у світі ERP. У кожного бізнесу цей 1С зовсім різний. У мене та команди є величезний досвід роботи з цією програмою (як і з іншими провідними ERP), ми знаємо цей продукт до атомів. Ми його розбирали, виправляли, інтегрували, аналізували. І 1С у кожного бізнесу різний, бо він кастомізований під процеси.

Але також під «Франкенштейном» я маю на увазі наявність баласту, габаритності. Тобі складно щось змінити глобально в цьому продукті, ти не можеш переписати ядро, ти змушений працювати з тим, що є.

Я добре пам’ятаю, коли на старті роботи з Bimp мені казали, що неможливо посунути 1С з ринку, але тут одразу згадую пари ПриватБанк-Монобанк, WhatsApp-Telegram, Skype-Viber. Замінити в Україні 1С реально, але додам, що на одному тому, що це російська система, від якої потрібно відмовитися, не виїдеш. Потрібно давати ринку щось більше.

Чого бракує українському ринку ERP-систем

Не вистачає сучасного підходу. Тут поясню.

ERP — це планування ресурсів компанії. Це IT-продукт, задача якого зробити так, щоб бізнес-процеси були прогнозовані. Це система, що контролює діяльність бізнесу глобально, а не концентрується на чомусь одному (як, наприклад, CRM).

Як правило, навіть якщо взяти гігантів світового ринку, таких як SAP, Oracle, Microsoft Dynamics 360 тощо, основні складові ERP:

• Складський облік.
  • Виробничий облік.
  • Фінансовий облік.

Багато хто починає з блокнотів і Excel, але згодом виникають питання: скільки ж цих табличок та блокнотів повинно бути, як зробити обмеження доступу до документації для певних працівників, як аналізувати складні ситуації? Виникнення цих питань і означає, що бізнес починає рухатися до впровадження ERP.

Так, деякі компанії залишаються на рівні табличок. Вони зростають, але в голові у працівників знаходиться такий собі уявний Excel — вже виросли до великого бізнесу, але ще не позбулися бізнес-рудиментів. І продовжують працювати з таблицями, старими звітами, блокнотами, старими комп’ютерами, на яких локально встановлений 1С.

Є навіть компанії, що непогано працюють в Excel, — такі гуру налаштувань формул, що просто дивуєшся. Але я вважаю, що для органічного зростання необхідна IT-система, яка відображатиме, де і що в бізнесі не так, яка надаватиме можливість впливати на стан компанії оперативно. Таблички цього не вміють.

Я бачив чимало прикладів, коли виникають проблеми з масштабуванням саме через те, що компанія не змінює свій підхід, боїться розпрощатися зі старими системами, зі старої логікою. Але бізнес має зростати в правильних умовах, з правильною системою оцінки якості, ефективності, з правильним контролем, звітами, процесами, які не суперечать правилам ведення обліку. Це обов’язкові вимоги.

Що очікує бізнес, який не переходить з рф-софту

Часто наше спілкування з бізнесом, який користується сервісом з рф, нагадує діалог про українську мову — усі розуміють важливість переходу, але якщо наполягати, то вийде навпаки.

Скоріш за все, частина компаній і далі будуть нормально працювати на 1С. Можливо, це навіть буде правильно для них, якщо, звичайно, вони не проплачують ліцензію в росії. Тобто, якщо вони вже придбали програму під ключ та впровадили її.

А для багатьох перехід на іншу систему — це єдиний шлях. Звичайно, буде складно і ризиково змінювати ERP, яку вони впроваджували та налаштовували під себе роками.

Крім того, не можна просто зупинити облік в старій ERP — потрібно робити паралельне впровадження. Але все одно колись доведеться переходити — просто з причин того, що в Україні з кожним роком розробників 1С буде ставати все менше. Вони перекваліфіковуються, навчаються чомусь іншому, і зараз для них це питання критичне. Ще сьогодні можна на цьому заробити, але завтра вже ні.

Зважте також на те, що у нас змінюється законодавство, і бізнесу потрібно буде актуалізувати свій облік під нові закони, звіти, форми тощо. Коли війна закінчиться, законодавство почне оживати ще масштабніше, зміни неминучі. Я дуже сумніваюся, що держава піде назустріч компаніям, які ведуть облік в 1С.

Тому вважаю, що мігрувати потрібно обов’язково. І якщо десь в українському продукті є недоліки, то це нормально — потрібно давати розробникам фідбек, давати право на помилку.

1С розроблялася з 1996 року, і складно за невеликий проміжок часу повторити увесь цей шлях. Зі сторони споживачів потрібні витримка, розуміння, лояльність. Це дозволить українським продуктам швидше вийти на високий рівень.

Як і на яку ERP мігрувати

Кожен обирає сам, відштовхуючись від своїх процесів. Є німецький SAP, бельгійський Odoo, американські Microsoft Dynamics та Oracle, ось з’явився український Bimp. Але одразу скажу, що Bimp підійде далеко не всім. Комусь набагато ефективніше одразу впроваджувати SAP або продукт від Microsoft, тому що у них є процеси, які ми ще не вміємо закривати.

Міграція — це важко, і часто підприємців утримує страх, що їхня робота може надовго призупинитися. Наприклад, що вони не зможуть повноцінно працювати півроку-рік, коли відбуватиметься перехід, що робота за цей час нівелюється, і компанія в результаті втратить кошти.

Бізнесу потрібно обирати той продукт, в якому є усі базові речі для обліку. Раджу, в першу чергу, прискіпливо аналізувати функціонал.

Наостанок додам, що міст між старою ERP і новою — це аналітики. Саме вони розбирають бізнес-процеси та можуть сказати, коли саме починати міграцію. Аналітик не буде за будь-яку ціну тягнути клієнта в Bimp чи в іншу ERP, адже це дійсно може бути ризиково.

Коли компанія все ж вирішує мігрувати, то тут запускається комплексний процес — впровадження, навчання, підтримка. Багато компаній в Україні мігрують з російського софту, яким довго користувалися, ризикують втратою даних, але пробують, і у них виходить. Пробуйте і ви.

👍ПодобаєтьсяСподобалось18
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Та не хвилюйтесь ви так. Ринок порішає :) Якщо з’явиться продукт, який витягне дані з 1С, нічого не загубить і дать те ж саме, але в новій обгортці з кращим UX — його куплять. Але це станеться тільки у тому випадку, коли працювати на 1С стане тупо неможливо, навіть зі швабрами і костилями.

А реально — 1С буде працювати в Україні ще пару десятків років, нелегально, втиху, як завгодно. Бо власники бізнесу в першу чергу думають про раціональність.

ERP можно розробляти як
— продукт для користувача. Потребує величезної команди, і не стільки програмістів як фахівців з напрямків обліку вище середнього рівня.
— платформа для розробників спеціалізованих рішень. Потребує зацікавленності розробників та мережі франчів.

1С пішла другим шляхом.
Першим йдуть гіганти тіпа SAP.

Україньска ERP ніколи не зможе стати місцевим SAP.
IT-Enterprise багато років пробує стати.

Успішним може бути тільки другий шлях — створення платформи.
На якій створення спеціалізованих рішень буде не важчим чим на 1С.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Реальність дещо інша. Досить багато людей на посадах CIO, які крім 1С в житті нічого не бачили... І хто ж тоді буде драйвером в бізнесі щодо розвитку, якщо сам драйвер — це недобитий запорожець..

Статья интересная как реклама.
Но реальность немного другая, от слова «зовcім».
Собственнику бизнеса, а конфигурация1с ERP — это как правило большой бизнес, нет никакого смыла тратить 100000 долларов и больше, время и нервы свои и персонала только для того, что бы заменить настроенную и проверенную годами работы систему на какую-то другую.
Причем никаких преимуществ от перехода он не получит, а вот отрицательный результат от внедрения может получить запросто

Причем никаких преимуществ от перехода он не получит, а вот отрицательный результат от внедрения может получить запросто

Pots of gold, Crutches, Mermaids, and Alligators
Вот этой точки зрения надо рассматривать план перехода с 1С
«что мы получим уйдя с 1с» — «что мы потеряем оставшись на 1С»
Можно ли легальным и надёжным образом получить поддержку как 1С как платформы, так и своих кастомных конфигураций? Будут ли проблемы с тем, что аудиторы увидят, что на предприятии используется такого рода ПО?
С точки зрения «большого бизнеса» — ответ очевиден

Будут ли проблемы с тем, что аудиторы увидят, что на предприятии используется такого рода ПО?

Все аудиторы сами используют «такого рода ПО»

Все аудиторы сами используют «такого рода ПО»

как правило, те аудиторы, мнение которых волнует, пользуются чем-то вроде QuickBooks/Dynamics

От повинен бути чувак, який типу CIO, і повинен доносити необхідність оновлення. А то так бізнес і буде сидіти на 1С сьомої версії, тільки коли трапиться факап — хто буде фіксити?

На любий системі може трапитись факап, хтось повинен це фіксити. Такий собі аргумент.

Чомусь ніхто не згадує що 1С вже підсуєтилась та продала частину своіх активів на Украіні якомусь поляку який створив BAS. Ця вся історія дурне пахне але судячи з релізів BAS у них є ісходніки платформи або тісні контакти з московитами. Я би в якості репарацій забрав би ісходники, посадив би команду розробників і створив на основі іх окреме рішення яке буде сумісно з попередніми конфігураціями 1с і на мій погляд саме таке рішення зможе дозволити швидко і дешево перейти з 1с. Усі інші рішення це компроміс на який бізнес у поточних умовах не піде навіть якщо зроблять заборону. Бо йому буде дешевше зробити окремий інтерфейс з іншими заставками та іконками чим переходити на інше рішення

Дмитро, гарний маркетинг у Вашого продукту. Я займаюсь також питанням заміни 1С вже останні 10 років (з 2013), створив компанію, а в 2021 нас поглинув Oracle. Пишіть якщо цікаво подивитись на рішення від Oracle для заміни 1С.

Поки триває розробка альтернативи спільнота може зробити:
1. Набір рекомендацій для запуску 1с у ізольованім середовищі з контролем зовнішніх комунікацій з допомогою firewall. Щоб не було страшно за потрапляння звісток до ФСБ.

Більш дорогі крок для організації і фінансування:
2. Reverse engineering фреймворку 1с і створення альтернативної сумісної реалізації, де буде можливо користатися існуючими конфігураціями.

Більш дорогі крок для організації і фінансування:
2. Reverse engineering фреймворку 1с і створення альтернативної сумісної реалізації, де буде можливо користатися існуючими конфігураціями.

impossibru

...

«Вам так не буде» © Мурзік

Потому что пи..ть — не мешки ворочать. Одно дело на форуме пыжиться, другое — реально что-то делать

Одно дело на форуме пыжиться, другое — реально что-то делать

Разработать «платформу» — єто не проблема
Разработать платформу, которую могли бі допиливать єнд юзера.... Ну, «относительно не проблема», єто можно біло даже в 2000х сделать
Разработать платформу, которая бі делала всё выше и работала бы с пристойной скоростью? Уже сложнее
Создать для неё инфраструктуру — внедренцы, конфигурасты, саппорт, оперативная реакция на изменения законодателсьтва? вот тут уже жопа.

Разработать «платформу» — єто не проблема
Разработать платформу, которую могли бі допиливать єнд юзера.... Ну, «относительно не проблема», єто можно біло даже в 2000х сделать
Разработать платформу, которая бі делала всё выше и работала бы с пристойной скоростью? Уже сложнее

Все это уже было в 2006. MS SQL в качестве БД, очень широкая кастомизируемость (на одной и той же платформе можно было сделать и бухгалтерию большого предприятия, и учет мелкого магазина с товарно-кассовым методом учета), VB Script в качестве языка программирования, вменяемая структура базы (это значит что без проблем можно было например сделать сайт на котором поставщики сами делали себе отчеты по продажам всоего товара)

Создать для неё инфраструктуру — внедренцы, конфигурасты, саппорт, оперативная реакция на изменения законодательства? вот тут уже жопа.

А вот тут все и умерло. Ибо не жопа, а жопища.

Но мой коммент-то был не об этом. А о том что 99,(9)% из новоявленных специалистов по учету вообще и по внедрению учетного софта в частности в этой ветке ничего не будут делать в принципе. А уже через 2-3 дня они дружно переквалифицируются в филологов, юристов, вирусологов, военных экспертов или специалистов по ядерной безопасности, а эта ветка утонет в небытие.

PS Дабы не было неоднозначностей — BIMP по виду очень неплохой софт, и я всей душой желаю ему отгрызть сколько-нибудь заметный кусок этого пирога.

. А о том что 99,(9)% из новоявленных специалистов по учету вообще и по внедрению учетного софта в частности в этой ветке ничего не будут делать в принципе.

Я, к примеру, тоже ничего не буду делать в принципе.
Т.к. не смотря на то что первые 3 пункта я выполнить смогу — в итоге будет «А вот тут все и умерло. Ибо не жопа, а жопища.», а я не хочу терять столько усилий, времени и денег ради нифига.

Бесплатно? Ямщик, не гони! Ты гонишь, ямщик! Делать что-то которое может будет кому-то интересно, а может — не будет, ради абсракной идеи «отказаться от 1С».

Цікавий продукт. Відчувається серйозна робота. Кілька думок.

основні складові ERP:
  • Складський облік.
  • Виробничий облік.
  • Фінансовий облік.

Так, але також:

• Управління персоналом (на наших теренах зазвичай головним чином у вигляді зп)
  • Service/project management (для бізнесів у сфері послуг)
  • Платформа для кастомізації
Останнє, на мій погляд, найбільш критичне, коли ми говоримо про заміну 1С. Це і кастомні дані/UI, і web API, і script API, і візуальні інструменти, і зрештою магазин додатків на кшталт appexchange.salesforce.com, якщо ми орієнтуємося на сучасних гравців.
деякі компанії залишаються на рівні табличок. (...) І продовжують працювати з таблицями, старими звітами

Не впевнений, що зрозумів. Всі перелічені системи — і вашу також — можна розглядати як таблички зі звітами в тому або іншому вигляді. Це не тільки не погано, а і, здається, нічого краще поки не придумали.

Наостанок, є думка, що коня, який затопче 1С в Україні, осідлає той, хто запропонує найбільш притомне рішення для міграції даних та налаштувань.

Платформа для кастомізації

Обома руками підтримую! Вже працюємо над цим.

а трейлер посмотреть можно?
Что будет реализовано, как реализовано?
будет ли разделение по слоям кода?
какой будет внутренний язык разработки?
IDE, отладчик, вот єто всё?

IMHO, якщо є тільки облік — то це облікова система, а не ERP. В справжній ERP мають бути функції планування (планування продажів, планування виробництва, планування закупок, бюджетування, тощо). А також функці порівняння плана з фактом (тобто з обліком) і факторний аналіз відхилень.

Це вірно, якщо дивитись на P в ERP. Втім більшість відомих мені рішень ледве справляються з обліком і лише, що називається, scratch the surface планування. Яке там планування, тут хоча б банківськи платежі налаштувати без імплементації на півроку ¯\_(ツ)_/¯

Десь зустрічав думку, що керувати компанією тільки на підставі даних обліку все рівно, що вести машину дивлячись тільки в деркало заднього виду. Багато питань потребують прогнозування і планування. Наприклад: Чи зможе компанія виплачувати проценти і тіло кредиту у наступному році? Чи не зіткнеться компанія з касовими розривами і що робити в такому випадку? Будувати новий завод чи розширяти існуючий? Тощо...
Навіщо деякі системи гордо називають себе «ERP» якщо вони не вміють в планування? Тому що так крутіше звучить? :)))))

Багато питань потребують прогнозування і планування. Наприклад: Чи зможе компанія виплачувати проценти і тіло кредиту у наступному році?

Ответ на такого рода вопросы (типа «финансовая стабильность компании») дает анализ баланса предприятия.
Очень скучный раздел менеджмента, согласен, это не смузи хлебать, но тем не менее.

А так?
Крутезна ЕRP система чітко вказала плани розвитку, але ж у компанії виявився менеджмент з класу «маємо те, шо маємо», і плани розвиткупішли по...

Мде.. Тема скатилась в оскорбления и шапкозакидательства.
И если первое понять еще можно) то оч удивительно слышать про взять и отменить на форуме специалистов.

Немного циферок, чтобы понимать насколько серьезные бывают решения от 1с.

Актуальное решение «ЕРП2 для болот» (не платформа, а решение под нее) насчитывает
— 4300 таблиц, это тех с которыми работает разработчик, а есть еще и служебные.
— 18 млн строк кода, 19 тыс модулей. И это эффективный код, это вам не джава. А если посчитать XML файлы с определениями форм, печатные формы и хелпы — то там еще 230 млн.

Это я к тому что не получится силами 5-10 разрабов за пару выходных на коленке забацать конкурента.
Понятно что решение 1с для Украины сильно проще. Но все таки.

PS: оскорбления и посмеивание над врагом мне напоминает совок, где в фильмах очень любили посмеиваться над немцами и выставлять их дураками. Ага, одни их лидеров в науке, завоевали пол мира — конечно дураки.

— 18 млн строк кода, 19 тыс модулей. И это эффективный код

Вот тут бі я не согласился совершенно. Аналогичній код, написанній с нуля — будет и меньше, и єффективнее

Это я к тому что не получится силами 5-10 разрабов за пару выходных на коленке забацать конкурента.

Аминь. Єто не вам не хакатон смузихлёбов.

Понятно что решение 1с для Украины сильно проще.

Базис не проще. Базговых конфигураций — да, тех меньше.

завоевали пол мира — конечно дураки.

В принципе, армия берёт больше дисциплиной, нежели «умом».

Вот тут бі я не согласился совершенно. Аналогичній код, написанній с нуля — будет и меньше, и єффективнее

Построить очень хороший дом по всем правилам и современным технологиям с современными материалами стоит каких-то денег.
Попытаться сэкономить и постоить с нарушениями и более дешевыми материалами будет стоить на 10% меньше. И после этого его уже не исправить, а только снести строить заново.

Безусловно имея пример и дорожную карту можно сделать более эффективное решение, в котором будет меньше кода, меньше ошибок и выглядеть красивее. Но насколько это будет проще? На те же 10%. Ну плюс-минус.
Объем работы все равно будет сопоставимый. Сложные задачи не решаются по щелчку.

В принципе, армия берёт больше дисциплиной, нежели «умом».

Не спорю, но тут у нас тоже есть скажем так проблемы, а именно желание заработать все деньги в одно лицо. Мне внешне оч понравился Діловод. Интерфейс слизан с 1с вместе с горячими клавишами. Написал им вопросы на тему что и как можно кастомизировать, можно ли хранить базу у себя.
Получил ответ. Хранить базу только на их мощностях — ну это ладно, в общем современно.
Предоставят API для работы с базой, разрешат изменять печатные формы и все. Ничего индивидуально для клиента доделывать не будут. Кастомизация только их руками и только того что им понравится. Т.е. исправить типовое и ничего своего добавить нельзя. Ну какая может быть первая реакция?
-Ветер в спину и работайте со свими условно тремя клиентами. А я поищу тех кто стоит лицом к клиенту.
В Bimp я тоже писал, но они просто не ответили, тоже вариант)

Безусловно имея пример и дорожную карту можно сделать более эффективное решение, в котором будет меньше кода, меньше ошибок и выглядеть красивее. Но насколько это будет проще? На те же 10%. Ну плюс-минус.

Намного
Старый (наследованный) код появляется эволюционным путём. «по хорошему» его нужно от души отрефакторить, с учетом уже имеющихся навыков, знаний и опыта, но «работает — не трогай». Рефакторить и перетестивать — дорого и долго
С другой стороны, если написть аналогичное (по функционалу) с нуля — то с учетом уже накопленного знания и опыта новое изделие получится лучше. (ну или должно получится лучше)
Это обычный путь прогресса.

