Наскільки компанії цінують Team/Tech лідів?

Нещодавно тут вийшла стаття про статистику зарплат. Переглянувши її я звернув увагу на один момент: Team/Tech Lead отримує не сильно вище Senior розробника. Не зважаючи на те, що лідство вважається наступною сходинкою у кар’єрі, різниця у зарплатні не корелює з рівнем відповідальності, яка лягає на плечі ліда.

Через це я згадав як у одній з компаній у яких я працював про лідів казали: «Team Lead — це не позиція, а покликання.». Тобто такої окремої позиції у компанії не було.

Звичайно, вищезгадана стаття не може на 100% співпадати з реальною ситуацією на ринку, але загальну тенденцію відображає.

Так ось що мене цікавить: а яка ситуація з відношенням до лідства у інших компаніях? Поділіться своїм досвідом переходу на позицію Team\Tech Lead і як це вплинуло на вашу роботу і зарплатню.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Просто. Умови сіньора та і будь якого рівня — розвиток скілів.

різниця у зарплатні не корелює з рівнем відповідальності

Так і є. Фінансово найвигідніше бути х2 сіньором, роботи буде як в ліда.

Поділіться своїм досвідом переходу на позицію Team\Tech Lead і як це вплинуло на вашу роботу і зарплатню.

+20% до ЗП в тій самій компанії.
Тім лід це гірша позиція бо ти більше менеджер ніж інженер.

Та навiть у EM зарплатня може бути не вища за сiньорську

Насправді Technical Lead та Team Lead — це ролі у команді, а не «звання» девелоперів. «Звання» ж зветься Lead Software Engineer (іде після Senior Software Engineer). Усе майже як на виробництві: є «старший інженер» (Senior), «провідний інженер» (Lead) та головний інженер (CТO).
Провідний (так само як Lead) натякає, що це людина, яка очолює команду і відповідає за проект (має відповідний досвід).
У реаліях українського аутсорсу різниця у зарплатні між Senior Software Engineer та Lead Software Engineer насправді несуттєва. Тому що аби продавати провідного інженера дорожче — треба аби він насправді вів проєкт. На жаль небагато клієнтів довірять аутсорсеру цілком вести проєкт.

Тех лід — недоАрхітект, Тім лід — недоTехПМ.

Архітект то вбік відхилення він не вище сильйор лід у ланцюжку
Інший напрямок

Зі звого досвіду тімлідовста скажу що дійсно зарплата тімліда не сильно вище за зарплату розробника якого найняли за 21/22 рік.
Тоді була і зараз залишається ситуація на ринку на стороні розробників. Можливо з часом ситуація буде вирівнюватись і тім лідам і архітекторам будуть підвищувати зарплати і давати бонуси які будуть більше мотивувати.

К сожалению понятим Тим Лид от компании к компании сильно отличается. Если сениор девы +.- одинаковые, то лид в одном случае будет ЕМ, а в другом случае инициативный сениор или тех лид. Зависит от устройства команды и взаимодействия с другими командами в проекте.

А деколи просто личка, щоб дев вгамувася і не звалив.

Трохи більше року назад мого колегу по команді призначили техлідом. Сам він працював на румунську компанію, яка, в свою чергу, була партнером для британських замовників.
По факту, обовʼязків докинули, а зарплату докинути «забули». Кілька місяців він пропрацював на ентузіазмі, але після річного salary review отримав мізерну надбавку, на фоні чого розвинувся конфлікт з його менеджментом, і колегу вирішили звільнити. По факту, він багато чего зробив на проекті, чудово комунікував з британською стороною і подобався замовникам. Але румунська сторона вирішила, що він для них надто конфліктний. Ні технічні скіли, ні симпатія з боку замовників не врятувала від звільнення.

Ну так жополизити треба
Тімліду і менеджеру
Техліду зуби лікувати і тренуватися

Тім лід це бригадир (ще й роботу робить)
Менеджер це начальник цеху (роботу не робить)
РМ це секретар менеджера
Тех Лід це мега синьйор
Скрам майстер (без інших скілів) це корпоративне непорозуміння

Швидко дешево якісно
Вибери 2

PM — то взагалі 3 різні людини) Скрам майтер — не людина взагалі

Я знаю лише проджектів та продактів, а хто треті PM?

Program manager. Еволюція проджекта, рулить пучком тім що роблять 1 напрям. У проджекта найменший розмір делівераблу, який його має цікавити — то сторі, у програма — епік.

Є ще 4й
Погонщик гплери
Пніза що конкретно не відповідає

цілком згодний, що скрам мастер — це не людина

Тут скоріш за все «наскільки клієнт задоволений тімлідом»

З мого досвіду — якщо тім лід багато контактує з бізнесом, то це явна ознака того, зо менеджмент не справляється зі своїми обовʼязками. Тому, якщо клієнт не дуже задоволений лідом, то це означає, що на ліда накинули додаткові обовʼязки, які не входять у його зону відповідальності.

Підписатись на коментарі