Кандидатів в 9 разів більше, ніж вакансій. Обговорюємо квартальну аналітику Djinni

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Djinni випустив квартальну аналітику ринку і ми підгледіли кілька цікавих тез.
Тож запрошуємо до обговорення!

Але спочатку факти:

• Кількість кандидатів перевищує наявні вакансії в 9 разів.
  • Середня зарплата Middle-Senior кандидатів знизилася на 10%
  • Середньомісячна кількість заявок на керівні посади за останній рік зросла на 200%.
  • Найм в розробці зменшився, за винятком Python.
  • Конкуренція серед початківців зменшилася з 45 кандидатів на вакансію до 35. Переважно, мова йде про вакансії в саппорт та сейлз.
  • Маркетинг випередив JavaScript за кількістю вакансій.
  • Багато Senior кандидатів претендують на роботу, яка вимагає менше досвіду, ніж вони мають.
  • Найжорсткіша ситуація для QA-спеціалістів — з квітня 2023 року їхня конкуренція зросла з 30 до 36 кандидатів на одну вакансію.
  • Кандидати надсилають у 5 разів більше заявок на роботу, ніж отримують пропозицій.
  • Рекрутери виявляють підвищений інтерес до Junior-Middle кандидатів.

То які зробимо з цього висновки, спільното? Діліться думками 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Очевидно, що в даних умовах неможливо знайти роботу для більшості кандидатів. Через цю високу пропозицію, рівень вимог до них зріс в декілька разів(що нормально). Це якщо перевести в час, витрачений на навчання — це 10-12 місяців потрібно навчатись кожного дня по 6-8 годин.
А не як раніше — 5-6 місяців.
А айті-курси випускають людей, у яких рівень знань на рівні 2-3 місяці. Причому роблять це в неадекватно-високих кількостях, використовуючи війну і страх людей як силу свого бізнесу.
Тобто, вони випускають людей, які ніколи не знайдуть роботу.

Тобто, вони випускають людей, які ніколи не знайдуть роботу

Ціль курсів заробити гроші, так було й до повномасштабного вторгнення московитів

Також маркетологи з курсів накручують хвалебні відгуки формату «сподобалось навчання», але без інформації про працевлаштування

Власне те що описується наукою зветься безробіттям. Боротьба із безробіттям вважається однією із найскладніших завдань уряду, неспроможність у боротьбі та високий рівінь безробіття показує на низку якість державного управляння. В історії виділили наступні дієві міри з зменшення безробіття. 1. Створення державних робочих місць, на будівництво доріг, оборонна промисловість та інша інфраструктура. 2. Стимуляція усіх типів приватного підприємництва. В ринковій економіці держава тут діє через : облікову ставку, податкові норми, мита на імпортовані товари та послуги, реструктуризацію боргів та супсідії для відчиняних підприємств 3. Податкові преференції тим хто винаймає молодь і людей старше 50, зазвичай безробіття найбільше б’є саме по молодим та людям у віці. 4. Сприяння мобільності робочої сили, покрашення усіх видів транспорту 6. Сприяння часткової зайнятості, спрощення оподаткування (включно із соціальними зборами) 7. Боротьба із інфляцією, покрашення сальдо торгового балансу 8. Спрощення трудового законодавства 9. Зниження соціальних виплат безробітнім Як бачимо усе це активно робить уряд : Джозефа Байдена наслідуючи Франкліну Рузвельту, та мало не весь Євросоюз.

Шкода, що Україна пасе задніх в цьому плані. Коли ти тільки з універу, то нікому не потрібен, а трохи за 50, то і тут вже не треба. При пенсійному віці в 65 — це виглядає як програш для всіх

А в остальное время нужны исключительно как гуси для общипывания или как боевые гуси с запиныванием в бусики ногами...

Ну так вже й не треба... Вважаю, залежить від стеку. Вже набите оскомину про «шукаємо джуніор-спеціалістів Коболу віком від 65 років» не таке і далеке від реальності. У світі вже написано мегатонни легасі-коду, а через двадцять років його буде ще більше. І це все треба комусь супроводжувати, а іноді і доробляти. На ШІ у цьому питанні надії мало (на даний час). Так, можливе просідання ЗП по відношенню до розробників у розквіті сил. Але «старички» мають перевагу — залізні сідниці і неабиякий досвід написання і супроводжування коду різного ступеню кривуватості. І такі «старички» на хліб із маслом і ікрою завжди будуть мати. Ну, як мінімум наразі мають, згідно з моєї нерелевантної виборки з тих компаній, де я працював.

А я тут не кажу тільки про ІТшників. У ІТшників мені здається менше всього проблем буде, бо хоча б є гроші. А от середньо статистичного українця немає такої переваги із підтримкою легасі проектів.