а именно желание заработать все деньги в одно лицо.

Я думаю в данном случае это не желание заработать в одно лицо, а недостаток мощностей для реализации «хотелок по требованию».

Даже банальное «только на наших мощностях» — это недостаток мощностей для тестирования и саппорта.

Я начал пилить большой пост с подробным ответом и понял что становлюсь защитником 1с, адвокатом дьявола так сказать. Да ну нахрен.
В общем мы друг друга услышали.

Я начал пилить большой пост с подробным ответом и понял что становлюсь защитником 1с, адвокатом дьявола так сказать. Да ну нахрен.

ну так технически то с 1с не то чтобі «всё в порядке» (там много к чему можно придраться)
Все претензии к 1с — «политические», по сути. и «политические» это не в плане «необоснованное преследование неугодных личностей». Да, с политической (а на самом деле — всё таки — экономической) точки зрения — использование ПО от вражеского страны (по сути — монопольное) — есть неумное, т.к. в любой момент тебе может приехать сюрприз — от банального «отказ в обслуживании» до вредоносного ПО. Нафига такое надо?

Актуальное решение «ЕРП2 для болот» (не платформа, а решение под нее) насчитывает
— 4300 таблиц, это тех с которыми работает разработчик, а есть еще и служебные.

Це проблеми скоріш місцевих фахівців, які думають що візьмуть «пастгрєс» і то вже половина справи їх єрп.

Тож всі кто сюди заносить вбивцю 1с — перше питання, яка субд під капотом. Якщо реляційна — сміло ібаште, вам щойно приволокли жигулі (no_name) на заміну фольцвагену (1с). А з фольцом може розквитатись лише Цесна.

А яка ж СУБД у 1ц під капотом?
А які СУБД у інших ERP та облікових систем?

І шо ж у нас в ролі Цесни? MUMPS/Cache? :)

А яка ж СУБД у 1ц під капотом?
А які СУБД у інших ERP та облікових систем?

А яке це має значення ?
Ви вирішили в гаражі зібрати ще один фольц ? Краще не треба. Збирайте літак, бо навіть якщо буде криво літати все одно буде швидше за фольц. А як будете копіювати фольц, в кращому випадку зберете криву копію, без довіри до бренду.
Люди міняли коней на авто, авто на літаки, а літаки на ракети.

Пмсм, на доу нужно счетчик завести, «Количество убийц 1С».
Если коротко то в обозримом будущем нет, 1С никто не заменит.
Львиная доля бизнеса как была так и останется на руснявом 1С.
Основная причина дешевизна использования и доработок 1С, а так же готовый пул юзеров и разработчиков. Это накладывается на то, что украинский бизнес, в основной массе, сейчас чувствует себя очень хреново или на гране закрытия.
Поэтому любая статья затрат, которая подразумевает выделение значимой суммы на что-то, что не принесет прибыль (и не является донатом на армию), безнесом не будет принята.

Кстати, Франкенштейн — это всё таки ученый, а то что имеется в виду в заголовке — это чудовище Франкенштейна.

Потрібно дати місяць часу, а далі штрафувати всіх хто продовжує сидіти на 1С. Так будуть хоча б платити гроші в бюджет за свою зрадницьку лінь.

ви за Тимошенко Юлію не голосували? бо те, що ви пишете, називається «популізм».

Лол, ні, не голосував.
Окей, ви хочете сказати, що ніяк неможливо перестати користуватись 1С? Чи неможливо перестати користуватись за 1 місяць? А за 1.5 року (з моменту повномасштабного вторгнення)? А за 9.5 років (з моменту початку війни)?

Таким чином, бачимо що 1С користуються, і будуть користуватись аж до моменту поки бізнесу не заборонять це робити. Або принаймні поки не буде дорожче нею користуватись, ніж не користуватись, за рахунок штрафів, ідею яких я запропонував.

Цікаве питання, а ви газом перестали користуватися? Чи паливом — там теж є питання з чиєї нафти він зроблений...

Цікаве питання, а ви газом перестали користуватися? Чи паливом — там теж є питання з чиєї нафти він зроблений...

Хороший, кстати, вопрос.
Когда мы покупали газ у мордора — каждую осень-зиму был ***аный цирк с публичным завинчиванием вентиля, проблемы, етк. Стали покупать газ в ЕС (может того же мордора) — как бабка пошептала, никаких проблем

Таким чином, бачимо що 1С користуються, і будуть користуватись аж до моменту поки бізнесу не заборонять це робити. Або принаймні поки не буде дорожче нею користуватись, ніж не користуватись, за рахунок штрафів, ідею яких я запропонував.

Аминь. По сути любой єффективное ограничение основано на том, что обходить єто ограничение получается дороже, чем пользоваться ништяками от обхода єтого ограничения.

Ми знову повертаємось до головного — перед тим як щось забороняти потрібно запровадити хоч якусь алтернативу, а її наразі не існує... коли буде тоді наздоровья, забороняйте/дозволяйте/піартесь в інший спосіб... бо в нас саме просте — давайте заборонимо, а як люди будуть існувати, бізнес працювати тих людей які це пропонують не колихає...

1. Скільки років ви маєте досвід роботи на виробництві?
2. Скільки років ви маєте роботи в рітейлі та/або дистрибюції? (бодай на 1000 клієнтів).
Якщо по цим пунктам у вас «0», то я не бачу сенсу спілкуватися далі, бо воно легко казати про щось, про що ви навіть уявлення не маєте.
Якщо у вас є інше дешеве гнучке рішення під задачі виробництва/продажу (а краще щоб це було пов’язано) — можете запропонувати.
Я поки такого не знаю, а у мене досвід більше ніж 12 років.

Да просто не скажут проверяющим про 1с и все

Да просто не скажут проверяющим про 1с и все

— открівай!
— кто тама?
— гістапа!
— а нікаво дома нєт!

Вот так уже в которій раз отважніе партизані обманівали гістаповцев!

Не так: просто все стоит в облаке, а проверяющим показывают пустой офис

Не так: просто все стоит в облаке, а проверяющим показывают пустой офис

прикольно
и проверяющие опечатівают пустой офис, арестовівают счета и відвигают обвинения в незаконной деятельности. Ну просто потому что они тоже любят подшутить, в ответ.

И контора закрывается на Украине и открывается в нормальной стране.

правильно казати не

в нормальной стране

, а «вдоль нормальной стране»

На Украине / вдоль нормальной стране

В обох випадках все логічно і правильно

Главное, что переедут. А гетманцев будет плакать

на Украине

в Україні

не скажут проверяющим про 1с и все

Це якийся ментальний розлад?
Триматись зубами на 1с, але переносити бізнес у «нормальну країну»...
Чи це може товстий натяк на те, що і пахомія для декого — нормальна країна?
«Кому і кобила — нєвєста»

Триматись зубами на 1с, але переносити бізнес у «нормальну країну»...

Украина привлекательна только одним: возможностью не платить налоги и посылать нахер любые проверки за мелкую мзду. Если платить хоть что-то, лучше жить в нормальной стране

Например в... ну США, которая издавна славится своими добродушніми налоговіми органами, которіе обожают шутки по поводу «вот вам пустой офис и никакого учета, угадайте откуда у меня деньги»
Они так, если правильно помню, еще с АльКапоне шутили.

США что-то дает взамен уплаченного, Украина покупает в бомбоубежище барабаны

США что-то дает взамен уплаченного, Украина покупает в бомбоубежище барабаны

Справедливо. но 1с там всё равно не будет

Так и барабанов не будет

Если я правильно понимаю, то вы выдвигали мысль «если не дадут использовать 1с — то контора переедет в нормальную страну». Там 1с тоже не будет. Значит причина переезда — всё таки не в 1с, а в условных «барабанах» (сиречь корупции, государственных растратах и так далее). Это как раз можно понять.

Я ж глаголю: Украина хороша до тех пор, пока можно не исполнять никаких правил, в том числе использовать любое ПО и за него не платить. Если правила исполнять все-же надо. лучше это делать в нормальной стране

Я ж глаголю: Украина хороша до тех пор, пока можно не исполнять никаких правил,

ну т.е. вы хотите не выполнять никаких правил, но категорически против того, когда правила не выполняются по отношению к вам?
Как правило это должно проходить годам к пяти примерно.

Скаржитися на корупцію, і

возможность .... за мелкую мзду.

Ну... Я ХЗ як то у голові більшості живе.

Просто порівняйте ціни на софт який на заході користуються і разову ліцензію на 1С і вартість переходу, це буде усе від 4-5К ЮСД

Рекомендую Вам для того щоб краще зрозуміти реалії просто спробувати трохи попрацювати не в IT-компанії, а у якомусь середньому бізнесі, і тоді багато речей стануть зрозумілими
Мене дуже дивує що в нашій країні досі працює не дрібний та середній бізнес, працює всупереч нашим реаліям

А почати штрафувати звучить просто як популізм

Мене дуже дивує що в нашій країні досі працює не дрібний та середній бізнес

А що з ним не так?
Дробиться на стопісят фоп-ів, податок платить по мінімуму (оптимізація).
Ніхто не питає звідки наприклад авто за 50к, ти ж податків заплатив так, ніби дохід 20кгрн в місяць...

Далеко не весь бизнес такой. Большая часть мелкого бизнеса ездит на авто попроще.

Будь яке авто дорого (непідйомне) , якщо вказувати «мінімалку» з доходів.

А як інші країни живуть без вашого 1С? Що я пропустив?

Всюди ця ніша чимось зайнята. Як тут вже згадували не останніми факторами тут є кількість спеців, користувачів, підтримка і поширеність.
у німців, наприклад є всій, комунальний 1с www.datev.com

Ну так купити в німців чи будь-кого іншого, в чому проблема

в тому що в німців звітність та облік простіший

ви консультуєте про німецький облік, чи просто десь таке чули і повторюєте?

вивчав бух облік для розуміння як воно «правильно робиться» в «цивілізованому світі». як спрощену так і «подвійну» систему обліку. «там» простіше, набагато.

можете навести кілька прикладів?

скільки разів на рік подається звітність? тут і там?
як там з КВЕДами для кожного товару?
як часто міняються форми звітів? невже щороку всі звіти, як у нас міняються?
як справи з номерами рахунків для сплати? Теж кожен рік нові? Теж прям перед сплатою міняють?
Як там справи з обовʼязковим договором на кожен чих та актами прийняття робіт?

Так більшість цих пунктів не про бухгалтерський облік, а адміністрацію податкової звітності.
В чому складність вести в мастердаті товарів КВЕДи і виводити їх де треба?
Щодо звітів основна складність. — вчасно внести всі операції за звітний період в систему. Це ви ще скани всіх чеків не зберігаєте, як німці.
Номера рахунків для сплати — теж не складність обліку і номера міняються в мастердаті контрагента і далі все платиться. Обов’язковий договір і так існує. Просто не письмовий. І в чому проблема мати такий договір письмово?

Акти це взагалі окрема історія. Інвойси в IAS це односторонній документ, який фіксує зобов’язання отримувача. Інвойс у нас це переважно відповідає пропозиції платежу — фіксує переважно Право отримувача (за винятками, коли в контракти не прописано щодо зобов’язань) але це не є підставою виникнення дебіторської або кредиторської заборгованості, а зобов’язання фіксує двохсторонній документ — акт. Для зовнішньоекономічної діяльності будь-які розбіжності і необхідність трішки подумати — викликають паніку. Ми ж не будемо стрибати від контексту до контексту, від ФОПів програмістів, до середніх дистриб’юторів, бо буде складно ідентифікувати розмір групи суб’єктів складності.

P.S. В минулому році довелося шукати компанію, яка б змогла зробити рішення для SAF-T декларування для румунського клієнта і було багато тих хто інсталює систему, і мало тих, хто розбирається і може налаштувати. The SAF-T structure in Romania contains more than 390 mandatory tax and accounting elements that should be reported by taxpayers.

ну вот за американский как пример )) llc это «зонтиковая» структура «налогово прозрачная» на самого физика т.е. всё что накапало на llc как прибыль просто засчитывается в общий доход физика и просто с него платишь налог

схема на столько «простая и доступная» что под неё есть даже s-corp ровно то же ж только уже corporation

собственно отчётность налогов и оплата налогов это заполнил форму (взял с сайта налоговой в которой она чистый pdf при том ещё и заполняемая форма т.е. заполнить можно в электронном виде в т.ч.) отправил почтой и приложил чек с налогами собственно всё опять же ж по скольку налоги «прозрачные» на физика то отчётность и налоги раз в год в общее время

а ну да отдельно за время без загадочности вот быстро на память если взять отечественный фоп ен у него квартальная и годовая отчётность в одни и те же ж периоды или нет исходя из того что к годовой отчётности ещё добавляется отчётность по есв?

ах да ещё «нулевые отчётности» имхо такие есть но я не tax adviser но в общем случае если ты отчётность не заполнил то это просто означает «нулевую отчётность» скажем почти 146% отечественных фоп ен «заполняют» «отчётность» по есв 146% одинаково тупо дюжина или 2 дюжины одинаковых на всех таблицы «от минимального» и это при том что эти суммы ещё и должны быть уже видны на счетах по есв

... а зачем? «автоматом» совсем нельзя?

а ну да а вот скажем свежее ))

Мінфін затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжок для сплати податків та ЄСВ, у т.ч. при використанні єдиного рахунку. Кількість обов’язкових полів реквізиту зменшено до 2. Наразі зʼявилася інформація про опублікування Наказу

сирёзно? а ну ок ))

В цене проблема и в отсутствии кадров, которые умеют им пользоваться

Говорити про витіснення 1С з українського ринку дуже рано, наразі це безперспективно. Є немалий список причин чому 1С зараз не має конкурентів, і про це можна довго говорити.
Я думаю в статті ця тема, на жаль, не розкрита навіть поверхнево. Зате затронута тема державного регулювання... тут дуже прикро, що багато хто вважає що це може принести бодай якусь користь.
Ще одна фундаментальна помилка на мою думку — вважати що все зав’язано саме на програмному продукті. Насправді, створення програми-альтернативи 1С — це навіть не півшляху. Як мінімум потрібні ще реклама(просування), навчальні програми як для кінцевих користувачів так і для розробників, майданчики для питань і обговорення, і т.д.

І до 22-го року було чимало спроб створити «аналог 1С», але всі вони, на скільки я знаю, максимум стали певним «нішевим» продуктом, який має досить небагато клієнтів, які до речі можуть паралельно використовувати той же 1С. BIMP, про який власне я дізнався із цієї самої статті, скоріш за все повторить їхню долю. Але усе одно я радий що у нас є такі ентузіасти, і бажаю їм розвитку та професійного зростання, тому що я теж підтримую відмову від 1С, але не тому що вона «російська», а тому що нам потрібен якісніший продукт!

Спочатку продайте це комусь :)

Екселя и C# более чем достаточно для всех задач

Нет.
нужно еще знание бухучета, как минимум
сам учет, отчетность, документооборот, вот это всё

ага, а коли в екселі буде 1048576 рядочків просто створити новий ексель. Геній!!!

Якщо автор забезпечує техпідтримку/впрвадження свого продукту — чом би й ні? Чем більше клієнтів тим більше та скорійше можна виловити та пофіксити баги

Треба заборонити 1С на законодавчому рівні, і запропонувати альтернативу. Я дивуюсь як ще депутати до цього не дойшли. Щось подібне було 20 років тому, коли купляли Лігу закон навіть немаючи комп’ютера, тому що зверху прийшло розпорядження і був виділиний бюджет.

для початку спростити звітність та випиляти все те гівно, яке ліпили в законодавтсво для підсаджування на АдинЕс. Ті купи звітів з незрозуміло кому потрібними дублюваннями та шифровками
Потім — запропонувати альтернативу (після випилювання 100500 статей нормативки — то буде досить просто)
а вже коли буде альтернатива, робоча, впровадженна в декількох організаціях — можна подумати про заборону.
А не навпаки

В свое время в Украине (Днепропетровск) был разработан безупречный, с точки зрения бухгалтеров — аудиторов, софт «Соло для бухгалтера» который был разработан бухгалтерами для бухгалтеров, причем начиная в нем работать в те 90-е, новички — юзеры ПК, сразу убивали 2х зацев, они осваивали комп и одновременно становились балансоспособными бухгалтерами. Софтина изначально была написана и работала в MC DOS, но меню там было очень комфортным и все настраивалось силами юзеров, в т.ч. формы отчетов и деловые документы, кроме того можно было настроить пакет под конкретный вид деятельности, от магаза, до производства с кадрами и зарплатой, износом и амортизацией фондов и т.д.. и т.п.
Именно на этом софте в те года на моей фирме велся учет в объеме одного бухгалтера, а винда 3.11 в тот период выплюнулась в коробке на 9 флопиках 3,11″. Это были лихие года времен кучмы с кравчуками, прочими бандюкам (офицалами и не офицалами) а мы между ними.
Или воруй или получишь ххх, в 2000, после хозяйственного спора с коммунальщиками, инкриминировали нарушение договорных обязательств на фоне непрерывного вымогательства крупной взятки. Бабаосы у меня хватило мозгов не платить, иначе моя история в Кременчуге была бы иной, но меня вынудили покинуть страну (Кременчуг).
Такая вот моя селяви с украинским автоматизированным бухучетом.

а у вас есть исходники? я б поковырял.

К сожалению нет, я когда в 2000 покинул страну, фирму продал, финансовый комп оставил своему бухгалтеру на память вместе с софтом. Она в дальнейшем органзовала собственную аудиторскую фирму.
У меня в свое время были намерения запилить аналогичный пакет под McAcces.
Думаю Вам имеет смысл организовать поиск через специализированные IT выставки, которые проводились в Киеве в 90 годах. Я приобрел этот пакет как есть в коробке прямо с выставочной стойки. Помню они так же разработали юридический пакет для финансистов, где регулярно обновлялись налоговые инструкции и законодательные положения в сфере бизнеса.
По памяти фамилия автора софта всплыла Дэинеко, но не уверен.

Вот что мне удалось найти, это сайт и история этого офигенного пакета
balance.ua/ru/about/history

1С — номер один на рынке бухгалтерских услуг бСССР, ничего лучше в данный момент нету. Чтобы его вытеснить с рынка нужно сделать что-то намного более удобное. Просто потому, что ради одной проблемы никто не будет переходить на неизвестную ERP с абсолютно непредсказуемым будущем и отсутствием специалистов поддержки

воно вже давно у них стоїть і спеціалістів повно за три копійки,

Именно так: зачем тратить деньги, если и так работает? Бизнес мыслит категориями прибыли

русаки активно заюзають свій 1С-троян і вся робота зупиниться нафіг:)

И продажи остановятся. А смысл?

Конечно есть смысл у всего, даже у российского вторжения — создать СССР 2.0 с рабством. Если получится, на той части Украины что получилось откусить тоже. Если нет, хотя бы в России. По другому народишко введение колхозов, прописки и прочего крепостного права и там не схавает

И продажи остановятся. А смысл?

Делов в том, что «продать 1с» и «запустить троян» — решают разные люди, и вторым соверщенно насрать на проблемы первых.

И после первого запуска трояна 1С исчезнет

И после первого запуска трояна 1С исчезнет

Вместе с 75% бухучетной информации.
русня видит такой сценарий как двойную победу

Багато хто після вірусу Петя 1С поставили в закритий контур без доступу із зовні. Для обміну з МЕдок вже непрям коннектори а файли вивантажили із 1с і переклали вручну чи автоматично в інші каталоги для обробки МЕдок. Платформу вже багато хто не оновлює, а конфігурації оновлюються (але їх код читається).

Наприклад, через M.E.Doc був поширений вірус-шифрувальник Petya, була найбільша кібератака в історії України, але нікуди ж не пропав цей продукт з компів українських бухгалтерів.
У випадку 1С, заборона — це питання національної безпеки, не просто як санкції проти компанії з держави-терориста, ... а елементарно зрозуміло, що рано чи пізно 1С заборонять, тому для росіян можливість використати 1С для кібератаки — це очевидне рішення.

але нікуди ж не пропав цей продукт з компів українських бухгалтерів.

Це виглядає нелогічно, але в нас і політиків, що обісрались, переобирають.
Така селя ві

це питання національної безпеки

Если национальной безопасности мешают программы, книги etc. с государствгм что-то не так

Якщо, умовно, в найближчий понеділок станеться масована кібератака в Україні на ПК із встановленим 1С, при цьому компанія 1С заявить, що небезпеки для ліцензійних версій в РФ та ін. країнах немає, і що вона не несе відповідальності за те, що трапилося в Україні із піратським «Франкенштейном» їхнього продукту, то це все буде ок на ваш погляд з нашою державою?

Чи нормально, коли більшість підприємств подають звіти до Державної податкової служби, які сформовані на піратському ПЗ і з високим рівнем безпекового ризику?

Україна домагається санкцій та ембарго проти РФ, знаходиться в стані війни, але при цьому повинна відкрити свій ринок для ліцензійного використання 1С і заробітку компанії з країни-терориста на нашому ринку?

П.С. вам ніхто не забороняє і тяжко покарати, якщо ви будете завантажувати піратську і підсанкційну продукцію із rutracker, але те, як в Україні використовують 1С — це дійсно з державою щось не так.

нашою державою?

Я что, герцог или князь? Какое такое у меня государство?

як в Україні використовують 1С — це дійсно з державою щось не так.

Именно! Государство мягко говоря не очень: беззаконное и коррупционное

У випадку 1С, заборона — це питання національної безпеки

Тут можна погодитись.
Але тоді незрозуміло чому нема серед dou-чан команди яка б замість писати код американцям, не зібралась і не почала писати своїм.
Тому що «питання нацбезпеки то звичайно так, але по $3-5к в місяць заробляти, то вже зовсім інше...»

Але тоді незрозуміло чому нема серед dou-чан команди яка б замість писати код американцям, не зібралась і не почала писати своїм.

Может быть потому что американцы — платят, а свои — нет?
И может дело в том, что написать (конфигурируемую) учетную систему — это не хакатончик со смузями замутить на выходные?

Так питання у контексті нацбезпеки було.
Та й риторичне.

А ви відповіли нібито (?) з натяком : «Якщо платять $$ то я на що завгодно піду... » 😬

Про хакатончик теж звучить так, нібито свої в принципі не можуть зробити систему.
Так а у чому тоді сила Українського ІТ?

А ви відповіли нібито (?) з натяком : «Якщо платять $$ то я на що завгодно піду... » 😬

Сделать «демо» — это около года полноформатной тяжелой работы. В течение этого времени нужно будет что-то кушать, как-то платить за жилье, одежду, транспорт, что там еще
так что однозначно — я не готов посвятить полномасштабный рабочий год на бесплатную разработку.

Про хакатончик теж звучить так, нібито свої в принципі не можуть зробити систему.

Был уже «хакатончик» относительно недавно, где стильные модные молодёжные за выходные реализовали полномасштабную систему. всё комунити с них тогда ржало. (забыл только чему оно там было посвящено, это смузихлёбство)

Так а у чому тоді сила Українського ІТ?

В выполнении реализуемых разработок по адекватной цене.

тут же ни «реализуемости» ни «адекватной цены» я не вижу
И да, «реализуемость» включает в себя не только «технически реализуемо» — в этом плане вопросов как рас нету.

Ну значить не буде ніхто розробляти власну систему та і все.
Бо одні не готові, а інші не вміють.

p.s. «Українське ІТ», то саме те, що українські розробники роблять для України.
Те, що робиться для США, то «міжнародне ІТ»
Якось так.

Ну значить не буде ніхто розробляти власну систему та і все.
Бо одні не готові, а інші не вміють.

Аминь

чому нема? ось a2v10.com/uk

Сорцы приватного лица, я в такое не верю. его завтра убьёт холера, что будем делать?

github.com/alex-kukhtin/a2v10

как я и говорил — репа приватного лица.

а як воно має бути зараз виглядати? Розробка від ДП ДержОдинесСервіс?

а як воно має бути зараз виглядати? Розробка від ДП ДержОдинесСервіс?

Должно быть коммьюнити. Чтобы когда автору надоест его поделие — оно не умерло
в гитхабе полно таких проектов, тот же антлр, например

Типу як в 1с чи SAP, чи Odoo?

Так оскільки дебати на тему «як викоринити 1С», то наведене Вами таки 1С ще не викоринило.
Вірно?

Так как раз по теме дебатов же.

Хорошее техническое решение, а вот почему-то не может победить 1С уже четверть века.

А якщо отак:

Хорошее техническое решение

О! Круто!

а вот почему-то не может победить 1С уже четверть века.

А, пардон, походу ніт 😎

P. S. Я ж насправді не знаю хороше рішення чи ні.
Так само і не знаю чи реалізація не крива...
Але те, що «не може» говорить про те , що «щось тут не так» :(

Главное, что с украинским софтом никогда такого не было, ага :) :D (привет медок :D) Да и интересно, как они запустят что-либо в крякнутом 1С, спрятанном у директора в чулане... Ну такое...

Да и интересно, как они запустят что-либо в крякнутом 1С, спрятанном у директора в чулане...

каким нить (уже) внедрённым (В виде бесплатного обновления) трояном (у вас же 1с не стоит на отдельно выделенном компутере без доступа в сеть (даже локальную)?)

а хтось заважає налаштувати правильно «гігієну» в мережі? дозвольте 1с ходити лише по потрібним портам між клієнтом і сервером і забороніть вхід/вихід в світ...

а хтось заважає налаштувати правильно «гігієну» в мережі? дозвольте 1с ходити лише по потрібним портам між клієнтом і сервером і забороніть вхід/вихід в світ...

.... проверить все уже существующие закладки, например «если контакта с сервером не было более Х недель — то йопбнуть данные, но аккуратно...» :)

Короче говоря, если «всё делать по правильному» то первым делом надо написать документ «куда и как переезжать с 1с»

зы касперского, надеюсь, вы уже снесли? или ограничились только настройкой «чтобы он ходил вовне только на сервера обновлений»?

касперского ніколи не ставив — не моя програма щє з 20 років тому була і вам не рекомендую )) а бекапи ніхто не відміняв для збереження даних і відновлення в любому вигляді.

а бекапи ніхто не відміняв для збереження даних і відновлення в любому вигляді.

У вас по полиси — каков максимальній срок хранения бєкапов?
вы регулярно проверяете бэкапы на возможность восстановления?
Вы регулярно после восстановления проверяете, что в бэкапах — нормальные правильные данные?

безстрочний, останній тиждень — кожен день, останній місяць — 4 тижневих, останній рік — 12 місячних, далі порічно...
перевірка лежить в обов’язку моїх адмінів, для чого розгорнуті місцеві окремі тестові сервери (включно зі скулем) на яких вони розгортають копії баз і перевіряють на запуск і роботу, далі дані вже не звіряють, але що будуть помилки в даних то вже маловірогідно...

Ви зараз розробляєте супер спецоперацію для того щоб покласти складські залишки малого та середнього бізнесу? Тому що у великого над захистом працюють більш предметно

Ви зараз розробляєте супер спецоперацію для того щоб покласти складські залишки малого та середнього бізнесу? Тому що у великого над захистом працюють більш предметно

да, последняя атака нопети показала — как у нас работают над защитой у «большого бизнеса» ©

лише по потрібним портам між клієнтом і сервером і забороніть вхід/вихід в світ...

Це ж потрібно запросити спеца, щоб все налаштував.
А «у нас грошей нема» ©

То уже лютая паранойя, если честно. «Внедрённым ранее трояном» — ну так отправить весь билд на вирустотал да посмотреть есть там оно, или нету, или для всего мира оно без трояна и только для Украины спецом внедрили... Равно как и по поводу касперыча, который во всём мире прекрасно продаётся и кроме Украины я какой-то предвзятости к нему не заметил... что не удивительно.

З.Ы.: вполне нормальная практика банально не прописывать на том серваке шлюзы, да и всё. Стоит себе роутер в режиме впн-сервер, за ним — сервак с 1С с расшаренным RDP, но без интернета в принципе, а когда надо — интернет на нём появляется, делается что надо, и пропадает. Хотя это реально паранойя.

ну так отправить весь билд на вирустотал да посмотреть есть там оно

«оно» — имеется в виду — широко известный вирус? Нет, его там нет.

То уже лютая паранойя

медооооок..... паранойя.......

Равно как и по поводу касперыча, который во всём мире прекрасно продаётся и кроме Украины

А еще штатов... европы...

а когда надо — интернет на нём появляется, делается что надо, и пропадает

«Что надо» — это запускает вредоносный скрипт? Ну ок.

«Что надо» — это запускает вредоносный скрипт? Ну ок.

Для начала он там должен быть :)

А еще штатов... европы...

Серьёзно? Прямо сейчас нагуглил польских дистрибуторов :) И немецких. Сайты работают, всякие активации и т.д. проходят. Может юрлица в блоке, но то уже вопрос десятый. Странно... Я еще вот так сделал: www.ceneo.pl/Kaspersky_Lab , это аналог хотлайна, только польский... как же так? зрада...
В Украине ты навряд даже на сайты каспера зайти сможешь, хз зайдёшь ли на домены .pl или .de, может рукожопо закрыли и сможешь, а так то нет. В то же время я из Польши прекрасно захожу на все эти домены, захожу на .ру, никто ничего не запрещает ни качать, ни покупать... Где запрет? Перестань... Это, блин, как rehau ушел с русского рынка — сделал дочку с названием «рехау» на русском и плевать, а cersanit польский то вообще болт ложил... Так и здесь, мож для галочки какую спулку прикрыли, чтобы видимость создать. Спулка в Польше делается за день... Ну короче ты понял, думаю.

медооооок..... паранойя.......

Ты забыл про ситуацию с медком и всем известным шифровальщиком? :) Я говорю про реальный случай с реальным примером, а у тебя паранойя. Что не так?

а у тебя паранойя.

У всех безопасников — паранойя. Они не живут в мире розовых пони.

Ну если в эту сторону идём, то может есть какие авторитетные конторы, которые нашли трояны в том же каспере, а я просто люто отстал от жизни? Не знаю, ну там «специалисты из симантек нашли в касперски интернет секюрити 10 бекдоров, 3 трояна и HiddenVNC» ну и большой такой пост с исследованиями.

Объясню позицию. Не ставить софт, который жестко завязан на стране-враге по принципу «как бы всё же чего не случилось» это вполне логичное действие, к нему вопросов нет, ради бога. Но это ИМХО не имеет ничего общего с утверждением, что софт плохой или опасный. Будут найдены тому доказательства... да хрен кто что найдёт, тем более в антивире, это же смерть конторы моментальная, не верю, что они такое допустят. Однако раз в 100 лет и палка стреляет, потому на главный комп атомной электростанции, аэропорта или центрального банка я б всё же побоялся такое ставить, но на свой личный — а почему бы и нет? Тем более связка бесплатного касперыча (который KFA, сейчас там что-то другое вместо него) + встроенного фаера винды для компа за роутером очень даже неплохо себя показывала лет, наверное, 10 последних.

это же смерть конторы моментальная, не верю, что они такое допустят

Вот это — описание всех действий русни за последние лет 30, наверное.
но — не то что «допускают», а сознательно делают.

Не подскажете, в какой конторе вы работаете? Если это что-то, чьими услугами (с применением денег) я (могу) пользоваться — я хочу быть предупреждён о том, что сотрудники этой конторы весьма своеобразно трактуют понятие «безопасность»

Поверь, ты не пересечешься с моей конторой, мало того, у нас там маразматиков нету, ну не работает в Европе вся эта укрпропаганда, не работает, успокойся.

Но мне вот что интересно. Представь себе контору, которая лет 10 пользуется продуктами касперского, за эти 10 лет у неё не было ни единой проблемы, всё хорошо и замечательно. И тут приходит к начальству Лёша и предлагает снести нахер весь каспер, вопросы:
1. Чем Лёша это аргументирует? С учетом, что руководство не находится под влиянием украинской пропаганды, ну, например, они венгры :)
2. Если предложенное Лёшей решение через месяц пробьют — что будет с Лёшей?

Поверь, ты не пересечешься с моей конторой,

Аминь!

укрпропаганда

Тебя следует обоссать и унизить

И тут приходит к начальству Лёша и предлагает снести нахер весь каспер, вопросы:
1. Чем Лёша это аргументирует? С учетом, что руководство не находится под влиянием украинской пропаганды, ну, например, они венгры :)

«Вы не проходите ежегодный внешний секьюрити аудит и ваши крупнейшие заказчики разрывают с вами контраккты» ©
Учитывая, что руководство конторы и заказчиков — это не Орбан, то ничего русского там давно уже нету.

Тебя следует обоссать и унизить

Ух ты какой ты грозный :D Прям в лучших традициях совка. Строили-строили и наконец построили, может незря тебя в Европу не пускают... Ну да ладно...

«Вы не проходите ежегодный внешний секьюрити аудит и ваши крупнейшие заказчики разрывают с вами контраккты» ©

На основании чего не проходят? Какие предпосылки? Твои фантазии?

На основании чего не проходят? Какие предпосылки? Твои фантазии?

просто аудиторска фирма не дает положительное заключение, всего делов. Основываться она может на, скажем, рекоментациях американского правительства. Будет ли заказчик слушать аудиторскую фирму? Да, будет, ибо, с одной стороны — бюрократия, и если есть «заключение отрицательное» — значит «переделывайте, пока не устраните все наршушения», с другой стороны — отвественность перед акционерами — если не дай бог что-то пойдет не так (утечка данных или что еще) — то будут подняты все моменты, в т.ч. «а вот у вас было отрицательное заключение по безопасности, почему вы его проигнорировали»?

Лично я, к примеру, не вижу причины, по которой нужно покупать (с огромными проблемами) ПО в мордоре, если можно купить аналогичное по в европе/штатах, с тем же качеством, но без проблем, гемора и с тех поддержкой.

В этом и дело, что аудиторская фирма будет основываться на стандартах и рекомендациях, то есть они должны быть. Они есть? Не политические, типа «в связи с военной агрессией мы прекращаем деятельность представительства лаборатории Касперского в стране X», а именно секюрные. Хотя может через какое-то время и появятся. Но опять же — к этому и нужно ссылаться, а не рассказывать про «видишь трояна? и я не вижу, а он есть». Всегда нужно иметь базис, к которому можно апеллировать при принятии решений. Судя по твоей риторике — у тебя базис «тому що я вважаю, що це небезпечно». Если из-за такого твоего решения фирма залетит на несколько миллионов — кто платить будет?

Да не нужно ничего в мордоре покупать, когда ПО или куплено, или вообще бесплатное. Зачем? Но когда у фирмы инфраструктура годами работала на этих рельсах — их смену нужно обосновать и твоё личное отношение тут не поможет.

В этом и дело, что аудиторская фирма будет основываться на стандартах и рекомендациях, то есть они должны быть. Они есть?

Конечно, есть
например, при проведении SOC 2 аудита всегда спрашивают: как вы обеспечиваете защиту от вирусов?
И ответ «При помощи ПО, включенным в список угроз кибербезопасности» — будет очень неправильным.

а именно секюрные

Государственный комитет сказал что «это небезопасно и представляет угрозу» ©

Судя по твоей риторике — у тебя базис «тому що я вважаю, що це небезпечно»

У меня базис «Государственный комитет и аудиторская фирма считают это небезопасными».

Да не нужно ничего в мордоре покупать, когда ПО или куплено

У касперского, если я правильно помнб, подписка, которую надо продлевать и покупать, и ежедневные (или чаще) обновления, что означает непосредственную связь защищаемой системы с серверами ПО, которые государственной комиссией признано угрозой кибербезопасности.

Но когда у фирмы инфраструктура годами работала на этих рельсах — их смену нужно обосновать и твоё личное отношение тут не поможет.

Государственная комиссия признало это небезопасным, аудиторская фирма не дает положительного заключения.
Без положительного результата аудита заказчики не продлевают контракты.
Моё личное отношение тут вообще рояли не играет.

И ответ «При помощи ПО, включенным в список угроз кибербезопасности» — будет очень неправильным.

Для этого, опять же, он должен быть в списке. Но опять же, вопрос в том, почему он туда попал. Если продукт реально дырявый — это одно, но если это политическое — это другое. Про дырки я реально ничего не видел и не слышал, а вот с политикой всё понятно.

Государственный комитет сказал что «это небезопасно и представляет угрозу» ©

Да хоть президент. Должен быть конкретный акт и лично для меня важно по какой причине тот или иной софт в этот акт попал. И одно дело, когда ты не пройдёшь аудит, если у тебя офисный WiFi защищен WEP-шифрованием, потому что оно дырявое как решето, а совсем другое, что ты его не пройдёшь потому что какое-то министерство предполагает, что какой-то софт может нести угрозу. Разницу чувствуешь? Вот я хочу о касперском увидеть что-то такое, как вот в случае с WEP :)

У касперского, если я правильно помнб, подписка, которую надо продлевать и покупать, и ежедневные (или чаще) обновления, что означает непосредственную связь защищаемой системы с серверами ПО, которые государственной комиссией признано угрозой кибербезопасности.

Читай выше мысль, она достаточно простая и понятная.

Государственная комиссия признало это небезопасным, аудиторская фирма не дает положительного заключения.
Без положительного результата аудита заказчики не продлевают контракты.

Вот когда такое случиться — тогда и будет подниматься этот вопрос, менять софт или не менять. А теперь прикинь ситуацию, когда ты самолично принял такое решение :)

И поэтому в нормальных конторах запрешено ту же двухфакторную аутентификацию ставить на личный несертифицированный телефон, и приходится носить по 3 мать его телефона.

Дома/лично ты можешь использовать всё что угодно. В рабочих целях- только сертифицированное оборудование.

Ты полез уже в очень глубокие корпоративные дебри. Но опять же, читай пример с WEP выше :) Для обычного бизнеса всё это «мне кажется» — ни о чем. Опять же, за рядом исключений.

Для этого, опять же, он должен быть в списке. Но опять же, вопрос в том, почему он туда попал. Если продукт реально дырявый — это одно, но если это политическое — это другое. Про дырки я реально ничего не видел и не слышал, а вот с политикой всё понятно.

Удачи оспаривать решение гос комиссии.

Да хоть президент. Должен быть конкретный акт и лично для меня важно по какой причине тот или иной софт в этот акт попал

Акт есть. Удачи оспорить

И одно дело, когда ты не пройдёшь аудит,

Всем Абсолютно однофигственно почему ты не прошелт аудит, если ты его не прошел. Нет положительного заключения — нет контракта, всё просто.

Читай выше мысль, она достаточно простая и понятная.

Читал. Вы хотите повыёбываться на тему «я самый умный и государственные комиссии мне не указ». Но государственные комиссии и заказчики считают совершенно по другому.

Вот когда такое случиться — тогда и будет подниматься этот вопрос,

Уже случилось.

Ты полез уже в очень глубокие корпоративные дебри.

Схерали ли «очень глубокие корпоративные дебри»? Это блин даже не самое начало, это так, совсем по верхам.

Для обычного бизнеса всё это «мне кажется» — ни о чем. Опять же, за рядом исключений.

Это обычный бизнес.

например, вот
Федеральная комиссия по связи США (FCC) 25 марта 2022 года внесла «Лабораторию Касперского» в список компаний, чьи продукты могут представлять собой угрозу национальной безопасности страны[1]. На сайте регулятора говорится, что это относится ко всем продуктам, решениям и сервисам АО «Лаборатория Касперского», а также предшественников и преемников этой компании, её дочерних организаций и филиалов.

