Як би ви реагували, якби вам працівник сказав ТАКЕ?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Любе серцю товариство dou,

хотілося б дізнатися вашої цінної думки про те, як би ви реагували на своїй позиції на людину, яка б вам зізналася у тому, що вона... ні, не буде тут традиційного камінг-ауту у нетрадиційних практиках)) Але... давайте спочатку історію, а потім питання.

Вибачте за те, що зараз здається, наче як то все омана і клік-бейт, далі ви зрозумієте, що його тут немає.

За останні 10 років я пройшов шлях від програміста до людини, котра була й продактом, і проджектом, і DBA, і SRE, і QA, й аналітиком. Кругозір технічний в мене доволі непоганий. Але чому я погоджувався на всі ці задачі, а не покращував свій рівень як розробник? Тому що я ніколи себе не бачив у розробці повноцінно: не люблю я алгоритми, розбиратися у чужому коді та тому інше. Але люблю вирішувати задачі від яких нормальні люди відхрестилися. Ось так я 10 років і кочував у світі ІТ.

Але було, та й є, у мене бажання, яке заманює — UI/UX дизайн. Більше я б сказав цікавить UX частина. Але є у мене одна проблема — неприємна назва їй — «дальтонізм». Він помірний, світ мій не чорно-білий, і фіксовані кольори я бачу прекрасно як кожна нормальна людина, проблеми лише з відтінками. І ось з цієї причини я так і не наважився на перехід у професію, що цікава. Років 7 тому як раз перед очима був кейс, коли дівчині відмовили саме з цієї причини (хоча тестове вона виконала дуже круто і якби не розповіла на співбесіді про вади, здається, її б взяли, але для мене то стало червоною (звучить як каламбур) міткою).

А тепер, шановні, питання. Як би ви відреагували на своїй позиції (менеджер — чи взяли б таку людину у команду, інженер — чи довіряли б її експертизі), якби перед вами стояв такий колега/кандидат з такою аномалією зору, але при цьому ви знали, що він/вона

• має гарне портфоліо
  • має крутий бекграунд технічний
  • якщо треба, то й фронтенд може сам розробити
  • крутий досвід у зборі очікувань кастомерів
  • крутий досвід та освіту у сфері маркетингу (і робить гарні дослідження ринку через те)
  • UX своїх продуктів полірує до блиску (трошки хворобливого перфекціонізму)
  • про всілякі інструменти прототипування та дизайну по типу Figma взагалі немає розмов, просто бере й робить
  • ... але ви знаєте, що ось у цієї людини є така вада зору і як вона вплине на роботу не знаєте, бо перед вами це поки що просто кандидат, який гарно цвірінькає ))

Ваша реакція? Взяли б? Довіряли б?

А питаю я на форумі тому що кілька днів у компанії коллег саме розговорилися на цю тему і 5 з 5 осіб сказали «ні, не взяли б, дизайнер не може бути з аномаліями сприйняття кольору». Тепер цікава вибірка більша й різних людей з різних позиції (там всі були розробники).

p.s. Прошу бути чесними. На моє рішення ця тема вже не вплине. Як ви вище могли прочитати, я люблю челенджи (пробачте за англіцизми, грішний), а тому цей діалог став для мене тепер вже червоною тряпкою і я хочу довести, що вони неправі (а може просто прийшов час втілювати бажання у життя). Але то вже інша історія, можливо навіть для блогу :)

Всім добра, мирного неба та перемог (й особистих, й тої, яку так сильно чекаємо...).

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Что может сказать хромой об искусстве Герберта фон Караяна, если ему сразу заявить что он — хромой!

Обожнюю наше ком’юніті у тому числі за інтелект. Дякую за цікаву думку. Всього гарного вам!