Нам потрібно ще більше якісних курсів «В айті за місяць», щоб ринок точно був максимально насичений якісними кандидатами, а статистика на вакансіях була ще веселіша.

При чому за державні гроші, тобто за наші із вами з податків та в кредит. Нащо будувати скажімо патронний завод? Краще вкласти в чергові курси.

Якість патронного заводу можна перевірити і пересвідчитися, що вкрали левову частку грошей. З курсами так не вийде

Власне, а чому би не взяти у якості показника якраз процент випускників які влаштувались на роботу і їх не було звільнено впродовж першого року ? Як на мене об’єктивний показник KPI, який показує якість інвестицій. Тим більше що університети в нас не готують окремо по спеціальностям як то: DevOps, QA, BA, UX/UI, Game Design тощо. Якщо влаштувалось стандартні 2% випускників, то це лайно — а не курси.

.

Якщо брати українські кандидати і українські вакансії, то в 8 разів

Вакансії 8125
djinni.co/...​lude-keywords=&region=UKR

Кандидати 64889
djinni.co/developers/?region=UKR

Але там суттєва частина відмічена як «Passive search». Можливо тих, хто шукають активно, ще менше?

Неясно скільки пасивних вакансій :)

То які зробимо з цього висновки, спільното?

Висновки прості, всі, хто розпинався про світле майбутнє українського IT, про можливість звільнитись і знайти нову роботу, коли захочеш, виявилися арестовичами. Зараз важко скрізь.

знайти нову роботу, коли захочеш

так, можна звільнитися і знайти роботу за 2-3 роки, максимум 5. А той час жити на наскирдоване і неспішно вивчати нові технології. Вам так не жити.

можна звільнитися і знайти роботу за 2-3 роки, максимум 5. А той час жити на наскирдоване

Казочки дідуся Панаса.

Вам так не жити.

В нас є саббатікал, батьківська відпустка на рік, видихай

І скільки разів ти брав саббатікал? Дай вгадаю, 0?😂

Ну нажаль так, це усе не більше ніж «не фінансовий метод мотивації» приблизно як право безкоштовно проїзду в транспорті, яким сільський пенсіонер, наприклад, фізично не може користуватись. Ну тобто, банальний обман, щоб не платити гроші. Реальність жорсткий капіталізм, по типу то нема роботи то по 16 годин в день працювати і овертаймити, бо над суворі строки в контракті тощо, або праця «в кредит» коли замовник не підписує контракта по пів року (тобто замість банка, його кредит оплачуєте ви і жодних процентів) і т.п. При мені шеф відмовив HR-у в співбесіді кандидату який ходив в сабатікал, дослівно : «мені тут таких розумних не треба, ще інші на то дивитись будуть і теж таке хотітимуть — а хто тоді працювати буде ?». Коротше, усе те саме що і в усіх інших, та звісно значно краще ніж на державному заводі де ті хто чомусь залишились перекривали вулицю і скандували: «Зарплату! Зарплату!». Ну тобто це класичний страйк. Страйків в ІТ я ще не бачів, замість цього бачів як усі одночасно звільнилися та попросили переводу в інший проект. При чому дізнались вже, як прибіг директор фіксити ситуацію бо клієнт гроші відмовився платити, як продукт не буде дороблено.

І скільки разів ти брав саббатікал? Дай вгадаю, 0?

В мене 35 днів відпустки, куди мені ще саббатікал, хоча у нас беруть

Дай в гадаю, при цьому можна за контрактом із клієнтом, можна ходити два рази на рік не більше ніж на 5 днів, при цьому на свята, наприклад на Різдво тільки за попередньою згодою від клієнта. Нажаль це маркетингова замануха, ринок зазвичай не дає так ходити у відпустку, за винятком коли опинився на бенчі.

Це в українських фоп реаліях. В європейський фул тайм емплої немає жодних проблем з відпустками.

В європейський фул тайм емплої немає жодних проблем з відпустками.

Ще й заставляють, гади, брати усю відпустку. Постійно нагадують, що це обов’язково :)

В американських реаліях, а не в українських. На укр галерах проблем з відпустками ніколи не було.

вирішальні 2-3 тижні © Арестович...

