Наскільки сильно Kotlin відноситься до русні?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Питання повстало тому що я знаю багато розробників котрі використовують та покращують Kotlin, багато з них мають російське коріння, але майже всі вони — релоканти, котрі змотались із того содому у Сербію/Польщу/Францію/Чехію. Для більшості релокантів драйвером стала війна. Але JetBrains мала офіс у пітері (вже не має, вона сказала чітке «ні» роботі на росії), а кацапські фсбшні «фаанги» (якщо їх так можна назвати) і досі активно коммітять у опенсорс JetBrains, і в офісі у Сербії у них в основному спілкуються кацапською. Для мене питання залишається відкритим, бо я досі не можу визначитись

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А на скільки сильно зараз можна починати новий проект під відро не на Котліні?

а кацапські фсбшні «фаанги» (якщо їх так можна назвати) і досі активно коммітять у опенсорс JetBrains

url? (хоча б 3, раз «активно»)

І якщо це opensource і коміти не для кидання всеї твоєї роботи в ФСБ, то чи є в цьому дійсно проблема?

Для мене питання залишається відкритим, бо я досі не можу визначитись

навіть якщо би в котлін не було жодного коміта від русні це все рівно не відмінило би того факту що написання фронтенд крудів під мобілки мяко кажучи не те чим варто займатись, тому краще визначись з цим

Наскільки сильно Kotlin відноситься до русні?

як морська свинка до моря

Знов за рибу гроші.
Не страждайте на фігню. Достатньо не заносити гроші у бюджет країни-агресора.

Відкрию тобі секрет — я цей топік підняв тупо заради цікавості, а так підтримую Олексія Зазуліна

Створили люди які раніше мешкали в Пітері, та вже доволі давно в Мюнхені та Чехії. Я вам більше скажу ви краще поцікавтесь скільки в тій конторі українців, тобто громадян України і на яких посадах вони там працюють. Щодо самої мови програмування, як я розумію Google для Android обрав Kotlin як головну мову програмування.

достаточно того, что сильно лучше Java

Чем, в фактах ? Сильно лучше Groovy, тут согласен.

Хіпстерська х*йня повна.
Після повного адопшна віртуальних потоків та релізу project Valhalla котлін перейде в разряд напівдохлих жвм-мов типу груві і скали.
А гугл поспішив.

blog.jetbrains.com/...​ins-statement-on-ukraine

Ну кажуть що звалили з рашки і з рашкою не працюють

Ну як «звалили»:

Компания JetBrains, ранее объявившая о приостановке операционной деятельности в России и Беларуси, в рассылке сообщила о мерах «по облегчению последствий ситуации» для своих клиентов.

Все действующие подписки на среды разработки будут автоматически продлены до 1 октября 2022 года, если они заканчивались ранее. Также для всех действующих подписок будет предоставлена резервная лицензия на последнюю выпущенную версию программного обеспечения, доступную на дату окончания срока действия подписки (а не на дату начала, как раньше), независимо от того, была ли ваша подписка годовой или месячной.

Для всех облачных сервисов компании (Space, YouTrack InCloud, TeamCity Cloud) будет предоставлены дополнительные 6 месяцев бесплатного пользования. Также компания предлагает помощь в экспорте данных при условии наличия возможностей.

Все лицензии на локальное программное обеспечение компании (YouTrack, TeamCity, Upsource) остаются в распоряжении клиентов бессрочно, за исключением обновлений и улучшениий безопасности.

Бесплатные подписки и лицензии, включая образовательные продукты и ПО с открытым исходным кодом, остаются доступными без ограничений.

І шо, обрубать все з кінцями, щоб компанії за одну ніч залишились без доступу до софта?
Я розумію що для українця з-під повітряної тривоги запросто смикнути за рубильник, і начхать що всі думають. Але бізнес які знаходяться трошки подалі від «конфлікту» подумає що жетбрейнз — навіжені, бо кидають бізнес-партнерів і перестануть з ними працювати.

Не все так однозначно, так.
Але українцям вони безкоштовні ліцензії, навіть тимчасово, навіть у лютому 2022, не давали.

До речі, ось маленька конторка, Оракл (можливо, чули щось), що вчинила.

imgur.com/zxyfVvg

Кстати могли бы Ultimate Idea бесплатно дать хотя бы на год для украинцев. Хоть что-то уже было бы...

Не все так однозначно, так.

Звичайно. Оракл там прямо сказали, що вони це роблять через санкції а не від доброти душевної.
Проблеми українців — це в першу чергу проблеми українців, для інших це не проблеми а далекий «конфлікт». Ніхто в цьому світі не зобов’язаний ставати на ваше місце емпатично і вчиняти як ви вчинили б.
Так, звучить хєрово, але після шкільних уроків історії та ютубу можна зрозуміти, що саме так працює ця помийка під назвою «людство».

Ну це просто собі напакости, щоб усі наявні клієнти знали що їх кинуть в один день раптом що, та обрали рішення конкурентів. А так просто болт путлеру, а ні гроші в бюджет.

Як показує практика — не подумають, шведи взагалі вітають такі рішення.

Более чем полностью.

Підписатись на коментарі