Президент зареєстрував законопроєкт про застосування англійської мови в Україні

Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про надання англійській мові статусу міжнародної мови в Україні.

«Сьогодні 49% дорослого населення не розмовляє англійською. Але ми маємо чітке бачення, як це виправити. Попереду кардинальні зміни!», — написав у твіттері Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України.

Обговоримо, що це за зміни? І що дасть цей статус?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Боже, яке ж недолуге... По-перше, це поверне щонайменше 73% на русняві торенти, будуть дивитись мокшанською. По-друге, це пускає під ніж налагоджену індустрію якісного перекладу і дубляжу. Тільки глухий не чув, що «український дубляж — найкращий» (втім, найкращий — це не факт, але ж визнаний рівень, що передбачає культуральну адаптацію, зрозумілі жарти і т.і.). І по-третє, нічого нового: ще за яника влаштовували рейдерські захоплення студій Le Doyen та інших. Словом, бездарність у влади іноді гірша за корупцію, а в нас джек-пот.

Бікуклє
а якщо серйозно — нарешті на держрівні прийняли те, про що я кажу вже років 15.
русіш — нах
інгліш — маст хев

Я так розумію, ті чуваки які москворотили по ящику, дорвалися таки до влади й вбити мову вирішили іншим шляхом. Український дубляж нехай зникає, а посполиті, хто англійську не знає, на російські торенти пензлює.

Сьогодні 49% дорослого населення не розмовляє англійською

Уууу, какие мы оптимисты! 51% взрослого населения, значит, разговаривает? :)

Kyiv is the capital of Great Ukraine! ©

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Думаю, що головна проблема у вивченні англійської — це мотивація. Її зазвичай немає, а без неї нічого не вийде. Наступна проблема — час. Його, як правило, ніколи ні на що не вистачає. Що робити з мотивацією — не знаю, а з відсутністю часу поборотися можна. Я зробив за допомогою нейромереж безкоштовні аудіовправи на переклад з англійської на українську та навпаки: speech-dive.com. Вправи можна виконувати паралельно з якоюсь механічною роботою або в дорозі. Я слухаю за кермом, хоч, напевно, так робити не зовсім правильно. Якщо подібний проект зробити на національному рівні, можливо, це б допомогло багатьом українцям.

І ви покинули... І ви пішли...
І клади, що вам діди сховали,
На скибку хліба проміняли...
Цигани ви... Цигани ви...

А там в землі, який там скарб лежав
І скільки струн в собі ховав!
Які б то звуки розітнулись,
Коли б ви дивних струн торкнулись...
Не варті ви... Не варті ви...

І часом чує ліс в тиші нічній,
Як десь на кобзі золотій
Струна застогне і порветься,
І стогін з каменю проллється:
«О, де ж ви є?! О, де ж ви є?!»

Ну, мільярд дерев висадили — тепер і англійською всі заговорим

Так с учителями по $4к чего ж не заговорить?

Загуглив «зарплата вчителя 4000 долл», і не знайшов нічого що б хоч трошки нагадувало офіціоз (не просто десь там сказав, а хоч натяк на напрямок дій у цей бік) .
То це походу мемчик аля «в СССР секс нет» 😂
Я розумію, коли цю річ розганяють «баба срака чула», але коли про це пишуть на ІТ форумі....

У голові крутитять лише слова славнозвісного Генадія Москаля 🤣
Це стосується і «вчителя» який у це повірив

Загуглив «зарплата вчителя 4000 долл», і не знайшов нічого що б00 хоч трошки нагадувало офіціоз (не просто десь там сказав, а хоч натяк на напрямок дій у цей бік) .

Провожу курсы обучения работе с Гуглом, дорого.
Я вот даже видео нашел того заседания предвыборного штаба Зеленского, на котором эту ересь говорили.

Так я ж про офіціоз.
Те, що говорили то я так само знайшов.
Але говорили ну, то таке..., та ще «перед виборами»
Не вірю, що освічена людина не розрізняє 😁

Так я ж про офіціоз.
Те, що говорили то я так само знайшов.

Вы знаете, это вот если я чото ляпну (даже на публике), то можно глубоко накласть на мои высказывания
А если это ляпает президент.... то это более чем официально

да тоже может ляпать что угодно
либо сошлитесь на закон

Ну, президент (если он президент, а не хер собачий), является гарантом Конституции. Конституция, если я правильно помню, есть основной закон
И если Гарант Основного закона есть не гарант, а обычная ляпалка языком — это не очень хорошо для страны, не так ли?

И, кстати, с точки зрения УК это можно квалифицировать как «мошенничество», как минимум. Сознательное введение в заблуждение, обман со сговором и так далее.

а если хер собачий?

тогда всё равно ляпать нельзя, т.к. пусть он и хер собачий — но всё таки Гарант.

ничего не понял, он конституцию нарушил?

Хуже, завет. «Не пизди» ©

злоупотребления доверием

Да, навешать лохам неверной информации, ввести в заблуждение, втереться в доверие за счет трындежа — чистое тебе мошенничество.

завет не конституция, на него похер всем

А на конституцию типа не похер? :)

должно быть хищение чужого имущества

Необязательно.

В люьом случае заниматься сейчас разбором «ну формально он не нарушал, всё правильно и по закону» — я не собираюсь.

она нарушена?

Да, но кого это интересует.

обязательно это в составе преступления обьект преступления
если его нет, то нет состава преступления

Как я уже говорил — я не собираюсь вступать в душную полемику «ну формально он не нарушал» ©.

у нас есть такой орган как конституционный суд, что ж он молчит?

У нас нет такого органа как «конституционный суд».
по поводу «ну формально он есть» — я уже в третий раз говорю — я не собираюсь вступать в эту душную полемику.

«де юре у нас есть два миллиона» ©

в целом то этого достаточно для оправдания

Аминь

ну вы пытаетесь кивать в сторону закона который не работает
просто я все это довел до обсурда, всего то

Спасибо, но закон и без вас довели без абсурда, который не работает.

Президент чи кандидат?

Хотите намекнуть, что «мятежом это назовут только в случае неудачи»?
В чем то вы правы.

Я просто реально не пригадую чи це було до інавгурації чи після.

Я просто реально не пригадую чи це було до інавгурації чи після.

А это имеет значение?

Так

С моей точки зрения, соврал ли «кандидат, ставший президентом» или «президент» — принципиального значения уже не имеет.

Світ без брехні?
Нема такого.

З іншого боку, якби вчителям дали 4к, то що б з ІТ сталось 😁
Дали б по 10? Хрен там

Світ без брехні?
Нема такого.

А, ну раз все врут, то президенту уж сам бог велел

З іншого боку, якби вчителям дали 4к, то що б з ІТ сталось 😁
Дали б по 10? Хрен там

Оу! А президент, оказывается, и айтийшикам ЗП «даёт»?
Надо же какие новости с утра...

У тому і прикол, що президент нікому не дає.
Не його функції.
Але ж ОБС про це не знає

У тому і прикол, що президент нікому не дає.

Дает. Обещания.
А потом — не віполняет, т.к. «я вам ничо не обісцял» и «єта вабщє ні майо дєло!» ©

ну правільно, его ж уже вібрали, можно лохов больше не окучиівать.

Так.
А хто ж мені винен, що я «купивсчя»?

Я от пригадую, що тоді народ на повному серйозі писав, що президенту необхідно знизити податки в рази, і підняти зарплати у рази, і все буде классно.

Так.
А хто ж мені винен, що я «купивсчя»?

Вы знаете, т.к. я очень эгоистичный человек, то мне глубоко по барабану, что вы купились и вы страдаете
Меня волнует то, что купились — ВЫ, а страдаю по итогу — Я тоже.

Ніт. У нашому розумінні не так.
У «нашому» розумінні — винні вони, а я ні 😁

это ж демократия,

Вообще-то это «охлократия»

вы часть общества и вы тоже несете ответственность за решения этого самого общества

Охлос не несёт ответственности, ему отвечать нечем.

это уже манипуляция терминами

Применение правильной терминологии есть первый шаг к познанию решению проблемы
если вы вместо «п****ц!!!!» используете «небольшие неприятности» — скорее всего вы на пути к глобальному заблуждению.

так вы несете ответветственность,

кто меня «самммая» настигла? Карма? Не исключено.
Если бы я был умнее, я бы уже лет 20 был гражданином более-менее нормально-стабильной страны.

Если бы я был умнее,

Ну оце вірно.

А кому зараз легко © 😎

Порад ніхто не просить, але мені оце подобається

youtu.be/GupjXfMdz9M

Порад ніхто не просить

поэтому «Видео недоступно»

Цікаво, з доу настучали чи що 😂😂😂

Ось
youtu.be/jvujypVVBAY

— How much watches?
— Ten o’clock.
— Such much?

— Such much?

— Whom how!

А взагалі-то оригінал: Casablanca.

mgimo yurfack finishd

— Whisky want?
— Aaaaaask!

Hello, Sir!
TCK SP in da house, your ID please!

В мене якесь стійке відчуття розпачу. Я можу пояснити собі доцільність цього закону аргументи за. Але він не на часі.

Когда оформлял Code Signing сертификат, нужны были доки на английском — адрес , выписки с банка, счета с коммуналки и подтверждение, что являюсь ФОПом. Сервис Дии для выдачи справок на английском языке оказался рекламной профанацией. При попытке что то прояснить там в саппорте, все уходили в отморозку. Попытка подключения присяжного переводчика & нотариуса тоже ни к чему не привела, требования компании, которая выдает такие сертификаты, были высокие, и не всякий нотариус за это брался. Очень помог Приватбанк, в Приват24 есть возможность получать выписки и копии счетов на английском для посольств с подтверждением их на сайте. Короче, вместо 2 недель, процесс получения сертификата растянулся на 4 месяца. Результат — потеря клиентов из-за того, что не чем было подписывать проги.
Очень надеюсь, что принятия этого закона поспособствует созданию государственного портала, где можно будет получить инфу на английском, отвечающую международным требованиям. Ну а с остальным, согласен со всеми — преждевременный для обывателя этот закон

Когда оформлял Code Signing сертификат, нужны были доки на английском — адрес , выписки с банка, счета с коммуналки и подтверждение, что являюсь ФОПом.

Это у кого такие требования? И на какой сертификат, на «юридический»? У меня на «Личный» потребовался только обратный звонок по телефону и подтверждение кредиткой.
Контора, правда, была не топовая, но вполне законная.

www.sectigo.com/...​ificates-tls/code-signing

Индивидуал

В 2019 мне достаточно было сканы паспорта, DUNS номер, Эйпловский акк и звонок

В 2022 на продление послали по полной -

support.sectigo.com/...​ageFaq?Id=kA01N000000brb0

причем в доках должен быть адрес. У нас его нет. Правда на правах он есть, но на украинском

У меня сначала просили счет/чек на оплату коммуналки/телефона с адресом. Откуда у меня такое, если я уже черти скоко плачу через инет? :)

Это зависит от компании и его дилера, у меня первый давал сертификат перед оплатой, если в течении 2-х недель не оплатишь, он блокирует и сертификат, и подписи, что ты сделал им. Это проверено. Другой, как обычно, деньги вперед. Но если верификация не прошла, как у меня, деньги возвращаются на карту.
Но это не существенно, главное пройти верификацию, там несколько этапов. Это сейчас, первый раз через DUNS шло автоматом
Мне говорили что тщательно проверяют только нас — из-за санкций наши соотечественники пытаются протащить русню на свой акк

Откуда у меня такое, если я уже черти скоко плачу через инет? :)

Так я теж так оплачую, але квитанції за електрику, газ присилають.
Ну і pdf можна завантажити теж.

Так я теж так оплачую, але квитанції за електрику, газ присилають.

Это если не отказался от бумажных квитанций

Ну і pdf можна завантажити теж.

С мокрой печатью? Далеко не у всех провайдеров это можно. И не всегда было доступно, к сожалению.
В любой случае я обошелся тестовым платежом на один цент (или доллар?) с карточки.

Мокра печатка?
Її сприймають на «заході»?
Питаю, бо давно колись подавав як доказ десь квитанцію за електрику, і там не було печатки.
Та і тепер нема 😂
Тримаю руці квитанцію від Tolk.
Невже у інших регіонах печатку ставлять?

Мокра печатка?
Її сприймають на «заході»?

Это был Израиль, кажется :)

Невже у інших регіонах печатку ставлять?

У нас можно было пойти в Мегабанк (харьковский местный банк, они офигенно умели принимать коммуналку, один из лучших, на мой взгляд), распечатать себе квитанции и поставить туда печати. Но блин обанкротился перед войной :(

Банк то печатка на квитанції про оплату.
Я ж про квитанції від постачальника.
Непорозуміння вийшло :-)

Банк то печатка на квитанції про оплату.

её и требовали, т.к. просто квитанция от поставщика — бумажка, ни о чем не говорит.
а мокрая печать на бумажке, на которой твоё имя и адрес — ну типа «пруф»

для сильно маразматических организаций, требующих мокрую печать, приходилось просить в абанке и привате вытягивать квитанции и шлепать печати, такие пережитки еще у нас есть в сильно дубовых государственных организациях

для сильно маразматических организаций, требующих мокрую печать, приходилось просить в абанке и привате вытягивать квитанции и шлепать печати, такие пережитки еще у нас есть в сильно дубовых государственных организациях

Ну, при выдаче сертификата для подписи кода я не сказал бы что это «пережиток прошлого», просто еще один типа уровень проверки. не спичками же торгуют.

куда еще хуже, когда живешь на съемных, и все счета приходят на фио хозяина, а своего имущества просто нет

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Да, моего b2 вполне хватает смотреть большинство фильмов/сериалов
в котором я не смогу разобрать половину слов

B2 — «па русскаму»?

Закон imho не стосується пересічних громадян. Англійською повинні володіти держслужбовці, так само як вони ж повинні володіти українською. Згадайте п. Азарова («Азірова»). Інша справа, що дуже багато чиновників не володіють державною мовою і їх за це не звільняють. Так само буде і з англійською, якщо журналісти і громадські активісти не підтримають закон..

До речі, незважаючи на брекзіт, англійська залишається загальноєвропейською (всесвітньою?) для чиновників, політиків, медійників, науковців, айтішників і т.п. Колись таку роль грала латина серед освічених людей.

Інша справа, що дуже багато чиновників не володіють державною мовою

То про які саме міста мова?
Ті де «все життя» російською розмовляли?

р-мовних міст на ПіС (південному сході України; згадайте проект ПіСУАР 2004 року) більшість :(

До речі, р-мова не є власністю московії. Це імперський койне, який винайшли ще у Візантії, коли знадобилось «слов’янізувати» тюркський народ булгар, якого чингізіди витіснили з ріки Ітіль (Волга) за Дунай, і тепер це начебто слов’яни-болгари. Цей штучний (artificial) «язик» в Києві став відомий як церковно-слов’янський, схожий на місцеву мову, тому і прижився. Хоча цей «язик» ніхто не використовував у повсякденному спілкуванні, він поширився через церковну експансію на доволі широкий ареал. На ньому навіть у свій час Васілій Тредіаковський щось там публікував, потім Ломоносов з Дєржавіним висміяли «язик» Тредіаковського, начебто покращили його, щоб використовувати замість латини, німецької та французької. В ХІХ столітті інтелектуали (мулат Пушкін, шотландець Лєрмонтов, датчанин Владімір Даль тощо) відшліфували літературну р-мову, якою ніхто не розмовляв, але багато хто писав. Більшовики остаточно реформували цей койне і наполегливо нав’язували його всім, до кого дотягнулися. Потім з’явились радіо, ТБ, веб.

Наша солов’їна не може конкурувати з р-мовою за поширенням. Все буде Україна, але ця Україна повинна стати англомовною, а солов’їну було б непогано, наслідуючи сербів, перевести ще й на латину. Для айті було б корисно, як і для наших емігрантів, які стихійно вже пишуть волапюком, бо клавіатура без кирилиці.

