Найти работу удаленно на ФОП в странах ЕС

Я сейчас живу в Бельгии и не попадаю под налоговое резиденство (здесь не работает правило 183 дней). На основании этого, я могу не платить налоги за доход полученный вне Бельгии. То есть, я могу получать выплаты на украинский ФОП и платить привычные 5%.

Вопрос остался только в том как эту работу найти. Вакансий в Украине сейчас меньше и я рассматриваю вакансии за границей (кроме Бельгии).

Потому вопрос :

Могу ли я устроиться заграницей на удаленную работу с оформлением через украинский Фоп или они требуют оформление по правилам этой страны ?

Насколько сложно будет найти такую работу или подработку, где искать.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ви маєте працювати по правилам тієї країни, подактовим резидентом якої ви є. Тобто, України.

Тож, жодних проблем із роботою за контрактом як ФОП бути не має.

А шукати прямі контракти можна на лінкедині, наприклад.

подактовим резидентом якої ви є. Тобто, України.

Через 6 місяців не в Україні вже не резидент.
Окрім того що наявність фоп тягне за ногу назад в бодото

Це не відбувається автоматично.

Податковий резидент?
Автоматично 6 місяців якщо нема фоп

не те що не автоматично, а ще й не так то просто. просто загугли за втрату українського податкового резиденства.

Ось

rv.tax.gov.ua/...​rk/local-news/444946.html
Півроку і вільний
ФОП класифікується як центр життєвих інтересів в Україні

>> У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;

а особа його має по закону доки не зніметься з реєстрації в Україні

>> якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні.

а це реалізується через вставання на постійний консульський облік зі зняттям з реєстрації в Україні

>> У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

оце вже починає діяти в разі якщо два попередніх пункти не спрацювали..

>> Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

...

>> Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

ну і бинго, ти потрібен своїй країні :))))

p.s. ну і почитати ain.ua/...​-rezydentstvo-ta-podatky

Це вже надумування проблеми
Але хід твоєї думки мені подобається

Я б почав з закриття флп

місце постійного проживання членів її сім’ї

Попрацюй над визначенням сім’ї
Включаючи могилу прадіда?

має місце постійного проживання в Україні;

Отут щось накручено.
Що є визначення місця проживання?
Схоже що фразу вирвано з контексту про 180 днів

Що є визначення місця проживання?

За змістом вказаних норм права, постійним місцем проживання особини є місце, за яким зазначена особа зареєстрована у встановленому порядку".
© jurliga.ligazakon.net/...​kt-postynogo-prozhivannya

це як раз типова ситуація. людина наприклад переїхала в умовну Польщу, зробила часове замельдованіє (тимчасова прописка), але в Україні у неї залишилось місце постійної реєстрації. І як я розумію для податкової то є важливим нюансом.

А знятись з реєстрації в Україні можна буде коли в умовній Польщі будуть готові дати сталий побит і особа зможе зробити сталий мельдунек (постійну реєстрацію) + постійний консульський облік з печаткою в паспорті. І от тоді для нашої податкової постійне місце проживання перестане бути Україні і стане Польща.

А доки ні, то людина є податковим резидентом двох країн. І всі питання описані в законі про уникнення подвійного оподаткування.
Правда сюрприз, з укро-ФОПами все погано.

І як я розумію для податкової то є важливим нюансом
знятись з реєстрації в Україні можна буде коли в умовній Польщі будуть готові дати сталий побит і особа зможе зробити сталий мельдунек (постійну реєстрацію

Ти плутаєш печатку про виїзд на пмж (міссія майже неможлива)та податкове резиденство(півроку не виУкраїні)

я от не розумію нащо придумувати те чого в законі нема? я ж цитати даю, то мабуть пану цитатами і треба опонувати, а не своїми видумками?

То про резидента а не податкового резидента

Можеш вірити і боятися

Спробую останній раз
Підказка якщо ти девелопер, маєш розуміти різницю між or.та and

За загальним правилом, фізична особа вважається резидентом України, якщо вона має місце проживання в Україні;

Читаємо як: людина живе тільки в Україні

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;

Читаємо як: людина живе в україні але купила хату за кордоном чи стала проводити час за кордоном не як турист і досить довго

Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні;
У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року

Читаємо, з врахування перших 2х

Якщо пробула та людина не в Україні довше 180 днів то вже не є податкомим резидентом України. Податки нараховуються з прибутків отриманих на території України

Фоп ламає правило 180 днів тому що ти тіпа продовжуєш тіпа числитися працюючим в Україні

Згадав за Статут армійський.
Там в розпорядку дня є фраза «ранковий туалет»

Деякі сержанти під час КМБ спеціально це трактують як похід до туалету а не вмивання і чищення зубів

То про резидента а не податкового резидента

блін, ти дав посилання на (цитую) «Кого Податковий кодекс України відносить до резидентів», я дав лінк на (цитую) «Податкове резидентство».

Це саме про податкове резидентство.

То бі сци в вічі а ти кажеш дощ іде

Там енд логіка не ор

Сходи до юриста чи що

ти спочатку спробуй не сцяти.

бо те що ти спочатку цитуєш закон, а потім пишеш

Читаємо як

і просто пишеш те, що тобі хочеться. А так не можна, бо у того що написано в юридичних документах є цілком юридичні визначення.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;
АБО
якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні.
АБО
У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

так от
1. доки ти не виписався з житла в Україні — ти маєш місце постійного проживання в Україні.
2. доки ти не маєш постійної реєстрації в іншій країні і штампіка в паспорті про виїзд на постійне проживання за кордоном — ти не маєш постійного місця проживання за кордоном.
3. 183 дні важливі для НАБУТТЯ податкового резидентства, а не для його втрати. «Автоматично» втрачаєш, як ти пишеш, такого нема. Там взагалі формальний процес через суд відбувається.

І ти коли про статут згадуєш і радиш звернутись до юриста нічо ніде не замикає? бо в першому випадку пропонуєш вільно трактувати закон (місце проживання == живеш), а в другому отримати пораду юриста (який має тлумачити закон виключно в юридичних термінах)

А отут ніби непогано розібрано
З прикладом з суду (так, у когось був спірний момент і дійшло до суду)
protocol.ua/...​ident_ukraini_cherez_sud

Я все ще бачу 180 днів

воооо... от це вже гуглеж в правильному напрямку.

180 днів — так, це дійсно працює. але важливий нюанс полягає в тому, що не як «автоматична» втрата резидентства в разі виїзду, а як аргумент в суді на додаток до інших фактів. І то в суд можна подати не завжди, а тільки якщо твої права порушені якимось чином (нарахували податки наприклад)..

власне що і було написано раніше:

не те що не автоматично, а ще й не так то просто. просто загугли за втрату українського податкового резиденства.

Так я про це й писав
Залежно від глибини колупання

180 днів працює і нікому ти не треба якщо фоп закрив

вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Оце читай і фоп закривай

Так ФОП ніхто не збирається закривати. Це сенс всього топіку — працювати через український ФОП в Європі :)

Логічно. Тільки навіщо ти тут це пишеш? Просто підійди до дзеркала й скажи.

Ви маєте працювати по правилам тієї країни, подактовим резидентом якої ви є. Тобто, України.

Воно так, але ж питання як інші країни визначають резидентство. Вони вважають тебе їхнім резидентом, Україна своїм, тому питання не просте

Є 2 резиденства
Проживання і податкова

Так все одно в результаті нас цікавить питання сплати податків, і наскільки я знаю, виходить, що в деяких країнах в тебе є 180 днів, а в деяких і того нема

Можете воспользоваться моим проектом для поиска удаленной работы — esupport.org.ua

в странах ЕС

Якщо мова про дистанційну роботу, то чому обмежуєте себе тільки цим регіоном? З точки зору оплати через банки в Україні є обмеження тільки щодо місця реєстрації фоп. Це не може бути (частково) окупована теріторія. Саме так — ви можете бути зареєстровані в Запоріжжі, чи в Херсоні, а банк, на який ви отримуєте гроші, взагалі може бути у Львові, але іноземні банки, звідки гроші відправляються, не хочуть розбиратися в таких тонкощах, гроші вам не відправлять