Як на мене, вам саме в дизайн і йти, бо хто ж подумає про користувачів в аномаліями зору. Думаю, тут не баг, а фіча. Якщо не хочете акцентувати на цьому в інтерв’ю, не акцентуйте, хочете, акцентуйте, по відповіді і відношенню рекрутерів та компанії ви зрозумієте, чи захочете там працювати. Удачі вам, тримаю за вас кулаки👍

Вважаю, треба пробувати влаштовуватися на роботу. Хай щастить!

Это как не брать разработчика потому что у него миопия (у меня самого −1.5), так как ему будет сложно работать за монитором.

Давно очки для коррекции цветов есть, можно подобрать у нормального офтальмолога
en.wikipedia.org/wiki/Color_blind_glasses

т.к. у человека полный набор скиллов за исключением возможных проблем с индивидуальным специфическим подбором цвета, то это вполне нормальный вариант а) в команду, в которой уже есть дезигнер, который будет помогать с цветами (если это вдруг надо будет), б) в команду, в которой еще нет дезигнера, в этом случае возможные проблемы с подбором цветов будут помогать решать банально тестеры/девы/кто там еще
Это ж не картины рисовать или там свежесть продуктов определять по нюансам цветового оттенка. Есть стандартные палитры/цветовые решения, если дезигнер их придерживается, то уж точно откровенного говна он не сделает, а если сделает — то тестеры сразу это увидят и укажут.

Я не дизайнер, але якби мені довелось вирішувати, чи брати на роботу дизайнера, я б взагалі не звертав уваги на його/її сприйняття кольору. Є спеціальні окуляри, монітори можуть підлаштовуватись під людей з вадами зору, і в сучасному світі це взагалі не проблема. До того ж, зручність інтерфейсу важливіша за те, якого кольору кнопка логіна.
У мене самого дихромазія, але дізнався я про це на ВЛК в 22 роки і до цього навіть не підозрював, що в мене проблеми з сприйняттям кольорів.

UI дизайнер — мабуть ні, На UI/UX — може, UX Researcher — 100%, Interaction Designer — чому б ні
+ корисно тестити за допомогою такого колеги інтерфейси на універсальність

Допоможу/протестую/зроблю інтерфейс для ваших користувачів з вадами зору. Кажіть про потреби і вади счйту замовника, а свої продавайте як унікальні властивасті, що не доступні пересічним.

UI/UX буває різним. Дизайнити корпус пристрою і органи керування, або консольний інтерфейс для якоїсь складної, потенційно широко вживаної тулзи можна взагалі з чорго-білим зором.
Якщо ближче до українських аутсорсних реалій, інколи б не завадило замість очей комусь з дизайнерів мати руки, ну, щоб спробували подотягуватись в телефоні на ходу однією рукою до потрібних кнопок, не чіпляючи непотрібні, попродиратись крізь бутерброд у верхньому кутку до потрібних підпунктів і все таке, а кольори можна винести в .json і взагалі надати можливість юзеру самому розфарбувати аппку, відповідно до своїх вподобань. Шкода, що так майже ніхто не робить.

1. Це клікбейт, то ж КГ/АМ
2. Нагадує всякі паралімпіади:
— люди без ніг намагаються бігати
— люди без рук намагаються речі таскати
— а тупі мабуть грають в шахи
Є дофіга та трошки професій, в яких не треба працювати з кольорами. Фактично бляха всі професії, крім дизайнерських. Якого біса лізти саме в дизайн?

Не такий вже й «мудак» автор, як ви люб’язно мене назвали ) Шкода, що жарт про клікбейт «не зайшов». Прочитав вашу відповідь (до речі, дякую, що витратили час на написання), і прям захотілося стати пілотом або лікарем ))

Почему не зашёл? Зашёл...

Ваша відповід занадто різка. Не робіть так будь ласка

Людина без такту та емпатії пише коментарі. Як на мене, це гірше, ніж

тупі мабуть грають в шахи

вони принаймні нікому не шкодять.

Людина без такту написала

Як би ви реагували, якби вам працівник сказав ТАКЕ?

замість нормального заголовка.

