Linux в Україні виріс на 25%, а Windows впав на 23% — дані Statcounter

Поглянемо на поширеність ОС у світі та Україні, а наприкінці тексту проголосуємо, якою ж операційкою користуєтесь ви 😉

Спираємось на дані Statcounter та дивимось графіки щодо популярності ОС у світі та в Україні.

Отже, на світовому ринку у червні 2023 року Linux вперше за понад 30 років існування досягнув 3,07% частки ринку ОС для ПК у світі.

Ще п’ять років тому він займав 1,69% ринку, але за минулий рік частка цієї ОС зросла з 2,42% до 3,07%. Також зростає MacOS. За рік частка цієї операційки збільшилася на понад 5% — з 14,64% до 21,32%.
А от частка Windows впала на 8% за останній рік — з 76,33% до 68,23%. Ймовірно, падіння пов’язане із призупиненням продажів Microsoft у росії, а також поганою ідентифікацією дуже старих версій ОС, які все ще використовуються у світі.

Що ж стосується українського ринку, то Linux виріс майже неймовірно — з 3,27% у червні 2022 до 25,5% у червні 2023 року.

Як і у світі, в Україні Windows сильно втрачає позиції — з 88,33% до 65,91%. А поширеність MacOS майже не змінилася — 5,27% проти 5,84%.

А ви чим користуєтесь?

29%
40%
27%
3%
406 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Де варіант «Всіма одразу»?

С виндовс 10, винда стала существенно лучше, раббтает лучше и стабильнее чем все предыдущие.

Ще б UI/UX нормальний ціни не було. Або хоча б не есперементували так.
По своєму досвіду при переході із вінди 8 на MacOS я зорієнтувався що до чого набагато швидше ніж при переході зі Win 10 на 11. І у маках/лінухах щось координально не мінялось так ніколи, тому при оновлені версії не ореш «що за нах».
Поки що еталоном віндового інтерфейсу для мене залишається хрюша

gs.statcounter.com/...​ket-share/desktop/ukraine
Люди посмотрели на Linux и передумали вернувшись к Windows

MX-Linux зручний для швидкого переходу з Віндовс звичайних людей. В цій ОС всі потреби для побутового та бізнес-користування реалізовані через GUI.

З 2008-го користуюся Лінуксом, як основною ОС.

Линукс стал сильно лучше чем раньше. Единственное на сколько я понимаю время работы с линуксом для ноутбука все равно будет меньше для виндовс и тем более мака. А для десктопа я бы 100% выбрал линукс сейчас

Так і вінда стала сильно краще ніж раніше. А вот макос топчеться на місці вже 5+ років.

В виндовс терминал уже не хуже мака сейчас

Линукс стал сильно лучше чем раньше

Неужели переключатель языка ввода наконец-то научился срабатывать на отжатие комбинации клавиш?

Не знаю но никогда не испытывал проблем с ним.

Наверное, потому что вы не программируете.
Любая удобная комбинация клавиш обязательно будет являться частью другой, более сложной комбинации, используемой в каком-нибудь инструменте или редакторе кода. И переключение языка, происходящее по нажатию, будет постоянно портить жизнь. В винде переключение происходит по отжатию и срабатывает только в том случае, когда была нажата и отпущена именно нужная комбинация, а не нечто более сложное, просто включающее в себя кнопки Ctrl и Shift. В линуксе для того, чтобы получить аналогичное поведение, мне пришлось патчить, пересобирать, и замораживать целый xserver.

Понимаю. Это же опенсорс. Можно предложить им патч и исправить проблему. Я не сталкивался с сложностями. Мне больше всего нравится как сделано переключение в macos

Патч к багу 865 существует много лет, и даже поддерживается энтузиастами в актуальном состоянии. Но в проект его не берут по каким-то религиозным соображениям. Это же опенсорс...

Наче для цього придумали wayland, і дистрибутиви переходять на нього

слишком много проблем с ним и софтом, поэтому я забил на него, вкрнулся на х11, хотя софт переписывают понемногу под wayland

у меня много лет переключатель раскладок стоит на капс локе, самой бесполезной клавише, очень удобно и нет нигде конфликтов, а с этими ктрл-шифт это да, старая история

А если нужно более двух языков? Такое постоянно советуют за поребриком, но у нас-то ситуация иная.