Можете найти напрямую работу и работать как фоп. Уточнять в Украине вы или нет — ваше личное дело. Как найти — более обширный вопрос, первое конечно linkedin, xing, далее если у вас узкая специализация искать по ключевым словам чисто в гугле, смотреть конторы в которых ваш стэк и писать им. В июне отписался в 7 контор по моему профилю, всего 2 ответа, с одним заключили контракт(как фоп, но я в Украине). Поэтому процесс может быть долгим и казаться безнадежным, чтобы повысить шансы лучше подаваться на вакансии где требуется конкретно ваш стрек и расписывать опыт работы по этому стэку. На линкедине советую искать конторы с джоб постами интересующими, искать сайт компании и писать непосредственно на мэйл, а не через каких-то третьих рекрутеров. Что лучше апплаиться через линкедин или напрямую писать по эмэйлу не знаю, но на линкедине у сеня не складывалось подаваться.

Спасибо большое за советы, попробую!) вам также удачи

На линкедине советую искать конторы с джоб постами интересующими

Якась інша реальність

Лінкедін моїми очима:
Є профайл, схожий на резюме
Є стрічка як у фейсбук
Я секція навчання
В є секція ваканцій
Також є інмейл куди рекрутери роботом бомблять спам за ключовими словами.
Ніхто профайл не читає.

В мій світогляд не вписується

искать конторы

Я оперую одиницею вакансія
Шукати позиції

Але полювати на компанії? Це не лінкедін.

Ну хай фаанги всі знають.
Так, перетворюючись вакансії можна розуміти ринок

Трохи не так. Ви шукаєте вакансії, але не апплаєтесь с лінкедіна, а відкриваєте сайт контори, знаходите там джобс, берете там емейл куди вони очікують на резюме і пишете на той мейл

Трохи не всі компаніїї так роблять
Багато отримують відкати від рекрутерів

Згоден, лише ділюся своїм досвідом, не претендую на єдину правильну думку, це лише алгоритм сформований на основі мого досвіду. Гострої необхідності писати всім і проходити співбесіди з усіма хто з великою долею вірогідності просто засейвіт твоє резюме до кращих часів бажання нема, а з мого опиту все так і закінчувалося зазвичай

1. Критерії визначення податкового резидентства Бельгії — www.oecd.org/...​Belgium-Tax-Residency.pdf.
2. Конвенція між Урядом України і Урядом Королівства Бельгії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно — zakon.rada.gov.ua/laws/show/056_688#Text.
3. Відповідь компетентного органу Бельгії на Опитувальник щодо податкових наслідків для компаній та фізичних осіб, які можуть виникнути у зв’язку з вимушеним переміщенням таких осіб з України до Бельгії в результаті російського вторгнення — mof.gov.ua/...​rage/files/Бельгія(1).pdf
4. Скласти весь пазл — dou.ua/forums/topic/40256.
Якщо буде необхідна індивідуальна консультація, звертайтесь.
Будемо раді допомогти.

Добавила уточнение в вопрос

Я сейчас живу в Бельгии и не попадаю под налоговое резиденство (здесь не работает правило 183 дней)

Думаю, ви помиляєтесь. Бельгія має правило 183 дні як і будь-яка країна ЄС, просто застосовує його трохи інакше — вони ведуть відлік не від дати в’їзду, а від дати реєстрації в реєстрах. Якщо ви отримували якісь місцеві реєстраційні номери (як би вони там не називались) — для відкриття рахунку в банку, для медичної страховки, ... — я б сказав «відлік пішов». Краще проконсультуйтесь з податковим радником, я дуууже здивуюсь якщо в Бельгії залишили таку «діру»...

