«Цієї зими легше не буде». Гендиректор ДТЕК про ремонт обладнання

Зараз компанія потребує 8,5 млрд грн на ремонти пошкодженого обладнання. Про це розповів Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК.

«Минулої зими нас рятувала наявність власних запасів обладнання, — каже Тімченко. — Цієї зими легше не буде».

Як підготуватися до вимкнення світла. Відеоогляд сетапів айтівців

ДТЕК і зараз формує запас обладнання, каже СЕО групи компаній. Компанія замовляє трансформатори у виробників та за можливості виготовляє власне. Також компанія виводить з консервації енергоблоки та ремонтує те, що можливо відремонтувати.

«Ми зробимо все можливе, щоб підготуватись до цієї зими. Це наш головний пріоритет», — сказав Тімченко.

А як готуєтесь до зими ви?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

добре шо є гроші знімати фільми про Поворозняка, бо кому треба та електрика взимку))
а по темі то готова з минулої зими: павери, екофлоу, ліхтарики, слава богу плита газова й газова колонка в квартирі, працювать буду на офісі, нічого не змінилось короче з минулого разу

Дивлячись на те, як готуються рашики і як готується зелень — цілком можливі відключення на тиждень, з короткими проміжками електроенергії. Тому найкращим варіантом підготовки буде карта глибин річки Тиса

200 л бутильованої води (без електрики не працюють насоси на 16-й поверх), 5-літровий газовий балон, 100 Аг 12В LiFePO4 + GC160A12 на роутер і дублююче аварійне освітлення світлодіодами, 600 Аг 12В LiFePO4 + victron multiplus 12/1200 на робоче місце, 100 Аг 24В AGM + Powercom INF-1500 на запасне робоче місце.

На випадок блекауту на тиджень+ — десятки кілограм парафіну з аспірантських часів переплавлено на свічки, є десятки літієвих акумуляторів та саморобна рамочна антена на СВ діапазон, щоб приймати новини з Польщі і Румунії, якщо повністю зляжуть місцеві трансляції.

Але чесно кажучи, з минулого року значно погіршилась готовність моральна — якщо сама по собі підготовка всіх цих штук була по-своєму захопливою, дозволяла відволіктись від новин з зовнішнього світу і роботи, при цьому, відчувати певну гордість від самого факту продовження життя навіть у таких умовах, то при нинішніх скороченнях в ІТ доцільність таких укріплень дому у порівнянні з виїздом хоча б у західні регіони все більш сумнівна.

Будинок в селі, сарай дров на 1 зиму, старлінк, павербанк, генератор, 2 бочки бензину заповню ближче до зими. А ви і далі сподівайтеся на лайтову зиму із віяловими відключеннями.

P.S. Ну і патронів припасти не забудьте =)

Мені цікаво, хто компенсує втрату здоров’я людям хто на зиму не міг виїхати за кордон через заборону? Так огидно було сидіти та слухати від Зелі «поки не повертайтесь в Україну», сидячи з температурою в квартирі де добре якщо +13 буде, і то після готовки їжі в духовці.

Стільки антибіотиків та хвороб за півроку ніколи не було, вже всі лікарняні двічі закінчились.
Двоє знайомих 50+ померли навесні від загострення хронічних хвороб.
А тепер нам кажуть що може бути ще гірше?

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Цікаво, стаття 3 під час воєнного стану не може обмежуватись, а знаходження в Україні взимку загрожує здоров’ю..

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Як на мене, то куди дешевше через взятку перетнути кордон, аніж готуватися до зими

Я можу цілком законно виїхати, більше того, шукаю проект на заході.

ага, давати 5к+ якимось мутним чувакам, щоб бути або кинутим, або опинитися в новинах про зловлених втікачів

Ну це вже вибір кожного: чи отримати запалення легень, відмороження кінцівок, etc чи давати 5+ якимось мутним чувакам. Є ще один варіант, піти добровольцем, відвоювати своє, втратити здоров’я на скільки, щоб визнали непридатним, та мати можливість виїхати закордон.

Але добре що в нього AA акум на випадок якщо не буде змоги підзарядити (або тупо забудеш як це дуже часто буває) можна буде вставити хімічну батарейку.

Я, недооцінивши маштаби блекаутів і корисність облаштування квартири стаціонарним аварійним освітленням, спочатку скрафтив пару саморобних з підручного хламу imgur.com/a/FDoeHrn , потім допомагав з купівлею десятка різних для родичів, поки наши бариги робити ціни х5 на них, і встиг добряче перепробувати різні варіанти.

В результаті прийшов до висновку, що ліхтарик повинен бути обов’язково налобним, щось типу такого www.aliexpress.com/...​tem/1005003601158455.html

Ручні круглі і руки займають, і поставити кудись на шафу у якості лампи незручно, єдиний юзкейс для мене — це тримати якусь компактну і герметичну модель на одній АА батарейці в куртці, щоб заходити у неосвітлені під’їзди і мати можливість його мити разом з руками з гігієнічних міркувань.

В квартирі я з ліхтариками бігати не хочу

Так всіляке буває, наприклад, сам же монтаж більш повноцінного стаціонарного освітлення, чи екстренна заміна запобіжників на інверторі, після того як домашні його перевантажили. Якраз на такі, нештатні випадки, зручніше мати налобний ліхтар. На вулиці ж можна просто взяти варіант, який має зйомне кріплення, і користуватись як ручним.

А так, у квартирі справді краще зробити нормальне дублююче освітлення, тим паче що COB-модулі і товстий двосторонній скотч творять дива і нічого не коштують, а ДБЖ для роутера зі швидкою зарядкою все одно потрібне.

