Чому надати перевагу — факультету чи спеціальності?

Вітаю! Потрібна порада.

Обираю спеціальність для вступу в київський ЗВО на ІТ фах, в КНУ або КПІ (не принципово). Виходячи з аналізу ринку і власних уподобань, а також конкурсного балу НМТ, вибір іде між спеціальністю 121 «Програмна інженерія» на факультеті КПІ, який, скажімо так, не користується авторитетом саме в ІТ, і 123"Комп’ютерна інженерія" та 126"Інформаційні управляючі системи та технології" на авторитетних ФІОТ та ФПМ КПІ.

Я так розумію, 121 , виходячи з програми, більш пристосована до нашого ринку, де більш затребувані прикладники і веб-програмісти, ніж системні програмісти та фахівці з управляючих систем.

Тому у мене дилема: або вчитися на авторитетному факультеті, де рівень знань гарантований, але на ходу перевчатися і переходити в іншу галузь, або відразу вчитися на гарантовано затребуваний фах, але з поки що незрозумілим рівнем навчання на неавторитетному факультеті.

Що порадите?

(Прошу з порадами «не потрібна вища освіта» або «поступати за кордон» не турбуватися. МЕНІ вища освіта потрібна і вступати буду до КПІ або КНУ, це не обговорюється)

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дополнение к предыдущему комментарию: если ты сам не знаешь что оптимизировать, то бери два критерия: возможность учиться и возможность социализироваться.
Если совсем упростить: где лучшие общежития и где больше девочек.
Не важно если тебе не нужно общежитие: там будет жить большинство, и это определит общий уровень.

А что ты хочешь оптимизировать?
Даже между Electrical Engineering в MIT и твоим КПИ победитель не очевиден, если главные критерии — побыстрее генерить профит и не уезжать из Киева.
Уточни задачу.

де більш затребувані прикладники і веб-програмісти, ніж системні програмісти та фахівці з управляючих систем.

Это не так в данный момент

Тому у мене дилема: або вчитися на авторитетному факультеті, де рівень знань гарантований, але на ходу перевчатися і переходити в іншу галузь, або відразу вчитися на гарантовано затребуваний фах, але з поки що незрозумілим рівнем навчання на неавторитетному факультеті.

Надо ставить высокую планку и добиваться ее

Насправді на диплом ніхто не дивиться. Казочки про те, що після нашого факультету/кафедри беруть з руками і ногами краще не слухати.
В будь якому випадку програма на всьому, що ти перерахував — застаріла.
На твоєму б місці, я б розглядав КНУ. З тих відгуків, що я чув викладачі там більш-менш нормальні і часто ідуть на зустріч студентам. В такому випадку ти не будеш страждати днями і ночами над предметами, які потенційно тобі не знадобляться, а також буде час на самонавчання (без цього в нашій сфері ніяк). ІМХО але треба іти туди де навчання хоч якось буде приносити тобі задоволення, а КПІ мені здається надто консервативний в цьому плані.

В нас немає такого як «авторитетний факультет», це ти собі придумав.

відразу вчитися на гарантовано затребуваний фах

Звичайно що так робити краще.

на ходу перевчатися і переходити в іншу галузь

Очевидно що це гірший варіант, тому що треба буде тратити додатковий час на навчання.

більш пристосована до нашого ринку, де більш затребувані прикладники і веб-програмісти, ніж системні програмісти та фахівці з управляючих систем

Це не тільки для нашого ринку.

Ты если все сам знаешь, зачем спрашиваешь? На диплом всем похер

я вас запевняю, що до диплома по 121 спеціальності КПІ ставляться зовсім інакше, ніж до такого самого диплома, виданого МАУП.

Хто ставиться, твої батьки?)

Диплом сам по собі має невеликий вплив.

І ніхто поза самим КПІ не знає про
кокретні спеціальності. Є слово «комп’ютер або інформаційне» значить computer science.

Тому не дивись на «престижність» факультетів, такого немає.
йди туди де вчать те що ти хочеш вчити.

Хмм, а почему не рассматриваешь «вышку для галочки», то есть какой-то простой дешевый вуз, в идеале достаточно коррумпированный, чтобы можно было всякие религии/философии сдавать общим языком. Диплом будет такой же, знания один хрен будут недостаточными, так зачем жопу рвать? Единственное если ты в будущем собираешься за бугор, я б рекомендовал поискать базы аналогичные немецкому anabin в целевых странах и найти в них свои вуз/специальность и как оно трактуется в стране прибытия. Например у немцев в 14-м, да давно, но всё же, было так, что если тебя нет в анабине — нужно было на Бонн слать диплом с переводами и т.д., а они уже там решали кто ты и что ты. Если есть ты в базе — перевода достаточно. Мелочь, но пару месяцев экономит.

КПІ добре дружить з Єбамом і там навіть працюють деякі його викладачі
відповідно Єбам вербує ніжних та розумних хлопчиків та дівчаток з. тож вибір очовищий якнамене

Якщо хочеш навчитися програмуванню, то йди на прикладну математику.

якщо хочеш навчитись запивати горілку горілкой та проригати собутильника цитуванням теорем, то йди на прикладну математику.
ну і навчитись програмуванню у фортрані, матлабі та waterloo maple

на ФПМ КПІ наче пітон вчать і пишуть, що з 3 курсу більша половина вже заробляє прорамування

на ФПМ КПІ наче пітон вчать і пишуть, що з 3 курсу більша половина вже заробляє прорамування

Тут треба бути обережним і розуміти причини. Те що зараз 3-5 курси з будь-якої ІТшної спеціальності, скоріше за все, працевлаштовані — це побічний ефект від постковідних років, коли чи не з першого курсу гребли все що може цикл написати. Тому причинно-наслідковий зв’язок не є однозначним.

