IT-спеціалісти з Харкова можуть купити квартиру вдвічі швидше, ніж колеги з Києва — на основі зарплатного опитування DOU

Привіт! Мене звати Людмила, і я product manager ЛУН Статистики. Всі ми бачили велике літнє зарплатне опитування серед IT-спільноти. Ми ж в ЛУН вирішили порахувати, скільки цих зарплат потрібно, аби купити квартиру.

Результати опитування ми поєднали зі статистикою цін на вторинці у різних містах України: Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Вінниця. І ось що в нас вийшло:

Всього лише рік заробітних плат знадобиться Senior розробнику, що працює у Києві, щоб купити однокімнатну квартиру. На таке ж житло Middle спеціалісту потрібно відкласти 22 зарплати, а Junior розробнику — майже 5 років або 58 місяців своєї зарплати, якщо бути точними.

Схожа ситуація для айтівців у Львові. Для придбання однокімнатної квартири на місцевому ринку вторинки Senior має відкласти ті ж повноцінні 12 заробітних плат, як і колега зі столиці, Middle назбирає на житло на місяць швидше — 21 зарплата. Junior зможе купити однушку за 55 місяців.

Набагато швидше вдасться зібрати на житло ІТ-працівникам з Одеси. Ціна однокімнатного житла на вторинці для Senior-а — 9 зарплат. Middle має відкласти 16 повноцінних зарплат, а місцеві Junior-и витратять на квартиру трохи більш ніж три роки своєї карʼєри — 39 місяців, якщо бути точними.

Найшвидше на однушку в своєму місті назбирає Senior з Харкова — знадобиться 6 зарплат. Далі йдуть спеціалісти з Дніпра та Одеси — по 9 зарплат відповідно. На місяць довше — 10 зарплат — треба відкласти спеціалісту з Вінниці. Найдовше відкладатимуть на покупку Senior-и у Києві та Львові.

На ЛУН Статистиці є повний графік, де можна подивися усі міста та для різних кімнатностей квартири. Там є ще для Дніпра і Вінниці, а також для 2-3-кімнатних квартир.

Там можна знайти цікаві факти. Як, наприклад, те, що 12 зарплат Senior-айтівців у Києві чи Львові — це однушка на вторинці у їх містах, а у Дніпрі за той самий час Senior може накопичити на двокімнатну вторинку.

Чи довго це — відкладати на квартиру в Україні для IT-спеціалістів?

Порівняймо з іншими країнами.

За даними «The Financial Times», у середньому в США у 2023-му році сімʼї для купівлі домівки потрібно 7.58 річних доходів.

Порівнюємо: Junior розробнику в Києві для придбання 1-кімнатної квартири потрібно в 2 рази менше часу. Одній людині треба менше часу, ніж домогосподарству в США.

У Великій Британії в середньому потрібно 9 річних доходів для купівлі домівки. В Україні довше треба заробляти лише на трикімнатну вторинку в Києві, маючи дохід Junior спеціаліста. Всі інші, включаючи Junior розробників в інших містах, в середньому можуть зібрати навіть на 3-кімнатну квартиру швидше, ніж британці.

Згідно з даними сервісу Numbeo, у Лісабоні для покупки житла потрібно відкласти 19 річних доходів сімʼї. За такий самий час Junior в Києві може придбати 2 трикімнатні квартири.

Middle розробникам на 1-кімнатну квартиру на вторинці треба відкласти від 13 до 22 зарплат. Це від 1.08 року до 4.08 року. Для купівлі 3-кімнатної квартири на вторинці знадобиться максимум 4.08 роки повноцінно відкладених доходів.

Для Junior розробника це буде від 2 до 5 років за однокімнатну квартиру і до 11-ти років за трикімнатну квартиру на вторинці.

З максимальною швидкістю рухаються Senior спеціалісти: від 6 місяців для однокімнатної квартири до 2.17 років за покупку трикімнатної квартири на вторинці.

Загалом для українських розробників терміни накопичення на житло виглядають неймовірно швидкими, у порівнянні з наведеними вище світовими реаліями.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Одній людині треба менше часу, ніж домогосподарству в США.

Сравнивать убогую юзаную однушку в Киеве, который сейчас хуже Сомали, и дом в США это конечно круто, при том что в США взял ипотеку и живи сразу и не надо ничего там откладывать.

Зараз би зарплату в бетонометри переводити, тільки й того б...

Пам’ятаю, коли такі аргументи з’являлись до війни, в контексті уєзжуньок.
Типу Україна це круто 5% можна накопичити на хрущ — ага, жителі Донецька та Луганська вже накопчили, а потім наздогнали та накопичили знову.
Трапилась війна, ордлятина розповзлась ще на кілька областей, решту постійно обстрілюють.
А дехто все ще нічого не зрозумів.

