Front-end Digest № 2: новини вебплатформи, секрети DevTools, рефакторинг CSS та особливості деяких API в JS

Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Підписуйтеся на телеграм-канал!

Привіт, колеги. Мене звати Олександр і я займаюся фронтендом в компанії Zfort Group. Маю для вас черговий дайджест з цікавими матеріалами зі світу фронтенда за останній тиждень.

Веброзробка

Нове на вебплатформі в червні
Прощання з SVG-in-JS у 2023 році
Чи вже не запізно розв’язувати проблему засилля AI в Інтернеті?
Що таке JSON LD?
WebContainers: загальний огляд, приклади застосування, актуальні проблеми

CSS

Імітація селектора :snapped за допомогою анімації, керованої прокруткою
Створення висококонтрастної системи дизайну за допомогою CSS Custom Properties
Cascade Layers марні*.
Стилі, керовані положенням (Position-Driven Styles)
Хитре вирівнювання плаваючих (floating) зображень
Методи рефакторингу CSS
Виходячи за межі констант з custom properties
Посібник з обертання тексту в CSS

JavaScript

CommonJS шкодить JavaScript
Демістифікація операторів JavaScript: що означає цей Symbol?
Вивчаємо можливості Node.js v20 в дії

• API

Вступ до View Transitions API
Як використовувати paginated API за допомогою JavaScript async generators
Керівництво по Drag and Drop API в JavaScript

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Переклад статті з розділу JavaScript — React

• Використання CORS в Next.js для обробки cross-origin запитів

Про важливість безпеки наших застосунків та як користуватися спільним використанням джерел з різних ресурсів
Використання CORS в Next.js для обробки cross-origin запитів

Та лонгрід про символи в JS

• Демістифікація операторів JavaScript: що означає цей Symbol?

Багато базової інформації та деякі цікаві деталі про оператори в JS
Демістифікація операторів JavaScript: що означає цей Symbol?

Комусь може буде корисно, зробив переклад статті з розділу JavaScript

CommonJS шкодить JavaScript

на українську.
https://medium.com/@dmitry.sytnyk/commonjs-шкодить-javascript-проблеми-та-обмеження-94bbb4b27a20

Якщо автор дайджесту та редакція DOU не проти, хотів би продовжити таку практику.

Для чого вчити вот це все?Сижу як Wordpress Dev відчуваю себе досить добре, замовлень купа, студії, ФОПи, просто на фрілансі.Не спорю це круто мати більше знань, але для джунів можу порадити саме вордпресс.Оскільки мало хто з джунів буде писати хороший код на тому ж Angular(сам вчив пару місяців його але так і не застосовував в проектах).

Ну, ніхто і не змушує все вчити. Але як мінімум слідкувати за своєю профільною індустрією точно зайвим не буде, бо час від часу відбуваються доволі суттєві зміни чи оновлення.

Ну я ж говорив вище, розвивати себе як програміста обов’язково потрібно, і точно можу сказати що пригодиться все, навіть якщо засісти і день потратити на вивчення якогось застарілого Delphi, Fortran теж думаю поможе, хоч і дуже притянуті за вуха прикладі, але всерівно чогось нового можна точно навчитись, а нові технології виходять кожного дня, навіть той ж Svelte і там ще пару нових фреймів.

Я б не назвав Svelte новим фреймворком, він років 6 тому релізнувся :)
Ну, а щодо «засісти і день потратити на вивчення чогось», воно так не завжди працює. Наприклад, коли я співбесідую умовного фронтентера собі в команду, мені важливо, щоб він чи вона вже мали необхідну базу (включно з сучасними техніками, бо фронтенд розвивається доволі швидко), та хоча б одним оком слідкували за трендами індустрії, бо там стільки нюансів, що за день, або навіть за тиждень навряд можна вивчити. Бо бувають ситуації, коли приходять на синіорську позицію кадри, які вважають, що якщо максимально вивчив умовний CSS 10 років тому, то цього достатньо до кінця життя. А потім по факту в таблицях стилей розуміють максимум кожну п’яту строку.

Підписатись на коментарі