После чего аудиторы просто не дают тебе положительное заключение по безопасности и не выдают сертификат
И может 100 раз доказывать «А вот венгры!» ©.

Ок, молодцы что внесли, уже хоть что-то, можно сослаться даже. Да, если подобные решения есть, то серьёзный аудит контора не пройдёт, но опять же — оно всё должно быть.

Хотя опять же по США, они точно так же сделали с Hauwei :) ... Я, конечно, ни на что не намекаю, но зайди, наверное, в магазины электроники и посмотри сколько мобилок от хуавея лежит на полках :D

Ок, молодцы что внесли, уже хоть что-то, можно сослаться даже. Да, если подобные решения есть, то серьёзный аудит контора не пройдёт, но опять же — оно всё должно быть.

и оно таки есть, и есть решения аудиторской фирмы,
Будем и дальше жевать сопли «а вот у меня в конторе венгры считают что по*** на каких-то там америкосов»?

Хотя опять же по США, они точно так же сделали с Hauwei :)

И поэтому у нас сетевое железо — тоже официально одобренное аудиторами и из рекомендуемого списка.

Я, конечно, ни на что не намекаю, но зайди, наверное, в магазины электроники и посмотри сколько мобилок от хуавея лежит на полках :D

И поэтому в нормальных конторах запрешено ту же двухфакторную аутентификацию ставить на личный несертифицированный телефон, и приходится носить по 3 мать его телефона.

Дома/лично ты можешь использовать всё что угодно. В рабочих целях- только сертифицированное оборудование.

Слушай, я осёл, что вообще полез с тобой в эту перепалку. Все твои аргументы о том, что «США и Европа признали опасным» и т.д. разбиваются об один простой факт: Microsoft Defender НЕ ДЕТЕКТИТ ни инсталляшку, ни собственно сам антивирус касперского ни как вирус, ни как угрозу, мало того — после установки винда абсолютно прекрасно определяет его как антивирус и подменяет им свою родную систему защиты. Моё утверждение можешь проверить сам лично, инсталяху я взял с www.kaspersky.com/free-antivirus , винду-десятку взял какая была, только апдейты накатил. На этом, думаю, вопрос можно закрывать — западная корпорация, со штабом в США, которая в свою систему встроила средство защиты этой самой системы даже не пытается защитить её от продуктов касперского и не видит в них никакой угрозы. Дырявая винда, наверное, а в MS сидят лохи. Или может они что-то да понимают в этой жизни...
Короче, как только Microsoft начнёт детектить касперыча как вирус, или опасное ПО, тогда можем дискуссию продолжить, а пока — бестолку.
З.Ы.: да блин, сам сайт каспера в зоне .COM уже б забанили давно, тем более штаты, курирующие эту зону (как это делают с какими-то наркошопами или еще чем подобным), но нет — работает сайт. Короче, блин, все ответы на виду, достаточно просто задавать правильно вопросы «а почему?», немного думать, и всё становится на свои места.

В мене одне питання. Якщо на вінді вже є антивірус і файрволл, навіщо там ставити щось інше?
Антивіруси це головний бекдор до вірусів. Томущо щоб себе продати вонож само їх плодить і тіпа ловить.

Просто перестав вінду і знеси к єпєням Касперського.

В мене одне питання. Якщо на вінді вже є антивірус і файрволл, навіщо там ставити щось інше?

Потому что виндовый антивирь даже касперского пропускает и не детектит :)

Зачем сносить то, что прекрасно работает и хорошо себя зарекомендовало за последние 20 с фигом лет? Потому что кто-то любит современное мифотворчество? Я настолько стар, что помню сказки СССР про лезвия и яд в американских жвачках и вижу явную параллель с современностью.

Я настолько стар, что помню сказки СССР про лезвия и яд в американских жвачках и вижу явную параллель с современностью.

Т.е. вы явно видите паралель, что и сейчас наследнице СССР верить нельзя, да? :)

Я вижу параллель, что во времена СССР, что в нынешней Украине, очень сильно мифотворчество и народ очень сильно в сказки верит. Думаю на твою писанину лет через 20 будут смотреть так же, как сейчас смотрят на тех, кто верил в лезвия в жвачках.

Думаю на твою писанину лет через 20 будут смотреть так же, как сейчас смотрят на тех, кто верил в лезвия в жвачках.

Я не верю в мифы. Я верю в документы FCC и в SOC2 аудит.

Я тут случайно погуглил, во че нашел: plblog.kaspersky.com/soc2-audit/11081 раз, оттуда ссылку вот такую два: www.kaspersky.com/about/compliance-soc2 . Я так понимаю можно у них репорт заказать да посмотреть, сделаешь? Хотя опять же, если они этот аудит прошли, пусть даже давно, но инфа на сайте так и висит, а такая инфа бы просто так не висела — правда же нет проблемы?

Если я правильно понимаю. В качестве доказательства того, что касперский безопасен вы приводите ,сылку на сайт касперского? Ну ок.

Ты понимаешь правильно — касперыч утверждает, что они прошли аудит и что могут по запросу предоставить сертификат. Если тебе он интересен — ты его можешь запросить (тебя хоть великий украинский фаервол на сайт пустил?). А дальше, думаю, если у тебя есть сомнения, то можно написать проверявшей их организации вопрос «а вы действительно эту проверку делали?» и убедиться. Если ответят «нет, каспер вас дурит, сертификат лажа» — можешь смело сдавать данную инфу журналистам, писать соответствующую статью на доу и т.д.- инфа разлетиться, потому что это достаточно серьёзный обман и, думаю, будь это обманом — эта инфа уже была бы в интернете. Но ты можешь быть первым, кто это всё сделает. Хотя знаешь, я эту инфу накопал вообще случайно, ты, думаю, даже не пытался её найти, просто трындел что никакого аудита нет, ко-ко-ко, а когда тебя носом ткнули начал ёрничать. Детский сад, короче.

Вообще очень интересная ситуация, смотри, мы докопались до верю-неверю. Я вот инфе на официальном сайте компании с мировым именем верю, ну вот так бывает, у меня эта инфа вызывает доверие, мало того — есть очень простой способ её проверить, достаточно несколько мейлов написать. К тому же я на практике проверил софт инструментами от MS — ничего не обнаружил. Странно. А как у тебя шла логика в дискуссии? Сначала шла просто пропаганда, ну типа оно вирус, потому что страна агрессор, фсб и т.д., потом ты раскопал какой-то вывод от бюрократов, в котором они предполагают, что может быть угроза... ну то есть «мы вот думаем, что там может быть» и на основании этого ты делаешь вывод, что оно там есть. Это, блин, цирк с твоей стороны.

Ты понимаешь правильно — касперыч утверждает,

ну еще бы он не говорил
С другой стороны FCC говорит
www.fcc.gov/supplychain/coveredlist
«deemed to pose an unacceptable risk to the national security of the United States or the security and safety of United States persons»
Information security products, solutions, and services supplied, directly or indirectly, by AO Kaspersky Lab or any of its predecessors, successors, parents, subsidiaries, or affiliates.

Соответсвенно, руководствоваться я буду директивой FCC (и рекомендациями аудиторов) , а не уверениями касперского.

Я вот инфе на официальном сайте компании с мировым именем верю, ну вот так бывает, у меня эта инфа вызывает доверие,

А я верю FCC. Хотя, между нами-девочками — абсолютно неважно, верю я FCC или не верю, если я хочу денег на американском/международном рынке — я следую их директивам.

Скажи честно, ты про эту директиву ж узнал в процессе диалога, правда? А ты помнишь с чего всё начиналось? Ты там рассказывал про запрет в ЕС и США, а скатились к просто рекомендациям для корпоративного сегмента, и то по причине подозрения возможной угрозы США и её гражданам. Интересный поворот. Ну да ладно, если для тебя мнение бюрократов о возможной угрозе гражданам США это повод говорить о запрете софта в ЕС и США, о том, что софт плохой и т.д. — пусть так будет. Самый прикол, что кроме этой статьи у тебя и аргументов то не осталось, по сути :) А с аргументом от бюрократов спорить смысла нет.

Скажи честно, ты про эту директиву ж узнал в процессе диалога, правда?

Конечно. Откуда ж еще я про неё мог узнать, кроме как из диалога с вами? только от вас.

ы там рассказывал про запрет в ЕС и США, а скатились к просто рекомендациям для корпоративного сегмента,

Что, б***ь? «просто рекомендации»? :)))
Сцук, ты мне еще про «просто рекомендации налоговой службы» расскажи, по поводу уплаты налогов :)))

Ну да ладно, если для тебя мнение бюрократов о возможной угрозе гражданам США это повод говорить о запрете софта в ЕС и США, о том, что софт плохой и т.д. — пусть так будет.

Да, для меня «мнение бюрократов», которые занимают регулирование в этой сфере — это «повод говорить о запрете»

Самый прикол, что кроме этой статьи у тебя и аргументов то не осталось, по сути :)

Других аргументов и не нужно

А с аргументом от бюрократов спорить смысла нет.

Рад что ты наконец это понял: не имеет значения, что ты лично думаешь, если регулятор сказал «нахрен» — то нахрен идёт или то, что он запретил — или ты.

Слушай, Лёша, а объясни мне, где ты вообще взял информацию о том, что каспер запрещен в ЕС, что в нём какие-то вирусы, трояны и т.д., короче где ты всей той ереси начитался, которую ты который уже день несёшь тут в массы? Она же не соответствует действительности, как оказалось. Продукты Касперского можно купить в Европе, сайты лаборатории работают, доступны, домены не деактивированы, антивирус, как минимум один, но американский, не определяет их продукт ни как вирус, ни как опасный, мало того — винда детектит антивирус касперского именно как защиту, а не как угрозу, и спокойно встраивает в систему. Все твои предъявы рассыпались и единственный аргумент что у тебя остался это рекомендация FCC, что продукты касперского могут нести угрозу безопасности США, всё, и это ты явно узнал вот в процессе диалога, иначе с него б и начал. Но ИМХО это ну так себе аргумент, потому что бюрократы могут написать что угодно, даже на российском газе пишут, что он словацкий и есть лохи, которые в это верят, на то они и бюрократы. Остальной бред ты откуда почерпнул?

что в нём какие-то вирусы, трояны и т.д.,

«Пруф или пиздабол» ©
Это вы, друг мой, почему-то включились на тему «в нём трояны, поэтому нильзя!».
Я же говорил «аудиторы не пропустят, потому что регулятор запретил»

Все твои предъявы рассыпались и единственный аргумент что у тебя остался это рекомендация FCC,

Более чем достаточно. Опираясь на эту «рекомендацию» аудитор выдаёт твоей конторе qualified opininion, и дальше своё мнение ты рассказываешь бродячим венгерским собакам.

Но ИМХО это ну так себе аргумент

Нормальный себе аргумент — «рекомендация государственного регулятора» ©

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

... я только пукнуть хотел :D :D :D (думаю все этот бородатый анекдот знают)

Ну 1с всетаки подгадить может. И прецедент уже был.
Пару лет назад вдруг перестали работать пиратские версии (по моему после 17-й платформы), причем те, что уже год как работали на кряке и не жужжали. В теории могут перестать работать сервера с ключами для Украины. Это конечно полечится нашими спецами, но неприятно будет.

PS: мне непонятно как можно запретить 1с. Т.е. для госкомпаний да, и это уже сделано. А для бизнеса, это же не каспер. Можно запретить новые продажи и обновления, т.е. запретить факт перетекания украинских денег на болота. Ну поставят пиратки. А дальше? Что устраивать рейды и проверять на чем вы там ведете свою бухию или опер учет?
Предприниматели заплатили кучу бабла за внедрение и кастомизацию, с каких дел это выбрасывать? С таким же успехом можно запретить все камазы, поезда, АЭС. Запретить поддержку 1с нашими спецами? пфф...Ну так они будут работать без документов.

мне непонятно как можно запретить 1с. Т

Запрет на применение несертифицированных средств учета. Или — пиратского :) Винду — нельзя., почему 1с можно? :)

Предприниматели заплатили кучу бабла за внедрение и кастомизацию, с каких дел это выбрасывать?

С тех, что это — несертифицированно

С таким же успехом можно запретить все камазы, поезда, АЭС.

например, если вы сделали незаконную пристройку/строение — вы это обязаны снести и заплатить штраф. Если у вас «вредная машина» — вам запретят её использовать (см. техосмотр)

Запретить поддержку 1с нашими спецами? пфф...Ну так они будут работать без документов.

Да, и будут получать штрафы. ровно как за незаконную инсталляцию пиратской винды.

Запрет на применение несертифицированных средств учета.
С тех, что это — несертифицированно

Что значит несертифицированно? Кем не сертифицированно? Куплено законно по нашему законодательству. Закон и не имеет обратной силы. Это собственность (актив), предпринимаель его не продает, а пользуется на свой страх и риск и никому ничего не должен.
По классике: «Моя корова, что хочу то и делаю.»

Данные могут похериться или улететь на болота? Так
это его личные данные и тайны. Он и несет риски.

Пиратки вообще сейчас никто не будет проверять, никто не будет отстаивать права фирмы 1С в Украине.

+это все легко обходится (сервак в Германии, учет на аутсорсе). Мы же не 1с в налоговую передаем, а отчетность. Там нет следа.

Безусловно административка может немного ускорить переход, но только в случае достойной альтернативы.

Что значит несертифицированно? Кем не сертифицированно?

Органами сертификации.

Куплено законно по нашему законодательству. Закон и не имеет обратной силы.

Угу. равно как на моем дизеле нельзя в ес въезжать (хотя дизель — европейский). ну и прочие похожие примеры.

а пользуется на свой страх и риск

Сорри, но не только на свой страх и риск.

Пиратки вообще сейчас никто не будет проверять, никто не будет отстаивать права фирмы 1С в Украине.

Ровно до тех пор, пока не нужно будет юридически прищемить 1с

+это все легко обходится (сервак в Германии, учет на аутсорсе).

были бы деньги ©

Мы же не 1с в налоговую передаем, а отчетность. Там нет следа.

Опять таки — сертификация.
«какая такая сертификация! я имею право!»
Ключево слово — «Кассовый аппарат» ©
И вот тебе — нет сертифицированного кассового аппарата — нет деятельности. пичаль-бида
Аналогично — нет сертифицированного учетного ПО — нет деятельности. В Бразилии, кажется, так (пример, конечно, так себе)

Безусловно административка может немного ускорить переход, но только в случае достойной альтернативы.

Административка всегда помогает.

Угу. равно как на моем дизеле нельзя в ес въезжать

Він що, початку 80-х?)
Бо бачив на закарпатті місцеві на таких лютих корчах у Словаччину та Угорщину їздять, в них тільки що колеса не відпадають))

Він що, початку 80-х?)

Кенга 2005 года.
После капремонта, но далеко не евро сколько там :)
хотя и не дымит и масло не жрёт, ремонт делали «на все деньги».

Кенга 2005 года.

Это, конечно, ты гонишь люто, учитывая, что в Польшу даже жигули-классика на украинских бляхах заезжают.

Это, конечно, ты гонишь люто, учитывая, что в Польшу даже жигули-классика на украинских бляхах заезжают.

Поляки те еще экологи
Посмотрел в тырнете — кенга это евро-3 или евро-4, так что не всё так плохо, оказывается :)

Вот видишь, после нашей беседы в этом месте ты уже чутьчуточку образованнее и умнее стал, а то верил во всякую чепуху. Я ж надеюсь ты не веришь, что во всем ЕС владеть тачкой дорого, потому там тачки дешевые, а в Украине дешево, потому они должны стоить дороже? :D Или что в Европе бабы страшные. Какие же люди порой забавные...

Кенга 2005 года.
После капремонта, но далеко не евро сколько там :)
хотя и не дымит и масло не жрёт, ремонт делали «на все деньги».

Якщо тобі мастери-ломастери не випиляли сажовий фільтр, то ти навіть техогляд у ЕС пройдеш)
А щодо їздити, так взагалі без проблем, можуть бути тільки нюанси з деякими зонами у містах, куди не можна заїжджати на солярному приводі)

Якщо тобі мастери-ломастери не випиляли сажовий фільтр, то ти навіть техогляд у ЕС пройдеш)

Сомневаюсь что он там был при покупке :)

Да все трезвые, кому мозги излучатели не выжгли, прекрасно понимают всё что ты сказал. По поводу закупки 1С вопрос, скорее всего, решат точно так же, как решили проблему с покупкой газа из РФ — сделают прокладку в третьей стране, да и всё. Примеров масса.
Серваки с бухгалтерией, ясен пень, вынесут за пределы как минимум офиса, ну или вообще за границу, и ищи-свищи (я в другой переписке пример уже приводил, у знакомого на офисе бухгалтерия жила на ноуте в машине шефа, шеф приезжал под офис, парковался, ноут ловил сеть — сервак становился доступен. приезжает маски-шоу — машина тихонько уезжает в неизвестном направлении).

Software engineer в курсі як працює система на закритому сервері? Це не SaaS як Bitrix.
nginx же не вимикають.

приклад, будь ласка. Реальний приклад, де можна в кілька кліків внести прибуткову накладну і платіжку по ній, де можна швиденько закрити проблеми з ПДВ, вивантаживши податкові на портал. А ще цікавить зарплата та ОЗ.
Хуїтрікс — це CRM, а не ERP, їх і дійсно хоч греблю гати.

Ну-у-у-у-у, це як Ланос в світі облікових систем. Але потім виявляється, що всі інші — це Жигулі

Бізнес його юзає лише тому що воно вже давно у них стоїть і спеціалістів повно за три копійки, а міграція то зайвий головний біль і витрати.

Собственно, очень многое используется по этим же причинам — опыт и привычка, наличие большого количества специалистов, проблема с миграцией.
Решите 2ю и 3ю проблемы, сделайте неважной первую — и у вас будет профит

Чомусь прочитавши всі коментарі не побачив щє однієї сторони «медалі» — потреби навчання кінцевих користувачів і їх цілковитого небажання це робити. А щє роботодавці бажають щоб був досвід роботи з 1С і бажано саме з конкретною кофігурацією. А також 5 етапів прийняття кінцевими співробітниками (продавцями, комірниками, менеджерами, бухгалтерами тощо..), бо навіть перехід з 1С7 на 1С8 виймає купу сил, нервів, часу, вмовлянь та іншого...

бо навіть перехід з 1С7 на 1С8 виймає купу сил, нервів, часу, вмовлянь та іншого...

Тут насправді питання в першу чергу полягає в тому, чому проект взагалі почали не маючі на це ані запиту зі сторони самого фінблоку, ані хоча-б підтримки зі сторони профільних топ-менежерів. Бо якщо умовний главбух підтримує перехід, то отой весь «спротив» зі сторони бухгалтерії закінчиться навіть не почавшись, а якщо не підтримує, а його просто «прогнули» (чи ще гірше — поставили перед фактом), то самі собі злобні буратіни якщо чесно...

Саботаж — це загальна проблема. Навіщо її писати в список, якщо стаття не називається «Проблеми впровадження ЄРП-систем на підприємствах»?

Чомусь прочитавши всі коментарі не побачив щє однієї сторони «медалі» — потреби навчання кінцевих користувачів і їх цілковитого небажання це робити.

Я об этом писал, ищите по слову gold
Эти пользователи относятся к категории mermaid, если правильно помню
Для работы с ними давно наработано много методик

1С в першу чергу починалася, як програма за допомогою якої можна було зробити і здати в податкову будь-яку звітність. Хочечете посунути 1С з ринку, то створіть таку програму, яка буде здавати звіти в податкову без особливих проблем!!!
Простий приклад, коли фірма 1С зайшла на ринок Німеччини, то вони не змогли спочатку продати жодної своєї програми. Все тому, що там є власний монополіст, який розробив програму для сдавання звітності в контролюючі органи. Тому 1С спочатку зробили інтеграцію з цією програмою, а потім змогли там щось продавати. І всі там таким чином залежні.
В Україні та ж сама ситуація. Завдяки Аббі Україна 1С Бухоблік може зробити будь-який звіт в контролюючі органи і його корректно здати...

