Податкова Франції і ФОП, що перебуває в Україні

Ситуація наступна — я ФОП на 3 групі, знаходжуся в Україні, сплачую податки, все ок. Дружина у Франції, влаштувалася на роботу, французька податкова вимагає спільну декларацію, так як ми подружжя. Без неї не буде ні соцзахисту, ні страхування. Це що ж виходить — я повинен ще й у Франції сплачувати податки? Чи можна додати українську декларацію і якусь довідку про те, що я в Україні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тут треба розібратися в деталях. Чи це саме податкова вимагає спільну декларацію. Я не юрист, але зі свого досвіду можу припустити, що спільну декларацію у вас вимагає не податкова, а CAF (для розгляду питання про призначення допомоги) та Assurance Maladie (для визначення відсотку покриття медичних витрат). Також зі свого досвіду знаю, що обидві ці служби приймають декларації, подані в українську податкову, в тому числі декларації ФОП.

Додам, що якщо ваша дружина знаходиться у Франції, в CAF потрібно декларувати доходи обох членів сім’ї за останні 3 роки, навіть якщо сім’я не претендує на допомогу. Після цього CAF видає довідку про коефіцієнт сім’ї, яка потрібна, наприклад, при влаштуванні дитини в школу. В Assurance Maladie потрібно декларувати доходи обох членів сім’ї за останній рік. На підставі цієї декларації залежно від рівня доходів державна страховка буде покривати вашій дружині від 60% до 100% вартості ліків та медичного обслуговування. Ці дві декларації вам доведеться подати, але якщо це дійсно саме податкова вимагає спільну декларацію, це дуже дивно, тому що, по-перше, строк подання податкових декларацій у Франції закінчився ще в травні, по-друге, особисто ви не є резидентом Франції. Так що уточніть це, будь ласка, у дружини.

Ще додам, що на підставі довідки про коефіцієнт сім’ї від CAF школа буде визначати вартість харчування для вашої дитини. А соціальні служби на підставі цієї довідки будуть визначати, чи має ваша дружина право на соціальну допомогу. Подання спільної декларації в CAF та Assurance Maladie не несе для вас жодних негативних наслідків.

Якщо ж правда, що на вашу дружину з цим питанням вийшла саме податкова (що малоймовірно), насамперед потрібно пояснити їм, що особисто ви проживаєте в Україні та не є податковим резидентом Франції. В крайньому випадку, якщо прийняли рішення подавати спільну декларацію в податкову, там інформація щодо кожного члена сім’ї вноситься окремо, і для вас є абсолютно принциповим поставити галочку нерезидент. Без цієї галочки вам призначать податки у Франції, тому що звідки податкова може знати, що ви нерезидент, якщо ви самі її про це не поінформували.

Ще раз повторюся, що я не юрист. Ділюся тією інформацією, яку знаю, але наполегливо раджу зі всіх питань радитися з юристами та французькою службою CCAS (ваша дружина 100% знає, що це).

Скоріш за все доступ до соцзахисту та страхуванню привʼязане до спільного доходу сімʼї. Вам треба перевірити чи приймають ще декларації за 2022 рік, бо термін вже міг пройти на подачу декларації.
Спробуйте знайти локального податкового консультанта, бо ситуація досить дивна щодо оподаткування ваших доходів у Франції, бо ви не є їх податковим резидентом та у вас немає податкового номера

Це що ж виходить — я повинен ще й у Франції сплачувати податки?

А ти думав що можна жити в одній країні а податки платити в іншій?)

Тут вже питались
dou.ua/...​9471/?from=similar_topics

А чому не можна? Платити податки треба в країні ден працюєш. А там де живеш треба платити комуналку.

Підписатись на коментарі