україська-англійська. дві розкладки. яніпанімаю проблєми. /жоке

2 это какие? У меня стоит укр-рус-белорусская раскладка, і, є ґ вводятся через altgr, очень удобно

Вводить определенные символы с модификатором? Мсье часом не извращенец?

абстрактний IDEшний `alt+shift+1, 1` для переходу до файлу не збочення, а `win+і` для `ы` - це збочення?

Як на мене — саме так.
Комбінація для певної дії у програмі є відокремленою від контексту командою. А коли для вводу просто чергового символа треба затискати модифікатор, це порушує неперервність набору.

тут я зіпрусь (спирусь, хаха) на власний досвід і скажу, що це не завжди так, бо клавіші-модифікатори достатньо ергономічно розташовані, щоб «ы» не відрізнялася від «,» чи «І» — мізинець чи безіменний натискає додатково на шифт чи він. Правда тут зауважу, що використовую ерзац-сліпий-набір. Можливо для одно-двопальчичного набору була би інша ситуація.
Додатково скажу, що на другий шар розкладки часто виноситься те необхідне, чому не знайшлося місця на першому шарі. Ап’остроф, більше-менше ><, сле\ш — все це не вимагає тепер перемикання на латиницю.

Якщо у тебе 10 мов, то знаходити потрібну ще той квест, краще дві розкладки.

В этом плане в маке удобно сделано. Интересно есть ли такое на виндовс.
То есть при нажатии капс переключается между последней латинской и последней кириллицей

Коли у Гномі перейшли на super + space, то спочатку плювався, а потім дійшло, що я можу двома великими пальцями перемикати мову, не відриваючи рук від home position, і так і залишив.

Я meta(назва клавіші win в спеках)+space юзаю — працює на вінді, на лінуксі і іноді на макос. І поки не зустрічав комбінацій з цією комбінацією.

Це коли в вас є, наприклад, shift + alt і shift + alt + up, то друга комбінація не буде працювати через те, що спрацьовує перша?

Там залежить від середовища. Або зовсім не працюють комбінації Ctrl+Shift+?, або працюють, але із паралельним перемиканням розкладки.

контрол шифт то ще лайтово. А от захоплення altу менюшками — це бісить (бо я звик до alt+space)

Ага, пригадую таке і якщо не помиляюся, то це в Іксах десь. Це дійсно залежить від середовища та дистрибутиву, бо кожен вирішував проблему інакше.

Багато років тому перейшов на сирий тоді ще Вейленд і таких проблем більше не зустрічав.

В линуксе для того, чтобы получить аналогичное поведение, мне пришлось патчить, пересобирать, и замораживать целый xserver.

Linux mint, ctrl+shift, кажись ізкаробкі так було 🤔
Ну хіба, що інша комбінація, а я замінив на більш звичну для себе...
Ну або я не порозумів про що мова

У мене стоїть Caps Lock, я не розумію, яка може бути складна комбінація з ним. Але у Linux У мене спільна розкладка для усіх киріличних мов та усих мов на латинський абетці. А у Windows мені ще досі треба ставити українську, білоруську, іспанську, шведську, німецьку, англійську, даньську, польску, та переключатися між ними???

много лет для переключения языка назначаю и использую единственную клавишу винды. Всё равно бесполезная

игрухи сами себя под линух не запилят

время работы с линуксом для ноутбука

А у наш час це кілл фітча фактично.

КГ/АМ. У лінукса після «росту» 3%, він не виріс на 25%. Він виріс на 0,65%.

линукс 10+ лет, дебианы*, арч. Винда в вм только для всякого упоротого говнософта, который даже в вайне не запускается, особенно корпоративной проприетарщины. Куча игр работает в вайне, насчет топовых хз, но большинство запускается без проблем либо с небольшими танцами. В винде не вижу смысла если вы не пользователь фотошопов, лицензионных игр, ворда или iot с дровами только под винду

Є протон в стімі. З ним можна запускати топові сучасні ігри.

Я би ще добавив 2 пункти:
1. Користуюся віндою але проголосував за лінукс щоб підтримати
2. Користуюся макос але проголосував за лінукс щоб підтримати

Це як фанати телефонів чи ноутів від інді виробників. На словах всі за них вболівають і підтримують, а на ділі нікого з ними не видно. Ну все правильно, хай інші купують, добежать, дають виручку компанії щоб допилювала, а я поки на айфончику посиджу.

