А ви б погодились на даунгрейд? Чому?

Минулого року в нас вийшов матеріал про те, що спонукає айтівців свідомо йти на даунгрейд.
Ситуація на ринку змінюється, шукати роботу все важче. Тож поговорімо про нього ще раз:

• У вас був даунгрейд?
  • Чи розглядаєте?
  • Якщо так, за яких умов?
  • Якщо ні, то чому?

Діліться думками та кейсами, можливо, це допоможе комусь знайти вихід із кар’єрного тупика!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Був даунгрейд (зміна роботи) з тех ліда проекту до сіньора, але +75% ЗП, 2 роки тому. В результаті вигорів, бо сіньором робиш якусь фігню, і не маєш права виправити очевидні проблеми на проекті.

Яу писав у іншому дописі, свого часу погодився із задоволенням на −25%, аби світчнутися з айті в більш цікаву для мене сферу. Жодного разу не пожалкував.

Я в айтішці був фінансовим аналітиком (планування, прогнози, розробка фінансових моделей під цінові пропозиції — це те з чим сейлзи та делівері директори їхали на зустріч з замовниками та знали в яких межах можуть торгуватися). А став інвестиційним аналітиком в реальному секторі. Тому до айті я мав опосередковане відношення, хоча й маю сприятливу для айті освіту.

Після злиття команд перестав бути лідом. ЗП залишилась та сама.

Найбільший «даунгрейд», що був за останні 25 років (90-і не беремо, там всяке було) — перехід в інший домен без + до ЗП :-D

Важко зрозуміти що таке даунгрейд. Зменьшення з/п для мене може компенсуватися цікавою роботою.

Спочатку що вважати даунгрейдом?
— Погодитися виконувати ту саму роботу в тому самому обсязі за менші гроші? Чи це даунгрейд? Як по мене це — «прогнутися». На таке можна піти якщо гроші зовсім закінчилися і дуже хочеться їсти.
— Домовитися працювати менше годин і відповідно менше заробляти? Чи це даунгрейд? Я про таке мріяв останні 10 років на галері. До війни мене б цілком влаштувало працювати 2 дні на тиждень по 4 години за рейт хай $30. Це фактично як FIRE.
— Робити той самий обсяг роботи — але за менші гроші. Це мабуть і є справжній даунгрейд. Для мене таке має сенс тільки якщо робота цікава і надає задоволення. Це може бути якийсь фіксед-прайс проект з нуля на нових технологіях. Де я можу обирати технології і темп розробки, витрачати час на експерименти. У підсумку у перерахунок на витрачений час скоріше за усе виявиться що рейт вийде десь $10 на годину. Але мене влаштує — бо я і цікавим займався і гроші заробив.
— Ще одна можливість: цікавий чи соціально — важливий стартап, у якого є реальна перспектива або отримати успіх і більше грошей, або якусь популярність і загальне визнання. Людина, яка хоч раз приймала участь у побудові храму — вже не дарма жила.
— Взагалі забити на ІТ і на другу половину життя вирощувати коноплю десь на природі біля річки.Чи це даунгрейд?

З синьора консультанта CRM/ERP в розробку джуном. Вийшло даже в плюси. Але це було давно

только если есть перспектива свичнуться на нечто более перспективное

Так, коли переходив з досвідченого тестувальника на junior розробника.

Якщо є фінансова подушка, то в тимчасовому падінні доходу немає нічого страшного.

Скажімо так, неможливість бути там, де хочеш і робити, що хочеш, більше впливає на рівень щастя, ніж зменшення доходу.

Погодився в 2020 піти junior DevOps з middle DBA. Поки не вступиш у калюжу, не виміряєш її глибини. В 2021 знову працював DBA в телекомі на цікавому проєкті «Київстар». Все залежить від того наскільки цікава робота, кваліфікована команда, перспективи. ЗСУ є даунгрейдом для більшості ІТ спеціалістів. Багато хто погоджується через війну. Важко повертатись, бо за 1-2 роки втрачаються навички, але їх можна відновити за 1-3 місяці.

На пол года уходил с зп в 5000$ в Китае на фриланс с 1000$ во Вьетнаме. Было весело, семье нравилось и как краткосрочное приключение годится.

Ниже безработного, вроде, никого нет.

Був, коли починала власну справу. Чи з теперішніми знаннями повторила би — однозначно!

А що саме почали і як справа пішла?

IT) маємо невелику команду. 1 аутсорс клієнт і власні проекти

Супер, успіхів, особливо з власними проектами! Якщо б була потрібна якась допомога по моєму профілю, пишіть )

Початок власної справи це не даунгрейд :)
Стали CEO, CTO, CIO?

По зарплаті. Ні, я продовжую писати код, бо мені подобається) але бізнесові штуки теж роблю

Зі статті про Go:

Коли на початку 2018 року (3 роки тому) переходив з PHP на Go, то погодився на вакансію Junior Go з відповідною винагородою, звісно погоджуватись на винагороду Junior було помилкою (треба було шукати вакансії Middle Go (яких було мало)), бо вже через півроку отримав офер на Middle Go, після того, як глянули на GitLab-і домашній проект з Go (основна частина якого була написана до працевлаштування).

Підписатись на коментарі