Життя за один підпис: Загублена квартира, співвласниця-шахрайка і ріелторська пастка

Привіт, хочу розказати історію, яка трапилася зі мою і яку я міг собі тільки уявити або бачити у фільмах. Історія про те, як молода пара шукала собі квартиру через ріелторів і яку вигнали з квартири інші співвласники квартири.

Діло було так, ми з дружиною планували літом переїзд, хотіли переїхати з однокімнатної квартири в двокімнатну і заодно з кращими умовами.

Як ви всі самі знаєте, знайти квартиру від власника зараз у Львові важко, на яке оголошення не відгукуєшся тобі завжди пишуть ріелтори і говорять, що попередня квартира вже здана, але нам можуть знайти інші і навіть кращі квартири для життя.

Загалом стандартна історія, гарні квартири подовгу не видаляються, щоб на них клювали люди. Так було і цього разу. Моя дружина наткнулася на ріелтора з компанії cityestate, який шукав нам квартиру по нашим критерія, ми оглянули декілька квартир і нам трапився дійсно гарний варіант і за гарною ціною(16 000грн). Ми оглянули квартиру, підписали договір(між нами і власницею квартири).

Ріелторська компанія не укладала з нами ніякого договору, як виявиться пізніше можливо навіть спеціально взяла свої 100% від ціни на квартири, а саме 16 000 грн і пішла.

По документах ми прожили там 1 місяць і 1 день(з 22 травня 2023р), а по факту орієнтовно 2 тижні від моменту коли почали там ночувати. Ми не спішили з переїздом, бо були зайняті ще і ішими негайними справами, крім того стара квартира була оплачена нами ще до середини липня, тому переїзд відбувався в спокійному ритмі.
Одного ранку в п`ятницю о сьомій ранку нас розбудили стуком у двері. На порозі стояли власник квартири з адвокатом, увага не ті власники квартири з якими я підписував договір. Які показали нам документи власності і почали нас виганяти. Я викликав поліцію, щоб з цим розібратися, також подзвонив до власниці квартири з якою я підписував договір і викликав на коврик цю ріелторську компанію.
Виявляються ця квартира під судом, в неї аж три співласники. Суди тягнуться вже багато років, а ця співласниця Кристина користуючись, що інших співласників часто не має вдома(вони були за кордоном) вирішила здати квартиру і заробити на ній.
Через пів години приїхджає ця Кристина з батьком та іншим нарядом поліції. Тільки уявіть картину, пятниця ранок, у коридорі у нас два співласника квартири, два адвокати, два наряди поліції — загалом маленьке свято.
Нас вигнали, ми втратили багато грошей, а саме 48 000 грн які ми заплатили співласниці Кристині, 16 000грн які віддали ріелторам, декілька тисяч гривень на бензин і оренду складу де ми терміново мусили перевести всі наші речі, тепер ще до цього додаються витрати на юриста.
(думаю є ще декілька, але цей точно пов’язаний з ними). На їхньому сайті, вони говорять, що надають гарантії, що всі квартири перевірині, що вони надають супровід квартири і таке інше. А по факту вони не зробили витяг, який коштує менше 50 грн, щоб перевірити права власності на квартиру. Крім того я припускаю, що ці ріелтори працювали в змові з власницею, бо мені дивно що жодна сторона яка є винною у цій ситуаціх не визнає провину і не повертає гроші. Я глибоко розчарований, що в Україні все ще існують такі люди, які роблять такі шахрайські схеми.

Зі співласницею Кристиною ми зараз судимося, але найцікавіше з ріелторами, які спочатку були такими милими і багато чого обіцяли(що знайдуть нам іншу квартиру безкоштовно і що допоможуть з переїздом і багато чого іншого). Як пройшло майже три тижні, коли ця ріеоторська компанія шукала нам квартиру і так і не знайшла ми попросили свої гроші назад, щоб звернутися до інших ріелторів. Тепер вони нам відмовляють і не хочуть повертати гроші. Ось сайт цієї компанії https://cityestate.com.ua/і посилання на їхнього бота в телеграмі https://t.me/real_estate_rent_bot

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Взагалі дуже нагадало стару як світ схему, про яку ще читав на форумах у кінці нульових коли збирався знімати свою першу квартиру.
Там теж суть у декількох співвласникам, і інший висіляє квартирантів. Ви впевнені що між співвласниками у вашому випадку судова справа? Вони цілком можуть бути у змові. Ріелтор то зрозуміло що в долі бо у цій справі репутація дуже важлива і тому власників перевірити для добросовісного ріелтора це як почистити зуби

і тому власників перевірити для добросовісного ріелтора це як почистити зуби

Взагалі-то навпаки. Ріелтори ні за що не відповідають, нічого не гарантують і є лише посередником. Вони нічого не перевіряють. Їх робота полягає лише в тому, щоб отримати прямий контакт власника, зробити репост обʼяви від свого імені та отримати комісію. Вони можуть щось перевірити, якщо мова йде про купівлю-продаж і якщо у вас із ними «ексклюзив». І 100% вони нічого не перевіряють, якщо мова про аренду, де вони конкурують ще з 100 ріелторами.
Єдина користь від ріелторів у даному випадку, це якщо ця квартира здавалася раніше по цій схемі і саме ця ріелторська фірма в курсі про це, то вони, звісно, пропонувати цю квартиру не будуть.
Звідки інфа. Я сам років 15 тому пробував працювати у ріелторській фірмі. Це раз. І два — я сам здавав квартиру 5 років тому у Києві. Жоден ріелтор, що до мене звертався чи робив перепост моєї обʼяви, не перевіряв і навіть не питав подивитися на документи. Вони лише питали «Ви власник?».

Мені так само нагадало цю схему. ЇЇ легко можна пробити у реєстрі судових розслідувань, для прикладу dolg.xyz/...​ch_krystyna_oleksandrivna , тут на неї багато справ і багато з них дотичні до іншого співласника Нопіна Михайла.

, знайти квартиру від власника зараз у Львові важко

Власники часто просто отримують частину від «рієлторських послуг» (замінили телефон в оголошенні), або дзвонить купа, коли виставив сам.

А ви офіційно винаймали житло? Тобто сплачювались податки з цієї оплати і т.д.

А так ненавиджу ріелторів. Сподіваюсь колись вони всі будуть безробітні вмирати з голоду

І так і ні. Був офіційний договір про оренду при посередництві ріелторів. Але оскільки це не було засвідчино нотеріально, то не думаю що Кристина оплачувала будь які податки. Я також розмістив цю інформацію у фейсбуці у різних бабліках, для прикладу цей, там є всі документи, які можуть вас цікавити www.facebook.com/...​rmalink/6448138338640882

У нас офіційна аренда мабуть існує лише для бізнесу

А ви офіційно винаймали житло? Тобто сплачювались податки з цієї оплати і т.д.

Звідки він може знати чи власник платись податки?

Звідки він може знати чи власник платись податки?

Ну я мав на увазі, що це і є саме офіційно знімати квартиру.
Якщо нотаріально не завірено, то фраза нижче щодо договору немає ніякої юридичної сили.

Був офіційний договір про оренду при посередництві ріелторів

Не здивуюся, якщо всі три співвласники в змові між собою, і відповідно «прибуток» ділять. Співчуваю Вам, звичайно.

Я не впевнений, але дивно, що ні власники квартири ні ріелторська компанія не хоче повертати гроші. Я більше вірю у співпрацю тої Кристини з ріелторами Cityestate. Але ваш варіант також правдоподібний.

Напиши заяву в поліцію, а перед тим подзвони ріклтору і власниці якій платив, що йдеш в поліцію

Тобто що до вас одразу з нарядом поліції прийшли вам не говорить, що вони знали що ви там?

Згадую як ще в 2017 в Харкові ще перед тим як іти дивитися квартиру запропонували заплатити за два місяці(що?) і підписати «договір інформаційних послуг».
Якщо є така схема — то люди дійсно ведуться)

Прикольна аватарка Бро.

А по факту вони не зробили витяг, який коштує менше 50грн, щоб перевірити права власності на квартиру.