в мене в хламі низковольтних step-up перетворювачів немає

Можна і без мікросхем, було б більше часу між роботою, можна було б заморочитись з оптимізацією блокінг-генератора upload.wikimedia.org/...​le_Thief_with_red_LED.jpg

Купил новый павербанк вместо старого

Дрова є з минулої зими. Ну й дякую, що нагадали, треба ще машину купити

Сам здав на права і купив машину тільки цього року у 35 років. Раніше до ідеї власного авто відносився прохолодно, але у наш час це must have

В березні — першій половині травня ціни на все були найнижчі, можна було взяти станцію на 1.2-1.5кВт-год за 19-26к наших карбованців. Або більшу кому треба.
— взяв станцію на 1.5кВт-год, яка є також упсом. Ще є невеличка на 500Вт-год, що залишилась з минуної зими. Обидві заряджаються за 3 год. І всякі павербанки для роутера і гаджетів.
— купив в якихось бідолах генератор за безцінь, бо вони привезли в найневдаліший для себе момент, і мусіли продавати. Каністрина бензини в гаражі. Дріт на 50м, щоб генератор працював десь подалі і не шумів під вікном.
— в хаті газовий котел і газова плитка. І колись вистачило розуму не розвалити старий газовий п’єц (aka пічка), якому не треба світла, він може обігріти 1 кімнату. Також при бажанні в п’єц можна запхати дрова, я пішов врізав величезного всохлого ясеня, який ріс недалечко понад рікою.
— вода є і без світла. І в сусіда є криниця. З сусідом в хороших відносинах, що важливо :)
— ще 5 років тому мій локальний провайдер провів оптоволокно. Взимку, коли були відключення, вони замовили безперебійники, генератори собі, і вже з кінця грудня в мене взагалі не було проблем з нетом. Навіть коли їм вимикали світло, у них там все підхоплювалось, і Інтернет навіть на секунду не обривався. Всі роботи вони завжди проводять в 1 ночі, а не вдень чи коли їм заманеться. Дуже задоволений своїм провайдером, взяв в них найдорожчий план, хоч мені не треба тієї швидкості і телебачення. Хай заробляють. Не заздрю людям, хто може підключитись тільки до якогось укртелекому або волі в багатоповерхівці.
Можна або живити GPON термінал і напряму в комп через PPPoE з’єднання, або заводити на роутер і вже далі роздавати.
Ну і по-доброму треба Starlink. Не хочеться, але, мабуть, доведеться замовити. Є ще точка доступу Mikrotik з сімкою, але надії на 3G/4G коли не буде світла мало.

Покупку сонячних панелей, інвертора і великих батарей відклав. Хата збудована так, що поверхні дахів дивляться на схід і захід, не на південь. Взимку взагалі не будуть нічого виробляти. Але тоді ще про то не думалось. Хочу збудувати навіс для машини, щоб дах дивився на південь, і на нього поставити панелі. По-доброму треба вітряк, він саме взимку більше виробляє, але то вже езотерика.
Ну і машину електричну, в якої є розетка.

поставите вітряк — посваритесь з сусідом.

Людині так собі, кажуть тваринам капець, шпаки то таке)) а от бджоли і так нещасні.

так.

ще й потужність має кубічну залежність від швидкості вітру,
номінальну вказують десь для 8-12 м/с, а в нас середньорічні 4-5 м/с, а вітряк запускається приблизно від 2 м/с
це означає що вітряк буде переважно айдл, навіть зимою.

Так, переважно айдл, але залежить від географічного розташування і від висоти, на яку вдасться його підняти. В мене якраз таке місце, де швидкість вітру в середньому більша, ніж по країні. І поруч з будинком через паркан таке велике приміщення. Там хімчистка, майстерні всякі і т.д. Я поговорив з власником, можна було б туди прикрутити щоглу. І тоді висота вітряка була б доволі таки більша, ніж якщо б просто вколупати його десь в саду. Шум це проблема, так. Хочу поїхати до когось, в кого стоїть такий, щоб почути наскільки сильно шумить.
nv.nltu.edu.ua/Archive/2017/27_1/30.pdf

ви ж вже врахували, що при швидкості вітру вдвічі менше за номінальну — вироблена потужніть буде в вісім разів менша за номінальну?

«туди прикрутити щоглу» звучить як щось зібране на коліні.
контакт з примішенням, стінами — це гарнтований гул і вібрація в тому приміщенні.
нормальну щоглу ставлять на клаптику землі, без контакту з іншими будівлями.

ось тут є «Особливості експлуатації малих ВЕУ» —
ua-energy.org/...​yky-chy-valizy-bez-ruchky
звісно, варто і самому послухати, але якщо по шумовим нормативам не пройде — можуть примусити демонтувати.

і ще цей сюжет подивіться — www.youtube.com/watch?v=2R9Jyn5tbPk

і ще цей сюжет подивіться — www.youtube.com/watch?v=2R9Jyn5tbPk

Ну то довбодятел. Це ж треба до такого додуматись.
А так у нас на районі є садиба де встановлені пара вітряків. Це приватний сектор мікрорайону тому забудова щільна, але вітряки стоять на щоглах які не контактують із приміщеннями (що правда ми знаходимось на горі і щогли високі тут зайві). Проходив повз неї коли був такий добрий вітер — трохи гуде, але точно не перевищує дозволених норм і мабуть гул від авто та трамваїв на досить жвавій вулиці цей гул взагалі нівелює.

а як ви на слух визначили? :)

ви ж в курсі, що мозок вміє адаптуватись до постійного шуму, зокрема до шуму траси, і просто відкидає ці шуми підсвідомо?
але це не означає, що цей шум відповідає нормам.

В мене теж так хата стоїть і ліс затіняє, зараз на 20 панелях по 480Вт, в день в середньому виходить 10-12КВтгод назбирати. Зимою толку буде мало, але в першу чергу інвертор мене цікавив як великий 3х фазний упс, панелі йдуть швидше по принципу «а чом би й ні?». Також він дозволяє хендлити перекос фаз до 6КВт, що знімає необхідність збільшувати договірну потужність і зайвий раз мати справу з сумнівними персонажами з обленерго. Мої знайомі це робили і це той ще цирк.
Вітряки всі вважають шумними, але мій інвертор (Deye) може працювати і з вітряком і навіть давати команди по ATS на запуск генератора.(з об’єктивних причин — остання фіча досить сумнівна) Також інвертори можна паралелити і зібрати системи будь-якої потужності без необхідності узгодження з клоунами обленерго.

Пошкоджені ворогом ТЕС і ТЕЦ відновлені лише на 1,6%
Теплові електростанції та теплоелектроцентралі отримали пошкодження обладнання на 29,9 млрд грн, натомість ремонтні роботи проведено на 482 млн. Об’єкти «Укренерго» постраждали на 9,6 млрд грн — роботи виконані на 681 млн, — повідомив голова Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський.
«На жаль, цифри не дають нам позитивної думки щодо успішного проходження осінньо-зимового періоду. Статистика — не дуже хороша», — сказав він
interfax.com.ua/news/general/926956.html

Чесно, цифри вражають але дивно що заговорили у грошах. Розумніше говорити про процент проектної потужності. Бо у сумми можна приховати наприклад підсобні приміщення, доріжки із брусчатки та інше. Тобто те, що не впливає не виробництво електроенергії

А ще багато обладнання виробляється роками і контракти по ремонту можуть бути не виконані, або виконані частково але не оплачені поки що через це.

archive.li/s9CBw
“You can’t plan a war with an annual production of 150-160 Patriot missiles. We fired those in a month,” he said, sounding the alarm that his men were running out of ammunition. "If we wait until autumn, until mid-October, they will hit the energy infrastructure again. This is a certainty. This winter will be even more difficult than the previous one.

Будем наедятся, что в эту зиму в исконной загороде тоже будут проблемы с бавовной на энергетических объектах и это их как то правильно мотивирует.

Є ще надія, що це меседж для західної аудиторії, а насправді все не так погано

Это так не работает. Если будут веерные отключения в москве, запрос мудрейшего народа будет не «нет войне» а «бомбить хохлов сильнее». И запрос будет выполнен путем трудовой мобилизации и работе на заводах в 5 смен

Так может сразу ручки к верху поднять? руснявое ипсо не палится вообще

Тем не менее сколько у нас внушаемых судя по лайках этого 5 минутного козачка =))

Так тут здається розсадник іпсо

вони бігають гуртом, там половина своїх, а решта вже по інерції

А хтось казав що не треба бомбити їх інфраструктуру?

А хтось казав що не треба бомбити їх інфраструктуру?

Ну да именно это там говорит, что нужно охладить свое трахание и подставить вторую щеку, иначе де ля свинорусы будут бомбить активнее =))
Как будто каждая изготовленная ракета так или иначе не полетит в Украину.

Ну да именно это там говорит, что нужно охладить свое трахание и подставить вторую щеку, иначе де ля свинорусы будут бомбить активнее =))

Я не бачу такого в тексті.
Здається автор казав лише, що бавовна на інфраструктурних об’єктах свінорусії не змотивує їх зменшувати бавовну на інфраструктурних об’єктах України як ви це припустили, а навпаки змотивує вкладатися ще більше в бавовну на інфраструктурних об’єктах України.

запрос мудрейшего народа будет не «нет войне» а «бомбить хохлов сильнее».

Бугага. Что адепт «мы еще ничего не начинали»? Да насрать там на их запросы. Челядь ничего не решает. Все что их господа могут они и так делают или по вашему они повода ждут? Пока практика показывает, что они бабушку зовут как только один беспилотник над головой появится. К тому же кроме деморализации, это нарушение работы предприятий и отвод рук и средств на восстановительные работы.

И запрос будет выполнен путем трудовой мобилизации и работе на заводах в 5 смен

Пусть. Это ускорит дегенеративные процессы в экономике и напряженность в стаде, а реального выхлопа не будет.
Они там не картошку копают, а пепелацы клепают так что узбеков с рынка пригнать не вариант. Оборонка в исконной загороде и так круглосуточно работает больше года, дополнительные заводы на рынке не купишь, как и импортные комплектующие в объемах больше, чем удается провезти в заднице у верблюда.

Я теж такої думки, чим більше у русні розриваються ануси від постійного присідання на бутилках, тим більші сумніви у всемогутності царя. Що, дивлячись на історію рашки, може призвести до позитивних для нас результатів.

А так пакостять вони і так нам систематично, а всі «отвєточки» це істошні жалібні пуки для прілічія, як було вчора :)

пуки для прілічія

Я про пуки для пристойності та попадання по порожніх сараях наслухався вже дуже багато, а потім виходить гендир детек і каже що взимку легше не буде і відремонтували 2%

Зараз скажуть що ти іпсо, а справжній козак повинен бути незламним і без світла

Схоже ви не зрозуміли написаного тексту. Я говорив не про те, що їхні атаки не завдають збитків, а що вони запускають десяток ракет «помсти», щоб не виглядати лохами, замість того, щоб спланувати ці атаки у той час і тією кількістю ракет, що завдасть нам максимальної кількості шкоди.

никто помсту не запускает, это марафонные сказки для лохов. бьют конкретно по разведанным целям

дивлячись на історію рашки, може призвести до позитивних для нас результатів

будем надіятись, але треба тверезо бути готовим до найгіршого

але треба тверезо бути готовим до найгіршого

И что там по исконной методичке это самое найгирше? Фигу покажут? Все что они могут они используют. Любое горение исконных жоп нам на пользу. Импульсивные свинорусы выгоднее, чем расчетливые.

Найгірше це статус-кво, якщо русня просто затягне «потуже пояса», а для нас все продовжиться як є — поступове втрачання інфраструктури та людей роками, поставки «вундервафель», які лише дають втримати статус-кво але ні ракетою більше

Ну для нас продолжится, а на болотах начнется. Всяко лучше, чем играть в одни ворота. Благо при всей величине их болот, все значимое и обитаемое находится до 1000км. Дроны у нас можно считать есть, и они для нас даже лучше в определенных моментах, ибо куча ПВО на болотах с наводкой по тепловому излучению.

Assymetrical warfare — це єдиний спосіб нам завдати рашці таких збитків, що їй вести війну проти нас буде реально дорого і не доцільно, тоді і жести доброї волі дивись і підуть.

А так як велика кількість авіації і далекобійних ракет нам поки не світить, то маємо те, що маємо.

з самого початку вторгнення тільки й звучать шапкозакідатєльскі гасла «в ету ігру можно іграть вдвойом», «шо с йєбалом», «возьмітеє сємок». А, бляха, масове виробництво дронів тупо просрали. Ну це ті, знаєте, на які молилися і хвасталися з самого початку «байрактар оооо, лелека ууууу». І шо, синку, допомогло шапкозакідатєство? «ось-ось у них рульбль рухне і їм капєц», «за триждень пітун здохне і їм капєц», «чмобіки побіжать і їм капєц», «запустимо по кремлю і вони обісруться».... «ой, шось не видно коли це скінчиться...». Бо не пи3діти треба, а робити. І робити масово, а не «два дрони впали недалеко від москви»

Дроны у нас можно считать есть,

— можно счітать ніц нема, порівняно з кацапнею. Чи, може, це ми щотижня сотню дирчиків пускаємо?

Порівняно з кацапнею ми 3 доби повинні були протриматися за всіма незалежними оцінками. У них одних літаків і вертольотів в десятки раз більше ніж у нас. Не кажучи уже про високоточні ракети.

Про дрони трохи пук в воду, бо те, що ти не в курсі не значить, що цього немає. Звичайно, технологічно в дроновиробництві рашка попереду, вони до цієї війни реально готивулися, а не як ми — лобизалися з кацапами і доказували один одному, що фігня це все. Але ця сфера розвивається, навіть попри деякі палки в колесах від держави.

А на рахунок п***іти: ті хто це робить зазвичай на хід війни впливають дуже мало. Головне, аби не зрадойобили, щоб весь суспільний дискурс не поринув у суцільний плач і причітання які ми нещасні.

Про дрони трохи пук в воду, бо те, що ти не в курсі не значить, що цього немає

а, точно, оце вчора якраз запустили чергову сотню по ворожих нафтобазах, що ж це я пукнув.

Але ця сфера розвивається, навіть попри деякі палки в колесах від держави

так вона мала би не «розвиватися, попри», а вийти на дійсно масове виробництво вже рік тому. Бо користь і ефективність дронів з самісіньких перших днів була очевидна. І де масовість? Зате от з епітетами, бахвальством ніяких проблем.

І де масовість? Зате от з епітетами, бахвальством ніяких проблем.

Ну не знаю, підбите корито в новоросійську і танкер дуже добре підпалили пукани усім z-патріотам і самому пуйлу. У світі гопніків найстрашніше для них це ось такі «удари па ліцу».

нє ну якщо ми хочемо жити у світі гопніків, то канєшно, бєзєзди. пох що міни, дрони, реб — зате «пагубам паваділі». фу

Можемо і не жити, а піти на «переговори», до яких нас рашисти схиляють з усіма цими денацифікаціями і демілітаризаціями. Як було за кучми.

Як було за кучми

Хіба Кучма не показав їм одразу кузькіну мать в Тузлі?

А, бляха, масове виробництво дронів тупо просрали.

Не вижу толпы желающих инженеров поработать за 1/5 зп двухлетнего формошлепа на режимном объекте.

можно счітать ніц нема

Можно считать что есть, ибо от масштабировать отверточное производство это ничто по сравнению с разработкой.

Можно считать что есть

«потенциально мы миллионеры» (ц)

1. масове виробництво — це не про сотні інженерів, це про конвеєр.
2. Ну і де це от масштабірованоє проізводство?

Не вижу толпы желающих поработать

люди на японському якомусь заводі в карпатах ніць не хотіли робити, що виявилось несподіванкою. а тут піде або волонтер або за бронь. бо завод це не хобі

це не про сотні інженерів, це про конвеєр.

А ты думаешь кто собирает опытные партии епт? Тетя Зина с центра занятости по переквалификации?
У хардварного продукта куча итераций еще проходит с момента когда продукт прошел все инженерные тесты к стабильной реализации, до постановки его на конвейер с малоквалифицированными кадрами. Это тебе не деплой на кубер растянуть. Есть еще отдельные инженеры которые только оптимизируют продукт под производственные процессы и готовят его к массовому выпуску, опять же со всей пирамидой тестирования. В обычное время это один-два года, если для производства с малым процентом автоматизации.
Там вон на джоб бордах куча вакансий связных с БПЛА, вперед.

«дев’ять жінок не родять за місяць» — згоден.
Я беззаперечно погоджуюся з тим, що зараз і розробляються і виробляються технічні засоби різного спектру.
Але де масовість?
Підтримка держави, замовлення, централізоване (або спрощене) постачання комплектуючих?
Насправді я досить довго думав, що вже у чому, а у дронах і техніці у нас перевага. А тут, через півтора роки, виявляється, що держава не тільки не організувала, а навіть не сприяла толком розвитку цього сектора. Восімьпівтора роки, карл!. Це одна з причин, мабуть, чому я тут бухтю на цю тему.

відносне зубожіння та й сам напад — це наслідок того державі не впало щось організовувати системно.

може призвести до позитивних для нас результатів.

До этого пока далеко.

А так пакостять вони і так нам систематично

Ну так и есть. Они все ровно отставляют все ракеты что у них есть, просто разница в графике. Так они пытаются накопить, а потом залпом, чтобы перегрузить ПВО. А когда исконная жопа горит им не до накоплений. Нам выгодно чтобы они систематически отстреливали то, что произвели, так будет меньший % попаданий.

Что адепт «мы еще ничего не начинали»? Да насрать там на их запросы

Так если насрать, тогда что должна изменить бабовна на энергообъектах?

по вашему они повода ждут?

вроде нет, но тогда почему пу сразу не объявил чмобилизацию, или почему сразу не закрыл кордоны?

Это ускорит дегенеративные процессы в экономике и напряженность в стаде

им главное чтобы омоновцы сыты были

дополнительные заводы на рынке не купишь

вот у Ирана купили, в декабре будет клепать шахеды где-то за уралом

как и импортные комплектующие в объемах больше, чем удается провезти в заднице у верблюда

на это надежда есть, вроде запад расчехлился с проверками откуда электроника утекает

Так если насрать, тогда что должна изменить бабовна на энергообъектах?

А что она у нас меняет? То и у них. Только из-за суровости климата, дорогой логистике из за расстояний, отсутствия поддержки извне последствия будут на порядок серьезнее. А уж паника это сковывание социума на месяцы.

вроде нет, но тогда почему пу сразу не объявил чмобилизацию, или почему сразу не закрыл кордоны?

И что с голым задом пойдут в окопы? Всеобщая мобилизация отличный шаг для страны без военного положения со «второй армией мира» — сам же знаешь и говоришь не козачок =)) Их маринуют постепенно не из альтруистических побуждений.

вот у Ирана купили, в декабре будет клепать шахеды где-то за уралом

Кукурузник это не крылатая ракета. Кукурузник это подвальная сборка.

на это надежда есть, вроде запад расчехлился с проверками откуда электроника утекает

Для ракет да, но на шахеды это не повлияет, ибо даже с полным эмбарго найти движок внутри страны не проблема, как и найти любой смартфон, чтобы зашить в него ПО контроллера или выколупать гироскоп с GPS. Это если представить что внутри страны не осталось новых компонентов, а притащить готовый полетный контроллер с Китая за 50$ никак нельзя.

Ніяких месседжів у них не буде. Вони майже усі інфантильні дибіли. Як цар скаже так і буде. А вони «маленькие люди» і «на верху виднее»

Це саме так працює. Гопніку треба давати пиздов, тоді він починає розповідати, що його не так зрозуміли і він не те мав на увазі.

Не так діставала відсутність світла, як відсутність води, бо під час відключень світла насосні теж не працювали. Оце було реально незручно. Також в квартирі не було опалення, але це легко компенсується одягом.
А так вже готова з минулої зими — є екофлоу і ще пара павербенків, оптоволоконний інтернет в хаті. Навіть вже є схема, як від екофлоу заживити світло всій квартирі.

легендарне «вилка-вилка», чи ви таки врізали селекторний автомат?

Для світла буває ще брутальніше, вилка-E27.

А в чому брутальність? Вилка-вилка при неуважності може або вбити, або спалити екофлоу. А Вилка-Е27 наче виглядає безпечно. Чи ви маєте на увазі E27-тато, і вкручувати його в люстру замість лампочки?

Друге. Наприклад, щоб поставити генератор ззовні будинку, підключивши у наявний патрон для освітлення порогу.

Наприклад, щоб поставити генератор ззовні будинку, підключивши у наявний патрон для освітлення порогу.

Дійсно екстрім)
Головне, щоб там проводка була не 2×0.75

якщо є будинок, то втикати гену у патрон немає жодного сенсу, краще потратити пару сотен грн на алюмінієвий кабель, купити перемикач вводу, який фізично розведе загальну мережу / генератор.
або автомат вводу резерву.
вилка-вилка люди від безвиході використовують, тому що у квартирах або складно або не дуже практично робити перемонтування щитку.

як правило, зовнішня проводка робиться з люмінію, внутрішня з міді.
Уся розводка у приватні будинки з вулиці — алюміній.
Чим мідь краще? СІП кабель дешево коштує і ідеально пасує до стационарного підведення. Абсолютно немає сенсу переплачувати. Особливо враховуючи призначення кабелів, мідні, здебільшого, треба ще пошукати і суттево переплатити, що б можна було розвести по вулиці без додаткового захисту. Коли той самий сіп — самонесучий і чудово пасує до вуличного УФ.

Та роби вже по вулиці з сіп-у, нащо бути оригіналом?

