76% працівників готові звільнитись, якщо втратять можливість працювати віддалено

Багато компаній знову почали вимагати від своїх співробітників приходити в офіс, і результати цього невтішні. Entrepreneur проаналізували декілька звітів щодо відмови від ремоуту та наслідків цього для компаній в США.

Зібрали для вас ключові тези 👇

• Компанії, які запровадили обов’язкове відвідування офісу, побачили, що звільнення почастішали, а хайрінг ускладнився.
  • Майже половина (42%) компаній, які зобов’язали людей ходити офіси, спостерігали вищий рівень звільнень співробітників, ніж вони очікували.
  • 76% працівників готові звільнитись, якщо їхні компанії вирішать відмовитися від ремоуту. Щобільше, працівники з історично недостатньо представлених груп на 22% частіше розглядають інші варіанти, якщо гнучкість зникне.
  • Команди більш відкриті для повернення в офіс, якщо це відбувається за власним бажанням, а не вимушено.
  • Тепер гнучкість є новим стандартом, і гібридний графік може частково розв’язати проблему.

А ви що скажете? Чи готові працювати за гібридним графіком в Україні? Відмовляєтесь від пропозицій ходити в офіс чи вже все одно, аби була робота?

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мені подобається повний ремоут в роботі, якщо компанія пропонує такий графік роботи це означає що компанія цінує мій час. Для чого витрачати свій час на поїздки в транспорті чи працювати в одному і тому ж самому офісі якщо приємніше працювати вдома або паралельно подорожувати. І компанія з цього виграє теж, як мінімум не потрібно збільшувати офісні приміщення, зменшуються витрати електроенергію, на забезпечення офісів та навіть на обіди для працівників. Тому це win = win модель.

Після Львова, Києва та Ірпіня переїхав у невелике місто де нема ІТ контор.
Якщо компанія буде змушувати мене щодня їздити в офіс — мені легше звільнитись і знайти ремоут.
Підозрюю, що так зробив багато хто.

Невеликі міста до 500тис. населення це топ.

Скоро виросте втрачене покоління людей, яке матиме проблеми з соціалізацією, бо все їх спілкування з людьми буде обмежуватися аватарками в Google Meet. Психотерапевти без роботи точно не лишаться.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сравнивать США и Украину немного некорректно.
Там выгоняют в офисы в первую очередь из-за того, что по закону человек должен работать в том же штате, где офис компании, это напрямую связано с уплатой налогов и таким образом компании пытаются недопустить работу из других штатов/стран.
Если офис, например, находится в ЛА, а сотрудник работает удалённо, скажем в Техасе, то будут вопросы от налоговой.
По поводу работы в Украине, то я всегда предпочту офис работе из дома так как считаю, что это помогает быть в курсе всех нюансов проекта, да и просто весело в плане социализации + мне не нужно готовить xD

І куди вони підуть працювати?

до конкуруючих компаній
щоб холівар не продовжувати: знайдуться ті хто зуміє і на операційних витратах(офіс і суміжне) зекономити, і девів рімоутних трудоголіків підібрати — ринок він такий.

само собою )))

власне мінус при рімоуті один — джуни, він ж — дешевий сегмент проєктів

Ну я на них подивлюсь хто відповідав як посидять пару місяців без роботи. Заявляти можна все що завгодно, потім приходять рахунки і таке інші витрати і життя знову виявляється життям. Зараз рецесія і 100 конкурентів до яких можна підти просто нема.

Welcome to capitalism. Усе працює зовсім не так як вам здається. Основа усього це як не дивно — за капітал. Якщо в капіталіста нема грошей чи нема прибутковості, через те, що офісні будівлі в Сан-Франциско обвалились в і ціні генерують збитки за комірне, банк Силіконової долини втрачає ліквідність і проектів раптом нема бо нічим фінансувати, по 10-15 тисяч співробітників просто скорочують в квартал. Їм просто не треба ніякої заміни. При цьому доволі багато хто по набрав кредитів на ту саму нерухомість, що коштує мільйони доларів. Так хтось засяде в гараж робити стартап на бутстрапі чи з краудфаундвнгових або якихось альтернативних інвестицій. Та по статистиці таке роблять лише 5% людей. Так званих ключових співробітників, контори тримали зовсім не тому, що їх не можна замінити, за великим рахунком усіх можна з часом та якимись витратами, їх тримали бо міняти їх занадто дорого через конкуренцію на ринку праці. Нічого особистого лише бізнес.

Жодне дослідження не показало, що ремоут дає більшу продуктивність за офіс, навпаки, майже всі показали, що офіс має +30% мінімум до продуктивності.

звичайно, витратити годину + зранку на дорогу, і продуктивність зразу на 30%+ вгору, от прямо зразу як заходиш в офіс

Це якi? Поки що бачив тiльки «CEO вважає» та «експерти говорять»

Такиі кадровиця сучка стояла і гавкала щоб двері на кухню всі закривали.
І всі мацали ручку...

Дружина вже рік кашляє після ковіду (мені нічого а додому приніс)
Сходили в офіс шо тут

Звичайно що я став шукати заміну

це хіба ті що живуть від зп до зп, в кого є хоч яка клепка фінансової грамотності тримають подушку безпеки, а ще розумніші мають до того кешфло

Опитування серед американців, там по статистиці мало не у всіх радше купа кредитів, зокрема іпотечних, якраз така фінансова грамотність в найбагатшій країні світу. Вони собі не можуть дозволити довго сидіти без роботи, бо на безхатька перетворяться.

Не обовязково іти грюкнувши дверима. Можна ж спочатку найти нову роботу. В США купа компаній, які мають ремоут позиції і не збираються вертатись до офісів. Це ж тільки ФААНГИ хочуть всі вернути.

Це зовсім не те саме, що «а я от негайно звільнюсь, якщо ви мені скажете в офіс виходити». Це рівень дитячого шантажу. Доросла людина якщо хочеипвдти, бере та йде зокрема тим методом який який ви щойно описали. Просто щоб от взяти та підти — треба щоб було куди підти. А вибір між однією комерційною приватною організацією та іншою. І ситуація зовсім не 2021 коли то було простіше нема куди (хоча на керівні посади як завжди, претендентів значно меньше ніж позицій ).

Я вже писав.
Повернення в офіс розцінювати як зміну роботи

пару місяців без роботи

в фінансово грамотного айтішника має бути заначка не на пару місяців, а на пару років без роботи
в знайомого настільки бюджетний спосіб життя, що він років 10 може не працювати, хоч це вже занадто
поки айтішник буде проїдати заначку, ринок вирівняється, а може навіть знову перетвориться на ринок кандидата

Ну можете пошукати статистику скільки кредитів на середньо статистичному американці з ІТ. Враховуючи, що є така штука в США як кредитна історія, якщо ви не берете кредити дійде до того, що вам якись телевізор не продадуть бо нема кредитної, приходьте хочь із кешем в магазин. І оці 75% готові звільнятись, так справжня статистика швидше буде, що десь до 10% може і справді можуть собі таке дозволити. Хтось із дефіцитних спеціальностей типу девопсів/клаудопсів і т.п. А так в твіттері наприклад почали з того, що змінили CEO та власників на Ілона Маска.

в фінансово грамотного айтішника має бути заначка не на пару місяців, а на пару років без роботи

А далі що? Поки інші заробляють, ті любителі тільки ремоута недоотримаюь прибутки за кілька місяців. Дуже розумне рішення. Зато не прогнулись, ага.
То як «не надягну шапку — хочу на зло мамі відморозити вуха».

поки перші згорають в офісах за 5к в місяць, другі набираються сил і заходять на 8к на віддалено після вигорання перших

Казкар-теоретик :)

То розходи не на життя, а на існування.

Якщо не витрачати всю зарплатню до копійки, пару місяців без роботи не є проблемою. Для айтішника в Україні — навіть пару років без роботи може бути не великою проблемою

В Україні інша ситуація, в нас замість кредитів — кожен місяць військовий біл, треба донатити, бо потім в кайданах будеш сидіти чи взагалі як в Бучі. Так що залишившись без проекту, ваша сфера діяльності перейде просто іншу фазу — пошук проекту, тренінги з клауд платформ і фреймверків які потрібні для проектів тощо.

Кадровиця крутитиме носом на розрив стажу

Нормальному менеджменту все одно. Якщо так вже боїшся цього, можна й вигаданий проект засунути. Такі спеціалісти не будуть перевіряти. Можна навіть сказати що проект під нда був, тому не можеш багато про нього розповісти

А вони міряли чи просто опитували?

76% працівників готові звільнитись, якщо їхні компанії вирішать відмовитися від ремоуту

Так, але ж не факт що миттєво вийде.
Переоціню ризики і процеси

і повернення в офіс розглядатиму як нову роботу

Чи готові працювати за гібридним графіком в Україні?
Чи готові працювати в Україні?

Задумався

Я зайчика так втратив
Стало не вистачати тих продуктивних 2х годин що на дорогу пішли

-5к щомісяця

Взагалі все одно, але якщо в офісі немає укриття, то буде небезпечніше працювати

работая из дома, ходите в подвал, сидите в ванне/коридоре, при тревогах? или так, чтобы было чем отмазывацца?

а офіс я так розумію десь тунелі метро біля Хрещатика

Сиджу в коридорі. Але справа не тільки у власній безпеці. Якщо прилитить тільки по вам то команда може втратити лише 1 співробітника, а якщо по офісу де зібрана вся команда, то це вже набагато гірша втрата і ризик для замовника

Ну тут ведь лотерея. Может прилететь по дому, а вы в офисе.

Взагалі то все одно, але якщо в офісі немає укриття, то буде небезпечніше працювати

Мені подобається повний ремоут в роботі, якщо компанія пропонує такий графік роботи це означає що компанія цінує мій час. Для чого витрачати свій час на поїздки в транспорті чи працювати в одному і тому ж самому офісі якщо приємніше працювати вдома або паралельно подорожувати. І компанія з цього виграє теж, як мінімум не потрібно збільшувати офісні приміщення, зменшуються витрати електроенергію, на забезпечення офісів та навіть на обіди для працівників. Тому це win = win модель.

Для чого витрачати свій час на поїздки в транспорті чи працювати в одному і тому ж самому офісі якщо приємніше працювати вдома або паралельно подорожувати.

Подорожувати і працювати звучить круто, але не в ЄС, бо там не можна працювати ремоутом з-за меж ЄС, особливо з рашки, якщо ти офіційно найманий працівник. Ремоутом з ЄС можна, але буквально 2-3 тижні на рік, тобто, фактично не можна. З країни, де ти працююєш можна з любого місця, і на цьому дякую. Звичайно, що є такі, хто порушують ці правила, деякі навіть через незнання законів. Але рано чи пізно, це стає відомо і людину можуть легко звільнити.

Це все проявилося після корони, коли багато-то переїхав на Канари, Майорку або навіть у рашу і працював звідти на компанії в умовних Німеччині, Даніі або Нідерландах. І це, до речі, ще один фактор, чому гонять у офіси, лафа закінчується.

Звичайно, що є такі, хто порушують ці правила, деякі навіть через незнання законів. Але рано чи пізно, це стає відомо і людину можуть легко звільнити.

Либо не уволят

Либо не уволят

Зільнять у будь-якому випадку. Але якщо ти незамінний, то можуть прямий контракт підписати, типу з українським фопом. Такі випадки я вже знаю, але це рідкість.

Мде, плохо всё в вашем дойче-концлагере

Наскільки я знаю, це закони ЄС

Напишу знакомым, которые уже не первый год по полгода в других странах тусят. Оказывается их уже уволят в любом случае xD

а роботодавці в курсі? Інші країни за межами єс?

а роботодавці в курсі?

Угу. И пока работа делается вопросов не возникает. Компания не мини стартап, но и не здоровенный кровавый ынтерпрайз. 4-5к человек. Работа в штате, без контракторов.

Інші країни за межами єс?

Внутри. В том числе на Тенерифе. Ну т.е. где-то глубоко в теории перелёты и длительность нахождения где-то там видно. Но Юра ж писал:

Ремоутом з ЄС можна, але буквально 2-3 тижні на рік, тобто, фактично не можна.

Вообще это выглядит либо как фантазия, либо как бэкдор для компаний на случай совсем уж офигевших людей. Ну либо просто очередная бесполезная графомания от ЕС. Потому как на машине можно вообще без проблем куда-то поехать и никто тебя особо не спалит.

Я не цікавився чи існує якийсь закон на рівні ЄС. Але в поточній компанії є чітке правило — робочий комп’ютер не повинен покидати межі ЄС. Тобто навіть полетіти у відпустку за межі ЄС і взяти з собою компьютер не можна.

В ЄС повно курортних місць. Лазурне Узбережжя у Франції, Іспанія з островами, Італія, Румунія та Болгарія, Хорватія, Португалія, зимні курорти в Норвегії, Австрії, Польщі і Румунії.

у відпустку за межі ЄС

Ну так ваша Галя балувана. В порівнянні вибратись в неділю на Труханів Острів вибратись з Осокорків чи Позняків. Чи вийшов с хати в Барселоні чи Лісабоні, вже на курорті. Ну кажучи вже про щось по типу Ніци чи Сентропе.

Але в поточній компанії є чітке правило — робочий комп’ютер не повинен покидати межі ЄС. Тобто навіть полетіти у відпустку за межі ЄС і взяти з собою компьютер не можна.

Т.е. формально remote desktop никого не смутит?)

такое сесурити, что не всегда RD можно настроить(
P.S. у меня так же в договоре — не более 4 недель за пределами ЕС

Вообще это выглядит либо как фантазия

Тобі вже декілька людей написали, що в них є такі обмеження. Це не фантазія, а реальність. Якщо у когось працює ремоут з любої локації, то тільки тому, що в компанії не було ніяких перевірок або це досить маленька компанія, до якої нікому немає діла і в неї немає інтелектуальних секретів. В нас така перевірка була і трьох знайшли, всіх звільнили, одного перевели на прямий контракт.

Юра, давай уже ссылку на закон.

деякі навіть через незнання законів

А то я нигде не писал что такого не могут в договор написать, это твоя очередная фантазия.

давай уже ссылку на закон.

Немає якогось одного закону, або я його не знаю. Але те, що заборонено працювати ремоут для багатьох компаній ЄС і локацій, це факт. В той же час, комусь і дозволено. Ось, наприклад з сайту європейського EPAM.

Can you work remotely from another country?

Yes, you can work remotely from another country. However, that answer also depends on several factors related to employment laws, taxes, visas, and data protection.

Businesses must comply with strict employment regulations and taxation laws — and such complex compliance requirements grow even more complicated when you involve two separate jurisdictions. Aspects such as minimum wage, overtime payments, and payroll filing all change depending on your location. As a result, countries around the globe hold unique tax and employment agreements that may restrict where and how you work. In specific instances and sovereignties, you may not be able to work remotely.

В моєму випадку, основні заборони через data protection.

і що?
це тільки каже про те, що брехали клієнту

і що?
це тільки каже про те, що брехали клієнту

Не клієнту, а роботодавцю. Клієнту немає діла, хто і де там працює.

прибавають кайданами до одного роботодавця?

прибавають кайданами до одного роботодавця?

Скоріш за все, це через якісь секрети компаній. Наскільки я пам’ятаю, в нас це почалося, коли хтось з раші працював віддалено і про це дізналися.

Хз як до війни, зараз європейські компанії не працюють з розробниками з рашки через санкції

Хз як до війни, зараз європейські компанії не працюють з розробниками з рашки через санкції

Але ж, практично у всіх компаній є працівники з раші, які літають додому і працюють звідти. Точніше, працювали раніше.

Воно не так працює.
Дійсно, якщо людина офіційно заїзжає в країну та сама(!) заявляє про податкове резидентство, то компанія має її переоформить на локального працедавця. І то це настає десь після півроку, не 2-3 тижні.
Але якщо не зніматись з попередньої країни з обліку, і не повідомляти нову країну, і жити у всяких айрбнб — то як тебе зловлять, да ніяк. Навіть офіційним зйомом може проканати, але це залежить від країни.

ще один фактор, чому гонять у офіси, лафа закінчується.

Зараз от задумався, що з’явився непоганий варіант стати на шлях кабанчика та тупо знімати зливки найкращих інженегрів. Як? Повна удальонка + тадададам чотириденний робочий тиждень. Ну і поверх ще чогось намазать, типу вільний графік майже без мітингів.
Поки всі інші хничуть про продуктивність та синергію в офісі ліниво сидіти в кріслі лайк а бос, і реджектить крутих чуваків бо шрифт в резюме не сподобався.

а еще дома можно параллельно борщ варить, ходить по магазам и на тренировки, гулять с собакой, заниматься домашними делами...

Есть спринт, на него есть спланированые тикеты, есть запланированные митинги. Если почти все спланированные на спринт тикеты выполнены и все важные митинги посещаются — нормальному менеджменту всё равно, борщ ты там варишь ли, по магазинам ли ходишь. Ведь у тебя всё равно запланировано нагрузки на фуллтайм.

Напланировать себе тикетов сильно меньше чем необходимо для полной загрузки получится только у того кто работает в 2 раза эффективнее среднего разработчика. Потому что тимлид/техлид сравнит твой объём работы с собой и с другими разработчиками, и сделает выводы.

не факт, в мене менеджери зразу шукають в беклогу таску, щоб не було простою, бабло ж платять, але чим ти займаєшся

а еще дома можно параллельно борщ варить, ходить по магазам и на тренировки, гулять с собакой, заниматься домашними делами.

і коли, то твоя справа, основне що

тикеты выполнены и все важные митинги посещаются
не факт, в мене менеджери зразу шукають в беклогу таску, щоб не було простою

Ну так — я наприклад контрактор, звітую якими тасками займався кожен робочий день, тому все поробити і сидіти до кінця спринта не вийде. Але і такого що зобов’язаний сидіти з трекером 8 годин немає, тому якщо якась таска виконується швидше ніж планував, можна і на годинку раніше закінчити працювати

це само собою, в кінці кінців спринта міряють загальну суму сторі пойнтів закритих тасок командою, а не мікроменеджментом

менеджери зразу шукають в беклогу таску

это называется гнать коней. Да, если разраб сидит без таски, значит это лишняя трата денег на него, но планируется спринт и считается примерно сколько в него влезет тасок по стори поинтам. Плохо когда все таски выполнены и ПМ начинает суетиться и забегать наперед, и когда половина текущих тасок уезжает в следующий спринт. Но ничего не мешает делать таску чуть дольше и не рвать Ж и лишь бы вкладываться в спринт

+ работать еще на 2-3 конторы (спустя рукава везде)

Загалом, за поясненням Ілона Маска це потрібно щоб ціна на комерційну нерухомість стрімко не падала і власники не втрачали свій статок на очах. Нічого особистого лише бізнес. Крім того взагалі виникає криза великих міст. Якщо великі будівлі комерційної нерухомості стоять пусті, місто втрачає ліквідність. З точки зору епідеміологічної обстановки так набагато краще для людської популяції, з точку зору надприбутків конкретних бізнесів — дещо гірше. Особливо страждає лендлордінг, здача житла в аренду ще в Римі під час Римської республіки і Римскої імперії було однією із найприбутковіших справ. 70% жителів Риму не мали власної нерухомості в місті, вона була їм не по карману щоб заробити на просту халупу потрібно було працювати принаймні 20 років, таким чином вони її винаймали в доходних домах. Власниками були холдинги патріціев, що будували житлові комплекси під здачу в аренду. І так було доволі довго, доки ситуацію не змінила епідемія бубонної чуми вже в середні віки.

76% готові звільнитися, якщо будуть впевнені на той момент, що знайдуть не гіршу роботу швидко. Інакше 67% з них будуть бурчати і ходити в офіс)

Думаю багато хто працював на декількох роботах, тому і такий високий відсоток.

Думаю таких мізер. Люди працюють щоб жити, а не живуть щоб працювати. Ремоут, це більше вільного часу.

Компании, предлагающие удаленку/гибридный/гибкий график находятся в привилегированном положении в плане найма новых сотрудников. У меня в компании можно появляться в офисе несколько раз в год и отклик на последнии вакансии был очень хороший, даже на весьма экзотический стек. Причем почти все кандидаты не безработные, но готовы перейти к нам в том числе и из-за возможности не ходить в офис.
Я сам отказывался от выгодного в плане денег предложения после того как узнал, что в офис надо ездить три раза в неделю. Было это больше года назад и та контора до сих пор судорожно ищет сотрудников, а мы в это время переманиваем их людей к нам, бггг.