А от що справді важливо і допомагає, то це курс дискретної математики (кафедар ПМА, на інших хз), але це якщо ви докладете зусиль, щоб зрозуміти формальну логіку і тд, а не просто «проригати собутильника цитуванням теорем» :)

на 123 ФПМ дискретної математики хіба трохи менше, ніж на 113

на 123 ФПМ дискретної математики хіба трохи менше, ніж на 113

Я не знаю, що там читаю, яке наповнення курсу.
Те що було на 113 на 1 курсі дозволяє через 2 роки здати матлогіку на 3 курсі мехмату КНУ

Вивчити мову програмування достатньо просто, а от навчитися математичному мисленню на порядок складніше.

ну і навчитись програмуванню у фортрані, матлабі та waterloo maple

Про який рік ви говорите? Ви впевнені, що ці мови тоді були вже не актуальні?

Коли я навчався, то фортран у нас був лише для курсу про моделювання мікросхем (це допомогло зрозуміти як працюють комп’ютери), матлаб був в курсі про власне програмування математичних моделей.
Зараз на ПМА основа для математичних курсів — це пайтон. Підозрюю, що на сусідніх кафедрах не гірше.

хм, ну то непогано якщо правда. бо знаю виші де як 30 років тому були басік та акцес, так вони і залишились досі

Чувак, на самом деле пофиг на какой специальности ты будешь учиться, то есть абсолютно. Поэтому смотри на список предметов. Там должно быть побольше фундаментальных дисциплин и поменьше всякой херни типа «кораблестроение»

всякої фігні типу «інженерія програмного забезпечення»? ))

Того, что не относится к специальности

поменьше всякой херни типа «кораблестроение»
Того, что не относится к специальности

А ти впевнений, що навчався не на якомусь кораблебудуванні або умовному «програмному забезпеченні кораблебудування»? :)

Специальность звучит так: программное и математическое обеспечение электронно вычислительных машин и систем.
Про кораблестроение нигде ни слова. Ряд предметов были интересны, типа введения в теорию суден, но скажи, нафига программисту строительная механика корабля?

Про кораблестроение нигде ни слова.

А виш як називався?

Какая разница? Все кораблестроительное — их самодеятельность

Какая разница? Все кораблестроительное — их самодеятельность

«Разніца» в тому, що ти проєбав, пішов в першу бурсу, в яку тебе взяли, і зараз навіть не розумієш чому там була дивна програма.
В будь-якому непрофільному для ІТ закладі, скоріше за все будуть предмети, що є непрофільними для ІТ, але є профільними для закладу. Тому на тому ж ТЕФі буде щось з енергетикою пов’язане.

в першу бурсу, в яку тебе взяли

В Николаеве выбор не велик, а на другой город не было денег

в КНУ або КПІ (не принципово)

Дуже принципово дивитися які викладачі на кафедрі (плюс поглянути в розкладі).
В КПІ/КНУ вже теж є чимало викладачів в яких немає жодного уявлення про предмети, які вони викладають.

Також дізнавайтеся яким чином організоване дистанційне навчання (повітряні тривоги ще в наявності).

І програмна інженерія, і комп’ютерна інженерія будуть сприйматись ± однаково. Все одно потрібні для роботи знання не на парах розкажуть, а треба буде опановувати самому. Тому на що варто зважати — це чи на вибраному напрямі співпрацюють з айті компаніями щоб потрапити на стажировку і отримати досвід на проектах, щоб потім легше знайти роботу

Чому надати перевагу — факультету чи спеціальності?

Що то хна, що це хна. © Ескобар

Йдіть туди де кращі викладачі (поточний склад кафедри) і будуть студенти. Друге перевірити ви ніяк до вступу не зможете, тут єдиний варіант йти туди де буде вищий прохідний бал (але це теж не дає гарантію).
Суттєвої різниці між 121 та 123 для задачі «стати програмістом» не буде.

На даному етапі ви можете:
— подивитись силабуси
— погуглити викладачів
— попитати в чатах абітурієнтів, чого студенти навчились на спеціальності. Але тут реба бути обережним, бо оціночне судження студента може залежати від його задоволення оцінками та/або можливістю єбланити, а не від об’єктивних метрик

але з поки що незрозумілим рівнем навчання на неавторитетному факультеті.

Неавторитетний факультет — це який? В КПІ всі «ІТшні» — ІПСА, ФПМ, ФІОТ, ІТС, ФТІ — авторитетні.

або вчитися на авторитетному факультеті, де рівень знань гарантований

Тут ще раз:
Авторитетність факультету нічого не гарантує, лише зменшує ризики.

неавторитетні- кафедри на ІАТЕ

неавторитетні- кафедри на ІАТЕ

Це не про авторитетність, а про профільність.
Непрофільні факультети/універи — НоГо:
2 параметри — контингент викладачів і студентів. Якщо магічним чином на непрофільному факультеті зберуться чомусь криті викладачі, то контингент студентів там явно буде гірше.

Андрій, якщо ти повністю впевнений, що 123 та 126 «авторитетна», і там матимеш кращу базу, програму, рівень професійності викладачів, обирай 123, але зважай, що

на ходу перевчатися і переходити в іншу галузь

з об’ємною та складною програмою універу (математика та купа прикладних предметів) в реальності вийде не у кожного.

Для мене сенс навчання у комюніті та звʼязках які ти зможеш набути в універі, чим більше там буде толкових людей з якими можна буде познайомитися тим краще. Тобто краще йти туди де можна набути більше корисних звʼязків. Саме навчання середнячкове всюди.

Якщо хочеться конкретно круте і корисне навчання тоді потрібно йти на стажування від айті компаній.

Підписатись на коментарі