З нетерпінням очікуємо наступного ’дослідження’ ’індекс хот дога’ або ʼіндекс шаурми’ в городах України

Якщо б половину Києва в 2022 розфігачили як Харків, то в столиці б теж ціни впали!
З Одесою скоро щось схоже буде :(

Серйозно?
Тоді коли пересічний айтішнік або виїхав, або думає як виїхати чи відмазатись від воєнкомату ви клепаєте оцю мірялку з натяком «а хто ж тут зажрався»?

Хай вже модери вибачають, але автор безсовісна ідіотка, таке строчити коли Харків постійно під прицілом, а звичайним людям немає роботи, не те що б квартири купляти. І тут ця статистика рівня 5 класу виглядає як насміхання, ітішніки можуть за півроку купити квартиру....

Зараз в Бахмути дуже дешеве житло. Або у Слов’яноську. Там і до війни можна було 2ку купити за 5 тисяч долларів. Але там люди мешкають в тртині квартир...

Чудова нагода. Війна робить дива: девелопер у Харкові, якій заробляв на свої квартири 20 років на галері цього року мав нагоду продати їх і отримати менше, ніж за попередній рік задонатив на перемогу!
Краще напишіть де тепер у Європі можна купити житло за ціною квартири у Харкові.

Коли я був маленький, то також думав, що назбираю на компютер, який коштував 10 000 гривень, маючи різні підробітки в районі 1000 грн в місяць за 10 місяців. Ох, як я помилявся.
Так само і з цією статистикою

Ну власне, є методики розрахунків. Так само можна різних корупціонерів брати за зад, бо їх покупки подекуди коштують їх зарплатню за 1000 років, при тому що нічого не їсти і не пити.

Порівнюються українські айтішники та домогосподарства в США ЗАГАЛОМ (тобто люди абсолютно різних професій). Це свідчить скоріше про те, що за кордоном простіше придбати житло пересічному. Треба порівнювати apples to apples: або українських айтішників із закордонними, або українські домогосподарства із закордонними (тут вийде навряд чи, бо не існує якихось притомних оцінок реальної ЗП в Україні, а офіційні дані по середній ЗП нічого конкретного не виражають, коли половина країни отримує ЗП в конвертах, а ще якась частина сидить на фіктивних ФОПах).

Що значить фіктивні фопи?

Значить, що підприємцями насправді не є. Бо не бізнесмени та бізнес-ризиків не несуть, але користуються бенефітами у вигляді 5% ставки або єдиного податку. Це в нас майже все айті, майже всі ресторани та заклади харчування (де офіціанти та повари — ФОПи) частина ритейлу та сфери послуг та певен іще когось забув. Кароч, сотні тисяч людей (якщо навіть не іншого порядку цифра), чиї доходи до обрахунку середньої ЗП не потрапляють.

Значить, що підприємцями насправді не є

А ким же вони тоді є?

користуються бенефітами у вигляді 5% ставки або єдиного податку

А хіба існує альтернатива?

А хіба існує альтернатива?

гіг-контракт на Дія-Сіті
Ті ж 5% + 1.5% військового податку

Тобто, ви на повному серйозі пропонуєте перейти з контракторства на незаконний схематоз?

Звісно альтернатива існує. Влаштуватися як найманий працівник. Або не грати в ці ігри (я прикладом так і роблю)

А нащо? — втратити можливість працювати з декількома замовниками одночасно?обмежити свій вільний час 24 календарними днями на рік? Додати собі сороки з проходженням обовʼязкових безтолкових медоглядів? Ну і бонусом дати дармоїдам значно більше грошей. Це ще хто грає в ігри

Нє, якщо людина реально підприємець — шукає собі клієнтів на апворку чи шляхом просування власного сайту — нема питань. А якщо вона просто як ФОП влаштована в айтішку, таски їй у дзьобику приносить РМ, а йому в свою чергу клієнтів привели сейлзи... Який же вона тоді підприємець? Вона тоді хитрозадий пристосуванець, який ще має наглість зверхньо дивитися на таких самих працівників, але влаштованих офіційно.

У Вас який варіант?

В усьому світі є аналоги фопів, подекуди навіть зі зниженими податками.
Наприклад в Польші є JDG з податком для айті 8.5 або 12.5 відсотків.
І всюди всім це нормально.
Тільки в Україні все щось те айті жити заважає.

шукає собі клієнтів на апворку

Значить апворк — ок, а Джинні/Доу/LinkedIn — ні?

ФОП влаштована в айтішку

Бо більше немає законних альтернатив

таски їй у дзьобику приносить РМ

З попередньої логіки — на апворку таски приносить рожевий єдиноріг?

а йому в свою чергу клієнтів привели сейлзи

Апворк — теж свого роду сейлз, але конкретно цей сейлз — ок, а інші — не ок?

Який же вона тоді підприємець?

Самий що не є підприємець, при належній мотивації можу показати документи

Вона тоді хитрозадий пристосуванець

Багато хто дивується чому я срану називаю сраною, а як інакше назвати якщо тут одні дармоїди, ухилянти і пристосуванці

який ще має наглість зверхньо дивитися на таких самих працівників, але влаштованих офіційно.