Доки я ще працював на глобальній мульті-національній галері з офісами у багатьох країнах світу я чув що 2022 фінансовий рік був хоча і не найкращім у порівнянні з попередніми — але й далеко не поганим. Компанія (в цілому) непогано росла і навіть докупала інші компанії десь у Латинській Америці. Проєктів вистачало, нові клієнти охоче заходили — про глобальні скорочення не говорили навіть після того, як це стало мейнстрімом.
Отже у мене чомусь виникає відчуття, що справжня ІТ жопа вона «Не у нас — а у Вас!»:
www.youtube.com/watch?v=qo2rts0p1l4
Тобто «крах ІТ» в Україні пов’язаний не з глобальним «охолодженням» ринку — а переважно з війною. При цьому роботи на глобальному аутсорс ринку не стає значно менше: так, хтось згорнув проєкти, але хтось навпаки — звільнив своїх дорогоцінних співробітників у долині, а проект тихенько віддав на аутсорс. От тільки Україну з цього ринку аутсорса викреслено зі зрозумілих причин.
Що треба робити «не нам, а вам» — також зрозуміло. Стратегія війни на наступний рік вже затверджена на саміти НАТО: НАТО надає зброю, Україна надає воїнів, «Битва за Верден» має продовжуватися. Для України в НАТО є чітка і зрозуміла «ніша»: бути полігоном для війни.
Своє виробництво, економіка, ІТ — не потрібні. Тепер Україна — це Спарта, у якій існує тільки одна професія — воїн! Усіх слабких та непридатних можна просто кидати зі скелі аби не заважали.
ДОУ час або розширюватися на Європу, або замість рекрутерів запросити на Джина воєнкомів — і кількість «наймів» буде тільки рости.
www.youtube.com/watch?v=xP8G-LwWNn0

Усіх слабких та непридатних можна просто кидати зі скелі аби не заважали.

в нас значно більш гуманна Спарта — «слабкі і непридатні» теж згодяться для фронту

Це некоректна оцінка вже майже рік. Починаючи з Q4 2022 саме глобальна криза, а не українська війна, є причиною кризи в індустрії. Криза вже майже рік як глобальна, в усіх географіях. Досить паніку і зраду розганяти, не воюєте на передку — варто замість цього дякувати ЗСУ, що не в братській могилі, донатити і чекати на покращення восени або з лютого.

Як би ви шукали роботу за кордоном то ви б помітили різницю, навіть на нашу галеру я отримав оффер в 7К будучи не в Україні, сіньором, не лідом чи архітектом. Також тут ринок відновлюєтся і вже помітно, якщо ще осінь22 — весна23 відчувалось що розгрібали звільненіх фангів, то зараз їх розгребли і рейти повертаються.

Починаючи з Q4 2022 саме глобальна криза, а не українська війна, є причиною кризи в індустрії. Криза вже майже рік як глобальна, в усіх географіях. Досить паніку і зраду розганяти

— пише менеджер з EPAM.

Тим часом у EPAM 5 вакансій на всю Україну і 94 вакансії в Польщі (джерело: www.epam.com/careers)

Зараз подивився — все ж Польща краще себе почуває, Ви в великій мірі праві. Тим не менш в обох країнах до війни були сотні вакансій, підозрюю — в Україні більше. І якщо глянути на вакансії в Польщі — вони про Дату, Клауд, ще САП і іншу екзотику... Масс хайрінг теж стагнує.

Коротше, всюди непросто, в Україні можливо гірше, але я все ж повторюся, згадайте мої слова: як Штати опустять ключову ставку, нам стане значно легше. Хоча поки війна не закінчиться (і можливо пару років після неї) — буде ще далеко не так само добре, як в 2021 році наприклад, і багато років до цього. Глобальна криза має більший вплив на Україну, ніж війна. В 2014-2015 індустрія росла, не дивлячись на початок війни, буде рости і одразу після завершення світової кризи знов.

саме глобальна криза,

Одне тісно пов’язано із іншим і навпаки. За великим рахунком друга холодна війна із локальними війнами в : Лівії, Сирії, Афганістані, Азербайджані тощо має усі ті самі причини, та можливо і наслідки, що і Перша Світова війна.

Починаючи з Q4 2022 саме глобальна криза, а не українська війна, є причиною кризи в індустрії.

А от і відповідь:
dou.ua/...​ukraine-refused-an-offer
Скажімо так: у них своя криза (менше проектів), а у нас — своя (в Україні не наймають).

Трохи офтопу.

Як ти там? Адаптувався в новій країні?