Та бог з ними, робіть що хочете, копіюйте кого забажаєте)

А потім я приходжу до сусіда і бачу у нього ось такі результати роботи після «кваліфікованих електриків, які поміняли йому розетку» і перероблюю за ними: bdfss.blob.core.windows.net/...​6e6-b728-181fa8906c25.jpg

Я не знаю якими стандартами і нормами ви керуєтесь, але більшість з цього — міфи або помилки при інсталяції або не є критичним (наприклад — гофра для сіп кабеля).

Якщо у вас для генератора у приватному будинку відведене стаціонарне місце, жодного обмеження не підводити до нього алюмінь — немає. Але це не розповсюджується на «я просто хочу мідь і все».

Це з батареєю та перетворювачем чи тільки контролер? Якщо тільки контролер — хай самі за такі гроші контролюють. Трипозиційний перемикач на вході — і уруру: rozetka.com.ua/ua/367834311/p367834311

вбий у гуглі ось це I-0-II

Друзі, я все розумію (все, окрім вилка-вилка), але наразі китайський АВР коштує 1500 грн) єдине — не забувати вимикати енергозатратні прилади.

Не так діставала відсутність світла, як відсутність води, бо під час відключень світла насосні теж не працювали

На цю зиму планую підвісити до стелі у ванній пласкі пластикові баки для літнього душу, з відкритим у ванну переливом, бо тиск вони не тримають.

пласкі пластикові баки для літнього душу,

Вони ж з технічного пластику і пластик тонкий з запахом та погано тримає форму.
prom.ua/...​ratnaya-dvuhslojnaya.html
prom.ua/...​lnaya-gorizontalnaya.html
Там для них і поплавкові клапани продаються, який в бак для душа не стане.

Я ту воду пити не планую. Ті, що за посиланням, дуже високі, а для душу вони пласкі, їх можна взагалі за стелю зашити згодом.

Відсутність опалення одягом НЕ компенсується. Аж ніяк, ну хібашо на декілька годин. Коли температура в квартирі опустилась до +13 то жити там уже ніяк не вийде.
Через 4 години максимум замерзають нафвг ноги, руки. Фізично важко в таких умова функціонувати. Тікав до тещі бо в неї було опалення )

Купи термобелье и научись правильно одеваться. Наши предки жили в промерзающих бараках на колыме, а ты ноешь.

Наши предки жили в промерзающих бараках на колыме, а ты ноешь

Лол, это пять)) я даже лайкну))

У нас люди просто розбалувані теплом під +30 в квартирах взимку. А подивитися на тих же британців — тепература на вулиці близько нуля, а вони в шортах. При тому, що нуль на альбіоні відчувається побільше, ніж у нас.

Наши предки жили в промерзающих бараках на колыме

Не треба узагальнювати, у деяких вони пережили ці часи у складі інших держав.

Раз така жвава тема, підкажіть, хто в курсі ситуації на зараз: де і як краще купувати старлінк? Напряму, напряму через Європу, в перекупів? В ідеалі з тарифом, який можна ставити на паузу. Дякую!

Ты серьезно хочешь купить продукт того самого Илона?

А ты наверно на украинских заправках росийским (индийским) бензином не заправляешься, и элекстричество у Ахметова не покупаешь?

Звичайно, нафту і газ же тільки в рашці видобувають, а бензини з кацапстану взагалі «нє імєют аналаґав»

Тобто ви реально уточнююте звідки бензин кожен раз коли заправляєтесь?

Як добре, що у нас в країні є такі люди як Max Skorik, котрий завбачливо від імені усіх уточнив звідки у нас на заправках бензин :)

Навіщо ж від імені усіх, від свого імені запитав на WOG :)
Одна з найпопулярніших мереж.

Всі вони імпортують пальне з європейських НПЗ, хто колись був на кордоні, то бачив колони бензовозів. З використовуваної нафти підозрюю є якийсь відсоток російської, але враховуючи дані Євростату за І квартал 23го — частка прямого імпорту нафти із рашки в ЄС — 3,2%. То і частка російської нафти в бензині в Україні також символічна.

Якщо у тебе є якісь інші дані, то поділись. Тільки пліз з посиланнями на публічні джерела, а не «одна бабка сказала».

Які посилання, я ж прямо сказав що спитав на WOG, під Полтавою. Перепитав бо там стояв типу менеджер і теревенив з касиром і ще кимось. Можливо, на тій конкретно заправці попалась індійська партія, яка входить в 3% імпорту.

В принципі так, це на рівні

«одна бабка сказала»

Я все одно уже більше року на Окко заправлюсь. WOG досить пізно викупили тему маркетингу через донати :) а бенз у них плюс-мінус той самий, можливо навіть з одних заводів

Казав це вже ЗСУ? А то вони там юзюать старлінк того самого ілона :(

Тот самый Илон как раз палки в колеса ВСУ и вставляет периодически

Напряму на свою адресу в Україні, приїжджає новою поштою без проблем.

Є декілька старлінків, дешевше ніж на офф сайті. Написав в лд, якщо комусь потрібні, можете писати. Допоможу придбати

www.starlink.com в іспанії наразі 199евро
тариф 60ойро

в теорії ще бусиками таке можна відправляти десь ±50евро

Дивлячись на те, як готуються рашики і як готується зелень — цілком можливі відключення на тиждень, з короткими проміжками електроенергії. Тому найкращим варіантом підготовки буде карта глибин річки Тиса

Дивлячись на те, який ви зрадолюб — можем скинутись на ласти

що було більше страхів ніж в реальності

В нас реальність по електриці була «два плюс — чотири мінус» місяцями. Воду майже не відключали, це так, як і газ з опаленням.