76% працівників готові звільнитись, якщо втратять можливість працювати віддалено

І буквально вчора

понад 1000 відгуків за 2 доби на вакансію на Djinni

Звільняйтесь, ідіоти

там рецесія і також звільнення.

в США нема рецесії, рецесія в ЄС

в США нема рецесії, рецесія в ЄС

Ага, це ж у ЄС звільняли айтішників сотнями тисяч

Так айтішники це ж не пуп землі. Одна індустрія коригується через нові економічні умови (більш дорогі гроші), але в інших все ніби непогано поки що. Безробіття на найнижчих рівнях за дуже багато років.

Безробіття на найнижчих рівнях за дуже багато років.

Я гадаю Ілон Маск і Джеф Безос краще за форум знають, чи є в США рецесія
markets.businessinsider.com/...​ingest&utm_source=markets
markets.businessinsider.com/...​k-fed-margin-debt-2022-12

Вони там не кажуть, що є рецесія. Вони (восени і взимку 2022 до речі, вже 8 місяців з того часу пройшло) кажуть що є вірогідність рецесії в 2023му, і треба бути обережними, враховувати цю вірогідність.
Я не думаю що хтось знає що буде далі, є наприклад сигнали про менші вантажоперевезення з негативних.
Але є і позитивні дані про низьке безробіття, ріст ВВП, акцій і тд.
От дані по безробіттю: www.bls.gov/...​ws.release/pdf/empsit.pdf
ВВП: tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth
Зараз рецесії в США не спостерігається точно(:

Але є і позитивні дані про низьке безробіття, ріст ВВП, акцій і тд.

Я не знаю, чи можна оцінювати рецесію по рівню безробіття, але у Німеччини воно на найменшому рівні в історії.
Germany Unemployment Rate
The data reached an all-time high of 11.20% in Aug 2005 and a record low of 2.90% in Apr 2023.

Зазвичай по ВВП оцінюють. В Німеччині якраз падіння, на відміну від США: tradingeconomics.com/germany/gdp-growth

Зазвичай по ВВП оцінюють. В Німеччині якраз падіння, на відміну від США

Теж поганий показник.
1. ВВП Німеччини впав в процентному відношенні відносно першого кварталу минулого року, коли в Німеччині був сильний ріст. ВВП США виріс відносно першого кварталу минулого року, коли в США було найбільше падіння за два роки.
2. Курс євро за рік виріс на 12% відносно доллара, тобто в доларах, у країнах ЄС, шалений ріст ВВП.

Скопіюю часть мого коменту з топіку про 1000 відгуків. Це про ситуацію в США.

How bad is the current software engineer job market. TLDR: якщо у вас більше 5 років досвіду, то знайти hybrid/on-site роботу можна, але свої очікування доведеться значно знизити. На full-remote прилітають тисячі відгуків так само як на скріншоті у пості (це я й сам бачив). Хтось пише що ситуація гірша ніж була у 2008 та при краху доткомів 2000х; хтось пише що не гірша, бо тоді сиділи роками без роботи, а зараз ніхто навіть не збанкрутувався, просто зупинили найм; хтось пише, що ще не вечір.

Скинь пліс лінк на свій коментар або частину тексту в оригіналі, хочу прочитати

Давненько не дивився у блайнд

як тільки — так і зразу звільняться
тому краще — не )))

Після Львова, Києва та Ірпіня переїхав у невелике місто де нема ІТ контор.
Якщо компанія буде змушувати мене щодня їздити в офіс — мені легше звільнитись і знайти ремоут.
Підозрюю, що так зробив багато хто.

Невеликі міста до 500тис. населення це топ.

А друзі? З ким пиво ходити пити? З ким збиратися в настолки грати? По скайпу?

По-перше є родина, по-друге раз на 1-2 місяці можна виїжджати на гулянку, по-третє можна знайти нові контакти на місцях, по-четверте онлайн спілкування дійсно частково заміняє спілкування вживу і з періодичними оффлайн зустрічами цілком норм поєднується.

Коло друзів не обмежується тільки роботою.

