Для яких інженерів підходить macbook та взагальному екосистема Apple?

Привіт! Мене цікавить використання ноутбуків від компанії Apple серед інженерів. Хотілося б дізнатися, які категорії інженерів знаходять такі ноутбуки корисними, оскільки вони можуть не підходити для всіх інженерів у сфері IT. Крім того, я цікавлюсь можливими випадками або прикладами, що виникають при переході з операційної системи Windows на macOS. Чи є спеціалісти DevOps, які використовують ноутбуки від Apple? Розумію, що вибір ноутбука є індивідуальним, але мене цікавлять реальні кейси та думки людей, які мають досвід роботи з ноутбуками Apple у сфері системного адміністрування, DevOps та безпеки. Крім того, чи можете ви порекомендувати певну модель MacBook зараз, особливо з огляду на її співвідношення ціни та якості? Дуже сподобалася техніка від Apple, але мене цікавить, наскільки вона зручна для роботи у галузі системного адміністрування, DevOps та безпеки. Буду вдячний за будь-яку інформацію або думки щодо цих питань.

Дякую!

Слава Україні!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Для тих кому важливо, щоб «включив — і працює».
Особливо для DevOps, коли тобі треба вже бігти прод підіймати, а не чекати дурних оновлень чи поки воно роздуплиться.
Середній час, витрачений на підвисання, апдейти, специфічні насетапи і різні дурні проблеми — на макбуках разів в 100 менший в порівнянні з віндою і лінуксом.

Мабуть для всіх задач, якщо не треба щось конкретно віндове (хоча віндове теж можна з vmware чи parallels пускати).
М1 і М2 на ряді задач (з машинним навчанням, андроїд розробкою) — ще додають крутий буст.

Були дуже невдалі моделі макбуків у 2015-2019 з клавіатурою, яка швидко замусорювалась. Це дуже поганий досвід, хто на них попав.

Про понтування еплом — здається це міф, або роздування якихось поодиноких випадків. Це просто надійна робоча лошадка.

Монітор ще приємний, у більшості інших ноутбуків і моніторів потім буде неприємним здаватися.

Меня как инженера (сисадмина в прошлом и программиста в настоящем) дико бесит, если я не могу сделать даже минимальный апгрейд своего ноута. Вот купил по хорошей цене Dell Precision 5570 (XPS 9520) — но там SSD всего 512 гиг, 120 баксов и 10 минут времени — и у меня 2.5Тб, так как был свободный слот. ОЗУ было изначально 32, но можно поставить 64. С макбуком так бы не вышло)) Качество не хуже чем у маков, офигенный 4К экран.
Раньше был мак, но продал, так как не могу привыкнуть к макоси, пытался наверное раза 3, не моё.

Хз як там девопси і адміни, а от розробку на джаві і котліні я вже не уявляю без макбука. Причому після появи М1 вона перейшла на якісно новий рівень.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На моєму поточному проекті всі розробники включно з девопсами отримують macbook pro.
Якщо одразу узагальнити маки для мене поєднують зручність інтерфейсу вінди і функціональність лінуксу.
Darwin не так сильно відрізняється від linux в командлайні, іноді, але не часто зустрінеш відмінності роботи стандартних консольних команд. Якщо зовсім дерев’яний то підрахунок хешсуми файлу на сервері і лептопі може стати проблемою, адже виконується різними командами — це як приклад. Розробникам також треба бути уважними, якось бачив кейс, коли розробник робив npm install з консолі маку(ліби скачуються скомпільовані під макось унікальною структурою залежностей і версій), потім робив docker build(засовуєш в linux тепер, ок), а потім коли код пушився в dev, CI збирав все це на лінуксі з іншими залежностями і версіями, виходила ситуація «А в мене на лептопі все працює».
Пакетний істаллер brew в принципі покриває необхідність в усіх інструментах, котрі використовую. Важко уявити якогось 3rd party вендора софту, в якого немає версії для macos.
Docker, minikube добре підтримуються, ніяких додаткових віртуалок власноруч піднімати не потрібно, все робиться під капотом. За підтримку IDE не знаю, користуюся Atom і задоволений
Зустрічав проблеми з компіляцією на M1/M2, але проблема вирішувана і не факт що ще відтворюється.

все-одно на чому працювати. Але якщо воно гуде та гріється як скажене і перформанс ще й гірше — вибачте — я за M1/M2 навіть для .net backend dev-та або DevOps

якщо гуде та гріється, мабуть тре почистити...)

Це не причина у 95% випадках. Проблема і чіпах з великим базовим TDP. Просто для розуміння — я «віндовод» і навряд щось зміниться в найближчій перспективі. Але біда в у тому, що під час блекаутів я дуже шкодував, що у мене не макбук, адже мій ноутбук під навантаженням із зарядної станції тягне 100 Вт. Цього достатньо, щоб макбук зарядити принаймні один раз і працювати 4 години під навантаженням.
За сукупністю характеристик вони просто безальтернативні. Але якщо готовий пожертвувати чимось, то звичайно вибір стає значно простішим.

навіть для .net backend dev

Чому навіть? Як на мене, це взагалі goto рішення 🙂

Перехід з Інтелу на М1 — це як «небо і земля» по продуктивності, доречі в iSpace круті знижки та сервіси, звертайтеся)

Працюю на маці з початку 2023, до цього останні 2 роки на Ubuntu 20.04
Перехід був вимушеним через security policies, так як Ubuntu не підтримує managed devices.
Щоб Ви розуміли, Ubuntu в мене не рісеталася по 128+ днів.
Після неї Мак мені відчувається нестабільним, стикався з багами на маці частіше ніж на Ubuntu, для мене це було неочікувано.
Slack краще працював на Ubuntu, консольки нормальної так і не знайшов, explorer ацтой.
Мовчу про розкладку клавіатури. Мрію повернутися на Ubuntu.

Ну у мене коли з’явився макбук то «сині екрани» вилітали кожні два три дні, після апдейтів якось стало легше зараз вже нема, на 10ткі я такого вже давненько не бачив

навіть цікаво як той синій екран на макосі виглядає..

Він просто підвисав, на секунд 30 потім йшов в ребут

він чорний. бачила колись.

У Макбуків є дуже специфічна річ: розкладка клавіатури. Постійно використовую PgUp, PgDn, Home, End та їх комбінації з модифікаторами, тому коли беру до рук чийсь Макбук, то моя продуктивність сильно падає. Можливо можна переналаштувати клавіші так, як треба, але я не став витрачати на це час і залишився при звичному обладнанні.

З іншого боку знайомі ДевОпси, що перейшли на Маки тішаться і назад не планують повертатись на Він/Лін.

В редакторі вім там свої комбінаціі

А маківсткі так, сумую за повноцінними хом енд.
Початок рядку кінець, виділити рядрк.

Деякі комбінаціі похнаходив, на кшалт
Контрол шіфт ліво право
А як тоді ще один шіфт натиснути доя виділення?

В віндовз це зручніше

Не знаю чому в кінах письменники з макбуками

Погуглив

Є аналогічні комбінації але треба перевчитися

Так, у Вімі можна «звичні комбінації» використовувати, але ж я їх використовую не тільки в редакторі.

Доречі, так і не звик до Віма.

можна до маку підключити нормальну клавіатуру з окремими клавішами. А в дорозі, так, прийдеться задовольнятись тим, що є, але в дорозі клавіатура не найбільша проблема що впливає на продуктивність ;)

В дорозі проблемою буде глянцевий дисплей)

Завжди про це кажу, але більшості важливіше, щоб гламурно виглядало ;(

Ахах, кілька років тому у сонячному офісі хлопці на маках спочатку переїхали на світлі теми в редакторах, а потім до кімнати відпочинку, бо там менше відблискувало на дисплеї)

ну у мене було кілька делів на матових матрицях. шо то шо то на сонці дуже херово. єдине шо у маків хоч яскравість і контраст в запасі є для компенсації

Я описав реальну історію. Усі сиділи в двох спейсах. Ті, хто були з Макбуками та якимось глянцевим Асус бігали від сонця, а ті, хто були з матовими дисплеями, включно зі стаціонарними, сиділи спокійно. Так, при 100% яскравості, але працювали.

Не знаю як там на ноутбуках Dell, а ось монітори від них серії P досить добре себе почувають у сонячному приміщенні.

Також можу сказати про Сінкпеди від Lenovo. Через мої руки пройшло сім моделей, починаючи з 30-го покоління. Якщо коротко, то ті, що були з TN дисплеями — краще залишити вдома, а ті що з IPS — від добре до відмінно. Все залежить від моделі самої матриці яких буває під 10 варіантів на один ноутбук.

Ахах, ні) Там були рулонні жалюзі та як виявилося, вони не дуже допомагають, коли вікна з двох сторін кімнати при сонячній стороні без дерев перед будівлею.

Як саме по іншому? У мене все як і завжди.

Натиснув енд
А він не в кінець рядка а в кінець файлу подався
А це має бути контрол енд наприклад

insert — це, напевно, єдине, чого не вистачає) а так — трошки інші сполучення, та й усе. на великій клаві й окремий блок є, якшо дуже треба.

Як на мене, сама філософія комбінацій на Маці зовсім інша і коли ви маєте великий досвід у використанні IBM PC подібних компʼютерів, то перейти на Mac — це купа часу і нервів.

Правильно, нехай росіяни переходять на андроїд, де Гугл вже неодноразово отримував величезні штрафи за шпигунство за своїми користувачами в різних країнах 👍

Если нет ограничений по использованию ARM процессора то Элл сейчас лучшее что есть на рынке. Они работают быстро и при этом не греются. Вполне можно пользоваться целый день как телефоном. При этом еще даже в эире классная графика, а не как у Интела или встроенная или прожорливая внешняя.
Но тут вопрос скорее — готовы ли люди изучать что то новое. Если нет то лучше брать знакомый виндовс. если хочется чего то нового то Элл лучше.

По ціні/якості апарати достатньо хороші, але не єдині такі в категорії. Проте в маків на М1 (мабуть, і на М2) процесорах я помітив одну дуже неприємну болячку — як тільки запустиш докер із десятком контейнерів, то ноутбук перетворюється на пательню. Температури 90-100º цілком нормальні для цих пристроїв.
Раніше мав робочий HP Elitebook, який на схожому сетапі не те, що не нагрівався, а й вентилятори майже ніколи не вмикав. Та й за автономністю в робочому процесі був співставним.

Тому, можливо, для бекенд розробки такі пристрої не зовсім підійдуть. Для інших напрямів, ймовірніше за все, підійде (за винятком якихось дуже специфічних речей).

Мабуть через розетта стон емуляцію

Він ще й своп іде тяжко
І хвальоні 8 гб не допоможуть

Мишка ривками на 32 гб іде

десятком контейнерів,

Один паралелз і один докер

І як тільки в своп іде вде кряхтить

Хм
Дякую за апдейт
Тобто перегрів на емуляції..

А добав контейнерів щоб більше 32 Гб просили

Макбук ейр 8 ми гігабайтники читайте тай на вуса мотайте

Меня как инженера (сисадмина в прошлом и программиста в настоящем) дико бесит, если я не могу сделать даже минимальный апгрейд своего ноута. Вот купил по хорошей цене Dell Precision 5570 (XPS 9520) — но там SSD всего 512 гиг, 120 баксов и 10 минут времени — и у меня 2.5Тб, так как был свободный слот. ОЗУ было изначально 32, но можно поставить 64. С макбуком так бы не вышло)) Качество не хуже чем у маков, офигенный 4К экран.
Раньше был мак, но продал, так как не могу привыкнуть к макоси, пытался наверное раза 3, не моё.

якби ж то можна було туди проапгрейдити hdr на дісплей.. або звук хоча б як на макбуках.. 12 (ну хоч 8) годин батарейки? і вебку нормальну?
бо коштує значно дохера ніж макбук, а елементарних речей досі не має на жаль.

на моєму hdr є, вебка влаштовує, батарейку на 8 годин можна розтягнути при бажанні (якщо активно не білдити проекти а тільки кіношки дивитись на 30% яскравості), взагалі від батарейки працюю тільки у кафешках.
Звук так, трохи гірший ніж на макбуках, але у межах приємного, до того ж я рідко слухаю через динаміки, так як є звуковуха Lexicon + акустика KRK. Або юзаю навушники.
Але для мене макось незручна, тому я краще потерплю трохи гірший звук на динаміках, ніж буду мучатись з «віс’ю»))
З приводу «дохера» — віддав 1600$ за конфіг 32/512, це значно менше за актуальний мак з аналогічним конфігом пам’яті навіть не враховуючи можливість апгрейду пам’яті.

Dell Precision 5570 (XPS 9520)
батарейку на 8 годин можна розтягнути при бажанні

Це жарт такий? У знайомого на роботі якраз такий, стільки від нього наслухався. В робочому режимі живе 1.5 години, а «при бажані» (збалансований режим швидкодії, тобто в 2 рази повільніший і 50% якості і не робити важких задач) — 3-4 годин максимум. Нє, ну якщо яскравість скинути на 30%, поставити режим максимальної економії, і читати щось в браузері, то може 6 годин ще протягне що в 2-3 рази менше макбука без жодних обмежень.

Тачпад порівняно з мабуком (у нього ще макбук м1 max якийсь) каже неюзабельний. Ну і купа дрібних проблем типу зависає інколи чи синій екран.

Да і офіційна ціна у нього як у макбука за таку ж конфігурацію. Те що вам десь вдалось урвати зі скидкою, ну так і макбуки зі скидкою часто продаються. Треба порівнювати яблука з яблуками, а не яблука з грушами.

12 серія інтелу, 7 годин відпрацював у звичайному режимі, дотнет рзробка, дохріна вкалдок у браузері, докери та купа програм фоном для беку та фронту, і це ще залишається батарея, мастдайка 11-та, от спецом тестив сільки ж воно проживе без розетки. Я не спорю що тут навіть і половини немає від мак буку, але це просто прорив і світі вінди + інтела.

У звичайному це «збалансованому» коли швидкодія падає в 2 рази? 12 серія яка, H чи U?

Віндові ноути після відключення від розетки відразу переходять в збалансований режим. Це ще одна відома маніпуляція, порівнюють швидкодію макбка на М1/М2 і віндового ноута на інтелі на розетці (і інтеловські ноути дійсно не сильно відстають так як працюють в режим максимальна швидкодія), і потім коли порівнюють автономність, забувають сказати що ця автономність в 6-8 годин це в «збалансованому» режимі, і про ту швидкодію де інтел був на рівні з маком — можна забути. А макбук одинаково працює що від розетки що від батареї.

А потім коли тикаєш їх цей факт в лице, вони кажуть: «ну так 90% випадках ноут в докстанції сидить підключенний до розетки, пофіг на автономність.» Ну так чому тоді взагалі про автономність згадали? )

У збалансованому, серія H, там 20 ядер, але більшість це енергоєфективні.

швидкодія падає в 2 рази

Не помітив проблем, працював у звичайному режимі, віжуал студіо, докер, купа вкладок, докер, тули для бази та месенджери, в телегі не памятаю висів багато чи ні. Додатковий монік 4К, але я не думаю що воно жере додатково, бо в ігри не грав, хоч там і відеокарта 3050.

Ну в мене дім з як то кажуть «сучасними технологіями», розеток достатньо, тож підєднати ноут до розетки не проблема :-)

Ну так чому тоді взагалі про автономність згадали? )

Нарешті тобі доходить, що ти переплатив ))))))))))))))))))))

Оптимізований режим перетворюється в перфоманс в ту ж секунду як з’являється серйозне навантаження. При балансі воно просто скидає більше частоту. Сам перевіряв і був здивований, що від розетки макс перфоманс, що від батареї в балансі, в тому ж CINEBANCH різниця в районі 2-3% (похибка). Можливо це від ноута залежить і того як його налаштував виробник.

Це жарт такий?

Ні не жарт. На тижні працював з кафешки (android dev, часто під’єдную телефон для дебагу), приблизно 5 годин в оптимізованому режимі, коли уходив, залишилось 28% батареї, тож думаю до нуля може 7 і вистачило. Мабуть у вашого знайомого якісь трабли з ноутом, бо у мене ні фрізів ні синього екрану не було, є інші трабли, наприклад глючні драйвери для навушників через джек 3.5″, але зазвичай користуюсь БТ, а вдома юсбішна звуковуха

Вибачте, але «оптимізований режим» це вже не робочий режим. Факт залишається фактом, з віндовим ноутом ви получаєте або швидкодію рівня епла або автономність лише в 2 раза гіршу ніж у епла. Но не обидві речі одночасно як у епла.

Ну а так да, як десктоп (коли ноут сидить в док станції підключенний до резетки 90% часу а інші 10% це переїзд в рюкзаку від однієї док станції до іншої) віндові ноути не сильно поступаються макбукам і часто навіть випереджають (по параметру ціна-шкидкодія). А вот як ноутбук, як мобільний пристрій, макбук на 2 голови вище. Макос так, це окрема тема, но сам пристрій топчик.

Так я і не сперечаюсь, що по автономці та перфомансу останній макбук топчик, якби не макось, до якої я так і не міг звикнути, то купував би його)

У мене ноут на AMD Ryzen 5 5600U працює 10 годин від батареї, на 30% легший по вазі за найлегший макбук.

якщо врахувати, що вага найлегшого макбука це 920г (12″ модель 2017 року), то ваш ноут має важити 600 )

далі мабуть почнеться що і 10 годин якщо екран не вмикати і не ноут, а планшет..

Я про макбуки з M1. Їх вага 1,3кг.

Що за ноут?

Ну АМД серед х86 на ноутах топчик. Хоча цей на 30% поступається в швидкості тому ж М2.

Що за ноут?

HP Pavilion Aero 13: www.cnet.com/...​-want-to-take-everywhere

Хоча цей на 30% поступається в швидкості тому ж М2.

На той час M2 ще не вийшов.

Я так розумію у вас full-hd версія. З екраном таким як у m2 air автономність буде сильно менше 10 годин. До того ж, у м2 air екран трохи більший (13.6 дюймів проти 13.3). Ну і явно від батареї він працює в збалансованому режимі що також не чесно по відношенню до м2. Да і на реддіті я бачу дискусії де люди репортують в кращому випадку 6-8 годин. А тут взагалі 4 години:
h30434.www3.hp.com/...​Battery-Life/td-p/8252380

Вага на 250 грам менше, а розміри такі самі, більше того, він на 0.5 см товстіший за м2 air (11.69мм проти 11.13мм). Тобто різниця в вазі явно досягається за рахунок більш дешевих і менш якісних матеріалів.

Ну і дизайн явно на любителя. макбук не красень, є і кращі ноути, але цей HP порівняно з ним виглядає ніби він прийшов з 2010 року.

Ну а так да, АМД кращий за інтел, но до м1/m2 не доріс. Ну і виробники пхають АМД в самі говнянні версії своїх ноутів, залишаючи преміум сегмент для інтела.

Мені важлива продуктивність в х86, а на M1 це −25% від нативного режиму, що зводить нанівець всі переваги M1.

По товщині він точно такий як MacBook Air M1. M2 на той час не існувало.

Дизайн мені більше подобається, ніж у MacBook. Плюс є повноцінний USB type A та HDMI.

Працює реально довго. Звісно, залежить від навантаження. Якщо читати/писати текст, браузінг веб — то можна розраховувати на 10 годин.

Подивимося на новий Ryzen 7840U. За чутками від швидший за M2 при тому ж тепловому пакеті. І це навіть без 3D кешу.

Ну на це все йде нормальна котлета, тоді є резон зразу брати кращий ноут а не порівнювати ноути з різнив цінових категорй

ну так ми порівнюємо ноут з прайсом щось типу 120-150к грн з фактично будь яким макбуком.. навіть вдвічі дешевшим

ну в ноутах за 150к грн проблем з вебками не має бути
Та і звук в 150к грн має бути норм

забавно, але ні.
вебка лайно. батареї рахуй нема. екран ну такоє, там інша специфіка.. пічка.. типовий ігровий ноут. дитині мабуть можна купити.

прочитав пару ревʼю і десяток відгуків.

ну я по макам коли ревью читаю то всі кажуть що в M стало більш меньш порівняно з intel based
але що це значить

Качество не хуже чем у маков,

Ви гоните? Увесь редіт забитий скаргами на нього, десь була інфа що кількість браку/поломок у ціх ноутів 60% за 3 роки. Це не кажучі що він гріється, батарею не тримає, тротлить, ще й коштує дорожче ніж макбук.

Я ради прикола намагався знайти хоч один позитивний відгук (насправді дуже хотів собі цей ноут, мені дуже він дизайном подобався) — й вони усі звучать отак: «що ви всі на цей ноут гоните, класний ноут, через півроку зламалась <що там тільки не ломається>, ну нічого — пішов у сервіс по гарантії замінили, зате після цього ніяких проблем. Ну тільки тачпад щось вздувся, але це не критично. Користуюсь вже 3й місяць.»

Ну це абсолютна нормальна практика — писати в реддітах тоді, коли є якісь трабли. Цікаво, скільки людей пишуть щось, коли у них немає проблем з ноутами? Правильно, вони просто користуються. Думаєте реддіт не забитий скаргами на макбуки? Зайдіть та здивуєтесь))

Уявляєте? Не забитий. Коли вибирав ноут, перерив тупо весь редіт. Якщо вам цікаво що пишуть про макбуки — є тренд на перехід на макбуки, бо на даний момент це найкращій вибір по ціна-якість.
Так, є дійсно свого роду помилка вцілілого, коли пишуть в основному про проблеми. Тільки нюанс:

Цікаво, скільки людей пишуть щось, коли у них немає проблем з ноутами?

У тематичних сабредітах пишуть. Зайдіть на леново топік — там пишуть що всі ноути лайно, леново клас. Зайдіть на макбук — все лайно, макбук топ. Зайдіть на асус — асус найкращій в світі ноутбук. Зайдіть на dell XPS — пишуть що ноутбук дуже ламучий, суцільне розчарування, беріть краще макбук. Майже дослівно.

Тому я і брав Precision а не XPS, тому що хоч ноут і виглядає як XPS, але це корпоративне рішення, а значить кращий контроль якості -> менше болячок та проблем, краще відкалібрований екран (це факт), вінда про, а не хоум, може щось ще. Мій друг користувався макбуком майже 2 роки, так і не звик до системи, пересів на XPS 9710, доставив туди ssd 2Tb + RAM 64Gb — досі працює вже мабуть теж роки півтора і все норм.

Ну XPS 15 дійсно якась багована вийшла. Я купляв дві штуки. Перший з коробки мав брак OLED екрану в HDR режимі. Другий на 4й день тупо побив свій біос і вис на лого, треба було перешивати мікросхему (сервіс накосячив в процесі і зміг повернути кошти) А от на 17 дюймову модель скарг майже немає (як і в мене їх немає за 2 місяці), але там інша плата і багато іншого.

Ну можливо, але маю надію що з Precision 5570 картина набагато краще, ну у мене поки що за місяць користування все ок.

Вот яскравий приклад, на папері це вбивця air m1/m2, а на ділі:
www.youtube.com/watch?v=bZpwCpubr_0

Добре показує відношення виробника. Знають же що в такому формфакторі така начинка не буде нормально працювати, але все-одно роблять щоб в спеках і рекламних матеріалах був би конкурентом епла.

І вот тут. Канал присвячений еплу і чуваки фанати епла, но проти фактів і результатів тестів не попреш, тим більше що підтверджуються іншими джерелами, просто в цьому відео все класно підсумовано щоб не шукати 100500 лінків:
www.youtube.com/watch?v=Lf9sjtv3LYs

І це один із найкращих конкурентів макбука

С какими именно проблемами вы столкнулись при апгрейде винта в маке?

ну как сказать... для начала с тем, что там всё распаяно на материнке)

Это air который? В про такого не заметил

Насколько я знаю, в прошках ещё с 2016 года диски тоже распаяны на плате.

Понял, я как раз разбирал 2016 версию только. Но к слову — часть других ноутов , особенно ультратонкие используют похожий подход

Так я зараз обираю доньці ноут — чим далі ти менше моделей можна взагалі апгрейдити, ;(
Прям біда. Я для старшої докинув 32Гб оперативки + 1Тб диск за 6к грн, а для нових ноутів різниця в ціні — відразу вдвічі якщо порівнювати 8Гб до 32Гб та 256Гб диску до 1Тб. Причому ситуація з ціною однакова для всіх моделей. ;(

А ті, що ще можна апгрейдити — 2кг і більше. Ну, таке для дивчини-підлітка таскати з собою... ;(

Аляпуватий конструктор-лего чи вилизаний готовий продукт, кожен обирає сам :)

Ну по перше — велике питання, що воно «вилизаний готовий продукт», По-друге — що то лего. Наприклад старенький ноут старшої не набагато важче, ніж те, що я обираю зараз (1.6 проти 1.23кг), але вільно апгрейдиться.

Ну і наостанок, Коли ціна пристроїв (планка оперативки + диск) — 6к, а до ноуту додається +20-25к — якось за межами адеквату, як на мене.

Думаю, ви прекрасно розумієте, що потенційні покупці поділяються на різні цільові аудиторії з різними віковими категоріями, запитами, очікуваннями та платоспроможністю. В той же час, бізнес робить продукт аналізуючи дані ринку. Якщо за такий продукт платять — значить є попит. В макбуків величезний ріселл прайс, відповідно купуючи дорожчу модель її все рівно легше продати, чим той же віндовий ноут, а якщо ще й опустити ціну трішки нижче ринкової, то моментально заберуть. Після макбуківського тачпаду, юнібоді дисплею, тактильних відчуттів та якості дисплею брати в руки будь що інше просто не має бажання.

Коли майндсет побудований лише навколо технічки у співвідношенні ціна-якість (мегагерци, мегапікселі, ядра, об"єм пам"яті в контексті апгрейду) то макбук дійсно може не підійти по релігійним поглядам. Але це все лише в голові :)

Чи потрібно дівчині підлітку терабайт на накопичувачі та 32 гб оперативки, коли мені як бекенд-розробнику зі всякими докерами, пайчармами та всім іншим хватає макбука про 16″ з 16гб оперативки та 500гб SSD не знаю, але я б замінив його на легшу прошку. Бо носити його з собою навіть 10хв набридає.

Щодо цільових аудиторій — я все чудово розумію, якщо можна доїти — треба доїти, нічого особистого, як кажуть.

Щодо потреб — ну так більшості наприклад, достатньо deawoo matiz щоб розвозити піццу. Чи достатньо цього для професійного навчання раллі по бездоріжжю — питання дискуссійне.

Особисто мені достатньо Mac Air чи лінуксу навіть на raspberry — Але для навчання треба студія, офіс (не в мінімальній установці), gimp, inkscape, та ще купа всього. Навіть якщо воно потрібно лише на кілька лабораторок — весь учбовий рік займатися акробатикою встановив одне — видалив інше і навпаки — немає жодного бажання. Тим паче, що я банально можу бути не поруч, коли їй щось потрібно. Простіше встановити все на початку року і не парити мозок ані донці ані собі.

Що такого робить ваша донька, шо їй 32 гб і 1 тб потрібні? Запускає 10 докер контейнерів і навчає 100 нейронок одночасно? Чи ви з тим розрахунком, шоб цього ноута на 10-15 років вистачило?

Ну, по-перше, це вже геть інша справа — на що потрібні ресурси.

Якщо одночасно розмовляти в Тімс, з відкритими кількома вікнами в браузері до sharepoint з документами і ще пара проектів (хоч і не величких) в віжуал студіо — то «звичайних» 8Гб стає замало. Вінда жере як не в себе. Студія з офісом разом теж хочуть більше ніж 300Гб місця на диску з розрахунком на апдейти...

І, таки так, за такі гроші купувати новий ноут (бо воно-ж не апгрейдиться) кожен рік — бажання немає. Бажано, щоб на навчання у ліцеї вистачило.

Спробувати MB Air на 16Гб і 256-512 Гб не хочите? наче при розпаяній політиці епла має все швидше працювати ніж на модульних пісюках. До кінця навчання того еіра має вистачити

Треба вінда, нажаль. Купа специфічного софту.

клятий Біл Гейтс! То всіх чіпує, то на геїв по 5G перетворює, а от тепер і до шкіл дістався і свій «специфічний» софт всім підсунув, трясця!

Фактично, так і є — купа викладачів працюють за методичками з мін освіти, а там той-же офіс — майкрософт, і все.

Майкрософт має програму для учбових закладів, і домовленності з нашим міністерством, тому всюди тільки він, дуже складно «вибити» щось не майкрософтівське на навчання. Я намагався рочків за 15 тому — олімпіадне завдання на С, «але перевіряємо виключно в віжуал студіо». Все, фініш.

Тому так.

Натнавчання виціцеї швидше буде пс і аіндовз

З иаком будей як павлін несумісний

Можна глянути на останні сінкпади, деякі з них можна апгрейдити і важать до 1.5 кг.
Наприклад Т14 gen 3 (Intel version)

Дивлюсь саме їх. Але і там почали розпаювати ;( І не пишуть, лотерея.

По-перше, так, не всі моделі є. По-друге, в паспорті ноута зазвичай малесенькими буковками приписка, що «конфігурація може бути змінена виробником...»

Наприклад у того ноута, що вже є, були вказані ДВА слоти під оперативку, фактично — один. І ОДИН слот під M2 — фактично — два. Розібрати поки він на гарантії — я не можу.

В офіційному сервісному центрі кажуть — треба дивитись. Бо прийде те, що прийде. Вони самі не знають, може бути одна і та ж модель різних партій з різними слотами — один, два, распаяна (наприклад).

Тобто, можна взяти з впевненністю, що слот є, а відкривши побачити, що ні. Фініш. Після відкриття повернути вже ніяк.

щодо цієї моделі, що я вище згадував, то так, чомусь інтел-версії тільки мають додатковий слот для RAM, хоча перед цим я користувався АМД-версією Gen1 — крута машинка, купив за 150$ і вставив планку на 32 Gb і 16 ще було на борту — все, питання оперативки було закрито надовго)) ну добре що хоч ссд ще можна там поміняти.

Та сама історія, тільки з Precision 5770. Легким рухом і адекватною додатковою сумою 16RAM/512SSD перетворилися на 64RAM/4TB SSD.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Unix-подiбна консоль, ось тобi i вiдповiдь.

Так, бувають нюанси, типу з нетворкiнгом у докерi або нативними бінарями, які під М1/М2 можуть не встигнути підвезти.

Для всіх кому не заважає арм, або ж сама макось. Ну ще є ті кому треба відеокарта. Тобто звичайним веб, а тим більше ios розробникам, норм буде. Девопс, 3д дизайн і ембедед під питанням.

Внесу свій коментар для срачу😅 Основна болячка, якою страждають багато віндових ноутбуків — ламаються шлейфи для кріплення дисплея. В Макбуків інша конструкція, тому вони не ламаються, але біда із шлейфами була😥

Шлейфи, то декілька моделей окремих років. Здається 15 дюймові перші маки із тачбаром

Основна проблема віндових ноутів що зроблені аби було, щоб наплодити 100500 моделей і забути про них. Тим кому треба вінда все-одно нема куди діватись — куплять. Виробникам срати на косяки, так як нікому це не цікаво, ніхто не буде піднімати шум. Вони не будуть фіксити проблеми і просто наплодять 100500 нових моделей і переведуть увагу на нові моделі.

Тому може співвідношення ціна-специфікація у віндових ноутів і гарна, но за тією гарною специфікацію скриваються:
— погана компоновка і розподілення тепла
— перегрів, тротлінг,
— великі габарити
— економія на матеріалах, екрані та інших менш важливих компонентах
— відсутність підтримки, забивають на драйвера
— погана надійність (із-за перелікованих вище пунктів), вічно щось відвалюється з часом — блютус, вайфай, динаміки, клавіатура, тачпад починає жити своїм життям, сканер відбитків пальців, порти. Основні компоненти (проц, пам’ять, ССД), які не залежать від конкретного виробника ноута — працюють норм (так як amd, intel, nvidia, micron etc. роблять свою справу на совість), крім випадку перегріву (див. перший пункт)
— погана автономність
— дизайн — аби було

Вибрати будь-які 3-4 пункти, будуть присущі 95% ноутам на вінді.

Епл же дорожить репутацією, макбуки завжди в центрі уваги і будь-які косяки відразу же привертають увагу, акції падають, менеджери втрачають бонуси. Плюс вони реально задрачуються так як Джобс привив їм перфекціонізм. Так косяки і у них стаються, але тому що перемудрили чи щось недогляділи, а не тому що don’t give a shit як віндові виробники.

і це мабуть найкращий вибір, якщо все ж таки з якихось причин потрібна саме вінда.

На ARM проци? Чи мова про старі неактуальні макбуки?

Вона у розробці. Десь буває дають білди на тести, але до масового впровадження ще багато років, бо софту під ARM вінду немає. Тобто сенсу мати windows на ARM макбуці, навіть якщо уявити, що це можливо (а це неможливо, або дайте пруф на гайд), немає, бо не в ігри не пограєш, ні спеціалізований софт не запустиш.

Wait a minute. Я мабуть не так зрозумів початковий меседж.
Я думав, що мова йде про те, що можна встановити вінду як другу bootable операційну систему. Якщо ми говоримо про parallels, то окей — моє зауваження зняте.
А от саме нативну вінду, наскільки я бачу, поставити поки неможливо. А навіть якщо й можливо, то будуть проблеми із софтом, хіба що Microsoft має аналог Rosetta

Оскільки мене це цікавить дуже, то я б попросив, якщо у вас є якісні гайди — поділитись ними, бо станом на пів року назад, коли я вчергове горів цією темою було рівно 0 способів встановити windows нативно, адже bootcamp підтримує лише Intel процесори.
Подивився посилання щодо x86 аппок. Ну те що він є — вже перемога, хоча маю великі сумніви щодо того чи він працює хоча б у половину так гарно, як Rosetta.
Ну і windows arm поки можна завантажити лише по програмі insider preview, а отже весь цей процес поки залишається на фазі «робіть на свій страх і ризик, якщо щось зламається, то ви лох».

100%, та сама проблема і з андроїдом.

Та да, навіщо запарюватися, вилизувати пристрій, якщо можна 24 гб оперативки в телефон вставити чи 200 мгпіксельну камеру? Швидкості чи якості фото це не прибавить, зате фанати будуть бігати і розказувати що в 5 раз краще епла і ціна в 2 раза менше.

примечательно, что о проблемах с андроидом говорят в основном пользователи айфонов)

ну я в свій час спробував айфон поюзати, через півроку втік назад на андроїд)

У мене андроїд якщо що, флагман, краща ситуація ніж з віндовими ноутами, но все-рівно частина пунктів до них також відноситься

Дизайн то взагалі суб’єктивщина, мене навпаки відштовхує дизайн айфона, моєму oneplus 8 вже скоро 3 роки буде, дизайн компактний, мені більше подобається ніж у айфона з його вирізами та товстими рамками, працює швидко, отримує останні оновлення, ні разу нічого не відвалювалось, автономність ще на рівні. Багато пунктів вище якраз проти айфона і говорять, якщо порівнювати флагманські девайси, а не ті що по 150$))

Тобто проблем з фрагментацією і відсутністю підтримки у 90% андроїд-девайсів насправді немає, а я кажу це, бо у мене айфон?

Не в курсі щодо статистики по підтримці, але думаю що мінімум у 90% флагманських девайсів все ок з підтримкою, а якщо великий відсоток android-девайсів це бюджетники, то звісно у них може бути така собі підтримка (якщо ще є), але і ціна у них відповідна. Підтримка та гарантія закладається в ціну пристрою і це немалий такий відсоток. Юзаю OnePlus 8, якому три роки, оновлення приходять, працює швидко, екран тільки трохи надбився через клятий блекаут))

iOS 16 (поточна версія) працює на телефонах, які вийшли у 2016 році.

Так, працює. Але наскільки мені відомо (від колеги ios-розробника), що iphone 11 (2019 рік випуску) після апдейту до 16-ки став більше тупити і батарейка почала розряджатись через півдня. Що там з девайсами 2016 року, навіть важко уявити, але я не думаю, що там буде норм юзер експірієнс)
та й взагалі моя думка така, що 3-4 роки підтримки цілком достатньо, далі особисто мені хочеться оновити телефон)) У своєму колі спілкування не знаю жодного користувача айфонів, котрий би ходив 6-7 років з одним і тим же девайсом, навпаки багато хто кожен рік-два беруть собі новий айфон)

Норм експірієнс, тупить і підлагує, але користуватися можна, десь як на ксяомі після місяця використання.

ксяомі імхо з першого дня користування лайно, а норм смартфони і через 3-4 роки добре працюють без лагів

В мене був друг, котрий роками плювався на айфони, хвалив свої смартфони на Андроїді, кастомні прошивки, котрі після встановлення ламають то камеру, то мікрофон, то ще щось, але нічого — в наступному білді підфіксять (зламаючи інше) і в цьому немає жодних проблем.

По його словам на Андроїдах немає проблем — ніколи нічого не лагало, поки не візьмеш його в руки — ривки анімації, подьоргування, підлагування. Коли хотів мені вперше показати свій Гугл Піксель — він в нього просто завис з білим екраном до хардребута.

Коли вийшов вбивця айфону — OnePlus 5, виявилось, що дисплей підключений догори ногами з відповідним желейним ефектом, проте нічого, народ проковтнув, бо топ за свої.

Вийшов OnePlus 5T, теж вбивця айфону, котрий я купив для тесту — оптичної стабілізації камери немає, бридке вібро, а профіль DCI-P3 виявився фейковим — звичайним sRGB з підкрученою насиченістю (saturation), бо потрібно було «йти в ногу» з айфоном будь-якими методами. А китайці це вміють.

І нічого — народ трішки побухтів і заспокоївся.

Загалом Андроїд це система компромісів, того СЕО Xiomi, OnePlus (тепер у Nothing Intl.) Carl Pei використовують айфони, проте знайшли свою цільову аудиторію, котрій продають побічні продукти сумнівної якості на Андроїді та заробляють гроші.

Також рекомендую ознайомитись з інженерною статтею на кацапо-хабрі «Почему любой Android снимает видео хуже iPhone?».

основна проблема, що порівнюють макбуки за 80к+ грн з віндовими за 20-30к грн. Беріть один діапазон цін і порівнюйте якість.

ммм, так в макбуках за різну ціну якість однакова. це завжди буде якісний корпус, завжди буде один з кращих на ринку діспеїв ітд ітп.. різниця тільки в начінці і деяких нюансах.
а з віндобуками не так.

так нема макбуків за 20-30к грн)

так, на жаль мінімальна планка не дозволяє.

ну чому, можна дивитись на якийсь умовний 2015 рік б/в, там вже ретина була. і він все ще кращий більшості віндових нубуків, лише батарею час від часу міняти)

ну мова йшла про новий девайс, а не про б/в. Якщо дивитись на екран, то думаю краще знайти бв Thinkpad X1 Carbon gen7 з 4К-екраном, який буде краще ніж ретина того часу і з набагато новішою начинкою.
Можна і мак знайти, тільки є нюанси — знайти в гарному стані трохи важкувато і останню версію макосі без костилів не поставиш (якщо треба для xcode).

Ага, люблю ці маніпуляції. Беруть ціну «від $999» якогось делла і порівнюють з ціною топової комплектації макбука того ж форм фактора, і потім кажуть в три рази дешевше. А виявляється якщо взяти таку ж комплектацію, то ціна буде та ж сама, ±10%. Це якщо брати реально топові лінейки типу xps, precision. Ну а якщо взяти якесь бюджетне говно типу latitude чи ігрову пічку якусь, то там да, будуть сильно дешевше за такі ж спеки, но тому ноуту будуть присущі майже всі перечисленні мною пункти.

бачила девопсів ще років 10 тому на маках.
я здебільшого фронтенд, з 2015 з маком — все працює чудово, всіляки білд тулзи, баш скрипти, IntelliJ, Adobe — жодних проблем. чудовий дисплей, батареї на день роботи вистачає спокійно.
з мінусів — хіба юсб тайп а нема, але я навіть не памʼятаю, де моя флешка, тому мені пофіг. а от наявність хдмі та кардрідера для мене — це маст. тому в мене м1 прошка, 16гб. для всього вистачає.

З батареєю мака мій досвід (air, за півроку, ноут новий) наступний — якщо підключитись до мережі через адаптер usb-c=>ethernet то так, вистачить на весь день. Якщо сидіти через WiFi і не поруч з роутером — то вже є варіанти, в залежності від трафіку (якщо більш-менш активно щось завантажуеш чи вивантажуєш (git push/pull, звісно, не рахується), та ще й екран зробити пояскравіше — то вже годин за 5-6 сяде. Відеодзвінки через WiFi — 2-3 години, як пощастить.

Тобто, WiFi садить швидше за все, на другому місті — екран, але не так вже й сильно. Кілька фільмів точно вистачить подивитись.

Проц я просто не пробував чимось навантажити, у мене таких задач немає.

вайфай не має «садити швидше за все», то у вас шось не так. в мене зі звичайним сьорфінгом 10% батареї за три-чотири години. відеоколи жруть батарею несамовито, так. мені здається, що навіть якшо кілька учасників і їх зображення зменшується, відео від кожного йде в повному форматі і зменшується вже в клієнті. звісно шо воно буде жерти батарею(
при грі мені вистачає годин на 5-6. але я на максимум яскравості ніколи не ставлю, зазвичай від другої риски до десь 30%

Має. бо це фізика. ;)

Звичайний серфінг — це дуже маленькі запроси ВІД вас і значно більші відповіді серверу ДО вас. але приймач майже нічого не споживає, тобто серфінг чи перегляд відео з інтернету і не повинен висаджувати батарею. А ось відеодзвінок, коли ВІД вас йде звук та відео — це передача даних, постійна, і саме передавач споживає достатньо багато енергії. Особливо, коли ви далеко від роутеру — якщо приходиться використовувати більшу потужність для забезпечення стабільного зв’язку.

У мене ситуація трохи гірша, я працюю через віртуалку, згідно з політиками безпеки компанії, через віддалений робочий стіл, і там транслюється весь екран, а не тільки відео, воно дуже садить...

А що в Energy Impact reports пише? Що найбільше споживає батарею? Запитую, бо особисто ніколи не помічав, щоб wifi «садив» батарею найсильніше :) Може якраз у віртуалці і проблема...

віртуалка не в мене на ноуті, віртуалка в хмарі, на ноуті — RDP-клієнт. але під час дзвінка постійно йде сигнал з камери та зворотній трафік, бо якщо звичайний робочий стіл можна оптимізувати, то з відтворенням відео — навряд. А розмір екрану доволі великий.

а ви багато, доречі, сидите на дзвінках через мак? Може тому і не помічали? Буває таке, що годинами — дзвінки? Бо фільми, серфінг та робота як термінал (ssh/rdp) — аж стільки не «жеруть». може тому і не помічали...

Щось я не бачу де той

Energy Impact reports

вото точно в Air є?

Має. бо це фізика. ;)

Звичайний серфінг — це дуже маленькі запроси ВІД вас і значно більші відповіді серверу ДО вас. але приймач майже нічого не споживає, тобто серфінг чи перегляд відео з інтернету і не повинен висаджувати батарею. А ось відеодзвінок, коли ВІД вас йде звук та відео — це передача даних, постійна, і саме передавач споживає достатньо багато енергії. Особливо, коли ви далеко від роутеру — якщо приходиться використовувати більшу потужність для забезпечення стабільного зв’язку.

Справа не тільки у запитах ВІД і ДО, але ще і у тому, чи пакуються або розпаковуються медіа дані
Розпаковка — набагато швидший та менш енергозатратний процес, ніж запаковка

«розпаковку» та «запаковку» можна оптимізувати апаратно. Передачу даних не оптимізуєш, бо чим більше швидкість і чим більша відстань — тим більшу енергію треба випромінювати.

Щодо браку- дуже сумнівно, бо виключно на відеоколлах проявляється.

0.1Вт (для 5ГГц — 0.2Вт, доречі) — це все-ж таки випромінювання. Споживання там може бути значно більше.

Може, звісно, підключається споживання камери, процесора — але я не відчуваю, наприклад, якесь навантаження чи витрату енергії коли дивлюсь відео. (локально) Навряд там принципово різні алгоритми обробки відео.

Та ні, поки не бачу розбіжності з фізикою ;)

подивіться, який у вас трафік з відео колом або з сесією рдп, і спробуйте порівняти з наприклад з завантаженням якогось великого dmg на всю ширину каналу. щось мені підказує, шо батарея в другому випадку буде сідати набагато повільніше ;) або у вас справді проблема з модулем вайфай.

Трафік, доречі, не такий й великий, десь під 1Мбіт.

Завантаження — то не той тип навантаження — це прийом, при цьому і не повинне бути витрата енергії. Ось при вивантаженні... Доречі, треба спробувати. Коли буде час.

Як їх не оптимізовуй, але запаковка завжди буде більш енергозатратною у порівнянні з розпаковкою, ти просто переносиш навантаження на іншу залізяку

бо це фізика. ;)

Для порівняння — відключи відео на коллах або спробуй перепакувати якесь відео на півгодини часу

Ще раз —

якщо підключитись до мережі через адаптер usb-c=>ethernet то так, вистачить на весь день. Якщо сидіти через WiFi і не поруч з роутером — то вже є варіанти, в залежності від трафіку

Тобто, різниця не в відсутності чи наявності відео — різниця в тому, чи є радіо передача даних чи ні.

Якщо я сиджу в кімнаті поруч з роутером — сідає не так швидко, як коли я сяду біля будинку во дворі.

Тобто це точно передача даних. Всіляки кодування, форматування і таке інше не залежать від відстані до роутера і від використання WiFi/Ethernet.

air гірше батарею тримає, ніж pro

мабуть вона просто менша ;)

а ось wifi модуль скоріше за все такий самий.

Люди не користуються операційними системами — люди користуються прикладними програмами. © Лінус Торвальдс Відповідно до цієї цитати, на загал мак та PC за великим рахунком різні сорти одного і того самого. За рахунок геніальних рекламних компанії, Мак став дуже модним. За рахунок ціни, та методології конструктора збирай що хочеш, роби абгрейди тощо — PC став дуже розповсюдженим.

А можно дать полупроводник и он сам сделает процессор.

а можна дати йому грошей і він купить макбука.

А материнка и все остальное сам разработает под него. Бред ? А чего тогда Стив Возняк сделал ?

Точно не підходить для ембеддеду — одна половина прибита цвяхами до Windows, доісторичних фреймворків і кривого самописного заліза, що навіть у віртуальну машину не завжди підключається, інша базується на лінуксах і білдиться тільки під лінуксами.

Хоча як апаратна платформа просто супер, сама дешева і доступна як для свого перфомансу.

Нема нема ніяких питань поставити лінукс, як в нейтів як власне Лінус Торвальдс робе так і на віртуалку. Та дійсно чув, усі не стандартні коннектори штекеои, відсутність драйверів пристроїв тощо — роблять конкретний геморой embedded. При тому скажімо дизайнери навпаки жалкуються на PC, хоча як на мене там більше само-виправдання моди ніж проблеми які справді важко вирішити із PC. Ну а ті профі що працюють із маками, в них не дуже то варіантів.

Коли востаннє пробував, це було проблематично по драйверам периферії.
Ще конкретно з лінуксом в ембеддеді є проблема, що деякі задачі потребують багато місця на диску, типовий автомобільний кластер з гіпервізором, лінуксом і андроїдом усіма сурсами і артефактами білду легко може роздутись до 200-300 ГБ, в окремих задачах взагалі може досягати одиниць терабайт. На жаль, яблучна техніка дуже скупа на стореджі і не дає змоги вліпити щось більше.

І це дивно, невже у всіляких блогерів і інших працюючих з відео немає такого запиту? Фізично, SSD не потребують багато місця і енергії, щоб їх не можна було вбудувати на порядок більшими.

Схоже що справді недодивився, і оцінював по доступним у наших маркетплейсах моделях, які ідуть по-мінімуму.
Що ж, коли можливостей нинішнього P53 перестане вистачати, візьму M4 чи що там на той момент буде.

Раніше сам намагався виносити все ресурсоємке і об’ємне по стореджу на домашній сервер, але з евакуаціями і блекаутами спокійніше, коли там лише бекапи, а основні матеріали — всі локально.

Для такої роботи, як рендерінг відео Apple позиціонують професійний комп’ютер Mac Pro на слензні Куб www.apple.com/mac-pro Звісно ціна кусуча, він коштує цілих 7к зелених. Амортизація такої машини може викликати питання з економічної точки зору. PC аналогічних можливостей, коштуватиме принаймні в двічі дешевше. Хоча безумовно і iMac і куб залишають зовсім інші враження за звичайний каловий ноутбук з маленьким екраном і незручною клавіатурою.Ще от з’явився форсований mini — Mac Studio www.apple.com/mac-studio нажаль про нього нічого сказати не можу, ще не бачів. По комплектації, це аналог PC десктопа на ARM чипі M2 чи Intel i9 та дискретній відеокарті AMD. За такі гроші звісно можна придбати PC із значно потужнішими і новітніми каменем та відухою, та операційка звісно буде не MacOS X.

О да, особенно попытка поднять компорт на маке, это целый квест. Если дело о блютузе, то куча параметров убрана под капот — MTU, например, нельзя манипулировать. А вообще любые не стандартные задачи на маке это боль и беда.

Чувак з 1 постом і 1 коментарем. Редактори ДОУ, признавайтесь, ви? Переглядів не хватає, коментарів, срачів?

В першу чергу якісне надійне залізо, хоч для чого. Був болісний процес переходу з вінди, а зараз вона на стаціонарному і потрібна хіба що для пограти чи просто великий екран , якщо декілька вікон текстових редакторів. Ніколи не забуду рік десь у 2012-13 була якась конфа по ЦОД, хостингах і тому подібному, прийшли три рандомні адміни, в тому числі і я, відкрили макбуки і усі разом давай підключатись по RDP, щоб працювати на вінді

Залізо там нічим особливо не вирізняється, особливо за його ціну. Ламається приблизно так само як і будь яка інша дорога електроніка, особливо коли старіє. Усе виготовлено в Китаї. Мак це на сам перед і в першу чергу — дизайн, естетика. Ну і мода, безперечно.

Типікал... Один мак про був 9 років, найперша ретина, то і акум не деградував, віддав жінці. Зараз М1 про два роки. А самсунг, хапе, леново, тошиба на вінді все в дрантя за 2-3 роки як фізично, так і морально, акуми теж повиздихали, нові 150 баксів. Країна виробник тут взагалі ні до чого, головне як воно придумане і зроблене

Ну то вже побіг холівар, типу він кращій, ні я не емоції купляю, це справді супер дупер. При чому невідомо скільки 9 річна машина простояла бездієва. Бо як виде новісенкий iPhone ідейні макофіли будуть негайно купляти, залишаючи старі моделі у себе в якості музейних експонатів. Те саме наприклад Harley Davidson, технічно мотоцикл — по тим грошам, що за нього просять в порівнянні з конкурентами ніби і не дуже. Та усім власне пофіг, бо харлей це харлей і різні хонди з ямахами то усе для дівчат та початківців, а різні кавасакі чи апрілії то взагалі гейська тема.

Та я вас прошу, користуйтесь на здоров’я хоч чим завгодно, по великому рахунку звикнути можна до всього) Я за те щоб спробувати як мінімум. Був у мене і айфон 4 і після нього андроїд бо замалий екран. Але все одно повернувся в екосистему епл. Айфони можна тримати 2-4 покоління, частіше нічим мало сенсу. А по холіварним темам то вже справа можливостей і підходу кожного, але я звик обирати більше по суті, наприклад я хочу швидке зручне авто і куплю теслу а не тайкан або не дай Боже якогось форсованого турбованого монстра. Так само і телефон, настає час коли найважливішим критерієм є it just works і простота

Just works — це про кнопочну Nokia, купив та в перед, і ще і заряджати треба раз на 2-3 дні (хлопці в окопи рекомендують саме такий). Так само можна придбати окремо фотоапарат та плеєр, для навігації взяти пристрій типу Garmin. Та і Део Ланос чи яка небудь шніва теж, just works. Сучасний маркетинг, в дечому геніальний, на цьому збудовано — продаж емоцій. Особливо в політиці та ЗМІ широко використовується, тому в нас часто в сучасному ЗМІ дуже багато негативу. Для первинної людини, негативна інформація була суттєво більше пріоритетною за позитивну. Я взагалі це не лаю, це впровадження наукового дослідів із : біології, соціалогії та психології як підходу який допомагає заробити. Дає наприклад розуміння — якщо ви хочете проштовхнути свій продукт на ринку, дбайте про впізнаваність (наприклад через унікальний дизайн) та маркетинг іноді навіть по типу «Я мак, а я ПС», де в якості власних переваг та недоліків конкурентів можуть нести нісенітницями, по типу що для маку не існує вірусів, але на цільову аудиторію чудово подіють бо це саме те, що не подобається покупцеві в конкурентному товарі. Далі технології масс медія, зокрема прихована реклама в кіно (рекламні інтеграції в простонародії джинса) може продвинути бренд через асоціації. Скажімо конкретну марку мотоцикла із пригодами та мото мандрами. Алкогольний напій із операціями британської розвитки. Модель комп’ютера із креативною роботою, дизайнера чи бізнесмена вищого рангу тощо.

Працював суппорт інженером в великих американських компаніях (100k+ працівників), а зараз Azure Cloud інженер. Ніде не зустрічав корпоративних Макбуків. Lenovo, Dell, рідко Microsoft Surface. Якщо хтось поодинокий і користує власний Мак, то все одно 95% корпоративного софту це Microsoft.
Маю MacBook Pro 2019 і три Dell — мені Мак не зручний. Хоча виглядає гарно і модно. Крім того я не розумію як можна працювати на якомусь 13″ екрані як у більшості Ейрів та Про. Я звик до 15″ + 2×24″ монітори.
Зрозуміло, що для презентацій, мейлів, месенжерів будь-що підійде.

Додам для скептиків — ліцензійна корпоративна Вінда це зовсім не та крекнута, що тормозить, глючить і вилітає. Досить стабільна система, принаймні серверні версії і win10-11.

Ліцензійна корпоративна вінда ніколи не глючить тому що при логіні накатується мільйон різних політик, які зализують усі відомі віндові дири.
Але коли місяць чекаєш апруву щоб тобі оновили або встановили якусь софтину це напрягає.

Вона не глючить, тому що не має фізичної можливості — від великої кількості політик воно гальмує так, що там працюєш як у воді. :D

Раптом не АМД? МС полінувалась перенести всі АМД патчі з Він10 в Він11 до того як релізити це уг. Потім вони щось в істериці патчили, але невідомо чи все вже зробили як було в Він10 чи ще ні.

Ну то таке, в мене Ipad Air теж тормозить часом, нема нічого ідеального. Але мене особисто Вінда для роботи влаштовує.

на вінді це взагалі стандартна тема кожен день

Можу стверджувати рівно протилежне — Windows 10 на ноутбуці 6-річної давнини с апгрейдом HDD на SSD працює «без жодного розриву» і тормозить хіба що коли якийсь процес в докері почне жерти багато ресурсів.

А от на Макбуці нещодавно власноруч ліквідував такі пекельні фрізи, що сам не вірив очам, що на MacOS таке може бути.

То ви мабуть новачок, там фрiзи трапляються частiше, нiж iнстасамки з ойфонами на автарках готовi це визнати.

Так та вінда що код дається разом з відуал сиудіо підпискою теж гарна.
Атна маку ше паралелз купувати

«Ліцензійна корпоративна Вінда» це Windows LTSC, єдиний можливий варіант користування Віндою для людей з самоповагою на сьогоднішній день. Доступний безкоштовно, якщо знати де шукати. І ні, ніякі креки її не заторможують, запускається один опенсорсний скрипт MAS для активації, після чого все просто працює™.

Встановлювати дефолтну користувацьку Вінду собі на комп’ютер — це перетворювати свій комп’ютер на полігон для тестування Майками. Платити за таке — це взагалі абзац.

Ну синій екран я усеж таки зумів ловити пару разів, щоправда щось із залізом сталось. Власне на маці спіймати сумного мака, теж запросто якщо щось зламалось. І щоб там не розповідали, ломається так само як і PC. Бо скажімо плата преміального китайського виробництва зазвичай не дуже відрізняється по якості від аналогічної тайваньсткого.

Cisco (на них працював), Google — там робочими видають айфони та макбуки. На поточній великій американській логістичній компанії — у всіх макбуки.
Відоси з офіса Дропбокса — макбуки. Ми з вами живемо в різних вимірах, бо навіть фото з офіса Evernote, який звільнив працівників і ті теж на макбуках: s24953.pcdn.co/...​ads/2022/05/In-Line-4.png

Взагалі, якщо гуглити фото з офісів та кампусів американських компаній — будуть макбуки. Якщо це якийсь богом забутий ентерпрайз, що економить на всьому, то можливо там видають простенькі віндові ноути.

Ну не дуже прям убогий ентерпрайс )) Найбільша в світі круїзна компанія. І ще кілька їх конкурентів так само. Суть не в економії, а в застосуванні. Якщо ноут використовується щоб код в редакторі писати, мейли читати, чи клауд в браузері конфіжити — то підійде все. А якщо ноут має бути сумісний з десятком систем, в тому числі легасі, різною специфічною і не дуже периферією, відповідати комплаєнсам — то тут вже питання.

Ну microsoft розповсюджувався в основному через корупцію у великі ентерпрайзи чи великі держ компанії. Тому там де встигли всунутися — там вже далі всі на цьому і їдуть.
Аналогічно і Oracle.
В українських компаніях і держустановах також.

Хз, дивно говорити про корупцію тут. А якби навпаки закуплялись Маки за 3к дол, замість Деллів/Леново/Асусів за 1,5к — це не виглядало б корупція? У Apple є аналог, здатний повністю замінити Windows Server в корпоративних застосуваннях? Чи може є прямий замінник Dynamics BC? Звичайно, можна зібрати збірку рішень з десятка різних вендорів — але хіба це буде той самий рівень зручності підтримки і простоти адміністрування інфраструктури з точки зору корпорації?
P.S. Я не фанат Microsoft і тільки його, просто описую те з чим стикався по роботі. Наприклад, вважаю що Маки поза конкуренцією для дизайну і графіки.

Ну буває випадки коли треба купити якусь залізяку по роботі, але з грошей проекта на контору. Там виходить що китайка бюджетка в решті коштує по ціні Apple. Це власне ціна : підтримки, утилізацій, страхування тощо.

Швидше монопольним методом. Щоправда ще один грок IBM хоче повернутись в світ масового корпоративного софту із покупкою Red Hat. Почали з закриття похідних кодів RHEL для дистрибутивів типа CentOS. На Linux стеці власне, можна побудувати стек аналогічний за можливостями до Office 360. Щодо власного Azure — не знаю де візьмуть чи з ким домовляться, Amazon чи Google.

Та насправді еквівалент, програмувати теж можна будь на чому, навіть з процесорами PowerPC чи Ultra SPAC. Та і iMac і кубики Mac Pro існують, коли їхати а не шашечки. Для великої кількості народу, для кого мода чи понти дорожче за гроші — усе, що не мак чи iPhone то взагалі не пристрої. Коли вас треба працювати, то власне часто до одного місця bash чи photoshop і там і там насправді не дуже відрізняються, фактично майже нічим.

працюю в великій корпорації — корпоративний стандарт 2 системи — або мак, або вінда. До того ще у парі було аналогічно, особливо менеджмент — частіше це мак, ніж вінда.

Щодо стабільності лицензійної вінди (до коммента нижче) — я використовую її на віртуалках (із офіційним корпоративним саппортом від МС, доречі) — приблизно як звичайна ліцензійна, а політики ще й глючать, буває, хоч і не часто. Тобто ніякої міфічної «залізобетонної» стабільності від корпоративної вінди просто не бачу. Доречі, лінукс на віртуалках та маки глюкав’ять меньше — я просто не чув про проблеми з маками від співробітників (ну, крім, на кшталт, апаратних (батарея у старих) чи пошкоджень). А щодо «глюків» лінукса — зазвичай це проблеми інтеграції з доменом та політиками, а не сама система (тут теж корпоративні Ubuntu/RedHat/Oracle)

Ноутом? Менеджмент крупної міжнародної контори? Я можу ще повірити про авто...

Доречі, є ноути з віндою дорожче мака:

rozetka.com.ua/ua/383354919/p383354919 Ноутбук HP ZBook Fury 16 G9 — 10000$

rozetka.com.ua/...​ple-z174000nl/p386372418 Ноутбук Apple MacBook Pro 16″ M2 Max 64/1TB 2023 Custom — 6000$

;)

Взагалі-то за такі гроші вони могли-б ставити лого на вибір покупця ;D Та хоч кольорове фото ;)

Стіл та крісло у подарунок ;)

мда, є такі люди хто думає шо мак це дорого ))

я все життя купляв віндові ноути, які дорожче і крутіше мака

я не противник мака (топовий мак теж в мене є, для роботи), але більшість стеку це МС, і плюс ігри, тож вінда рулить

Для тих кому важливо, щоб «включив — і працює».
Особливо для DevOps, коли тобі треба вже бігти прод підіймати, а не чекати дурних оновлень чи поки воно роздуплиться.
Середній час, витрачений на підвисання, апдейти, специфічні насетапи і різні дурні проблеми — на макбуках разів в 100 менший в порівнянні з віндою і лінуксом.

Мабуть для всіх задач, якщо не треба щось конкретно віндове (хоча віндове теж можна з vmware чи parallels пускати).
М1 і М2 на ряді задач (з машинним навчанням, андроїд розробкою) — ще додають крутий буст.

Були дуже невдалі моделі макбуків у 2015-2019 з клавіатурою, яка швидко замусорювалась. Це дуже поганий досвід, хто на них попав.

Про понтування еплом — здається це міф, або роздування якихось поодиноких випадків. Це просто надійна робоча лошадка.

Монітор ще приємний, у більшості інших ноутбуків і моніторів потім буде неприємним здаватися.

М1 і М2 на ряді задач (з машинним навчанням

Щире питання, без підколів — що з машинним навчанням на M1/M2? Бо неодноразово бачив дописи в Інтернеті (і навряд чи це тролінг, бо обговорювалися конкретні підходи до вирішення проблем), що навіть правильну версію Python та Anaconda поставити — це біль.

Також незрозуміло, що там на M1/M2 з CUDA (або що там замість неї на MacOS)?

Зараз кілька версій пайтона одночасно. Є різні варіанти (brew, pyenv, system), але проблема з різними версіями пайтона є усюди. Усі рішення мають свої плюси і мінуси.

Ну ходиш з маком а далі термінал на віндовз

Проблема з версіями вирішується в одну команду. Замість CUDA на маку MPS. Але поки що не всі функції заімплементовані під M1/2 GPU. Для звичайних популярних моделей вистачає, але не зміг запустити Conditional Normalized Flows на MPS:( github.com/...​orch/pytorch/issues/77764

Враховуючи, що той пайтон інтерпритатор стартує, мені здається що там пофіг яке залізо.

Ніщо, можна сказати — системи на чіпі M2 мало придатні, та не конкурентноздатні для штучних нейронних сіток як і будь яких інтенсивних математичних розрахунків, наприклад інженерних, в цілому. Вони заточені під типового офісного користувача — секретарку клерка, дизайнера тощо, причому упор робився раніше на користувача який взагалі погано розуміється на комп’ютерах в цілому. Звідси і упор на загальну стабільність системи, мікро ядерна архітектура ядра операційної системи тобто максимальний захист ядра від збоїв заліза, при тих самих скачках напруги, магнітного впливу пристроїв типу микроволнова пічь тощо. І процесор із зниженням енерго-використанням, щоб по довше тримав батарею. Це звісно важливо для звичайного користувача. Чипів NVіdea так і взагалі нема у Apple давно, що ставить під сумнів можливість брати популярні Tensorflow та PyTorch, які не мають підтримки AMD ROCm з коробки. Обчислювати перемноження матриць та тензорів на центральному процесорі, ще й зі слабким SIMD це таке собі задоволення.

Tensorflow та PyTorch, які не мають підтримки AMD ROCm

А навіщо їм AMD ROCm, якщо «рідним» для M1/M2 є mps ?

Там проблема скоріше в тому, що mps поки що в беті, та не всі функції підтримаються. Хоча, наприклад, Stable Diffusion вже можна використовувати

Ну тому що перемножати матриці і тензори без SIMD не ефективно, бюджетна відеокарта зробить флагманський CPU в півтори рази, а це математичний базис базис штучних нейронних сіток. Популярні фреймверки майже поголовно прискорені з коробки лише за допомоги технології NVidea CUDA, до цього є низка причин на сам перед кращій маркетинг від NVidea. Apple комплектуються GPU AMD та власними мобільними, у AMD ROCm замість CUDA. На AMD CUDA не працює, це NVidea only (хоча я думаю як по шаманити то можна пристосувати). Звісно можна знайти по гітхабах фреймверки де умільці зробили прискорювачі на базі ROCm для Tensorflow та PyTorch, та цим усім треба займатись. А як завжди точіти нема коли, пиляти треба. Крім того ніхто вам не гарантує, що QA з Google та Meta взагалі тестували ті прискорювачі, що вони регресії не приносять. Якщо навіть на CPU робити обчислення, то SIMD на ARM та x86_64 як на AMD так і на Intel, це зовсім не одне і те саме. Короче для відео-ігор та AI/ML — Apple такий собі вибір, крім випадків коли просто дистанційно керуєш арендованим сервером в клауді, який обладнаний GPU.

Apple комплектуються GPU AMD

На M1/M2 Apple Silicon?!
Можливо, на Intel маках й були AMD GPU, але це точно не про M1/M2. Тому, здивований, чому стільки тексту про ROCm, який аж ніяк не допоможе з сучасним епловським залізом.

Популярні фреймверки майже поголовно прискорені з коробки лише за допомоги технології NVidea CUDA

Принаймні у PyTorch є кілька бекендів: CUDA, OpenMP та еплівський MPS.

Та біль була тимчасово коли зробили маки на процесорах М, зараз все гарно

Досі працюю на Макбук 2016 із «метеликом».
Окрім «метелика» немає жодних проблем.
Досі I7/16гб тягне все що потрібно (а потрібно досить таки не мало).

Метелика замінив на метелика із моделі 2019 року — наче поки що все гарно.

Інші ноути стільки не живуть.

UPD: працював я досить таки багато. Декілька років — на двох роботах i на пет проджекті — мінімум 10 годин на день плюс на вихідних.

UPD 2: забув, ще батарею замінив

купляв собі для роботи в 16 році макбук 15 року за $1500 на ебеї з США.
то був мбп 13 дюймів, core i7, 16 gb, 512 GB.
продав в 2022 році за 550 баксів і то хороша знижка, тому що знайомому.

6 років ноут працював в середньому по 12 годин на день без вихідних. за весь час двічі поміняв батарейку. (по 1500 грн за китайську)
ноут проданий в ідеальному стані і зовні скидається на новий. І так, він досі актуальний.
А проданий бо на роботі нарешті вирішили видати корпоративний ноут, новий mbp 16″ 2022 року.

До цього мав кілька Dell Vostro і Latitude 2005, 2008 та 2012 років. Їх зовнішній стан, кількість проблем та ціну продажу нема сенсу озвучувати, то і так всім відомо..

отакий от епл оверпрайс )))

Інші ноути стільки не живуть.

Корпоративні Thinkpad-и досить довго живуть, не менше тих же маків. В сім’ї три сінкпади 2016 року — всі живі і навіть батарейки ще норм)

хоча віндове теж можна з vmware чи parallels пускати

— через wine швидше

Ну ну ну, ви коли фігню про Девопсів пишите, то уточнюйте що маєта на уващі вєб-девопсів у яких уся робота у хмарах, а той мак-бук лише як термінал.
А ще буває багато девопсів, яким тре якісь лінухи чи вінду локально встановлювати, навіть якщо у контейнерах.

Ви як на якомусь М1/М2 багато контейнерів з лінухом/віндою запустите ?

32 теж лагає з паралелз і докером
Як тільки до свопа доходиш

Якщо тримаєш розхід памяті на 26-28 з 32 то ок

Можливо 64 буде просторніше

З віндою 0
З лінукс можна. Не обовязково арм імедж

хоча віндове теж можна з vmware чи parallels пускати

віндове мається на увазі під ARM-версію вінди? наскільки я знаю, там мало чого працює з віндового на жаль, тому тільки окремий комп або рдп.
Чи вже навчились запускати емулятор х86 на Apple Silicon CPU ?

Для тих хто працює з коворкінга або кав’ярень ))

З початком блекаутів почав ходити в офіс. Як зрозуміти, що в кімнаті є хтось з ноутом на вінді?
Елементарно — звук в кімнаті, наче в салоні літака після запуску двигунів.
Найбільше вразило, коли прийшла людина та просто відкрила кришку свого віндового ноутбука — кулери моментально заревіли як скажені.

Я не можу зрозуміти людей, яким комфортно працювати в таких умовах, от чесно.

таке саме у нас в офісі з макбуками було. Справа тут не в осі, а в тому, що давно не чистили ноути, от воно і гріється

То старі маки, нові без кулера

Жодного разу не чув кулери свого Dell Precision при робочих задачах, звісно, про гейми не кажу. До цього були сінкпади, кулери запускались вкрай рідко теж. Або їх майже не чутно було
Зате був макбук 2019 року на інтелі, то він норм так шумів інколи.

У більшості випадків просто вони просто забиті пилюкою.

А ще вони мучались і не могли відкрити кришку однією рукою?

Чи є спеціалісти DevOps

Нема таких
Є спеціалісти В девопс

www.clickittech.com/...​oles-in-a-DevOps-Team.pdf

І тип ноуту тут сильно не поможе.
Батарейка хіба що.
WSL2
Чи мак
Чи навіть лінукс,

Яка різниця де правити текстові файли в лінукс консолі чи у веб браузері?

У львові є ресторан «крива липа»
Там сидять люди з макбуками.
Піди подивися що за інженери

Ти сходи
Пів залу з маками
Підозрюю що поряд якась галера

Думаю, только тем, кто хочет сидеть в кафе и понтоваться своим яблочным ноутбуком)
Когда-то в течении 2х недель пришлось работать на макбуке — плевалась дальше, чем видела.
Так дома винда, а на работе линукс.

Я думав що понтуватися треба довжиною приватної яхти, а не звичайним ноутом:)

У кого нема яхти, понтуються айфонами і макбуками — такий шлях

Як нема? Так от же ж, на 2 дописи нижче:

Ну серед бомжів під мостом можна і ксяомі понтоватися

Тут пів форума такого: «бомжі», «ксяомі», ще «теплотрасу» згадують — ви просто себе у дзеркалі не бачите і вважаєте це нормою

Чувак, серед конкретно нашого комьюніті еплами взагалі нікого не здивуєш. Тому купують точно не заради понтів.
Але визнаю, фріки які намагаються дійсно іноді трапляються.
Ось був QA нещодавно який піарив своє робоче місце яке коштує як середня ЗП Middle QA за 7+ місяців. Але то вавка в голові.

Дивні понти. В 2007-10 це показувало, що ти їздиш до закордону, або до замовника, тобто якийсь менеджер чи лід, або маєш там друзів чи рідню. А от їздити туди було справді дорого, тиждень в США міг в 5к обійтись легко, при зарплатні в 500-1000. Модна було придбати не поганий потриманий автомобіль. Сьогодні ІТ-шник як хоче може купити без проблем майже в будь якому магазині комп’ютерному. А гопник матиме зовсім інший інтерес, коли побачить в тебе будь які дорогі речі.

Мсье забывает, что в стране дикая безработица, а многим из других сфер поурезали зп в разы. Потому понты ноутом всё ещё актуальны.

Ну серед бомжів під мостом можна і ксяомі понтоватися. А серед тих, хто може дозволити собі купити ноут, понтоватися вже давно нема чим: мак коштує дешевше за схожу конфігурацію.

Ну вони тобі вломлять по голові та усе заберуть. Це зовсім не так працює.

Привабливість для них однакова, бо дістався він їм задурно, за виключенням їхніх власних фізичних зусиль

Тому будь-яка ціна — для них ок

А якщо не зможуть продати, то розіб’ють або викинуть у річку

Я й не серед бомжів понтуватися можу.

Мій ксяомі апаратну клавіатуру має, а в цих ваших айфонів вона є? :P

Збираємося нещодавно за столом, я шукаю якісь матеріали на прохання, не відриваючись від їжі. Всім команда повідкладати мобілки, «а Баґдану можна, у ніво жи КНОПАЧНИЙ» ×DDDD

От дикі люди...

Тоже люблю телефончики с кверти клавой, но последний раз как выбирала телефон, то ттх потенциальных кандидатов с полноценной клавой, мягко говоря, были печальными

Що вам заважає мати маленьку Bluetooth клаву — вона до будь-якого девайсу підключаєтся...
Вони є й маленькі, мобільні, на будь-який смак...

Ну це як у фільмі Die Hard 3 (кріпкий горішок 3), з Брюсом Уілісом. Коли він прийшов у Гарлем із двома табличками з написом «I hate n...es» спереду та ззаду. Коли ти будеш понтуватись дорогими речами перш людьми з іншого виміру — тебе просто пограбують. Власне мимо Сомалі плавали судами набитими різним скарбом — от їх і почали піратити.

Відпустка на яхтах, в регаті десь біля Мальдівскиз островів, чи Адріатичному морі насправді набагато доступніша ніж здається. Мільярдери рідко володіють на пряму, бо це шалені збитки, вони інвестують в компанії — яхтсменскі які катають туристів у відпустці, та є школами шкіперерів. Самі приїжджають щоб яхтсмени з компанії, в яку вони інвестували їх по катали у відпустці, коли є час. Приватні величезні яхти, це щось радше олігархічне чи з далекого минулого де був король морських перевозок Арістотель Онасіс і т.п.

ну звичайним телефоном понтуються ж? А ноут ще й дорожче.

в мене ні. Але колеги дружини на повному серйозі говорять, що треба оновлювати 12 Айфон 14, бо той вже старий.

так з МакБуком те ж саме. Чим МакБук для пересічного користувача відрізняється від іншого нормального ноута? Нічим?

І тому треба обрати що завгодно, але не макбук?

ні, навпаки, тоді треба обирати те, що подобається, а не МакБук, бо це МакБук.

а в чому власне полягає оце «понтоваться»?

Думаю, только тем, кто хочет сидеть в кафе и понтоваться своим яблочным ноутбуком)

У вашому колі спілкування хтось понтується ноутом?

Так на доу навiть аватарки можна побачити з ойфоном в дзеркалi

І ти вважаєш, що для понтування айфоном, лол?

Всi iнстасамочки так роблять)

Це якщо адекватно поводиться, а то деякi дiсно як iнстасамки з підвищеним почуттям власної важливості)

А як ти з мульти екранами?

Мене бісить що треба відмотати в бік всі фулскріни до того як на монітор перетягнути віконечко.

У мене теж 3 зовнішніх

Ти вмикаєш повний екран щоб свайпити в межах одного монітору?

Ctrl alt F
Потім свацп ліво -право

І спробуй перенести вікно на повний екран

Я заклеюю одразу логотип
Мак чи не мак

Не бачу змісту: хороше (але специфічне) залізо перекривається рагульською операційкою

Наче операційка цвяхами прибита. Це вам не Nokia 3310, на яку крім рідної Series 20 більше ніц нема.

DevOps — нормально SSH/RDP/Web — жодних проблем. git/vim — аналогічно, все супер.

Python — та теж не помітив якихось складностей — все, що роблю на лінуксовому десктопі те можу робити і на мак.

Контейнери тільки на мак не запускав, але просто немає потреби — є значно потужніший десктоп і віртуалки в клауді.

Мені підходить Air — потужності достатньо, а носити з собою легше. Вже Pro були-б гроші на вітер. ;)

Якщо б не було десктопу (і ідіотських обмежень підключатись до роботи виключно з вінди чи маку) — то брав би ноут з лінуксом. А так, в якості мобільної машинки і тонкого клієнта до роботи — супер.

Дата/ML инженеры полет нормальный

Дякую всім за відповіді, було цікаво почитати. =)

Great for Golang development (both M1 and Intel), працюю на маку вже як 3-4 роки.

Перепис яблучних сектантів оголошено відкритим.

Привіт, я Денис і я епловод із часів Macbook Air a1181 2009 року.

Привет, Денис! Я — Ростислав, «яблочный сектант» со времён MacBook MA701 2006-го :)

Ну ось я зовсім не те що не сектант, я досі вважаю, що Linux краще. ;)
Але. Ноут як ноут доволі якісний. (За такі-то гроші! ;) )
Якщо треба щось не дуже специфічне, або тонкий кліент (SSH/RDP/Web) — взагалі нормально.

Привіт, я Денис і епловод з 2016 року як купив собі макбук про ;)
Якби не необхідність працювати зі спеціальними віндо-залежними тулами на поточній роботі, то зараз би також працював з-під маку.

Перепись Денисов-ябловодов

Для каких инженеров подходит 911 и в принципе Porsche?

Porsche? Я б не сказав. Скоріше Range Rover.
Великий, дорогий, начебто потужний, начебто всюдихідний. А по факту — набір поганих інженерних рішень, що лише виглядає круто і потужно.

Да-да, конечно, вы только не нервничайте

А чего мне нервничать? Навязчивая VIP-горячка — удел яблочников. Вы своим неуместным сравнением это очень красноречиво доказали.

З яких пір MacBook Pro це VIP горячка? Звичайнісінький ноут десь у топі середнього класу, але точно не преміального. У Lenovo/HP/Sony купа моделей, які по ціні утирають носа Macbook Pro 16`` M2 Max
Доречі раніше усі четкі пацани с Sony Vaio ходили.

Мені батьки подарували Sony Vaio, ще коли я на другому курсі універу навчалась. Крута була штука, і виглядав гарно)) Що цікаво — досі живий: це йому років 13-14 вже.

Скажите, а вот эта «навязчивая VIP-горячка» давно вас беспокоит?

Дуже сподобалася техніка від Apple, але мене цікавить, наскільки вона зручна для роботи у галузі системного адміністрування, DevOps та безпеки

Думаю, з ARM буде проблематичніше працювати з контейнерами й білдами (які всюди в продакшені на AMD).

А так, то працюю на Маку 2019 року — жодних проблем. Щоправда переваг над хорошим лептопом з Лінуксом не бачу. Хіба що більш ентерпрайсна ОС.

Контейнери ніби-то працюють, є всіляки емулятори, але там з швидкодією локального стораджа і взагалі — проблема.

Тобто, якщо раз на тиждень щось спробувати і викинути — то можна. Якщо постійно треба — викликайте швидку лікувати нерви ;)

З емуляцією підіймаю контейнери які юзають досить специфічні сішні ліби. Зібрати це на ARM можна з глузду з’їхати (тим паче я не C девелопер, просто юзаю через врапери на Go), а так у докері все гарно працює

Є непоганий ноут з віндовсом і лінуксом. Але порівняно з мак про на М1 — це небо і земля. Іноді задумуюсь про повернення (оскільки до маку також є ряд притензій, декілька важливих), проте 20 хвилин за глючним ноутом вбивають ностальгію мінімум на кілька місяців.

Подходит тем, кто разрабатыает софт под их экосистему, не подходит — всем остальным.
1. Будет требовать отдельных инструкций / скриптов, как собрать проект в начале работы с ним (пакетные менеджеры — свои, пакеты — свои, 100% корреляции нет даже с линухом), что затрудняет управление проектом.
2. Может потребовать своих настроек в гите (как минимум CRLF).
3. Своё железо. Если проект завязан на железо (драйверы какие-нить писать, к примеру) — может стать проблемой, поскольку совместимости нет.
4. Сама их операционка страдает невылеченными детскими болячками (к примеру, в предпоследней версии надо было постоянно маунтить диск C ручками, по дефолту доступ был только к папке профайла юзера, Ctrl + C — не поддерживается, вместо него своя комбинация и тому подобный треш) и подвисаниями на ровном месте, иногда с BSOD’ом. Уровень кастомизируемости операционки — слабый даже по сравнению с виндой, про линух вообще молчу.

В общем, не вижу смысла, зачем бы норм человеку добровольно лезть в эту боль. Оно для мазохистов :)

4. Сама их операционка страдает невылеченными детскими болячками (к примеру, в предпоследней версии надо было постоянно маунтить диск C ручками, по дефолту доступ был только к папке профайла юзера, Ctrl + C — не поддерживается, вместо него своя комбинация и тому подобный треш) и подвисаниями на ровном месте, иногда с BSOD’ом. Уровень кастомизируемости операционки — слабый даже по сравнению с виндой, про линух вообще молчу.

*мем_рука_лицо.jpg*

постоянно маунтить диск C ручками
Ctrl + C — не поддерживается

Навіть не знаю, що тут коментувати
Цитата пана з коментів нижче

Люди тягнуть свій ікспіріенс з вінди і ниють, що там щось не так як на вінді:)

Да, 90% пользователей десктопа работают на винде — это статистика. И да, если твоя операционка занимает долю чуть более 5% — будь добр сделать так, чтобы вот эти 90% могли на ней хоть как-то работать, вместо навязывания своих предпочтений без возможности их сменить.

90-ті були 25 рочків тому...

gs.statcounter.com/...​t-share/desktop/worldwide
У вінди 68%, у мака — 21%

Тобто, вже «нє так однозначно»

При цьому у вінди купа стрьомних інтерфейсних рішень, які переносити на інші системи «для сумісності», особливо, якщо ці системи мають значно кращі рішення — ну, таке...

Наприклад — копіювання простим виділенням мишкою і вставка одним кліком працює в мак і линукс, в віндє — ніт.

Шукати де там що прописалося в автозапуску вінди — веселий квест (може в папці профіля, може в папці вінди, може в папці загального профіля, а може ще в гілках реестру, там теж кілька, давайте діти, пошукаємо разом! — і треба ставити софт, щоб цей квест пройти, бо в базовій системі це зробити вкрай важко), тим часом як в лінуксі і в мак це по-перше, видно в оболонці користувача, в налаштуваннях, а по-друге, можна виправити текстовим редактором в консолі — цілком очікувано, де).

Давайте всюди переносити ці костилі! І таких — купа. Але на костилях так звично, ага...

Тобто, вже «нє так однозначно»

Ну, если в 3 раза — это неоднозначно... )))

При цьому у вінди купа стрьомних інтерфейсних рішень, які переносити на інші системи «для сумісності», особливо, якщо ці системи мають значно кращі рішення

Винда, как мы выяснили выше, есть отраслевой стандарт. И, если в другой ОС, которая оным не является, есть какие-то свои плюшки — это не повод не использовать совместимость — ведь тем, кого больше твои распальцатые плюшки будут попросту неудобны — у них нет наработанных рефлексов для их использования: например, я за полгода так и не привык к копированию мышкой ))

Шукати де там що прописалося в автозапуску вінди — веселий квест

Ещё в 7-ке пофиксили, а в 10-ке довели до ума достаточно, чтоб не использовать Autoruns (хотя я по привычке использую )) ). Данные устарели лет на 10. Ну и если мы говорим не о вирусне — то легальный софт обычно имеет галочки для того, чтобы убрать себя из автозапуска, так что лазить туда в общем-то и не требуется. Ну и насчёт лепоты в профайле линуха: это отнюдь не единственное место, откуда можно запустить демон при старте ОС, как мне помнится. Это просто место, куда норм софт пхает свои загрузчики. Что не мешает кому-нить запхать свой загрузчик так, что фиг ты его найдёшь ))

например, я за полгода так и не привык к копированию мышкой ))

Я вообще сколь-либо юзабельных способов выделения текста особо не знаю. Самое близкое — это Vim с EasyMotion (причём в вимосимуляторах в других программах такого нет). Мышевозня — кошмар. D-Pad-ом, как на старых фичерфонах/смартфонах — чуть лучше. На лопатофонах вообще тихий ужас с лапками вот этими. На iPadOS вот недавно нечто юзабельное вроде сделано, там курсор тачпада «прилипает» к элементам интерфейса, в том числе текстовым строкам, но вживую мною не потыкано пока.

Ідеалу може й немає, але лінуксовий спосіб найшвидший поки що. І працює як в консолі так і в GUI...

І працює як в консолі так і в GUI...

gpm із тачпадами без апаратних кнопок не дружить.

Я можу помилятись, але ніби-то це проблема старих тачпадів — це на рівні драйвера обробляється «тап». Суто теоретично — повинно працювати для сучасних. Але перевірити мені немає де зараз.

Давайте розкажіть, де в мене в лінуксі має бути єдиний автозапуск «в оболонці користувача». Старий софт RC-скрипти тягне, новий systemd-юніти, з усього того гармидер.

У ~/.config/autostart/ кожна пропрієтарна (та й не тільки) поробка вважає своїм обовʼязком насрати; я виріших цю проблему ще багато років тому кардинально, зробивши власний скрипт запуску іксової сесії і поклавши посилання на нього до /usr/share/xsessions. Він підконтрольний мені і запускає рівно те, що в ньому прописане, поклавши на XDG-помийку пункт призначення РВК.

Гадаєте, на цьому все? аж ніяк! Старий простий, як валянок, SLiM зламася, а модняві DM, штибу оцих ваших LightDM, SDDM чи навіть LXDM, запускають разом із іксами ще купу всякого розкиданого по /etc/ мотлоху. Всякі дрібні скриптики від мейнтейнерів (ну й від будь-яких пакетів, знову ж): одні змінні середовища задають, другі непроханий ibus-daemon запускають, треті ще казна-що коять. Воювах я з ними, та й зрештою теж виріших проблему радикально, викинувши DM взагалі і запускаючи ікси руцями після лоґіну у текстовий TTY. (Більш того, деякі з цих скриптиків таки справді корисні і запускати їх слід!)

А ще /etc/profile.d/, до якого теж будь-який пакет може насрати! А ще всякий гармидер у хомʼяку із ~/.bashrc, ~/.profile, та ще й ~/.bash_profile! (І туди всякі смузісьорбські поробки, особливо для Python/Ruby/Node.JS, теж можуть взяти й насрати, тому що а хулі ні?)

А ще механізм D-Bus activation, через який зареєстрована обробником певного повідомлення програма автоматично ся запустить, якщо інша програма її покличе! Навіть якщо сервіс цієї програми умисне відімкнений. Тут взагалі ладнати тільки ректально. systemd --user із тієї ж опери майже, особливо сокети.

Нє, на кватирках з автозапуском усе набагато детермінованіше. І готові утиліти є. Штибу кацапського Starter, а ще ліпше AnVir Task Manager, який ще й моніторить додавання до автозапуску і дозволяє на карантин послати. А тут тільки самостійно таке писати, і відслідковувати стопʼяцот креативних способів, через які чергова падлюка може пролізти... Ну відбирання прав на запис значну частину з них «поладнає», звісно.

«я виріших цю проблему ще багато років тому кардинально, зробивши власний скрипт запуску іксової сесії і поклавши посилання на нього до /usr/share/xsessions.»

А можна-ж було просто змінити атрібути папки і заборонити запис, ну ок, мабуть скрипт написати простіше.

«А ще /etc/profile.d/, до якого теж будь-який пакет може насрати! А ще всякий гармидер у хомʼяку із ~/.bashrc, ~/.profile, та ще й ~/.bash_profile! (І туди всякі смузісьорбські поробки, особливо для Python/Ruby/Node.JS, теж можуть взяти й насрати, тому що а хулі ні?)»

Знову-ж таки. хардлінки, права на запис... Деякі фійли, доречі, взагалі не потрібні, в залежності від того, яку оболонку використовуєте. Можна і прибрати... Ось гілки реєстру прибрати складніше. А файли та папки — легко.

А ще механізм D-Bus activation,

Ага, ми вже про загально системні сервіси, ну ок, розкажіть мені про детермінованість запусків через Powershell коли скрипт зареэстрований як сервіс і лежить казна-де і може не бути прав його переглянути взагалі. Ну і інші зараєстровані системні обробникі файлів чи сокетів...

Ні, ну якщо дуже хочеться щось самостійно кожен раз писати, бо свій велосипед, звісно, завди краще, то хто-ж заборонить. Але базові пакетни менеджери (чи то apt чи то rpm) по-перше, дозволяють точно відслідкувати що і куди у системних каталогах було прописано, і виправити це, доречі. Вже рочків як за 30, а не «в 10, нарешті, зробили!» А для /etc/ є etckeeper який зберігає кожну зміну як комміт в git і можете відслідкувати, подивитись, що саме змінилось, виправити... Покажіть мені аналогічне для реєстру, будь ласка.

заборонити запис

Тоді валитися може.

Хай краще сере собі спокійно.

ну ок, мабуть скрипт написати простіше

Так, один файл правити простіше, ніж купу дрібних .desktop-файлів. Із systemd-юнітами аналогічно, власне, але там я досі жеру кактус і скрегочу зубами, подумуючи викинути й цього монстра.

може не бути прав

Ну це взагалі неприпустимо, користувач на машині має бути паном, а не віддалена корпорація якась :P Власне, я через це із Windows 8 ще втечих остаточно, бо там уже без бубна системні файли патчити не можна навіть із правами адміністратора, уже зрозуміло бʼяше, куди вітер дме... Зараз он усякі перевірки цифрових підписів зашивають (направду, DEP так-бо років 20 уже), а що далі буде? Ініціатива з обовʼязковим TPM 2.0 завчасна і зрештою не пропхана, але мине час, широко вживане залізо готовим стане, для віртуалок вигадають якесь прокидання — і привіт.

Тоді валитися може.

Може, але не валиться ;)

. Із systemd-юнітами аналогічно, власне, але там я досі жеру кактус і скрегочу зубами, подумуючи викинути й цього монстра.

Ну, коли він тільки з’явився, я теж до нього мав купу питань, але зараз мушу визнати що він значно простіше, стабільніше та логічніше купи sh-скриптів. І може значно більше.

Шукати де там що прописалося в автозапуску вінди — веселий квест
в мак це по-перше, видно в оболонці користувача, в налаштуваннях

Що там по `~/Library/LaunchAgents` та `~/Library/LaunchDaemons`?

І що з ними не так?

В *nix системах є тільки папки, куди можуть бути прописані скрипти автозапуску. В вінді — як папки так і реестр. Тобто в будь-якому разі таких місць — більше, квест веселіше.

В *nix системах значно більше контролюється сумісність і коректність просто тому, щщо інакше це не буде працювати. в вінді навіть продукти від самого мікрософта можуть прописувати хто в ліс хто по дрова, що вже за сторонні казати.

Більше того — в базовій *nix системі у мене є завжди editor/find/grep/awk — для швидкого і всеосяжного пошуку по конфігурації. Як там базово пошукати по вінді без стороннього софту на тільки встановленій ОС? Ну, мабуть зараз Powershell, але навіть він може не показати поки не виконаєш танець з правами і часто треба точно вказувати що і де шукати. Я вже не кажу про те, що один й той самий бінарник може запускати цілком різні служби якщо вказати різні опції — тобто прибрати права цьому бінарнику тупо не спрацює — він впаде при спробі запустити іншу службу.

Тож, як не крути — а квест в вінді складніше.

У этих 95% 90% уже есть прошивка для Xbox вместо операционки, предназначенная для этих самых 90%, и другая им не нужна. Зачем бисер перед свиньями метать?

Секта альтернативной винды в лице RectalReactOS и так уже есть, нечего другим свои массовые извращения навязывать.

Подходит тем, кто разрабатыает софт под их экосистему, не подходит — всем остальным.

Ти мак хоч в очі бачив?

Работал на этом убожестве полгода, ненавидя его каждую секунду из-за граблей и детских болячек.

Цікаво, чого Лінус Торвальдс не розділяє ваших думок та релізить ядро лінукса з Macbook Air M2
arstechnica.com/...​ease-latest-linux-kernel

У меня кум на жигулях 5 лет по работе ездил — ему тож норм было. Интересно, почему?

Ви ніколи не задумувались, чого макбуки практично являються industry standard в західному світі для розробки, окрім кейсів, де макос не підходить взагалі (розробка windows-only)?

Ще в 2016 мейнтенер ядра лінукса писав статтю на LWN “Linux on the Mac — state of the union”, де розказув, наскільки макбуки технологічно випереджають інших:

GPU switching
Apple is the only remaining vendor to build a multiplexer into hybrid graphics laptops, which have both high-end and low-power GPUs. The multiplexer allows the panel to be switched between the GPUs and the unused GPU to be powered off. All other manufacturers use a “muxless” solution, whereby the discrete GPU is headless and copies rendered data over PCIe into the integrated GPU’s framebuffer. “Muxed” solutions, such as the one used by Apple, offer superior power saving and latency, but are more difficult to implement.

lwn.net/Articles/707616

Согласно данным StatCounter за на ноябрь 2022 г., Windows по-прежнему остается самый популярной в мире десктопной операционной системой среди всех категорий пользователей. На ее долю приходится 75,11% рынка.
Второй по распространенности является macOS компании Apple, сумевшей захватить и удержать 15,6% рынка.
Статистика за ноябрь 2022.
Не вижу я тут прям подавляющего превосходства маков 😀
А технологичность в GPU — ну это реально смешной аргумент. Надо GPU — садись за десктоп, там он реально быстрый. В ноутах офисного класса у меня вообще обычно встроенный GPU — чтоб скомпилить тесты, более, чем хватает. А чтоб поиграться — у меня есть домашняя тачка, которая любой мак порвёт даже на сниженных частотах. А, ну и ещё: мак и поиграться- это фантастика )) Поэтому нахрена ему GPU — я вообще без дупля )))

Це статистика серед усіх юзерів чи серед розробників/адмінів/девопсів?

Это по всем. По разработчикам там что-то типа 30%. Больше немножко, но ни о каком стандарте индустрии говорить не приходится и близко

30% серед усіх, чи серед тих, хто користується ноутами?
Короче, дай лінк на статистику, будь ласка

Взял тупо 1-й, который нашёл в гугле. Статистика там не с ru, а со stackoverflow. Не нравится — дай свою.

И зачем жрать гугл, когда он рюзке сайты на первых позициях выдаёт? Ещё и, небось, по русскоязычному запросу?

В утке с тех пор, как она с Яндексом больше не корешится, их вообще толком не видно. На кириллицу лезут болгарские или украинские, лол.

И как вам StatCounter скажет, скольким людям из этих 75% мак тупо не по карману? Даже старый б/у?

В богатом айтишном манямирке так-то картина вообще другая, тут Windows/macOS/Linux примерно поровну. Но это ж не показатель. Простые люди на всякой рухляди работают, какие ещё маки? :P Более того, десктопы как таковые уже роскошью становятся, у третьего мира вместо них лопатофоны (а ещё недавно, в середине 10-х, бяху фичерфоны).

Надо GPU — садись за десктоп

Не всем подходит громоздкость десктопов, очевидно же. Особенно цифровым номадам, которые на месте долго не сидят. Уже даже игровых ноутов полно, с мощной видюхой и продуманным охлаждением (по нынешним меркам кирпичи, конечно, но по меркам ноутов 00-х вполне нормальной толщины).

Мне это вот напоминает секту звонилочников, которые считают универсальные карманные компьютеры ненужными и считают допустимым ждать возможности добраться до стационарника, когда он нужен. В терминальных случаях вообще мобильники с собой не таскают. А весь мир пускай подождёт :P

Це десь в 2000му було чи коли? Ну не сміши ти так.

1. Не помітив великих проблем.
2. нічого не треба. я просто клонував репо локально (до цього працював на Linux) і все. Зараз push-у то з десктопа то з мака. Жодних проблем не помітив.
3. НУ тут так. Але це з будь-яким железом.
4. Який диск С в маці? Куди маунтити? Що?

Щодо кастомізації, ну так, меньше ніж у Linux (який взагалі можна під себе зібрати), але. Значно логічніше і стабільніше ніж вінда, наприклад. Я про налаштування. Вже кілька раз було оновлення маку — нічого з моїх налаштувань не змінилось. Вінда у доньки пару раз скинула налаштування RDP — прийшлося підключатися локально і вмикати. Гарно, що я був вдома і поруч з компом.

За те, що перемикання розкладок глобальне, а не для кожного вікна — я б розробників мака відлупцював, камон, 21 сторічча, ви там довбанулися?

Але претензій до вінди значно більше.

1. Проблемы начинаются, когда, чтоб собрать и запустить проект 1-й раз, надо сделать 10+ пунктов инструкции. Для мака линуховые инструкции не подходят и наоборот. Соответственно, если маководов на проекте нет — инструкции писать некому и незачем. Особенный кайф — это апдейтить вот это все :) Чем больший зоопарк десктопов — тем больше апдейтить.
2. Мне когда-то любители работать на маке ломали репу своими комитами с переносом строк «как у них». Приходилось их ревертить и объяснять про настройки CRLF в пушах. Треш тот ещё, когда ты видишь весь код в 1 длинной строчке :)
4. Я не помню, как root folder в маке называется, привёл виндовый аналог.

2. Мне когда-то любители работать на маке ломали репу своими комитами с переносом строк «как у них». Приходилось их ревертить и объяснять про настройки CRLF в пушах.

Code Style Guide я так розумію у вас був відсутній, де було б чітко прописано, що потрібно налаштовувати та використовувати CRLF замість LF?

Для автотестов его вообще редко кто пишет

Для чого його писати якщо в ідеї є google style?🤦‍♂️

С учётом того, что виндузятников — большинство, то «нормальные» пути и настройки как раз в винде, а «/» - это исключение скорее, под которое надо постоянно workarounds придумывать.
Насчёт «рандомного софта» — эпплоось не суперсекьюрна, дыр в ней как в сыре., что много раз показывалось на примере их телефона, который занимает более заметную нишу, чем десктоп. Единственный вариант, почему её не трогают — это как неуловимый ковбой Джо — нафиг никому не нужен 😀
Её рынок просто слишком мал по сравнению с виндой, поэтому серьёзным хакерам попросту неинтересен

Серед юзерів, але не розробників

Ничего подобного. Там тоже больше виндузятников.
Объяснение, почему там % больше, чем для обычных пользователей (около 30%) потому, что много контор пишут софт для эпплофонов, где без мака никуда из-за проприетарщины.

Якщо айфон такий же дірявий як макось, то чому на ньому немає засилля вірусів?

Так есть же. Дохрена случаев взлома было и слива персональных данных типа паролей от облака и т.д. Одна хохма, когда можно было подключаться к звонку без уведомления и слушать чужие разговоры, чего только стоит (это не взлом, это тупейший ляп в секьюрити).

Може варто дослідити вектори атаки цих випадків

Ну так из этой же серии: чем винда-то виновата, что юзер запускает «посмотри_моё_фото.exe» из-под админа и игнорирует предупреждение UAC?

Не вижу ничего хорошего в отсутствии возможности установки неапрувленного эпплом софта. Это приводит к сужению возможностей.
И снова — в винде чисто технически есть возможность грамотно настроить безопасность: запускать ту же аппку из-под юзера, а не админа, чтобы она не смогла прописаться в реестре и системных папках, что решает овер 90% всех проблем (и в норм конторах у бухгалтерши тёти Клавы нет возможности зайти под админом). А вот дома — есть. Так претензия тут не к винде, а к тупым юзерам.

Та й у шляхах уже років 20 кватирки підтримують / замість \. Тільки лапками треба екранувати обовʼязково, бо якісь утиліти можуть сприйняти за ключ (вони за DOS-івською конвенцією на / ся починають, а не на -).

лапками це мабуть із-за можливих пробілів в іменах, так як шлях розділений пробілом буде рахуватись за декілька команд. А так більшість тулзів вже давно приймають — або —

Взлом iPhone та малварь в App Store різні речі.
В апп стор залітає щось раз в 5 років і моментально випилюється. Той же Гугл роками не може навіть побороти відоме сімейство банківських троянів Joker, яке андроїдні малварь-рісьорчери інколи ловлять пачками щодня в Play Store.
twitter.com/...​tatus/1677954049533001728

Eset випустила Threat Report T3 2022 і можна ознайомитись, наскільки замусорена Андроїдна платформа.
web-assets.esetstatic.com/...​threat-report-t3-2022.pdf

И снова здравствуй, ковбой Джо :)
Если мы говорим о ios vs Android, а не vs samsung — то соотношение отнюдь не в пользу эпплофилов. Никто не будет заниматься разработкой серьёзного вирья под платформу, которой мало кто пользуется.
gs.statcounter.com/...​de/#monthly-202303-202306

Враховуючи, скільки бабла приносять користувачі iOS в противагу Андроїдним у співвідношенні долі ринку до ревеню, iOS якраз і являється цільовою платформою, лише заходи безпеки зовсім інші, того ми не бачимо тисячі малварних апок як в Google Play Store, бо Apple це:
1. Підтримка своєчасними оновленнями, десятирічний iPhone 5S досі отримує патчі безпеки
2. Набагато серйозніше рев"ю додатків перед публікацією в сторі (в одному з попередніх репортів Езета вони писали, як зарепортили банківський троян команді безпеки Гугла, ті оперативно видалили та повідомили, що вжили всіх заходів, щоб це не повторилось, а через два дні він знову іронічно проник в Гугл Плей, що ставить під сумнів ефективність перевірок в Гуглі)

По грошам, враховуючи, що айфони всього лиш займають 20% світового ринку (бо Андроїдом переважно користуються в більшості бідні верстви населення Азії — ті ж 94% в Індії) та враховуючи усереднену ціну смартфонів обидвох платформ випереджає Еппл.

Зловмисники завжди там, де гроші, лише з Еппл можливості невеликі, бо для того ж Андроїду створюються колл-центри, де людей розводять на встановлення малварних APK в якості додаткового вектору атаки порівняно з Play Store.

From 2020 onwards, annual revenue has surpassed $100 billion per year.
In the first quarter of 2022, the App Store had a 32% increase in app revenue.

With the Google Play Store, it’s a different story. Android takes up around 71% of the mobile operating system market. In spite of the significantly larger audience, however, the Play Store falls behind the App Store when it comes to app revenue, with the number not going past $50 billion a year and the increase in revenue being comparatively modest, with Q1 of 2022 only seeing a 10% growth.

iOS reached its highest ever quarterly share in Mexico, Vietnam and India where previous generation iPhones are selling more than the latest generation. It also maintained its lead in major markets like the US, UK, Canada and Japan.

www.counterpointresearch.com/...​martphone-os-market-share

Конечно, приносят. Патамуша бесплатного софта в их сторе на порядки меньше. Но при чём тут лемминги, готовые платить бабло за фигню (на ум приходит софтина стоимостью $100 ЕМНИП, которая просто рисовала на экране изображение бриллианта — реальный кейс) к малварям?

десятирічний iPhone 5S досі отримує патчі безпеки

Ты противоречишь сам себе. Если это ось такая суперзащищённая, зачем им патчи безопасности? :))

Набагато серйозніше рев«ю додатків перед публікацією в сторі

Ну нет же. Серьёзные малвари не пишут на уровне «запустить что-то с телефона» — оно так не работает )) Если интересно, почитай, как обходится защита гугломаркета )) 1 из известных мне кейсов: в аппке был зашит запакованный лончер, который докачивал 2-ю и 3-ю часть аппки из маркета, собирал их вместе, распаковывал и уже только тогда получался малварь. Каждая из аппок не делала ничего подозрительного, а лончер был хитро запрятан. Можно такую же радость запхать и в эппл стор — не проблема же. Оно просто никому не надо: малвари пишут в расчёте на массовость, я уже ответил ниже почему.

Можно такую же радость запхать и в эппл стор — не проблема же.

Таки проблема, т.к. iOS не даст запустить код, скачанный непонятно откуда. Бывают экплоиты, через которые такое возможно (совсем недавно нашли один), но, по умолчанию — у приложения просто нет возможности запустить код не из самого бандла апки.

Нет. Кому они нужны? Современные малвари берут массовостью, индивидуальный подход закончился с окончанием эры файловых вирусов ещё.
Подумай, что проще: украсть у миллиона людей по $1 или у одного $1000000?
В 1-м случае никто не будет тобой заниматься — даже если кто-то за потерянный $1 потеряет своё время и обратится в полицию — шанс того, что заяву не положат под сукно — минимален, поскольку ущерб в $1 не возбуждает воображение. А вот во 2-м — займутся с удовольствием.
Айфонодрочеров меньше трети в мире и поэтому они тупо никому не нужны. Насколько я помню, наиболее частый разводняк, на который они попадают — это шантаж с угрозами выложить нюдсы из их облака в публичное пространство (кстати, вот тебе пример ещё не окончательно сдохшего индивидуального подхода: надо ж не только получить пароль от облака, что технически не слишком сложно, но также просмотреть тонны шлака и понять, подходит жертва или нет). Это по сути всё, что надо знать о уровне владельцев этих девайсов :D

Це тільки підтверджує що ми богата еліта, а не якісь ніщєброди з віндою і відроідом 😁😂

«Проблемы начинаются, когда, чтоб собрать и запустить проект 1-й раз, надо сделать 10+ пунктов инструкции.»

... проблеми починаються коли замість скрипта автоматизації пишуть пункти інструкції ;) тому що все одно щось буде треба писати, а запустити скрипт завжди швидше, ніж виконувати пункти.

Так я ж писал за скрипт выше: те же грабли. Скрипт для линуха не отработает на маке и наоборот.

Ну хз. У нас частина команди працює з маку, я частково з лінуксу (яких теж не один дистр), частина з вінди — і я б не сказав, що у мене забагато проблем зі скриптами.

Частіше з віндою ;) Вона особлива («особливі потреби» ага)

Не, проблемы начинаются, когда в команду, работающую на 1 ОС приходит чудо на маке и начинает ныть «а пачиму для меня нет инструкций и пачиму оно не работает».

Навіщо ви приймаєте в команду не сумісного персонажа? Це ж не до ОС питаннячко, суто до команди. Ну, або до ліду, менеджера чи ХР.

Я не можу уявити, як прийде водій маршрутки і розкаже всім, що він спринтер не водить — виключно мопед або жигулі. Всім відомо, куди він піде.

Або прийде водій зі своїм авто — тоді це його проблеми, як він там влаштує крісла — його машина, його проблеми, сказно в контракті 15 місць — вперед, хоч в 2 поверхи, а стандарт перевозки такий.

Не, это по-другому работает.
Например, галера говорит, что представляет ноут мак или виндовый на выбор кандидата. На собесе никто не акцентирует внимание на то, на чем работает команда: кандидат не спросил, а в команде и так все всем ясно.
Потом HR при приёме на работу спрашивает, на чем хочет работать кандидат — ей абсолютно все равно, проектов на галере — тьма, а в команде никого не спросили. Кандидат выбирает мак — и начинается потом )))
Хорошо, если персонажу хватает ума отказаться от шайтан-мвшины и взять что-то нормальное, а вот если попадается макодрочер — вот тут всё ))

Ага, и такое бывает. Я обычно спрашиваю, на чем работает команда и, если слышу про мак без альтернативы — не соглашаюсь, мне свои нервы дороже.

Так тут, знову, справа не в макодрочерстві. Справа в конкретному «інженері». Мак, вінда, линукс — це інструмент.

Брати собі інструмент яким ти не знаєш як користуватись — ну, таке. У мене відразу б виникли питання до цього «інженера». Взяв мак — працюй на ньому. не можеш — не бери. Брати мак коли йдеш на суто віндовий проект — ну, хз, «слабоуміє і слабоуміє»

А казати що мак погана ос тільки тому, що вам не звично чи не підходить до конкретного проекту — ну, таке.

Не, тут как раз дело в макодрочерстве ))
Если я попаду на проект, где надо юзать линух вместо винды — не вопрос, я поставлю линух и буду спокойно работать. Ну или WSL, если этого хватит. Но если макодрочер попадает на проект, где маки нах не нужны — он не сможет смириться с тем, что ему надо его сдать и взять себе норм ноут — он будет до упора пытаться развернуть проект на маке, причиняя боль себе и окружающим. Такого проще уволить сразу

Нащо здавати.

А нахрена тогда ему надо оставить мак? Чтоб молиться на него по утрам? )) Не нужен — верни.

Якщо там якийсь спеціальний софт під вінду чи лінукс

Не, просто никаких инструкций под мак не написано — никому оно нафиг не надо. А потом приходит макодрочер и начинает ныть, почему под его энв нет документации и вообще ничего не понятно ))

І що за проект такий

Пффф, да самый простой пример: веб-разработка, вся команда на винде работает. Таких проектов на галерах — мильён. Я уже молчу о .net разработке.

А зачем писать инструкции по деплою проекта на мак, если вся разработка идёт под виндой, например? На случай, вдруг забредёт великий макодрочер? )) Кто оплатит потраченное время инженеров? Заказчик — не оплатит, ему оно нафиг не надо. Покроешь из своего кармана?

А зачем писать инструкции по деплою проекта на мак, если вся разработка идёт под виндой, например?

Для чого якісь інструкції по деплою якщо все деплоїться з гіта, а не з локальної машини? Що то за дрочерство з локалки деплоїти?

Не, просто никаких инструкций под мак не написано — никому оно нафиг не надо.

Вашій унікальній бульбашці не потрібно, коли всі решта практично працюють на макбуках. Навіть на проектах, де я займався беком для вебу та мобілок, андроїд девелопери були на мак-міні або макбуках зі своєю Андроїд студією, як і мої товариші — аналогічний досвід.

Ви вже показали адекватність ваших процесів до розробки (автоматизації), де коміти з CRLF, бо ви стартанули з вінди і тепер всі мають підлаштовуватись під неадекватні вимоги, а стайлгайдів немає. Коли я працював на Cisco, стайлгайди для автоматчиків були. Та і на макбуках там всі діди-лінуксоїди в своїх світерах, котрі провели все життя в терміналі.

Вас почитати, наче дописи із паралельного всесвіту — ні стайлгайда, а мак це понт яким «ніхто не користується» та все інше. Новачок може вас почитати та зловити ефект Даннінга-Крюгера.

Статистика утверждает, что пузырь на вашей стороне )
Винды тупо больше что в пользовании, что в разработке. Я выше уже приводил статистику.

Та статистика ок. Розробників багато, особливо з Індії, а ті на вінді та Андроїді через дешевизну. Коли ви працюєте в будь-якій компанії вище рівня «шарага у васяна», то в 90% запропонують по замовчуванню макбук і команди будуть на макбуках (в США це 99.99%). Особисто нічого проти інших платформ не маю, бо сам все життя на лінуксі, вінді та останні 7 чи 8 років паралельно на макосі, а на поточному проекті є люди на убунті.

От людина показує, чим онбоардить Гугл розробника — не вінда, не хромбук, а макбук:
www.youtube.com/watch?v=iQYBGBzMVXY

Cisco — макбук:
www.youtube.com/watch?v=LRVBhij1X5o

І так далі.

В шараге у васяна последний раз работал в 02-м.
В основном работал в топ-5 укр аутсорсеров, немножко в продукте. Работал в овер 15-ти проектах, личная статистика: только в 1 надо было работать на маке — патамуша проект шёл с мобильной разработкой под айфоны в том числе. В остальных случаях обычно давали ноут с виндой. В некоторых случаях — винда или мак на выбор, я всегда выбирал винду.
То, что в штатовких конторах тебе предложат мак — это потому, что он типа местный, а своего производителя надо поддерживать. В остальных странах на него никто не фапает, работай на чём хочешь, абы это не вызывало проблем с интеграцией.

Не, тут как раз дело в макодрочерстве ))

Вроді дорослий чувак і далі якісь висери дитячі.
Макбук тупо зручніший. На віндових ноутах як мінімум убогі трекпади і екрани. А ти далі втирай єрєсь про контрол-ц і монтування дисків яке нікому нафіг не потрібне

Доречі, екран мака хоч і непоганий, але з глянцем працювати на вулиці чи в приміщенні з не зрозумілим освітленням — та ще мука.

Той самий випадок «незручно, але красиво, будемо мучатись».

Висока яскравість — погано для очей. Наприклад я доволі швидко втомлююсь.

Кажуть, що є якісь наліпки на екран — але робити принципово незручний екран щоб його потім заліпити... розумно, ага (тільки з точки зору — зрубити бабла)

Зовнішній монік це так, але мак принципово МОБІЛЬНИЙ пристрій. Таскати з собою ще й монітор, тому що свій екран блікує... Це якось краще наліпок на екран навіть.

Так, екран мака не єдиний з гарних, але скажіть це фанатикам мака ;)

Працювати за маленьким МОБІЛЬНИМ пристроєм на РОБОЧОМУ МІСТІ — те ще збочення. Можна взяти НОРМАЛЬНИЙ ДЕСКТОП. Великий монітор, нормальну клаву (подалі від монітору для зменьшення навантаження на зір та спину) і таке інше.

Наприклад до того, що у Apple глянцеві монітори — у мене питань немає — робоче місце можна обладнати так, щоб бліків не було.

А в дорозі, коли треба щось швидко зробити — треба саме МОБІЛЬНИЙ пристрій, і ти вже не обираєш, на вулиці там чи в кафе чи ще десь.

Ноут — це саме мобільний девайс.

Це як робити машину без коліс і казати, що «а ось щоб їхати — можна і таксі викликати» — та можна, звісно, нахіба мені та машина тоді? ;)

А як працювати на віндоноуті на вулиці якщо немає куди мишку поставити?

Взагалі робота на вулиці це тупняк на будь якому девайсі. Суть для фотки «я працюю на вулиці і засмагаю »

Я щось тупо не можу пригадати жодного ноута без тачпаду...

Робота на вулиці, як на мене — це коли я поїхав у відпустку і у мене з’явились час та надхнення пару годин попрацювати над своїм проектом.

Робота на вулиці, це коли я поїхав у командировку і взяв ноут, щоб бути на зв’язку з командою.

Робота на вулиці, це коли я чекаю в кафе (або на вокзалі, аеропорту) годину і маю можливість зробити щось корисне.

Не знаю, до чого у вас якісь для цього фото...

Ага. На віндовому тачпаді робота ще та

ну, як на мене, робота з віндою взагалі — ще та, тим паче — на ноуті ;)

Але якщо в дорозі щось треба — то що робити? Для цього і є ноути.

Ага. На віндовому тачпаді робота ще та

Залежить від віндового ноута. У деяких норм тачпади і плюс сенсорні екрани.

Вроді дорослий чувак і далі якісь висери дитячі.
Макбук тупо зручніший. На віндових ноутах як мінімум убогі трекпади і екрани

Бггггг, когда макодрочеру нечего возразить, он начинает вещать за трекпад )))))))
Трекпад неплох, признаю. Но пользоваться удобным трекпадом на неудобной операционке — тот ещё треш

Та йди вже контрол-ц нажимай. Хто хотів зрозумів твою твердолобість. Час тільки займаєш.

Люблю ломать уютный мирок макодрочеров по утрам :)
Адиос )

Ага, а как надо в Safari что-то потыкать — срочно всем макодрочер нужен. А если ещё билды под макосью делать... Вон Electron-билды для винды делаются под Wine, а для макоси — только под макосью :P

А нафига?? Chrome же есть. Если есть упоротые требования, чтоб работало под сафари, тогда — да. В любом другом случае — нафиг нужно.
Ну и можно же в обратку придумать требования под IE 10:D
Кстати, вот их реально видел на проектах (1 банковский, 1 медицинский, последний — 2020). А вот требования насчёт сафари — не встречал. Обычно в web проектах ставят хром в требованиях, чтоб не усложнять себе жизнь.

Если есть упоротые требования, чтоб работало под сафари, тогда — да.

Дай Бог тебе никогда не столкнуться с WebRTC. Вот уж где «веселья» на Safari хватает, а если существенная часть целевой аудитории продукта — маководы, то хрен ты ограничишься одним Хромом.

Если я вижу, что проект для маков — я просто туда не иду, чтоб не портить себе нервы от работы на этом убожестве :D

Не. Там другие расклады.
Если мы не говорим о интернет-магазинах, где действительно важно, чтоб чувак со своим маком не пошёл к конкуренту, а говорим о корпоративном секторе (например, CRM или ещё что) — то проще поставить landing page, в котором будет написано «юзай хром вместо проприетарщины», чем вбивать N бабла в фикс багов на браузере, который невозможно норм развернуть на других ОС, что вполне логично будет вызывать боль при тестировании на CI (лично не проверял, мож есть воркэраунды, но подозреваю, что боли там хватает).
А требования IE обычно by historical reasons. Например, патамуша на компе, которым пользуется оператор, стоит win7 с IE10 и в ближайшие 5 лет никто конфигурацию апдейтить не будет — и так работает

Так там как раз IE рулит, патамуша корпоративщина — это винда в основном. И хорошо, если не XP ))
Там требований обеспечить работу на сафари вообще никто не ставит — корпоративные клиенты макосью не страдают, приватные данные в облака утекут — и привет нарушение GDPR.

А где в корпоративном мире их используют?
Ну вот как вы себе представляете, скажем, менеджера по кредитам в банке с макбуком? )))))))))))
Там у него обычный ноут или даже десктоп офисного класса за $500 — патамуша ставить каждому из них макбук. который им нах не нужен — тот ещё геморрой и затраты в никуда.

Фінансовий сектор окремий світ — купу легасі та софта на вінду, а також ексель, котрий краще працює на вінді.
Як і на заводах досі використовують Windows XP.

Писав бек для інженерів, що виїжджають працювати на поля сонячних панелей в США в різних штатах, де вівся облік, аналітика та налаштування всього, що можна — там взагалі всі працюють лише на айпедах через найдійність, швидкодію та легкість.

Про приват вірно підмітили — менеджери сто років як на айпедах.

Та ну нет же... Они на айпадах, патамуша в США, а не патамуша оно хорошо работает ))
Работали бы они в другой стране — имели бы норм защищённые планшеты на андроиде.
Единственная отрасль, о которой мне известно, что айпады — стандарт индустрии, это авиация. Патамуша FAA задаёт там тон и, скорее всего, есть много специального софта, который не переписали для андроида

имели бы норм защищённые планшеты на андроиде.

Навіщо інженерам тормозний лагодром із співвідношенням сторін 16:9 (в самсунга вже нарешті 16:10) з сумнівною підтримкою проти 4:3 у айпедів? Інженери не ютуб ж приїхали дивитись, а роботою займатись.

много специального софта, который не переписали для андроида

І не тільки спеціального — під iPad ЗНАЧНО більше софта, і він часто кращої якості ніж аналог під андроїд. В плані юзкейсів iPad вміє НАБАГАТО більше — малювання, монтаж, фотокоррекція, розваги.

Тепер до якості:
Мій минулий iPad був останні три роки свого життя у дитини і пережив 2 падіння на асфальт. Екран розбився тільки з 3 разу, але пристрій все одно функціював. Загалом він мені прослужив 7 років. Планшет від самсунгу за перших 2 роки просто розсипався — вмерла батарея, розсипався корпус.

По макам:
Макбукам на m1 та новіше конкурентів немає: по якості екрана, батарейці, потужності, шасі ітд. У 2021 Епл вбила сегмент x86 лептопів. Змиріться з цим.

І припиніть вже в кожному коментрі писати «макодрочери» — це видає Вашу психологічну травму.

Так менеджери
Ім і думати не треба
Почту читають

Ти почитай
Там не просто менеджери
А банківські зазивали з планшетом

Як же важко живеться людям, коли навколо усі тупі, а він один розумний

Скрипт для линуха и на другом линухе-то не отработает, лол.

А-ха-ха. як жеж плацюють всі інсталляшки з гітхабу типу
curl github.com/mysoft/install.sh | sh

Мабуть ті, хто їх пише і не підозрюють, що воно ж майже ніде не працює! ;) Дійсно, ЛОЛ!

Писати на чистому Shell з усіма його вродженими вадами, та ще й одразу продумувати (насправді тестувати все одно треба :P), як воно працюватиме на зоопарку різних дистрибутивів — то особливий хист. І так, я нерідко стрічаю й репорчу випадки, коли щось усе одно не продумано :P Ось із нещодавнього можу згадати.

Помилки є завжди і всюди. Але у більшості випадків скрипти такі працюють. І дуже великій кількості дистрибутивів.

Там часто витягується версія дистрибутива та завантажуються відповідні бінарники.

Тобто написати логіку визначення типу дистрибутиву і виконати відповідні дії — цілком можливо? Тобто скрипти, які працюють майже у всіх дистрибутивах — таки є? ;)

Тобто "

Скрипт для линуха и на другом линухе-то не отработает, лол

— хибне твердження? ;)

Ну ви ж натянули сову на глобус. З локальними скриптами можуть бути проблеми, а шелівський врапер для скачування конкретного бінарника в додачу зі всякими post-install скриптами під конкретний дистрибутив якраз підтверджує цю думку, оскільки універсального немає. В результаті приходимо до «декомпозиції» під дистрибутив та версію.

Якщо в скрипті хардкодити все — то проблеми будуть навіть при копіюванні його у іншу папку...

Якщо писати скрипт з урахуванням різних дистрибутивів — все чудово пеерноситься та працює. І на так там і багато розбіжностей, щоб це було якимось надзавданням.

Тобто твердження про те, що скрипти не переносимі або майже не переносимі між дистрибутивами — хибне.

Якщо писати скрипт з урахуванням різних дистрибутивів — все чудово пеерноситься та працює.

Якщо такий скрипт розростається, то його декомпозують в окремі :)

Треш тот ещё, когда ты видишь весь код в 1 длинной строчке :)

Вы его в NOTEPAD.EXE открываете, что ли?

И ведь даже он с которой-то версии дриснятки LF поддерживает. А любой чуть более приличный редактор или IDE — испокон веков. И даже CR с классической ещё MacOS, который в дикой природе встречается чуть более чем нигде, но всё равно поддерживается.

4. Який диск С в маці? Куди маунтити? Що?

В мене от тека /media/d/ суто як леґасі є, вже давно на одному розділі з системою :P Але стільки абсолютних шляхів уже у всякому софті поназапамʼятовувано, щонайменше у плейлистах, торент-клієнті... мені робити нема шо, ото замінювати всьо? :P

Власне, гармидер з /usr/, /bin/, /sbin/, розкопійований наразі на мільярди систем, є відображенням гармидеру на одній-єдиній машині, на якій Кеном Томпсоном та Денісом Річі створено UNIX пів століття тому. Давно неактуального, але страшенно стійкого! Я не настільки впливова людина і мій гармидер за межі мого локалгосту не вилазить ×D

Так, стопе...

/bin/, /sbin/

— це не гармидр. Ви впевнені, що розумієте, чому саме бінарніки розподілені по різним папкам?

Звісно, там є деякі речі, що залишились суто історично, але...

По-перше, різниця між цими каталогами в тому, що перший — це для всіх користувачів — другий — тільки для адмінів системи. Не треба нести з інших систем уявлення про те, що все повинно бути в одному каталозі.

