Найгірша відмова від роботодавця у вашій кар’єрі

Привіт, айтівці!
Нещодавно обговорили з вами найгірші запитання на співбесіді, а зараз пропонуємо копнути ще глибше і поділитись найгіршими відмовами, що зустрічались вам під час пошуку роботи.

В мережі побачили, наприклад, таку:

А ви своїми діліться в коментарях 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

За все життя погодився на три тестових завдання, по двох отримав відмову з максимально ідіотськими формулюваннями. Одне з них прямо сімейним мемом стало, дослівно: «Подобный способ решения задачи приведет к вялотекущему конфликту с фронтендером».

Пройшла торік три етапи співбесід, і довго чекала рішення технічної співбесіди, здається настільки довго, що за цей час встигла пройти співбесіди і отримати офер в менш бюрократизовану і невелику Темі. Я думала, що мені відмовили, бо нічо не пишуть. В день отримання оферу отримала від них відповідь, що моя технічна — ок, але лід, який мав перевірити запис відео і прийняти рішення, був в окупованому Херсоні, і в ті дні русня пошкодила там все мережеве обладнання і відключила звязок. Реально, серце було розбите, бо мені дуже сподобалась команда розробки, яка співбесідувала. Жодне моє плужіння і затупи на співбесідах за все життя по рівню журби з таким не зрівняти. Ненавиджу маскалів, і тут доклалися.

Одному моєму технічно крутому знайомому відмовили типу «У нас тут всі з активними хобі: співають, танцюють, грають на муз. інструментах... а він от ніяк не вписується»

А мені колись Amazon відмовив бо «Я не з`явився на співбесіду». Хоча я був на мітингу сам, і пінгував інтерв`юера. Потім вони вибачились і перенесли на інший день... другу співбесіду я відсидів також сам. Ідеальний інтерв`юер-інтроверт)

Перше інтервʼю з ректрутеркою — ОК, я букаю колл з нашою директоркою (чи там інший hiring manager але головне що менеджер).
Приходжу на колл. Чекаємо 5 хвилин. 10. 15.
— Ой, вибачте, накладка, ви розумієте, вона така зайнята, така зайнята. Давайте перенесемо на завтра.
Ну я всяке бачив. Щоб кандидати на інтерв’ю не приходили — бачив. Але щоб менеджер!? Ну якби вже на цьому етапі стало ясно що ні, але цікаво було побачити що далі. Розпихую свої мітинги щоб зробити вікно, букаємо ще один мітинг.
Наступний день. 30 хвилин до коллу. Повідомлення від рекрутера — ой, вибачте, ми вже закрили цю вакансію.
Навіщо було морочити мені голову і витрачати мій час? Контора тепер в моєму чорному списку.

Колись отримала відмову з коментарем, що моя англійська заслабка для цієї роботи. Але, по-перше, англійська ок, а по-друге, її взагалі ніхто не перевіряв на співбесіді. Коли сказала про це і попросила дати реальний фідбек — кинули слухавку )

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

«Cкажіть — коли саме ви закінчили вищу освіту? На жаль, компанія розглядає кандидатів які закінчили ВО не пізніше 2022 року.»

1. У відмові було вказане інше ім’я і посада. Було зрозуміло, що такі відмови компанія «пачками» розсилає.
2. Це була не відмова, а цікавий кейс. В часи коли я працював sales manager один із потенційних клієнтів при першій зустрічі сказав «Здивуй мене» натякаючи, що я зі своєю пропозицією йому не цікавий. В результаті я його здивував і у нас склалися хороші відносини)

Подібна ситуація була з одним приватним агенством нерухомості, хотів влаштуватися тимчасово до них на роботу, щоб підшукати собі житло. Кинув CVшку на англійській, не хотів перекладати. Отримав подібну відповідь — " англійським не володієм, давайте резюме на державній ", після цього різко перехотілося туди влаштовуватися

Рекрутер може не володіти англійською, тому загалом там уже питання до того, в якій формі вам це донесли

Обещают перезвонить(для фитбека) и не делают этого. Бан — на всю жизнь и не только как роботодателя, а и любых услуг и продуктов, и по возможности людей которые в этом дерьме работали. Не бывает «случайных» оплошностей(т.н. недостаток «софт-скилов» как тут пишут), бывает политика компании, которая зарабатывает на сотрудниках. И у тех: перегруз/неквалификация. Как результат, соответствено — скотское отношение, еще за 20 метров до входа.

Ну так, всі навколо гондураси, один ти в білому пальто стоїш красивий і ніколи ні про що не забуваєш і не пройо***єш («свєжо прєданіє да вєріцца с трудом»)... Тобі шашечки або їхати? Якщо їхати, то просто потрібно буди проактивним (це rule of thumb під час пошуку роботи, взагалі-то). Якщо тобі цікава вакансія і ти дійсно чекаєш фібдеку — просто береш і нагадуєш про себе. Корона не спаде, але (о, диво!) 9 із 10 таки роздупляться і щось скажуть — може відмазку, іноді щось схоже на правду.

Сегодня выбивать фидбек, завтра зарплату... «политика партии» обычно не меняется.
По поводу белого пальто, нужно не прокачивать софт-скилы для размазывания своих фейлов а учиться говорить «нет» и планировать работу.
Толковый работодатель(пмм) ценит и честно признанные фейлы и усилия по их предатвращению. Ванильно-розово-позитивные конторы в которых красиво говорить > приносить пользу, вызывают рвотные позывы... и там, и бардак, и отсуствие процессов, и хороводы вместо премий, и кумовство... в общем пионер лагерь для 23х летнего, сеньйора-аутиста.

И да, ехать без шашечек, обычно намного менее выгодно, особенно с вокзала в чужом городе.

Аплаюсь на трейні фінтех, вказані вимоги до математики і «С/С++». Підкупило те, що хоч десь може знадобляться вбухані роки на хоча б математику при фізиці, раз з власне фізикою і електронікою в країні все по нулям.

На тестових з математики розв’язую тригонометричні рівняння, беру інтеграл, розв’язую якесь неоднорідне диференційне рівняння першого порядку, складаю алгоритм для скінченних різниць для диференційного рівняння у часткових похідних, шукаю власний вектор матриці, ще якісь задачі на теорію випадкових процесів, все ок.

Тестове з «С/С++» половину питань містить по С++11 і Boost, яке звісно після лаб на С з класами у непрофільній спеціальності завалюються, в результаті відмова.

Вразила не конкретна компанія чи конкретна відмова, а сам підхід, коли всі слова про якусь там необхідність вищої освіти, важливість бекграунду в CS і всього такого виявляються порожнім звуком, якби освідчених кадрів був дефіцит, пріорітезація навичок у компаній була б зовсім іншою. Порівнювати є з чим, бо щоб стати трейні кернел девелопером, виявилось достатньо по діагоналі прочитати кілька книжок і показати старий електронний пет-проект, а за 6 років робочого стажу, профільна освіта жодного разу не ставала у нагоді...

Вразила не конкретна компанія чи конкретна відмова, а сам підхід, коли всі слова про якусь там необхідність вищої освіти, важливість бекграунду в CS і всього такого виявляються порожнім звуком

Часто в Украіїні співбесіди для західних фірм проводять як для контракторів. Тобто людина має вже сьогодні-завтра почати веслувати, вона має знати фреймворки, які є на проекті, тому що оплата — погодинна. Якщо що, таку людину можна звільнити майже одразу.
Коли ж людину наймають на роботу на місці в тій західній фірмі, то часто питають як раз більше в цілому, ніж про конкретний фреймворк. Таку людину часто дуже важко звільнити там після випробовального терміну.
Тому, думаю, така ситуація — це специфіка нашого ринку.

В галерних умовах все так, але та контора була продуктовою. Не поцікавився щоправда, наскільки вона вітчизняна.

Якось давним давно, коли я ще був зеленим початківцем і шукав хоч десь роботу Junior Python developer, найбільше мені запам’яталася відмова з GlobalLogic. Вже не пам’ятаю точних слів, але сенс був такий: «У тебе жахлива англійська та низький рівень теоретичних знань, а практичного досвіду взагалі немає. В ІТ тобі не місце, наврядчи ти колись в цю сферу потрапиш, а якщо дивом потрапиш — то будеш вічним джуном».

Спойлер: я таки потрапив в ІТ, доріс до сеніора і вже починаю задумуватися про промоут до ліда, а на поточному проєкті 80% моїх колег — native speakers з Лондона, що вимагає досить непоганого рівня англійської.

Окрім того, коли я вже був досвідченим джуном і шукав позицію мідла, а потім через декілька років шукав позицію сеніора — мені активно писали рекрутери GlobalLogic, проте через той негативний досвід багаторічної давнини я принципово не хочу бачити цю компанію у своєму резюме. Якщо хтось не дає шансу молодим перспективним джунам — він не заслуговує «знімати вершки» з мідлів і сеніорів вирощених чужими руками.

В ІТ тобі не місце, наврядчи ти колись в цю сферу потрапиш, а якщо дивом потрапиш — то будеш вічним джуном«

С*ка, як же я ненавиджу таких мудаків. Чому я коли співбесідував людей, розумів що людина нервує, розумів що мені за інтервью заплатять, а ій — ні; намагався дати фідбек такий, щоб людині корисно було, проявити якусь емпатію.

А оця субʼєктивщина... З таким фідбеком я б таку людину навіть близько не підпустив би до співбесід.
Згадується був пост від художниці. Вона покзувала картину, негативні коментарі типу «ця бездарність й 50грн не коштує», а потім сумму за яку картина продалась, зазвичай досить високу. Й висновок «те, що про вас пишуть інші люди — характеризує їх, а не вас». Ось й тут те ж саме.

будь-яка співбесіда —

субʼєктивщина

власне співбесіду треба починати з оголошення того що це — субʼєктивщина, котру не варто брати близько до серця ні у випадку відмови, ні(!) у випадку прийняття

в першому випадку щоб не нашкодити р̶е̶п̶у̶т̶а̶ц̶і̶ї̶ ̶к̶а̶н̶т̶о̶р̶и̶ самооцінці співбесідника
в другому — щоб не нашкодити ч̶с̶в̶ ̶с̶п̶і̶в̶б̶е̶с̶і̶д̶у̶є̶м̶о̶г̶о̶. робочим процесам в котрих буде співбесідник

завжди будуть когорти в яких прийматимуть: хтось від відсутності фідбеку, хтось від його вмістимого

В співбесіді — так. В контексті фідбека — не зовсім. Є обʼєктивні штуки. Наприклад «В нас були оці питання, ми вважаємо це ключовим для цієї позиції, нажаль відповідь ми знайшли не достатньою, тому що ви не сказали а, б, в». Це сугубо факти: питання було але відповідь не сподобалась — це дійсно сталось; є вимоги, які потребують відповідь на ці питання — вони дійсно записані десь в доках компанії; ти очікував що відповідь буде звучати отак, проте вона прозвучала по іншому — важко вгадати що у людини в голові, але це факт, ти хотів почути оце, але почув щось інше.

Ось наприклад той ж фідбек: «ви не мідл, тому що ви не знаєте а, б, в, вам треба вивчити це» — це субʼєктивщина. Ти не є «членом якойсь всесвітньої асоціації універсальних вимог мідлів», щоб вирішувати мідл людина чи ні; ти не можеш 100% сказати дійсно людина не знає, чи може це ти не зміг поставити нормальне запитання й тебе взагалі не зрозуміли. Й не тобі вирішувати, що там треба довчити.

Я розумію що воно виглядає як дрібниця. Але це як, наприклад, імʼя для змінної, для поганого програміста «abvue» чи «absolute_value» — теж дрібниця.
Ну а випадку прикладу з вишче, про «не місце в айті» — так це взагалі банальне хамство.

Як треба давати фідбек — ви правильно написали.
Але коли мова йде про галеру, то хз що і де там пішло не так. Може дев написав фідбек рекрутеру «як є», думаючи, що все одно рекрутер виправить таким чином, щоб звучало гарно, а тим часом рекрутер, який ось-ось звільняється, просто скопіював девовський фідбек як є і відправив кандидату.
Я все-таки схиляюсь до того, що десь в них чи були не налаштовані процеси, чи хтось забив на ревью, що є частим явищем в компаніях з великою текучкою та швидким ростом. Не думаю, що політика партії, тобто фірми — давати фідбек в форматі «ти — нічтожество». А якщо так, то про що мова взагалі. Косяки бувають, не приємно, коли саме ти стикаєшся із тими косяками, але таке життя.

мені активно писали рекрутери GlobalLogic, проте через той негативний досвід багаторічної давнини я принципово не хочу бачити цю компанію у своєму резюме

Це грає проти вас. Треба прийняти, що це галера з рандомним набором чуваків, де кожен чеше те, що йому заманеться в конкретний проміжок часу. З великою вірогідністю така позиція не є політикою компанії. Це був брак софт скілів саме у того інтервьюера. Тому, якщо Глобал пропонує багато грошей на якомусь аутстафінговому проекті, то яка різниця що сказав якийсь вася 100 років тому. Я б сприймав галеру більш як базар, де безліч ФОПів і де кожен продає свій товар, ніж як однорідну фірму-людину.

Ми не можем зробити такого висновку зі слів автора, бо коли він влаштовувався першого разу до компанії, в нього не було досвіду, а писали йому рекрутери, коли в нього вже був досвід. Отже, є ймовірність того, що ця компанія завжди відмовляє джунам, й хантять досвідчених розробників. З допису не виходить,

що це галера з рандомним набором чуваків, де кожен чеше те, що йому заманеться в конкретний проміжок часу

Я так зрозумів, проблема не в тому, що відмовляють джунам, а в тому, якими саме словами це було зроблено. І навіть, якщо вони відмовляють джунам, то й що? Це ринок. Такий баланс попиту по пропозиції. Знову ж таки повернусь до тези, що сприймати це все близько до серця — контрпродуктивно. Якщо людина стала сіньйором, то зараз її зірковий час збирати вершки а не згадувати, що було сказано, коли карти були іншими

Ты думаешь чел, который собеседовал при работе на проекте не будет себя так вести? Лучше сохранить свои нервы, они дороже стоят, к тому же всегда можно найти альтернативу.

Этот чел был 100 лет назад. Он там еще работает? Именно этот чел будет на проекте с типом, которого собеседовал раньше на роль джуна? На всех говноконторах с несколькими тысячими сотрудников неизбежно будут токсичные люди. Да, если ты собеседуешься на проект и ты знаешь, что интервьюер — твой будующий непосредственный коллега и он токсик, то лучше скипнуть офер от этой тимы.
Но ведь часто собеседуют одни, а работать с другими

Эта компания не только с джунами и кандидатами так себя ведёт. Много токсичных людей работает на разных проектах. И это может быть как лид так и менеджер. Запихнуть тебя на легаси проект без каких либо перспектив и в придачу тебя ещё будет херить какой-то индивид. И тоже будут рассказывать про вечного джуна. Цель компании как можно меньше платить но получать результат на 101%. Компания всегда на стороне обидчика, потому-что обидчик обычно либо кум, либо 10 лет на одном проекте сидит. Так что правильно, что не рассматриваешь их.

Я хочу написать скорее не об отказе, а о тесте, который мне дали перед собеседованием.

Пару лет назад нанимался я в одну небольшую компанию, которая разрабатывала приложения для автодилеров. Компания изначально была голландской, но несколько лет назад ее купила большая американская компания.

Перед собеседованием мне прислали ссылку на тест, который я должен был сделать дома. При этом предупредили, что при прохождении теста нельзя пользоваться калькулятором.

Сам тест состоял из трех частей.

Первая — определять следующую букву в последовательности букв. Например, дана последовательность: ABABAB. Здесь следующей буквой будет ’A’. И так далее, с каждым разом все сложнее. С этой частью я более-менее справился.

Вторая часть состояла из задач вида «Есть четыре картинки, определите, какая будет пятая (из предложенного набора картинок)». Что-то вроде тестов Айзенка на определение уровня интеллекта. С этим я тоже как-то справился.

Последняя часть теста состояла из математических задач. Задачки сначала были простые, типа «Сколько будет дважды два?», потом все сложнее и сложнее. Закончилось тем, что я в установленное время успел решить только процентов 40 всех задач. Калькулятором я, конечно, пользовался. Иначе решил бы еще гораздо меньше задачек.

Я был несколько обескуражен. Надо сказать, что в школе я был очень силен в математике — лучшим учеником за многие годы — и однажды даже занял первое место на областной олимпиаде по математике.

На следующий день я приехал в офис компании на собеседование. Мой интервьюер поздоровался со мной и сказал: «Вы уж извините, что мы вас заставили делать этот тест. Но это была не наша идея. Американцы требуют, чтобы все кандидаты, независимо от должности, делали этот тест.» «Интересно, как делают этот тест кандидаты на должность уборщицы?» — подумал я.

Потом началось собеседование. Мне рассказали, что в компании используются самые передовые технологии — тут тебе и SOLID, и Dependency Injection, и Azure, и микросервисы. Я с энтузиазмом воспринял перспективу заниматься сложными, интересными задачами с использованием современных технологий.

Потом мне сказали, что кроме этого, половину времени на этой новой должности будет занимать сопровождение старой программы, написанной на Visual Basic.

Когда собеседование закончилось, интервьюер сказал мне: «А теперь вам надо пройти тест еще раз, чтобы мы видели, что вы не пользуетесь калькулятором.» Но тут у меня, к счастью, нашлась отговорка — времени было в обрез, потому что мне нужно было ехать на встречу с другом в другой город, а в этот день не ходили поезда, и нужно было ехать на автобусе, что гораздо медленнее.

Я сказал, что готов еще раз приехать к ним в офис, чтобы сделать этот тест. Но ехать не пришлось. Мне прислали email с отказом. Там было написано, что у них не очень много сложных интересных задач, а надо быстро педалить много кода. Кроме того, я прошу слишком высокую зарплату.

Как жаль, а то я уже разработал метод, который позволял быстро и без ошибок решать все задачи на буквенные последовательности.

За всю мою кар’єру було три крінжові співбесіди, які запам’яталися.

Співбесіда 1:
Я шукав першу роботу в IT і проходив співбесіду в маленькій продуктовій компанії.
Технічна співбесіда тривала близько 40 хвилин, після чого технічний інтерв’ювер сказав, що я йому підходжу і запропонував зачекати директора, щоб узгодити деталі пропозиції. Я чекав у коридорі приблизно 20 хвилин, але в кінці інтерв’ювер вийшов і сказав, що директор зараз дуже зайнятий і прохав мене зачекати на зворотний зв’язок, щоб призначити зустріч з директором, коли він матиме час.
Ніхто так і не передзвонив мені.

Співбесіда 2:
Я пройшов технічну співбесіду, й мені сказали, що зроблять пропозицію роботи найближчим часом.
Через день рекрутер написала мені, що замовник хоче сам перевірити мої навички і попросила приїхати до офісу замовника.
Хоча цього не обговорювалося заздалегідь, я поїхав.
У офісі замовника мене зустрів технічний лідер розробників і з надмірним тоном заявив: «Зараз перевіримо, на що ти здатний», він дав мені ноутбук з віддаленим робочим столом (із дуже низьким розширенням), де було написано «psvm; WebDriver driver = new FirefoxDriver();», і дав завдання автоматизувати один з їхніх юзер флоу.
Розширення було настільки низьким, що я майже не бачив коду в IDE, а завдання передбачало роботу з контекстами.

Я запропонував інтерв’юверу написати це на своєму ноутбуці (який мав при собі) на своєму власному фреймі і пояснив, що я майже не бачу коду на їхньому робочому столі. Однак отримав відмову. Змінити розширення віддаленого робочого столу також не було можливості.
Добре. За годину я написав автоматизацію їхнього юзер флоу (під недовірливий погляд інтерв’юера), коли код запустився і він пройшов, інтерв’ювер сказав: «Нічого собі, це працює.»
Я отримав оффер, але відмовився від нього. Цей дивний етап зняв будь-яке бажання працювати з цим замовником.

Співбесіда 3:
Я проходив співбесіду в невеликому стартапі, який мені здався цікавим. Опис вакансії на 100% збігався з моїм стеком.
Після співбесіди з рекрутером вона сказала, що потрібно розв’язати задачку за 5 хвилин. При цьому вона сказала, що якщо у мене буде більше часу для розв’язання, я можу навіть не намагатись приходити на технічну співбесіду, оскільки їхні співробітники розв’язують такі задачі менше, ніж за 5 хвилин. Задача полягала в реалізації pipe, яку я не робив на своєму проекті досить давно. В результаті мені знадобилося 17 хвилин, використовуючи reduce, що мене трохи засмутило. Я дав таку ж задачу своїм колегам — вони також не впорались за 5 хвилин і дуже здивувалися цієї вимоги щодо часу.
Я відправив розв’язок рекрутеру, і вона сказала «ок, можна проходити технічну».
Перед технічною співбесідою я знайшов інтерв’ювера в сьорчі на ДОУ, де він досить детально описував, які задачі він ставить. Це засмутило мене. Було очевидно, що будуть запитання щодо глибокого розуміння того, як JS працює під капотом і, ймовірно, нуль практичних запитань щодо автоматизації.
Вирішив підготуватися, повторив bind, apply, передачу контексту в map, перевизначення поліфіла, розвернув LinkedList (що на практиці практично ніколи не використовується в автоматизації).
В результаті з тяжкою головою я прийшов на технічну співбесіду з думкою «якнайшвидше б це все закінчилось».
Співбесіда почалась з фрази «До нас приходить багато самозванців на співбесіду, які не вміють кодити, а тільки роблять вид, що вміють.»
Гм. Цікаво. Ну, добре.
Вони відкрили мені онлайн IDE, де потрібно було реалізувати прості фільтри / маппінг / обробку масиву і тести Jest, які перевіряють це.
Я не міг запустити код — потрібно було просити інтерв’юверів запустити його.
Перше завдання я вирішив приблизно за 20 секунд, але з самого початку фраза про самозванців мене збентежила, і я забув повернути значення, в результаті метод повертав void.
Звичайно, зазвичай IDE підсвічує, коли в expect приходять різні типи, але ця IDE цього не робила.
Прошу запустити — отримую undefined. Думаю: «Як це сталося? Все ж правильно.» Спробував інший варіант реалізації — отримую undefined. Знову прошу запустити, інтерв’ювери зітхають і закатують очі. Я маячу з цим протягом близько 10 хвилин (під незручну тишу, ніхто не підказує, що я забув return). Врешті-решт я знайшов свою помилку, але до того моменту я вже точно знав, що не пройшов співбесіду.
Розв`язав ще кілька задач, мені дали завдання завершити кілька промісів з таймаутами 300 мс, де кожен проміс виконується від 100 до 250 мс. На той момент я думав, що Promise.all резолвить проміси послідовно (а не запускає їх одночасно, в контексті автоматизації це просто не було потрібно мені до цього), тому я заздалегідь пішов неправильним шляхом.
Після цього інтерв’ювери сказали:
І.: Не хвилюйся, були ті, хто проходив співбесіду гірше за тебе. У нас дуже-дуже складний проект, ти його не витримаєш.
Я: Але ви могли б дати мені ті ж самі завдання на Codility, і в більш спокійній атмосфері з можливістю запускати код самому, я б все вирішив значно швидше.
І.: Нам потрібно переконатися, що людина вміє кодити, а лайв-кодінг це показує.
Я: Але у моєму резюме зазначено open-source бібліотеку, яку я писав, вона містить багато прикладів мого коду.
І.: Я заходив, там багато контриб’юторів, як зрозуміти, що це ти писав?
Я: По історії комітів.
І.: Якщо чесно, я не вникав.

Завіса.

Фактично не відмова, але, був досвід спібесіди в одну україньську продуктову компанію.
Спочатку на інтервью скинули зп на 500 USD. Але це мене не насторожило, сподобався стек технологій.
Потім, через день, після інтервью, пише рекрутер з питанням як я думаю ок пройшла співбесіда чи ні.
Я відповів що надіюсь що ок. На що вона відповіла що компанія хоче що б я надав контакти з мого поточного місця роботи для того щоб вони взяли рекомендації.
Відповів їм, що я ок предоставити котакти, але тільки після того як отримаю офер.
На що вони сказали що дадуть мені тестове завдання. Тестове, за моїм естімейтом, було на 2-3 дні роботи.
Я подивився на тестове і забив, так як паралельно проходив співбесіду в іще 3 компанії.
З яких отримав 2 офери за вищою зп на 800 USD, і 1дне я відкинув на фінальному етапі (залшався лише кастомер кол) так як проект не дуже подобався.
В кінці таки вибрав стартап з ML, про що і досі не жалію, отримав там багато цікавого експірієнса.

Не зміг назвати всі види рейд масивів)

«Не упом’янув про файл readme.md коли питали про документацію до коду»
«В тестовому завданні присутній функціонал, який не вимагали в тестовому» (хоча в тестовому було сказано — покажіть свої навички фреймворку, дизайн і архітектуру на своє бачення)

Найбільше приниження, коли тобі пишуть що вирішили рухатися з іншим кандидатом, а ти на вакансію і не подавався.

І що тут принизливого?

Ну нічого собі, тебе просто відшивають як такового. Саму твою сітність відшивають.

Неодноразово потрапляв у подібну ситуацію через колізії ПІБ навіть в маштабах однієї контори.

Наприклад, знахожусь у стані завершення поточного проекту і переводу на новий, прилітає інвайт на співбесіду на інший стек, вже думаю, як до співбесіди готуватись (і чи готуватись взагалі), і на наступний день перечитуючи лист усвідомлюю, що у інвайті я — у ролі інтервьюера на інший проект, а не кандидата, тому що HR помилилась з емейлом...

Сталося зі мною багато років тому.
Компанія шукала просто розробника з невеликим досвідом щоб перевчити на іншу технологію. Я зробив тестове, пройшов усі етапи інтервʼю + пройшов співбесіду з тімлідом і він був готовий мене брати, але компанія потім змінила умови і вони вже шукали майбутнього ліда, а не просто розробника. І через те, що у мене на той момент не вистачало досвіду, щоб стати лідом, мені відмовили. Повідомили мені про це, звичайно вже на тому етапі, коли я очікував фінального рішення компанії.

Вибачте, але ми шукаємо не просто нового співробітника, а нового члена в нашу сім’ю.
А що ж трапилося із попереднім ? Вийшов із сім’ї або отримав голову коня, як попередження ?

Сім’я Корлеоне, бере тільки девелоперів які пристають на пропозицію від якої неможливо відмовитись проявляючи необхідну повагу. Виходять із сім’ї тільки отримавши вендету лупарою, або шнурком.

Вхідна співбесіда з консільєрі, а вихідна з Люкою Бразі :-)

Домінік Солярич вже до нашої затишної айтішечки дістався? )

сама дика муйня це коли дають тестове завдання "на пару годин"(насправді на пару днів), а потім ігнорять або відмовляють за якимись нерелевантними причинами

Це тех завдання яке на пару днів чи більше, це і є спосіб відмовити людині. Чому вони не можуть просто сказати — ні ? Судячи з усього щоб не лаятись із власним менеджментом, бо ті скажуть закатати губу брати кого є замість ходити по співбесідах коли треба робити роботу.

У п’ятницю з дедлайном в понеділок. По суті або безглузде або рівня бібліотеки

Одне класичне корпо. Подаюсь на вакансію, перше HR-інтерв’ю. Звичайне, нічого несподіваного. Розказує про компанію, про вакансію, таке... Далі каже: «Через кілька днів наш менеджер зв’яжеться з вами для інтерв’ю». Не зв’язався. Через три місяці отримую мейл такого змісту:

We have received your application for the position of [...]. After careful consideration, we regret to inform you that you have not been selected for this position.

Це не відмова, але я знаю що у деяких контор є домовлення про те, що вони НЕ будуть хантити робітників одна одної. Тому якщо ти працював в конторі #1 — ти не попадеш в #2 з якою у них ця домовленість.

Це зветься картельна змова, власне протиправна дія в Україні монополістичного характеру. За цим мав би слідкувати антимонопольний комітет, та хто його зна чим займаються ті 500 людей за 300 мільйонів гривень на рік.

Підозрюю що не хантити робітників, а пропонувати контракти фізичним особам підприємцям.

не вижу огня в глазах.

Цікаво, чи був у когось хороший досвід тестового? Типу все зробив і відписали «Красава, давай до нас»

Було, правда тестові були на 1 год максимум.

Доречі, виникає цікаве питання — де та межа, коли закінчуються задачки формата інтерв’ю та починаються тестові?
Ну тобто «на 1 год. максимум» в моєму розумінні, все ж таки, не зовсім тестове, якщо мова про «зроби вдома» алгоритмічну задачку до години на виконання; під такі часозатрати багато де безпосередньо на півторагодинних+ інтерв’ю дають якую хрєнь пописать, воно від того тестовим не стає. Чи таки стає? Відсутність стороннього спостерігача в процесі виконання впливає на назву? ))

мені траплялися іноді контори які вважали тестовим просто довгий лайвкодінг онлайн чи задачку з автоперевіркою. тому я не дропаю одразу вакансії де вказано «тестове»

Аналогічно :)

Але саме всрате, що від більшості рекрутерів отримати інфу про приблизну складність та очікуваний час виконання — нереально. Доводиться попереджати, що роблю статистично десь кожне десяте, яке припаде до смаку, тому якщо такий варіант влаштовує і саме «тестове» не являє собою великий секретний секрет, то можете скинути, а там побачимо.

Інакше х.з. як це ще опрацьовувати.

Був в мене випадок, коли наймарі попередили про тестове, ще й ніяковіли, вибачалися, казали, що якщо ніяк не хочу, то можуть спробувати потикать кастомера паличкою (вимога була зі сторони тіми замовника) та знайти альтернативи виконанню тестового, якщо я раптом принциповий хейтер цього от всього. А потім по факту виявилося, що «тестовим» назвали (помилково, на мою думку) якусь задачку-мозкоковирячку на 10 рядків коду та 15 хвилин виконання, включаючи час на приготування кави.

А було й навпаки, коли рекретутка соловушкою заливалася, розказуючи, що там «тестове — сущій пустяк, хлопці кажуть, що за обідню перерву можна впоратися», а по факту треш угар і содомія у вигляді хай і маленького, але повноцінного проектику, із окремим фронтом, окремим беком, православно правильною a11y-френдлі версткою, двома типами тестів та вимогами до грамотного деплою хоч кудись... 😀 Довелось прощатися, попередньо пояснивши, що якщо вона не має на меті пошук лошар потенційних кандидатів в затяті овертаймщики, які витратять на те всі вихідні, а потім з героїчним покерфейсом розповідатимуть, що зробили на колінці під час походу в туалет, то краще б їй перестати ганьбитися, озвучуючи ТАКІ естімейти під щось, в чому вона взагалі не тямить.

зараз ще з’явився такий ідіотизм як тестове взагалі до будь-яких співбесід, при цьому кастомер — суцільний нонейм. одне таке завдання «на 4 години» я попросив, виявилося що 4 може вистачить, якщо я поставлю монітор з усім готовим і буду з нього переписувати на другий. і то не факт )

Було пару раз, тестові були приблизно на 4 години і досить цікаві для мене особисто (спробувати щось нове для себе)

Було. «Красава, давай до нас» не сказали, але оффер отримав

було, але не в ІТ, а в маркетингу кілька років тому

Жодного разу за 16 років, один раз за весь час навіть фідбек надали, що в тебе вийшов добрий алгоритм, коли взагалі першу роботу шукав — а потім сказали що ти занадто молодий, ми шукаємо людину значно старше і досвідчиніше (посада була Delphi Junior). Чесно кажучи, тоді у мене було розуміння що я просто вирішив домашні завдання для якогось студента молодших курсів на халяву, після чого перестав дивитись будь які безкоштовні оголошення про роботу і розпитувати друзів та колег про контори тощо. За цей час зробив чіткий висновок — технічне завдання це спосіб тех експерта відмовити , але так щоб не мати проблем із власним керівництвом.

Я так у Wargaming потрапив, тестове було на кілька годин

Було, майже з таким формулюванням, я не захотів.

Було, але десь на межі статистичної похибки. І то воно мені вже нафіг було не потрібно )

Ось отримав офер. Тестове було в фоматі «В нас є опенсорсна фронтендова бібліотека компонентів. Почитай відкриту доку та зроби якийсь PR на свій розсуд.».
А до того було тестове в іншій конторі, де мені відповіли, що код був не продакшн реді, щоб це не означало і реджектнули.

непогано, якби всі такі були тестові, світ був би краще. там більше нема вакансій?

Один раз у житті я виконував тестове завдання, і в результаті пропрацював у цій компанії протягом 5 років.
В той момент у мене вже був оффер в іншу компанію, і я не збирався робити тестове, але обставини склалися так, що останні 2 місяці в компанії, з якої я збирався йти, практично не було задач з програмування, і мені сильно не вистачало кодінгу.
Завдання було трохи tricky, на 5-6 годин, але мені було приємно ламати голову, виконуючи його. Я отримав позитивний фідбек і був запросений на наступний етап. Після тестового завдання було ще 3 етапи, і для мене стало своєрідним викликом дійти до кінця, оскільки я вже вклав у це свій час.
Я думав, що дійду до кінця і відмовлюся (не розглядав варіант, що порушу своє слово після прийняття пропозиції від іншої компанії). Однак під час проходження етапів мені настільки сподобався мій майбутній керівник (який інтерв’ював мене і розглядав тестове завдання), а також компанія, що виникла дилема, і коли я подумав про те, що мені доведеться відмовити, у мене почалась внутрішня боротьба.
Після останнього етапу мені зробили оффер, і я пояснив рекрутеру ситуацію, що я змушений відмовити з причини того, що я вже прийняв іншу пропозицію. Тоді менi зателефонував інтерв’ювер, щоб я змінив свою думку, і це остаточно мене переконало.
Навіть з урахуванням того, що компанія 1 пропонувала після відмови більш вигідні умови по зп, я прийняв пропозицію компанії 2. І ніколи не пошкодував про свій вибір.

Була, бла, бла. Запропонували значно більше ніж в місці де я прийняв офер. Взагалі в таких випадках, треба просити час на подумати перед прийняттям оферу та чесно казати рекрутеру, що на тебе існують конкуренти. Більше за те, є кар’єрні консультанти які рекомендують так казати навіть якщо це перший офер, хоча ти починаєш дурити — тебе дурять у відповідь. Це власне нормальними бізнесменами сприймається нормально що є попит на людину, до тих хто це не розуміє взагалі не треба йти там «ми не компанія — ми велика родина», «мало мотивації, очі не горять», що власне як в 12 стільцях «Кіса, нащо вам гроші ?».

Я і не кажу, що діяв правильно. Це просто історія з минулого та мій mind flow у той час)
Доречі, на момент прийняття офферу в мене була тільки перша співбесіда в компанію 2, і я не був впевнений, що пройду там всі етапи, а компанія 1 мене влаштовувала. :)

«ми не компанія — ми велика родина»

Тоді одразу треба їх запитувати про ставлення до інцесту, щоб хоч розуміти всі можливі підтексти ))

Ти часом той, не інцестофоб ? А тот тут парад суспільства Інцесто-сексуалістів Свінгерів та Зоофілів пройде проти дискримінації їх сексуальних вподобань. Ти проти ? — Фу такими бути, не модним. І взагалі чому це по закону шведській родині, не можна всиновити та трахати козу ?

і я пояснив рекрутеру ситуацію, що я змушений відмовити з причини того, що я вже прийняв іншу пропозицію

Якщо не підписав контракт, то суто за законом, нічого не винен (чи це не так?). Навіть якщо підписав контракт, як правило там йдеться про випробувальний період, під час якого будь яка сторона договору може розірвати контракт. Ну але так, скоріше за все та контора більше не співбесіду не покличе.
Для порівняння знайомий нещодавно звільнився після 3 тижнів роботи, бо його покликали на більш бажану роботу. Він раніше пройшов у них співбесіду, але вони поставили вакансію на холд тимчасово. Тому, звісно, наче, це не по-джентельменськи скасовувати офер, а з іншого боку краще скасувати одразу, ніж через 3 тижні роботи.

В мене було, на моєму останньому тестовому :-)
Та сама історія, що й в багатьох — робиш на віртуалці з середовищем. Правда, без споглядання приймаючих, вони мали потім прийти, бо їм іще роботу робити (пізніше я чудово спрацювався з обома)
І тільки розігнався, як почало дико страшно глючити зв’язок із тією VM... Толком нічого не встиг зробити, але прийшли чуваки, я їм описав свої нереалізовані творчі плани, показав, що встиг, вони поставили ще п’ятірко запитань, ми попрощалися, а вже десь за годину мені рекрутер написала, що вони задоволені і це те, що треба.
На той проєкт я зайшов сіньйором в команду до одного з хлопців (він сам був мідл, але тімлід), а виходив лідом другої команди з піддомену другого з хлоців... Тільки найкращі враження :-)

відмовили бо потрібно спілкуватись російською (попри те, що команда повністю з українців)

Правильно, а то ущємлял би рускаязичних кожаєвих

після. Декілька місяців тому. Вирішив пощупати ринок. Відгукнувся на вакансію. Ця умова була не публічна, її поставили після відгуку.
«Команда с русскоязичних городов Украіни, поетому вся комунікация на русском». На мою відповідь типу «ок нехай говорять, але я буду українською, вони ж зрозуміють, оскільки теж українці» — «нєт, ета будєт нєефектівна»

ну я рекрутеру повідомив, що це «гарний кейс для доу», але вона почала плакатись, що не треба, бо її звільнять, адже це не вона вимоги ставить, і сама намагалась переконати команду позбутись цього

Та й не кажіть. Суцільний будинок розпусти якийсь )

Її звичайно шкода, але це має кваліфікуватися як порушення як закону, так і Конституції України. Без публічного освітлення таких ситуацій вони продовжать дискримінувати за українську й надалі інших кандидатів, тому я б для себе вважав помилкою не надавати розголошення. Я взагалі не розумію як це можливо зараз. Хоча, на жаль, насправді розумію: достатньо почитати будь-який політичний тред поруч

порушення як закону, так і Конституції України

1. Конституция и есть закон
2. Какой именно пункт и какого закона нарушен?

Стаття 24 Конституції України:

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Як писала людина вище йому відмовили через спілкування українською мовою

Идеи в школу, учить что такое дискриминация

йому відмовили через спілкування українською мовою

Ні, не через спілкування українською, а через те що не розмовляє на роботі російською. А якщо б йому сказали що треба буде виключно англійською спілкуватись в офісі — це теж дискримінація?
У мене наприклад були співбесіди в українські контори повністю на англ. В 2015 коли мій англ був не дуже — мені відмовили — це дискримінація?

А якщо б йому сказали що треба буде виключно англійською спілкуватись в офісі — це теж дискримінація?

Звичайно.
Ніхто в Україні не має права вимагати спілкуватися не-українською мовою.

Ну якщо хтось працює скажімо в міністерстві закордонних справ? Сумніваюсь, що там нема особливих вимог щодо знань іноземних мов і використання їх у своїй роботі.

На наступному meeting call з клієнтом не користуйся англійською. Нехай українську вчать, якщо їм щось від тебе потрібно! Або «це інше»?

Ясно, «це інше». Дякую, більше питань не маю.

Звичайно інше.
У тебе й не було питань, був лише тупий (твого інтелектуального рівня) підйоб

Спілкування англійською в тій конторі було обумовлено якимись вагомими причинами? Можливо наприклад частина команди які працюють в офісі іноземці які знають лише англ? Якщо так, то в такому випадку відмова це не дискримінація.
Або можливо вам на роботі доведеться часто спілкуватися з замовником англійською і така співбесіда була необхідна що б зрозуміти рівень англійської в кандидата, тоді відмова це теж не дискрімінація.
Якщо в компанії працюють лише українці і вся комунікація на роботі англійською це якась примха керівництва, тоді це вже питання до керівництва навіщо вставляти такі костилі в робочі процеси.
Якщо ж вся команда складається з українців, вони нормально розуміють українську мову (якщо ні, це вже інше питання) але при цьому свідомо відмовляють україномовним людям тому що ця людина не хоче використовувати для звичайної, повсякденної комунікації російську мову — то ось це вже схоже на дискримінацію.

Читайте уважніше: в вакансії НЕ БУЛО ВКАЗАНО вимоги спілкуватись російською. Тож, так, прихована дискримінаційна вимога — це порушеннря закону.

Ну власне вимога знання російської чи будь якої іншої іноземної мови має бути зазначена у вакансії, а не казати вже в кінці співбесіди. Взагалі на факт, що людина в принципі володіє іноземною мовою. А так, звісно комерційна організація може вимагати для позиції будь яку іноземну мову від японської до суахілі.

А нащо спілкування російською взагалі? Це кого обслуговує фірма, що спілкування російською прям необхідне для робочих завдань?

Спробуйте уважніше перше повідомлення в гілці прочитати. Це ж жах, люди спілкуються так, як є їм зручніше.
Це, звісно, не скасовує того факту, що HR — все одно дуже непрофесійна.

її звільнять

І по заслугах. Тому що не вміти відмовити кандидату ввічливо («клієнт скоротив бюджет, і ваш бажаний рівень компенсації в нього не поміщається»), а замість цього озвучити таку єресь — це не дуже професійно.

Про неефективність спілкування — теж цікаво. Тому що робочі питання повинні вирішуватися в пошті / слаку, і англійською, адже сказане вголос до логів не прикріпиш. А неробочі — там ефективність не важлива. Навпаки команді було б практика в українській.

Вона бреше і просто злякалась розголосу і що не тільки вона, а й всі в цій компанії втратять роботу.
Поки такі кейси залишаються не публічними, ці компанії, де українців дискримінують за українську, продовжать існувати на нашому ринку.

В мене було дві відмови дуже прикрі.
1. Один дуже цікавий проект на котрому хотів працювати. Зідзвонився з hr — все Ок. Потім тестове завдання, на яке я витратив свої вихідні. Вилизав, як тільки міг. Попросив більш досвідченого колегу порадити, розказав що і як робив — його відповідь була, що я зробив навіть краще ніж він собі то уявляв. зідзвонився на тех інтерв’ю теж Ок, сказали що молодець, все вірно зробив, задали питання — на всі питання відповів вірно (поруч поставив запис на диктофон, потім сам себе перевірив). Поспілкувались про мій досвід, описав все що знав. Потім зідзвон зі старшим HR — узгодили питання винагороди, теж ніби то все ок. Узгодили час старту. І тут — Мороз, ігнор , без відповіді і місяця через два — вибачайте вакансія не актуальна і далі повний ігнор
2. Це був час, коли мені робота була потрібна оскільки сидів на бенчі. Попалась мені вакансія із описом відсотків на 90 що я робив на попередній роботі. Стек — 1в1. Робота мені відома на всі сто. Прямо по опису бачу всі процеси і як потрібно працювати. Просто впевнений був. Цифра мені підходила. Пишу рекрутерці, кидаю резюме — ігнор. Пушаю через пару днів — ігнор. Пушаю через тиждень ігнор, але бачу що оновили дату вакансії. Заходжу галеру через Доу, пишу hrd — як так, дайте хоч якусь відповідь. Пишуть — оверкваліфайд... Навіть до етапу співбесіди з hr не дійшло діло. Хотів їм попсувати репутацію на DOU та нафігачити відгук на гарному.іт але чомусь подумав що нічого доброго мені це не дасть, вирішив їх відпустити.

це цілком норм зараз бо багато кандидатів в пулі. Теж таке було. Відмова була вже на фіналочці, бо знайшли «релевантнішого», а насправді значить — «більш дешевшого за ± ті ж скіли». Також ще можуть відмовити через «оверскіл», що насправді те ж саме — «ваш глибший досвід не дасть суттєвого вихлопу на цьому проекті, тому ми знайшли кандидата, який базово покриває наші вимоги за найменший бюджет»

Пройшла торік три етапи співбесід, і довго чекала рішення технічної співбесіди, здається настільки довго, що за цей час встигла пройти співбесіди і отримати офер в менш бюрократизовану і невелику Темі. Я думала, що мені відмовили, бо нічо не пишуть. В день отримання оферу отримала від них відповідь, що моя технічна — ок, але лід, який мав перевірити запис відео і прийняти рішення, був в окупованому Херсоні, і в ті дні русня пошкодила там все мережеве обладнання і відключила звязок. Реально, серце було розбите, бо мені дуже сподобалась команда розробки, яка співбесідувала. Жодне моє плужіння і затупи на співбесідах за все життя по рівню журби з таким не зрівняти. Ненавиджу маскалів, і тут доклалися.

Одна дівчинка куа лід, 150см, глянула на моїх 197см, це була офлайн співбесіда. І вирішила собі що вона не зможе мною керувати :-/
#секзимпроякийніхтонеговорить

Та чо у нас робили така пара, які одружились. То напевно їй просто не схотілось службових романів, що має сенс.

но то й на краще, уявіть, якшо вона там фізично пресує)

Це ви додумали, що це було причиною відмови, правда?

Тема про найгірші відмови. Але в більшості випадків якісь дитячі образи якісь.

Сексизм — це те, наскільки зневажливе ставлення Ви демонструєте до дівчини-ліда, роблячи акцент і на її статі, і на її зрості, і на її позиції. Хоча Вам цю причину точно ніхто не озвучував. Ви продемонстрували свій власний біль.

Двічі писав тестове:

Перший раз треба було «вивести робота з лабіринту». Я наваяв системку тестування алгоритмів виводу робота з лабіринту. Купка абстракцій, DI, IoC контейнер по принципу як в ларки. Сам алгоритм, формат вхідних і вихідних даних можна було кастомізовувати при бажанні. В моєму випадку робота з лабіринту виводив алгоритм Лі, а вьюшка давала можливіть побачити весь процес пошуку результату.
Причина відмови: чому не використав для виводу робота з лабіринту алгоритм «правило лівої руки»?

Другий раз треба було рішалку для судоку зробити.
Реалізував за допомогою Dancing Links.
Причина відмови: сказали що я код спи*див.
Мабуть я мав з лайна і патиків купою форічів і ялинками умовних операторів то писати на колінці.

Та й таке. Більше за тестові братись бажанням не горю.

Ну тому усі ці олімпідні задачі в роботі не дуже нормальний показник. Це класна забавка, справді дуже цікаво, та якщо писати велосипеди замість взяти готовій алгоритм чи вже готову бібліотеку що використовує той алгоритм — нічого не встигатимеш по бізнесу. Чому в Долині на це якийсь фетіш я ХЗ. При цьому через як пишуть відоси, коли чувак із agile досвідом де він спілкувався прямо із користувачами попадає у waterflow контору — його звідти швидко виганяють як повного бовдура, власне як і у нас. Якраз по темі з Долини youtu.be/ljzbl_olqSo?t=103 Зато на співбесіді перевіряли алгоритми, яких той чувак на літкоді 1000 зробив.

В США взагалі норм. У тебе є 3 складові інтерв’ю до яких ти готуєшся, потім подаєшся у 20 компаній і починаєш проходити. Минулого літа я пройшов у нас досить багато інтерв’ю і це важко саме через те, що в кожної компанії свій процес. Десь є матриця, по якій інтерв’юер тупо проходиться і ставить плюсики, десь дають хитровимахані задачки (ну бо це ж прикольно), десь дають тестове без конкретних вимог по оцінці( ти зроби, а ми тут подивимся), десь поговорити про життя, десь інтерв’юер задає якусь проблему яка у них є( ми вчора тут командою цілий день брейнштормили, ану скажи як би ти то робив), або півтора годинки попитати теорії, ну а потім ще дві задачки рішить. Я вже не говорю, що часто ті інтервюери непрофесійні, їм не можна інтерв’ю проводити. Із іншого боку дивлячись на це все, можна скласти враження про компанію, бо коли на лайв код сесії ти розумієш, що інтерв’юер (зірочка компанії) не шарить мову, яка у них основна то краще триматись подалі від такого. Оскільки зараз ринок компаній, то думаю це буде все більше помітно, адже кандидату аби отримати офер треба буде пройти більше інтерв’ю.

Кожен фідбек по співбесіді читаю наступним чином:
а) Якщо починається з «Unfortunately», далі не читаю
б) Якщо починається з «We are happy to», то далі гортаю одразу до зазвичай виділених жирним цифр про компенсацію, відпустку, страхування тощо
Сам ніколи фідбек кандидатам не пишу (якщо явно просять — пишу завжди), ну бо може кандидат вважає мене повним ідіотом і ніяк не зацікавлений в оцінці такої особи.
Це я до того, що рекрутери теж можуть питати кандидатів «чи хочете Ви розгорнутий фідбек», це може зекономити багато часу особливо для не джуніор позицій

Не зовсім мій коментар буде стосовно відмови, точніше навпаки)

Колись ще на останньому курсі університету, проходила співбесіду в банк. Думала, що буде точно відмова, коли отримала лист від рекрутера.

Але мене взяли, і пяснили це так: «Ви були найбільш адекватною серед усіх покемонів, що до нас приходили»))

Прийшов якось у Харкові до однієї супер топової контори, до того вже років 10 віддалено працював, та вирішив що у ТОП конторі будуть платити більше на той час. Пройшов співбесіду з HR — все ок, домовились про технічну співбесіду з технарями з боку замовника — все ок, домовились про співбесіду з щось типу devops group manager — дівчинкою, поспілкувались, дівчина менеджер не з боку клієнта, а збоку контори, прийша відмова з поясненням — «Менеджер відмовляється вас взяти, бо у неї негативний досвід співпраці з тими, хто працював віддалено, вона взяла на роботу чувака, який 3 місяці випробувального терміну првцював у конторі в офісі, при цьому нічого не робив, а працював на робочому компі на стороннії замовників».
Питаю — а я тут до чого, це ж її пройоб як керівника підрозідлу. Дівчинка HR вибачилась, скзаала що рішення прийнято.
PS для мене саме цікаве було те, що я ішов на позицію, де домовленностями з клієнтом було
— спеціальне обладнання
— окрема мережа
— окреме приміщення без вікон і відеоспостереження
— інщі моменти безпеки
І в цих умовах чувак зміг використовуючи робочі потужності педалювати на стороні...

Сказали, що я занадто багато знаю та занадто багатофункціональна у сфері продажів.

Ходив на співбесіду в Харкові (сусідня будівля з офісом СофтСерва) в якусь компанію зі старючими пк і таким же старим дідом-власником, який ходив офісом і дивився, чим займаються співробітники. Відмова була стандартною, а ось процес був кринжовий. Спочатку рекрутерка майже годину мені розповідала, що зараз прийде Ваня, Ваня офуфенний тестувальник, гуру математики, і він скоро їде в Америку (!!!11111!11!!!). Такого як Ваня буде важко знайти. Потім прийшов цей Ваня, явно якийсь ботан-задрот, скривджений життям, і почав мати мозок математикою, до речі, співбесіда була на позицію автоматизатора. Про автоматизацію так нічого не запитав і пішов у туман.

По опису вакансії підходив чудово, але відмовили в співбесіді через «ми шукаємо людей з таких компаній, як Когніанс (зараз Стар) або Глобал». Випадково обставини склалися таким чином, що моєю наступною компанією став Глобал, а звідти я перейшов в Когніанс ) При цьому такої цілі не було, все сталося випадково, але забавно ) В ту контору я вже не аплаївся.

Краще би таку штуку прописали саме в Дія Сіті замість договору про «не конкуренцію». Це спрямована кадрова атака, як на мене один з методів монополії. Цим часто Meta та Microsoft користується. Таку компанію як Borland взагалі знищили таким не хитрим прийомом. Тут вже навіть той хедхантінг топорно робили, ще би відкрито написали що ми маємо бажання увести в цих компаній клієнта тому шукаємо людей які на цього клієнта працювали.

Не думаю, що там був такий кейс. У мене був всього рік досвіду і зі мною кастомери не поуходили б ) А конторка та була не дуже велика і продуктова, власне, як і моя тодішня. Вони хотіли досвід процесів великих компаній.

Я такий кейс бачів декілька разів. Десь там передомовились із клієнтом, ті сказали увести команду і її починають хантити. Для цього дуже активно використовують реферали. Одна контора яка в москві зародилась, постійно таким займається для великих клієнтів на супорті, типу служби доставки. Клієнт — як на мене кончене, що цим взагалі займається і доставка в них поганюча та занадто дороа, доводилось користуватись нажаль.

Колись отримала відмову з коментарем, що моя англійська заслабка для цієї роботи. Але, по-перше, англійська ок, а по-друге, її взагалі ніхто не перевіряв на співбесіді. Коли сказала про це і попросила дати реальний фідбек — кинули слухавку )

Пряма цитата «Нажаль, на позицію арт директора вам наразі не зможемо запропонувати, хоч технічно та по 3д у вас портфоліо може підійти» Не щоб дуже засмутився, але причина якась розмита

Та чому розмита ? Сказали як є, арт директор в них або вже є, або не треба. Треба звичайний дизайнер, що виконуватиме поточну роботу.

Так мені запропонували позицію Арт.Дира. Тому я не розумію

Побував якось на 15-ти хвилинному лайфкодингу. Треба було написати логику одної маленької апликушки. Це був мій перший лайфкодинг у житті, я нервував и міг запупити десь, що і сказав на початку. І як ви думаєте що сталось? Так, я затупив просто на основі основ, це була єдина помилка, після її виправлення все працювало як і потрібно було. Мені сказали, що моєї компетенції для них недостатньо... І я такий: Ну...ок :/

Хах, я місяць тому не зміг Фібоначі згенерувати у масив (5 років досвіду, пройшов лайвкодингів 20 у свій час). Ну точніше витратив на це хвилин 20, напевно. Проходити співбесіду у 5 ранку (за моїм часом) це загалом не ок ідея, але і починати співбесіду з такої фігні, це взагалі мене вибило з колії. Для себе вирішив більше ніяких лайвкодингів на співбесіді, нехай з джунами граються зі своїми задачками.

никогда не проходил лайвкодинг, но если бы был, то я бы не только код забыл как писать, а и свое имя)

Ходи обiйму — у мене так кожного разу. Скiльки ж разiв я валився на елементарних речах, одразу пiсля спiвбесiди сiдав i робив завдання за 10 хвилин...

Єдиний лайвкодинг на котрий я готовий підписатися, це такий, який був у мене нещодавно — компанія займається криптою, грубо говорячи, і на на лайвкодінгу попросили виконати задачі аля «відобразіть баланс гаманця» або «створіть транзакцію». Тобто буквально речі, котрі я буду робити кожен день і котрі я справді повинен знати як 3+5 (не настільки банально як 2+2). А ГОЛОВНЕ — нема заборон на інтернет с документацією. Тільки заборона на ChatGPT :D

Проходив співбесіду в soft industry alliance на позицію chief quality officer. Питаю в рекрутера: а що з попереднім працівником? Каже, ну тамБУЛА ПОГАНА ВИКОНАВЧА ДИСЦИПЛІНА І ЗАГАЛОМ ЛЮДИНА ПОГАНО ПРАЦЮВАЛА тому в шукаємо заміну. Окей, кажу, що далі? Ну , каже рекрутер, через тиждень напишу. Через 2 тижні я сам пишу: ну що там? Рекрутер така: ой, ВИБАЧТЕ, Я ЗАБУЛА 😅😅😂😂

Сказали ты старый а мы тут набираем молодых и горячих... сплавляться по Днепру тогда еще не предлагали :)))

Бувально сьогодні🤣
Вакансія React developer, від 6 місяців комерційного досвіду. Я маю 1 рік комерційного досвіду.
Причина відмови — «шукаємо розробника з більшим комерційним досвідом»

У вас забагато знань та досвіду для даної позиції, вам буде не цікаво на ній працювати

І що такого поганого у цій відмові? Чому вона найгірша?

не всім треба шоб на роботі весело було, може треба стабільність і зп)

І де там про весело?

Це Ок, я теж так відмовляв. Якщо треба ручне тестування, а людина без патернів програмування вже не знає як вислювлюватися.

Ви не спрацювались із молодим починаючи керівником є, який такий собі Стівен Джобс. Хоче мати сініора на позиції джуніора. Якщо би ви пройшли, ще гірше би було — на вас би катались в безкоштовні овертайми.

Колись інтревʼювався на позицію автомейшн сіньйора в одну відому кантору, де позиція була про веб автоматизацію, а я саме працював з веб з різного боку — з юай, апі та перфоманс автоматизацією.
але інтревʼювери по матриці оцінили на мідла, тому що «не має досвіду в мобайл автомейшні»

Десь 80% рекрутерів взагалі нічого не відповідають. У 19% інших стандартний скрипт — «Збережемо ваше резюме в нашій базі... Залишаємося на звязку... Ми цінуємо ваш час...». Але є 1%, які пишуть причину і навіть телефонують ;)

З тих хто зберіг резюме, як правило більш ніколи не виходять на зв’язок, даже якщо з’являються позиції. Зато часто передають резюме ’незрозумілим конторам’

Це норма. Та і пох. Якщо підходити до процесу з позиції, що вам по дефолту відмовляють після кожного етапу найму, то жити легше. Ти не чекаєш відповіді, бо знаєш відповідь — відмова, не скасовуєш співбесіди з іншими фірмами, навіть якщо пройшов майже усі етапи. Немає оферу = відмова і треба продовжувати пошук. Ніхто нікому нічого не винен.

Я навіть хотів порофлити з цього питанням: Якщо ви зберігаєте резюме кандидатів, то нащо ви тоді викладаєте вакансію в інтернет, а не проглядаєте свої великі списки кандидатів?
Для мене, така відповідь просто плювок у лице, бо тобі в очі просто нахабно брешуть.

Було отаке «недостатньо мотивований, щоб розкрити мотивацію»

Звучить як замкнене коло

Усе те саме — перекладається як «занадто дорого просить».

Так я ще нічого не просив на тому етапі.

Здраствуйте Ігорь! Нажаль мусимо вам відмовити!

У меня история наоборот:
Мне было пофиг на собес, было 4 этапа и на последнем четвертом мите я сидел с двумя СТО и мы разбирали мой тестовый дизайн, на возражения что я слишком красочно сделал я ответил: «The future is now old men»
Меня приняли)

Може. Наприклад у PDFfiller/Airslate два вожді, дуже смішні, корчать з себе мєга-гуру на співбесідах, а по факту просто два схематозника.

За все життя погодився на три тестових завдання, по двох отримав відмову з максимально ідіотськими формулюваннями. Одне з них прямо сімейним мемом стало, дослівно: «Подобный способ решения задачи приведет к вялотекущему конфликту с фронтендером».

Ти у body з 400 помилкою матюки повертав?

Ги :) Там взагалі по багатьом параметрам прикольно було — окрім формулювання, мене вразила далекосяжність висновків (з сіньорного ТЗ на півдня чувак зробив один-єдиний висновок на основі рутинного додавання атрибута), та те, що саме він і був неправий (власне, за 6 років, що пройшли, я в цьому навіть впевнився) :) Коротше, добре, що все одразу ясно стало

«Ми шукаємо молодих хлопчиків». Правда це було вже досить давно.

То напевно був або гей бордель, або чоловічий стриптиз для дам за 40 та дівишників.

Dungeon master is looking for slaves for three hundred bucks!

“You are tall, you will be able to find something else”.

Років 12 тому отримав реджект від MS, дослівно бла-бла-бла «Too low passion... ». Без додаткових пояснень. Що це означає, я й досі не зрозумів 🙂

Не от MS, но тоже получал отказ с формулировкой «Not passionate enough». Отказ пришел после того, как потребовали дать ссылки на мой Гитхаб и узнали, что у меня его нет :) Самое интересное, что я потом нашел репы интервьюеров на Гитхабе — контент был типа скачанного в сети примера как коннектиться к базе из Питона. Нафига такое говно гранить в Гитхабе? Нафига гнобить людей, которые не занимаются подобной ерундой?

У взагалі справді, якщо ви наприклад хоститесь на SourceForge чи інших FOS ресурсах, що тоді ? А може взагалі там якусь робототехніку чи щось таке робите у вільний час, чи взагалі нема того вільного часу — то це типу «мало страсті» ?

Перекладається з бізнесменьского — «просить забагато грошей». Новояз та політ коректність, це американский здобуток — москалі його вкрали.

Відмов було небагато. В основному, просто тиша.
Памʼятаю, на початку карʼєри на співбесіді домовились з овнером невеликої компанії, що вийду до них на роботу через 3 місяці. Через три місяці — цілковита тиша (а обіцяли навіть прислати якісь навчальні матеріали по проекту, ага).
Також памʼятаю, людина шукала на проект помічника. Хотів пхп, мускуль — бек, тобто. По факту виявилось, що потрібно натягувати верстку на його самописну cms. Через місяць ми з ним, звісно, розійшлись, бо верстка — це зовсім не моє. Радує, що після мене він вже змінив опис вимог і шукав саме верстальника, а не бекендера.
Ну, і класика — миле інтервʼю про життя з HR, після чого повідомлення через пару днів, що вони вже нікого не шукають. Було відчуття, що дівчині-ейчару просто захотілось з кимось пощебетати.

«Не побачили достатньої зацікавленості». Мені запропонували ЗП практично в 2 рази меншу ніж я хотів. Я сказав давайте хоча б трошки більше, і отримав цей реджект.
До вакансії готувався 3 місяці (шейдери, AI, ML, паттерни). Але відео-компіляцію цих пет-проєктів навіть не дивились, хоча я і їм надсилав посилання 2 рази. І хто це ще був не зацікавлений...

Той самий переклад з бізнес мови — забагато просиш грошей. З іншого боку вони з себе теж MAANG корчать при співбесіді і при цьому зажимають бабки. Щоправда народ пише, що MAANG-ги нічим не ліпші, ще і як зажимають просто йдеться про інші порядки сум.

Ви занадто дешеві для нашого клієнту, ми не зможемо йому пояснити ціну.

В театр опери і балету влаштовувались?

В вакансії було вказано Python, а там хто зна )) Взагалі всю співбесіду CEO схвально кивала головою та тикала великий палець уверх на мої відповіді. Наступного дня отримав відмову саме з цим формулюванням.

ну пітон самі маєте розуміти — повинен у вузол легко!
ось там де скала + solid,js звісно ніякої гнучкості

Це усе про зарплатню, не прогнувся.

я теж так вважаю. Просив я тоді майже потолок по зп, бо був великий попит. Хоча не розумію, чому не відповісти прямо «Фінансово ви нам не цікаві» чи якось так.

По бізнесу так погано, підеш напишеш на форумі зі скріншотами — що контора повне гімно, погано платить не ходіть туди. А кого тоді обманути щоб заробити собі улюбленому ? Доведеться брати когось по простіше. Так на Порше з Феррарі не заробити.

Не зря я перед собесом завжди розтяжку роблю. Як знав! :)))

Колись мені відмовили з аргументацією, що я занадто кваліфікований для позиції, на яку проходив співбесіду.

Класика. Взяти на твою вартість не можуть. Взяти на менше можуть, але коли ти зрозумієш що можеш отримувати більше, їм тебе зупиняти нічим. Бімба сповільненої дії

Десь так. Мені доводилося бути по іншу сторону цього паркану. Коли ти розумієш що перед тобою класний інженер, але він через пів року на нашому напівлегасі проекті занудьгує, а плюшок не буде. І знов доведеться ото співбеседи, онбордінг...

Одному моєму технічно крутому знайомому відмовили типу «У нас тут всі з активними хобі: співають, танцюють, грають на муз. інструментах... а він от ніяк не вписується»

А мені колись Amazon відмовив бо «Я не з`явився на співбесіду». Хоча я був на мітингу сам, і пінгував інтерв`юера. Потім вони вибачились і перенесли на інший день... другу співбесіду я відсидів також сам. Ідеальний інтерв`юер-інтроверт)

співають, танцюють, грають на муз. інструментах

Ну і не страшно, що не вийшло з EPAM

відмовили типу «У нас тут всі виключно дармоїди з активними хобі: співають, танцюють, грають на муз. інструментах... а він ще дійсно працювати почне от ніяк не вписується»

Мене колись на одну з найгірших робіт затягнули, бо я заїкнувся в Скайпі, що іспанську трохи вчу сам (тоді ще сам). Рекрутерка-HR почала мене заметати пургою про те, що тоді мені обов’язково треба до них, бо в них усі такі цікаві люди з цікавими захопленнями. В 26 іще ведешся на подібну дроч :-)
Потім, коли в нас із керівництвом бодішопу не складалося спілкування, вона ж організовувала заміну мене на іншого «інтересного» хлопця :-)

Перше інтервʼю з ректрутеркою — ОК, я букаю колл з нашою директоркою (чи там інший hiring manager але головне що менеджер).
Приходжу на колл. Чекаємо 5 хвилин. 10. 15.
— Ой, вибачте, накладка, ви розумієте, вона така зайнята, така зайнята. Давайте перенесемо на завтра.
Ну я всяке бачив. Щоб кандидати на інтерв’ю не приходили — бачив. Але щоб менеджер!? Ну якби вже на цьому етапі стало ясно що ні, але цікаво було побачити що далі. Розпихую свої мітинги щоб зробити вікно, букаємо ще один мітинг.
Наступний день. 30 хвилин до коллу. Повідомлення від рекрутера — ой, вибачте, ми вже закрили цю вакансію.
Навіщо було морочити мені голову і витрачати мій час? Контора тепер в моєму чорному списку.

Моєму знайомому на початку кар’єри відмовили фразою: «Якось у тебе очі не горять», як на мене це топчик:-)

Июнь с потухшими глазами :D

Усе по класиці , перекладається як — ти забагато просиш, не зторгувались.

І в мене було, але вже далеко не на початку 😅

У девелоперів зазвичай не очі горять а срака)

То усе волосся на сраці. А горить пердак.

Оо, я мав щось подібне. Ось, знайшов:
I decided to stop negotiation at current stage. I think, I wasn’t able to set needed fire in your mind. But the job needs it all. Wish you all the best!

Як людина «з того боку» можу зауважити, що коли в людини не горять очі, але вона знає і вміє все, що треба, то це взагалі не проблема. Беремо і його і з нього, наскільки це вийде.
А от якщо людина чогось не знає і не вміє, а при цьому ще й очі не горять, то її спроможність підтягнутися можна відверто поставити під сумнів.

Одним словом, таке собі може дозволити профі, а для решти працює приказка «Не кажи не вмію, а кажи навчусь». І от брак ентузіазму, він сам по собі ВОЛАЄ — «та я махав ото вчитися, (я і так ся хаваю, от і до)/(добийте мене, хто-небудь, будь ласка).»

«У вас в резюме є TypeScript, клієт хоче щоб кандидат був тільки Java», типу тру джава девелопер не може розбиратись в фронтенді, його така хрінь не цікавить, а значить я не тру.

втратив цноту, не буде більше норм на джаві писати XD

Прошел 3 технических интервью (одно из которых длилось 7 часов) в украинский офис одной иностранной компании, получил оффер.
На этапе оформления у HR, запросили копию диплома технической специальности (на тот момент я еще не поступил на 2-е высшее и технического диплома у меня не было).
Узнав, что нет нужного диплома — отказали.
(кстати это и стало одним из мотивов поступить на второе высшее)

Работодателей, к-рые в 2023 оценивают только формальные критерии — в сад

Не дадуть візу в США, там важко довести що ти такий крутий, але диплома не маєш.

Це із-за візи. Без вищої технічної освіти отримати Б2 дуже напряжно.

Ну шось я не побачив, щоб вони в нього взагалі питали, а чи хоче він в майбутньому шлятися по гостьовій візі в Штати, чи не дуже. До речі, також частий прикол, коли роботодавець тихенько на одинці сам з собою вирішує такі питання керуючись думкою, що тут в нас у всіх по ляхам має тікти від однієї згадки про можливість мотнутися через атлантику. Ніт! Не у всіх!
А якби крапки над Ї розставляли на самому початку, а не вже під час оформлення, то й фігні б такої не трапилося (якщо справа дійсно у візі).

Провів співбесіду — дали тестову задачку (міні web проєкт) — все зробив за 2 годинки і відправив

відповідь — не беремо бо в коді є декілька дебаг строчок за допомогою print() 💁‍♂️

Вони, напевне, його хотіли відразу в прод задеплоїти, а тут таке...

мене нещодавно завернули, бо не запхала одноразові стрінги у змінні =/

Ну так це класика із серії: свої лінт-конфіги ми вам не покажемо, але при виконанні тестового спробуйте вгадати, які там в нас рули.

Одна з ТОПових причин, чому я свого часу зав’язав із тестовими як такими.
Отримуєш таку відписку, більше-менш розумієш «переклад» на людську мову, щось тіпа, — наша кодова база прекрасна як груповий секс павлінів-під*рів, ви нам її зіпсуєте, а перевиховувати ваш кодстайл на Єдино Можливий Правильний (тм) у нас нема часу, — а потім сидиш та рефлексуєш (все одно жодна падла вже не відповість) над питанням, — навіщо взагалі дой*буватися до тих моментів, які на ІРЛ проекті мають бути закриті лінтером, відповідно:
— якщо лінтеру немає, то невже такі кінчені ще існують?
— якщо лінтер є, але «із коробки» і зазначені хатьолки в рули включено не було, то невже не простіше їх включити, аніж шукати якогось додіка, чий дефолтний кодстайл співпаде з баченням інтерв’юера?
— якщо лінтер є і покриває всі хотьолки, то якого хєра одразу одним з пунктів вимог до тестового не вказати щось тіпа «код має відповідати закріпленому .eslintrc.js конфігу»?

ну, вони вже чотири місяці шукають мідла (я трошки оверкваліфайд для них))). підіймають вакансію в топ і все таке. штош, як то кажуть. можу тільки здогадуватись, шо там за проект >_>

якщо лінтеру немає, то невже такі кінчені ще існують?

Трішки не до цієї теми, але так, існують). Мав на щастя невеликий досвід роботи з однією компанією. Прийшов на невеликий проект на якому взагалі не було ні лінтера ні пріттера. Над проектом до цього працювали один фронт + один верстальник. Коли запитав чому немає лінтера фронтенд розробник сказав що «над проектом він працює переважно сам, верстальник там суто верстку додає, і тому в лінтері немає якоїсь серйозної потреби»

не запхала одноразові стрінги у змінні

Зазвичай, якщо виконання тестового не обмежене в часі, то його сприймають як демонстрацію навичкок і підходів кандидата. І от кандидат лишає в коді magic string, не вважаючи за потрібне винести його в константу, чия назва могла б пояснити її призначення. Це можна трактувати по-всякому.

Це можна трактувати по-всякому і в зворотній бік також.

Тіпа: є люди із здоровою психікою, а є індусня, яка принципово не може написати код інакше ніж:

const oneTimeShitNameForLogger = Holy.getShitName();

// ...some other code goes here...

console.log('The holy shit name is: ' + oneTimeShitNameForLogger);

або

const millisecondsInOneSecond = 1000;
const secondsInOneMinute = 60;
const delayTimeoutInMinutes = 0.05; // nu a huli, udobno!
const delayTimeoutToUseInSetTimeout = delayTimeoutInMinutes * secondsInOneMinute * millisecondsInOneSecond;
setTimeout(() => ....., delayTimeoutToUseInSetTimeout);
сприймають як демонстрацію навичкок і підходів кандидата

Сказали А, кажіть й Б.
...а частіше, як можливість почухати своє опухше ЧСВ, бо ІРЛ більшість перевіряльщиків від запитання касирів про кульочки у Сільпо шугаються. А тут така лафа, що можна нарешті хоч комусь сказати: дивіться, дивіться, я мамкін прахвєссіанал, у вас тут в 100500му рядку порущення принципів, вказаних Фаулером в п.3 глави 678 його 13го перевидання «Гарного Коду»!

Круто :-)
Реально круто :-)
Я навіть не знаю, що відповісти :)
Лог-лайн як кандидат на константу, меджік намбер як меджік-стрінг, мамкіні професіонали...
Я зараз питання професіоналізму не підійматиму, я за інше — звідки стільки юнацької їді? :)

звідки стільки юнацької їді?

Звідтіля ж, звідки СПГЗ про:

винести його в константу, чия назва могла б пояснити її призначення

Ми того коду не бачили, чи був там сенс пояснювати, чи вийшло б тільки гірше через пояснення очевидного очевидним, одному Ктулху відомо.

А от впоротих в хлам любителів тестових завдань, як показують навіть місцеві обговорення, доводилося зустрічати практично кожному, і якщо вже дійшло до «зазвичай» узагальнень, то не відкрию Америку, вкотре сказавши, що ЗАЗВИЧАЙ роздача тестових — то взагалі не про найм.

впоротих в хлам

Я відповіді на своє питання так і не почув, зате чергове бризкання слиною. Піди таблетки випий (я не любитель тестових, до речі, але доводилося перевіряти по процедурі, прийнятій на проєкті)

зате чергове бризкання слиною

Бля, які ми нєжні!

Піди таблетки випий

А ти дохтор? Нє? Тоді сам їж.
Адьйос!

Самі написали, запропонували цікавий парт-тайм проект з моїм стеком. Пройшов інтерв’ю з рекрутером, після цього сказали що закрили вакансію внутрішнім кандидатом.
Через рік точно така ж вакансія від цієї ж компанії, рекрутер інший написала мені. А далі те ж саме, інтерв’ю і закрили вакансію внутрішнім кандидатом 😅

Все добре, ви нам підходите, але босс вирішив ще переглянути кандидатів, ми вам зателефонуємо якщо що

Мені відмовила одна компанія, декілька років тому, за те, що на одній із співбесід я покритикував їхній підхід до розробки проектів=) Технічну співбесіду пройшов, із клієнтом також. Але стало цікаво, які проекти, технології і т.п. І на останній співбесіді я почав прямо казати, що можна все набагато простіше робити, або використовувати ось такі бібліотеки чи фреймворки. Деякі великі проекти вони взагалі на WP робили і бідкалися, що сайт не швидкий і т.п. Я їм навіть декілька ідей щодо покращення дав того ж таки проекту на WP (якщо це так важливо для них). Після цього мітингу вирішив сам не йти до них, а мені через декілька днів HR надіслала повідомлення, типу вибачте, клієнту ви сподобалися, а от команді ні=)) Причина: недостатньо знань=) Тільки не уточнили чиїх саме знань було недостатньо=) Бо технічну співбесіду я пройшов ще на початку =)) Але було весело і пізнавально=)

В мене таке постійно. Я чуваку розповів, чому на мою думку паттерни проектування — це хрінь (ну окрім може факторі та білдера), привів приклади з досвіду, що люди в них не розбираються, зловживають, уточнив що більшість паттернів це просто варіації на тему DI та Composition over inheritance. Прийшов фідбек «не розбирається в ООП». Я б ще зрозумів «не розбирається в паттернах», лол.
Потім така ситуація й з інших тем була. Декілька разів. Після цього вже перед кожним інтервью сам собі кажу «тримай свою думку при собі, заткнись та відповідай як в книгах написано».

Варто зазначити що це так, коли співбесідує якийсь ЧСВшний мідлосіньор, коли співбесідує тімлід — зазвичай навпаки, наявність своєї думки по темі — це плюс.

Патерни проектування це не хрінь, це лише спосіб в якому розумні чуваки придумали як простіше проектувати софт за допомогою об’єктно орієнтовної парадигми. Між іншим ті самі чуваки винайшли мову програмування Small Talk і працювали над першим в світі графічним інтерфейсом користувача, в лабораторії Xerox Sparc. Це усе та сама історія, що про Стіва Джобса. Можна звісно самому перевинайти усі підходи not ivented hire (синдром не сприйняття чужої розробки), та набагато простіше перечитати Банду чотирьох. От скажімо як зробити Chain of Responsibility чи Command через composition over inheritance ? А так, ліди просто мали справу з різними, про паттерн не знає — але швидше знає за якийсь Spring Web Flow який імпоементить той паттерн, коли мені цікаво наприклад чи розуміє людина щось про ООП справді — питаю про Барбару Лісков чи таблицю віртуальних функцій.

Якщо більш розгорнуто, то я вважаю так — чтиво корисне, трохи розширяє границі типу «а, ще й так можна», а на практиці краще забути за них. Тобто патерни використовуються скоріше як «надихання» ніж в лоб.
Тому що на практиці ти думаєш зазвичай доменом та банальною логікою, грубо кажучі я пишу кнопку й думаю «ага, а дія може бути різною, тому краще її зробити функцією через параметр», а не про патерн стратегія, спостерігач, команда чи тощо.
Тому що коли я чую «о, зараз тут паттерн використаємо», завжди виходила якась нечитабельна хрінь.

От скажімо як зробити Chain of Responsibility

ІМХО Chain of responsibility — це така собі варіація на декоратор/делегацію, воно ж і є composition. А якщо next передається в конструкторі — так він взагалі нічим не відрізняється. Ну а декоратор це така ж собі стратегія, тільки тип «стратегії» = типу зовнішнього класу, а стратегія фактично це dependency inversion. Я думаю моя логіка зрозуміла тут.

ІМХО Chain of responsibility — це така собі варіація на декоратор

Ще такого не чув :)
Decorator is a *structural* design pattern
Chain of Responsibility is a *behavioral* design pattern

Ще такого не чув :)

Ну тому що це моя думка, я ще ніде її не висловлював )

Давайте я перефразую ) Бо ви не зрозуміли ідею.
Так дійсно роль різна у цих паттернів. Фактично це і різниця між ними, бо чисто з коду — одне й теж саме, що там делегація іншому класу такого ж типу, що там.

Проблема паттернів у тому як їх застосовують. Тобто коли ми проектуємо систему виходячи з бізнес логіки, й в нас «так вийшло», що щось дуже схоже на якийсь паттерн й ми його застосовуємо — тоді ок. Він дуже гарно туди вписується.
Зовсім інше виходить коли людина почула слово й одразу мислить «який ж тут патерн використати». Наприклад чує слово «стан», й «ооо, час для паттерну state». Й від цього страждають як джуніори, так й сіньори.

А я пропагандую інший підхід. Ви вивчаєте паттерни, розумієте базові принципі як вони сформовані й далі вже користуєтесь цими базовими принципами (та паттернами чисто як орієнтирами а не як «шаблонами» дослівно) при проектуванні. Тому я зазвичай й вказую на спільні риси паттернів.

Не бандою 4 єдиною. P of EEA також допомагає.

Так банду 4 в сучасному розрізі читати важкувато, вважай як латиною чи давньо грецькою. Хочь книга і принципова і інформація з неї напевно ніколи не застаріє. Сам підходу із шаблонами, як принцип модульного проектування — взагалі вічним буде, навіть при переході на якісь надвисокі рівні із ШІ мовами програмування тощо.

Ну власне класика over skill. Можуть набігати різні знатоки, абстрактних сферичних коней у вакуумі, що от компанія не отримує кращіх працівників, та не факт, що компанії на її етапі розвитку такі потрібні взагалі. Те що хлопці та дівчата не схотіли брати — швидше плюс для вас обох.

Згоден, але це ви ж й почали цей діалог про сферичних коней в вакуумі, лол )
А я завжди за підтримати філософську бесіду про програмування )

Радий бачити однодумця. Я б звів до одного правила: легко і приємно тестувати — значить ок, ні — значить з кодом щось не те.

Тому варіації композиції — рулять, а решта — ні. Наприклад, класичний синглтон — чисте зло, template method — туди ж (я про нього дещо наївну статтю тут писав), хоча якщо, наприклад, Maven MOJO так руки викручує, то нікуди не дітися.

В мене був прикол, коли перебрав, косячи під «пухнасте сонечко», яким я не є :-)
2017 рік. Вакансія ліда на австралійський проєкт, оплачене технічне тестове і нормальна технічна ж співбесіда, а далі питання про conflict resolution в команді... Я починаю лити мед про компроміси і він-він стратегії... Прилетіла відмова з формулюванням — технічно ОК, але нам здається, що він занадто nice і не зможе тримати команду.

2009 рік. Криза, я на бенчі, позиція в legacy-команду, для якої треба було вивчити VB6. Я показав чи не найкращі результати в навчанні і тестових проєктах, але на співбесіді з російськомовним ізраїльським лідом, на питання про причини, з яких пішов з попередньої роботи, замість правди про те, що задрався в пост-совковому бізнесі з його підкилимною боротьбою за копійки і хотів сучасної розробки за бакси, і відчуваючи себе занадто впевненим, ляпнув знічев’я і щоб не розвивати тему, «стало скучно». Відмова з формулюванням — він класний, але в нас є періоди супорту, і що як йому стане нудно і тоді він і від нас піде?!

Висновок — правду говорити то завжди WIN :)

P.S. Ще в 2008 оцінили англійську як Pre-Intermdiate (що було справедливо) і відшили з формулюванням «не візьмемо навіть на джуна, бо по телефону неправильно зрозумієш слово і завалиш проєкт» (причина була в іншому, англійську я тоді за місяць качнув до розмовного рівня). Я в хороших стосунках з головним інтерв’ювером і зла не тримаю, просто в рейтингу саме формулювань це одне з топових :-)

А, забув іще один хіт 2009 року :-)
Проходив інтерв’ю з трьома колегами по бенчу на один проєкт. Приходить до мене менеджер звідти просто в кабінет і тільки починає говорити, що я сподобався і будуть мене брати, як в нього дзвонить телефон, він переговорює і відповідає — ой, сорі, в нас тут чувак, який вже був на цьому проєкті, повертається.
По справедливості, згодом той самий менеджер забере мене на трешовенький, але проєкт, на якому я навчуся повноцінно працювати з баг-трекінгом, тестувальниками і системами контролю версій, а на нормальний проєкт я повернуся теж завдяки «телефонному праву», коли про мене згадають і запросять на інтерв’ю :-)

Час був мені здається навіть гірший ніж зараз психологічно. Роботи не стало якось тотально, я тоді продукт робив, за копійки по суті, а от, що цікаво клієнти були — німці здебільшого. Тоді роботодавці відверто перебрали кандидатами, конкуренції було мало. Атмосфера в колективах була дуже пригніченою, усі злі зривались один на одного, начальство взагалі з катушок злітало до рівня — коли просто шеф перестав ходити на роботу і брати слухавку від менеджерів. Зараз як не дивно є більше розуміння, хоча як порівнювати за великим рахунком тоді життю і здоров’ю особливо нічого не загрожувало. Та 90-ті, особливо 96-98 залишили слід на усе життя.

Та, було таке, молодість індустрії. Ми зараз стійкіші вже навіть тому, що і війна по індустрії вдарила ще в 2014 — спочатку Київ палав і пахло янучарським воєнним станом, а потім був рік війни досить високої інтенсивності (до других мінських в лютому 2015 року) — тоді ми і наші клієнти, в тому числі потенційні, стали адаптовуватись до таких умов, а клієнти ще й вчити мапу, бо до 2022 року у Львові псевдозамінування було найнеприємнішим, що могло статися.

А ще — ми були дешеві. Мені в 2008 дали $800, я був щасливий, а контора мала з мене гешефт навіть після пів року бенча і на менш просунутих проєктах, і могла мене притримати з моїми вхідними. Зараз так не буде...

Пропоную під цим коментом влаштувати перепис тих, кого, як і мене, тригерять мамині циніки :-)

В більшості випадків, взагалі ніхто і нічого не пояснює, просто не надають той фідбек взагалі. Коли є системи де треба кнопку натиснути, при відмові часто тиснуть — less preferred candidate.

Мене особисто зняли з двох проектів, прямо посеред онбордингу, з єдиною причиною “In accordance to our policy update Ukraine has become a non-compliance zone so we can’t continue our cooperation”, обидва рази клієнт з США

Буває. А що не так?

Кацапи різні бувають, дуже різні. Хтось із болотної — а хтось сам побіг в 3.14дари записуватись. Є такі, що років 10-20 поїхали на тракторі з рашки, хоча то швидше вже американці російського походження і там теж 50/50. Так само і американці, нажаль вже натрапляв декілька разів на відвертих трампістів, різниці із 3.14дарами не помітив.

А що вони до співбесіди не знали, що ви з України?
Чи навіть не читали резюме?

Це класика, коли оцінюють на −1 рівень.

Та буває. Щось десь затупив, а оцінюють так, наче ти все, що з цим повʼязане не знаєш.

Після досить потного лайвкодінгу відмова в листі зі словами, в тому числі: «Unfortunately, it’s not our standard practice to share specific interview feedback».
А далі: «but I am available to answer any follow up questions you may have», але щось поки ніхто не відповів. Неприємно.

Контекст: продукт, прямий контракт, раунд не алгорітмичний, а на те, щоб зробити певний функціонал онлайн за 90 хв. Всі пункти завдання зробив, але, певно, щось не сподобалось.

Не знаю чи можна це вважати найгіршою відмовою. Я працював і активно роботу не шукав, але була вакансія яка мене зацікавила і я отримав офер із зазначенням що поки що не звільняйся бо нам потрібен час щоб усе підготувати (що входило в «усе» не зазначили)
Ну ок, почекаю. Але свого керівника попередив що найближчим часом я ймовірно піду.
Пройшов місяць. Я за цей місять усім розповів про крутість вакансії (молодий був йолоп) і що скоро валю з цих боліт.
Пишу — як справи. Не відповідають. Декілька разів дзвонив HR — та сказала що то той у відпусці то той і ніяк не можуть затвердити (ну ок — тим паче це було влітку). Я особливо нікуди не поспішав, але з мене вже почали глузувати типу коли дембель.
Пройшло вже два місяці і літо.
Приходить лист від HR — типу вибачаємось але вакансію вирішили закрити. Інші вакансії що траплялися були із розряду шило на мило тому я пропрацював у них ще рік.
З того уроку я зрозумів що не треба завчасно чимось глузуватись та якщо трапляються якісь трабли без чіткого роз’яснення причин то щось мутять і краще до них не йти (мабуть вони реально шукали людину без погодження із керівництвом типу — знайдемо потім погодимо)

Бляха.
Було ж таке.
Холодний дзвінок, пропонують круті заняття у школі англійської.
Я: «Well, thanx, but I don’t need it as I can speak a bit...» 😊
Дівчина, що телефонувала: «Вибачте, я не розумію англійську»
Так і розійшлись 😂

Так скоріш за все вони просто найняли якусь маркетингову контору для холодних дзвінків, яка відношення до школи англійської немає. Чи думаєш вчителі англійської цією муттю будуть займатись?

Та так, але все одно смішно було 😁

Підписатись на коментарі