А що Вам завадило це зробити? І теж саме по реєстру обтяжень. Вони ж відкриті. Підписуючи договір, в якому і мобільний, дані паспорта, інн вже видно, хаилин за 10 можно все отримати з телефону через чатботи і не відходячи від каси ставити питання іншій стороні.

Насправді я зробив базову перевірку документів. Мені показали документ права власності, на ньому був QR. який я зісканував і перевірив чи документ який перед мною не підробка і чи всі базові данні збігаються з сайтом. Тобто я глянув, що адреса квартири і площа сходиться, що власник той самий і чи все сходиться з паспортними даними тої аферистки. Крім того у тому документі права власності НЕ перелічено усіх власників квартири, тобто видно що ця людина має право на житло, але не видно скільки там співласників у загальному. Все інше це вже були обов`язки ріелторської компанії, які свою роботу не зробили. За що ж вони беруть свої 100% від ціни квартири якщо вони нічого не перевіряють? На всіх сайтах пишуть, що з ріелторами надійніше і є гарантії.

ріелтери це просто така собі спільнота(напевно її і мають на увазі модератори фейсбука), яке просто спамить дзвінками, нічого вони не перевіряють. І в них є договорняк між компаніями брати 100%, тобто це ще і свого роду картель.

Крім того у тому документі права власності НЕ перелічено усіх власників квартири

Якщо робити запит в реєстрі с за реєстраційним номером чи за адресою то у виписці будуть усі співвласники

Все інше це вже були обов`язки ріелторської компанії, які свою роботу не зробили

Ви ж з ними договір не підписували, тобто вони вам нічого не винні, а ви просто подарували їм кошти)

За що ж вони беруть свої 100% від ціни квартири якщо вони нічого не перевіряють? На всіх сайтах пишуть, що з ріелторами надійніше і є гарантії.

угоди крутяться — бабки мутяться, а далі хоч потоп, ріелтори виступають просто як майданчик для реклами (прийому дзвінків, організації переглядів і т.п.), є угода — є комісійні. Нема угоди — то вони нічого і не втрачають від реклами квартири під своїм ім"ям.

Хіба реєстри вже відкрили? Я щось не зміг відкрити реєстри парк місяців назад

Нотаріуси мають доступ з середини 22го. Та і я робив витяг через дію, але чи реєстри публічні — не перевіряв.

Був якийсь сайт по якому я це перевірив, точно вже не скажу. Коли шукав вже нову квартиру, то був додоток на телефоні в дружини(нам інші ріелтори порадили), який це перевіряв. Тому так реєстри мають бути відкритими, або принаймі їхні старі зеркала.

Реєстри є відкриті, так.
У Львові — ріелтори, це люди (або конторки), які беруть собі комісію в розмірі орендної плати за місяць, просто за те, що вони звели тебе з власником хати. А у даному випадку, вони навіть й на то не спромоглись, бо звели орендатора ... не з усіма власниками )).

віддав гроші без договору = подарував

Навчання коштує дорого. Але хто б міг подумати, я не перший раз орендую квартиру, всі рази було все гаразд, на останньому місці взагалі прожили 2,5 роки.

Та це коли як пощастить. Не всi — шахраi. Э i нормальнi i ви на таких натрапляли.

Компанія Харківська, яка біля року часу промишляє тут у Львові і як виявилося вже не один раз була помічена у різного роду шахрайствах. Ще пізніше виявилося, що дуже багато ріелторів з ними не працюють.

На сторінці контактів доданий віджет Google Maps з посиланням на чужі відгуки, вміють вводити в оману.

На головній сторінці в секції «Отримати каталог» є номер телефону за яким гуглиться харківська агенція, ФОП, ТОВ та багато оголошень.

Чим дальше в ліс — тим більше дров.

Згідно whois cityestate.com.ua домен зареєстрований 25 квітня 2022 року.
Сайт cityestate.com.ua зроблений на WordPress.
На сайті агенції відсутня юридична інформація.

Я глибоко розчарований, що в Україні все ще існують такі люди, які роблять такі шахрайські схеми.

Монобільшість у ВРУ, колишній одеський воєнком Борисов, Юрій Горбунов, ..., список можна продовжувати дуже довго.

На майбутнє майте за звичку перевіряти юридичну інформацію.

Підписатись на коментарі