Згоден щодо клікбейту, але

КГ/АМ

та ваш коментар про

всякі паралімпіади

дуже негарний.

Теорія і реальність в більшості випадків слабо корелюють. Є багато всього на тему кольорів, психологічного впливу і тд тп. Але свого часу серед UI скінів (візуальні теми) вінампу самим успішним автором був саме дальтонік.

— люди без ніг намагаються бігати

И что интересно — бегают же! И в ряде случаев бегают быстрее, чем люди с ногами.

— люди без рук намагаються речі таскати

И таскают же! И вещи потяжелее, чем тут многие программисты могут поднять.

а тупі мабуть грають в шахи

Играют. И раскачиваясь перестают быть тупыми.

Це клікбейт, то ж КГ/АМ

А тут 100% согласен.

Якщо вам кажуть «це не клікбейт, читай до кінця» — це клікбейт 😁
По темі — взагалі пофіг. Хоч з позиції погроміста, хоч з позиції менеджера.

Треба було завершити пост словами «а спонсор цього тексту ХХХХ» )) Насправді про клікбейт то лишень жарт. Але кому треба, ті зрозуміли, хто не зрозумів — то вибачайте :) Гарного дня )

Бетховен був взагалі глухим, що не заважало писати йому музику.

А Янику низький IQ не заважав стати президентом і мілліардером.
До речі, Бетховен втратив слух вже у дорослому віці — і він памятав, які ноти як звучать.

Не треба знецінювати трудовий шлях людини. Шапки красти то не так й легко, а ще небезпечно ж ))

Ну тут Ляшко тоді ще більший трудоголік. Жопу потрібним людям підставляти це вам не шапки красти.

Ой, не знаю, свічку не тримав )

Бетховен був взагалі глухий, що не заважало йому писати музику.

Взагалі не розумію, в чому проблема? Дальтонізм — це ж не рашизм, це не заразно :)

Якщо і є певні девіації із сприйняттям кольорів, то для точного прийняття завжди є інструменти, що підкажуть колір в хексі. Я б особисто залюбки взяв людину із дальтонізмом, але із хистом до професії та вогнем в очах, ніж якогось спортсмена-циніка.

Ваши слова могут оскорбить чувства каких-то спортсменов-циников.

Я це якось переживу :-D

щиро вірю, що й вони цинічно пройдуть повз коменту ))

продактом, і проджектом, і DBA, і SRE, і QA, й аналітиком

Пана дуже кидало (і продовжує) в різні боки.
Нам невідомо як довго і в якій послідовності були ці посади.
Але я б запідозрив шо знання поверхневі.

Ну якщо не зочеться бути експертом в чомусь одному то зай

Аби сімї було що істи і подобалося

Дякую за вашу відповідь. Цілком згоден з вами про ситу сім’ю. І дійсно, в QA, продуктовій аналітиці та DBA зовсім не вважаю себе експертом, бо просто брав на себе задачі коли нікому було їх виконувати. Те, що задачі виконані в рамках кількох проєктів лише з позитивними наслідками, не говорить про якусь експертність. Та й не претендую на неї

А у вас що на співбесідах питають чи ви дальтонік? Якщо не питають то й мовчіть.

Насправді показує різного роду, дизайнерам наприклад, що треба думати за Accessibility, до того як прийшов тестінг перед релізом. Справді х така річ, що проектувальники часто не замислюються елементарно, скажімо що потрібні, наприклад в переходах під’їзди для людей які їздять на колясках, та навіть і про ливневки банальні щоб вода калюжами не стояла і т.д.

То є сумно, за статистикою 300+ млн людей на землі мають різного рівня вади сприйняття кольорів, але дизайнери дійсно рідко роблять на цьому акцент. Або роблять контрасні спец-дизайни, якими мало хто користується. В мене все дуже «легкого» рівня, єдину проблему що маю, це коли жінка говорить «фуксія, маджента»... а для мене то, вибачте, рожевий чи відтінок красного і ніякої фуксії я там не бачу))

У большинства мужчин та же фигня с фуксией ^_^

Ага. Зато едя за рулём, я успеваю замечать о гусь/фазан/кролик/сессна низко пошла, етк, а жена с пассажирского кресла их не видит.

Я взагалі хз, що таке «маджента» О_о Такі тонкощі не кожній пересічній людині зрозумілі :))

Выскажу свое мнение как человек так же имеющий проблемы с восприятием цветов — сейчас хватает инструментов что бы обходить эту проблему:
— во многих программах цвета прописываются текстом при наведении курсором мыши или аналогичным способом
— т.к. по пункту 1 такое в основном работает только с основными цветами — то есть замечательные программы которые выдадут вам HEX Code любого цвета, если у вас есть трудности самому определить что за цвет

Ну и т.к. я сам не дизайнер и не шарю за все нюансы — но с моей колокольни это видится так что все равно всякие требования от заказчиков по цветовым палитрам исходят в виде HEX кодов (ну или дизайнеры добиваются требований именно в такой форме), что в целом вообще делает проблему восприятия цветов человека несущественной если есть конкретная палитра кодов цветов.
Одновременно с этим мне приходилось работать на проекте (не в роли дизайнера), где у одного из заказчиков так же была какая-то color-blind проблема с восприятием цветов, и поэтому со мной консультировались люди в плане цветовой палитры — нормально ли я воспринимаю цвета, а как лучше и т.д. что бы и тому заказчику было норм.

Короче может я и не прав в чем-то, но лично я вижу в этом не только недостатки а и преимущества если у дизайнера такие проблемы есть. И однозначно рубить его кандидатуру я бы точно не стал, тем более что человек со всеми заданиями хорошо справился.

Перша відповідь була «ну ні, куди, дійсно, як буде малювати, якщо кольорів не бачить».

Потім трохи заспокоївся, почитав коментарі і дійсно — якщо вид діяльності буде більше під UX заточений — чому би і ні?

Якщо в резюме вже є реалізовані проєкти і вони виглядають круто — можна спробувати.

Загалом, теж маю проблему із зором — не сприймаю весь спектр кольорів (із зеленим-коричневим трохи проблеми) і завжди думав, що UI то не для мене. Хоча, попрацювавши в IT, бачу, що байдуже максимально, бо навіть здорові люди такие вирвиоко іноді роблять, що плакати хочеться. :)

У підсумку — погоджуюсь з коментаторами — не розповідайте сильно про ваду, просто йдіть до своєї мети. :)

Хз щодо власне топіку, але от зʼявилася ідея програмного асісту для таких кейсів: коли єпплє релізнуть вже свої окуляри, та підтягнуться їх конкуренти, то можна запілити додаток, який шляхом AR/XR буде показувати/підсвічувати різно відтінкові(?) елементи оточення, + накинути зверху ШІ, щоб воно усе поле огляду не опрацьовувало, а лише двохвимірні поверхні обʼєктів, куди зараз направлений погляд.

Ну або банально поцікавитись досягненнями сучасної офтальмології. Існують спеціальні окуляри для певного типу дальоніків, монохроматів дуже мало від природи, більшість людей з генетичними валами зору не розрізняють лише певних кольорів, для них існують спеціальні окуляри та контактні лінзи із спеціальними фільтрами, що допомогають людині бачити значно більше кольорів.