Але ж в статті за вашим посиланням написано приблизно те саме що й у мене, а саме:

In practice, the tax authorities always refer to the date of initial registration in our National Register. You will only be considered a tax resident in Belgium from that day onwards

Ви хочете сказати, що в Бельгії можна жити long term без цієї реєстрації? А як при цьому працюють медична страховка, банки і таке інше (в більшості країн ЄС це біль без ідентифікаційного номеру)? (не намагаюсь сперечатись, просто цікаво). І чи не могли б ви поділитись що точно написано в мотиваційній частині дозволу мінфіну? На яку нормативку посилаються?

P.S. Щодо вашого основного питання — немає жодних проблем знайти роботу як контрактор. Деякі компанії, навіть готові до b2b, не захочуть співпрацювати конкретно з укр. ФОП (через регуляторні обмеження, як наприклад банки, чи інші фантомні побоювання), але в цілому це скоріше виключення ніж правило.

Вот нюанс который нас интересует
«Unless demonstrated otherwise, private individuals that are registered in the National Register of Belgium, are deemed to have established their residence or seat of wealth in Belgium.»
Вот я и пошла доказывать, что я не согласна с их решением по умолчанию. Скажу выходило не сразу и не совсеми, так как вопрос решается индивидуально и по усмотрению специалиста. Свои законы они и сами знают удивительно плохо и меня пинали с одного место в другое или в ответе путали резидента обычного и налогового.
Все остальные украинцы, что не оспаривали решение получили обычную декларацию и после её подачи уже не могут ничего оспорить.
Что особенно меня волновало это то, что как 180 дней в Бельгии не действует для получения налогового резиденства, также оно не действует и для потери. Только нужно доказывать, что где-то центр жизненных интересов в другом месте.

Long term наверное жить не выйдет, так как я сослалась на то, что моё прибывание здесь «вимушене» и что я не заинтересована оставаться в Бельгии и планирую вернуться в Украину, к своиму центру жизненных интересов и родственников, как только станет безопасно.Я уточнила, что в Бельгии я не работала.
Все те условия что у меня были до подачи так и сохранились: инн, медицинская страховка, карточки и так далее.
Если нужны примеры сообщений на французском можете написать в личку.

Long term наверное жить не выйдет, так как я сослалась на то, что моё прибывание здесь «вимушене» и что я не заинтересована оставаться в Бельгии и планирую вернуться в Украину

Ну це дійсно дещо міняє справу. Виглядає все ж таки як певне виключення, яке доступне тільки в виключних випадках. Бо інакше ситуація виглядає трохи абсурдно — людина отримує місцевий інн, відкриває рахунки, має соціальний захист, користується іншими плюшками розвиненої західної країни, має стабільне джерело доходів — тобто робить все, що потрібно для укорінення, але при цьому не платить податків.

Если нужны примеры сообщений на французском можете написать в личку.

Повідомлення як такі не дуже цікаві, цікаво було б побачити мотиваційну частину офіційного паперу, який дозволяє не платити податки. Якщо ще точніше, то цікаві посилання на відповідні статті законів чи іншу нормативку, якими скористався уряд в вашому випадку. Якщо таке є, звісно.

На скільки мені відомо, тільки дві країни офіційно дозволили українцям працювати через український ФОП за старими контрактами — Ірландія і Литва. Де почитати, чому «не працює» правило 183 днів в Бельгії? цікавить тільки офіційні джерела, а не «ну всі так роблять і нічо»

класно, дякую! думаю, так в багатьох країнах може працювати, просто з цим треба розбиратись, респект Вам, що зробили це!

Більшості ЄС і не тільки стартапам байдуже на який рахунок платити і як ви сплачуєте податки. В договорах так і пишуть, це відповідальність працівника. А ось кому не байдуже так це бельгійській податковій системі.

Є два варіанти:
1. Ви на довго хочете залишитися в Бельгії. З часом центр інтересів зміститься з України в Бельгію і платити податки прийдеться. В такому випадку забудьте про українських рекрутерів і ФОП і шукайте роботу як всі.
2. Ви на короткий період, тоді шукати треба b2b контракт через Linkedin, Upwork і т.д.

Підписатись на коментарі