Зараз є такі додатки той сами МеДОК. Функції із Вчасно. Перевага 1С у широкій поширеності та глибокій кастомізаціі.

Медок не веде бухоблік по національним стандартам, які на 70% наближені до міжнародних стандартів бухобліку.
Тому, програма, яка не веде повноцінний бухоблік і не розкидає все по рахнкам бухобліку, в апріорі не може замінити 1С.
Потрібне повноцінне ведення бухобліку по подвійним записам на рахунках і обов’язкова задача всіх видів звітності у контролюючі органи.

як я жартував в свій час

без первички нет вторички!

Зараз є такі додатки той сами МеДОК.

это тот, который послужил дропшипом для крупнейшей кибератаки?

Ну якщо реально дивитися на речі, то які варіанти бізнесу перейти із ворожого-фсбшного-1С на інші продукти? Не згоден зі статистикою автора щодо 50% торгового бізнесу в 1С, точної цифри ніхто не знає, однак гадаю це 70-75%. Війна поганий час на зміну платформи. Наполягати на 1С із патріотичних мотивів — наівно. Проте збереження — це питання національної безпеки. Тому, на жаль, окрім примусової відмови на законодавчому рівні, наприклад протягом 3-5 років не вирішить проблему. Із іншого боку надасть імпульс вітчизняним продуктам, інтеграторам та бізнесу.

окрім примусової відмови на законодавчому рівні

що призведе до хвилі обурення — держава знову викручує руки, а що взамін? податки зменшать? які пільги? чи всі вимоги знову за власний кошт???

Із іншого боку надасть імпульс вітчизняним продуктам, інтеграторам та бізнесу.

Навряд чи. Бо даний випадок класичний:
IT це обслуга бізнесу. IT не заробляє грошей. IT це сфера послуг.

Якщо у бізнеса немає грошей зараз профінансувати розвиток вітчізняних систем, інтеграторів, — то звідки вони візьмуться після заборони 1С?

Звідки ви знаєте, що у бізнеса немає грошей? Чи скоріше бізнес не хоче?!
Це дуже спірне твердження.
Проте щодо пільг по переходу із 1С — ідея чудова.

Звідки ви знаєте, що у бізнеса немає грошей?

З економічних параметрів, починаючи з ВВП.

Це дуже спірне твердження

Угу, як і «нашему телятку да вовка б з’їсти»

Я б почав би з великого бізнесу, що досі на 1С. Наприклад, Розетка, Аврора, Боржомі і тд.

Я б почав би з великого бізнесу,

це тому що ви ніхто, ото й «почали б».

як доберетесь у владі до того посту, щоб почати — тоді й побачимо, з кого почнеться заборона 1С.

Інший ніхто роздає поради. Успіхів вам.

Звісно що і я ніхто, тому не базікаю «як би я був богом».
А спробам зробити краще чим 1С років 15 мінімум. (хоча вони впевнено вирвались вперед ще в 90их)

І спроби ці — відразу можна відправляти в маргінальні продукти, які 1С навіть не пошкрябають. Чому — і прокоментував. Бо з 2007го як вийшов з світу 1С, а нічого не змінилося, як бачу по спробам.

пілюлю треба підсластити, це точно.

а нема грошей, то як у мого сусіда:
нема грошей вивезти сміття біля двору, а в Турції все включено два рази на рік

Блискучий коментар. По даним грошей ні у кого немає, проте у багатьох авто останніх моделей, власний бізнес, коханки/жінки на окремих авто. Парадокс.

У багатьох — це у скількох?
Серед цих скількох — скільки власників бізнесу, або топ менеджерів комерційних компаній?

Парадокс

Ніякого парадоксу. Рівень корупції в Україні відомий на весь світ.

Також щодо обурення — чим закінчилися виступи проти РРО. Увага спойлер — нічим. Норму не скасували

Як влада така смілива, бо минулого разу закінчилось «нічим», ну то ок. нехай робить. спробує в повоєнній Україні.

Та відключіть вже цьому балаболу мікрофон.
Так

повоєнна Україна

буде і шо?
Не буде сміливої влади, а буде піночет? Не будуть виконуватися закони?

1С треба прибрать крапка. Бідний ти чи багатий.

1С треба прибрать крапка. Бідний ти чи багатий.

То прибирайте, а не плакайте :)
Уперьод!

1С треба прибрать крапка.

Угу, все так тебя и послушали.

треба слухать здоровий глузд.
а він кричить: все що з болот — отрута, навіть якщо пахне васількамі

тобто ти хочеш сказати шо в війську вже викиеули всі камази, зіли, урали?

викуєлі, а ту що ще ні то викуєют — до перемоги ще далеко

Тому, на жаль, окрім примусової відмови на законодавчому рівні,

Ой, я тебя прошу. У людей чёрная бухгалтерия на 1С

Так и белую в 1с ведут, всем насрать что там хочет государство. Важно могут ли оштрафовать — не могут

Та не хвилюйтесь ви так. Ринок порішає :) Якщо з’явиться продукт, який витягне дані з 1С, нічого не загубить і дать те ж саме, але в новій обгортці з кращим UX — його куплять. Але це станеться тільки у тому випадку, коли працювати на 1С стане тупо неможливо, навіть зі швабрами і костилями.

А реально — 1С буде працювати в Україні ще пару десятків років, нелегально, втиху, як завгодно. Бо власники бізнесу в першу чергу думають про раціональність.

З того що я чув, 1С працює на древній версії SQL Server. Витягнути все не повинно бути надто складно.

З того що я чув, 1С працює на древній версії SQL Server. Витягнути все не повинно бути надто складно.

Спасибо, поржал ©

А до чого версія?
Дані у 1С хіба якось «хитро» заховані/зашифрованв, що їх не виняти?
Група спеціалістів «витягне», якщо їх добре мотивувати 😁

Дані у 1С хіба якось «хитро» заховані/зашифрованв, що їх не виняти?

вы когда нибуть занимались импортом данных из старых систем в новые, с другой структурой данных, документов, етк?

Ем, серйозно ні.
Тому і написав «група спеціалістів (з міграції) зробить це»
За певних умов звісно.

Ем, серйозно ні.
Тому і написав «група спеціалістів (з міграції) зробить це»
За певних умов звісно.

Єто вообще-то дохера сложно даже в масштабах маленького предприятия
а в масштабах крупного бизнеса — єто просто п****ц, ацки п****цовій к тому же :(

Звісно.
Я лише типу натякнув, що це «не неможливо».
А те, що то капець як складно, тут нема про що сперечатись.

Більше того, я вважаю, що вже краще з ноля починати, ніж міграцію робити. 😎

Дякую всім за коментарі.
Мені обіцяли багато хейту, а коментарі виявилися досить толковими і по справі. Мабуть, це пов’язано з тим, що аудиторія — це переважно керівники та власники бізнесу, яким не до критики.
Сподіваюся, стаття була корисною. Бажаю успіху!

Ну, припустимо, долю критики ви таки отримали. Але прямо хейту не було. Хоча є певний скепсис. Але я буду вболівати за вас. Все буде ок.

То не критика, то зауваження!)
Дякую, Микола!

Багато систем кажуть про себе, що вони ERP, але можуть тільки автоматизувати і обліковувати поточні операції. На мій погляд, головна буква в ERP це буква P (planning).
Намагався у кількох впроваджувачів Одоо з’ясувати чи можна в цій системі прогнозувати продажі, складати бюджети та робити факторний аналіз відхилень «факт-план» (щоб зрозуміти які фактори завадили досягти запланованих показників), чи можна планувати грошові потоки (щоб заздалегідь знати про можливі касові розриви), можна чи планувати дрібносерійне позамовне виробництво (щоб мінімізувати час переналаштування обладнання) та інші фічі, що дозволяють дивитися вперед, а не назад. З’ясувалось що таких фіч немає (принаймні ніхто з впроваджувачів не зміг мені пояснити як це в Odoo робити). Просто облік — це погляд назад. Керувати підприємством на підставі даних обліку — все одно що вести машину дивлячись тільки в дзеркало заднього виду ))) Чи є у ERP Bimp функції прогнозування, планування та бюджетування? Чи це просто облікова система?

1) Бюджети там є. Причому працюють майже з коробки. Я налаштовував. Мають 1 значний недолік — це фінконтур. Бюджети будуються по проводках. Як на мене, не бухгалтера, це критично неправильно.
2) Не зустрічав жодної облікової системи, яка б робила факторний аналіз. Вчив в університеті на матаналізі, писав ТЗ для таких звітів. З коробки не зустрічав.
3) Odoo — це фреймворк. Без доробок на ній заведеться 10 користувачів максимум, якщо ми говоримо про типові модулі. Недарма в перших версіях вона називалась Tiny ERP. Тому для програмістів там поле неоране, але для нормальних користувачів часто складно.

Не зустрічав жодної облікової системи, яка б робила факторний аналіз

В тому і справа, що багато продуктів позиціонують себе як ERP, а насправді вони звичайні облікові системи.

е-е-е-е-е, ви смієте використовувати проти мене мої ж закляття? :-)
Ні, мене просто цікавість бере в якій обліковій системі є факторний аналіз. По вашій посаді зрозуміло, що ви розумієте про що говорите. Не те, щоб я захищав Odoo, але цікаво де ж він працює.

Які облікові системи це вміють робити — не знаю. Мабудь ніяки, бо звідки в облікових системах з’явиться планові показники? )) А от справжні ERP — вміють: SAP, Axapta -> MS Dynamics, укр. IT-Enterprise, рос. Галактика та Моноліт.

Я дуже сильно не копав в Odoo, але для планування грошових потоків, от є рішення apps.odoo.com/...​s/11.0/treasury_forecast
От би ще живі forecasting templates там подивитись, а так схоже, що проблема у вас була саме з консультантами. Мало спеців.

Я копав. Глибоко. Половина рішень в маркеті неробоча, інша половина написана індусами, тому вона ще й небезпечна. Як показав досвід — можна брати рішення лише у перевірених розробників.
Інший момент, що реалізація цього рішення в Odoo, швидше за все, буде дешевше, ніж в будь-якому іншому ПЗ.

По-моему решение проще: после победы по репарации забрать фирму 1С со всеми ее продуктами в собственность Украины и не изобретать велосипед. Платформа 8 активно развивается, уже есть и голосовой ввод и вывод данных. Догнать функционал платформы и конфигураций — это долго и дорого! и непонятно зачем? Если можно просто забрать выпуск платформы в собственность Украины! Законодательство сейчас прекрасно поддерживается в продуктах линейки БАС, поддержка тоже профессионально работает, деньги в рф за это не попадают!!!

в собственность Украины

й перетворити її на ще одне г**но в державній власності ))) може харе цих «простих рішень»?

Які альтернативи пропонуєте?

альтернативи чого саме? переміщенню в державну власність? альтернатива тут ода — перестатит страдати фігнею за кошт платників податків ))

альтернативи «простим рішенням». І хто за це буде платити, крім платників податків?

за вже існуючий продукт — ніхто. За новий — клієнти клієнтів. Але це все не державним коштом. Плюс я не вірю, що створення якихось ЄРП через державні програми — це хороша ідея. Я бачив як це НЕ працює.

в собственность Украины
й перетворити її на ще одне г**но в державній власності ))) може харе цих «простих рішень»?

повернулись до того з чого все почалось )

саме так. Я до того «а що ви пропонуєте»?

1С и Росатом — это две вещи которые россияне сделали хорошо, надо забрать.

В Україні існує ERP власного виробництва і вона доволі популярна, ви всі про неї знаєте, але вона, так би мовити, позіціонується на клієнтів котрі по більше ніж ентерпрайз)
ДІЯ — державна ERP і як я розумію її і будують по типу 1С.
Коли існує кор функціонал для безпечного зберігання і передачі данних між відділами, а все інше вже накручуєш конфігами :)

ERP (enterprise resource planning) — планування ресурсів підприємства.
Де в Дії ER? Ви плутаєте тепле з м’яким. Платформа — це платформа, ERP — це ERP. ERP ≠ CRM. І так далі.

Тобто, ви реально вважаєте, що ДІЯ розроблялась для того, щоб пересічний громадянин міг показати документи з смартфону?
Для планування і управління всіма процесами в державі з використанням ДІЯ потрібно спочатку організувати процесс при якому всі потрібні дані будуть в системі і будуть оновлюватися. А щоб вони були в системі — потрібно щоб люди, підприємства і держ. органи користувались цією системою.
Я веду до того, що ДІЯ для людей — прикольний сервіс, а для держави починає виконувати функціх ERP. Цей процесс вже запустився, але через об*єми він дуже повільний.
Навіть в останній час не робився звичайний перепис населення. А з ДІЯ держава має все більше і більше інформації для планування і як проходять реформи, чи як працюють існуючі процедури.
І я це не просто про соц. опитування, а про реальні данні.
А такоєж видно, які є об*єми товарів в середині країни(наприклад які імпортувались), які експортуються. Скільки податків оплачено по яким категоріям. І як керівник зможе сформувати собі потрібний звіт.
Я, наприклад, бачу таку тендецію на основі послуг які з*являються на порталі.

я реально вважаю, що Дія — це платформа для звітності в рамках держави, а не підприємства. Ви не зможете загнати всіх підприємців в одну платформу, бо це тупо і неправильно. Це раз. Ви не зможете використовувати цей портал як ЄРП, тому що там є лише зведені дані. Це два. Там немає деталізації, яка потрібна кожному першому підприємству. Мені як управителю по закупівлям, продажу, складу, ремонту, виробництву і всякому такому цифра +20% не дає нічого. Нічогісінько!!! Мене цікавить звідки і чому взялись ці 20% щоб повторити їх в наступному році.
Ви не зможете змусити всіх використовувати однаковий софт, бо це те саме, що посадити всіх на Ланос. А в мене 25 соток городу і місто, в яке я їжджу раз в місяць, тому мені треба тракторець. Це три.

А... ні... я не вважаю, що ДІЯ будуть використовувати підприємства. Мій камент був як раз про те, що ДІЯ — це ERP для державного рівня управління. І її, як я бачу, хочуть розповсюджувати на інші держави.

Мій камент був про те, що держава вже пише свою ERP і додаткова не потрібна. Мій камент був у відповідь на

после победы по репарации забрать фирму 1С со всеми ее продуктами в собственность Украины и не изобретать велосипед

Зазвичай ERP це інструмент для автоматизації циклу управління — PDCA (Plan-Do-Check-Act). В справжньому ERP можна планувати показники та ресурси (Plan), потім діяти (Do — автоматизація бізнес-процесів або проектів), потім обліковувати фактичні показники та ресурси, порівнювати їх з плановими ї з’ясовувати причини відхилень (Check) і робити корегуючи дії (Act).
Які показники треба планувати та контролювати на державному рівні? Можливо це ВВП, демографічна піраміда, рівень життя громадян, тривалість життя, рівень злочинністю, рівень і якість освіти, дотримання прав та свобод людини, легкість ведення бізнесу, тощо (звичайно це не повний список і його легко можна розширити). В Дії є можливість планувати показники? Може там можна подивитися витрати ресурсів? Або порівнювати план з фактом і з’ясовувати причини відхилень? Дія це проста система, яка автоматизує дужу невелику кількість процесів взаємодії держави і громадян. Але Дію аж ніяк не можна називати ERP-системою.

Дивіться які сервіси зараз присутні на ДІЯ.
Почнемо з паспортів.
Потім можна поговорити про єМалятко, єОселя.
Ніяк не пов*язані між собою послуги?
Поки що ця система ще дуже мало інтегрована в суспільство, але вона нарощує свою присутність дуже швидкими темпами.
Для держави як раз і з*являються можливості для Plan-Do-Check-Act.
Типу, є інформація по населенню, є інформація по народжуваності, ввели компенсацію банкам за кредитами на житло, подивимось через 3-5 років які зміни в народжуваності. Якщо щось не так — змінюєм компенсацію чи робимо додатково щось інше.
Так, я не кажу що зараз все робиться з використанням ДІЯ, але через 50 років, коли всі будуть в ній — це зовсім інший рівень.
Так як всі зміни в державі робляться дуже повільно, і це не тільки через повільність впровадження роформ, а також через те, що самі громадяни не відразу лізуть спробувати все що зробила держава, то маємо дуже повільний процес.
Але якщо ви важаєте, що ДІЯ була розроблена тільки для цифрових сервісів для громадян — ви помиляєтесь

Але якщо ви важаєте, що ДІЯ була розроблена тільки для цифрових сервісів для громадян — ви помиляєтесь

Дия была разработана для укрепления государственного надзора, а не для граждан

Почнемо з паспортів.

И это очень херово. Приравнивание электронного документа к физическому несет в себе дохрена рисков.

зы а еще мне очень не нравится ситуация когда дия такая «оп! а мы еще ништячок выкатили в новый релиз! скорее обновляйтесь!» ©

Так, але не тільки для «государственного надзора», а ще і для планування :)

Так, але не тільки для «государственного надзора», а ще і для планування :)

Планирование — для граждан или для государства?

Для держави, звісно :)

ну т.е. всё равно для государственного надзора, а не для граждан
Так какая гражданам то выгода?

А яка вигода від банківских рахунків, міжбанківских переказів та розрахунків картою?
Швидкість та спрощення отримання послуг

А яка вигода від банківских рахунків, міжбанківских переказів та розрахунків картою?
Швидкість та спрощення отримання послуг

И для всего этого нужны Дия и государственный надзор?

Ну справедливости ради — ДИЯ это удобно. Например, по кнопке обменять права, оплатить штрафы, прописать детей по новому месту жительства, идентифицироваться в гос сервисах, еще что-то подтянут. А раньше надо было выстаивать в очередях.

Тут йде симбіоз.
Громадяни отримують спрощення та пришвидшення, навіть здешевшання(мінімізується корупційна складова), а держава отримує більш швидкий і точний фідбек про стан речей, тобто майже у режимі реального часу.

Під ресурсами держави мабуть маються громадяни. Як R в HR. (cарказм).

:-) Ну це такий явний сарказм, що грішно про нього не здогадатись

З такою правовою та законодавчою базою, ні один бізнес не піде до державної програми! Будь-який великий бізнес України намагається сховати від держави свої гроші. Бо та до них дуже жадібна. Як ви вважаєте чого весь IT ринок на ФОПах і має по одній ЮР особі котрі кожен рік закривають. Тому що наша країна або через податкову вибачте «доїть» гроші або тупо напряму рекети влаштовує. В нашій країні спочатку треба хоч якість права підприємцям дати та не давити їх, а потім задумуватись про чесну програму для ведення бізнесу. 1С вигідна бо в ній можна сховати свої гроші.

В 1С можно спрятать деньги? Чаво?

А можно поподробнее, просто непонятно. Что 1с отменила двойную запись? или она умеет технически что-то, что никто не может повторить?

В 1С (конфігурацій складніше за бухгалтерію) при проведенні документів є галочки «бухгалтерський облік» та «управленський облік» (ще колись «податковий облік» був, бо у нас він відрізнявся від бухгалтерського, але то вже прибрали). Перше йде у офіційну звітність, там є подвійний запис і все оте. Друге — не йде, там все трохи інакше.
Технічно нічого складного тут нема, повторити не проблема, просто доведеться повторювати і весь їхній досвід у цьому.

Интересно. Всю жизнь думал что «управленческий учет» — это про управленческий учет, а не про сокрытие денег.

Воно задумано не про приховування, а про «реальний стан справ» на підприємстві. Але так виходить, що часто реальний стан дещо кращий, ніж офіційна звітність, тому виглядає точно як приховування. Приклад: виробництво, частина сировини придбана за нал без документів, продукцію з цієї частини продавати можна теж тільки за нал, у бух обліку її «нема». Не через те, що хотіли приховати, а просто так сировина дешевше.

Не через те, що хотіли приховати,

Спасибо, поржал :)

Цей механізм вирізаний вже років 10 як. Ви б ще згадали конфігурації 7.7

Пані, вибачте, але ви таких дурниць наляпали. Сховати можна будь-де. Крива Лоренца — четвертий курс економ факу. Вона і поіснює навіщо ховати

Це питання треба ставити ширше.
Чому в Україні не зявився власний Яндекс, Телеграм, ВК, Касперський, nginx, ClickHouse, 1C та багато іншого. Хоча айтівців тут може лише в 2 рази менше ніж в рашці.
Бо хуторяни. 20 років айті виховує в цьому місці не газдів а лише галерних кріпаків.

Питання рівня: «чому океанські лайнери не плавають у сусідньому озері, воно ж таке класне» ))))

Чому в Україні не зявився власний Яндекс, Телеграм, ВК, Касперський, nginx, ClickHouse, 1C

Розміри населення і економіки впливають більше, аніж «хуторяність»

Ні, з Індією і Пакістаном доречі схожа ситуація. Там де зайшов аутсорс, там стерилізація і нічого не росте.
Це перш за все колоніальна ментальність.

Ні, з Індією і Пакістаном доречі схожа ситуація.

В мене знайомий 1Сник — емігрував у Канаду. ще до 2014го.
У Альберту, Eдмонтон.
Першій рік працював бульдозеристом.

Потім знайшов в Оттаві фірму, яка робить конфігурації на 1С. По скрінах побачив :)
Подався туди — взяли. Власникі — канадці без нашого походження. За домовленністю — «1C» всюди приховано.
Одна з конфігурацій — керування ранчо. Їздив каже у відрядження у Техас декілька разів :)

Бо — швидкість розробки у рази краща чим у аналогів, от ті канадці і обрали.

Як на мене, всі рокі
Коли бачу топіки тіпа цього, і де аніяк не вказано — що являє собою 1С, а пишеться якась маячня тіпа: «це програма бух обліку», «це CRM», то
або ця людина геть не розуміється про що пише.
або прибрехує, для обману тих хто не розуміється в темі.

...Сам останній раз зтикався з 1С випадково, у 2021ому році.
Треба було подружити 1С і глобальну систему одного відомого автомобільного виробника (написав їм SOAP proxy сервіс).
Замінити 1С у того ділера, конфігурацію від Рарус для автоділерів — практично неможливо.
Бюджет такої заміни — ділер тупо не потягне.

Ні, бо існують такі кадри як Лісак що ганяє лисого на 1С, какойжє он прастой і класній. А треба як Данці, стикався свого часу. Продукт повне лайно, крон апішка для відправки смс. Код страшнючий гівнокод — написаний жунами по завєтам 60х. Конкурентів сотня, перспектив ніяких — месенджери жеруть ринок. Алеж ні — продажі єсть, команда єсть, плані есть, інвєстіціі, бізнес тріпи...
Оце пропасть між продуктовим мисленням і колоніальним. В нас схожу апішку напише джун просто на тестовому завданні, та забуде про неї навіть не отримавши листа у відповідь.

Максимум на що здатні місцеві стартапери, зробити лендінг, обісратися та забити. Бо в кожному підручнику тепер написано що всі стартапи стартували з лендінгів.
Ага ага, з лендінгів.

ця дискусія починає нагадувати ті про вбивцю айфона, який от от з’явиться

невігласи так, знаються на темі ERP краще ніж ті хто там бував.

В Південної Кореї економіка і населення достатньо більші? Мають Naver. Чехи ся пишають Seznam. Поляки Gadu-Gadu і Wykop. А у нас що?

А у нас що?

У нас, к сожелению, было (по крайней мере — раньше) непонимание того, что нужно свой рынок защищать от русни.
Была та же Мета, которая и поисковик, и почтовик, и жежешечка, и социалочка, и музычка и куча всякого прочего, включая провайдера авторизации и т.д.
Но померла, к сожалению

померла тк рынок нищий что тут поделаешь

ага.
для яндекса, значит, єто біл не «нищий» рінок, а для наших — «нищий». ясно-понятно.

для яндекса это была часть рынка, причем не самая большая

Но для яндекса всё равно было выгодно быть даже на таком «небольшом и нищем рынке»?

конечно с миру по нитке

Что помешало Мете отобрать эту «нитку» себе на пользу?

Чому в Україні не зявився власний Яндекс, Телеграм, ВК, Касперський, nginx, ClickHouse, 1C та багато іншого. Хоча айтівців тут може лише в 2 рази менше ніж в рашці.
Бо хуторяни. 20 років айті виховує в цьому місці не газдів а лише галерних кріпаків.

свой «яндекс» был (Мета), но было трудно выдержать конкуренцию с тем же яндексом за счет меньшего рынка и меньших финансов

справа не у кількості айтівців, а кількості клієнтів для такого ПЗ

А що таке, потрібно розмитнювати інтернет трафік на митниці ?

Потрібно вміти в маркетинг, при чому на ринках США та Європи. На відміну від москалів, в яких є достатня ємність внутрішнього ринку.

Українське айті опинилось там де Український умовно кажучи Буран.
На початку 2000х було повно контор, що намагалися робити глобальні продуктові проекти. Вони їх робили навіть вдесятером сидячи в квартирі. Потім прийшов колоніальний аутсорс і повність стерелізував українське айті.
Залишились лише поодинокі фріки, по типу Кузьміна.

прийшов колоніальний аутсорс і повність стерелізував українське айті.

Вот же гады — взяли людей на работу!

Вот же гады — взяли людей на работу!

Найгірше те, що в Україні більше нема людей, що зможуть написати складний продукт. Навіть рівня 1С. Всі повині розуміти, що справжні професіонали ростуть роками. Це ціла школа поколінь з викладачів і студентів.
Якщо типова галера нажене 200 рабів і зальє їх баблосом, гроші будуть успішно попиляні, а сам проект успішно просрано. Тому жодна галера навіть не намагається вийти за рамки, хоч знає що там х10 прибутків з того що мають зараз.

Предпочитаю быть сытой и довольной жизнью посредственностью. Все высшие интересы в рот и в нос!

Люди живуть тим життям, де знаходиться їх дофамін. Якщо головне в житті: "Вкусно поєсть сладко посрать да поглубжє засадіть"© москалі
то таких більшість. Головне себе запевнити, що то твій потолок і тебе все влаштовує.

Делать хорошо государству точно не мой дофамин

По-моему аналога nginx за рубежом так и нет.

причем нжинкс живет почти в каждом кубернетесе а не зашквар ли это? Ну у нас есть мелкий аутсорс, а в основном да одни бодишопы на 1К тел

була тут думка про те що якщо хочаб 10 китів вирішили профінансували створення свого продукту...
а цікаво де меценати -патріоти, той же пан Леонідич знаю він вкладається в іновації

зара така влучна нагода — сто-пітсот голодних спеців на ринку

Для того чтобы перейти на новое ПО (причем — массово перейти), нужно
1. Обеспечить поддержку/сопровождение. Конфигурастов у нас как собак, в каждой подворотне — нужно аналогичное (а на начальных этапах — и бОльшее) количество новых «конфигурастов»
2. Обучение персонала новой учетной системе — что иногда бывает непросто
3. Надежный и простой инструмент для миграции данных из 1С в новую систему (что, вообще говоря, тоже не очень просто)
4. Обратную совместимость, чтобы не поломать потоки данных, когда одна ИС (на новой системе) будет по обмениваться данными с другой ИС (еще на 1С)
5. Нужен вменяемый чендж-менеджмент, как со стороны государства, так и со стороны производителя (производителей) новых учетных систем, чтобы сделать переход на новую учетную систему а) неотвратимым и обязательным б) максимально простым и безболезненным, создать gold/alligators. Вот тут у меня — наибольший скепсис.

На самом деле секрет успеха 1С прост: это не конечный продукт, это, если грубо, фреймворк. И вся его фишка в обилии уже готовых конфигурация + возможности простой доработки этих конфигураций напильником, в случае необходимости, при чем доработка происходит сторонним сотрудником за вполне вменяемые деньги. Если какая украинская компания сможет так же — может даже и победит. Вот только не забываем, что в популярности 1С немалую роль сыграла «условная бесплатность» как самого движка, так и конфигов (йо-хо-хо и бутылка рома, арррр). Я очень сомневаюсь, что у кого-то в Украине хватит ресурса, чтобы выдавить нечто подобное с рынка, даже если он сделает очень хороший фреймворк, даже если сделает очень хорошие конфиги и тулзы для кастомизации...

З.Ы.: вот вам и польза пиратства для популяризации продукта :) А вы говорите...

На самом деле секрет успеха 1С прост: это не конечный продукт, это, если грубо, фреймворк

именно. И реклама продукта аналогичного 1С — это окна конфигуратора, а не окна с гридами списка товаров.

Про шахеди я нічого не побачив. 1С = шахеди + с-300

А зачем покупать шахеды за бабки с 1С, когда есть бабки с транспортируемого Украиной газа? :) Это же куда выгоднее. Продаёшь Европе газ за дорого, Украина его туда своими трубами доставит, а на полученные деньги покупаешь шахеды, которые потом отправляешь в страну, так любезно помогшую тебе эти же деньги заработать. В этой схеме 1С нужен разве что чтобы бухгалтерию вести...

але основна причина — звичка

Не только. А еще и вот такое: i.imgur.com/dClmike.png

А я думав тільки в мене так із-за того що в Туреччині

Антон, доброго дня!

Зараз оновлюємо, як раз почали ввечері. Наразі буде лендінг, трохи пізніше — повноцінний сайт.

Видеоуроки по работе с программой у вас классные :-)

Доброго вечора, дуже тішить, наявність фахівців які розуміють, що для того щоб викинути 1с потрібно створити новий якісний продукт. Багато хто з бухгалтерів невеликих підприємств із радістю відправить її та той BAS за кораблем, але постає питання «чим замінити цю систему»

Багато хто може зараз перелічити українські продукти які є на ринку. Не буду сперечатися вони є, вони працюють але! Згадайте той час коли впроваджувалось 1С — багато вибору не було. І це було вау і супер. Що ми маємо зараз? Ми звикли до наявності вибору, широкого вибору і прискіпливого обрання, бо ми за це маємо заплатити кошти.

А на питання «Чому ж вони не кидають 1с?» відповідь проста будь-яка її конфігурація перекриває 95% потреб невеликих підприємств. В більшості випадків і всі 100.

Дуже сподіваюсь що вже дуже скоро ми будемо користуватись українським софтом, але наразі ще не знайшла свій варіант. Приходиться «вірити» Bas.

Так, деякі компанії залишаються на рівні табличок. Вони зростають, але в голові у працівників знаходиться такий собі уявний Excel — вже виросли до великого бізнесу, але ще не позбулися бізнес-рудиментів. І продовжують працювати з таблицями, старими звітами, блокнотами, старими комп’ютерами, на яких локально встановлений 1С.

Є навіть компанії, що непогано працюють в Excel, — такі гуру налаштувань формул, що просто дивуєшся. Але я вважаю, що для органічного зростання необхідна IT-система, яка відображатиме, де і що в бізнесі не так, яка надаватиме можливість впливати на стан компанії оперативно. Таблички цього не вміють.

Я б сказав, що в Україні є великий відсоток компаніїй, що користуються 1С, бо не доросли до Excel, ... і загалом бухоблік в нашій країні складний, бухгалтери звикли до послуг 1С-ників і мають низьку професійність в Excel, ... а, для прикладу, в економічно розвинутій Австралії для малого і середнього бізнесу стандартним є саме Excel.

Тому відмова від 1С для малого і середнього бізнесу в Україні — це бан даної системи, а потім в першу чергу мігрування на Excel та безкоштовні сервіси від Google, але гігантам типу ДТЕК є очевидним вибір — SAP, якщо автор має іншу думку, то нехай спробує переконати МХП чи Ajax Systems перейти із 1С на ERP Bimp, чи поговорити про тарифи і переваги ERP Bimp з малим та середнім бізнесом, який звик до піратки 1С і відносно дешевих послуг 1С-ників.

а, для прикладу, в економічно розвинутій Австралії для малого і середнього бізнесу стандартним є саме Excel.

Це взагалі-то адова архаїка, на яку ну точно не варто орієнтуватись.
(не ексель архаїка, з ним все в порядку, просто це НЕ інструмент для тих задач, які вирішує адінце навіть в базових конфігах)

У випадку Австралії не архаїка, просто там такі податкова система та документообіг, що більшості бізнесу історично до лампочки ERP типу 1С, коли навіть найбільші ритейлери типу Kogan юзали тільки сервіси Google, там люди звикли до Excel, а в кого є якісь дуже комплексні вимоги, то вже розкошелюються на дорогу ERP.

А прикладом архаїки в українських реаліях є перехід із 1С на жахливу вітчизняну ERP типу IT Enterprise, ... або коли ТОП-чиновники говорять про податкову реформу (10-10-10) та відмову від готівкових коштів, але при цьому бізнес масово обмінюється паперовими накладними та актами із мокрими підписами та печатками, які сформовані в піратському 1С.

Тому орієнтуватися потрібно на економічно розивнуті країни, де простіші податкова система та документообіг, не потрібно ставити ціль замінити 1С умовним ERP Bimp, а потрібна комплексна реформа і заборона 1С, встановлення перехідного періоду 1 рік, протягом якого в малого і середнього бізнесу скоріше всього був би бум на курси по Excel.

навіть найбільші ритейлери типу Kogan юзали тільки сервіси Google,

Ну тобто приходить такий собі покупець на касу з кошиком товару, а касир покупки в ексель ручками перебиває? :)

Ну тобто приходить такий собі покупець на касу з кошиком товару, а касир покупки в ексель ручками перебиває? :)

Нуу, отЪ, прийдете наступного разу в умовне Сільпо і скажете => вам до лампочки, що касир через CRM провів, бо вам потрібно в Excel щоб оформили покупку )) ... може тоді отримаєте відповідь на ваше ірраціональне запитаня, а також знак рівно між ERP та CRM не будете ставити.

Дядь, ти прикалуєшся? Це ж ти вище стверджуєш, що, цитата, «навіть найбільші рітейлери... використовували тільки сервіси гугла». Виявляється, не тільки — хто б міг подумати /sarcasm

що робити з обмеженням кількості рядків в Excel? Що робити зі швидкодією в Excel? Що робити з конфліктом даних в Excel?
Excel — це найпростіша облікова система. Але не потрібно казати, що якщо люди ведуть в ньому облік, то вони щось-там переросли. В мене був досвід автоматизації файлика з Excel. Його просто перенесли в облікову систему 1 до 1. Перший місяць робота постійно гальмувалась, бо в Excel купа даних вносилась заднім числом, а тут не можна створити накладну на товар, якщо самого товару немає.

Я працюю в ВБ зараз, тут теж користуються Excel, трішки більший бізнес Xero, Quickbooks і т.д. Але у них весь бізнес це прийшло-пішло, зп нарахувати 2м людям можна і в окремій програмі, декларація з ПДВ раз в квартал. А в Україні облік дуже складний і малому бізнесу купувати 10 програм чи одну дешеву 1С? 1С покриває всі особливості нашого обліку. Можливо наші люди перестануть красти і держава полегшить ведення обліку (реєстрація кожної накладної ПДВ чого тільки варта, в країнах де не крадуть такого нема), тоді так, можна буде будь-якою програмою користуватись. Я сама мрію стати програмістом і написати нормальну програму для бухгалтерів, бо все що на ринку таке гівно, половину потрібних звітів нема, щоб щось знайти, простіше застрелитись)

Українські податкова система та документообіг — це спадщина ще 1996-2002 рр., коли податковою керував Азаров і за цей період сформувалися основи цього жаху, ... тому згоден з вами, що потрібне комплексне реформування, а не крайнощі та ретроградство типу просто вибір => замінити 1С на ERP Bimp чи SAP.

суто заради цікавості, що для вас найскладніше в українській податковій системі? Хочу рейтинг речей від IT спільноти скласти. і я маю на увазі речі, які складно реалізовувати в ERP

суто заради цікавості, що для вас найскладніше в українській податковій системі?

1. Презумпция виновности.
2. Огромная себестоимость правильного ведения налогового (да и бухгалтерского) учетов, когда для правильного учета копеечный операций приходится иметь огромный «комбайн», а штраф за неправильное оформления копеечной операции может подкосить весь бизнес целиком.

Презумція винуватості не вирішується ERP. Щодо другого, можете навести приклад складного, що важко реалізовувати будь де в порівнянні з 1С?

В мене колега «бухгалтерувала» в Польщі. Податкові накладні робились на колінці в друкованому вигляді. Швидко і просто.
В нас ПН треба зробити, потім її ще заблокують, потім її розблокуй, а ПДВ вже заплачено.
А, і така прекрасна штука як «перша подія» — це був топ в часи, коли все робилось на папері і це спрощувало роботу, бо ти ніколи не забував зареєструвати накладну. А зараз це архаїзм і дурня собача, яка працює лише в країнах колишнього совка (і в Україні теж).

В мене колега «бухгалтерувала» в Польщі. Податкові накладні робились на колінці в друкованому вигляді. Швидко і просто.

Ну з первинною документацією тут і правда простіше (але було б неправдою сказати, що взагалі немає вимог до форми тієї ж фактури VAT наприклад). Але навіть якщо фактурки для клієнтів малюються на колінці в ворді, десь скоріше за все ж таки є людина, яка перебиває ці фактурки в якусь систему, з якої потім вже генерується (і можливо відправляється) необхідна звітність. Бо фактурку виставити руцями це одна справа, а малювати всю звітність руками — це біль.

програма й справді є, але вона в рази менш законтрольована, ніж наш портал.

А, і така прекрасна штука як «перша подія»

Йес! Особенно когда задним числом менялась дата первого события и всё нужно было пересчитывать!
Классные были времена!

Вам обовязково потрібен цей швейцарський ніж з викруткою та щипцями. Так, але мені лише нарізати картоплю. А в нас в минулому році був випадок коли потрібно було закрутити гвинт, тож краще купуйте цей швейцарський ніж та носіть з собою викрутку весь рік в кишені.

Вам обовязково потрібен цей швейцарський ніж з викруткою та щипцями. Так, але мені лише нарізати картоплю. А в нас в минулому році був випадок коли потрібно було закрутити гвинт, тож краще купуйте цей швейцарський ніж та носіть з собою викрутку весь рік в кишені.

Если честно, то я совсем не понял о чем вы :(

Давайте робити 500-800 накладних на тиждень і подивимось як довго протримається ваша знайома. 500-800 то нічого, бо може бути і 10000-15000 на день.

Кумедне порівняння 1С і Excel, рівносильне порівняння фури і седана, — все залежить від вміння водія седана )). Перевезіть вантаж 40т на седані на 600 км.

В Excel вже з років 30 є така штука як VBA. Тобто повноцінна інтегрована мова програмування. На Ексель можна написати навіть шахи, не кажучи вже про всі види інтеграцій, форм, роботу з файлами та інше. Так 1С для своїх задач буде зручніше, але те що на Ексель щось можна не зробити якщо сильно захотіти — міф.

бляха, ці «можна написати» ...
а за чий рахунок банкет?
хто буде платити штрафи коли при переході щось багане?

Дивне питання. Звісно ви будете платити всі штрафи. Так само як і всі штрафи піратської 1С, так само як і за всі баги що ви там наконфігурували в
1С під себе.