підтверджую це як чоловік жінкі-офтальмолога. ще додам — що нажаль за остані 5 років людей та особливо дітей із вадами зору стає в рази більше ( . тому можливо підбір кольорової схеми для людей із вадами зору даст більше юзабіліті. P.S. будь ласка — більша відстань до дісплеїв та за можливості використовувайте більши екрани, ну і звісно більше чорниці

Агов, у 21-му сторіччі вже питання має бути «Як вам реагувати на такі рішення»
Максимальний розголос звичайно. Інформація про такі ідіотьскі вчинки повинна бути публічною з назвою компанії де працює людина, що відшила кандидата по цій причині

Це якась пряма дискримінація людей з disabilities. Дизайнер може не сприймати кольори, але він може вдало компонувати обʼєкти, наприклад.
Вас би викинули на мороз з будь якої нормальної контори за такий bias.
Я пʼять років співпрацював з людиною з доволі складними ментальними disabilities, і жодного разу це не відчув. Дізнався лише тоді, коли він викатив статтю в місцеву пресу на тему «як я працюю з ментальними вадами та як до мене ставляться оточуючі у компанії Х».

Мало того, чоловічу футбольну команду, де грає моя дитина, тренують дві дівчинки. Можна казати, що «дівки нічого в футболі не розуміють», але хлопці другий рік поспіль посідають перші місця в змаганнях.

А жінки маршрутчики не слухають шансон

Ну тоді ті хто кажуть, що дівчата нічого не розуміють, самі напевно розуміють не більше як матюкатись та обпитись пивом до стану свині. Якщо тренери підводять команду до перемог — от справжній показник.

До психолога в першу чергу.

А так то, бути все життя енікейщиком... невже ви думаєте шо ті всі задачі шо у вас були за всю вашу строкату кар’єру ви виконували на всі 100?

Не кажіть нікому шо ви дальтонік (всі брешуть) і вперьод, сумніваюся, але може буде ще один «The Outer Worlds»)

маю знайомого напівсліпого фотографа. мовчу про стрільців високоточників з астигматизмом і поганим зором... собстна...

А там часто справді більше може більше важити здорове сердце, та відсутність холестерину. Всеодно стріляють в приціл, та контролювати вірно дихання і пульс, зовсім не так просто як здається, потрібно бути в чудовій фізичній формі.

ну і так і ні. відоси ближніх боїв всі бачили. там коротка відстань, і прицілювання або в механіку або в коліматор. і як астигматик я замість крапки бачу роздвоєну крокозяблю(і це одним оком). і може на відстані 5-10 метрів на те пофіг, але 50-100++ — починаються проблеми, скажімо так. благо фікситься окулярами. і в принципі жити можна, і відпрацьовувати влучність в тому числі. мій посил в тому, шо автор запросто може спробувати і не перейматись чужою думкою, допоки не дійде вже до конструктивних зауважень

P.S. Сучасна офтольмалогія і лазерна корекція зору доволі непогано справляється із остигматизмом та блізорукістю. Багато моїх знайомих хто мав вади — пофіксили, давно ходять і без лінз і без окулярів. Для ІТ-шників фінансово доступно.

офтальмологи сказали не лізти лазером поки, допоки зір не впаде ) так шо поки так

Що не завадило пересічним крити останніми словами тих, хто допомагає коштами на відновлення сучасної клініки корекції зору в Одесі, яку нещодавно розбомбила русня

Там мізки перш за все потрібні. Треба враховувати просто дофіга різних факторів у тому числі і вітер. Знаю високоточників які це на калькуляторах у смартфоні клацають, але то полігони — у реальних бойових умовах світло смартфона може видати позицію і треба у голові якось. Інше просто навички що приходять із практикою. Ну і фізична форма — швидко бігати та ховатись.

Один із творців гри «The Outer Worlds» Тім Кейн теж має дальтонізм. Як результат — у грі немає «режиму для дальтоніків», бо UI розроблено з урахуванням цього. Уся необхідна інформація комфортно сприймається без прив’язки до кольорів, що загалом є прекрасним рішенням.

Tl;Dr в мене дальтонізм, хочу бути ui/ux designer

І в чому проблема? Ви думаєте, що замовник буде експертом в теорії кольорів? Скоріш за все вам будуть казати щось типу «зроби чорне чорнішим», «а на цій сторінці зроби фон зеркальним, щоб коли користувач зайшов, він бачив себе і прям на лобі текст», або «а тут зроби такий колір, якого ще ніхто не бачив»

Зазубріть теорію кольорів, виберіть пару наборів, в крайньому разі спитайте друга чи є проблема з цими кольорами декілька разів. Асистент найміть в крайньому разі, UI/UX це не тільки кольори

Ну, я не менеджер і ніколи їм не був, але тімлідом бути доводилося. Як тімлід і виходячи з того що перелічені переваги здебільшого правда — взяв би. Особливо якщо людина чесно про особливості свої каже, така відвертість багато вартує.
В решті-решт тріал період ніхто не скасовував. І я сподіваюся, що ситуація далека від того що помилка з вибором призводить до того що стартап закривається, всіх звільняють і всі йдуть збирати пляшки.

Еммм... Ви ж не в поліграфію йдете, де «цей червоний — недостатньо червоний» — це норма. UX — це начебто аж ні разу не про сприяняття відтінків, це в першу чергу про зручність. А проробляється вона (наскільки я знаю) взагалі на wireframe’ах, де колір не грає ніякої чи майже ніякої ролі. Забийте і сміливо проходьте співбесіди.

Там ціла наука, скетчі то такий собі фінал. Найкраще розписано в книзі Алана Купера — «Псих лікарня в руках пацієнтів». Взалагі принципи які дані в тій книзі можна і треба використовувати при проектуванні просто усього. Власне якщо подивитись на будь яку книгу з бізнес аналізу або архітектури ПЗ — ці методи розповсюджені і так всюди в сучасному проектуванні.

Найкраще розписано в книзі Алана Купера — «Псих лікарня в руках пацієнтів».

О, дякую, почитаю. А в плані принципів — я ще вивчав технічну ергономіку, та й різні фізичні залізяки доводилося робити, з купою елементів управління. Цікаво буде порівняти мій досвід із тим, що написано в тій книзі.

Там головні принципи, які загально відомі і без того. Будь яка технічна система проектується з врахуванням людей які нею користуватимуться. Далі описується метод персон — тобто задумується персонажі типові користувачі системи. Припустимо ми проектуємо онлайн кінотеатр. Обираємо потенційних користувачів — скажімо підліток 15 років, 40 річна жінка, пенсіонер 70 років із вадами зору. Потім обирається той хто буде користуватись системою найбільше і той кому нею буде користуватись найважче і під них створюється інтерфейс. Скажімо вважається що 15 річний підліток розбереться будь яким інтерфейсом включно з таким де є консоль в якому треба писати скріпт на JavaScript або Python, щоб скажімо запустити фільм. Дідусь скоріше за усе матиме проблеми з тим щоб запустити фільм. Таким чином інтерфейс буде розрахований швидше за усе на ам перед на 40 річну жінку якій треба або мелодрама з танцями чи фігурним катанням чи дідусь який захоче подивитись якесь ретро. При цьому враховуємо, що в дідуся є вади зору. Отримуємо реквайменти, мають бути таргетована афіша із великими картками які прокручуються в каруселі, при простому натисканні має йти коротке пояснення голосом а можливо відео за фільм. Далі вже можна робити скетчі та усе інше.

Нормальний дизайн мусить враховувати, що користувачі можуть бути з різними видами дальтонізму. Тому це може бути навіть плюсом, ІМХО.

Не зовсім зрозумів в чому саме можуть проявитись проблеми сприйняття кольору. Як на мене це все можна легко корегувати поточними технічними засобами, є палітри, є коди кольорів, є різні інструменти. Тобто для мене це взагалі би не ставило проблеми (як девелопера який працює з дизайнерами), якщо колір чи відтінки не підійдуть — зворотній звʼязок ніхто не відміняв.
А по ситуаціі я б спробував бути відвертим на співбесідах і подивився на результат. Якщо будуть відмовляти, то проговорити причину.
Я впевнений що такий кандидат з багатим досвідом в суміжних сферах може бути дуже цінною знахідкою для деяких компаній 👍

Підписатись на коментарі