Мій досвід та практики вивчення англійської мови
Варто зауважити, що я вивчав англійську мову ще зі школи, потім в інституті та на своїй першій роботі в аутсорс компанії, понад 10 років тому, у мене був дуже слабкий розмовний, але стерпний рівень розуміння англомовних. На той час мій рівень оцінили як B1 (wikipedia) хоча мені особисто здається, що ця оцінка дуже умовна, і рекомендую вам особисто оцінювати свій рівень за такими 5 категоріями:
1. Письмова англійська
2. Розмовна англійська
3. Рівень розуміння мови
4. Рівень розуміння тексту
5. Словниковий запас
Як і в більшості аутсорс компаній, курси англійської мови надавалися всім охочим і віталися. Так почався мій шлях вивчення англійської у професійних викладачів. Вочевидь, не було б цього текста якби мені вони допомогли :) Тож одразу скажу, в моєму випадку, курси були супер неефективними. Хоча я намагався робити домашні завдання і відвідувати всі заняття. Але тим не менш за
Але в якийсь момент я зрозумів, що не можу покладатися на викладачів і поточні проєкти, і потрібно брати справу в свої руки. Так я почав розбиратися, що працює конкретно для мене і що допомагає мені у вивченні мови. Отже, методом проб і помилок я вивів 5 категорій, про які говорив вище, і зрозумів, що кожну категорію потрібно розглядати і «витягати» цілеспрямовано.
Що я робив для бусту вивчення англійської мови:
1. Для письма я почав писати щоденник, а далі статті та вести твіттер. Тепер же лінкедин дає мені достатньо практики і з часом я все більше хотів би писати англійською і для англомовної аудиторії. Так само не варто забувати, що практика письма слабо впливає на вашу граматику і паралельно, звісно, варто тупо заучувати правила і намагатися їх застосовувати у вашій практиці.
2. Розмовна англійська виявилася найпідступнішою, оскільки не завжди є з ким можна поспілкуватися англійською, а тим більше з носієм. Але тим не менш ось кілька практик які я хотів би порекомендувати:
a. Намагайтеся вести внутрішній діалог англійською, не завжди, але хоча б раз на день перемикайтеся і протягом години\двох намагайтеся проговорювати всі свої думки англійською.
b. Встановіть додатки для спілкування з англомовними. Це дасть вам можливість більш гнучко підбирати партнера для практики.
c. Ну і звісно постарайтеся потрапити до розмовного клубу з носієм. Зараз існує безліч онлайн груп, але я вважаю, що основна цінність розмовних клубів, на відміну від додатків для спілкування з носіями, це особисте спілкування віч-на-віч.
3. Рівень розуміння мови відмінно підтягується через фільми і серіали. Дуже рекомендую починати з мультфільмів типу Сімпсонів, Футурами тощо. Звісно, спочатку вам може бути важко і ви можете не вловлювати всієї суті, тому дуже рекомендую починати з українськими субтитрами, потім переходити на англійські субтитри ну і врешті-решт дивитися все без субтитрів. При чому не варто ставитися до перегляду фільмів і серіалів як до процесу навчання. Вам варто прийняти той факт, що відтепер ви дивитеся все тільки англійською і в будь-який вільний час вмикати і слухати англійську мову. Як альтернативи фільмам і серіалам ви можете слухати подкасти або «корисні» передачі. Але з мого особистого досвіду можу сказати, що коли ваш мозок хоче відпочити, то навантажувати його англійською зі змістом дуже погана ідея. Так ви тільки виробите неприязнь до цього процесу.
4. Рівень розуміння тексту, напевно, одне з найпростіших, оскільки більшість контенту в інтернеті написано англійською. Тому рекомендую поступово або ж відразу знайти альтернативу всім вашим розвагам і навчанню в інтернеті англійською. Так само дуже допомагає перекласти телефон і операційну систему ПК англійською мовою. Ви маєте відтворити англомовне «середовище» і зануритися в нього, щоб англійська стала для вас дійсно другою рідною мовою.
5. Словниковий запас — найбільш настирлива для мене тема, але тим не менш, всі ми розуміємо, що «хапання» слів з кіно або статей не є цілеспрямованим вивченням слів і для мене особисто дуже слабо допомагає розвинути словниковий запас. Тому окрім як додатків, які допомагають структуровано визубрити нові слова і далі включати їх у свої щоденні практики, я, на жаль, нічого кращого не придумав.
Дотримуючись цих практик, я став вільно спілкуватися англійською, розуміти практично будь-якого англомовного і загалом вільно орієнтуватися в англомовному середовищі. Тепер я можу сказати, що англійська стала для мене другою рідною мовою і не викликає абсолютно ніякого дискомфорту. Хоча процес мого навчання все ще триває і я намагаюся виявляти свої слабкі місця і постійно працювати над ними.
Буду радий якщо поділитеся своїми техніками і що вам допомагає підтримувати ваш рівень або розвивати його.
49 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів