Крауд-тестування. Чим відрізняється процес від традиційного та яким клієнтам і фахівцям підійде
Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Підписуйтеся на DOU | QA!
Мене звати Ірина Пашнюк, я працюю в ЕРАМ керівником групи тестування. У цьому матеріалі розповім про свій досвід, переваги та неочевидні підводні камені крауд-тестування, з якими стикалася я, мої колеги та клієнти компанії.
Я працюю в ЕРАМ понад 10 років. Починала свій шлях у
Тому у
У цій статті поговоримо про крауд-тестування. Термін «краудсорсинг» зустрічається в ІТ дуже часто, а от «Крауд-тестування» — дещо менше, хоча суть схожа. Цей підхід пропонує послуги незалежних тестувальників проєктам, які планують зберегти ресурси або знайти більше дефектів, зокрема й неочевидних.
Що таке крауд-тестування
Крауд-тестування — це відносно новий вид сервісу, який дозволяє перевірити будь-який цифровий продукт максимально швидко і зі значним наближенням до реальних умов використання.
Веб або мобільний застосунок — команда тестувальників перевірить весь продукт, прототип або окремий функціонал в залежності від запиту замовника.
Крауд-тестування також надає клієнтам різновид підходу TaaS (Testing as a Service). Це, на мою думку, — напрям майбутнього, адже він сприяє ефективній роботі в умовах скорочених ресурсів, дозволяючи віддати різні види тестування будь-якого продукту крауду.
Робоча група буде ефективною і може більше відповідати цільовій аудиторії, аніж штатні працівники. Це дозволить отримати ще кращі результати тестування на реальних пристроях і вивести продукт на ринок швидше і менше коштувати бізнесу.
Своїм кар’єрним і професійним зростанням я завдячую зокрема і крауд-тестуванню. Декілька років тому я отримала можливість працювати з платформою Test IO — і я зрозуміла, що це точно підійде мені. Тут не буває нудно чи монотонно, а це додає роботі драйву і крутого, різноманітного досвіду.
Зауважу: на платформі працюють не лише фахівці з нашої компанії, але й тисячі інших професіоналів з різних країн, адже доступ до неї є у всіх охочих.
Плюси і мінуси «натовпу»
Чому клієнти звертаються до такого сервісу? Бо це вигідно. Крауд-тестування дозволяє швидко розширити команду інженерів, додати нішеву експертизу (наприклад, тестування доступності продукту для людей з фізичними вадами). До того ж часом спеціалісти з крауду додають більше контексту і розуміння широкої аудиторії, адже це можуть бути люди різного віку і статі, з різних країн та з різним життєвим досвідом.
Така незалежна і неупереджена оцінка продукту може стати джерелом багатьох інсайтів для замовника і команди розробки.
Ще один плюс — крауд-тестувальники перевіряють продукт на різних і девайсах, а не симуляторах. Це дозволяє оцінити його роботу в реальних умовах, коли у людей можуть бути різні версії та варіанти операційних систем. І масштаб перевірки буде досить значним.
Також крауд-тестування стає в пригоді, коли на перевірку якості виділено обмежений час. Фахівці зможуть провести декілька видів тестування і дотриматись дедлайну. Це дозволить вчасно вивести продукт на ринок для кінцевих користувачів.
Водночас плюсом і мінусом для клієнтів може бути те, що крауд-тестувальники мають неупереджений, свіжий погляд на продукт і знаходять завдяки цьому дуже (дуже!) багато помилок.
І тут вкрай важливо якісно спрацювати менеджеру: він може скоригувати і знизити рівень стресу для клієнта завдяки розумному вибору пріоритетів. Адже не всі дефекти будуть критичними і такими, що потребують термінового виправлення.
Звісно, необхідно обережно ставитись до персональних даних: перш ніж віддавати продукт на тестування в крауд, треба розуміти, що чутливі дані надійно захищені.
Інший варіант — залишати такі зони роботи для внутрішньої команди тестувальників, а за допомогою крауд-групи проводити рутинні операції (скажімо, регресію).
Мій досвід підтверджує, що це дуже ефективний підхід. Адже постійна команда тестувальників на проєкті позбавляється рутини і може сфокусуватись на складніших завданнях і напрямках (наприклад, системно-інтеграційному тестуванні).
Показання і протипоказання для застосування
Дивіться також QA Podcast 👇Якщо вам необхідно покращити мотивацію основної команди тестування шляхом зменшення рутини — долучайте крауд і передавайте туди енергозатратні, але монотонні задачі.
Поспішаєте випустити певну фічу в суворо визначений час і водночас хочете провести масштабне тестування? Так само — крауд допоможе.
Окремо зазначу простір для професійного зростання команди. Тестувальники часом потрапляють у проєкти, де процеси давно і якісно налагоджені, штормів немає, ситуація — максимально керована і навіть трохи занадто стабільна.
Маєте колег, які прагнуть нетривіальних завдань, різних доменів, гнучкості і роботи в умовах меншої стабільності і керованості? Запропонуйте таким гарячим головам крауд-тестування. Як одна з таких людей я впевнено заявляю, що за 2 роки моєї роботи з крауд-платформою монотонністю чи рутиною там не пахне, а от досвіду можна отримати досхочу.
В крауді спеціаліст починає вибудовувати комунікацію і процеси тестування, намагається створити команду в залежності від потреб клієнта, а ще — вчиться працювати з вимогами.
Збирати їх треба самостійно і швидко з дуже різних джерел. Іноді цей процес аналізу, створення тестової документації, обговорення відкритих питань, який передує безпосередньому тестуванню, призводить до навчання клієнтів.
Ми розповідаємо їм, що таке процес тестування, чому не варто нехтувати певними правилами тощо. Маленькими кроками, потроху ми привчаємо замовників керуватись певними міжнародними стандартами. Це значно покращує подальшу співпрацю.
Звісно, не всім потрібен такий темп, регулярні виклики і складні завдання. Є фахівці, яким дуже комфортно у стабільних проєктах — і це нормально. Немає сенсу їх штучно кидати у зону максимального дискомфорту. Але якщо хтось з вашої команди чи ви самі прагнете розібратись у багатьох нових для себе аспектах, натренувати професійну гнучкість і розширити свою експертизу — подивіться у бік крауд-тестування.
Чи буде комфортно після крауд-тестування на звичайних проєктах
У крауд-тестуванні немає класичного, чистого Scrum, якому властиві різноманітні «церемонії» і процеси. Тут може бути одна контактна особа з боку клієнта — і все.
Крауд-тестувальники не беруть участь в оцінюванні задач, плануванні спринта, формуванні вимог, демо і багатьох інших процесах. Вони просто отримують задачі, визначають пріоритети згідно з цілями клієнта і починають роботу.
Це водночас добре і не дуже. Коли тестувальники не надто щільно інтегровані у команду розробників — результати роботи чіткіші, чистіші, незаангажовані. Це дає певну свіжість погляду на продукт.
Також треба мати на увазі, що крауд-тестувальнику необхідно навчатись самостійно збирати вимоги, аналізувати інформацію, іноді виконувати роль бізнес-аналітика. Також завжди можна долучитись до інших команд і отримати новий досвід. Це додає динаміки і відрізняється від класичної роботи на проєктах.
Чи це комфортніше, ніж на типових ІТ-проєктах? Навряд. Але я точно знаю, що певному типу людей це підійде набагато більше класичного Scrum-у.
Для кого підійде
Крауд-тестування дозволяє познайомитись з великою кількістю спеціалістів і отримати потужний досвід, який конвертується у професійне і, можливо, кар’єрне зростання.Ви точно опануєте більше інструментів і навчитесь набагато якісніше писати тест-кейси, оцінювати задачі і загалом працюватимете ефективніше.
Покращите англійську, бо крауд — це про мультикультурне середовище. Ви матимете нагоду працювати з різними менеджерами і поступово формуватимете власний стиль, почерк професіонала і керівника.
Кому не підійде
Некомфортно буде людям, схильним обирати стабільніші проєкти, повільніший темп роботи і чітко визначені рамки завдань.Може не сподобатись також тим, хто любить довго працювати на одному проєкті, вибудовувати глибші стосунки з командою.
Наостанок
Особисто я вважаю крауд-тестування одним з найкращих рішень як для різних бізнесів, так і для самих фахівців. Рекомендую кожному тестувальнику спробувати зареєструватись і попрацювати на різних крауд-платформах. Є шанс, що це стане надзвичайним бустом для вашого професійного зростання.
Розкажіть в коментарях, чи був у вас досвід крауд-тестування? Які враження? Буду рада конструктивній бесіді.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів