Життя за один підпис: Загублена квартира, співвласниця-шахрайка і ріелторська пастка
Привіт, хочу розказати історію, яка трапилася зі мою і яку я міг собі тільки уявити або бачити у фільмах. Історія про те, як молода пара шукала собі квартиру через ріелторів і яку вигнали з квартири інші співвласники квартири.
Діло було так, ми з дружиною планували літом переїзд, хотіли переїхати з однокімнатної квартири в двокімнатну і заодно з кращими умовами.
Як ви всі самі знаєте, знайти квартиру від власника зараз у Львові важко, на яке оголошення не відгукуєшся тобі завжди пишуть ріелтори і говорять, що попередня квартира вже здана, але нам можуть знайти інші і навіть кращі квартири для життя.
Загалом стандартна історія, гарні квартири подовгу не видаляються, щоб на них клювали люди. Так було і цього разу. Моя дружина наткнулася на ріелтора з компанії cityestate, який шукав нам квартиру по нашим критерія, ми оглянули декілька квартир і нам трапився дійсно гарний варіант і за гарною ціною(16 000грн). Ми оглянули квартиру, підписали договір(між нами і власницею квартири).
Ріелторська компанія не укладала з нами ніякого договору, як виявиться пізніше можливо навіть спеціально взяла свої 100% від ціни на квартири, а саме 16 000 грн і пішла.
По документах ми прожили там 1 місяць і 1 день(з 22 травня 2023р), а по факту орієнтовно 2 тижні від моменту коли почали там ночувати. Ми не спішили з переїздом, бо були зайняті ще і ішими негайними справами, крім того стара квартира була оплачена нами ще до середини липня, тому переїзд відбувався в спокійному ритмі.
Одного ранку в п`ятницю о сьомій ранку нас розбудили стуком у двері. На порозі стояли власник квартири з адвокатом, увага не ті власники квартири з якими я підписував договір. Які показали нам документи власності і почали нас виганяти. Я викликав поліцію, щоб з цим розібратися, також подзвонив до власниці квартири з якою я підписував договір і викликав на коврик цю ріелторську компанію.
Виявляються ця квартира під судом, в неї аж три співласники. Суди тягнуться вже багато років, а ця співласниця Кристина користуючись, що інших співласників часто не має вдома(вони були за кордоном) вирішила здати квартиру і заробити на ній.
Через пів години приїхджає ця Кристина з батьком та іншим нарядом поліції. Тільки уявіть картину, пятниця ранок, у коридорі у нас два співласника квартири, два адвокати, два наряди поліції — загалом маленьке свято.
Нас вигнали, ми втратили багато грошей, а саме 48 000 грн які ми заплатили співласниці Кристині, 16 000грн які віддали ріелторам, декілька тисяч гривень на бензин і оренду складу де ми терміново мусили перевести всі наші речі, тепер ще до цього додаються витрати на юриста.
(думаю є ще декілька, але цей точно пов’язаний з ними). На їхньому сайті, вони говорять, що надають гарантії, що всі квартири перевірині, що вони надають супровід квартири і таке інше. А по факту вони не зробили витяг, який коштує менше 50 грн, щоб перевірити права власності на квартиру. Крім того я припускаю, що ці ріелтори працювали в змові з власницею, бо мені дивно що жодна сторона яка є винною у цій ситуаціх не визнає провину і не повертає гроші. Я глибоко розчарований, що в Україні все ще існують такі люди, які роблять такі шахрайські схеми.
Зі співласницею Кристиною ми зараз судимося, але найцікавіше з ріелторами, які спочатку були такими милими і багато чого обіцяли(що знайдуть нам іншу квартиру безкоштовно і що допоможуть з переїздом і багато чого іншого). Як пройшло майже три тижні, коли ця ріеоторська компанія шукала нам квартиру і так і не знайшла ми попросили свої гроші назад, щоб звернутися до інших ріелторів. Тепер вони нам відмовляють і не хочуть повертати гроші. Ось сайт цієї компанії https://cityestate.com.ua/і посилання на їхнього бота в телеграмі https://t.me/real_estate_rent_bot
31 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВзагалі дуже нагадало стару як світ схему, про яку ще читав на форумах у кінці нульових коли збирався знімати свою першу квартиру.
Там теж суть у декількох співвласникам, і інший висіляє квартирантів. Ви впевнені що між співвласниками у вашому випадку судова справа? Вони цілком можуть бути у змові. Ріелтор то зрозуміло що в долі бо у цій справі репутація дуже важлива і тому власників перевірити для добросовісного ріелтора це як почистити зуби
Взагалі-то навпаки. Ріелтори ні за що не відповідають, нічого не гарантують і є лише посередником. Вони нічого не перевіряють. Їх робота полягає лише в тому, щоб отримати прямий контакт власника, зробити репост обʼяви від свого імені та отримати комісію. Вони можуть щось перевірити, якщо мова йде про купівлю-продаж і якщо у вас із ними «ексклюзив». І 100% вони нічого не перевіряють, якщо мова про аренду, де вони конкурують ще з 100 ріелторами.
Єдина користь від ріелторів у даному випадку, це якщо ця квартира здавалася раніше по цій схемі і саме ця ріелторська фірма в курсі про це, то вони, звісно, пропонувати цю квартиру не будуть.
Звідки інфа. Я сам років 15 тому пробував працювати у ріелторській фірмі. Це раз. І два — я сам здавав квартиру 5 років тому у Києві. Жоден ріелтор, що до мене звертався чи робив перепост моєї обʼяви, не перевіряв і навіть не питав подивитися на документи. Вони лише питали «Ви власник?».
Мені так само нагадало цю схему. ЇЇ легко можна пробити у реєстрі судових розслідувань, для прикладу dolg.xyz/...ch_krystyna_oleksandrivna , тут на неї багато справ і багато з них дотичні до іншого співласника Нопіна Михайла.
Власники часто просто отримують частину від «рієлторських послуг» (замінили телефон в оголошенні), або дзвонить купа, коли виставив сам.
А ви офіційно винаймали житло? Тобто сплачювались податки з цієї оплати і т.д.
А так ненавиджу ріелторів. Сподіваюсь колись вони всі будуть безробітні вмирати з голоду
І так і ні. Був офіційний договір про оренду при посередництві ріелторів. Але оскільки це не було засвідчино нотеріально, то не думаю що Кристина оплачувала будь які податки. Я також розмістив цю інформацію у фейсбуці у різних бабліках, для прикладу цей, там є всі документи, які можуть вас цікавити www.facebook.com/...rmalink/6448138338640882
У нас офіційна аренда мабуть існує лише для бізнесу
Звідки він може знати чи власник платись податки?
Ну я мав на увазі, що це і є саме офіційно знімати квартиру.
Якщо нотаріально не завірено, то фраза нижче щодо договору немає ніякої юридичної сили.
Не здивуюся, якщо всі три співвласники в змові між собою, і відповідно «прибуток» ділять. Співчуваю Вам, звичайно.
Я не впевнений, але дивно, що ні власники квартири ні ріелторська компанія не хоче повертати гроші. Я більше вірю у співпрацю тої Кристини з ріелторами Cityestate. Але ваш варіант також правдоподібний.
Напиши заяву в поліцію, а перед тим подзвони ріклтору і власниці якій платив, що йдеш в поліцію
Тобто що до вас одразу з нарядом поліції прийшли вам не говорить, що вони знали що ви там?
Згадую як ще в 2017 в Харкові ще перед тим як іти дивитися квартиру запропонували заплатити за два місяці(що?) і підписати «договір інформаційних послуг».
Якщо є така схема — то люди дійсно ведуться)
Прикольна аватарка Бро.
А що Вам завадило це зробити? І теж саме по реєстру обтяжень. Вони ж відкриті. Підписуючи договір, в якому і мобільний, дані паспорта, інн вже видно, хаилин за 10 можно все отримати з телефону через чатботи і не відходячи від каси ставити питання іншій стороні.
Насправді я зробив базову перевірку документів. Мені показали документ права власності, на ньому був QR. який я зісканував і перевірив чи документ який перед мною не підробка і чи всі базові данні збігаються з сайтом. Тобто я глянув, що адреса квартири і площа сходиться, що власник той самий і чи все сходиться з паспортними даними тої аферистки. Крім того у тому документі права власності НЕ перелічено усіх власників квартири, тобто видно що ця людина має право на житло, але не видно скільки там співласників у загальному. Все інше це вже були обов`язки ріелторської компанії, які свою роботу не зробили. За що ж вони беруть свої 100% від ціни квартири якщо вони нічого не перевіряють? На всіх сайтах пишуть, що з ріелторами надійніше і є гарантії.
ріелтери це просто така собі спільнота(напевно її і мають на увазі модератори фейсбука), яке просто спамить дзвінками, нічого вони не перевіряють. І в них є договорняк між компаніями брати 100%, тобто це ще і свого роду картель.
Якщо робити запит в реєстрі с за реєстраційним номером чи за адресою то у виписці будуть усі співвласники
Ви ж з ними договір не підписували, тобто вони вам нічого не винні, а ви просто подарували їм кошти)
угоди крутяться — бабки мутяться, а далі хоч потоп, ріелтори виступають просто як майданчик для реклами (прийому дзвінків, організації переглядів і т.п.), є угода — є комісійні. Нема угоди — то вони нічого і не втрачають від реклами квартири під своїм ім"ям.
Хіба реєстри вже відкрили? Я щось не зміг відкрити реєстри парк місяців назад
Нотаріуси мають доступ з середини 22го. Та і я робив витяг через дію, але чи реєстри публічні — не перевіряв.
Був якийсь сайт по якому я це перевірив, точно вже не скажу. Коли шукав вже нову квартиру, то був додоток на телефоні в дружини(нам інші ріелтори порадили), який це перевіряв. Тому так реєстри мають бути відкритими, або принаймі їхні старі зеркала.
Реєстри є відкриті, так.
У Львові — ріелтори, це люди (або конторки), які беруть собі комісію в розмірі орендної плати за місяць, просто за те, що вони звели тебе з власником хати. А у даному випадку, вони навіть й на то не спромоглись, бо звели орендатора ... не з усіма власниками )).
віддав гроші без договору = подарував
Навчання коштує дорого. Але хто б міг подумати, я не перший раз орендую квартиру, всі рази було все гаразд, на останньому місці взагалі прожили 2,5 роки.
Та це коли як пощастить. Не всi — шахраi. Э i нормальнi i ви на таких натрапляли.
Оце про тих самих «корінних киян»
Компанія Харківська, яка біля року часу промишляє тут у Львові і як виявилося вже не один раз була помічена у різного роду шахрайствах. Ще пізніше виявилося, що дуже багато ріелторів з ними не працюють.
На сторінці контактів доданий віджет Google Maps з посиланням на чужі відгуки, вміють вводити в оману.
На головній сторінці в секції «Отримати каталог» є номер телефону за яким гуглиться харківська агенція, ФОП, ТОВ та багато оголошень.
Чим дальше в ліс — тим більше дров.
Згідно whois cityestate.com.ua домен зареєстрований 25 квітня 2022 року.
Сайт cityestate.com.ua зроблений на WordPress.
На сайті агенції відсутня юридична інформація.
Монобільшість у ВРУ, колишній одеський воєнком Борисов, Юрій Горбунов, ..., список можна продовжувати дуже довго.
На майбутнє майте за звичку перевіряти юридичну інформацію.