Я б залюбки працював на американську компанію за американську зп і продовжував жити у Тернополі, бо в мене тут друзі і налагоджене життя.

Це тільки один з прикладів вирішення питання. + є сім’я, спортивні клуби, розважальні заклади і т.д. де можна соціалізуватися. Ремоут не означає ув’язнення в квартирі без права виходу в світ.

Відсоток ноулайферів в IT і до ковіду був високим. З переходом на full remote він буде тільки рости.Це ж не обов’язково всіх чи конкретно вас стосується.

Відсоток ноулайферів в IT і до ковіду був високим. З переходом на full remote він буде тільки рости.

А мінуси будуть ?
Якщо людям так норм — це їх право

Я б залюбки працював на американську компанію за американську зп

Нажаль компанії теж хочуть давати зп в залежності від локації, тому аж прям на американську зп знайти роботу шансів не так багато

З ким пиво ходити пити? З ким збиратися в настолки грати?

Ви що, підліток?

Чим більше рочків, тим важче із пошуком такого оточення, щоб воно було збалансоване. Ну типу щоб не було крайнощів, типу оцим чувакам ти в рота заглядаєш, бо вони занадто мажики у порівнянні із тобою, а для отих чувачків треба фільтрувати базар на предмет того, що ти купуєш/де відпочиваєш, бо «клятим мажиком» будеш вже ти.

Скоро виросте втрачене покоління людей, яке матиме проблеми з соціалізацією, бо все їх спілкування з людьми буде обмежуватися аватарками в Google Meet. Психотерапевти без роботи точно не лишаться.

Даруйте, але ж соціалізація не обмежується однією тільки школою/роботою тощо.
Так, мій син навчається в школі дистанційно, але гуляє з дітьми на вулиці та ходить з хлопцями на футбол.
Так, я вже шостий рік працюю дистанційно, але маю коло спілкування поза роботою + легко знаходжу спільну мову з будь-якими колегами.
Навчання/робота — це лише один з аспектів нашого життя. І, будемо говорити прямо, оточення на роботі особливо не обираєш — працюєш з тими, хто є. Тому, не бачу ніякої проблеми будувати робочі відносини дистанційно, а соціалізуватись уже з тими людьми, с ким дійсно хочеться спілкуватись.

Вас це не стосується, бо ви встигли отримати ці навички раніше. Мова про тих, чия перша робота була уже в епоху covid і full remote. І я не кажу, шо це всіх поголовно буде стосуватися — звичайно, ні. Але те, шо людей з такими проблемами ставатиме все більше — не сумніваюсь.

Скоро виросте втрачене покоління людей

Для кого втрачене? Для відмираючого покоління?))

покоління людей, яке матиме проблеми з соціалізацією

Які ще проблеми? Необхідність у соціалізації стає меншою, вибір варіантів без соціалізації ширшає, отже потреба у скілах для соціалізації стає менш критичною — все логічно, людство пристосовується до ширшого розмаїття в технологічному та соціальному просторі, отже й розмаїття типів особистості теж буде ширшати. Не бачу в цьому ніякої проблеми.

Необхідність у соціалізації стає меншою

Людина — істота соціальна. Якшо ви думаєте, шо вам вдасться обманути природу, яка працювала над цим десятки тисяч років, то можу вам лише побажати удачі.

Не бачу в цьому ніякої проблеми.

А я бачу. І бачу можливість — люди, які вміють комунікувати з іншими, будуть цінуватися більше, ніж ті, які ховаються за аватарками на дзвінках і просто закривають таски в джирі.

Це аргументи ad extremum, вони ні до чого. Ще раз зверніть увагу на такі слова як «вибір» та «розмаїття» у моєму коментарі. Ніхто природу не обманює, різноманітність — це як раз основний рушій природи.

природу, яка працювала над цим десятки тисяч років

Природа не працювала десятки тисяч років на якийсь певний результат у певному році, природа постійно в процесі.