Про наглість — це конкретно про моє попереднє повідомлення чи про відношення доу спільноти на так зване офіційне працевлаштування?

У Вас який варіант?

Варіант чого? Відносин з замовниками? — Те що є, як кажуть самі зелені, досить не погано працює навіть з репресіями котрі тут відбуваються

таски їй у дзьобику приносить РМ, а йому в свою чергу клієнтів привели сейлзи...

А електрик який заходить на об’єкт теж несправжній ФОП, бо в нього прораб є?

По-перше ФОП ризикує всім своїм майном, якщо ви не знали. По-друге у фопа немає ніякого соц захисту, як у найманого працівника. По-третє, рівень податкового навантаження в Україні і так зависокий, порівняно з якістю державних послуг які отримуєш.

І багато у нас айтівців ризикнули усім майном та віддали все що мають або пішли судитися за факапи на проєктах?) А як там щодо офіціантів?

Ви ж запитуєте про ризики, я вам кажу що ризики є. Мені не дуже цікаво скільки фопів судилось, я кажу що ризики існують впринципі. Немає соц захисту. Тобто все має свою ціну. Фоп це не якась чудо таблетка і обман держави. Плюс, я працюю наприклад на декілька закордонні компанії по контракту одночасно. Як найманий працівник я не зможу це оформити впринципі. То як, я фіктивний фоп чи справжній?)

А, ну, з такої точки зору так. Можна й джекпот виграти, чому ні. Я тільки не вигравав і серед знайомих та знайомих знайомих також ніхто. Але можна. Тут один з дописувачів кричав, що фіг він підпише ФОПівський контракт, якщо там якась відповідальність для нього передбачена матеріальна. Це все що треба знати про ризики в айті.

Можете працювати як офіційний співробітник і бути ФОПом, закон цього не забороняє.

В Україні нормальне податкове навантаження у порівнянні з країнами схожого економічного типу. У порівнянні з Західною Європою — низьке.

А яким же буде державне управління, якщо значна кількість населення або зарплатні ФОПи або на зарплаті в конверті? Таким і буде. Про причинно-наслідковий зв’язок мабуть чули

В Україні нормальне податкове навантаження у порівнянні з країнами схожого економічного типу. У порівнянні з Західною Європою — низьке.

В середньому, якщо не брати ФОП 3 групи, то воно на рівні.

У вас совість є взагалі, щоб таке писати?

Власне, а чому ні ? Звичайнісінький бізнес. Як на мене набагато краще ніж вихвалятись як вдалось винайняти ресурси в Мексиці та Перу і клієнт після різних перемовин та скидок погодився взяти на супорт легасі. Ще там краснорожі прихерівші, не хочуть йти на погану зарплатню, краще їдуть до Америки.

Щоправда ракетою квартиру в Харкові роз’їбуть теж вдвічі швидше

Думаю ймовірність нажаль більше ніж вдвічі («нажаль» через абсолютні значення, а не відносні)

Насправді ні, усе те саме. Забули як той рік вони в перший день вже були в Гостомелі ? Могли би фізично, і сьогодні би були там.

Так само як і в Києві чи Львові чи будь де, рекети не дуже відрізняються. З РСЗО чи ствольної артилерії вони після контрнаступу того року вони вже не дістають.

Зате балістика прилітає регулярно.

Заголовок — клікбейт, зараз нерухомість просто не продають. До війни в Києві нерухомість подекуди ще і дешевша була, крім елітної. Більш не меньше нормальна двокімнатна квартира з ремонтом коштувала в районі 90-100 тисяч долларів, без ремонту десь 65 тисяч. Це якщо нічого не споживати мінімально 3 повних роки роботи сініора. Тобто приблизно 10 років накопичення на загал (і за ці 10 років ціна постійно би росла, бо нерухомість в тому місці де є робота має тенденцію постійно збільшуватись в ціні оскільки попит перевищує пропозицію). Крім того зарплатня в Харкові по статистиці суттєво меньше за Київ та трохи меньша за Львів.

Привіт! Для розрахунку брали середню ціни квартири, брали медіану по всім квартирам що продавалися в червні. Це для Києва близько 6 тисяч однушок, 5 тисяч двушок і 4 тисячі трьошок

У Хакрові дійсно менша зп, але і квартири на вторинці дешевші. Можна за посиланням на повні графіки побачити і ціни на самі квартири.

Привіт, а де можна глянути статистику проданих по Києву?

Привіт, отут вся статистика по Києву по житлу:
misto.lun.ua/stat?city=1

По ЗП з літнього опитування:
dou.ua/...​ry-report-qa-summer-2023

ЗП я знаю де шукати, дякую.
«Середня ціна 2-кімнатної квартири на вторинці» — це непродані оголошення чи продажі?

Бо рут-коммент був про

зараз нерухомість просто не продають

Доречі про ЗП, ситуація приблизно така:
dou.ua/forums/topic/44339

Підписатись на коментарі