Різниця між /bin та /usr/bin (і аналогічно, для /sbin ) - в тому, що в корні лежить те, що повинно бути доступно завжди, локально, коли система не повністю завантажена, ще щось таке. /usr взагалі-то може монтуватись з мережі чи бути загальним диском для кількох систем (якійсь сторадж) — тоді встановлення софта на нього буде встановленням відразу на весь кластер.

Ви сприймаєте систему суто як локальний хост, але система каталогів там спланована для дуже різноманітних конфігурацій, в тому числі розподілених, кластерів і таке інше. І, доречі, це досі актуально. Навіть якщо ви з цим на десктопі не працюєте.

Це вінда — десктопна система одного хоста, Unix планувалась і є мережевою системою, яка чудово масштабується. Без кардинальних змін внутрішньої стуктури.

Якщо десь у софті щось захардкожено — так це проблема софту, не системи, такий софт є будь-де. Хоча ви приводите у приклад плей-лісти та торент клієнт. ну так, тоді і розподілення ваших файлів по папках можно назвати «захардкожено». Ну, вони ж в КОНКРЕТНИХ папках лежать, так так...

По-перше, різниця між цими каталогами в тому, що перший — це для всіх користувачів — другий — тільки для адмінів системи

Шчо, ліл? Обидва для рута.

в корні лежить те, що повинно бути доступно завжди, локально, коли система не повністю завантажена, ще щось таке

Це реінтерпретація існуючого розділення пост-фактум. І навіть вони уже не дуже-бо актуальна.

wiki.debian.org/UsrMerge

тоді встановлення софта на нього буде встановленням відразу на весь кластер

Це шизофренія буде у такому випадку. /usr має бути синхронізованим із рештою директорій, по яких розмазане ПЗ. Якщо ж їх зміни по інших машинах теж синхронні, то й мати їх не на єдиному носії теж не має сенсу. І тільки /home/ зробити розподіленим, по користувачеві на машину (і навіть тут /etc/$had0w (ліл, мені за цей шлях Cloudflare коментар не пропускає! ×D) має бути спільним вже, або теж весь /etc/окремо на кожну машину і привіт проблемам із синхронізацією). Забивання цвяхів мікроскопом пропонуєте якесь, обшім, коли давно вигадані усякі OverlayFS і такий підхід застарілий.

тоді і розподілення ваших файлів по папках можно назвати "захардкожено"

Ну тут трохи некоректно, так, я про посилання на файли за абсолютними шляхами в інших файлах.

«Шчо, ліл? Обидва для рута.»

/bin/bash — ну звісно, тільки рут цим користується...

«Це шизофренія буде у такому випадку. /usr має бути синхронізованим із рештою директорій, по яких розмазане ПЗ. Якщо ж їх зміни по інших машинах теж синхронні, то й мати їх не на єдиному носії теж не має сенсу.»

Взагалі-то, воно і є синхронізованим. Ну почитайте як лінкуються ліби ldd... Я особисто робив і підтримував такі конфігурації, розкажіть мені як там важко синхронізувати і як все не працює.

«(і навіть тут /etc/$had0w» — ох, я так розумію, що про pam і авторизацію через сторонні сервіси ви не чули?

/bin/bash — ну звісно, тільки рут цим користується...

А хто ще? Те, що в shebang-рядках абсолютні шляхи прошиті — то теж суто історична спадщина, ніц не заважає там /usr/bin/bash писати і класти його туди. Ядро взагалі не лізе до ФС напряму в загальному випадку (крім своп-файлів, які мають цілісними бути на додачу, і подібного).

Ну почитайте як лінкуються ліби ldd...

Та куди завгодно, можна й до /nix/ усе злінкувати :P Я, бува, й статичні тарболи руцями роблю.

про pam і авторизацію через сторонні сервіси ви не чули?

Тут у мене діра, так.

«А хто ще? » - я ;) Бо купу речей простіше зробити в консолі, ніж ставити галочки в GUI. Навіть якщо ти не админ. І просто працюєш зі своїми данними.

«Та куди завгодно, можна й до /nix/ усе злінкувати :P Я, бува, й статичні тарболи руцями роблю.»

Так а де тоді проблема з монтуванням частини системи з єдиного стораджа?

перемикання розкладок окремо для кожного документу: System settings -> Keyboard -> Text input -> Input sources -> Edit — Automatically switch to a document’s input source в положення “on”))

Root folder драйва. Не помню, как оно в маке называется

Ctrl + C — не поддерживается, вместо него своя комбинация

Освойте слепую десятипальцевую печать и Emacs-подобное управление вместо перевода руки на всякие стрелочки, Home/End и прочие ненужные клавиши — и будете плеваться от того, что на других операционках Cmd и Ctrl зачем-то в один клавиш объединены.

Ээээ... А зачем мне осваивать нафиг не нужные мне вещи??
Слепая печать — так я не секретутка, мне столько текста писать без надобности. Код все равно так не пишется — там смотришь больше в подсказки от IDE, чем печатаешь много строк со скоростью самолёта.
Я лучше какой-нить новый фреймворк освою — это увеличит мою ЗП в следующей конторе на +500, а вот слепая печать — нет.

F1-F12 — перемикаються у налаштуваннях, тобто, по дефолту функціональні клавиши працюють тільки з Fn, але це можна пеермкнути і тоді регулювання яскравості і гучності буде з Fn а функціональні — напряму.

Я багато працюю в терміналі — мені так зручніше.

Це не проблема. Проблема — глобальне, на всі вікна, перемикання розкладки.

Ну коли розкладка глобальна і ти пишеш код — а тобі потрібно відповіси в чаті українською — то крім перемикання вікна треба ще зробити перемикання розкладки і навпаки потім. А коли у кожного вікна своя розкладка — тільки перемикання вікон. Як на мене швидше та зручніше. Більше того, перемикання розкладки у мака трошки з затримкою, хто звик до швидкої роботи з клавіатурою — бісить.

клавишею Fn? Мак Air 2022 — затримка э ;(

мабуть у нас різне сприйняття швижкості перемикання.
ctrl+space — миттєво, Fn — з затримкою.

Не розумію про що ти. В ідеї латинка. В телеграмі кирилиця у мене. Може в настройках пошукай?

Шукав. Проблема не тільки в мене.
www.reddit.com/...​_keyboard_layout_per_app
apple.stackexchange.com/...​-window-in-macos-monterey

Тільки ставити аппку, сама система таких налаштувань не має. Можна ввімкнути «перемикатись на мову документа», але це не те, бо чати у мене різними мовами, більше того, кожне повідомлення може бути різними мовами.

Здоров’я вам та процвітання. Навіть не здогадувався що на Windows є така крута функція ще й з часів XP. Щира вдячніть за інфу

Доречі, перекиньте мені Airdrop на вінду, на флешку (треба передати на друк кудись), на смартфон-не-яблоко та на читалку, ага.

Хоча є електронна пошта, мессенджери (в яких можна кидати файли) та перехідник для USB коштує копійки.

Самий прикол що не пам’ятаю коли взагалі флешку використовував. Теперешній ноут походу взагалі не знав флешки :-)

Ну ось тільки сьогодні відносив документи на друк і в бюджетну організацію — гарно, що на дискеті не просили принести... ;)

в мене на такий випадок двостороння флешка з type A — type c))

У мене такий адаптер для карти пам’яті, а флешку я через ось такий хаб підключаю
comfy.ua/...​d-lan-a-cm-combo5-04.html

Mac підходить більшості інженерів, окрім .net, геймдев і тим в кого все крутиться навколо мікромягких. Також не впевнений на рахунок embedded

Я на маку вже 2+ роки і перехід з вінди був максильно простий. Працювати справді зручніше (особисто мені), немає глюків і незрозумілих підвисань, як це було з віндою. Дуже зручна екосистема. Копіювати на айфоні і вставляти на маку — кайф. В мене старенький мак 2020 на інтелі ще, а з новими на М2 має бути ще краще.
А на рахунок яку модель брати — краще завжди брати найновішу модель. Ти ж тачку береш на роки, тому потрібно запас мати. Ну і напевне на 32 Гб ОЗУ вже взяти варто

Mac підходить більшості інженерів, окрім .net

Утверждение не верно. Если не десктоп разработка (winforms, wpf) или какое-то говно вроде web forms, то мак отлично подходит. Т.е. если это не full .net framework, a .net core то все ОК. Visual studio для мака конечно говно полное, но rider и vs code вполне норм. Я последнее время перешёл на vs code с армией плагинов, чтобы не теряться при переключении между виндой и маком.
Сам никогда не горел желанием даже пробовать мак, но на удивление насильный переход получился более менее гладким (при устройстве на работу обещали возможность выбора ноута, но выбора не было)

Сам никогда не горел желанием даже пробовать мак, но на удивление насильный переход получился более менее гладким (при устройстве на работу обещали возможность выбора ноута, но выбора не было)

Тогда, наверное, повезло. У меня на прошлой работе (фронтенд) был выбор% винда или мак, сначала выбрал винду — плевался дальше чем видел. Потом попробовал мак — гораздо лучше, но всё равно не уровень «боги UX&UI» какими они себя продают. Я так и не привык к маку, обычный линукс, лучше той же убунты, но ± такой же продукт со своими плюсами и минусами. То же что и с айфонами, собственно.
Сейчас с удовольствием сижу на убунте.

як райдер чи вс код працює з SQL DAC проектами? learn.microsoft.com/...​ons?view=sql-server-ver16
(це net core якщо що)
якщо ок то треба спробувати, а то топовий мак про 2022 року лежить пилиться, а я на вінді все працюю

і шо доречі не так з .net framework проектами, шо саме там не підтримується?

Full .net framework типу підтримується якщо заюзати mono, але в останньому багато чого не реалізовано. Якщо codebase немаленький — великий шанс що деякі речі в mono тупо не будуть працювати.
DAC ще не тестував.

.net core вже є native під AArch — працює рази в 2 швидше ніж на старенькому x86 лептопі.

«старенький»!!!!))) я минулого року продала прошку 2015 року. і норм ще працювала!)))

Ну тут більше про те, що це ще мак на чотирьохядерному інтелі, тому старенький)

А яка конфігурація прошки 2015 була? У дівчини прошка 2015 жахливо почала тупити останнім часом

найдешевший з 8Гб памʼяті та 512 ссд. до речі, йому важкувато стало, коли макос стала 64бітною((

Там якась темна магія сталась з появою M1/M2 чипсетів.
Навіть з 8GB оперативи, з SSD диском, просто неможливо порівняти з Intel/AMD ноутами.

Я більшу частину життя користувався Linux, але зараз у мене просто нема часу розбиратись в тому, який конфіг де треба поміняти, щоб мікрофон працював (це просто приклад, але за 10+ років таких трололо проблем була купа).

Якщо треба щось конкретне під Windows чи Linux запустити і віртуалка/докер не варіант, то підключаю зовнішній SSD (благо інструментів для цього багато).

P.S. коли випустили «Windows Subsystem for Linux» ( чи як вона правильно називається) то думав користуватись Windows ноутом для роботи, але виявилось, що з Android інструменти в тому середовищі працюють поганенько

M1/M2 чипсетів.
Навіть з 8GB оперативи, з SSD диском

У мене м1 макс з 32 гігіми.
Як починає в своп гнати лагає відчутно

але за 10+ років таких трололо проблем була купа

Як і в віндовз

Драйвер
Канал 220 ніби
Переривання 5 7 чи 9
Але Й знання

Якось пізніше я познайомився зі студентом іт спеціальності не політеху.

На 3 курсі жодного разу не відкривав комп і нічого не знав про залізяки

Хз як там девопси і адміни, а от розробку на джаві і котліні я вже не уявляю без макбука. Причому після появи М1 вона перейшла на якісно новий рівень.

IntelliJ чудово працює й на Лінуксі.

Я ж наче не казав, що не працює. Просто на М1 я одночасно працюю з Android Studio, IDEA, запущений докер, браузер з купою вкладок, месенджери, ще купа всякого лайна....і воно НЕ тупить взагалі. Тому тут більше кайф не у ОС, а залізяка+софт.

Тому тут більше кайф не у ОС, а залізяка+софт

100%. Якщо на преміум Dell встановити Лінукс, то теж жодних проблем не буде. :)
Хоча в мене й на ThinkPad бізнес-класу флоу приблизно як у вас — і ОК. Щоправда я його апдейтнув по максимуму (напр., 32ґб RAM).

До слова, ще один мінус Маків — апдейт заліза заказаний.

Якщо на преміум Dell встановити Лінукс, то теж жодних проблем не буде. :)

ахахаха, тобто мяу

так макос і є нормальним, десктопним лінуксом (ок, юніксом). Ставити лінукс мав смисл якщо не хотів «в три рази переплачувати за макбук еплу». Але зараз з появою ARM, альтернативи макбукам практично немає якщо не треба ігор чи якийсь спеціалізований софт який є тільки на лінуксі чи тільки на вінді.

да і вінда зараз божеська і в багато чому краща з макос, і розвивається набагато швидше за макос.

носитесь ви зі своїм лінуксом... його місце на серверах

його місце на серверах

А місце жінки на кухні, еге.

Я он під час блекаутів придбах у якості резервного вживаний Samsung Chromebook перший із США, 2012-го року ще. Офіційну ChromeOS під нього вже й не оновлюють навіть, там 7x-йсь стоїть, сучасні SPA вже й не працюють як слід. Накотих Arch Linux ARM на карту памʼяті — працює собі. Карта повільна тільки, під навантаженням на I/O тупить (але цілком на рівні тодішнього основного ноута з HDD, такого ж старого).

Та й сама ChromeOS на основі Gentoo Linux, вона в США відносно популярна: дешево й сердито, сайти відкриває, у нових версіях вже навіть віртуалізація застосунків для GNU/Linux і Android є з коробки, і не треба з Crouton танцювати — що ще простим людям треба? :P «Спеціалізований софт» уже потроху вебні аналоги витісняють, Figma он, чи там Office365. Я колись брах участь у розробці подібної серйозної оглядачевої софтини, не знаю, яка там у неї доля зараз — під задачі клієнтів точно адаптована ліпше, ніж готові аналоги :P

Ставити лінукс мав смисл якщо не хотів «в три рази переплачувати за макбук еплу»

Мені мій Арч з Ґномом подобається більше за МакОС як такий.

якщо не треба ігор чи якийсь спеціалізований софт який є тільки на лінуксі чи тільки на вінді

От ви замість мене чудово описали, чому мені не потрібен ARM. Додайте до цього принципову анти-апгрейдовість Маків — і вийде цілісна картина.
Хоча дружині купив М2 — чудовий девайс за свої гроші.

да і вінда зараз божеська

Маю нахабну думку, що Віндовс годиться тільки для ігрових ПК. Інших переваг не бачу.

носитесь ви зі своїм лінуксом... його місце на серверах

Я з ним не ношуся, а користуюся вже 6 років як основною десктопною ОС. Мене все влаштовує.

Маю нахабну думку, що Віндовс годиться тільки для ігрових ПК. Інших переваг не бачу.

А лінкс для чого годиться? Ну ок, макос на всім подобається деякими рішеннями. Но чим убунта, гном краще за вінду? що такого вміють чого не вміє вінда чи робить noticeably краще ніж вінда? Тільки давайте реальні юзер кейси, а не абстрактне щось типу що запускається на ноутах 10+ давності чи що не «не стежить» за вами, чи що «позволяє гнучко налаштувати під себе».

А лінкс для чого годиться?

Та для всього. Відколи Valve викотив ProtonDB, навіть відпала конечна потреба мати Вінду для ПК-ігор.

Тільки давайте реальні юзер кейси, а не абстрактне щось типу що запускається на ноутах 10+ давності чи що не «не стежить» за вами, чи що «позволяє гнучко налаштувати під себе».

Власне, це теж усе реальні кейси, бо перейшов 2016 на Убунту, коли старий лептоп не потягнув Вінду 10 (а 7-ку з одноразовою ліцензією я про*пав через віруси).

Проте навіть коли придбав потужніший комп, то на Вінду назад не перейшов, бо:

— про віруси можна не хвилюватися
— налаштовувати під себе мені таки подобається: ну хоча би вибрати стільницю, яка мені до смаку і підходить під мій воркфлоу
— для програмування є абсолютно все, що треба, і то без глючних костурів на кшталт Windows Subsystem for Linux
— пакетний менеджер — це дуже зручно (існує Chocolatey, користувався ним, коли мусив працювати на Вінді, але він значно поступається pacman’у і apt’у, які інтегровані в систему)
— оновлення ОС не вимагають переривати роботу
— загалом ОС не робить те, що не просять; пригадую, як Вінда мені весь час після оновлення витягувала звідкись російську локалізацію, хоча мені то було абсолютно зайве, а головне — я не просив
— українська розкладка в Лінуксі — це кайф; там є всі основні кириличні літери, тож не треба додавати розкладку й переходити на іншу, якщо треба написати щось російською, білоруською, сербською тощо
— Наутилус (файловий менеджер Ґнома) теж кайфовий, там є вкладинки як у бравзері, можливість легко під’єднувати диски зовнішніх серверів (6 протоколів) тощо

Так, новий рівень, що проєкти не запускаються взагалі. :)

github.com/...​gle/conscrypt/issues/1034

В мене що робочий фреймворк, що Spring — обидва відвалились і не ходять по https до інших сервісів.

Ну таке, посилатися на проблеми дворічної давнини. Безумовно з новим процессором більш головняка, але щоб спрінг не працював, ну це перебільшення.

В сенсі — перебільшення? Я це можу зарепродюсити сьогодні, в будь-який момент, щойно візьму MBP з полиці.

Адміну бубен
Девопсу блокнот чи вім пайплайну писати

Підписатись на коментарі