Про російськомовні знаю, але держслужбовці все ж на роботі повинні Українську використовувати.
То ж хіба що клієнти вимагають російську...
100% що так і є :(

коли знадобилось «слов’янізувати» тюркський народ булгар

Булгарів порівняно з місцевими словʼянами було менше відсотка. Словʼяни, так, десь наполовину це були словʼянизовані десь за 200 років до того фракійці, але це вже інша справа.

Це імперський койне

Койне — так. Але — торгових шляхів Московського князівства, що склалось десь к кінцю 16го століття.

Те, що верхи розмовляли і писали на напів-церковній мові, суттєво вплинуло на мову, але не змінило головних характеристик.

В ХІХ столітті інтелектуали (мулат Пушкін, шотландець Лєрмонтов, датчанин Владімір Даль тощо) відшліфували літературну р-мову, якою ніхто не розмовляв, але багато хто писав.

Івана Баркова почитайте. Це ще середина 18го століття. Або наприклад «Сказание о Фроле Скобееве». Це біля 1680. Мова майже сучасна.

а солов’їну було б непогано, наслідуючи сербів, перевести ще й на латину

Погано, бо нема для чого. Порівняно з проблемами євреїв чи китайців у нас все ідеально.

Погано, бо нема для чого. Порівняно з проблемами євреїв чи китайців у нас все ідеально.

а шо у евреев за проблемы я не чув ))

у китайцев собственно всё уже украдено до нас (к) (тм) по научному называется Піньї́нь

en.wikipedia.org/wiki/Pinyin

ЗЫ: я специально заглянул на страницу с отечественным названием чтобы сделать вам понятное ))

а шо у евреев за проблемы я не чув ))

Направление письма и эффекты от него. Это страшнее любого различия в азбуке.

у китайцев собственно всё уже украдено до нас (к) (тм) по научному называется Піньї́нь

Я имел в виду иероглифы и проблемы с ними. Страсти CJK-мира известны всем и это особая специфика с граблями, опять же, по сравнению с которыми у нас всё хорошо.

ЗЫ: я специально заглянул на страницу с отечественным названием чтобы сделать вам понятное ))

Я нифига не понял, что такое «отечественное название» и чем оно мне помогло бы, но спасибо за сам факт участия.

щось не побачив в обговоренні легендарне:
«лет мі спік фром май харт»

Легендарне, але потрібно прийняти те, що речення в нього були побудовані правильно.
Лише акцент — дичина 😂

нагадало:
До двох кумів приходить іноземець та запитує: «Ду ю спік інгліш?». Куми з подивом дивляться один на одного. Чоловік знову: «Шпрех ін зе дойч?» Куми мовчать... «Парле ву франсе?» — не заспокоюється чоловік... А куми знову лише переглядаються.
Іноземець бачить, що йому тут нічим не допоможуть, і засмучений йде геть. «Ото бачиш, який освічений чоловік, скільки різних мов знає», — каже один кум. «І що, йому це якось допомогло?» — відповідає йому на те інший.

Насправді закон цей не потрібен, потрібна реформа вивчення мови у школі, як і самої школи. Бо у нас вчать для оцінки часто, а не для того, щоб вміти спілкуватись. Вчать ті, хто вміє лише навчати, а не спілкуватись.
І за ті 10-11 років у школі можна вивчити мінімум дві мови до рівня розмовної, а не ландон ізе кепітал...

Судячи з міського чату, за ті 10-11 років в школі, більшість не може вивчити навіть одну мову :)

У мене у школі вчительки англійської знала її максимум на рівень А2 (і то не факт). Враховуючи, що я трохи стародавня, то інтернету не було, як і грошей на курси та книжки. Тобто вчити мову у школі було єдиною можливість. Дімаю мені не єдиній так пощастило. Вивчати англійську почала вже у свідомову вічі. Зараз, звичайно, інша ситуація. Було би бажання.

У мене у школі вчительки англійської знала її максимум на рівень А2

Я вийшовши зі школи plate читав як плате.

В універі, як зацікавився, то і навчився.
Аще поп музика мотиватором була.
І, так, інтернету тоді теж ше майже не було у доступноств

І, так, інтернету тоді теж ше майже не було у доступноств

когда уже кончился ссср и пошли «курсы за 21 день» я на ... кажется на книжном не на радио )) рынке купил 2 кассеты с аудио какого-то курса в дополнение к чисто книгам кажется того же ж курса сейчас ночь полночь лень чисто напрягаться чтобы найти на ютубе там было что-то про чувака точно фотографа он значит встретил девушку на пароходе и там дальше как-то развивается чисто диалоги к.м.к.

Я вийшовши зі школи plate читав як плате.

я до сих пор прямо сейчас периодически говорю «одио» а периодически «аудио» (ну ок теперь обнаружил что последний вариант мне сказать уже труднее) а ещё я точно знаю американцев которые реально затрудняются прочитать vehicle но опять же ж я его знаю с институтского курса английского )) или вот скажем фишка написать слово «инженер» я только совсем не давно придумал как это сделать надо взять слово engine которое я точно знаю и знаю как писать и просто дописать к нему -er

и да для тех кто уверен что иностранный это именно как иностранный то с отечественным родным языком (оба два) ровно такие же ж «фишки» просто те кто так думают они на самом деле не шибко грамотные оригинально селяви ни чего личного

ЗЫ: кстати чистая не переводимая для тех кого «американский как иностранный» игра слов engine это буквально паровоз и соотв. engineer это буквально машинист паровоза ))

Аще поп музика мотиватором була.

имхо моими мотиваторами были книги и опять же ж кино книги потому что «переводная зарубежная научная фантастика» ну и отчасти классика вроде catcher in the rye ну и дальше кино

— where are you from
— nowhere
— no one’s from nowhere
— jakku
— all right that is pretty much nowhere

как раз тогда где-то конец 90-х к.м.к. вместе с кассетами начали появляться и книги кажется у меня ещё остался джек лондон с тех времён ))

а ну и да отдельным интересным фактором было наблюдать как толпа вокруг тогда ещё вокруг «подсела» на «прикольные переводы» вроде того же ж классического отечественного Альфа ну и ещё «тачки» из последнего что я застал и запомнил а потом оказалось что в оригиналах тоже не просто «нормально так» но даже по своему совсем другое та самая «не переводимая игра слов» после чего «переводы» в общем смысле не то чтобы «умирают» но скажем так «тускнеют»

вот скажем своего рода классика «аватар» там чувак называет себя «из клана jarhead» ... переведи ))

... а вот американская википедия пишет

«Jarhead» is a slang term used to refer to U.S. Marines.

и это уже другое кино

... и как я уже писал проблема «американского как не иностранного» на самом деле в том что советским соотечественникам вот это всё на самом деле глубоко не интересно ну просто потому что советские люди воспитаны в советско центричной модели мира где советский язык самый лучший и надо просто говорить по громче

Книжки то добре, але лише по ним я хзяк навчитись розмовляти та розуміти на слух.
Як на мене, саме це у пост-срср було найважче.

да это классическая диллема ака «ложная дилема» присущая исключительно советским как оригинально идее «иностранный как иностранный» ))

ЗЫ: ну смотри сам а как ты родной язык учил? у тебя в школе в книжках была аудио транскрипция как слова правильно читать?

Так рідну мову я ж вже знав (так чи інакше) на момент «пішов до школи та підручник побачив»
А іноземну — ні.
Отже просто читання самому для розуміння на слух, це важкувато.
Я про це.

The phrase “jarheads” is also a slang phrase used by sailors when referring to Marines. The term first appeared as early as World War II and referred to Marines’ appearance wearing their dress blue uniforms. The high collar on the uniform and the Marines’ head popping out of the top resembled a Mason Jar.

У мене у школі вчительки англійської знала її максимум на рівень А2 (і то не факт). Враховуючи, що я трохи стародавня, то інтернету не було, як і грошей на курси та книжки. Тобто вчити мову у школі було єдиною можливість. Дімаю мені не єдиній так пощастило.

певно там пропущено «не було едынойи можливости»

... я как раз не плохо помню советскую школу благо советы умудрились оставить прекрасные социалистического реализма культурные артефакты ))

youtu.be/XT9VBW87QXw

оглядываясь в зад я могу сказать что школа (советская) что-то дала таки по английскому по крайней мере уже институтский курс встретил меня а я его не полным болванчиком и полной не ожиданностью

даже более того я могу так очень уверенно припомнить что как раз учительница английского в школе была как раз очень норм другое дело что всем было сильно много плевать от слова совсем при чём сказать якобы «не було едыной можливости» так нельзя у меня всё ещё есть те советские учебники и учиться по ним вполне можно ну не oxford books конечно современные но если продраться через первичную постановку произношения звуков (любимая советская попо боль психиатрического комплекса «говорить с акцентом») то там дальше уже грамматика норм такая грамматика и тексты тоже в общем норм

плюс дальше мне повезло уже в институте мне попался реальный такой преподаватель (преподавательница как теперь правильно говорить) английского и сейчас уже оглядываясь в зад могу уже заметить что те классические «тыщи» были не зря

имхо наблюдая это всё классическое советское на протяжение последних 20+ уже формально не советских лет лично я вывел для себя что для советских реальная проблема не гроши на курсы та кныжкы но именно отсутствие цели «иностранного языка» именно потому что «оригинальная» классически исторически сложившаяся цель советского иностранного как иностранного это именно чисто галочка «владение иностранным как иностранным» другой цели у него нет именно как у чисто языка «не иностранного вообще» т.е. им советским совкам это вот это всё тупо не интересно

и да за кино )) я помню «возражение» в отечественных ... соцсетях? когда на районе в кино крутили сеансы на оригинальном американском что-то такое вроде lotr и ко. и при этом местным граждане были _крайне_ обеспокоены будут ли субтитры чтобы именно _были_ субтитры

имхо это всё фикция лично я это наблюдаю как чистую фикцию последних даже новейших 10+ лет и уже точно и дальше

то что конкретные пункты «закона» ещё и чисто технически враждебны это ещё и отдельный вопрос отдельно

кино крутили сеансы на оригинальном американском что-то такое вроде lotr и ко. и при этом местным граждане были _крайне_ обеспокоены будут ли субтитры чтобы именно _были_ субтитры

English subtitles, вірно?

English subtitles, вірно?

с чего это? во-первых это не законно ))

Так мені, якщо кіно мовою оригіналу (конкретно англійська), англійські субтитри допомагають.
Бо ті акценти та мурмотіння акторів... Ну часто не можу я роздуплити.
Я ж не нейтів.

А от субтитри рідною мовою, то не потрібно зовсім.
Звичайно, якщо мета дивитись та навчатись.

Лемберг, Тарнополь, Проскурів, Станіслав....

Самбатас.

За останні п*ять років переклав на українську біля тисячі англомовних наукових статей (хімія, фізика) та кілька сотень з інших мов. Постійно веду переписку на англійській мові з їхніми авторами.Причім я, ні в зуб ногою, в англійській. Хіба що, у рамках шкільної програми яку, капітально підзабув.
Живу за кордоном 9 рік. Країна не англомовна. Із моїх друзів та знайомих (може, сотень 3-4 набереться) англіську знають десятка два максимум.
Оголошень про найм на роботу, виключно із знанням англійської — море розливанне. Відіслав таким штук 5-6 своїх резюме де було чітко вказано: англійської не знаю! Три роботодавця згодились на співбесіду.
Висновок: до одного місця ці закони та ініціативи. Безумовна потреба у знанні аглійської мови стосується 3, максимум 5% населення.

По питанню статей, не дуже впевнений, що їх треба читати, якщо ви не дуже в англійській, особливо такі специфічні і чітки науки.

С приводу роботодавців, то виходить, що їм не дуже треба англійська, а більше для понту, а не тому, що вона не потрібна.

В ІТ де левова частка це аутсорсинг англійська все ж таки потрібна.

По питанню статей,

Я їх перекладаю для себе. Якщо орієнтуєшся у темі досліджень, то важливо вхопити суть. Літературний аспект, в цьому плані, не дуже важливий.

С приводу роботодавців

Я чотири роки працював у одному міжнародному науково-дослідницькому проекті. Учасники з 5 країн. Жодна, із них, неангломовна. Вся документація велась на національних мовах. Причім, це була одна із основних вимог для учасників. Коли ми, почали більше детально знайомитись із темою досліджень, доводилось багато читати англомовної літератури написаної, наприклад, китайцями. Від цього перекладу не тільки у мене мізки закіпали а, навіть, у тих, хто знав англійську. Тоді, я знаходив оригінал статті на китайскій мові і, на гугл транслейт. Виходило — просто чудово. Лише тоді я зрозумів настільки це правильний підхід.

В ІТ

Тут, заперечувати немає що. Все вірно. От тільки, біда в тому що 90% тих хто ратує, на цьому форумі, за поголовний англійський, саме ІТішники. Насправді ж, в Україні, кому потрібен англійський, заледве сягне 5% населення. І то, це максимум.

Насправді ж, в Україні, кому потрібен англійський, заледве сягне 5% населення. І то, це максимум.

хто ж тоді голосує той закон?

«Какая разніца» і голосує. Їм то, яка різниця. Вони, ту англійську, не вчили і вчити не будуть. Ви уявляєте собі Колю Катлету, на заняттях, з підручником і т. д? Я, ні. А, таких як він, там переважна більшість.

Жодна, із них, неангломовна.

Га?
«Жодної англомовної» може? 😉

Тоді, я знаходив оригінал статті на китайскій мові і, на гугл транслейт.

Кажись гуглтранслейт краще на англійську перекладає, ніж на українську.
Хоча... Може вже і однаково

От тільки, біда в тому що 90% тих хто ратує, на цьому форумі, за поголовний англійський, саме ІТішники.

Я майже не ІТшник.
І в околі нема тих, хто английскою володіє...
І я за те, щоб вчили.
Чому б ні?
Правда законом це не зробити.

«Жодної англомовної» може?

Так, звісно.

гуглтранслейт краще на англійську перекладає, ніж на українську

Тут, не така проста ситуація. Після кількох сотень, перекладених гуглом статей на різних мовах, я замітив одну цікаву річ. Майже бездоганний переклад, з будь якої іноземної на україньску, виходить у двох випадках: якщо стаття була написана до, приблизно, 50-х років прошлого віку або, коли автору, сучасної статті, не менше 60 років що, знову ж таки, повертає нас до 50-х років. Мій особистий висновок: сучасним писакам не притаманні не тільки культура викладу та письма а й, елементарне знання граматики. На, жаль, сам до них відношусь.

І я за те, щоб вчили.

Примусово?! Спробуйте на мені. :)

Правда законом це не зробити.

Так, а я, про що? Що зававажає, тому хто хоче, вивчити будь яку мову? Може те, що я, її не хочу вчити?

На, жаль, сам до них відношусь.

Належу. <душнила моде офф>
Ну или может транслятор был обучен на старых книгах/грамматиках.
Не так много в свободном доступе (без лицензий) современной литературы на украинском языке, не на чем трениировать переводчик.

Примусово?! Спробуйте на мені. :)

Але ж Закон стосується держслужбовців.
Їх можна і примушувати, бо така робота.
Хоча Вангую, що то буде капець яка шара, та ще й за гроші тих, хто «навчатиметься»

Пересічного українця силою ніхто не заставлятиме.

Доречі, Ви в курсі, що для вступу у магістратуру англійська обов’язкова?
Без закону

Пересічного українця силою ніхто не заставлятиме.

так закон же ж не про пересічного а про гроші на донати за квитки для пересічного ))

Доречі, Ви в курсі, що для вступу у магістратуру англійська обов’язкова?

ага но по мєстному же ж екзамену без сертифікації ))

... доречі як що до встановлених кпі нового «закону» бо на моєму црушному протоколу це вже не перша «примусова американизація вітчизняного совєцього суспільства» ))

тож за якими параметрами передбачено перевірку що «закон» справді досяг поставлених цілей і доречі а які саме «цілі» узагалі «поставлено»?

а про гроші на донати за квитки для пересічного ))

Про квитки у кіно?
Так якщо закон приймуть — то як раз буде поправка, і законотворці собі в карму запишуть «ми вибороли дубляж Українською. Бачите які ми молодці» :)

ага но по мєстному же ж екзамену без сертифікації ))

Можна це перефразувати: «Просто щоб був пунктик типу володіє інглішем, а насправді ніфіга студент не шарить у тому, і це ок, бо ми ж так не матимемо кого «$вчити$»? :)

тож за якими параметрами передбачено перевірку що «закон» справді досяг поставлених цілей

Та нормально.
Буде звіт, де напишуть :"Завдяки плідній співпраці з ВУЗ такий-то і такий-то 86% працівників опанували англійську на рівні достатньому для виконання службових обов’язків" :)

Можна це перефразувати: «Просто щоб був пунктик типу володіє інглішем,

Ну, у меня вот преподавание на ангельском и, кажется, диплом тоже на ангельском. Так что да — «просто чтобы был пунктик». правда экзамена у по ангельскому у меня вроде не было.

Якщо викладають ВСЕ англійською, то і пунктіка не потрібно, бо ясно, що володіє.
А вимагати поостотшоб було, нафіга це?
Геть совок 😂

Якщо викладають ВСЕ англійською, то і пунктіка не потрібно, бо ясно, що володіє.

Ага. «разу учился на прикладной математике то и экзамена/оценки не надо, и так ясно, что умеет в математику» ©
или «если ходил в автошколу...» ©

Ну так ваше «викладали англійською» ж не означає «вчився на англійській філології» 😁

В мене на технічному факультеті екзаменів з української не було, а викладали все нею 😁

В мене на технічному факультеті екзаменів з української не було, а викладали все нею

Ну дык если вы в Украине не знаете украинского языка — то вы, батенька, дебил, чо тут проверять то?
А вот не знать английского — это нормально, и его знание нужно проверять.

А вот не знать английского — это нормально

Там де Олексій сказав

Ну, у меня вот преподавание на ангельском и, кажется, диплом тоже на ангельском.

нормально?

А яка ж різниця між «... де викладання українською — не знаю = дебіл» і «.... де викладання англійською — не знаю ... Нормально» ?

P. S. Про «дебіл» згоден.
Сам таке кажу тим, хто «а какая разница, мне так удобно» :)

американці вимагають ielts для вступу але воно сертифіковане і доречі як подумати сертифіковане саме під вступ в універ бо сертифікат протухає за рік

Ну я ж про не американців.
Я про наших.

Доречі, а як то в них?
Ielts здав
Вступив до ВУЗу
Через рік сертифікат протух...
Ще раз складаєш ielts?

Я про наших.

американцям ielts не потрібен )) ielts дослівно International English Language Testing System гм ну ок прямо в словах не вказано шо то тіко для алієнів але то тіко для алієнів

Доречі, а як то в них?
Ielts здав
Вступив до ВУЗу
Через рік сертифікат протух...
Ще раз складаєш ielts?

якщо для алієнів то це вступний «тест екзамен» ну типу ти вступні іспити здав і вступив і учися і всьо через рік вступні знову здавати не треба

чистий вхідний фільтр що ти вапчє якось шпреїаєш по нашому щоб тобі понятно було вчиться

ну і знову же ж таки академічна робота передбачає постійне використання мови а академічний рівень володіння мови і забути складно

з іншого боку протухання сертифікату за рік виглядає досить логічно

а ну да от чого там раптом пропало для алієнів )) бо то я TOEFL мав на увазі який відповідно дослівно Test of English as a Foreign Language

американцям ielts не потрібен ))

Так мої слова були

Я про наших.
Відіслав таким штук 5-6 своїх резюме де було чітко вказано: англійської не знаю! Три роботодавця згодились на співбесіду.

Коли мені рекрутери надсилають опис вакансії і там відсутня згадка про потребу знання англійської мови, то одразу зрозуміло що бюджет нижче середнього, що потім підтверджується коли/якщо доходить до розмови про ставку.

О, диво! Всі три роботодавці, після кількох уточнюючих питан про «крайню необхідність» знання англійської, почали самі сумніватись у цьому. Один із них, точно не пожалкував!
До чого я веду. У деяких претендентів на посаду такі амбіції що ніяких бюджетів не вистачить ні нижче середнього ні вищого рівня. Доведено практикою. :)

Претенденти з вільним володінням англійською, як у мене, обирають вакансії що передбачають роботу в англомовному колективі. Відповідно там без англійської високого рівня ніяк. Також це автоматично знижує токсичність в колективі — в міжнародних колективах культура спілкування на голову вища ніж в умовних «наших». Ну й згаданий бюджет вищий.

Сперечатись, про англомовний колектив, коли йде мова про програмістів, не буду. Ніколи не стикався з ними. Стосовно, міжнародних колективів. Про що Ви говорите? Якщо, у якомусь колективі висока ступінь «токсичності» взаємин від незнання кимось мови а, культура спілкування теж, виключно залежить від цього то, з цим колективом, щось не так на глибшому рівні. Повторю Вам те що вже писав вище: "

Я чотири роки працював у одному міжнародному науково-дослідницькому проекті. Учасники з 5 країн. Жодна, із них, неангломовна. Вся документація велась на національних мовах. Причім, це була одна із основних вимог для учасників. Коли ми, почали більше детально знайомитись із темою досліджень, доводилось багато читати англомовної літератури написаної, наприклад, китайцями. Від цього читання не тільки у мене мізки закіпали а, навіть, у тих, хто знав англійську. Тоді, я знаходив оригінал статті на китайскій мові і, на гугл транслейт. Виходило — просто чудово. Лише тоді я зрозумів настільки це був правильний підхід.

До цього додам. Це, не перша моя співпраця, в такого роду колективах. Англійською писали, лише юридично значимі документи але, цим займались окремі юридичні (бухгалтерські) фірми. Суперечки, інколи образливі фрази, непорозуміння і т.п., між членами колективу, теж були але, знову ж таки, це було на професійному грунті і, аж ніяк, не стосувалось знання мови.

у якомусь колективі висока ступінь «токсичності» взаємин від незнання кимось мови

Ні, це не від незнання кимось мови. Не можу пояснити, це десь на генетичному рівні — в «наших» колективах людина людині вовк. Ідеальний варіант для мене (це суб’єктивно) — коли всі чистокровні іноземці (не емігранти, а ті що народилися і виросли в закордонні) і лише я один «наш».

тобто ти вовк, а вони вівці, нормас

В тому й справа, що в повністю іноземних тімах нема ситуацій коли треба відгавкуватися. Хто був, той в курсі.

там повільно варять як жабу в казані

метафора незрозуміла, потрібне пояснення на конкретному прикладі

повільно варять як жабу в казані

(я ніколи не почував себе в повністю іноземній тімі наче мене повільно варять)

а ти подивися на «допомогу партнерами», тоді розкриється метафора

подивися на «допомогу партнерами»

куди дивитися? в холодильнику і під килимком коло вхідних дверей нема.

вангую — галерні «перевіряльники рівню англійського» поднімуть трішки лаве та чсв, ганяючі вже не безпорадних джунів по часам та кондішенам (в реальному житті майже ніколи не зустрічающихся), а держслужбовців без катлєти на кишені. при цьому в середньому англійською як майже ніхто не мувів, так і не будуть — проте зросте кількість немувлячих знавців формату «те що ти кажеш/пишеш абсолютно неграмотно і так неможно».
Але можливо мережа поповниться мємєсами за лецміспік вже вітчізняного виробника.

в середньому англійською як майже ніхто не мувів, так і не будуть

Тому що щоб мувіти по ангельску тре мати +/- англомовне середовище, хоча б на роботі.

на філіпінах майже усі але хоч якось розмовляють
хоча носіїв там 3.5 штуки морпєхів було

Филиппины были 50 лет оккупированы штатами

як окуповані, в кожному філіпінському домі жило по 3 морпєха?

Навіть така відносно невелика кількість морпіхів це по міркам Філіппін величезна купа грошей яка офіційно та неофіційно витрачалася військовими. Хочеш з цих грошей щось мати — прошу пана по ангельску.
А ще вони дуже морська нація. Філіппінські моряки наймаються давно і скрізь по світу. При тому їх цінують набагато вище їхніх азійських сусідив на кшталт китайців або індусів, якщо вірити морякам з якими довелося спілкуватися.

А ще вони дуже морська нація.

Если правильно помню, то в штатах существует такой «стереотип» (наряду с садовником-мексиканцем) — «филиппинская медсестра». Если я правильно понимаю, то там обучается и «экспортируется» много младшего медперсонала. И это не санитарки, которым было бы достаточно пиджин-инглиш, это пусть младший, но высококвалифицированный персонал, для которого жизненно важно свободное владение английским.

Імхо статут носить декларативний характер, законопроект має продемонструвати світу європейський напрямок розвитку країни, може под це з’являться якісь засоби розпилу бабла (організація безкоштовних сеансів в кіно, курси, випуск підручників і т і).
Але наврядчи це якось суттєво змінить життя пересічної людини.
Хто споживав російськомовний контент, продовжить його споживати (супутник, інтернет ).

європейський напрямок розвитку

британьско американський

Якщо, що то — UK вийшли з ЄС :) Насправді це акт популізму, черговий нажаль. Релегування лише державними актами не діє, навідміну від науки та культури. Так цивілізації розповсюджували свої мови: деревні Египет, Месопотамія, Греція, Рим з Латиною, Китай тощо. Англійська мова дуже давно почала свою експансію на сучасну людську цивілізацію без того щоб хтось там десь щось написав в Раді. Усе що треба написали англійські та американські вчені які роблять суттєву кількість фундаментальних дослідів сучасності, англомовний кінематограф, музика та шоу-бізнес тощо. Так і виходить, що не знаєш Англійську мову — то проблеми у тебе, бо не маєш доступу до передових знань з досягнень науки та культури, відповідно суттєво меньше заробляєш тощо. А те що 49% українців не розмовляє англійською, це лише показник того в якій дупі світу с точки зору науки і освіти ми знаходимось. Коли я потрапив до Угорщіни в 13 му році, мені був миттєво великий облом, що англійської вистачить коли ви за кордоном, якщо сидіти лише в готелі то напевно так. Та коли підете в супермаркет чи кафе, от вам і облом. Аж до того, що прийдеться лише в Макдональдсі їсти бо там англійською розмовляють. BTW В США нема державної мови, у кожного штату є власні закони. Деякі штати як то: Гаваї чи Каліфорнія, офіційно білінгво.

Нуу брексіт велике ще питання, кемерон і уряд же були проти, популізму там якраз мало хіба від популоса. ЮК завжди була в ЄС особняком. Як на мене суб’єктивно то брекзіт правильний крок для ЮК, вони ж тепер тісніше труться з США, Австралією, Канадою і показують всі разом хєр макрону й шольцу

У ЄС справи нішатконівалко особо. Ще будуть хвалити брекзіт, казатимуть хаугрейтізбрекзіт. /remindme in 5 years

Я от теж не розумію нащо нам в ЄС, щоб домовлятись про якусь срань із орбаном? Нам тре економіка, армія, озброєння, вільний ринок та демократичні інститути, а не формальні речі. Якщо це можна без ЄС, то йойнайбуде

Як на мене нам краще бути якраз як ЮК і тісніше тертись із англосаксами, а не з європейцями. Але в горизонті 10 років рух в ЄС всеодно однозначно правильний напрям

Коли я потрапив до Угорщіни

Там на інгліш одразу pocker face 😂
Стикався неодноразово.
І багато де у ЕС.
Але володіти мовою точно не завадить.

Дивно, в супермаркеті не розуміли, а на базарі розуміли.
Фіг їх знає

На базарі часто на себе працюють чи мають відсоток од виторгу. Їм продати товар треба, а не вимахуватись.

як завжди, кожен прочитав що захотів )
доу як середа по вивчанню cognitive biases

так у них зарплата 4к $ — можуть і подоружувати

так це ж популізм і все, поговорили — всі покивали, всі раді, що знову всіх на*бали

Ну це інша справа, в тому і певний популізм. Хоча як ви послухаєте вчорашню промову президента, він усеж окреслив стратегію. Зараз робить ставку на методи Франкліна Рузвельта, замість держ замовлень на будівництво доріг тепер поставив завдання у створенні боєприпасів і зброї власного виробництва, при чому навіть щось штучне але вдалось зробити (хоча під час другої світової, СРСР цілі підприємства вдалось зробити в чистому полі). Насправді напрям вірний , лише би воно виконувалось.

Біля мене закрилися школи і не набираються групи онлайн. Грошей немає в людей.

Доречі в моєї знайомої протилежна ситуація, учнів достатньо, а з викладачами біда — мало знайти толкового, так ще й мобілізують їх прямо з офіційної роботи незалежно від статі:)

Вчителів не мобілізують.
Чи то не про школу мова?

Там було про приватні школи/курси інглішу

Хм
І фізрука?

Ось же вам резервація
Числишся учителем інформатики і працюєш

Хм
І фізрука?

Про фізрука не знаю, але вчителів школи де я вчився не призивають.
Точніше бронь в них.
Те саме і про викладачів з університету.
Виняток — дефіцитна ВОС

Багато можуть дозволити собі ті курси англійської?

Кожен в кого є смартфон 😎
Звичайно це не ті курси де «я пішов і мене навчили», але так навіть краще.

Багато можуть дозволити собі ті курси англійської?

Те, кому это надо «по профессии» — могут все, проблема только во времени и желании учится
Те, у кого есть время и желание учится — всегда найдут способ
У меня тётя, не самых уже юных лет, изучает корейский язык. Уже достигла уровня, когда худо-бедно, но понимает письменный текст и, что значительно более интересно корейцы понимают то, что она пишет :)

Неожиданный выбор языка. Случайно не на почве любви к корейской кинопродукции возник? :)

Неожиданный выбор языка. Случайно не на почве любви к корейской кинопродукции возник? :)

BTS.
Ну и дорамы, разумеется :)
зы с бтс она даже переписывается. Ну, с ПР отделом, скорее всего в реальности, но тем не менее.
А почему «изучать язык » - в т.ч. для тренировки ума. Всё таки возраст уже, нужно держать ум в тонусе.

Что у корейцев в свое время приятно поразило — реально куча сериалов, краем сюжета цепляющая местные исторические события / конкретных исторических лиц. Сюжет по уши обвешивают романтической линией, любовными треугольниками, приключаловом, интригами (и отношением к реальным лицам примерно как в «3 мушкетерах»).
В плане поддержания интереса к истории страны имхо хорошо работает.

Де брати гроші на це все?

там навіть безкоштовні квитки в кіно прописані )

Ето не до мене, ето до авторів
Мене це безкоштовне теж напрягає, але з інших причин. Є наскільки я пам’ятаю вже податкові знижки для таких речей, тре перевірити. Загалом краще якби це було в стилі податкової знижки чи адресного відшкодування.

Там і надбавка чинушам за знання B2 ще за «безкоштовно» :)

МВФ такі методи як вільні економічні зони і податкові знижки, просто заборонив за своєю програмою. В чому і проявляється популізм — роздавати гроші, яких в держави нема, або робити нічого не позначаючи заяви. Сказали якісь аудитори, що ви погано заробляєте позаяк не знаєте англійської мови. Хоча у мене скоріше питання до самих аудиторів, 95 кварталу наприклад треба англійська мова в їх номерах ? Більше за те, вони російською виступали і знімали фільми, про любов, Свати тощо. Чи вони погано заробляли з того ? Але бабок на покращення вивчення англійської мови елементарно нема, взяти ніде, та як і знайдуться то швидше підуть на фронт. Що можна зробити — заяву, що тепер в нас «рік англійської мови», показати аудиторам та отримати кредит від МВФ банку Реконструкції та Розвитку тощо. Насправді це пусті заяви, просто нам треба величезні гроші прямо зараз і просто на проїдання та на боротьбу, елементарно щоби не здохнути. Це режим виживання, а не навіть якогось потенційного розвитку.

просто нам треба величезні гроші прямо зараз і просто на проїдання

Нам треба не просто великі гроші, а цивілізовані великі гроші. Якщо це значить лизати дупу байдену й натирати шузи макрону і нам дадуть винищувачі — хай зеленський бере й цілує й натирає. Я сам поцілую і потру, тільки для цього в нас є президент. Тільки не тре рівняти США й Росію.

Бо якраз Росія вимагає цілувати дупу й натирати шузи

США і ЄС вимагають реформи й боротьбу з корупцією, а не цьом у дупу й ку.

Як на мене то вибір де краще очевидний.

Дійсно, коли США і ЄС кажуть про боротьбу з корупцією, то мають на увазі «гроші давайте не тільки своїм людям, але і нашим також. У нас багато надрукованих грошей, не знаємо куди дівати».

Між рядками нас не вчили читати.

А насправді вони вимагають усе те саме, просто путлер прямим текстом — а вони «політ коректно». Та є інша справа, там теж є народ і от якраз народ нас підтримує. Навіть Дональда Трампа який казав, щось по типу : «Нехай проміж собою воюють, то не наша справа», вже самі республіканці не приймають. Є якісь базові принципи, які мають суттєве значення для усіх. Якщо якийсь президент, чи ще хтось на посаді занадто заграється, вилетить з тієї посади. От Трамп тепер ходить по судах, коли перетнув усі можливі межи захопивши бойовиками із флагом конфедерації Капітолій. Усі чудово розуміють — що буде за прецедент, коли демократія буде знищена тоталітаризмом хоч один раз. Де буде те саме наступного разу ? А може прямо у Вашингтоні Цезар об’явиться ?

То дуже забавна історія про те, як в Трампа захват капітолію це тоталітаризм, а помаранчева революція це демократія.
Суть одна й та ж.
Різні забарвлення в новинах.

Не без цього. Щоправда захват Капітолію, жодним чином не допоміг. Бо як завжди — за ким легіон, за тим і влада. Просто прибули військові, і на цьому усі захвати було припинено. Трамп із прихильниками не сів на електричний стілець, напевно лише щоб прецедент політичної розправи не створювати. Під час помаранчевої революції, вирішили підти в суд та проголосувати в третій раз, бо якось було забагато порушень, що жодним чином не заперечує конституції і демократії.

Агресивне розширення ядерної РФ — самий що ні на єсть «our business» для США і ЄС

якби ми дружили з москалями — нікого б ми не хвилювали, їм начхать би було, мирно всі б співіснували

Але раші не хо, рашу зачепило що побомбили мілошевіча, раша веде війни проти незалежних сусідів, які не хо брацкої любві. А ми не хо в рашу бо раша нам робить бобо і взагалі ми не раша, якого лєшего вони до нас лізуть?

В ширшому контексті раша кладе болт на договори по озброєнням.

Просто до якогось моменту їм здавалося що справді Раша хороша і хоче дружити, просто її образили

Бомбити лікарні й підривати гес — це вже не про «хороша і хоче дружити». Її не образили. Раша просто мавпа з ядерною зброєю

Тому з нею й будуть тепер вести себе всі як з мавпою, а не з демократичною обіженкою

А насправді вони вимагають усе те саме

Та яке те само? Сорі що саме те само? Якийсь круг навколо

Не те саме блеать.

Росія вимагає створення НАБУ і дає на це грошей? Звідки взагалі ця маячня в голові

Американцям і європейцям насрать на нас, якщо нам на нас насрать

Якщо нам на нас НЕ насрать, то як кредит МВФ на реформи порівнювати з кредитом для януковіча? Яке те саме?

Ну проти хорошої раші систему ПРО не будують. Як барати адміністрацію Клінтона чи Ніксона, чи обох Бушів, чи навіть Рейгана так вони справді були повні лайна. Трамп взагалі довів градус протистояння в cередені аж до BLM. Демократія дуже далека від ідеалу, ао нічого кращого людство ще не винайшло.

Це гроші платників податків.

А друкують ці гроші теж платники податків?

Друкують, це коли в тебе забирають ще і те, що лежить в кишені. Умовно лежало 10 гривень, за купівельною спроможністю — надрукували, і за купівельною спроможністю то вже не 10 — а лише 5.

Ліл, за такою логікою і згниле яблуко хтось «забирає» — а може, просто треба не тягати його за собою в кишені і хутчіш зʼїсти?

А головне — в кого що забирає «заєць» у кінотеатрі? ;) Касові збори — це завжди лотерея, навіть якщо виключити повністю піратство — нема вільноринкового способу змусити людей іти до кінотеатру і окуповувати знімальний процес. Аналогічно з будь-якою непрямою монетизацією: це і копірастія, і реклама, і ще багато чого. Навіть із цілком фізичними товарами у магазині це працює: ну от закуповуєте ящик умовного йогурту, а ніхто його купувати не хоче: йогурт ся псує і йде до смітника, магазинові збитки.

(а потім хитруни витягають зіпсований йогурт зі смітника і надурняк жеруть)

Яка зарплата у вчителів англійської?

так в 2019 казали, що зарплата буде $4000

Яка зарплата у вчителів англійської?

Вопрос даже в другом: кто пойдёт в школу на такую зарплату, если у него хороший английский?

А куди піде? Вчитель вміє вчити, що він ще ьуде робити?

К примеру в АйТи. Англоязычный суппорт, например, или в менеджеры

Ти ж і сам знаєш, що не можуть всі в ІТ.
Та і не потрібно це, бо не ІТ двигун економіки....

Какое мне дело до всех? Кто хочет тот может

Ти ж і сам знаєш, що не можуть всі в ІТ.

в высокооплачиваемый — нет
в просто «заработать на жизнь» — могут

Та і не потрібно це, бо не ІТ двигун економіки....

Нам не нужно «двигать экономику», нам нужно «заработать на жизнь»

Просто заработать и без ИТ можно.

Просто заработать и без ИТ можно.

Можно, но удалённо — сложно.
Хотя если шпрехаешь на инглише — можно работать ремоут секретарём, например. Индусы так делают и нормально себя чуйствуют

Индусы шпрехают свободно, но специфический акцент.
Заказчику это ок?

Индусы шпрехают свободно, но специфический акцент.
Заказчику это ок?

Ок, иначе бы заказчики ими не пользовались

щы «И вообще, индусов в мире в 4 раза больше чем американцев, так что как мы это произносим — это норма!» © Радж, TBBT
www.youtube.com/watch?v=mtOssL8kq94

И вообще, индусов в мире в 4 раза больше чем американцев, так что как мы это произносим — это норма!" © Радж, TBBT

😂
Каюсь я в оригіналі не бачив.
Як від mustache вимовляє?
Тіпа «Маст эйк»? 🤣 (мене як це слово бачу, все пробиває отак вимовляти)

Каюсь я в оригіналі не бачив.
Як від mustache вимовляє?
Тіпа «Маст эйк»? 🤣 (мене як це слово бачу, все пробиває отак вимовляти)

Мусташ

www.youtube.com/watch?v=PvUcNMZJx5k

Тьфу.
Мусташ vs маасташ (чи як то передати кириллицею)
Навіть не подумав би з того сміятись 😂

кстати да довольно странный эпизод имхо что-то чисто гиковское лично я тоже не понял от слова совсем т.е. понятно где там «не переводимая игра слов» но «соли» нет ))

ЗЫ: конечно таких «игры слов» на самом деле довольно много когда уже полностью переходишь на чистые оригиналы особенно в культурных отсылках вроде пиннокио и страны оз но здесь к.м.к. есть нюанс по сабж «закону» проблема здесь в том что все эти «культурные нюансы оригинальной игры слов в аллюзии» это как раз книжная основа а вот за книжки в «законе» как раз ни чего не сказано )) ну селяви ни чего личного просто Родина

не понял от слова совсем т.е. понятно где там «не переводимая игра слов»

Я так розумію, ви у США?
Отже якщо ви не по розуміли, то я взагалі мовчу 😂
Вааще не смішно, і хз чого вони іржуть.

Вище казав, я реально довгий час думав що раз там... ache, то буде біль 😂😂😂

ну ещё раз по тексту ))

имхо что-то чисто гиковское лично я (тоже) не понял от слова совсем т.е. понятно где там «не переводимая игра слов» но «соли» нет

т.е. кто-то не правильно произносит слова

youtu.be/2iM9Gav-G4c

и все такие бугога и сильно заржали и начали показывать пальцем так вот для меня здесь имхо должен быть какой-то их личный подтекст которого я не знаю и я лишь предполагаю что у них вероятно есть какой-то их личный подтекст

имхо что-то чисто гиковское

т.е. это именно личный подтекст не путать с обще культурным подтекстом в целом я иногда бывал уже в ситуациях где есть какие-то личные шутки которые лично мне иногда потом отдельно объясняли но не всегда что в свою очередь по моим наблюдениям и выводам зависит от культурного уровня респондентов (сложно сказать словами если это место не понятно спрашивайте отдельно я попытаюсь расширить это место объяснение) и люди выше уровнем просто знают различие от личный подтекст и обще культурный подтекст и знают что общий культурный уровень вовсе предполагают знание личного подтекста а лишь предполагает способность предполагать наличие такого

соотв. в общем культурном контекст лично мне это ровно ни чего не говорит но из моего общего уровня я могу предполагать что лично у них есть какой-то личный подтекст вполне возможно объясняемый где-то в других сериях как вроде того объяснения за не работающий лифт

Приклад з Vercayes набагато кращий ніж з усікамі.
Не смішний, але я так само завис.
Але завис тому, що не роздуплив її «Iboughtitatversays», одним словом сказане.

Оцей теж ок
youtu.be/A-ScJhlW0N4

т.е. кто-то не правильно произносит слова

youtu.be/2iM9Gav-G4c

и все такие бугога и сильно заржали и начали показывать пальцем так вот для меня здесь имхо должен быть какой-то их личный подтекст которого я не знаю и я лишь предполагаю что у них вероятно есть какой-то их личный подтекст

он сказал «усЫкЫ»!
вместо «усИкИ»
звучит смешно, варум бы не поржать/подколоть?

кстати да довольно странный эпизод имхо что-то чисто гиковское лично я тоже не понял от слова совсем т.е. понятно где там «не переводимая игра слов» но «соли» нет ))

Там нету игры слов, там просто акцент типа «насяльника!»
Нейтивам смешно, типа как нам смешна азиривка.

Там де можна справді вивчити мову, напевно не погана зарплатня, хоча і не так дорого беруть якщо в групі займатись, десь $50 на місяць з людини. Зараз вчити мову суттєво простіше, через наявність доступу в інтернет.

це мабуть для того, щоб майбутній роботодавець не мав мовного барєру з роботягами

Ну про що ти, закон же не про це, хоч почитай

Ну може бути і клієнт. Але загалом саме так, це нажаль прямим текстом. Тут звісно треба включати генерала Де’Голя. Заможних рабів не існує. Звісно союзники дбають і дбатимуть про власні інтереси, то і ми не маємо пасти задніх. Нажаль економічна розгубленість українського уряду, це чомусь блін стало нормою. Постійно якісь наївні наративи, що ніби до нас прилетять інвестори на блакитному гелікоптері, і як спасуть, як спасуть, вклавши мільярди долларів. Так от цього не станеться, просто ніколи і взагалі. На ризикові ринки приходять лише з ціллю швидко обернутись. Тому треба думати за власні можливості, що ми можемо робити на власні потреби на сам перед. Ті самі снаряди і вибухівку елементарно і не обирати виробників такими ставками оподаткування, перевірок, сертифікацій сертифікатів тощо щоб виробник ще й винний був після усього. Нажаль це не про це скликання ВР та уряду, їх максимум вичерпано і на тому дякуємо не погано обернулись.

немає ніякої розгубленості уряду і наївних наративів — всі все прекрасно знають, що роблять, а роблять саме те, що і всі 30 років незалежності — пи*дят бабло)

Нато, більше туристів, більше розумніших чинуш, менше руснявих чинуш. Всюди профіт

Капець, чому в 21ст треба ще треба переконувати що знати англійську в освіті, держорганах, армії корисно

а ще, можливо, Україні дадуть перейти на євро але заборонять випускати своє, в вікі описана така колоніальна система

А це велике питання. Є така величезна стаття витрат в держ бюджеті, що загалом називається «підтримка економіки», 153 мільярди гривень торік. Мені стало цікаво, а що там власне підтримується? Так от це стаття витрат на величезний чиновничий апарат. Скажімо 300 мільйонів на антимонопольний комітет, де 500 людей як на мене чомусь швидше роблять монополію, та різні інші перевіряючі органи old.cost.ua/budget

Ви що, Робін Гуд то терорист, не можна вірити в терористів.

До речі остання версія фільму мені сподобалась, як там крали та не давали зупинити війну щоб далі красти. Церква приймала не останню участь в тому, щоб красти.

Хіба можуть попи бути жадібні? Виявляється так, в тому фільмі.

Гарант Конституції знов забув що він гарант і подав законопроєкт з неконституційними нормами. Ніколи такого не було і от знов...

Наприклад: пункт 9.4. Іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, демонструються у кіновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитруванням держаною мовою.

Ну це тупо, укр дубляж дуже якісний

а де в конституції написано що кінотеатри мають показувати кіно тільки українською? :)

Ст. 10 «..Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України..»

ну ви спалилися. Орігінал:

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Так я сам тут наводив цю цитату теж, наша Конституція — набір правових колізій.

в Конституції усе чітко та без коллізій. Але ось в законах, написаними депутатами, колізій дофіга. Треба був би рефакторинг

Власне етнічних росіян в Україні цілих 20%. Не така вже і національна меншина. Звісно путлер це використовував як аргумент для свого фашизму та аншлюзу, з ціллю знищення української державності. Та не пішов би путлер в дупу зі своїм баченням з будь яких питань. Його фашисти ґвалтували дівчат та розстрілювали машини з мирними людьми в етнічно російському селі — Мала Рогань, так що фашистам насправді пофігу кого грабувати, вбивати та ґвалтувати. Це ублюдска ідеологія.

Як не дивно, Путлер транслював тільки одне — відмовтеся від вступу в НАТО та Криму.
А все інше — нічого не змінилося, війна це коли розстрілюють, грабують та гвалтують, під час другої світової та сама поведінка була, чому дивуватися.

етнічно російському селі — Мала Рогань

Засноване
1657
Колишня назва
Пасеківка

От не пизди

Ти там був ? Коли би йшлось скажімо про Коробочкіне, нема питань україно мовна слобода. Рогань чи Малинівка, чи Чугуїв — «донська станиця». Та тій татарві відверто пофіг, на кого йти з етнічної точки зору. BTW на ту сторону, теж не мало українських сел в перемішку, якось століттями жили нормально — доки путлеру не скортіло йти на «бандерівців».

має значення чи я там був чи що ти відверто пиздиш про російське етнічне село?

Схулі це воно етнічно російське? Я послухав би

Може кієв і харьков тож російське етнічне тоді?

Як цікаво пан рахує етнічних росіян та етнічність

Пан хо легітимізувати надбання русифікації?

Ну власне по мові міряють і справді, хоча скоріше по говірці. Та така говірка десь до Вороніжу йде, так само Ростов. Генетично напевно і взагалі різниці ніякої нема, гало-група R1B. Пів Києва теж говорять говіркою. По фаміліям як мірять — так вона наприклад в тебе, білоруська. Генетична різниця із білорусами теж на рівні статистичної похибки, так само з поляками, чехами, сербами, словаками тощо. Закон про статус англійської мови, справді виглядає дещо стараннувато, но окрім можливо документів, що мають бути оформленні і англійською також, це я навпаки підтримую.

як співає один харків’янин

Прийдуть вороженьки — то б’ють супостата,
А нема супостата, то ідуть брат на брата.

У законі про захист державної мови. Власне дійсно подано якусь паразитну норму, звісно так не можна, як мінімум у студій дубляжу відбирають заробіток, чомусь.

а ще в конституції задеклароване вільне використання будь яких мов.
Захотіли — показали в оригіналі

Коли вона перестане бути мовою держави-агресора й мовою культурної війни та пропаганди — чому б і не можна

Років через сто наприклад

Чи це прописано в конституції, або це наші (ваші) хотілки?

Прикольно, навіть є висновок конституційного суду, що цей закон не протиречить Ст. 10 конституції «..В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України..»

Як це у них в голові вкладається цікаво?

Ще купа законів є подібних

Не протирічить бо

«...Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом»

я думаю не суперечить, тому що обмежується не використання «російською мовою», а продукту держави-аресора, що є різні речі

я наприклад можу спокійно слухати репчик Johny Boy бо це є продукт Латвії російською мовою, а Латвія не є державою-агресором.

По факту скажімо іранський продукт на фарсі формально теж попадає під визначення ? Перестануть поставляти зброю — ок нехай народ слухає собі.

Ну тобто і скажімо легіон з РДК там чи скажімо Фейгін з Піонтковскім теж нехай десь собі повиздихають ? Так само скажімо: Пугачова, Гребкнщіков та Макаревичь? Фашизм має бути припинено як ідеологія, в будь якій формі хочь рашизм хочь нацизм, хочь мілітаризм.

Що вам до фейгіна і піонтковського, рдк?

Ви в законі про англійську мову побачили фашизм, мілітаризм чи рашизм чи я шось не зрозумів?

Якісь дєбрі вже

Я чесно кажучи не розумію про що цей закон і навіщо він ? Між іншим то за наші з вами гроші, насправді робота Ради та випуск законів, це доволі дорога штука. Нашим закон творцям нема чим зайнятись, що вони цим займаються ? Напевно усі інші проблеми закінчились? А так просто допомагають путлеру, прямо кажучи, самі допомогають. Кращого вкиду ніж мовний, в Україні ще не проходило. Як треба даю наводки, тоді на наступні — змінити кирилицю на латиницю і усіх перехрестити в католіцизм.

Знов якісь максімалки

В НАТО є стандарт мови
Англійська — мова міжнародного бізнесу й туризму

Вам не зрозуміло нащо українські чиновники й поліцейські й солдати мають знати англійську? Шкода. Я от розумію, і не бачу в цьому небезпеки й «допомоги путлєру». Не бачу наступного кроку про латиницю і католицизм і не розумію яким раком тут фєйгін, піонтковський та рдк

Сільвуплє

НАТО — питань нема, звісно панове офіцери мають розмовляти іноземними мовами. Тільки для цього не треба ніяких законів, для цього треба виділити відповідні гроші, щоб в училищі були відповідні викладачі, навчальні матеріали і достанья кількість годин для вивчення мови, ще дуже бажано відрядження на навчання скажімо в UK. А приймати закони які неможливо виконати, це те саме, що віддавати накази які неможливо виконати. Цей же закон чистої води провокація, на мовну тему, чергова.

Нема нічого неможливого, для того хто щось робить

От не зроблять «неможливе» то й покритикуємо

не треба ніяких законів

Звісно нащо взагалі ці закони, тільки папір переводять дармоїди-дєпутуткі, на доу краще знають

Ви розбираєтесь в АйТі, державні інститути розбираються в державних процесах. Кожен займається своїми справами

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.
Сьогодні 49% дорослого населення не розмовляє англійською. Але ми маємо чітке бачення, як це виправити. Попереду кардинальні зміни!«, — написав у твіттері Михайло Федоров

Маю підозру що, з-за того що в твіттері існує сильне обмеження на кількість символів, з фрази «49% дорослого населення» викинули слово «опитаного».

Звичайно, що опитанного, але насправді англійська, щоб не на рівні «володію зі словником», ну так собі...
Невеликий відсоток може новини або кіно дивитись, та ще й думки висловлювати.
49% то ще й завишені дані імхо.

Ну, я так розумію що англійську, за межами школи, в нас ше вчили по відеоіграх, до масової появи «перекладів від проффесійних програмістів». Як почали перекладати, нехай криво-косо але з килирічними літерами (не обов’язково словами чи реченнями), все. Мотивація вчити англійську мову почала зникати навіть в геймерів.

В решти навіть такої мотивації не було. Фільми, масовий сегмент, і так перекладаються. Серіали, загалом, теж.

Мотивація по роботі? Це лише та незначна кількість що працює «за кордоном». Айтішка, дизайнери, художники і типу того.

От і виходить що англійську мову в Україні 2023 знають... Не тільки лиш всі ©

І це не 51%, а добре якщо бодай 5%.

І що дасть цей статус?

Поки що просто статус статусний заради статусу на скільки я розумію.
Будуть конкретні кроки тоді поговоримо.

І індіїї ісе навчання вище 9 класу англійською

Там це федеральна мова, поряд з хінді. Але за фактом головна, бо якщо рідна не хінді, то громадянин скоріше вивчатиме міжнародну англійську, ніж масову, але все-таки локальну мову сусідів по штату.

Украина- бывшая колония Великой Британии или при чем тут твоя Индия?

Україна — бувша колонія рашки. Багато українців топів, бізнесменів в світі на слуху?
А Британія — завдяки англійському впливу і англійській мові — народила Сундар Пічаїв, Сатья Наделів і т.д., при тому що індійців «аж» 1% в США

Дуже гарні приклади. Тобто давайте навчимо українців англійській, щоб їм було легше звалити в розвинуті країни?

Ні, щоб в РФ: ну бачте, а ви не вірили, що колонія Британії і США

Дуже гарні приклади. Тобто давайте навчимо українців англійській, щоб їм було легше звалити в розвинуті країни?

Почему бы и нет, собственно?
всё лучше чем знать русский и или свалить в рашу, или раша воспользуется этим чтобы прийти и тебя защитить убить

Тогда чего уж там, давайте сразу тем кто набрал 200 по английскому ЗНО выдавать билеты в Варшаву или Лондон, партнеры одобрят.

Тогда чего уж там, давайте сразу тем кто набрал 200 по английскому ЗНО выдавать билеты в Варшаву или Лондон, партнеры одобрят.

Предлагаете выдавать им, скажем, «волчий билет» и не выпускать из страны?
Давайте тогда вообще «сильно умных» отправлять на рудники, «чего уж там!»
Или введём, как это было, «ценз», чтобы не было такого «мы этих евреев в вузе выучили — а они в свой израиль уезжают!»

Предлагаю державі меньше вмешиваться в дела граждан. Кому надо, тот англ сам выучит.
А вы не подсказывайте гениальные идеи, вдруг нас депутаты читают 😅

Предлагаю державі меньше вмешиваться в дела граждан. Кому надо, тот англ сам выучит.

Кому надо тот и математику с украинским тоже сам выучить, и химию, и ПДР, и так далее.
Зачем государство вмешивается в дела граждан? Зачем вообще нужно вот это т.н. «обязательное среднее образование»?

200 по ЗНО це ж не факт, що дитина розмовляє та розуміє все?

Ну и дальше что? Каждый 6й в мире индус. Хочешь с Украины 51 первый штат с образованием на инглише- езжай в США, для остальных 95% он нужен на школьном уровне. Японии отсутствие преподавания на английском не мешает быть экономической сверхдержавой. Кому надо по профессии тот выучит более глубоко.
Умиляет это детская наивность, что Украине мешает отсутствие инглиша у пересичного, а не повальная коррупция и некомпетентность на всех уровнях власти. Сродни всем учить программирование и тогда эх заживем!

Хочешь с Украины 51 первый штат

51й штат лучше чем девятый федеральный округ.

Умиляет это детская наивность, что Украине мешает отсутствие инглиша у пересичного, а не повальная коррупция и некомпетентность на всех уровнях власти.

Мешает и то, и другое.
Давайте начнем с инглиша, почему бы и нет?

Мешает как раз только коррупция.

Если кто-то берет взятки и откаты, то кто-то радосто их дает.
Кого бить в первую очередь?

Тех, кто берет бить в первую очередь.

Вообще говоря, значение и влияние коррупции сильно преувеличивается. Коррупция, разумеется, єто плохо, но не смертельно.

зі а вот шпрехая на инглише — можно уехать туда, где коррупция не мешает.
делайте віводі

Шпрехая на инглише уехать в США или UK, Canada....?
Але лише мови там замало.

Шпрехая на инглише уехать в США или UK, Canada....?
Але лише мови там замало.

ну, еще необходимо желание туда уехать, разумеется.

а не повальная коррупция и некомпетентность на всех уровнях власти.

Инглиш легше вивчити, ніж оце процитоване подолати.

Сьогодні 49% дорослого населення не розмовляє англійською

Уууу, какие мы оптимисты! 51% взрослого населения, значит, разговаривает? :)

Ну Федорів розуміє
Дружина розмовляє а кум ні

В то время как в Бельгии, Нидерландах, Франции, Германии и прочих цивилизованных странах

... массово знают разговорный английский на обычном бытовом разговорном уровне (чего, вообще говоря, достаточно в 95% жизненных ситуаций)

В парижских кофейнях и ресторанах Берлина знают тк. там это основное требование, если отъехать на 200км. от туристических мест — говорить на англ. не с кем, утверждаю как человек проживший в странах ЕС несколько лет. Да что уж там, даже на вокзале того же Брюсселя расписание поездов на 3х языках, но не на англ. В Нидерландах еще ± ок

Уточнення: розуміють англійську люди які або задіяні у сфері туризму і обслуговування туристів, або задіяні у якомусь глобальному/міжнародному бізнесі. Звісно обидві категорії частіше зустрічаються у великих містах.
Не стосується східної Європи. Там молодь цілеспрямовано англійську вивчає.

Її всюди вивчають і далеко не через Англію :)

Все верно, тяга к английскому, к интеграции куда либо аутсайд и прочим глобализационным фичам присуща развивающимся странам третьего мира и их «прогрессивным» представителям стремящимся двинуть туда, где лучше. В развитых странах, всем хорошо со своими локальными языками, а знание английского является таким же специфичным критерием как и знание пайтона и уж никак не является показателем образования населения

а знание английского является таким же специфичным критерием как и знание пайтона и уж никак не является показателем образования населения

Ну, знание английского позволяет продавца, официантам и прочему сервису общаться с иностранными туристами
Доктору — позволяет изучать новые методики, не ожидая, пока статью переведут на родной язык
Автомеханик может погуглить форумы и понять, схерали, простите, в ренохе ТНВД опять залупается
Ну и так далее.
так что да — «очень специфический критерий» ©

Ну, знание английского позволяет продавца, официантам и прочему сервису общаться с иностранными туристами

Ну так да, одно из основных его применений

Доктору — позволяет изучать новые методики, не ожидая, пока статью переведут на родной язык

Новые методики в медицине изучают единицы, основная масса работает по проверенным временем методичкам, этож вам не айти. А когда, новая мотодика будет протестирована и готова к внедрению, ее уже 20 раз переведут и перепубликуют копирайтеры. И это только в том случае, если методика не разработана во «франциях и германиях» где с медициной все получше, чем в странах занятых языковым вопросом

Автомеханик может погуглить форумы и понять, схерали, простите, в ренохе ТНВД опять залупается

О да, англичане/индусы/американцы конечно же знают лучше как починить французкую рено, немецкий мерседес, итальянский фиат

развивающимся странам третьего мира

От полякам зараз прикро було.
Хоча у цілому так воно і є. Умовному французу і без англійської жити нормально і весело.

Бельгія та Нідерланди так, Нвмеччина хз, навряд чи.
Хоча.. Як то порахувати можна?

Хоча.. Як то порахувати можна?

Приехать в мюнхен, зайти в магазин и сказать эксюзми, кен ю хелп ми, плиз?
И если в большинстве магазинов/сервисов/прохожих тебе скажут «оф коз, вот кен ай ду фо ю?» — то значит «значительно количество людей»
В виннице в книжно магазине англичанин был приятнго удивлён, что он таки нашел англоговорящего собеседника в моём лице
(еще больше был удивлён я, т.к. оказался способен поддерживать бытовую беседу, так то я больше о тикетах, тасках и перформанс ишью беседую обычно, там нету места обсуждению художественной литературы и нет лексики)

Приехать в мюнхен, зайти в магазин и сказать эксюзми, кен ю хелп ми, плиз?

От як раз Мюнхен, Марієн Плац, торговий центр.
Стоїть такий поважний працівник у костюмі.
Я — Excuse me, is there any grocery store around here?
Він дивиться на мене і... «Говорите по русски?! »
Сказати, що я окуїв, то нічого не сказати....

Інший рік, там же, лише у віддіді з парфумами.
Я — Excuse me, do you speak English (до іншого мена у костюмі)
— Нет, минутку....
І привів до мене працівницю, яка вже ок 😂😂

То мені просто не повезло, але все ж здивувало. Особливо перший випадок.
Бо я там не вловив інтонацію, чи то було питання чи наказ 😂😂😂

Він дивиться на мене і... «Говорите по русски?! »
Сказати, що я окуїв, то нічого не сказати....

Підтверджую, реакція аналогічна була, вле не марієнпляц а паршива дьонерна ;)

Я взагалі всім підозрілим незнайомцям завжди кажу що я з польщі, щоб не зайобували ;)

Коротше, історія.

Львів, якогось там недавнього року. Харчовий фестиваль, вже забув де (я не місцевий). Стою такий красівий в черзі до якоїсь ятки з їжею. І тут якась дівчина в червоній куртці вирішує що я іноземець :) Гуд морнінг кайнд сір і так далі. З таким «британським» акцентом (як в серіалах, типу). Я від такого прикола дещо здивувавсь але якось і так-сяк взявся в руки і щось навіть відповідав. І мене навіть розуміли.

Але це ще не все.

Десь хвилин за 5 виявилося що та дівчина... сама з Львова. Просто колись вийшла заміж і виїхала я вже забув куди :)

Ну ми посміялися з того, купили собі по якійсь доброті і розійшлись :)

Similar story.
Теж Львів.
Готель у центрі, чомусь там в основному іноземці жили.
На ресепшені я не викаблучувався, і Українською «поселявся»

А вже на сніданок коли йшов, томенеджер англійською провів мене.
Я не пручався, і «не давимся узвідати ко я» 😁

Что плохого в том, чтобы население было более образованное, а значит и конкурентоспособное на международном рынке? Вот был русский и украинский язык в школах(по крайней мере в некоторых частях страны), теперь русский выкорчевать(возможно это уже готово, из 5 школ которые в этом году ходили — везде учебники и язык преподавания украинский), а английский расширить. Если выбирать обучение ребенка между русским и английским как будто очевидно что выбирать. Конкретно что тебе не так? По поводу граждан и туристов то если бы уровень нашей экономики был таков как во франциях и германиях — то можно было бы конечно делать все максимально локальное(хотя опять же, зачем)

Если цель — конкурентноспособность и успех, то украинский туда же, куда и русский.
Оставим только английским и сделаем его государственным.

Перевод иноязычного содержимого на государственный язык сам по себе создаёт рыночную нишу и рабочие места. Так что насчёт успеха ещё сомнительно. (А ещё лучше на много языков: про русинов, гагаузов и крымских татар тоже не будем забывать ведь?)

Не читал в чем там цель законопроекта

разговорный язык Х тоже выучить не трудно, достаточно полгода-год пожить в стране нативспикеров. Хоть китайский

у нас чомусь однобока позиція, кажуть що є пропаганда тільки російська. А що пропаганда є також американська — мовчать. Тільки одні праві, інші брешуть — якась така точка зору зараз транслюється.
P.S я не підтримую війну та окупацію території України. Але і не хочу обирати «США чи Росія». Росія по факту програла, програла ще тоді коли віддала Аляску

нащо жертвувати сотнями тисяч жіттів ради того щоб вступити в НАТО, тільки ради того, питання риторичне. Нащо це народу України — я не знаю. Медом там не намазано.
Вступ до ЄС != вступ до НАТО. Не за НАТО померла небесна сотня.
А для тих країн, яких атакували США, США таке саме зло як і Росія.

та на здоров’я, я повернувся з ЄС та побачив, там «все по закону» це такі самі казочки для дітей

От провинции к провинции может все разительно отличаться, а ес тем паче не единая страна, понятно что где-то порядка больше, а где-то как у нас. В той же Италии(рим, флоренция), по моему впечатлению, на закон ложат где-то может даже больше чем у нас, в Испании(каталония), которая далеко не ушла — уже значительно лучше, в Канаде(квебек) например, закону весьма строго следуют, предполагаю что в северной европе так же. Конечно коррупция есть везде, но вовлеченность всё-таки разная,

Американська пропаганда — рілі? Можна приклад?

Хочете порівняти відверту брехню й іпсо з CNN та FoxNews?

Нема вибору США чи Росія, є вибір Україна чи Київська область РФ. США нам не загрожують ядерним ударом, чи я щось пропустив?

І єдина причина чому Раша робить те що робить — бо на CNN можна з кремля профінансувати статтю аля «україни не існує» чи «україну створив члєнін», чи подмазати ідіота якогось, а в коментах насипати проплачених тролєй які змішають з лайном будьщо й перетворять його на кероване лялькове гуано

Американська пропаганда це — дорогі укри, хочете бабла й місце на цивілізаційній гальоркє — зробіть те те і те, вмийте мармизи, покажіть нам що ви не мавпи, ми вам допоможемо. Але ви саменькі старайтесь. Ваш вибір, не хочете — будете далі існувати якпопало, поки вас не з’їдять кацапи.

І тут вони нічим не відрізняються від німецької чи французької «пропаганди»

Доволі простий приклад «НАТО є лише оборонним союзом та ні на кого не нападає».

Щоб відрізнити правду від брехні треба витратити купу часу на дослідження.

Раша робить те що робить, бо «друг мого ворога — мій ворог», а США ворог.

Американська пропаганда зробила країну, яка могла би жити добре, яка не була в боргах — бідними та з боргами. Доларизація привіт.

Американські фільми транслюють нам які американці найкращі в світі.

Різниця в тому, кого ми слухаємо та що ми дивимося.

Але звісно, зброя у них передова, коли Україна здала ядерку — США святкували більше за нашого.
А хто винен в тому, що свого нічого не збудували — питання риторичне.

якби російська пропаганда написала, що аварію на ЧАЕС зробили американці диверсанти, я би може навіть не здивувався би... бо ви були ворогами США номер один

Все це questionable

НАТО не оборонний альянс а військово-політична організація колективної безпеки створена для війни з СРСР, а не просто для оборони від

Хто взагалі де заявляє що НАТО оборонний альянс, крім русні? Військовий альянс пацифістів, який не мав законного права побомбити геноцидника в центрі європи без дозволу прімакова ага, ми думали ви з квітами й фіалками, і ми можем тут погеноцидить, а ви нас надулі.

Те що там є 5 стаття, не значить що кілька країн не можуть поміркувати на кількох і нагнути якусь мавпу типу мілошевіча

а США ворог

Ну так з того й починати треба, хто кого ворогом вважає. Це якраз для русні колективний захід на чолі з США хоче знищити вєлікую расію, а расія защіщяєцца, і воює з лікарнями й дитсадками, і для расєї тебе не існує

Американська пропаганда зробила країну, яка могла би жити добре, яка не була в боргах — бідними та з боргами. Доларизація привіт.

Ну так нєхуй красти мабуть. Американська пропаганда винна що крадуть? Є купа країн які дешевими кредитами скористались розумно й досі користуються.

Американські фільми транслюють нам які американці найкращі в світі

Хз, якісь вибіркові лінзи, я можу сходу назвати купу американських фільмів де США — не найкращі в світі. Російських фільмів де Росія не найкраща в світі не згадаю от

коли Україна здала ядерку

ну то знов при чому тут якась американська «пропаганда»? Це було умовою визнання нашої держави і прописано ще в декларації про суверенітет.

Хотів би щоб у якогось пеніса душиліна в 2014ому була сотня тактичних ядерних ракет? І в нас теж? Була б чудова й швидка й коротка історія незалежної України

ми її не виробляли й не контролювали, за виключенням якихось компонентів типу носія, і все сталося як лише могло статися, питання що варто було вимагати й відстоювати й думати трохи стратегічніше й залишити пару сотень під контролем — з розряду альтернативних історій.

американська «пропаганда» — не більше ніж вигадка, нема їм чим займатись більше, ніж вмовляти укрів у вєлічії США, а російська пропаганда реальність.

Просто якщо назвати США імперією, що веде власну пропаганду, то наче й Росія не ізгой і Лавров не чеше дічь, і робить те саме, які претензії, американці ж такі самі.

Не такі блеать самі, США не «імперія», і не існує американської «пропаганди».

Ви мабуть новин не читаєте, Столленберг, Зеленський та інші стверджують що НАТО лише оборонний. Мабуть то русня.

Нема про що спілкувались.

Чому коли в США проблеми, страждає Україна? привіт 2008. Мабуть тому що крадуть, звісно.
Не просто крадуть, а крадуть та виводять в офшори.
Бо виводять від тих, хто також краде але в погонах.

А може ми просто залежні від США.

Звісно, американська пропаганда то є вигадка.
Просто признай над собою владу США, роби все як тобі скажуть, бо вони ніколи не брешуть, і ти будеш в золоті.
Ніякої імперії.

Чому ви циклитесь на США? Байден поні не купив?

У вас якийсь віртуальний світ де США, ЮК, ЄС мають плями на піджаку, ви берете тицяєте пальцем на ці плями й кажете — дивіться які брудні

При цьому ви по шию в лайні, і вас за ноги тримають десять російських чортів. Тягнуть в болото і кричать вам — давай лучше к нам, калєктівний запад атакуєт наш балотний мір, ані такіє же как ми, ані тєбя всьоравно надуют. Там імпєрія і пропаганда і крєдіти, чем ми хуже. Ви не погоджуєтесь і за це чорти встромляють вам в печінку вила й тягнуть вже вилами, бо вас бач не існує. А піджаки дають вам зброю п***ити гроьобаних чортів й гроші на вірьовку вилізти з болота.

Сорян, але в болоті жити гірше ніж бути серед людей з заплямованими піджаками.

Щоб жити в болоті — нікуди їхати не треба та й слухати москалів теж.
Що там поліція стріляє в беззбройних людей, що там.

Все одно, вступити в НАТО то не є вилізти з болота, болото треба спочатку висушити.

Піджаки дають зброю та кажуть «бийте наших заклятих ворогів, а наші руки й піджаки чистенькі, ви для себе то робите»

Якщо щось казати про альтернативні варіанти, то може війни й не було би, та й риторики що це несправжня країна, якби була власна зброя та свій флот.
Але що? Немає грошей.

Власне якби Україна мала ядерку то про нас пропаганда писала би як про північну корею, насміхалася би що ми бідні та корупційні, ми були би ворогами штатів, бо тільки вони мають право на таку зброю, ну і мовчали би всі про демократію, а кожен обраний президент то був би тиран згідно заголовків :)

Сьогодні он Макрон диктатор, тільки чомусь не пишуть «криза демократії у Франції».

Пропаганди немає, теорій змов не існує.

Схулі макрон диктатор

тільки вони мають право на таку зброю

Маячня ще одна, не тільки в Штатів у НАТО є нуклеотіди.

Я певен що якщо у нас був би чіткий прозахідний курс останні 30 років з прогресом як у поляків, ніхто б не був проти якби у нас «раптом» знайшлося кілька. Може іще знайдеться і будем як Ізраіль. We don’t have nuclear weapons, but we will regret if we will have to use them ©

На жаль ми не поляки і прогресу в нас не досить, щоб американці мовчки закрили на таке очі

якби Україна мала ядерку

то ніякої незалежної України не було би, навіть в статусі ПнК

Всі західні країни були проти незалежності України, нас навіть не розглядали як окрему країну. Те що незалежна Україна взагалі існує як міжнародно визнана країна — величезна історична удача. Ціною відмови від ядерної зброї в тому числі

Значить уся та маячня про демократію, право країн на самовизначення та інше — просто слова, на справді просто в США та ЄС багато голосів і вони мають вирішальне слово в ООН. Як вони захотіли — тоді дали незалежність, а захотіли — забрали.

+ багато голосів країн залежних, які фінансуються США та ЄС.

Тому звісно за незалежну Україну заплатили взятку.

просто в США та ЄС багато голосів і вони мають вирішальне слово в ООН

Ще маячня

Німці економлять на опаленні й іспанці висилають танки щоб ти пофілософствував про імперію сша і назвав макрона диктатором

Мені набридло, це безпредметно

Якщо тобі так здається мені тебе шкода, не переповідай маячню це сумно і я втомився розгрібати цей чос

Не пам’ятаю який з письменників написав цю фразу, але «люди вірять в що завгодно... у що завгодно, окрім правди»

Я так і зрозумів що у вас все на максімалках

Як антикорупційні реформи, то прям продаж україни американцям, тільки політкорєктно

Американцям? От все у вас американці? У вас мислення атрофоване якесь. Юкей чи Німеччина пропаганду не веде з вашої точки зору?

Крім американців ще багато країн нам гроші дають з умовами й без

Та, як вас послухати — то таки будем лягати з усіма як останні шльондри й ще мабуть зробимо дітей геями для західних лібералів. Віддамо останній шмат сала й останнього солдата покладем в грунт — лішь би нє с расієй

Світ трохи складніший, сша не імперія, і пропаганду не веде, і сша/єс не те саме що росія. Як вам так здається мені тільки сумно, але що поробиш. Як ви самі не хочете собі допомогти, я не допоможу.

Більш не знаю чо додати тут

Я честно говоря не понимаю контекст, если это ответ на моё сообщение выше.

Кстати русский это примерно 300 миллионов человек, вполне себе бизнес аудитория кроме самой федерации, а путлер не вечен. А так я бы ещё скажем японский не прочь, чем собственно пожалуй и займусь.

Я ж не против, но как будто кроме русского есть языки и более перспективные — английский, арабский, испанский, португальский и многие другие.. Но это конечно моё видение, не претендую на истину последней инстанции.
Касательно бизнес аудитории, я еще на последних курсах универа фрилансить начал, спустя 7 лет перестал работать со всем снг, израилем, ЮК. Худший опыт был с снг. Может мне не повезло и в снг приприятнийшие заказчики, но мне не особо в это верится

Что плохого в том, чтобы население было более образованное

Знание английского является показанием образованности только в бедных странах, которые заточены на зарубежные рынки труда, что является следствием внутренних проблем.

Вот был русский и украинский язык в школах(по крайней мере в некоторых частях страны)

Это в каких? Учился в школе в Донецке — все учебники и материалы на украинском, в универе то же самое, у всех, кого знаю оттуда — так же

Конкретно что тебе не так?
По поводу граждан и туристов то если бы уровень нашей экономики был таков как во франциях и германиях — то можно было бы конечно делать все максимально локальное(хотя опять же, зачем)

Именно это и не так, вместо того, что бы решать внутренние проблемы, показательно сажать коррупционеров, создавать условия для малого локального бизнеса, правительство идет по пути выращивания дешевого обслуживающего персонала для иностранных корпораций, которых потом то же правительство будет успешно общипывать. Слава Индии 2.0 Украине

если бы уровень нашей экономики был таков как во франциях и германиях
хотя опять же, зачем

Действительно, зачем?

Знание английского является показанием образованности только в бедных странах, которые заточены на зарубежные рынки труда, что является следствием внутренних проблем.

Берем 2 абсолютно одинаковых людей и даем одному знание английского, а другому не даем. Кто более образованный, а следовательно конкурентноспособный? Вопрос только в этом, не понимаю к чему категоризирование и навешивание шаблонов.

Это в каких? Учился в школе в Донецке — все учебники и материалы на украинском, в универе то же самое, у всех, кого знаю оттуда — так же

Одесса, учился в 101 школе — все на русском, 100 школа — все на русском. Наверное у нас года обучения сильно разные, я закончил школу в 2005 или типа того.

Именно это и не так, вместо того, что бы решать внутренние проблемы, показательно сажать коррупционеров, создавать условия для малого локального бизнеса, правительство идет по пути выращивания дешевого обслуживающего персонала для иностранных корпораций, которых потом то же правительство будет успешно общипывать.

Я согласен что все то, что перечислено требует решения и более важно чем этот закон, но я не вижу почему здесь «вместо», а не вместе, одно с другим не переплетается и не мешает.
По поводу обслуживающего персонала которого ощипывать я ход мысли не понимаю.

Действительно, зачем?

Выдернуть из контекста 2 не связанных между собой фразы это непробиваемый аргумент

В Запорожье было много русских школ, более того — они были одними из лучших.

Обережно, dad jokes у коментах

Боже, яке ж недолуге... По-перше, це поверне щонайменше 73% на русняві торенти, будуть дивитись мокшанською. По-друге, це пускає під ніж налагоджену індустрію якісного перекладу і дубляжу. Тільки глухий не чув, що «український дубляж — найкращий» (втім, найкращий — це не факт, але ж визнаний рівень, що передбачає культуральну адаптацію, зрозумілі жарти і т.і.). І по-третє, нічого нового: ще за яника влаштовували рейдерські захоплення студій Le Doyen та інших. Словом, бездарність у влади іноді гірша за корупцію, а в нас джек-пот.

Що я зараз прочитав?

Перекладаю: "При П такого б не було, 😂

що передбачає культуральну адаптацію, зрозумілі жарти і т.і.)

Згадую серіал «Альф» з неперевершеною озвучкою від Євгена Малухи. Ностальжі ..

Найкращий викладач української мови!

І не скажеш що то прибулець з іншої планети.

Дубляж гарний, але голлсів мало. Дивлюсь все вже більше 12 років тільки англ
Тому тре робити англіфікацію населення

Ну ок, кул.
Не зрозуміло, що це значить і на що вплине, але ну хай буде)

Kyiv is the capital of Great Ukraine! ©

Ну я про те, що брати хабарі це всі визнають- погано.
А от коли давати, то вмикається «не все так однозначно» 😬

це не хабар, це змазування мастилом, щоб механізм не стопорився

це не хабар, це змазування мастилом, щоб механізм не стопорився

Сорян. У нас чаще всего именно «взятка», а не «смазка».
если задачка с деньгами решается, а без денег нет — это взятка
Если задачка с деньгами решается за неделю, а без денег — за две, то это смазка
за «смазку» — помогают, за взятку — не мешают

есть даже разбор коррупций разного типа, «византийский» и еще какой-то там, сейчас навскидку не вспомню.

Ну то і є режим неоднозначності.
😬

Я так розумію, ті чуваки які москворотили по ящику, дорвалися таки до влади й вбити мову вирішили іншим шляхом. Український дубляж нехай зникає, а посполиті, хто англійську не знає, на російські торенти пензлює.

Український дубляж нікуди ніколи не дінеться. Але я б посперечався, що дубляж взагалі це добре.

Це з поданого законопроекту:

Іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, демонструються у киновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитруванням державною мовою

мабуть єдиний пункт, який мені там не подобається

вот зе фак?

але з іншого боку хто піде в кіно читати з лупою субтитри?

Будуть робити дубляж і так.

Спостерігаю у багатьох фандомах думку, що дубляж — будь-який, хай навіть найякісніший — гірший за оригінал, суто через спотворення сенсу при перекладі, та й заміщення оригінальних голосів теж є спотворенням цілісного продукта, тому треба вчити мову оригіналу і ся дивити в оригіналі, чи принаймні із субтитрами. І мало навіть просто знати мову — треба ще й культурне тло розуміти, інакше все одно деякі речі ся лишать незрозумілими (якісні субтитри у таких випадках містять пояснення).

Ще скажіть, що це меншовартісність, ліл. Наскільки я знаю, кінотеатри вже доволі давно влаштовують покази мовою оригіналу спеціально для таких поціновувачів.

Ну по суті ідея правильна, виконання топорне

Дубляж — це культурний простір і люди які отримують зарплату, грубо кажучи робочі місця, озвучка, перекладачі, а англомовні фільми — ледь не 90% культпродукту, це жирні продюсери з великими кишенями. Їх треба доїти, а не давати їм 100% сеансів у кінотеатрах.

А субтитри в гуглтранслейт зроблять.

Це якийсь кривий пункт і торпеда проти культурного середовища реально, якісь дауни в мінкульті або це тупо лобізм

Паралельні якісь сеанси OV — цього було б досить я думаю

І мало навіть просто знати мову — треба ще й культурне тло розуміти, інакше все одно деякі речі ся лишать незрозумілими (якісні субтитри у таких випадках містять пояснення).

Качественный дубляж — является адаптированным.
тот же Альф был афигенно адапитированным.

Наскільки я знаю, кінотеатри вже доволі давно влаштовують покази мовою оригіналу спеціально для таких поціновувачів.

Да, и я, к примеру, ходил на дюну с субтитрами. прикольненько, конечно, но хотелось бы втыкать в графоний,а не в сраные субтитры.

Можно сходить два раза: первый раз втыкать больше в субтитры, второй раз больше в графоний ;)

Особенно на детский фильм, да. Для дошколят. С субтитрами!

Для дошколят. С субтитрами!

Да, а что не так? Ударения можно расставить.

Вон японцы в детском контенте кандзи хираганой подписывают руби-нотацией (сверху или сбоку), ибо малыши кандзи ещё не учат. А чем для старшего возраста контент, тем меньшую часть иероглифов подписывают, там целая градация есть.

Ну и в общем-то, критически важно для полноценного усваивания языка слышать его с как можно более раннего возраста. Хотя контрпримеры есть, конечно, но они требуют особого упорства и мотивации. Посему радует, что сейчас иностранный язык в школах учат уже с первого класса, а не с пятого, как в наши времена.

Шо там в дюні втикать? Розтягнуте на години виття овець, красиві погляди й метафізичний ступор героїв

Там реплік добре як на А4 набереться

Ну то й на що скарги?

Я ся не дивитях, можете не розказувати :P

Или первый раз экранку в бубляже, чтоб понять содержание, а второй уже на большом экране с субтитрами чисто ради спецэффектов.

Имхо 2 раза по 3 часа из жизни плюс подстроиться под график сеансов это для сильно фанатичных.

але з іншого боку хто піде в кіно читати з лупою субтитри?

Читати не потрібно, потрібно напрягтись і трішки вивчити інгліш.
Так, важко.
А кому легко?

Читати не потрібно, потрібно напрягтись

«Нужно напрячься чтобы отдыхать» ©
яснопонятно

Треба працювати, відпочинете у іншому житті 😂

Та не працює воно так

Поки не засвоїв мову на розмовному рівні і на рівні думати наприклад англійською — ти завжди трохи гальмо, завжди треба перемотувати, перевести. Це тільки практика кілька років дасть

Скільки я не дивився аніме, японську я так не вивчив — зате навчився швидко читати субтитри й потім сів повчити трошки. Тобто бажання воно то створює. Але читати субтитри в кінотеатрі це садомазо, коли в тебе нема вже практики сприйняття на слух

В кіно це якось просто тупо. Ну пани фьодоров і ко от розумні — от хай зразу підуть всі і подивляться кіно в оригіналі без можливості перемотати якийсь бляха аватар. Тоді хай на дубляж сокиру заносять, розумники

Але читати субтитри в кінотеатрі це садомазо, коли в тебе нема вже практики сприйняття на слух

+500
Тому отак рраз і... воно не злетить.

Але як зробити, щоб поступово...?
Без поняття, мабудь що ніяк.

Та що казати, я тіпа upper intermediate, але коли в кіно починають мурмотіти ніби у роті щось напхано, так не хочеться вгадувати😂😂😂

Ну вони там поступову дічь видумали, зменшувати покази з дубляжем.

Та просто тре щоб були сеанси в оригіналі паралельні. Хто хо попрактикуватись — туди й піде. Це дуже специфічна клієнтура, але постійна.

Ну поступово і треба.
Але лінощі переможуть 😂

Ну знаєш як це — замахнешся пройти 100км, пройдеш 10км
Замахнешся пройти 10км, пройдеш 1км

З поправкою на наші лінощі то щоб побудувати катер тре планувати на авіаносець. Але все таки прикол з дубляжем викликає велике питання. Може це ще змінять чи закинули для торгу за щось, напрошується змінити той пункт. Буде дуже сумно якщо нашим студіям дісней чи хто там ще не буде листати за дубляж, а збори ліцензійні збиратиме. Це тупо

Побачим, ще нічо не прийняли, і нікому квитки не роздають безкоштовно на дюну

Ну знаєш як це — замахнешся пройти 100км, пройдеш 10км
Замахнешся пройти 10км, пройдеш 1км

«Aim high. You may still miss the target, but at least you won’t shoot your foot off»

Такої варіації не чув, прям перлинка :D

Лоис Макмастер Буджолд, барраярский цикл, «Комарра», если правильно помню.

Ого ще фантастика, гляну, це я лю ))

Я не пам’ятаю де я свої варіанти прочитав, якась книжка чи фільм де ж іще, але не пам’ятаю навіть як вони точно звучать, не можу похвалитись цитатою тільки що навіть шукав. Просто якось більше концептуально залишилось

(вільно) якщо летіти на місяць, може не долетиш до місяця, але дізнаєшся наскільки високо можна літати

І якщо тре попасти з лука в яблучко цілься вище

На жаль першоджерела давно втрачені невідомо де )

Але це ж якось без гумору про shoot in the foot ))

Ну десь так і цей закон, навчать хоч митників і топешелон говорити англійською й поставлять вимоги решті й створять стимули — може років через 10 якийсь турист таки в середньому нарешті зможе заявити в поліцію чи отримати сервіс у Рівному, Одесі чи Чернігові чи спитати перехожого на вулиці як знайти бордельgrocery store

no pain — no gain, примерно из той же серии выражение

Найшов хоча б одну, де я її бачив не знаю, в принципі емерсона в багатьох фільмах згадують, в америці його люблять чи тенісона, десь мабуть почув чи прочитав за царя гороха

We aim above the mark to hit the mark — Emerson

ага, всі ж будуть носіями англійської з рівнем B2-C1, щоб розуміти фільми :D

В2 так чи інакше корисно.
Всі не будуть

Це поширена практика серед європейських країн: i.redd.it/jqxo9ibfw8ux.png

Я от у дитинстві часто ся дивитях румунський TVR1, ретрансльований з Молдови. І мене дивуваше, що там чимало фільмів англійською, французькою, німецькою — ідуть без дубляжу, а лише з румунськими субтитрами. На відміну від російських та українських каналів, де такого в принципі не бʼяше як явища (зате російськомовні фільми з якогось року показуваху з українськими субтитрами; аналогічний закон прийняша і в Молдові). Думах — це тому, що румуни бідні і на дубляж грошей не мають, ліл.

я фільми на румунських сайтах дивлюсь коли хочеться в оригіналі на шару :)

Румунам з фільмами може й влом, але в них по перше мовна сім’я схожа з романськими мовами. Їм зрозуміла італійська чи іспанська на слух наприклад, схожі слова, хоч вимова трохи різна. В них німців велика популяція теж. Англійські фільми мабуть тому ж чому й зеленький хоче англійські фільми — для інтеграції. Вони навіть жартують що розуміють всю європу

Тобто різними мовами фільми в оригіналі — це якоюсь мірою або виправдано або зрозуміло.

В нас так не проканає, або в кіно ходитимуть тільки айтішніки підвищувати свій аперінтермідієт, ну і чиновники категорії А :)

в них по перше мовна сім’я схожа з романськими мовами

Перебільшення, як на мене.

Румунська — це такий собі суржик зі словʼянсько-/дакійсько-/грецько-/угорсько-/тюрксько-казна-якою лексикою і успадкованою від латини морфологією (набагато консервативнішою, через що румунська й на слух більше нагадує класичну латину). Спільних слів із західними романськими мовами там не дуже-бо й багато (хоч і не мало). А ще слід врахувати, що французи з німцями дуже полюбляють шароварні неологізми ліпити замість міжнародної лексики з латини, давньогрецької або англійської, у той час як румуни таким не страждають.

От у «всю Європу» у середньому — охоче повірю. Щось конкретне суттєво більше за інше — нє :P

Та не перебільшення, вони на слух шарять десь як українці шарять польску чи білоруську

Не все звісно, і не на розмовному рівні

до італійської ближче

Просто слова схожі банально.

Молдавани в Квебеку дуже швидко починають щебетати на французській. Набагато швидше ніж наші. Кажуть дуже багато спільного.

Дик дві мови романської групи.

та причина суто економічна, дубляж дорогий населення на велике, то саме в Словатчині для прикладу, країнах балтії

Пункт галімий

Мають бути окремі сеанси з оригінальною озвучкою, а не так топорно як написано — за рахунок дубляжу

Більшості хочеться просто дивитись фільм, а не читати субтитри з натужним покерфейсом і поліруватись попкорном від нудьги бо вже половина сеансу, а ти тільки зрозумів що сказали на початку

Дубляж треба, плюс наш — це справді смачно.

Більшості хочеться просто дивитись фільм, а не читати субтитри з натужним покерфейсом і поліруватись попкорном від нудьги бо вже половина сеансу, а ти тільки зрозумів що сказали на початку

Аминь, брат!

фільми, телевізійні канали, радіо та ін. окремо будь якою мовою можуть бути, хоч угорською.

Круто було би, якби фільми в кінотеатрах англійською були би безкоштовні, ахаха :)

Григорій Сковорода писав свої твори різновидами староукраїнської літературної мови: художні та філософські твори слов’яноруською (слов’яноукраїнською), поезії та байки — книжною українською (у ній менше цер­ковнослов’янських елементів). Частину листування Сковорода вів також латинською мовою.

Сковорода не жив в Русі, але можна побачити час, скільки існувала українська мова.

а чому в Русі не правильно, а треба писати на Русі?

інгліш нє асіліл хоча на В2 Сковорода

помирає те що не є конкурентним у вільній економіці.
Якщо мова не спроможна конкурувати її витісняє інша.

І що дасть цей статус?

Десь бачив пояснення що після цього усі чиновники, поліцейські І т.д. будуть зобов’язані знати англійську

Але зараз не знайду де це бачив

Це закріплено в самому законопроєкті, з яким детальніше можна ознайомитися тут.

Наприклад, зміна до статті 12 закону «Про місцеві державні адміністрації»

На посади в місцеві державні адміністрації призначаються громадяни України, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови, а також англійською мовою у випадках, встановлених законом

Або ж нова стаття 4-1 у законі «Про Національну гвардію України»

Мовою Національної гвардії України є державна мова. Мовою статутів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у Національній гвардії України є державна мова. У діяльності Національної гвардії України може використовуватися англійська мова як мова міжнародного спілкування.

Чи зміна у пункті 2 статті 17 у законі «Про державну службу»

Керівник державної служби: здійснює планування навчання персоналу державного органу з метою вдосконалення рівня володіння державними службовцями державною мовою, англійською мовою, а також мовою корінних народів або мовою національних меншин у випадках, якщо володіння такою мовою є обов’язковим відповідно до цього Закону;

Окрім того, наприклад, серед вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу зараз закріплено так «володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи», а буде так «володіння англійською мовою»

Ну і по тексту там ЗСУ, освіта («Держава забезпечує обов’язкове вивчення англійської мови»), сфера культури, транспорт, медіа тощо.

Бікуклє
а якщо серйозно — нарешті на держрівні прийняли те, про що я кажу вже років 15.
русіш — нах
інгліш — маст хев

У Європарламенті третина витрат іде на переклад. Сотні перекладачів забезпечують синхронний переклад засідань між більшістю пар мов членів ЄС; лише у крайніх випадках вдаються до перекладу через проміжну мову. Англійська як офіційна там і полишена-бо після Бреґзиту лише завдяки тому, що вона ще у двох країнах формально є офіційною. Із розростанням ЄС нерідко лунають пропозиції скоротити витрати і розігнати цей зоопарк, лишивши лише декілька мов міжнародної комунікації, як у ООН, але ідея рівності держав-членів важливіша.

Але в українців, звісно, інший шлях, нащо свою мову поважати... Особливо коли можна взагалі забити на євроінтеграцію і збудувати альтернативну євросовкові Річ Посполиту з британцями на чолі, забивши долото до європейської єдности.

Але в українців, звісно, інший шлях, нащо свою мову поважати... Особливо коли можна взагалі забити на євроінтеграцію і збудувати альтернативну євросовкові Річ Посполиту з британцями на чолі, забивши долото до європейської єдности.

Евроинтеграция — это «не знать языка международного общения и требовать наличие еще одного переводчика в европарламенте»?
А «Евролпейское единство» это «каждый говорит на своем собственном языке»? :)

Как-то так, да. Типичный член ЕС — это национальная республика с завышенным национальным ЧСВ. Что в западных, что в центральных, что в восточных регионах. А английский как «международный» навеян влиянием Британской империи и позднее США, а также вмешательством во внутренние дела Германии после WWII. Да и то весьма условно, вон в Латинской Америке английский не особо котируют, попробуйте к ним в чаты сунуться ;) Китайцы тоже борзеют уже и не удосуживаются для лаоваев переводить, я в последние годы всё больше встречаю барахла только на китайском или по дефолту на китайском (справедливости ради, я и с рубежа тысячелетий полно такого барахла помню, так что когнитивное искажение может быть).

ну до второй мировой это единство не захотели есперанто ввести. Так что.... единства там никогда и не было.

политика-деньги, американская империя растет, но благодаря тому что ЕС слушают американцев — внутренние военные конфликты исключены, такой себе ещё одной первой мировой не будет.

Они теперь воюют исключительно финансами.

Сложно просто. Я вот уже который год хочу выучить чисто из идейных побуждений, и эсперантоязычную версию на сайте сделать. А воз и ныне там. Причём там и учить-то особо нечего, грамматика простая, как валенок, особо для логически мыслящего человека (хотя есть искусственные языки и получше в этом плане).

Напрашивается аналогия с григорианским календарём и альтернативными, типа дискордианского или по крайней мере французского революционного. Оно в теории правильно и идейно, нечего религиозное легаси тащить в светское общество — но вот на практике всё упирается в инертность и прагматизм. Пример метрической системы более успешен, но это скорее из-за замены ею зоопарка несовместимых мер, называющихся одинаково (а американцы от Старого Света изолированы, им и по шарабану), с календарями в этом плане получше.

А английский сам по себе суржик из англосаксонского, французского и латыни, с небольшой примесью древнескандинавского — так зачем изобретать ещё один язык-суржик, когда один уже есть? А, вон выше подмечают, что румынский на эту роль тоже сгодится ×D Амбиции-то у них ого-го, на правопреемников Римской империи метят — даром что лимитрофы, присосавшиеся к ней за компанию и потерявшие идентичность.

Хтось рахує витрати, а хтось каже то робочі місця які скоро ШІ замінить.

В більшості українців, а може в меншості українців, дискусії зараз не про мови. А про те, де взяти копійку в цій руїні.

а приїхавши в Європу, айтішник може дізнатись, як то жити на зарплату медсестри, бо ціна квартири в України тис 20, а там тис 300. І на з.п медсестри тут, і на з.п айтішника там — доведеться брати іпотеку на 20 років.
Проблема в Україні звісно є — ціни на продукти ринкові. Тому все таки з.п медсестри менше чисто по купівельній спроможності, але якщо говорити про квартири..... добре що там є 0% іпотека.

робочі місця які скоро ШІ замінить

ШІ такого наперекладає, що ще випадково війну розвʼяже.

Простіше вже тоді весь Європарламент замінити shell-скриптом.

замінити shell-скриптом

shutdown -r now
😂

английский в школах всегда был, кто его учил?

London is a capital of the United Kingdom

Great Britain is an island, шановні співвітчизники :)

United

Чи надовго?

Що буде, коли шотландці сильніше захочуть до ЄС?

Що буде, коли шотландці сильніше захочуть до ЄС?

Если верить вам, то в ЕП понадобится переводчик с шотландского.

Понадобится, конечно. И не один, а пару десятков. А вот понадобятся ли вскорости переводчики с каталонского?

Понадобится, конечно. И не один, а пару десятков. А вот понадобятся ли вскорости переводчики с каталонского?

Понятия не имею. Думаю что это проблема каталонцев (или как они там)
Если я правильно понимаю, мы тут обсуждаем ситуацию «Надо ли в Украине вводить обязательное знания английского языка для официальных лиц».
Моё мнение — надо, это поможет интеграции Украины в общемировую культуру, экономику и политику.
Что там у каталонцев, шотландцев и прочих зулусов — я не знаю. И, честного говоря, не мне особо интересно.

это поможет интеграции Украины в общемировую культуру, экономику и политику

Переводной контент этому поможет лучше. И качественное образование (чему знание языков тоже способствует, в общем-то).

и прочих зулусов

А для кого-то и украинцы — «зулусы», ну-ну.

ЕП понадобится переводчик с шотландского.

Баян, але ж 😂

youtu.be/I4k8dR04TzA

Та буде юнайтед. Весь цей двіж за незалежну скотляндію смердить схоже на інші схожі смердючі двіжі які виникли одночасно по всьому континенту

Стати independent від UK, щоб стати dependent from EU — this doesn’t compute. Звучить по рускі

Якщо відкинути популізм усякий то в Шотландії набагато більше причин бути в складі UK, ніж не бути

www.statista.com/...​2/uk-gdp-by-country-2018

Якщо відкинути популізм усякий то в Шотландії набагато більше причин бути в складі UK, ніж не бути

Звучить дуже по-українськи, давати поради як жити набагато більш успішним європейським країнам.

Вибачте, не точно виразився. Не поради, а оцінку недолугості партнерів, і якщо щось десь не подобається — одразу порівняння з росіянами.

Не тільки ви звичайно, наша влада теж любить розказати яка Німеччина/Ізраїль/etc. недолугі і проросійські.

А вибір Шотландії цілком норм, особливо круто що ніяких питань по «сепаратизму», спокійно цивілізовано на вихід, якщо хочеться.

Вони вже мали референдум і проголосували, що ще?

Шотландія була незалежне королівство, яке в складі ЮК відповідно до власного ж законодавства вже років 400. Це зовсім інший кейс як юридично так і історично, так і за виконанням

Шотландський сепаратизм — висосаний з пальця та підроздутий в інтернет кейс, і я на 90% певен що підмазаний кремлеботами за московські нафтогроші.

Шотландії без ЮК світить нуль без палочки, потенційно країна рівня греції чи португалії, хер зна де за тисячі км відрізана від континенту. Майбутнє такого неважко уявити кожному шотландцю. Але як розкачають тему й таки вийдуть — ну то будуть самі собі буратіно. Потім згодом самі ж попросяться в ЮКей знову.

Шотландії без ЮК світить нуль без палочки, потенційно країна рівня греції чи португалії, хер зна де за тисячі км відрізана від континенту

Радше пряма аналогія з сусідньою Ірландією ся напрошує.

Ну Ірландія сильно не хо, от і незалежна
Північна ж хотіла й досі хоче

В них взагалі міжсобойчик був, цивілізовані референдуми тому й проводять, аби не було таких міжсобойчиків як громадянська війна

Домучать TAFTA і все це взагалі стане неважливо

Єдине що свербить противникам брекзіт зараз наприклад і аргумент незалежної шотландії щоб бути в EU — це податки в торгівлі. Більше жодних особо аргументів, просто ускладнена торгівля й мита всіх дратують. А так їм той EU нафіг не треба, що ірландцям що шотландцям, що бритам. Просто в них усіх найбільший експорт в торгівлі — США та ЄС

49%? Занадто оптимістично. В моєму регіоні думаю 90% не розмовляють.

Только 90%? =))) Камон дюд, да если 1% кен спик что то более осмысленное зеан заученный I get up at 7 o’clock in the morning то это вулд би просто невероятно.

так а шо, ми вже побачили, що «є разніца» на якій мові спілкуватися. Тому якщо ми хочемо в західний і цивілізований світ, то маємо вчити англійську.

Справді?

Чом тоді мені з academia.edu чимало статей французькою прилітає?

Чом тоді мені з academia.edu чимало статей французькою прилітає?

Потому что вы не знаете английского?

Я как раз французского и не знаю, лол.

хм, а чому тоді в Європі не відміняють локальні мови, а спілкуються на них і навпаки розвивають?
мабуть то не та Європа і не той цивілізований світ

Тому що ваші аргументи — це нормальна захисна реакція: «захистимо своє!». Нажаль, цей самий наратив використовує руснява пропоганда.
По-перше, йде мова про додаткову мову, а не основну. Українське є і буде основною державною мовою. Але функціонери і держслужбовці мають знати англійську.
По-друге, знання мови відкриває світ і інформацію. Тим паче англійська, яка є міжнародною.
В-третє, наша економіка буде вимушена працювати на експорт для відновлення і зростання після Перемоги. Яка мова експорту?
В-четвертих, багато прецедентів країн, де декілька офіційних мов і вони спокійно живуть. У Швейцарії їх 4 на рівні Конституції.
В-пʼятих, багато Європейських країн вже давно залучають населення для вивчення англійської. Наприклад в багатьох країнах в кінотеатрах фільми йдуть на оригіналі із субтитрами.

Люди. які знають одну мову — привʼязані кайданами до одного суспільства і території. Вони не бачать світу, не інтегруються в бізнеси і... в кінцевому рахунку стають ксенофобами і обирають собі придуркуватого лідера-тирана. Який легко їми маніпулює.

плюс інгліш стандарт нато :) в законі пункт є, підозрюю це й було основною початковою мотивацією, а не турбота про % нотспікін, підозрюю турбота з’явилась пізніше

багато прецедентів країн, де декілька офіційних мов

це вже давним давно пережовані невалідні аргументи. В Укр є одна державна мова, якої досить

Яка мова експорту?

У екпорту мова країни куди експортують

Але функціонери і держслужбовці мають знати англійську.

На якого біса? В нас і так при владі всякі федорови та зеленські які нічого крім англійської не знають! Державне та муніцепальне управління це складна галузь знань, де англійська потрібна 0%-5% випадків!

Тим паче англійська, яка є міжнародною

Візьміть проїдте ЕС, поговоріть з простими людьми та ви зрозумієте наскліькі то смішно звучить.

Яка мова експорту?

Як правник, що спеціалізується на супроводі міжнародного бізнесі стверджую — залежить від країни імпортера, спробуйте щось в DACH поставити:)

Люди. які знають одну мову — привʼязані кайданами до одного суспільства і території. Вони не бачать світу, не інтегруються в бізнеси і... в кінцевому рахунку стають ксенофобами і обирають собі придуркуватого лідера-тирана. Який легко їми маніпулює.

Це про зеленського чи про порошенко?

Це про зеленського чи про порошенко?

шо то х*ня, шо то

крута маніпуляція з руснявою пропагандою)
відразу помітно погонщика
1. на даний момент в Конституції закріплена одна мова і потрібно дотримуватись Конституції. Ви пропонуєте наплювати на головний закон країни
2. світ і інформацію відкриває не лише мова, а й інтернет, безвіз і інші способи
3. мова експорту — гроші
4. а є багато країн, де багато мов, але вони не успішні. Не потрібно робити генералізацію окремого випадку
5. велика різниця між заохоченням людей і законами, які за собою потягнут низку проблем і обмежень, покарань

мова експорту звісно китайська ж :)
Вся ця котовасія навколо мов більше щоб відволікати, як завжди.
Хотіли би жити нормально, зробили б як в Швейцарії.

Я вже мовчу що Китай, Японія та Швейцарія є топ країн по золотовалютним резервам.

Україна не хоче бути як Швейцарія.
Де факто там 4 мови :)

Швейцарія така, як є, суто з географічних причин. У нас географічна ситуація прямо протилежна: по цій території тисячоліттями безперешкодно бігають хто тільки завгодно. І не мрійте.

Яка мова експорту?

У китайців мова експорту китайська, а нам що заважає?

Інтерес до української мови у західному світі наразі нечуваний. Хай вивчають.

Та вона і так міжнародна, де факто.

Клас, руснявий язик іде на***

а когда в школах и других учебных заведениях английский не давали учить?

надання англійській мові статусу міжнародної мови в Україні

а яка вона до цього була? О_О

Голівудські фільми пускайте в оригіналі з українськими титрами.

Зараз фільми онлайн дивляться мабуть частіше ніж в кінотеатрах і там часто є англ. аудіодоріжка і укр. або англ. субтитри, ось наприклад на Megogo:
megogo.net/...​rt=popular&subtitle_id=ua

У Netflix здається так:
www.netflix.com/browse/subtitles/uk

Я маю на увазі по телевізорі.

У мене не було телевізора останні 20+ років, але по ідеї в сучасних телевізорах теж Netflix/Megogo і все таке.

ну так, зараз вже пізнувато, треба було в часи Санти-Барбари відмовлятися від дубляжу.

Вже вирощено не одне покоління, яке ту Санта-Барбару і не памʼятає.

Новому поколінню можна накласти у голову що завгодно; старших ладнати уже пізно, максимум можна відгородити молодших від їх впливу. Он гляньте, як покоління Пепсі фаломорфує з того, як у кацапії вирощено покоління путлерʼюґенду, якому цінності свободи та демократії до сраки вже: все життя існують при царі і знати не хочуть, що ерефія може бути якоюсь іншою.

Спостерігаю, що у нас малеча як у 3–4 рочки вже підсяде на русняве, то вже не відірвеш, і від українського носа воротитимуть, бо вже прошитий інший культурний код (не стільки руснявий, скільки антиукраїнсько-меншовартісний; кацапи і самі-бо власної культури особливо не мають і чуже до рота тягнуть, а за першої-ліпшої нагоди драпають куди подалі, не маючи почуття патріотизму). Оце памʼятаєте? Я ще памʼятаю зі свиномарафону спроби змусити бідну дитину співати натомість україномовний переклад. А тепер що? «Jak wasz dzień». А в Україні вже рік як не видно й не чутно, для України ця людина фактично мертва, її тут ніщо не тримає.

Українці — це щось принципово інше. Українцем можна стати лише змалечку. А не під впливом моди та ПТСР.

Українці — це щось принципово інше. Українцем можна стати лише змалечку. А не під впливом моди та ПТСР.

Ну, если бы вы чуть больше знали мировую культуру, вы бы знали такую цитату «Вы не знали красоты, пока я не показал вам уродство».
Под влиянием действий русни (читай — птср) украинцами стало поразительно большое количество ранее «не всё так однозначно» и «мы же братья».

стало

Вот в том и суть как раз, что это надуто и сомнительно. Я вижу огромную прослойку людей, которые только на публику пыжатся, а в душе всё те же малоросы, а-ля памятник Ленину, покрашенный в сине-жёлтый с чубом с целью походить на Шевченко. Для этого явления есть давнее обозначение, ещё времён начала войны: «вышиватничество». И чую, что они долго они ся не продержат, и мода со временем уйдёт. Поглядим, впрочем.

Складно і дорого, коли є безкоштовне T2. Та й супутникове закодовано не так давно. Це все якщо інтернет-піратство не враховувати ще, для якого «сучасні телевізори» теж добре придатні, особливо на Android (з усякими WebOS/Tizen більше мороки і менше можливостей).

У того ж Megogo часто на україномовних фільмах заставки/тексти руснявою 🫠

Українська школа дубляжу — топова, імхо.

«Сімпсони» українською навіть кращі за оригінал

Перлина серед переважного низькоякісного двоголосого бубніння з листочка, на жаль. Офіційний переклад в Україні як явище зіпсований кумівством і вимаганням дипломів, які ніц самі по собі не варті. Те, що Малуха і Левченко мають і талант, і диплом — суто вдача (причому слава Малухи вже перебільшена, через що його тягають на ролі, для яких його голос не дуже-бо пасує).

Навіть наступна «Футурама» вже помітно менш якісна, навіть на тлі кацапської: «блекджек и шлюхи», дослівно перекладені з оригіналу, меметичні, а «рулетку і випивон» хтось памʼятає? Можете пригадати взагалі якусь влучну самодіяльність звідти, рівня «туфти» та «синдрому Київського метро» у Сімпсонах?

А так зараз сила у фандабі, де панує здорова ринкова конкуренція замість кумівства та бюрократії, і напевне він накує кадрів принаймні для стримінгових платформ.

А толку, все одно коменти на ДОУ пишеш російською.

А толку, все одно коменти на ДОУ пишеш російською.

Ну, не исключено что он еще и курит, но считает что вести здоровый образ жизни — всё таки правильно.
Я вот тоже типа «русскоязычный», но украинский дубляж мне нравится в целом больше, чем русский. Исключения составляют только некоторые сериалы, для которых я привык к определённому дубляжу — но и там это скорее дело именно привычки, а не потому что мне вот принципиально нравится именно русский дубляж, а украинский — не нравится.

«Толк» це русизм, btw.

А ще в моїй країні можна писати і розмовляти на будь-якій мові і не соромитися цього.

Поки умовний Зібров у пику не дасть за неправильну мову, еге.

Да сидит слесарь на диване и смотрит блокбастер на твоем инглише. Популизм чистой воды. Помнится как в 2012 под евро муштрували гаишников 10 фраз говорить условно- а на выходе пшик.
Английский надо тем у кого есть активные контакты с внешним миром по профессии, большинству молодых хватит азов для чтения лейбов этак А2, т.е то что и так учат в школе. А людям среднего возраста+ оно уже нафик не упало.

А людям среднего возраста+ оно уже нафик не упало.

Полы драять в европах A2 достаточно? Точно-точно? А если не полы драять, а что-то посложнее, включая щёлкание рожей перед клиентами?

Эмм, полы драИть — там не А2 надо а скорее польскую, итальянскую или испанскую. Никто с прислугой на английском говорить не будет. Наймут того кто локальный язык знает.

В результаті фільми дивитись, чи читати?

Знову придумали якусь цифру без посилання на дослідження чи опитування

Ось таке знайшов дослідження чи опитування КМІС:

Рівень володіння англійською та іншими іноземними мовами в Україні: результати кількісного соціологічного дослідження проведеного у грудні 2022 — січні 2023
www.kiis.com.ua/...​at=reports&id=1210&page=1

В этом же исследовании:
51% українців зазначили що мають деякі знання англійської мови, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати і спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях
То есть по факту только 23% украинцев владеют английским на достаточном уровне (и то, с их слов, хехе).

и то, с их слов,

— це ключова фраза. Хехе.

— Опитування проводилось методом онлайн-інтерв’ю
риторічні питання:

опитування проводилось англійською? (хоча б спрощеною, Ogden’s Basic English)?
і відповідали також про свій рівень — англійською?

Підписатись на коментарі