Покрокова інструкція до сертифікації AWS Developer Associate

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Привіт! Мене звати Євген, я Software Engineer, співпрацюю з IntellectEU. На днях отримав сертифікат AWS Developer Associate і хочу поділитися покроковою інструкцією, як можна підготуватися до сертифікаційного іспиту. Спойлер: не завжди очевидні рішення для підготовки — корисні. Але про все своєю чергою.

Маючи більше 3-х років досвіду з AWS, для мене стало відкриттям, що для отримання мінімально необхідних екзаменаційних балів наявних знань недостатньо. Під час роботи розробник, як правило, не стикається з питаннями мереж і дозволів у хмарі, не говорячи про сервіси, які є висока ймовірність взагалі побачити вперше (привіт, AWS Cloud9).

Метою статті не є дискусія про необхідність сертифікації — я хочу надати приклад покрокової підготовки, яка допомогла підготуватися і скласти іспит на 822 із 1000 залікових балів (мінімум ~720).

Весь процес зайняв 4 тижні, один з яких я витратив неефективно, про що розповім трохи далі.

1. Ознайомтесь із вимогами сертифікаційного іспиту

1. Почніть з питання, що це взагалі за сертифікація — відповідь найкраще шукати на офіційному сайті.
  2. Завантажте pdf інструкцію, в ній перелічені сервіси, які необхідно знати та які не розглядаються в даній сертифікації.

2. Почніть вивчати документацію

Саме цей етап моєї підготовки я вважаю неефективним. Протягом тижня я вивчав невідомі мені сервіси, а також намагався детальніше пройтись по основах AWS.

Коли я пройшовся списком з інструкції вище, я спробував скласти декілька мок-іспитів і отримав 50-60 балів з мінімально необхідних 72.

Вивчення документації, звісно, потрібне, але пізніше. На цьому ж етапі пропоную інший наступний крок.

3. Замість заглиблення в документацію, прогляньте незнайомі сервіси

Зареєструйтесь на платформі від AWS — Skillbuilder, щоб отримати доступ до безкоштовних відеоуроків.

1. Перегляньте відео щодо основ AWS, щоб освіжити теоретичні знання.
  2. На SkillBuilder доступні безкоштовні відеоматеріали з багатьох технологій, знайдіть актуальне для вас, наприклад, serverless, EKS.
  3. Прогляньте поверхнево 4-годинний курс підготовки до іспиту. Як на мене, даний відеокурс не несе корисного навантаження, але обов’язково зупиніться на прикладах екзаменаційних питань. Основне з цього курсу — це фреймворк відповіді на питання:
    1. прочитайте та перечитайте питання уважно;
    2. знайдіть ключові слова (виділіть основне). Прикладом таких слів можуть бути: encryption in transit; most effective way; real-time processing; mobile client. Подібні ключові слова дуже часто можна поєднати з відповідями: client-side encryption; without creation of additional resources; streaming services; Cognito identity pool тощо;
    3. прочитайте всі відповіді, навіть якщо ви впевнені, що перший же варіант правильний;
    4. знайдіть дистрактори (distractors — відповіді, які зовсім не підходять).

4. Складіть мок-іспити, проаналізуйте помилки, прочитайте документацію

1. Почніть з прикладів екзаменаційних питань, які доступні на сторінці опису (#1.1). Якщо відповіли невірно, дослідіть кожне рекомендоване посилання в аналізі відповідей.
  2. Після реєстрації, пройдіть 15 безкоштовних питань на Whizlabs. Після завершення тесту, зробіть роботу над помилками, використовуючи офіційну документацію.
  3. Сервіс DigitalCloud надає безкоштовний мок-іспит з можливістю проаналізувати відповіді (доступно після реєстрації).

На цьому сайті також можна знайти вижимку з AWS документації за основними сервісами, але раджу додатково перевіряти дані, які містять цифри.

1. Пройдіть чотири безкоштовних мок-іспити на Awsboy. Тести з цього джерела наближені до реальних — 130 хвилин, 65 питань. Після іспиту можна проаналізувати, чому ті чи інші варіанти відповідей не підходять, це дуже корисно саме в контексті підготовки.
  2. На мою думку, найкорисніший ресурс, оскільки містить питання зі справжніх іспитів, — Examtopics. Це каталог, який містить 450 питань, але зверніть увагу, що відповіді, який показує сервіс, часто неправильні (звертайте увагу на тег «most voted», а також знаходьте правильну відповідь у коментарях з посиланням на документацію). Також тут зустрічаються питання, відповідь на які не тільки не зрозуміла, а ще й не знаходиться в гуглі — в такому випадку я раджу не витрачати час, просто пропускайте такі питання і рухайтесь далі.

Після проходження вказаних пунктів ви вже маєте розуміти, чи готові до сертифікації. Якщо ні, все ж рекомендую ще раз проходити мок-іспити і робити аналіз помилок.

Для додаткової підготовки можна перейти до наступних кроків.

5. Використовуйте додаткову літературу

1. Ресурси з офіційної сторінки опису Сертифікаційного іспиту (#1.1).
  2. Ramp-Up pdf інструкція з посиланнями на навчальні матеріали.
  3. AWS whitepapers.
  4. Імплементація мікросервісної архітектури на AWS (pdf посібник з фреймворку Well-Architected).

Список платних курсів (рекомендовані архітектами з AWS, а також колегами, які успішно склали іспити):

1. Tutorialsdojo.
  2. Udemy course by Stephane Maarek.
  3. Cantrill.
  4. AWS Skillbuilder сервіс підписки.

Перед тим як складати іспит, ознайомтесь уважно з процедурою і вимогами. Якщо сертифікація буде проходити онлайн, забезпечте безперебійний інтернет і тишу навколо себе.

Під час відповіді на питання є можливість поставити мітку «Для розгляду» і повернутись до нього після відповіді на інші питання. До речі, жодного питання стосовно цін AWS сервісів я не зустрічав ні при підготовці, ні на іспиті.

Також чув про випадки, коли іспит переривався через технічні причини зі сторони AWS. В такому разі потрібно звернутися в підтримку і запросити новий ваучер.

Бажаю успіху всім, хто прагне скласти цей сертифікаційний іспит! Нехай ваша підготовка буде результативною, а отриманий сертифікат стане корисним етапом на професійному шляху.

P.S. Наразі для українців діє програма для підготовки до сертифікацій з пакету AWS. Окрім безкоштовних навчальних сесій можна пройти пре-сертифікаційний тест, а також отримати ваучер (строком дії в пару місяців) для проходження сертифікаційного іспиту без оплати.

P.P.S. Додайте 30 хвилин до часу, який виділяється на сертифікаційний іспит. Дана опція доступна для тих, хто не є носієм англійської мови. Я робив запит і цей додатковий час мені допоміг, оскільки залишалось лише 2 хвилини після завершення іспиту (мій рівень англійської мови ~B2).

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному9
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

як раз готуюсь, дуже вчасно)
дуже дякую

Ого, за посилання на ITSkills4U величезне дякую, не знав про цю програму! Поцікавлюсь там і підготовкою до сертифікації, і уроками польської.

може “distractors” а не “distructors”?

Реклама
Роботу ге дають
З хорошого безкоштовно

За допомогою цієї інструкції справді можна безкоштовно скласти іспит. Як варіант, нижче порадили Маарек + Джон Бонсо.

для українців діє програма для підготовки до сертифікацій з пакету AWS

Лінк з вірусом

Udemy course by Stephane

Maarek.

Як на мене примітивне і там багато чого каже індус

Клауд гуру краще

Щоб скласти екзамен, достатньо сполучення Маарек + Джон Бонсо. Інші ресурси допоможуть краще зрозуміти деякі теми, але на них краще відволікатися лише за реальної потреби. Skill Builder без підписки не ефективний взагалі

Thanks a lot — very useful info

Підписатись на коментарі