чого це дивне? чи в нас держава тільки для того щоб всіх на касові апарати переводити? чи гасити борги привату? а коли ти середній предприємець — то тобі тільки штрафи?

Так, звісно, vba збільшує можливості таблиць, будемо вважати що Excel — це седан з причепом.

Так, і цього седана з причепом достатньо для малого та середнього бізнесу.

середнього? Діду, тут би мав бути жарт про таблетки, але я промовчу. Для середнього бізнесу вже повинно бути яке-не-яке планування. Облік запасів, ОЗ, зарплати.

А як раніше працювали до 1С ?
Створи собі ексель та там працюй з обліком та фінансами. Звичайний документооборот з свалкою файлів та доступами.

Та ви задовбали всі вже зі своїм Екселем!!! Ексель автоматизує одну-єдину задачу. Навіть під 1 процес треба буде не 1 Ексель. Як ви дані будете передавати від менеджера до бухгалтера? Чому всі вважають, що в системі працює 2 чоловіка? Та хоча б 5-10 чоловік, і Ексель ваш вже не працюватиме. Бо ви будете зливати дані вручну і зводити їх.
А працюватиме будь-яка облікова система. Простенька. Навіть не ЄРП.

до 1С. часи перфокарт? часи коли на кожен рахунок були в бухгалтерії папки, стоси папок, кімнати величезні з аріхвними даними.. Чи коли раніше?

Так 1С для своїх задач буде зручніше, але те що на Ексель щось можна не зробити якщо сильно захотіти — міф.

Те що плоскогубцями не можа забивати цвяхи — це міф. А один мій знайомий, син маминої продруги, плоскогубцями забиває навіть шурупи... :)

90% користувачів юзають адінце в першу чергу як систему для бухгалтерскього (фінансового та податкового) обліку, без додаткових свистоперділок які зазвичай продають під красивими абревіитурами (ERP, CRM, XYZ...). Але навіть в цьому найпростішому випадку одні люди відповідають за введення первинної документації (кожний на своєму участку, частіше всього територіально в різних місцях, маючи обмежений доступ до даних інших участків), інші люди відповідають за «агрегати» та власне звітність, логічна цілісність даних забезпечується системою «проводок», яка дуже грубо кажучи розпихує цифри по рахунках відповідно до облікової політики (подвійний запис і оце все). Як це напедалити засобами виключно екселя, який навіть нормальних інструментів для розподіленої роботи з гранулярним контролем доступу не надає?

Можна інвойси малювати в ворді, облік та звітність вести в екселі. Але потолок цього тулсету — це мама-папа-шоп з десятком транзакцій в день і масштабом «на їжу вистачає». І навіть в такому форматі якщо людина хоч раз спробує нормальне рішення — фіг вона колись повернеться до табличок.

Я ніде не казав що Ексель зручніше. Але те що в нього ринок раз в тисячу більший за 1С та компанії що переходять, переходять зазвичай саме з Ексель, тобто з свалки корпоративних файлів в мережі, на 1С — це є факт.
Тобто це сумісні підходи для малої і середньої ланки.

але те що на Ексель щось можна не зробити якщо сильно захотіти — міф.

ну как, «нельзя»....
Но это будет сова, натянутая на глобус.
В конечно итоге это всё выродится в «у нас юай написан на экселе», а вся логика будет зашита в СУБД. Или — что ГОРАЗДО ХУЖЕ — будет очень ТОЛСТЫЙ клиент — и тут начнется огромная задница.

Були підприємства де до 1С фін облік (не бух) був в екселі. Це класно, але це на декілька користувачів, дуже важко масштабувати, підключати інші правила, збої посилань між файлами , це дуже важко. Але це взагалі безкоштовно (тільки ліцензії Ексель та просунутий користувач Ексель). Навіть консолідовану звітності робили і воно робило, але те що потім автоматизувалось — це був зовсім інший продукт. А якщо мова не про фіноблік, а про складський облік, наприклад — кладовщики, місця зберігання, замовлення на видачу зі складу. А потім ще цей склад з’єднати із замовленнями покупців, а ті замовлення розміщати в замовленнях на склад і в замовленнях постачальникам і контролювати резерв (і ще все це від різних менеджерів, щоб дію одного менеджера впливала на залишки ). Ексель (із хорошими навиками в користувача) в чомусь допоможе, але сказати що в екселі можна вести управління процесами, облік різних ділянок обліку — це дуже поверхневе твердження..

Тому я вище надав приклад, як в економічно розвинутій країні до певної міри достатньо Excel, а далі вже при складніших вимогах впроваджують якусь ERP, при цьому на жодному етапі розвитку бізнесу їм непотрібний 1С, бо звітність, облік та документообіг значно простіші чим в Україні.
І якщо вже порівнювати ситуацію із транспортними засобами, то CEO компанії ERP Bimp баче величезну нішу для розвитку свого бізнесу, якщо 1С буде викинутий із нашого ринку, але при цьому не пропонує системних змін в державі, а лише один із замінників 1С, як казав Генрі Форд: «Якби я запитував у людей, чого вони хочуть, мені б відповіли: ще швидшого коня», тобто замість переходу на автомобіль пропонується альтернативний дизайн карети з певною кількістю коней (ERP Bimp).

а, для прикладу, в економічно розвинутій Австралії для малого і середнього бізнесу стандартним є саме Excel.

Про средний бизнес не скажу, но малый юзает Xero

а що конкретно ви родили з SAP, що вам так не подобалось? Як користувач, наприклад. Наприклад є задача, розпізнати 15000 рахунків на день (для цього є OCR рішення від openText для SAP), десь 500-600 з цього розпізнаються недуже і направляються згідно класифікації юзерам на валідацію, тут ну нас включається Vendor Invoice Management (VIM) рішення для SAP, а далі треба це все запхати в прогноз ліквідності і план платежів зробити, з яким ще можна погратися. За цим ланцюжком документів контракт-заяквка на закупівлю-замовлення на закупівлю-поставка-рахунок-оплата можна легко тягнути DMS з усіма відсканованими документами, і відкривати їх з кожного документа. Яка ERP зможе таке зробити? Нічого інтуїтивнішого за структуру даних позицій фінансових документів в 1С близько нема.

1) все це лягає, щойно у мене пропадає якийсь елемент. Для середніх підприємств ваш ланцюжок в принципі не підходить. Для малих достатньо 2 документів.
2) Налаштовували рішення по управлінню агрохолдингом. Все було ок, доки ми не задали питання бухгалтерських проводок. І отримали геніальну відповідь: «А для формування проводок ми рекомендуємо використовувати сторонній софт, наприклад, 1С»
3) Прогноз ліквідності і план платежів прекрасно роблять продукти від Microsoft. А що робити, якщо в мене план платежів формується не так, як це передбачено базовим продуктом?
4) Облік ОЗ. На момент, коли я з ним стикався, це було жахливо. Нормально відображались лише базові операції. Всі інші потрібно було відображати вручну.
5) Облік зарплати. Аналогічно ОЗ, коли ми з цим стикались, з коробки облік ЗП не відповідав і близько нашому законодавству. Але це, мабуть, у всіх конфігураціях така проблема

1) — претензія не конкретна. Що таке «лягає якийсь елемент»? Що таке середні підприємства? 100 людей і 20 MUSD дохід це середні чи великі?
2) — налаштування рішення для МХП то окрема історія. Що таке питання проводок? Там є проводки, є журнали. Я взагалі можу тільки на проводках більшість звітів зробити.
3) Групи статей прогнозу додаються і відносно нескладно кастомізуються і в них потрапляють ті документи які ви маєте.
4) Облік ОЗ. Закупівля ОЗ через закупівельні замовлення є, введення в експлуатацію є, алокація на організаційні об’єкти є (центри доходів\витрат, відповідальних осіб, інші елементи управлінського обліку), переміщення з одного об’єкту на інший, списання, продаж з доходом, паралельний облік (міжнародний, локальний, податковий, який хочеш) хоч в різних книгах, хоч в різних планах рахунків, амортизація дещо складніша аніж в 1С, але теж саме. Але всі ці складності для консолідації компаній, бізнесів в кількох країнах. І цей функціонал значно спростили вже в S/4.
5) облік зп в Україні — то окрема історія.

SAP не ідеальний, але там багато-що заточено на контролі і запобігання можливості юзерів творити щозавгодно. Це звісно багатьом юзерам не подобається.

1) Чому ж не конкретна? Мені треба прибуткова накладна та оплата. Інвойси, рахунки на оплату, РО і все оце щастя потрібне виключно у великих компаніях. По досвіду — маленьким компаніям це НЕ потрібно взагалі, у середніх частина операцій йде спрощено, частина — як прописано у вас. Тобто тут і так, і так.
2) Проводки по біологічним активам, а також незавершене виробництво, яке накопичується протягом періоду вирощування БА.
3) Модернізація, ремонт? Скільки документів потрібно зробити щоб відобразити такі операції (в т.ч. по бухобліку)?
Претензія не в тому, що він ідеальний чи ні. Як аналітик я повністю погоджуюсь з парадигмою: спершу думаємо і плануємо, потім робимо. Але як аналітик досвідчений я розумію, що планування часто неможливе, непотрібне тощо.
Введення документів заднім числом пофіксили? Чи досі контроль стоїть?

По перше, нащо маленьким компаніям взагалі лізти в SAP? (я не бачив SAP B1 для маленьких компаній, BDO каже, що зробив кльову локалізацію для України).
Поїхали.
1) Прибуткова накладна як фінансовий документ генерується на основі логістичного інвойсу. Там же робиться і друкована форма (раніше в SAPscript, зараз є PDF forms). Як дуже бюджетний варіант — можна формувати друковані форми в фінансах вручну, але то не комільфо.
2) Інтеграція с банками є: генерація платіжних доручень на основі виставлених рахунків, або пропозицій авансових платежів. Інтеграція с банками є (SWIFT, SEPA, різні локальні формати українських банків). Автоматичне і напівавтоматичне рознесення банківських виписок рішається. Є навіть кеш пулінг і платіжні фабрики якщо треба.
3) Біологічні активи — не знаю, але можу щось знайти. Незавершене виробництво є. На мінімалках (якщо не зовсім вручну) під це є функціонал Result Analysis в контролінгу, там можна налаштувати незавершене і генерувати проводки в фінансах.
4) Модернізація і ремонт має однойменний модуль (SAP ТОРО). Я не експерт з ТОРО, але знаю, що там як і в іншому функціоналі є механізм фіксації дуже великої кількості кроків. Для цього і в інших випадках є недооцінений SAP Workflow Management частину кроків можна робити автоматично на основі low-code схеми.
5) введення документів заднім числом наприклад в фінансах пофіксено ще в 90-х. Кожен такий документ має posting date (дата оновлення балансів), document date (дата на документі, не впливає на оновлення балансів), entry date (дата вводу документів, не залежить від користувача). Зазвичай головний бухгалтер контролює які періоди відкриті, і які закриті. І в закритих вже ніхто інчого не проведе. Тож це питання процесу.

Це все просто гігантська кількість матеріалу. Але це такі антагоністичні категорії: або ситема дуже проста, або в ній не можна щось детально відобразить. SAP — це от друга крайнощі. Хоча вонизараз намагаються це вирішити такою штукою як Business Technology Platform (BTP) — спрощено, така собі надбудова яка no codeом і low codeом буле вирішувати всі ці питання легасі функціоналу. Подивимось.

У нас же не тільки великі компанії на ринку. Великі і так можуть собі дозволити САП, чи MS Dyn. А маленьким і середнім страждати...
Але суть вашої відповіді зрозуміла. Явно SAP рухається вперед до спрощення механізмів в тому числі.

Ми ж говоримо про те, наскільки той функціонал, що є в ERP покриває процеси. І це ж кейси коли компанія вже вибрала туди йти. Могли б вибрати щось інше і не жалітися.

секундочку. Але ж ERP — це не обов’язково про великі компанії? Навіть маленьке підприємство використовує планування. Так, часто вони його не ведуть в обліковій системі. Але якщо там буде щось простеньке, то це буде сильно спрощувати облік. Я з Bussiness One не працював, але чи дає він підказки при плануванні? Якщо так, то його можна використовувати маленьким і середнім компаніям.

B1 це ліцензії до 1500 USD разово і там скількись щороку. ECC aбо S/4 це від 1500 до 6000 USD разово і потім 20-30% суми цих ліцензій щороку. Можливо, зараз щось змінилось.

Навіть великі не будуть переходити на SAP якщо це не іноземні компанії і їм не потрібні всякі IPO і міжнародні аудити. Навіщо платити за SAP коли можна на шару юзать 1С. Здається Епіцентр працював на 1С.

Наприклад є задача, розпізнати 15000 рахунків на день

— Припустимо, є задача виграти гран прі монако....
— Еее... ну власне нє, у нас є задача возити свиней з ферми на бійню
— І це прекрасно! Адже ніхто не зробить це швидше за наші боліди! Ви тільки подивіться ні це диво інженерної думки! А які лінії...

Через рік впровадження процес виглядає так: свині таки іздять таки на болідах Ф1 (бо ж так побудований процес), але через те, що боліди розраховані на ідеальне покриття, по реальних дорогах їздити вони виявились не здатні. Тому свиня вантажиться на болід, болід вантажиться на бортовий ЗІЛ, вся ця камарілья колоною повільно суне на м’ясокомбінат, розважаючи сторонніх зівак епічністю задумки. Кости процесу виросли кратно, але враховуючи що за чудо систему заплачені адові гроші, бос і слухати нічого не хоче про «може ну його на*єр» — тому миші плачуть, колються але далі їдять кактус.

ще б було класно, якби ви не мішали всі ринкові ніші в одне болото.

Цей приклад — просто гіперболізований жарт, але як то кажуть «заснований на реальних подіях». Продають великі та дорогі продукти типу вашого чи ораклу одні люди (треба віддати належне — класні сейлзи зазвичай), а впроваджують потім інші. І коли справа переходить від красивих презентацій до приземленої реалізації — виявляється що дуже багато речей тепер доведеться робити буквально через дупу.

Український ринок він такий. Та і сама по собі задача має високу. когнітивну складність через людську природу. Команди з спеців, які рідко провалюють зефірний тест і доводять малювання коня до кінця — це складно.

Наприклад є задача, розпізнати 15000 рахунків на день
— Припустимо, є задача виграти гран прі монако....

Ну вот если взять, к примеру, Харьков, коммунальное предприятие.
там, скажем, 500К лицевых счетов, каждый счет раз в месят платит.
это в среднем 20К платёжек в день, плюс минус.
И не все из них распознаются автоматически (очень многие, но не все)
«да сколько там тех предприятий!»
Ну, в Харькове — штуки 3-4-5, наверное, не бог весть что — но и не из ряда вон выходящее

там хіба не використовується для ідентифікації номер рахунку і ПІБ клієнта?

Які технології використовуєте для розробки?

Коли війна закінчиться

Коли Україна переможе московію-росію, звикайте писати правильно

Тобі складно щось змінити глобально в цьому продукті, ти не можеш переписати ядро, ти змушений працювати з тим, що є.

ну не сказала бы. когда-то участвовала в разработке проекта с полного нуля, на бсп с использованием необходимых модулей городили то, что было нужно непосредственно заказчику. Изначально конфигурация была полностью пустая. Да и в принципе 1с достаточно удобный конструктор, в котором можно в сжатые сроки, не парясь об интерфейсе, собрать необходимую бизнес логику. + удобно организована работа с БД, можно отчеты самые разные буквально за 5 минут склепать.

А к вопросу о том, почему от нее не хотят отказываться, так она в 99% у всех допиливалась годами под нужны каждого, создавалась куча уникальных отчетов и обработок, и сколько готовых решений уже с подключением внешнего оборудования и т.д. И сколько на все это тратилось денег. Очень сомневаюсь, что кто-то откажется от нее только потому что она российская (тем более зачастую стоит ломаная и никто за нее не платит уже лет так 100).

Ну и сходу у меня перед глазами наглядный пример, как наша компания (в смысле, где я работаю, не моя лично :)) пытается уже год создать нечто подобное на odoo для филиала в польше, и пока как-то от запуска далеки)

цікаво, проблеми якого характеру з ODOO виникли?

проблема не то, чтобы с самой оду, софт вроде неплохой, я лично в разработке не участвую, но перенести все, что было в 1с, туда — оказалась задачей более объемной, чем казалось изначально. Это к тому, что даже если хочешь перейти с 1с, то будет это вообще не быстро (если, конечно, 1с была очень специфически перепилена, а не использовалась стандартная конфигурация). ну и опять же это дополнительные траты на разработку, и специалистов в данной области не столько, сколько в 1с и ценник там выше.

Там пайтоністів знайти можна, але змусити їх розбиратись в стандарті — звісно челендж. Ну і з міграцією as-is Функціоналу — зрозуміло.

нормальный пайтонист вряд ли будет в этой фигне копаться, когда можно работать на буржуйского дядю за 2х, а то и 3х ЗП) фигне, опять таки, не имеется в виду сама оду, а то, что на ней будет писаться и, если атмосфера останется 1с-совская, где за спиной стоит бух, кладовщик, директор и еще человек 10 и каждый просит с периодичностью 5 минут то кнопочку добавить, то отчет по быстрому склепать...

Хе-хе. А как же классическое «Это ваша программа неправильно остатки считает, а не мои кладовщики поддонами товар воруют?» и «У нас НДС не сходится в ТВОЕЙ программе, садись и разбирайся»?
И мое любимое «У меня все поломалось, я буду директору жаловаться!» Все — это от «зажевало лист бумаги в принтере» до «вытащили шнур питания монитора чтобы включить чайник, и не могут понять почему изображения нет»

да-да, я об этом) в такое болото даже с галеры мало кто захочет перейти. это какой-то отдельный уровень мазохизма
поэтому, кто будет все это переводить с 1с на оду, для меня лично, загадка)

Идея для ситкома — миддл с галеры становится in-house «тыжпрограммистом» на поддержке/внедрении учетной программы. Правда максимум к концу второго эпизода он уже умрет от кринжа и несварения смузи, но то такое.

И мое любимое

— у меня ни одна цифра в отчете не сходится!
— где?
— вот!
— но тут же всё правильно!
— но мне казалось что тут налоги должны быть меньше!

Раньше для этого мы молодые админы были(выслушать юзера и грамотно из программеру поставить, иногда самому показать место в коде из реалий производства), а щас либо уже тех производств нет либо в техподдержка производителя erp ушли и через remote вопросы решают.

уже год создать нечто подобное на odoo для филиала в польше, и пока как-то от запуска далеки

—я як людина, що працювала з odoo років 5 впевнено можу сказати, що так воно і є — розробка на odoo нешвидка кропітка справа, але в Європі користуються, бо вона пройшла сецифічні сертифікації, там скасувати якийсь тестове замовлення(ордер), нетривіальна задача (це так, до прикладу), останній проект в якому я був залучений — середній бізнес, з переносом БД — наша команда писала 1.5 роки і ще індуси пишуть вже після нас ті ж 1.5 роки. Тож, готуйтеся ))

я, слава богу, отказалась участвовать в этой вакханалии, хотя предлагали и курсы питона оплатить, и ЗП по сравнению с 1с-совской хорошую) но я то знала, чем все это закончится, особенно, будучи в крусе, как устроены рабочие процессы в компании (спойлер: через жопу). осталась досопровождать их 1с-ку, пока оду не будет готова, но чувствую, доби еще не скоро будет свободен :)

а дарма, там прекрасне налаштування зарплати. Як в екселі. Довільна кількість рядочків, в які ви вписуєте циферки, або шматочки python-коду як вам зручно.
З коробки, ясна річ, це все не працює :-)

зарплата зарплате рознь) если прописан в базе оклад для сотрудника или почасовка — ок, но если это магическая цифра, которая собирается в зависимости от объема продаж, выполненной работы, при чем имеет значение, что это была за работа, т.к. за это ты получишь 1%, за это 5%, а вот еще и почасовка или ставка, а тут ты набрачил — с тебя −500 грн, и все это должно быть автоматизировано, да еще и для каждого отдела по-разному, и в конце чтобы начальник раз в месяц одну кнопочку нажал и все посчиталось, ну вы знаете) такой функцонал, чтобы работал автоматом, подразумевает соответствующие доработки по всему софту и это уже совсем не из коробки, тут придется какое-то время посидель с напильником) хотя не думаю, что такой вид извращений частое явление

Те, що ви описали з магічним розрахуванням зарплати — то є дичина повна, ще якісь мутні штрафи. та ну.
А щодо курсів python для старту в odoo — то все одно не допомогло би. це тільки вершечок айсберга)). Я неодноразово спостерігав, коли брали розробника, який нормально вже чухає на пітоні +джанго і біля нього сидить людина, яка намагається максимально відповісти на всі питання щодо odoo — то треба 3-4 міс, щоби почати нормальне щось видавати.

