Windows 10 чи Windows 11?

Хто обрав windows 11 після 10, можете поділитись як воно? Чи варто оновлюватись чи краще не треба?

Завдяки «автоматичним» оновленням віндовс, які неможливо вимкнути, принаймні раз на тиждень комп’ютер вилітає в прострацію, і всі ресурси системи йдуть на те щоб комусь роздати оновлення з мого комп’ютера. Процессор загружається на 90-100% і в цей час неможливо працювати. Єдине що допомагає це руками вимикати такі оновлення. Через це думаю перейти на 11, якщо це допоможе ситуації. Хто працює на 11, як вона?

пс: дякую майкрософт, навіть якщо вимкнути автоматичні оновлення, оновлення все одно скачується і роздається іншим через мій ПК...

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Вінда як вінда. Естетично мені 11 подобається набагато більше.
У господарстві купка віртуалок на десктопі + ноут. Ніде ніяких аномалій нема. Лайнозбірки не вживаю.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ще один баг є...
у друга — программно вінда блокує роботу татчпада, причому на біосі і до загрузки вінди — все ок. (laptop — lenovo )
перустановка драйверів і т.д. не допомагає

Як на мене, все ще забагато багів, від пропадання мови розкладки, до не встановлення програм

хто підкаже,звук автоматично регулюється після останнього оновлення 29.02.24 , бісить, коли він вилазить в спливаючому вікні

В windows 11 можна вимкнути сервіс оновлення.

У когось зникають іконки на панелі задач? Ось у мене з 10-ок програм в панелі задач, і постійно 2-3 із них мають пусті іконки ніби вони не рендеряться і треба мишку наводити щоб побачити що там за програма. Ця проблема як на домашньому компі так і на робочому. Всі апдейти стоять, проблемі вже мінімум пів року, допомагає лише перегрузка експлорера і все-одно, через кілька годин проблема повертається.

бачив таке на десятці... хз як лікувати...
коли таких дрібних незручностей багато, перевстановлюю систему, або пробую іншу
(в моєму випадку) виявилося, що сімки достатньо для всього, ноут запрацював значно швидше

У мене так на 11. Два монітори, на основному — зникають іконки, на додатковому — залишаються.

Скидання кешу іконок у Windows за допомогою утиліти ie4uinit
Windows має спеціальну вбудовану утиліту ie4uinit (IE Per-User Initialization Utility), яку можна використовувати для швидкого скидання кешу іконок.
У Windows 10: ie4uinit.exe -show
Для Windows 7: ie4uinit.exe -ClearIconCache
Цю команду потрібно виконати через меню Win + R -> команда -> Enter.

також юзаю прогу, вона вже в мене років десять... один недолік — з оркостану
Icon Cache Cleaner — це безкоштовна утиліта для швидкого видалення кешу іконок в операційних системах Microsoft Windows. Вирішує проблему «зниклих значків» на робочому столі, панелі завдань та меню Пуск. При збої кешу іконок деякі ярлики у програм зникають і перетворюються на «білий лист».
Вирішити проблему можна видаленням кешу, що діє, і створенням нового. За допомогою Icon Cache Cleaner можна швидко зібрати всі файли кешу іконок та видалити їх за один клік. Icon Cache Cleaner безкоштовна і не потребує встановлення.

Перевів на 11 вінду все що переводилось: і обидва декстопи і ноути.
Нарешті інтерфейс налаштувать завезли нормальний, а чорний фон виглядає однаково на обох версіях.

наразі софт від вінди каже що мій проц не підтримується для 11 вінди (i7-7800HQ)

Нарешті завезли розгрупування кнопок на панелі задач.
У всьому іншому проблем не було. Інтерфейс кращий, як на мене, зручніше, ніж в 10

Windows11 без ExplorerPatcher для работы использовать сложно.
github.com/valinet/ExplorerPatcher

Нафіг такі приблуди

Розкажи це корпоративному іт
Якраз ноут для роботи

Ну тогда Win10. Просто в Win11 нет даже стандартной функции отсутствия группировки окон, среда работы превращается в однозадачную типа DOS.

обіцяють повернути цю функцію в наступному великому оновленні

Вот когда сделают — будет ой. А пока чистая Win11 превращает рабочую станцию в планшет.

В мене вже є. Можливо вже були апдейти? Дуже зручно. Раніше ставив спеціальній плагін, а зараз у вінді, та дуже зручний.

Win 11 це відкат на 15 років назад, тіні від вікон як в KDE 3, якісь сторонні патчілки та твікалки як на Win XP

GUI операційних систем розвиваються циклічно. Наприклад, стиль оформлення кнопок та інших елементів.
Windows 1.x/2.x були мінімалістичними: пласкі контроли із однопіксельними бордерами.
Windows 3.x навпаки: гігантські псевдо-тривимірні бордери.
Windows 9x/NT4/2000 вже значно збалансованіші: помірна тривимірність елементів.
Windows XP/Vista/7 знов виїдають очі: замість векторних контролів — намальовані художником бітмапи, та ще й в справжньому ігровому 3D-режимі (Vista та 7).
Windows 8/10 привіт від Windows 1.x/2.x: знов однопіксельні бордери.
Windows 11 починає новий цикл: тривимірність знову стає модною.

Нормальна операційка. Просто є категорія старперів з тату на спині «працює — не трогай», які із ХР робили 98, из 7-ки робили ХР, із 10-ки робили 7-ку і ось зараз із 11-ки роблять 10-ку.

Якщо б не намагались так наполегливо зробити із комп’ютера планшет, ніхто слова б не сказав. А так реально задовбали із своїм отупінням.

Хто намагається? Таке було лише з Win 8 чорт знає скільки років назад. Уже давно закинули цю ідею.

Windows 11 починає новий цикл: тривимірність знову стає модною.

Де ви там тривимірність знайшли? На да вікна тіні відкидають, але вроді і на 10 так було. Це норм. Головне що немає всяких градієнтних рамок і кнопок як було в ХР і 7.

А що не так із XP та 7? Ви ж минулої хвилини самі розписались у тому, що треба жерти що дали і не намагатись повернути звичний look-and-feel. А тому мали радіти Luna та Aero. Чого хаєте зараз, а?

Все пізнається у порівнянні. На момент ХР не було 7, а ХР має кращий дизан порівнянно з ентепрайзнутим, системним дизайном win98. А 7 має кращий дизайн порівнянно з ХР і в мільйон раз кращий за дизайн 98.

З дизайном вони в Vista (ту мач, дизайн ради дизайну) і Win 8 (забагато планшета) налажали, це да. А так, наступний кращий і сучасніший за попередній. А з він 11 я би сказав mac os переплюнули. Да є ксояки і inconsistency, но в цілому напрямок подобається, особливо на фоні mac os яка роками не міняється і до сих пір має об’ємні кнопки.

і до сих пір має об’ємні кнопки

Любитель 2D не палиться.

Повертайтесь до реального світу траву мацати.

А можна список речей що негативно змінилося порівняно з 10-кою що прям аж складно використовувати без всяких твіків? Тільки реальних речей а не суб’єктивних що кнопка була там, а тепер тут — незвично. Це все діло звички.

Запустить несколько копий приложения и переключаться.

що з цим не так? купа інстансів VSC, студії, хрома, еджа, групуються на панелі задач, показує сабнейли кожного із інстансів, все як завжди було. Що змінилося?

Группировка задач неудобно, а возможности отключить группировку нет (во всяком случае этой весной еще не было).

Ви й розкладки, моʼ, мишкою через панель задач перемикаєте?

Не у меня на каждый из 4-х языков отдельно свой ключ(Ctrl+0 — Ctrl+7) на клавиатуре.

Ну и в чём проблема окна с клавиатуры переключать тоже?

Тем что у меня часто одно и то же приложение по разным группам, непример открыто два проекта в VS или несколько Total Commander или несколько Notepad++. В общем мне нужно чтобы приложения не группировались.

одно и то же приложение по разным группам

Это как? По-моему, речь о разных приложениях, а не «одном и том же». Усматриваю здесь задачу для другой группировки: не по приложениям, а по задачам.

Мне нужно чтобы можно было быстро переключится между одним и теми же приложениями в которых открыты разные документы/проекты. Win11 не позволяет это.

За «таким» люди серьёзную работу работают. А Вы чего хотите? Одну кнопочку «сделать всё красиво»? А зачем тогда айтишники нужны будут? :P

Именно, когда окна одного приложения группируются. То есть допустим открыто у меня 3 окна Visual Studio, до 11 версии я мог отключить группировку и видеть на панели задач 3 отдельных прямоугольника. Одним кликом я попадаю в нужное мне окно. Теперь с неотключаемой группировкой это один прямоугольник, на который я должен сначала навести курсор, подождать пока всплывут мини-окна и потом прицелиться и кликнуть на нужное. На кой ляд оно надо мне, при том, что остальное место на панели задач аж до часов пустое, — не понятно.

на который я должен сначала навести курсор

Ну и на кой ляд вся эта мышевозня?

С Ctrl можно переключать кликами без ожидания, правда, только по кругу.

Ну и на кой ляд вся эта мышевозня?

Так и я о том же, зачем убирать настройку отключения группировки.
По Ctrl можно, альт табом можно, ставить твикеры можно — но нахуа?

НЯП, там панель переписана с нуля. Так что это не «убрано», а «ещё не реализовано», как обычно. «Ещё» можно растягивать до бесконечности.

Скоро будет, надо ждать апдейта, в инсайдер превью вроде есть уже опция
“We’re excited to bring you an early version of one of our most requested features for Windows 11, never combined mode.”
blogs.windows.com/...​ider-preview-build-23466

Windows Updates можно заблокувати Firewall -ом.

Наприклад, Windows Defender Firewall встановити правило ’Outbound connecitons that do not match rule are blocked’.

Тобто ви блокуєте весь вихідний трафік за умовчанням для програм для яких немає правила яке це дозволяє.
Далі додати Outbound rules на ті програми (або сервіси) якими користуєтесь.
Да, якщо це робити в перший раз, це займе час. Але з часом (я так роблю вже 10+ років) це вже не проблема.

Є кращій варіант — позначить з’єднання з мережею (Wi-Fi або Ethernet інтерфейс) як Metered connection. Тоді Вінда не буде завантажувати оновлення автоматично, а отже, не буде і встановлювати.

Ставив малому на домашній ігровий комп (сам до вінди відношусь — боже упаси).
Із перших особистих вражень — швидкодія нижче. Малий каже що ігри запускаються +/- однаково.
По інтерфейсу я його не розумію. Все стало занадто заплутаним як на мене. Я свій експіріенс із віндою закінчив на XP, але у 7, 8 та 10 я інтуїтивно все розумів коли допомогав малому з коміром. Тут ніфіга не розумію
Коротше угробить цю систему поставлю назад 10тку.

На домашньому ноуті вже майже рік як користуюсь 11-ю. В принципі вінда як вінда. Ресурсів потребує більше ніж 10-тка, в простої одразу від’їдає 4гб оперативної пам’яті. По інтерфейсу змін досить багато і мені доводилось часто гуглити, щоб знайти до прикладу куди вони перенесли звичну функцію очистки диска, яка у 10-ці була у властивостях. Але загалом, підтримка 10-ки офіційно оголошена до 14 жовтня 2025 року, тому можна ще деякий час на ній посидіти, але перейти все одно доведеться.

знайти до прикладу куди вони перенесли звичну функцію очистки диска

Це і між 7 8 і 10 тед ьуло

На щастя більшість шортуаиів иа msc зальшилися.

Можна не шукати по менюшкам а просто натиснути старт і набирати що хочеш

Вінда як вінда. Естетично мені 11 подобається набагато більше.
У господарстві купка віртуалок на десктопі + ноут. Ніде ніяких аномалій нема. Лайнозбірки не вживаю.

Завдяки «автоматичним» оновленням віндовс, які неможливо вимкнути

Як це виглядає? Купив Win 10 Pro для задач типу програматорів і пропрієтарних IDE, розкатав в qemu-kvm з 8 GB RAM, запускаю при необхідності, пожирання ресурсів у фоні не помічав, апдейту до Win11 не проситься, планові апдейти відбуваются за кілька хвилин.
Оновлювати вінду при юзкейсах як у мене я б не радив до останнього — весь сенс у ній у максимальній сумісності зі всякими стрьомними тулзами, які зазвичай тому і стрьомні і несумісні з Wine, що націлені на нативні фічі застарілих систем, апдейт має шанс щось зламати.

запускаю при необхідності

Є дуже велика різниця між запуском раз на тиждень і безперервною роботою.

Як на мене, стало гірше, але я з цим ... не особо працюю — є учбова віртуалка (доньки), периодично завантажується для виконання робіт у студії чи офісі... До того рік був з 10-кою, зараз пройшов майже рік (учбовий) з 11 — Ну що я можу сказати. периодично після оновлення воно вимикає RDP і треба локально вмикати (було рази 3), також бісить, що я виставив оновлення тільки вночі, але вночі вона майже ніколи не працює, але буває що треба щось швидко зробити — а воно після ввімкнення годину поновлює щось, працювати неможливо. Коротше, треба вмикати заздалегідь, бісить. Вимкнути це нормально не вдалося.

Щодо швидкості — ну, таке. Різниці з 10кою не помітив.

всі ресурси системи йдуть на те щоб комусь роздати оновлення з мого комп’ютера

что это за новость ещё такая, торрент-стайл? У мелкософта своих серверов для раздачи нет?
Сам бываю в винде только для игрушек, таких нагрузок не замечал ни разу.

Там усть опция раздачи обновлений на другие компы (по умолчанию только в локальной сети).
Но мы ж не знаем что там за корч у топик-стартера, и насколько паленую сборку винды он поставил.

в мене офіційна, куплена в далекому 2016 в Словаччині

сам би радий дізнатись з якого біса раз на тиждень її клинить і вона улітає в овердрайв

Проверяй события в Event Viewer в винде. А то может быть такой сценарий что при активной работе с диском сыпятся ошибки и из-за этого тормоза. И кстати немаловажный вопрос — системный диск HDD или SSD? Место на системном диске есть? Памяти сколько?

У меня был древний i7-2600, даже на нем на Win10 не было таких фризов как ты описываешь.

З того що я чув про вінду 11. Не сумісна з більшістю проців нище чи то 8 чи то 9 покоління. Помилок в віндовс логах поки що більше в 11. Ігрульки працюють +/- одинаково. Хоча на реддіті один чувак поситив тред що з перейшовши на 11 його райзен проц гріється на 10градусів менше. Оптимізація мабуть буде краща в 11.

Не сумісна з більшістю проців нище чи то 8 чи то 9 покоління

бред какой-то, стоит беспроблемно на старом ноуте с i5 4-го поколения

Она пока почти без проблем устанавливается и работает на чем угодно, но в требованиях присутствуют модели не позднее 19 года. Так что нет никаких гарантий, что после очередного обновления система не умрет.

10-ку установил на 12 летний ноут без проблем а на 11-й похоже требования противоречащие самим мелкософтовым,делаю вывод-для большинства железа 11 ещё сырая и пока не утрясут эти баги и космические требования к железу все мечты о полной пересадке пользователей на 11-ю это бред.

поставил себе на i7 10700f, тоже температура упала на 10-15 градусов

Ні те ні інше. «Дайте мені інший глобус» ©

Нащо давати, вже є. І навіть не один.

Та знаю. Ось їх і дайте.

Не хочте Черненка і Брежнєва — пропоную Махна або Лі Куан Ю. Берете?

Оба гарні! Заверніть.

Вот уж нефиг же делать, каждые пол года говносборку переустанавливать, и весь софт в придачу. Откуда в людях такая тяга к этой дряни?

Хром и Файерфокс на нее не встали

Через OneCore тоже?

Во всех сборках что-то сломано. Всегда.
Например, если у Васяна, делавшего сборку, не было принтера и/или сканера, можно на 80% быть уверенным, что завести принтер и/или сканер на его сборке никак не выйдет.
Про такие тонкие материи, как системные COM-сервера даже упоминать не стоит, всегда отломана как минимум половина. Потому что Васян словей таких не знает, и вообще не понимал, что именно вырезал.

группа энтузиаситов открыла сайт для апдейтов старых ОС

Как открыла, так и закроет. Причины очевидны.
Хотя я лично обоими руками за существование альтернативных WU-серверов для старых версий систем.

Хотя я лично обоими руками за существование альтернативных WU-серверов для старых версий систем.

Легким движением руки получаем готовый к употребелнию ботнет. Или хакер Васян заливает свою верию адейта, и пациентам улетает шифровальщик или еще что-нибудь веселое.

Нормальная стоковая винда (не сборка от того же Васяна) проверяет подпись апдейта и не установит непонятно что.

А сейчас получится установить говно мамонта наподобие ХР в стоковом виде?

И кто будет выпускать для него апдейты?

А сейчас получится установить говно мамонта наподобие ХР в стоковом виде?

Вообще без проблем. Только браузер придется качать соответствующей сборки, и по HTTP без S.

И кто будет выпускать для него апдейты?

Так речь не про выпуск новых апдейтов, а про хостиг существующих, которые все равно нужно установить после развертывания системы. А если туда будут утекать еще и апдейты от расширенной поддержки, то это вообще зашибись.

Для старых компов есть 10-ка. Которую я буквально на этих выходных поставил на ноут 10-летней давности. И что интересно, вполне нормально работает.

Сейчас использую эту урезанную 11 версию для тестирования прог. Решил не покупать для этой цели новый комп,

(шепотом) Виртуалка. Смысл что-то тестировать на кастрированной сборке? Что даст такое тестирование?

Я вже навіть після 10+ років з хромом на edge перейшов )

Групування вкладок
Вбудований ChatGPT в боковій панелі
Вбудований DALL-E в боковій панелі
Тулзовини в боковій панелі (конвертор величин, перекладач, словник)
Вбудований пошук по сайту відкритому в даний момент (по цілому сайту а не сторінці)
Вбудований трекер цін і пошук купонів (моніториш якийсь товар на будь-якому сайті, а він показує графік ціни і автоматично підбирає купон на чекауті)
Пам’яті жре менше ніж хром
Новий, свіжий, чистий дизайн

Короче майкрософт дає жару в останні роки. Да і сама вінда розвивається в рази швидше ніж macos.

Едж на фулскріні на маку таби не показує
А кром показує

Оновлення можна через політики налаштувати, а ще можна лімітоване з’єднання увімкнути

Політики не працюють. Комп все одно щось підкачує, розпаковує, налаштовує. Лімітоване з’єднання — це ж наче на всю систему впливає?

Приборкання дебільних оновлень — це гемор, але якщо його один раз нормально виконати, жодного байта без згоди користувача не скачається і не встановиться. Принаймні у десятці це так.

Але без дозволу не встановлює оновлення. Мінусів лімітованого підключення не замітив

Воно скачує, розпаковує, роздає. Цього вистачає щоб перегрузити комп’ютер. Нащо воно мені, якщо я не хочу оновлень і вимкнув їх?

Одного разу воно із вимкненою політикою оновлень все одно поставило оновлення тому що «критична уязвимість». І це скинуло флаг на забороні оновлювати...

Таке короче

Переводив робочий ноут на вимогу клієнта пару місяців тому
Пару днів треба було звикнути до Mac-подібних змін (відцентрований таскбар, кнопки в лівому верхньому куті і т.п.), а так то наче нічого і не змінилося (але в мене і з 10 проблем теж не було)

Пару днів треба було звикнути до Mac-подібних змін (відцентрований таскбар, кнопки в лівому верхньому куті і т.п.)

Та там кажись настраюється як хош.
Бо бачив у друга 11ку, що візуально як 10ка.
А я теж чекав а-ля мак побачити

Так як на Він10 вже не можна зробити. Вони викинули весь старий код таскбару і переписали його з нуля на базі планшетної версії, звісно там тепер не вистачає половини функціоналу. А щоб виправдатись, вони публічно заявили що ніхто не користується саме тими функціями яких в Він11 нема, тому на думку МС все зашибісь.

Дивно, бо то точно була 11ка, але Пуск меню, панель не виглядала якось «не так».
Ну чисто win10
Може то була збірка «самопальна», я не уточнював.

Можно. Ставится Start11 (цена вопроса аж 3 доллара) — и есть и кнопка Пуск и таскбар как в Win10

Ні, фізично неможливо розмістити таскбар зліва чи зправа екрану. Навіть Старт11 не допоможе, тому що весь код всередині нового таскбару новий і це не дозволяє. І це не якась дойобка, я користуюсь так таскбаром ще з Він7, і на десктопі і особливо на ноуті, з його невеличким екраном.

я пам’ятаю кнопку «мій комп’ютер». Не стало кнопки

Можна зменшити і вбік прикріпити.
В реєстрі ключик

Не можна збоку прикріпити, нема більше цього функціоналу (саме тому і Старт11 не допоможе).

Ось так вже не зробити:
imgur.com/a/DZnWcbk

А оце б я не робив
Памятаю в він 8 змусив перевчитися на рові шорткати.
Навіть коннтрол шівт перевчився на він спецс

Я бы бкз проблем пользовался родным виндовым таскбаром. Но когда запущены 3 экземпляра IDE и хрЕнов таскбар группирует иконки — это ж работать нормально невозможно. «Аж трисёт» ©

Я здивований, це було проблемою років 10 тому

Там десь є галочка розгрупувати.
Алетзвикнеш до групованих

Чого справді нема так це іконки витаскбарі в стовпчик в декілька рядів

Там десь є галочка розгрупувати.

Когда последний раз проверял на 11 — не было. Помню что еще на реддите народ на это жаловался

відцентрований таскбар,

ну да, это же так сложно зайти в настройки панели задач и выставить выравнивание слева, приходится несколько дней привыкать...

Спробував, але на ній нема сучасних ігор + емулювати через вайн працює далеко не завжди. 100% всього що мені треба є лише на віндовс :\

все є, щойно пройшов diablo4 на лінуксі через протон

открой для себя разбиение диска на несколько разделов, на одном из которых будет винда для игрулек. Вайн блт

И каждый раз гасить рабочую систему со всеми запущенными программами, когда захотелось поиграть? Мазохизм какой-то, ей-богу.

лично у меня работа построена так, что всё нужное запускается одной командой специально написанного баш-скрипта. Ну кому как

Крайне сомневаюсь, что все запускается ровно в том виде, в котором было закрыто перед этим.

Банальная история команд и их выхлопов в терминалах уже часто мешает перезапустить систему, потому что потеряется контекст работы.

наверное в это сложно поверить, то я комп даже на ночь выключаю.
Без необходимости «восстанавливать сессию» и вот этого всего

Тогда вопросов нет. Но это, мягко говоря, не всем подходит.

shopt -s histappend
PROMPT_COMMAND='history -a;history -n'
помогают значительно. Но всё валится вперемешку. Плюс история по C-r тоже начинает работать вперемешку со всех сессий.

Вот по отдельности сохранять, а потом восстанавливать — это прям мечта, да. Но без интеграции терминального мультиплексора с шеллом не взлетит. У меня вообще есть революционные идеи на этот счёт, включительно по интеграции миров CLI/TUI и GUI, которые сейчас отдельно существуют. Но пилить их совершенно нет мотивации.

Вот с VPS куда проще. Что Aruba, что VPS.AG очень добросовестные и сервера ребутают примерно никогда (собственно, виртуалки и ребутать принудительно особого смысла нет, ибо можно заморозить/разморозить при технических работах). VPS.AG даже предупреждает на почту за несколько дней. tmux там висит себе месяцами со всем рабочим контекстом спокойно. Но зачем тогда GNU/Linux на локалхосте, если работать только на VPS, кхм?

А якщо потрібен нормальний професійний софт, а не студентські недоробки?

Matlab, Maple, Mathematica, Keysight ADS... список «студентських недоробок» можно продолжать — я уже не говорю что на Linux есть професiйний софт которого на винде нету те же OpenFOAM или Synopsys TCAD например

Щодо OpenFOAM, то в них офіційно заявлений сапорт вінди через wsl, про tcad не знаю.
А от наприклад solidworks немає на лінуху і скоріше за все ніколи не буде.

от наприклад solidworks немає на лінуху

Autocad теж, а замінники, ну таке...

Ну так і є — buildroot, AOSP і yocto project гроші приносять, а ось від всіляких там альтіумів з фотошопами одні збитки...

А что, на Windows 10 что-то не работает или работает не так, как нужно? Недоступны какие-то приложения? Если да, то нужно обновляться, конечно.

Все працює
але задовбує майкрософт з щомісячним «оновіться до 11» і мишка одразу стоїть на кнопці «оновити». Один не вірний рух і ти батько віндовс 11

Один не вірний рух і ти батько віндовс 11

Який небудь backup (Acronis) і за півгодини знову 10 😁
Сам не пробував, але повинно працювати.
Взагалі ІТшник не має права «випадково не там натис»

всі мають право на «упс». Крім фізиків-ядерщиків.

А взагалі, там же спеціально дизайн зробили так, щоб оновлення з’являлось як раз в той момент, коли ти зазвичай натискаєш ЛКМ щоб розблокувати екран.

коли ти зазвичай натискаєш ЛКМ щоб розблокувати екран

Збочення якесь, клавіатура нащо?

окей, коли ти натискаєш «Return» (він же enter), щоб перемкнути заблокований екран на екран розблокування, воно підбирає таймінг щоб натискання кнопки «Return» було після того як з’явиться екран, але до того як ти це зрозумієш

але задовбує майкрософт з щомісячним «оновіться до 11» і мишка одразу стоїть на кнопці «оновити».

Ни разу такого не видел. Это где вообще?

Зайдіть в Біос і там вимкніть TPM опцію. Тоді вінда буде думати що ваш ПК не сумісний з Він11 і не пропонуватиме оновлення. Я так і зробив у себе. У АМД ця фіча може називатись fTPM.

Оце... я можливо зроблю
Але спочатку розберусь що за опція і за що відповідає
дякую

Додаткове сесуріті для окремих програм та фіч які це потребують. Як у Епл Security Enclave, тільки простіший. У мене на Зен2 платформі вона була вимкнена по дефолту і рік я спокійно працював без неї. Все нормально працює — драйвери, іде, віртуалки, ігри, антивірус, сама вінда і т.д. Власне саме те що ніхто поки цим не користується і викликало таку негативну реакцію в пресі, коли ТРМ був заявлений як обов’язковий для Він11.

А може, краще не метушитися та почекати вже 20?

Можна в кріо камері поспати пару століть

Я ціную ваш сарказм. Але для мене «новий, покращений, тепер із банановим смаком» — це девіз не прогресу, а лохотрону. 80% всіх новацій в ІТ саме про друге.

Про це я не спорю навіть
Ну заміна ноуту і буде 12

Як це було з 11 та 10
Можна показіти ноту протесту і переїхати на мак чи лінукс,
Але там теж щороку нова версія чи апдейт

і тим паче на RHEL.

Ним користуються як десктопною ОС?
Питаю, бо не зустрічав...
Більшість на менстрімових

А що завадить? Gnome, KDE ж можна поставити

Та простр спитав, бо якось не зустрічав у відповіді на «best linux distro for laptop» саме RedHat.

Я на старому RedHat колись працював у Gnom-і роки 3. Жодних проблем

«best» воно вочевидь не може бути для тих, хто корпоративні порядки на дух не переносять. А це й є основна «дика» цільова авдиторія GNU/Linux.

Проте за межами цієї авдиторії попит є. І так, на десктопах теж.

Попит на десктопах лише у гіків типу нас 😁
Основна масса народу не юзає Лінукс

А де мова про основну масу?

Я ж пишу, у RHEL специфічна авдиторія.

І не в цій країні, так. У нас і так аргумент про безкоштовність не працює, бо піратство (майже) повсюдне, а RHEL не додачу ще й не безкоштовний, якщо у корпоративному середовищі використовувати. Сертифікація на адміна RHEL теж недешева. Проте є певна частка сектантів, які чомсь хочуть саме RHEL з її специфічним інструментарієм і жеруть усякі CentOS і Alma.

І не в цій країні

У інших теж.
Я не про конкретно RHAt, Lunix взагалі

В деяких інших країнах піратити так безкарно не можна, пишу же. Водночас повно контор, де якесь специфічне ПЗ не треба. Або специфічне ПЗ якраз під GNU/Linux і написане. Чимало таких кейсів зараз ChromeOS вирішує (яка фактично теж дуже кастомна збірочка Gentoo зі своїм графічним сервером).

Навіть у нас, нагадаю, Приватбанком запиляно свою збірочку Ubuntu для внутрішнього використання (її ще досі там використовують після націоналізації?)

В деяких інших країнах піратити так безкарно не можна,

І не піратять.
Купують Вінду і не паряться.
Або МакОС

Навіть у нас, нагадаю, Приватбанком запиляно свою збірочку Ubuntu

Вони там з планшетами всі, то ж я хз, що за операційка.

Купують Вінду і не паряться

Для малого бізнесу ДОРАХА. Навіть там.

МакОС

Купувати не треба, безкоштовний додаток до заліза же :P

От у Pixar, приміром, як працюваху у 90-х на робочих станціях SGI — так і зараз там здебільшого GNU/Linux. Їхня програма для анімації Presto тільки там і працює. Лоґо RHEL бачите у куточку? ;)

Вони там з планшетами всі, то ж я хз, що за операційка.

Ну коли я востаннє у них у відділенні бʼях, то там і десктоп бʼяше, і iPad (здебільшого для підписів). А зараз, виходить, десктопи викидають уже?

Для малого бізнесу ДОРАХА.

Бізнес, що не має на це грошей, то херовий бізнес 🙄

От у Pixar

Я не знаю, дизайнери на Маках як правило.

А зараз, виходить, десктопи викидають уже?

Не бачив у офісі ні ноутів ні десктопів.
Може десь і є, але не видно

Бізнес, що не має на це грошей, то херовий бізнес 🙄

Інша справа дуті айтішні стартапи, які одразу висмоктують з інвесторів величезний стартовий капітал і проїдають його, еге ж. А поволі зростати і копійочку до копійочки складати, як бабця на ринку — це вже для лохів?

Я не знаю, дизайнери на Маках як правило.

Pixar графічним дизайном ся займає? Чи може, там основна діяльність усе ж 3D-анімація, га?

Їхній софт (як і Autodesk Maya, приміром) успадкований ще з SGI IRIX, пишу же. Який теж UNIX-подібна система, із тим же X-сервером, більш-менш із тими ж POSIX-сумісними API, і відповідно, портувати звідти софт на GNU/Linux простіше, ніж на Windows/macOS.

Власне, GNU/Linux зараз є основним притулком для втікачів із потонулих кораблів IRIX і Solaris.

Не бачив у офісі ні ноутів ні десктопів.

Ну тоді все, десктопокапець.

А поволі зростати і копійочку до копійочки складати, як бабця на ринку — це вже для лохів?

Win 12 pro
200$
Малий бізнес — 2-3 РС
Якщо нема на це грошей, то ну його в пень... Той «бізнес»

Ну Pixar is on Linux.
І шо?
Це типу багато?
ІМХО ніт...

Я взагалі про офіси кажу.

Якщо нема на це грошей, то ну його в пень... Той «бізнес»

А жити на що?

Зірцець, сироїди уже кравчучковий бізнес шеймлять.

Це типу багато?

Де мова про «багато» чи «мало»?

Я взагалі про офіси кажу.

Що у Вашому розумінні «офіси»?

Де мова про «багато» чи «мало»?

Ось и тут:

Попит на десктопах лише у гіків типу нас 😁
Основна масса народу не юзає Лінукс
Що у Вашому розумінні «офіси»?

Це такі кімнати, де багато людей щось за моніторами роблять.
😁

Попит на десктопах лише у гіків

3D-аніматори — ґіки?

Це такі кімнати, де багато людей щось за моніторами роблять.

І чим Pixar не підпадає?

І чому під це визначення не підпадають кімнати, де папірці перекладають, а не за моніторами щось роблять? Це вже не офіси?

3D-аніматори — ґіки?

Угу..
Гіки це не погані люди ж.

І чим Pixar не підпадає?

Це студія.
І офіс менеджер у ній не факт, що строчить документи у Libre 😎

де папірці перекладають

Це контора 😂

Угу..
Гіки це не погані люди ж.

А до чого тут «погані» чи «не погані» вже? Вбачаю moving goalpost.

І офіс менеджер у ній не факт, що строчить документи у Libre 😎

Себто вже виходить, що треба сидіти і документи строчити, інакше не офіс?

з літа 2021 року перейшов на Windows 11 все добре працює

Якщо вам здається, що все добре, мабуть, ви чогось не помічаєте ©

Використовував і для робочих задач більше року. зараз тільки на персональному, бо робочий ще на 10.все в нормі

Охоче ​​вірю. Просто для мене віндовс — як російська література. Огиди не можу подолати. Смійтеся з мене.

Ех я теж перескочив на Manjaro, а через пару місяців прийшлось у Autocad попрацювати.
Ну «здоровеньки були Windows 10», розгорнув на запасному ноуті.

Так так, cad софт є і під лінукс, але ж...

І що ви тоді робите в цій темі? Зайшли поглузувати, чи заздрите, що в людей все працює та нема проблем?

Намагаюсь зрозуміти. Тому що в мене як раз навпаки. Як працюю у Linux, так проблем нема, а як щось доводиться робити у Windows, — так відчуття, що пливу у сірчаній кіслоті зі зв’язаними руками.

Хто на що вчився, нічого дивного.

А це тут до чого? Мене саме кватиркам і навчаху (в Україні взагалі реально знайти інакше у середніх школах?). То все давно наче минуле життя.

А ви тут до чого? В вас теж Лінукс працює добре, а на Вінді геть не знаєте як мишкою поворушити? Те що сказано, відноситься лише до (не-)здатності дописувача мислити раціонально.

Так, я починаю забувати кватирки, бо майже не стикаюся з ними. Тим паче, вони розвиваються, а нових версій я не бачу. Втім, у мене вдосталь загальних навичок, які дозволяють за потреби розібратися у будь-якій системі: якщо на це є час і можливість.

А навички мишовозіння в мене взагалі не розвинені, я ще з кватиркових часів віддаю перевагу тачпаду і клавіатурі. Причому тачпадом досі вправляюся вочевидь незграбно порівняно з досвідченими мишовозами. Нещодавно знову збагнух це, спробувавши пограти в xbill: через кілька хвилин не витримах і встромих мишку. Ще кілька років тому в мене навіть USB-миші не бʼяше, лише PS/2 запилена вдома в куточку.

Ну, то ж майте мої співчуття, якщо ви на це сподівались. До речі, в Microsoft ще є чудові Bluetooth миші. Користуюсь такою вже років з 5 мабуть.

якщо ви на це сподівались

На що? Про що мова?

Bluetooth

Несекурно. Можна етер перехопити. Батарейки ще міняти постійно в них.

А взагалі, головна проблема з мишами в тому, що: 1) їм треба поверхня, по якій їх треба возити; 2) на них треба повністю переводити руку з клавіатури (а я ще зі шкільних років володію сліпим десятипальцевим методом).

Плюс, наскільки памнятаю, від WASD на клавіатурі з глибоким ходом і мишки в мене тунельний синдром почася ще років у 15. На обох руках причому. Відколи на ноутбуки перейдих, то ним і не пахне. Про подібні проблеми від мишок чимало хто рапортують у вже більш пізньому віці, але вирішують зазвичай усякими вертикальними мишами чи трекболами.

То ж я вам і кажу, співчуваю вашим складнощам. В мене з ~1993 року користування компом (бо десь тоді, була вже миша з кулею, яку я під’єднував до DB25 дротами), ніяких синдромів нема. Батарейок (навіть не лужних, а NiMH акумуляторів) мені вистачає майже на рік. Несекурність — то не проблема для миші. Тачпад звісно, теж має своє застосування, але працювати лише з ним не вийде, бо в нього точність — в кнопку попав і добре. Щось пересунути на 1 піксель дуже складно.

ніяких синдромів нема

А в когось і зір від екранів не сідає. І?

Несекурність — то не проблема для миші

Чому?

Тачпад звісно, теж має своє застосування

Як на мене, це якраз мишка — спеціалізований девайс для ігор. Як геймпад чи джойстик. А для повсякденної серйозної™ роботи вона не потрібна.

Щось пересунути на 1 піксель дуже складно.

Для цього клавіатура є. Мишою теж складно. Он серед користувачів AutoCAD, приміром, ціла секта «трактористів» є, що принципово ще віддавна все з клавіатури роблять. А решта мишовозять.

Добре, мабуть мені краще залишити вас з вашими переконаннями. На щастя, вони ні на що не впливають.

всі ресурси системи йдуть на те щоб комусь роздати оновлення з мого комп’ютера

А таке у Вас вимкнуто?
i.imgur.com/qFIVwjs.png

в мене лише 1 пк в мережі, стоїть на увімкнене лише для тих хто в мережі

можливо хтось ще приєднується поки я не бачу, але коли перевіряв — інших не було, тому я забив на це коли перший раз перевіряв. Тепер думаю що треба вимкнути і побачити...

udp: ноуп, service host: windows update жере cpu та інтернет, як завжди

Увімкніть Measured connection на Wi-Fi та воно й не буде оновлюватись.

Підписатись на коментарі