Якщо не перевели повністю державний сектор на Лінукс, то значить віртуалки якісь розплодились або TV-приставки

странно почему нельзя проголосовать за «linux+windows» например. Для стратежек-то я ведь в винду загружаюсь

Freeciv, 0ad під лінуксом дуже непогане рішення)

А бува і три і більше одразу, ще Solaris одного разу був і Sun Ultra SPARC і не так давно, десь пять років тому.

Sun Ultra SPARC

По роботі чи по приколу?

Стояв сервер у клієнта із Oracle OSB. Особливого приколу не бачу, бо таку залізяку в Україні просто важко дістати, як колекційну. Власне колись я і в живу бачів залізяку на минулій конторі, та тоді самому не доводилось за ним працювати. Цікава машина, під навантаженням не фрізить як Intel а починає трохи повільніше працювати, але виконує завдання. Напевно тому так довго і пропрацював у клієнта, цілих 11 років на момент коли я ним користувався. Лише одна людина знала як в середені усе налаштовано, він колись давно пішов — а потім його зуміли повернути назад.

Зараз є така штука як WSL learn.microsoft.com/en-us/windows/wsl/about, так що не здивуюсь, коли десь в середені Windows 10 та старше ядра доволі споріднені.

Вже давно Linspire
Та і той начебто сдох

Steam дуже зменшує і цю потребу. Valve попрацювали добряче

всё относительно. «Rise of Nations: Thrones and Patriots», «Starcraft 2», «Wacraft 3: Reforged», «Cossacks 3» и вот это вот всё в линуксе я пока не видел.
Да и меня вообще никак не напрягает загружаться специально в винду, играю же не в рабочее время.

хотя вспомнил, «Cossacks 3» под линух шёл, но с тормозами, совсем не отпимизированным был)

просто нужно чаще сохраняться, либо установить качество частиц в low, чтобы не вылетала ;)
Графоний на порядок лучше чем в оригинале, что бы там ни говорили

В Steam client вбудований Proton. Перше не знаю, а решта тайтлів не здивуюсь якшо усі в gold статусі. Хоча якщо перезавантажуватись ок, то не питання.

На новітні відеокарти всеодно драйвери нормально не встановлюються як і раніше. Таким чином — ні, не зробили. Та і банально Direct X все ще частіше використовується ніж Vulkan.

Що не зробили?
Драйвери це про Nvidia, як розумію. Бо для AMD та Intel саме поняття їх встановлення не те щоб існує.
В будь-якому випадку в топ20 карт в Стімі немає жодної зеленої 4000

Під «користуюсь» маються на увазі повсякденні задачі. А не «завантажити іншу систему для певного софта».

Стоїть дві осі, вінда і Linux, поступово відвикаю від першої та звикаю до другої.

Перейшов з убунти на вінду з wsl. Одна з причин — у компанії використовується софт від майкрософт, зокрема тімс, і політики безпеки налаштовані таким чином, що нейтівні додатки нормально працюють лише з вінди.

Вже так працюю мабуть рік, навіть зручно, необхідності завантажити повноцінну убунту не відчував ще жодного разу. З додаткових бонусів — працюють всі драйвери, софт для клавіатури/миші.

Для контексту — працюю на цей час лише з фронтендом, наскільки підходить wsl для беку поки що не можу сказати (можливо якісь приколи з докером можуть вилізти, наприклад)

Працюю на Windows 10 + WSL вже майже 4 роки. Пишу і бек, і фронт, і навіть трохи devops (Docker, K8s). Все працює просто чудово.

из моего опыта в винде постоянно работает неотключаемый антивирус windows defender, который жрёт кучу системных ресурсов и натурально замедляет компиляцию кода (Rust)

а хіба віндовому дефендеру не можна задати папки-виключення? наче ж було таке

хз, никогда не замечал за дефендером проблем

Мабуть, варто все ж проводити опитування по домашнім пристроям. Бо з робочими, як ви вже самі вказали, сильно впливає робоча специфіка, або навіть корпоративні політики. Наприклад, неможливість обирати хардварь і застосунки, навіть якщо є формальна свобода вибору ОС.

Якась маячня — вирости за 2 місяці з 4.5% до 25% в принципі неможливо

Ні, там у березні у вінди 85% користувачів, а уже в червні 65%
Це неможливо

Можливо. За ці 4 місяць. Купа моїх знайомих перейшло на Linux

Це як із ростом захворюваності на рак останніми десятиліттями. І це не через те, що стали менше хворіти =)

можливо порахували якийсь бот трафік — умовно пару укр ДЦ — сканують інтернет
на серверах лінукси майже скрізь

Після появи WSL сиджу на Вінді і тішуся

На роботі убунту, дома вінда на якій віртуалки з різними дистрибутивами линукса.

якісь дивні коменти, враховуючи голосовалку... лінух норм за свої бабки :)

Ммммм, клікбейтний заголовок на Доу... Як завжди

Також можливо, що це трафік ботнетів, не розпізнаний як такий

Люди використовують Android-планшети, або й телефони, у десктопному режимі, а вони в такому разі ідентифікуються як Linux. Тобто, вельми ймовірно, що це переважно військові.

Якщо відмітити “десктопний режим”, то Android не згадується User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/114.0.0.0 Safari/537.36

Так і каже «Linux x86_64» на телефоні чи планшеті? Не вірю.

Відео не дивився, а в тексті нічого про x86_64 на андроїді немає.
І не має бути, бо реальний андроїд на x86 ще сильно пошукати треба, а видавати фейкову архітектуру в user-agent — таке собі.

Перевірте особисто, візьміть андроїд з сучасним хромом, відмітьте десктопний режим та зайдіть на echo.opera.com або на якийсь з www.google.com/...​arch?q=printenv googlebot

взагалі по чарту виглядає що вони просто нарешті зрозуміли що unknown був лінуксом

Там ще й падіння вінди, яке так не поясниш

Тому що це доля на ринку а не абсолютні значення, тому що так працюють відсотки. Якщо щось росте у відсотках, щось має падати у відсотках. Макос також «впав». А вот якщо взяти абсолютні значення, то ситуація буде зовсім іншою.

Іншою буде там, де вся вибірка це 10 інсталяцій. А для worldwide та цілої України це питання не змінює. Для них пояснення такого графіку не може полягати лише в «unknown був Лінуксом», бо й known вінда сильно впала.

Proton, Steam Deck — повноцінно можна гратися і на лінуксах

Ще іноді пропирає пустити скупу сльозу настольгії та зіграти у щось стареньке. Тут заміни майже не існує. Хоча у період блекаутів проходив скайрім на свічі

оцінюєте якість продукту навіть не користувавшись, а суто з оглядів? :)))
у такому випадку не пишіть що «нема нормального софту».

код відкрито лежить на github. треба зрозуміти які функції є — читайте код.

Та ні. Все близько. Майже кожну сучасну гру під вінду зможеш запустити.

Сучасну? Я два дні просрав для того, щоб запустити STALKER CoP. Довелось імпортувати половину вінди. Страшно навіть подумати, що треба зробити для запуску чогось більш сучасного.

Для Ігор консолі(Xbox, PlayStation), для роботи MacOS)

На домашньому Linux на робочому MacOS то який варіант вибирати?😁😁😁

Звісно, домашній. Бо на робочому ОС рідко обираєш сам. Навіть якщо формальна свобода є, шлях «білої ворони» в колективі непростий.

Яка біла ворона, чим хочете на тому і сидіть.

Якщо ви в веб — то так, а якщо embedded, геймдев чи розробка десктоп аплікухи під одну ОС?

Зараз Windows, але мрію повернутись на Linux :)

Всі хто виїхали мали ноути на вінді. От і вся загадка

Люди під час блекаутів прикололися автономністю M1-M* і відмовилися від вінди. От і вся загадка.

частка macos виросла трохи більше пів відсотка. хіба що люди почали купувати макбуки і ставити linux

Старі Макбуки не дозволяють встановлюти майже нічого їх тільки на linux можна використовувати.

Сучасні х86 теж їдять копійки. Мій ноут на ненайновішому 5700U в режимі друкарської машинки бере 6 Вт, чи ще й менше. З батареєю 92 Вт*год це щось з 15 годин.
Якщо по роботі треба х86 віртуалки, то arm відпадають (

Підписатись на коментарі