бо в таких продуктів крім програміста ще й СА повинен бути. Програміст 2 дні буде шукати те, що йому СА з досвідом за 5 хвилин пальчиком тикне.

треба 3-4 міс, щоби почати нормальне щось видавати

Насправді нчого складного там нема. 3 міс — це дуже довго.

3 міс — це дуже довго.

Зависит от предприятия. Для некоторых 3 месяца — это только провести предварительное обследование чтобы понять — какие вопросы следует задавать.

Те, що ви описали з магічним розрахуванням зарплати — то є дичина повна, ще якісь мутні штрафи. та ну.

Обычный себе расчет ЗП, вообще то.
Там не то что магия, там грёбаное шаманство, где результат зависит от тысяч показателей.

Это к вопросу о прозрачности и логичности учета. Кое кто продолжает считать что мол главное в отказе от 1цэ — это какая платформа, и начинают мерятся рюшечками, UX конструктора форм и третьей нормальной формой в БД.

А все это время за углом их башни из слоновьей кости стоит монстр — расчет зарплаты (или учет НДС, или основные средства, или еще какая-нибудь подобная наркомания), и загадочно улыбается.

Чтобы понимать уровень предметной области — хочу напомнить историю как 2 кажется года назад поменяли форму отчета по ФОП. Через день после начала периода сдачи отчетов. И еще три (три, ска!) недели не было ни формата в котором надо сдавать отчет, ни поддержки этого формата на сервераз ДПИ. Ни тем более разьяснений как его заполнять.

Ни тем более разьяснений как его заполнять.

1. Выходит закон
2. Выходит инструкция по применению закона
3. Выходит разъяснение к инструкции по применению закона
4. Выходит 4 статьи в «Фактор», посвященных разъяснению к инструкции по применению закона....

© Реальные события.

5. Киевская ДПИ публикует на своем сайте письмо, в котором разьясняет инструкцию. Причем что интересно, ни с одной из статей из пункта 4 это разьяснение не совпадает.

По мотивам реальных событий:

Сегодняшняя рассылта Таксера:

Набув чинності наказ Мінфіну, що визначає зміни у формат поля «призначення платежу» при здійсненні банківських переказів. З призначення платежу прибрано всі спеціальні символи та код ЄДРПОУ платника податків. Новий формат діятиме з 1 липня, проте за інформацією наших джерел податкова служба ще технічно не готова до переходу та надалі прийматиме платежі зі старим призначенням платежу.

так, API проапдейтили, а зара треба всіх клієнтів пофіксить
що не так?))

Эмм, я надеюсь это сарказм был
Ну не считая того что нормальные люди не выкатывают breaking changes в тот момент когда начинается период платежей ЕСВ / ЕН.
Нормальные люди также что-то когда-то читали про верионирование API и при выкатке новой ломающей все версии какое-то время поддерживают и старую.

А, ну и еще срок действия постановления наступил ВНЕЗАПНО (как зима у коммунальщиков в декабре), и естественно к смене формата они оказались не готовы.

сарказм звісно. інколи навіть здається що вони цим заробляють.

ну типу
1 виходить реліз
2 потім хотфікс
3 потім патч, патч...
4 потім комулятивний патч
чи не?)) ми не такі, то життя таке

жаль тут немає смайликів, що плачуть. Тому просто тримай вподобайку

Да и в принципе 1с достаточно удобный конструктор

Они так и называют свой продукт:

RAD платформа — Rapid application development платформа.

И всякий кто делает «ERP систему» без указания что это RAD — не конкурент 1С никак. По определению.

Это как не понимать разницы между Wordpress и темами, плагинами для него :)

У zoho є такий конструктор — Creator. Там типу no-code розробка процесу. Але в них є і своя мова для розширень — Deluge. Але як тільки починаєш рахувати скільки то все коштує — вже можна Dynamics розлядати за ті самі гроші.

6 місяців це якщо без доробок, що в принципі неможливо для великої компанії.
І то не факт, у великій компанії лише перенесення залишків займе кілька місяців

але основна причина — звичка

Основна причина — бабло. Компанії роками витрачали бабло на 1с, а тепер треба витратити ще більше на якусь іншу систему.

Найкращий і найправдивіший камент. 3 слова і тире :)

Тому вважаю, що мігрувати потрібно обов’язково. І якщо десь в українському продукті є недоліки, то це нормально — потрібно давати розробникам фідбек, давати право на помилку.

Це шедевр

На моём опыте. Множество средних магазинов во Львове (!) используют 1С.

Скажу по секрету використовують більшість топових компаній. Візьми топ 10 компаній України і у них 100% є 1С. Гарантую.Сам точно знаю у декількох із цього топу 1C є. У інших просто зайди на вакансії їхні і ти побачих 1Сників

А що тут дивного — є бухи є 1С.
Я знаю велику компанію де переходили на іншу ERP у бухгалтерії і зіштовхнулись с просто жорстким опором бухів.
Чому? Може нова система хрінова? Може їм складно навчатись?
НІФІГА!!!!
Бухам в резюме треба писати що вони працюють з 1С. Такий от ринок.

можна уточнити яка саме ЄРП? Просто мав досвід впровадження обліку ОЗ на одній ЄРП-системі. Так там з коробки працювала лише купівля, прийняття до обліку та амортизація. Всі інші рухи писалися ручними проводками. Але така автоматизація нафіг треба. Тому що ПСБО передбачає два десятки проводок по ОЗ, які ви будете використовувати.

Там все було норм і не з коробки. Був інтегратор який дуже довго збирав усі вимоги і багато чого допилював (система від Oracle не пам’ятаю назви )

в хорошие времена в розетке было до 20, если не больше, вакансий на 1с) у них она не одна, есть для склада, основная бух база, база для ЗП и четр знает, какая еще

А що і справді хтось ще використовує 1С

90 відсотків мінімум

Якось же ж весь цивілізований світ обходиться без їхнього аналоговнєтного диво-софту)

У цивілізованому світі немає наркоманського податкового та бухгалтерського обліку, які ніхрена не дорівнюють одне одному.
1ц й виїхав саме на тому що встигав за усіма дурними змінами у законодавстві.

По словам Нуралиева, 1С завоевала популярность складской программой. Не буду тащить сюда видео, реклама может получиться.

По словам Нуралиева, 1С завоевала популярность складской программой

я починав коли була 1С Проф 2.0 та 1С:Зарплата 3.0 (з світу 1С вийшов десь у 2007ому, тільки вийшла 8.1). Сам спеціалізувався на Зарплаті, маю навіть сертифікат по «Зарплаті» на 8.0, отриманий в серт центрі № 3, Москва.

Тому можу навести багато слів Нуралієва. Причому обох :)
Про «завоевала популярность складской программой» це для тих хто не в курсі.

1С починала з бази Росток(це щось тіпа саморобного інтернету і баз тіпа Ліга:Закон). І роздавала 1С перших версій — безкоштовно, як бонус.

А що і справді хтось ще використовує 1С?

практично стільки як і раніше.

Якось же ж весь цивілізований світ обходиться без їхнього аналоговнєтного диво-софту)

Там інші стандарти обліку. І інши традиції автоматизації. Вони не «вчора відмовілись від 1С», персональні комп’ютери у бізнесі там вже були ще до часів інтернету.

1С заборонили, створили BAS з реєстрацією в ЄС.
Обновлення на BAS конфігурації випускають постійно з врахуванням закондавства і т.д.
Вже сформована повністю спільнота користувачі, бухгалтера, програмісти і т.д. Кількість програмістів буде зменьшуватися, але ще на років 20 залишиться кому працювати, тому що перейти з фунціонального програмування на ООП з кучою технологій на ринку який падає, доволі важко, знаю підприємства які ще працюють на 7-ій версії 1с)
Навіть не уявляю чим можна це все замінити, якою системою обліку. Зрозуміло що для типового обліку підійдуть більшість CRM, але якщо в тебе обмін з різними сайтами, ти хочеш якісь свої нові колонки в документах, які динамічно щось показують (собівартість, ціни, залишок і т.д.), документи, налаштування специфічних прав користувачів (rls), зробити свої складні звіти чи друковані форми, друк етикеток, чеків, зробити за тиждень свій мобільний додаток і інтегрувати з CRM і ще кучу плюшок за мінімальні кошти то це не можливо...
Але дуже круто що появляються нові CRM системи замість 1С/BAS, Битрикс... Так що бажаю Вам вдачі і хорошого маркетингового плану!

ну ось, рано чи пізно хтось мав назвати 1с — CRM ;)

ну ось, рано чи пізно хтось мав назвати 1с — CRM ;)

вона ніфіга не CRM, як .NET ніфіга не «складська программа»

я ж про це ж (вже писав в гілці коментарів вище)

ризикують втратою даних, але пробують, і у них виходить. Пробуйте і ви.

нормалльне таке гасло у вас
1С як заходив не пам’ятаєте
— безкоштовно навчали
— безкоштовно роздавали
— і скільки років?

Bimp має бути безкоштовним або 1С траба законодавчо заборонить
тоді справа рушить імхо

можна створити безкоштовний пакет з порізаним функціоналом, як у Zoho, або Odoo. 1С, наскільки пам’ятаю була побічкою від розробки ігор. В Україні якась ERP може бути побічкою якихось розробників казино. :)

1С, наскільки пам’ятаю була побічкою від розробки ігор.

навпаки, у видавництво ігор вони вклалися заробивши на 1ц
бо на початку 90-х локального геймдеву у xussr майже не було

Будь-яка західна ERP система після впровадження на якомусь конкретному підприємстві теж перетвориться у Франкенштейна.
Бо кожна компанія це окремі процеси і відповідно кожен буде переписувати систему під себе як і з 1С.
Підтримую пост Sergey Lysak, що має бути гнучка та універсальна платформа для розробників, а не закриті системи з абонплатою, які зараз з’являються на ринку і хочуть копіювати інтерфейс чи процеси з 1С.

1С дуже гнучка і вартість змін в програмі зараз в рази нижча за західних конкурентів. Хоча звісно з часом це може змінитись. Кількість спеціалістів 1С буде зменшуватись і вартість їх послуг буде збільшуватись.

ІС Про, ІТ-Enterprise (Мастер Бухгалтерія), Підприємець 4 (для мікробізнесу). Було б бажання, а стоп)

Кожного разу коли починається розмова про те що потрібно відмовитись від рсн софту повстає питання на що переходити і скільки це буде коштувати, єдина причина чому більшість досі користується рсн софтом це його вартість та можливість один раз сплатити і забути про нього

Цікавились вартістю доробок, переналаштування 1С під законодавство, зміну форм, тощо?

З 1С мені пощастило не працювати, але з Бітриксом довелось страждати
хоч в них і різне цільове використання, але проблема схожу

Ну так, Бітрікс — це ж CRM. Задача CRM забезпечити процес до підписання контракту, а ERP — забезпечує процес вже після підписання контракту. Кумедно, але більшість українських ІТ-щників, що я зустрічав називають все це CRM-ками.

Де я сказав що 1С — це ЦРМ?

Бітрікс розробляла зовсім інша компанія, ніяк з 1С не зв’язана.
Це потім — співпраця, і бірочку наклеїли.

По Бітріксу аніяк не можна сказати ані про переваги, ані про недоліки 1С платформи.

в якого з програмних продуктів це буде дешево? Доробки це завжди дорого. Особливо з нашим законодавством. А деякі продукти ще й не віддають право доробок на сторону. В мене клієнти перебрали так штук 5 CRMок, бо чекали по кілька місяців за малими доробками. А в облікових, чи не дай бог ERP-системах це буде ще довше

єдина причина чому більшість досі користується рсн софтом це його вартість та можливість один раз сплатити і забути про нього

Один раз сплатити та забути — це фантастика. Постійно виникають потреби тут чи там щось докрутити у відповідності до змін в законодавстві чи внутрішніх політиках. І саме тут адинце рулить — вони свого часу вклались в розвиток мережі інтеграторів, і останніх реально тьма на ринку, що робить технічну підтримку доступною що в фінансовому плані, що фізично. Саме тому їх важко посунути...

У цілому так і є
Додам ще таке
просто подивіться на ціни за юзера у різних альтернативних сервісах,
коли я вперше стикнувся з IT не у IT компанії я зрозумів що для такого бізнесу мати більше ніж одну підписку на співробітника дорожчу ніж 10 доларів у місяць це розкіш

ERP можно розробляти як
— продукт для користувача. Потребує величезної команди, і не стільки програмістів як фахівців з напрямків обліку вище середнього рівня.
— платформа для розробників спеціалізованих рішень. Потребує зацікавленності розробників та мережі франчів.

1С пішла другим шляхом.
Першим йдуть гіганти тіпа SAP.

Україньска ERP ніколи не зможе стати місцевим SAP.
IT-Enterprise багато років пробує стати.

Успішним може бути тільки другий шлях — створення платформи.
На якій створення спеціалізованих рішень буде не важчим чим на 1С.

по 1 може хтось пам’ятає Інком, ось вони усе зробили з нуля і як треба) і не дуже прям велика команда була. Але я розумію звичайно що франчайзі теж кущоц хочуть, а ще більше кущоц відкати на великих підприємствах:)))

ІТ-Підприємство як я його ще застав, непоганий був насправді продукт але технічно був без серверної логіки навіть у вигляді «оптимізованих view» (привіт гігабайтам даних по мережі), ну і звичайно що прибитий цвяхами до віндовсу (наразі те ж саме — «В якості платформи для розробки бізнес-логіки і створення клієнтського ПЗ в системі IT-Enterprise використовується .Net Framework 4.0 і мова програмування C # 4.0.»). Можливо якби йому дійсно надати хороші інвестиції та держ.підтримку, а головне — перевести під веб, то цій трамвайчік би нарешті злетів непогано. Помріяли, так :)

Варто вказати вартість ліцензій та впровадження та супроводу ERP

SAP, Oracle, Microsoft Dynamics 360, Odoo

для типових підприємств України.
Скільки початкові витрати, витрати на рік.

По попереднім даним:

• SAP — Середня вартість впровадження SAP складає від 100 тис. до 1 млн доларів, але може сягати і багатьох мільйонів доларів для великих компаній з складними процесами.

• Oracle E-Business Suit — Середня вартість впровадження Oracle E-Business Suit становить від 50 тис. до 500 тис. доларів, але також може зростати для більших проектів.

• Microsoft Dynamics 365 — Середня вартість впровадження Microsoft Dynamics 365 складає від 30 тис. до 300 тис. доларів, але може залежати від обраної редакції, каналу продажу та типу ліцензування.

• Odoo — Середня вартість впровадження Odoo становить від 10 тис. до 100 тис. доларiв, але може змiнюватися в залежностi вiд кiлькостi модулiв, користувачiв i партнерiв.

Супровід — це велика проблема кожної з наведених ERP систем, і чи не головна проблема останньої.

По Ораклу ціна занижена, вони з сапом з однієї вагової категорії. Для відносно невеликої компанії з 350-400 штатних одиниць (точно не пам’ятаю) 18 років тому проект впровадження OEBS потягнув на шестизначну цифру в доларах (ліцензії + власне впровадження). Хіба що вони цінову політику сильно змінили з тих часів...

Супровід — це велика проблема кожної з наведених ERP систем

Про Odoo не скажу, а з іншими так.
І проблему вирішити не можливо, бо оплата фахівця набагато вища чим можлива в Україні.
Тобто фахівцям з західних платформ не цікавий україньский замовник.

Колись мав деяку співрацю з IFS Applications.
Їх замовники були суто європейські компанії, хоча вони й не відмовлялись поговорити з місцевими замовниками. Після розмови про бюджет проекту — все закінчувалось. І не із-за ціни ліцензій. Погодинні послуги спеців — непід’йомні для місцевого ринку.

Odoo дуже прикольна штука. Має стандартні модулі, які розширяються віджетами писаними на pythonі. Є свій маркетплейс, де можна і опенсорсні і платні віджети публікувати. Сам інколи думаю зібрати команду і зробити локалізацію. Тільки треба 2-3 великих, нежадібних клієнта.

Взагалі, життєвий цикл такої штуки має бути як і у 1С: кілька великих, нежадібних компаній набивають шишки в результаті чого, з’являється стандарт продукту, для ринку де зараз 1С.

В нас вже є велика спільнота в Україні. Модулів вже повно, основна проблема — бухгалтерський облік. Він гальмує все, бо зовсім не такий, як з коробки.

Скачана із торенту платформа, спісжена конфігурація + Вася який обіцяв усе допилити за тиждень за ЗП середньостатистичного джуна фронтендера до кризи.

И при этом оно будет выполнять свои функции и, что главное, сделает рожу начальника довольной.

зависит от размера бизнеса и его специфики. от 0 и до бесконечности, т.к. на практике большие проекты затягиваются на 2 и более лет, а это оплата разработчикам как минимум (если софт ломанный, то это + несколько человек в штат на постоянку со средней ЗП 30-50к до войны), если 1с лицензионная и есть договор с франчой, то оплата сопровождения, поддержки и разработки, что иногда оказывается дороже, чем держать карманного 1с-ника под боком.

До CAPEXу я б ще додав OPEX хоча б на рівні вартості ліцензій, але там не тривіально. Ну і про Zoho і SAP B1 можна було б згадати. Воно +/- в одній категорії з ODOO. І справедливості заради треба було б згадати щось з українських саморобок вашого рівня. Наприклад, ТОРГСофт має досить просунутий, але специфічний функціонал і A2V10 — перспективна платформа.

ZOHO ж раніше CRMкою було, хіба ні?

Вони розкрутились з CRM, зараз там є все, починаючи від пошти, бухгалтерія, google office свій, no-code редактор бізнес процесів і воркфловів, і VBA свій є, Deluge називається. www.zoho.com/all-products.html

Вся фішка в ціновій політиці. Наприклад якщо взяти бухгалтерію, то замовлення на продаж і закупівлю починаються в пакеті 20 USD*User*month, кастомні функції з 30, а складський облік — 100. Максимальна ліцензія 200.
store.zoho.com/...​62906dad77603f3b25a99194b

ясно. Склад за 100 USD на юзера — це немало :-(

я туди ще не заглядав, але я так розумію, там є зонування, стратегії вибору, інвентаризація місць зберігання, інтеграція зі сканерами і зебра-прінтерами. Ну і партійний облік теж в тому пакеті. Тож WMS можна іншу-дешевшу, а потім інтеграція.
Я дивлюсь на Zoho як на альтернативу Odoo.

тобто це не склад, а саме WMS. А якщо без нього? Облік залишків буде? Стандартне прийшло-пішло, перемістили, інвентаризація, списали?

гадаю, це Stock tracking в пакеті за 20.

А ось тут показують роботу з серійниками, а серійники вже в пакеті за 100. www.youtube.com/watch?v=lcCM7btXD9k

Підписатись на коментарі