люди, які вміють комунікувати з іншими, будуть цінуватися більше, ніж ті, які ховаються за аватарками на дзвінках і просто закривають таски в джирі

Ви знов упускаєте той факт, що з’являється більша кількість контекстів, а значить і більше варіантів того, що й де буде цінуватися. 100 років тому ніхто б не цінувався за здатність закривати таски в джирі (не важливо, з комунікацією чи без). А зараз цей скіл цінується — от вам і прогресія. Те саме й з навичками комунікації, 100 років тому вони були необхідні абсолютно скрізь IRL, а тепер ще потрібні навички комунікації онлайн — от вам знову прогресія. Тому балачки про «втрачене покоління» — це просто ниття тих, хто не може й не хоче опановувати нове.

Ценность т.н. социализации сильно преувеличена.

фікус в тому що найсоціалізованіші(в вашому значенні(оффлайн себто) соціалізації) — найцинішні(і терапевти — не виключення) проте подають це як антицинізм. парадокс
хочете досягти соціалізації 80lvl(з комента випливає що це — самоціль) — йдіть в а̶р̶м̶і̶ю̶ в"язницю

«соціалізовані» не мають кого «їсти» а подають це ділом грішним як «втрату» для «несоціалізованих».

Минулого разу втраченим назвали покоління, яке пройшло крізь м’ясорубку Першої Світової й надивилася на всі можливі й неможливі жахіття. (Та й наскільки воно «втрачене», можна судити за талановитими романами Гемінґвея, Ремарка та інших — внесок у людство неабиякий.)

А тут покоління, яке звільнили від потреби знаходитися в одному приміщенні з колегами — який жах. :)

Це точно :)
Якщо ще почитати «Свято, яке завжди з тобою» Хемінґвея, то буде ще більше контексту, звідки взялась та фраза про втрачене покоління і хто саме її казав (і буде зрозуміло, що навіть в тому кейсі її не варто сприймати серйозно)

Це стосується виключно робочих пєрдоликів у яких окрім роботи нема інших сенсів існування.
Завдяки удальонці поміняв вже кілька країн, всюду знаходив людей щоб спілкуватись офлайн. Що роблю не так?

и о чем в офисе общаться, перетирать офисные сплетни, бегать на перекур, обсуждать начальство? Через мит созваниваемся по только работе и без включенной камеры, больше ничего и не нужно от коллег по работе

или из-за того, что компания занимается гэмблой, там принято являться в офис для «социализации» в «семье»?) такого рода компании очень любят видеть рабо̶т̶н̶и̶ков в офисе

Якшо це була спроба перейти на особистості і підколоти мене, то я вам її не зараховую — у нас full remote. Ніхто нікого в офіс не заганяє. І до чого тут сфера діяльності компанії? Google і Apple геймблом не займається, а в офіс людей вертають. І шо тепер?

у меня вообще распределенная команда, с моего города никого вообще в команде нет, часть в другом конце страны, остальные раскиданы по штатам и континентам в разных таймзонах, поэтому «социализация в офисе» выглядит каким-то бредом или это у кого в оффлайне нет друзей/знакомых с кем провести свободное время. З/п рыночная без поездок в офис, как перестал ездить в вонючем метро, так и болеть перестал, 2 года уже никаких простуд и гриппов

Психотерапевти без роботи точно не лишаться

Так це ж добре. Хоч у когось буде робота після того, як кодерів замінить чат жи пі ті

Кодери підуть в психотерапевти))

Тому явищу є назва —хіккі і, що характерно, воно зʼявилось ще до ковіду ) А так, після жорстокого карантину, то вже вибір самої людини.

В США вже роздають повістки? Байден вирішив допомогти по-справжньому, просто не повідомив нікого поки що, збирає мільйонну армію?(:

Насправді ваш коментар для певної кількості людей відповідає дійсності: сам маю кількох колег, які майже нікуди не ходять саме через вказану вами причину.

Так це ж стаття про Американські компанії)

Це означає що 76% інфантіли

працівники з історично недостатньо представлених груп на 22% частіше розглядають інші варіанти

Ахаха, це топ. Розмови за екуаліті закінчуються на питанні ремоут. Якщо це не монументальний фейл всяких ублюдочних квот і політик вирівнювання, то не знаю що іще

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Щобільше, працівники з історично недостатньо представлених груп на 22% частіше розглядають інші варіанти, якщо гнучкість зникне.

Ну тобто, з груп, історично менше зацікавлених роботою в IT. Це логічно.

Підписатись на коментарі