Ну офтоп так офтоп.
Я дістався до моря. Зараз біля Бар, Черногорія. Тут узбережжя дуже схоже на Крим десь під Новим Світом: невеличкі бухти, галька, камні у воді. Є де поплавати з маскою. Трохи далі є «офіційні» пляжі: пісочок, лежаки усі сервіси.
Виявилося що тут схоже взагалі не існують «бази відпочинку» совкового типу до яких я так звик. Де дерев’яні домівки — «будочки», загальний сортир і столовка. Найближче до цього — кемпінг, але треба привозити свій намет, а краще — трейлер. Доречи треба буде якось поцікавитися чи можна тут ставити намети на природі де завгодно — чи тільки у кемпінгах.
Отже живу я по-заможному: за 50 баксів на день! Можна вважати окрема квартира, 3 ліжка на мене одного (тут розумно розраховано на родину з дітьми — номерів для одинаків нема), є холодильник, кухня, навіть кондиціонер. Я так розумію дешевше тому що за домом залізна дорога — але мене це не хвилює (особливо після канонади у Харкові). Доречи за такі ж апартаменти десь на ЮБК у 2013 році просили б більше 50 баксів.
Мабуть залишуся тут до кінця сезону. Сподіваюся що тут «бархатний сезон» як у Криму. Постійно жити за 50 баксів на день (не рахуючи їжі) і не працювати — на багато років не вистачить заощаджень. На фріланс у найближчий час надії мало — отже треба буде щось думати. Ще дізнатися яка тут зима — може краще її не чекати.
P.S. Іноді про себе шуткую що от з’їздив на море у відпустку — а потім повернуся додому в Україну. Але дома вже нема та і, судячи з новин, оптимістів, які обіцяли «Крим до літа» вже не залишилося.
Тепер як у тому відомому кіно: «Может победить или не может?!» ну и дальше «Может!, но не дракона, и не в єтот раз, и не победить ...»
www.youtube.com/watch?v=EG0GoMqSv-8

Судячи за описом ти в Зеленому Поясі або в Шушані.
«Бархатний сезон» чудовий. Але не довгий. Здебільшого лише вересень. Різко стає менше людей (серби роз’їжджаються наприкінці серпня). З жовтня розпочинаються дощі. З листопада зливи з якимось нереальним вітром (я такого раніше не бачив). І так до квітня.
P.S. починаючи з жовтня, місто опустіє і ціни на житло знизяться до 30 доларів.

замість рекрутерів запросити на Джина воєнкомів — і кількість «наймів» буде тільки рости.

Там десь був фільм про облогу Ленінграду, в окопи привели «поповнення», на що офіцер сказав, що то просто перевід харчів в нікуди. Бо йому треба навчені треновані і озброєні солдати — а не професори зі студентами з коктейлями молотова. Затягнути в армію усіх кого вдалось звісно можна, та це швидше веде до поразки ніж до перемоги. Такий фолькштурм зазвичай роблять вже коли справді край, поразка неминуча.

’ми ще подивимось кандидатів, якщо що ми вам перезвоним’ - самий частий фідбек

Робота є але не для всіх. Мала частина знаходить роботу а велика ні. Ваш друг просто в числі тих кому більше пощастило.

Багато Senior кандидатів претендують на роботу, яка вимагає менше досвіду, ніж вони мають.

А як може бути інакше? Зазвичай в роботі ти використовуєш дуже незначну частину свого досвіду, як на мене.

воно то так, але коли ти йдеш до лікаря зі званням професор, то у нього якась базова дія буде коштувати в 2-3 рази більше, ніж у початківця

Ну... Медицина більш статична, лікарі зазвичай працюють з однаковим набором хвороб. А у разі senior developer, то, скажімо, за п’ять років у тебе декілька проектів, у кожного свої технології, в за цей час автоматично виходить, що у тебе вже знання технологій на пару проектів. Це не кажучи про 20+ років досвіду.

Тому це типова ситуація, яка не впливає на з/п.

Враховуючи тенденцію дивно, що і тут не впихнули окрему статистику по жінках, який відсоток і все таке

Ну звісно, наша найбільша проблема тепер дайверсіті. Все що у США не відбувається — це модно !!! Гей парад який проходе як демонстрація проти вбивств геїв просто на вулиці в гей кварталах — модно !!! Дайверсіті який заміряють, як боротьбу із расизмом зокрема в школах, де мусульманських дівчат можуть просто не пустити в ту школу !!! Модно !!! Ну і т.д.

Що з цього притаманне нашій країні в поточній ситуації?

От і я за те. Та велика купа народу має звичку просто повторювати за іншими, кого вони вважають авторитетними в питанні, не думаючи власним розумом, не важливо підходить це чи ні (інколи звісно так і справді треба копіювати). Це якраз і зветься — мода. Роблю тому сам не знаю чому, хоча по факту тому що так по зомбоящіку показали наприклад. І так багато чого можна досягнути. В Уганді наприклад, геноцид робили — бо так по радіо казали.

В Уганді наприклад, геноцид робили — бо так по радіо казали.

В Руанді, там по радіо казали. Хоча в Уганді свої кадрі були (Іді Амін)

Автокмпліт :) Та схоже і справді і там і там однакова лажа. В нас же чистий культ Карго www.tinkoff.ru/...​me=socialweb&platform=web

Треба більше анонімних пошуків роботи, комусь з них вдасться охопити більше європейських та американських компаній

Підписатись на коментарі