Гелиевый аккум — это новое слово в науке ^_^

Базворд з минулої зими, а мій свинцевий за 2 тис грн ще всі «гелієві» переживе.

Мені цікаво, хто компенсує втрату здоров’я людям хто на зиму не міг виїхати за кордон через заборону? Так огидно було сидіти та слухати від Зелі «поки не повертайтесь в Україну», сидячи з температурою в квартирі де добре якщо +13 буде, і то після готовки їжі в духовці.

Стільки антибіотиків та хвороб за півроку ніколи не було, вже всі лікарняні двічі закінчились.
Двоє знайомих 50+ померли навесні від загострення хронічних хвороб.
А тепер нам кажуть що може бути ще гірше?

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Цікаво, стаття 3 під час воєнного стану не може обмежуватись, а знаходження в Україні взимку загрожує здоров’ю..

хто компенсує втрату здоров’я людям хто на зиму не міг виїхати за кордон через заборону

Гарний жарт) А якщо це не жарт, то відповідь: ніхто.

Взагалі моржування скоріше корисне для здоров’я, якщо на те пішло :)

Можливо комусь так, але не всім, як і сауна — варто спитати у лікаря перш ніж починати.
І наскільки я знаю, моржування це про короткочасні навантаження, а не 24/7.

Мені цікаво, хто компенсує втрату здоров’я людям хто на зиму не міг виїхати за кордон через заборону?

Володимир Васильович да Дмитро Алкогольєвич

Ти дебіл? П’ять рочків чи зовсім відбитий? А хто компенсує вбитому чи скаліченому в окопі чи у власній квартирі життя і здоров’я? Хто компенсує людям втрачених рідних? Хто, хоч це вже й дріб’язок в порівнянні, компенсує людям вкладення в бетонометри, інвестиції в бізнес, хто компенсує безсонні ночі й постійні думки про, а чи маю я моральне право на те чи се, поки інші жертвують за мене життям?

ти маєш право на усе що сам собі дозволяєш. нащо думати про інших, коли річ йде про ТВОЄ життя. бідося ти

радше апологет «я страдаю — страдай і ти»
лайки — діагнози підсвічені

присиплю пафос ваш: інші жертвують(якщо) життям не за ваше життя, а за с̶и̶с̶т̶е̶м̶у̶ уклад життя на певній території

Не, ну хоч поржали на виборах.

А багатьом огидно слухати вас, але нічого, терпимо.
Особливо, думаю, хлопцям на 0, де ваші +13 під двома ковдрами з чаєм — то мрія.
"

знаходження в Україні взимку загрожує здоров’ю

це взагалі коментувати нема сенсу. Те, що ви не можете облаштувати елементарні умови побуту — винен «Зеля» чи ваша недолугість?

Я думаю мається на увазі що винні закриті кордони

Бідосечка. Можеш поїхати під Бахмут, там бліндажний мікроклімат кращий ніж в квартирі з +13.

Ніяк не готуюсь, бо готовий з попередніх відключень. Екофлоу+генератор+запас палива, мастила і фільтрів до нього десь на 2 місяці роботи+утеплений будинок.

Генератор на 2квт — є, блюеті на 2квт — є, у планах 5.5квт залізофосфата за DIYїть до зими, 300 технічної, 200 питної — є, 4G мікротік антена — є, старлінк — є, газова плитка з газовими баллонами — є, патрони — є, тушонка — є.

Була б ще хата на землі — взагалі б супер було.

Ще планую купити альп трос для спуску з 19го поверху з системою плавного спускання на всяк випадок і додатковий порошковий вогнегасник до існуючих со2.

Ще планую купити альп трос для спуску з 19го поверху з системою плавного спускання

Є автоматизовані подібні штуки, які взагалі не вимагають жодних альпіністських навичок. Недешево, правда. assecuro.com.ua/...​oyatkoj---30---ag832h-030

Система евакуації з висоти з назвою «Ікар»? Може краще сходами?

це якщо сходи збереглись і у хаті немає пожежі, яка б задиміла ті сходи в хлам.
бачив деякі бюджетні жк, 9 поверхів, сходова клітина прямо біля ліфтів, нічим не відгороджена. прилетить щось, або сильна пожежа — без кислородного балону не спустишся.

у деяких будинках пожежні сходи фізично відділені, інколи навіть з проходом через вулицю. Але і за теперішніх умов — не факт що вони збережуться.

Та да, з неймінгом шось не дуже :) Хоча — існує ж надувний човен «Нырок», і купують... lodka.net.ua/...​rezinovuju-lodku-nyrok-2

Ще планую купити альп трос для спуску з 19го поверху

Довго хотів і собі таке, а потім подумав: Щоб системою скористатися в екстреній ситуації, треба бути готовим. Чи готовий я зараз цим займатись? Якось не дуже. На щастя, у висотних будинках є окремі відокремлені від сходових клітин сходи, т. зв. «незадимлювана сходова клітина»

То все так, але якщо уявити що туди ракета прилетить, і замість сходів буде дира/завал і задимлення поверхів — я б спробував з хати звалити через трос у такому випадку.
Але до всього не підготуєшся, нажаль.

с 19 этажа можно и в бейсджампинг
атак хватит пары стальных карабинов и восьмерка

Так, я теж про це думав. Треба мотузки купити і трохи практики десь на турніках, а потім може якийсь центр (а може і до) з матами де це можна було б попрактикувати з перелізанням у вікно.

обвязку еще надо научиться делать ну или купить рабочую.
турники это не то, для отработки навыков сойдет, но надо попробовать себя на высоте. чтоб привыкнуть к страху высоты. можно в гиперион сходить, там с уровня 2го этажа можно потренироваться

тушонка — є.

ты крут, что настоящую тушонку нашёл. А я какую ни пробовал — от любой исжога, одни консерванты

не те що б я був сильно задоволений якістю, але їсти можна та печії немає.
мені знайома присилала домашній тушняк від мами, ото тушняк реальний був, одне м’ясо і трохи спецій і все це у автоклаві.

Дореч, якщо такі вимоги до їжі — можна спробувати готувати вдома. Судячи з відосів, там головняка немає. autoclav.com.ua/...​ua/avtoklavy/nerzhaveyka
Я сам хотів, але у мене тушняка на місяць. Але загалом, можна було б десь гуртом м’ясо брати і готувати собі.

До широкомасштабки можна були купити чудову I’m ready від fusefoods, але цей бізнес створили ветерани й в лютому вони пішли на фронт. Зараз з істівних є Алан. Не той рівень, звісно, але можна їсти.

Дивуюсь з цих додіків як вони пишуть, що треба 8.5 лярдів як наче якийсь аргумент чому це не можна зробити
8.5 лярдів, тим паче гривень, це взагалі не багато на рівні держави
Враховуючи, що це набагато важливіше для тієї ж держави(та і для людей) чим відремонтовані стадіони, овочерізки/барабани в бомбосховищах, музеї голодомору чи крінжефільми

Взимку аргументом чому неможливо швидко відновити потужності було те, що потужний трансформатор потібно виготовлювати півроку. Пройшло півроку. Що заважало замовити трансформатори?

Тобто ви думаєте, що транформатори будують по черзі? Є якийсь глобальний конвейєр, який будує трансформатори для всього світу, і неможливо замовити кілька одночасно? Їх же явно не в Україні будують

Їх же явно не в Україні будують

shhhh, don’t tell him

вірно брате, тому тримаємося та донатимо!

ми станемо розширяти виробництво заради ваших тимчасових потреб

Так наступного року знову ж прийдуть. Якщо не пощастить (а бізнесу пощастить), то і наступного.

Значна частина цього обладнання — радянського або російського виробництва, і замовити його стало проблематично (хоча ніби-то і таке роблять, транзитом через Азербайджан). А на адаптацію західного потрібні додаткові зусилля.

ДТЕК та взагалі енергетична тусовка — приватні структури. Просто виділити зараз і віддати приватним структурам 8.5 мільярдів — прямий шлях щоб ті ж самі люди, що пишуть про бездіяльність, почали кричати про розбазарювання державних грошей Ахметову.

політика — це така штука, що завжди хтось незадоволений, що би ти не робив :)

ну, приватна вона то приватна, от тільки жодна цивільна приватна бізнес контора не розрахована на постійне знищення підконтрольної інфраструктури у результаті бойових дій. Причому не тієї, що може постраждати від негоди і тд і тп.

Не захищаючи конкретних можновладців, відмічу, що для народу може простіше дати таке пояснення, ніж глибоко вдаватись у деталі, чому не можна просто відремонтувати і продублювати системи.
Приблизно як теоретично, зробити власний Windows або Google по грошам під силу багатьом державам, але майже ніхто того не робить.

Не роблять тому, що це непотрібно. Але коли потрібно — роблять, але не в Україні. От наприклад вакцину від ковіду зробили за півроку, замість 10 років. Було б бажання і гроші. Бажання в слуг та зелі немає, тому що них відключення не стосуються, і гроші вже теж вкрали.

9 жінок за місяць дитину не народять.Відновлення займатиме роки навіть при достатньому фінансуванні.
Ну і держава — це важка бюрократична машина, де системні рішення неможливо реалізувати указом президента чи виділенням коштів. Все рівно будуть стадіони, поворознюки та бруківка. Шматки гівна навіть в кришталевому озері можуть плавати, не кажучи вже про занедбану річку, яка лише стає на шлях очищення

Чого росія, яка під санціями, якось може виробляти ракети/дрони
А в нас з ремонтів енергообладнання роблять якусь невирішувану(хоча б частково) проблему при тому, що нам допомогають і ми не під санкціями?
Ну і можна було б описати більш адекватно чому саме
Тому що аргумент «ми не можемо це зробити бо потрібно 8.5 млрд гривень» звучить смішно

Потому чтобы купить, надо чтобы кто то его продавал. А догадайся кто в основном продает совковое железо? Не все западное можно интегрировать без замены всего остального, а то что можно требует огромной проектной работы, а не взял и поставил.

Ага, так же само союзники виправдовують чому техніку не можна поставити більше/швидше
Хоча якби війна була на їх територіях, то поставляли з х10 швидкістю
Було б бажання

upd: Ні, я не очікую, що зараз за 2 місяці все відремонтують до довоєнного стану, але враховуючи те, як в нас часто до проблем ставляться і як держава витрачає кошти, то я маю сильне відчутя, що можна було зробити більше

Ага, так же само союзники виправдовують чому техніку не можна поставити більше/швидше

Союзники, скажи спасибо Кравчуку любящего пидорашку, по факту нам ничем не обязаны, тем более не обязаны вычищать свои склады или иметь риск навлечь на себя какие то акции от невменяемого деда. Оно им надо при том что у них свои проблемы с Китаем, потенциально куда более серьезные?

Хоча якби війна була на їх територіях, то поставляли з х10 швидкістю
Було б бажання

Оказывается они производят оружие тратя дах*лиадр долларов для защиты своих территорий, а не чтобы его раздавать? Да не может быть.
Куча американцев не понимает еще с начала войны нафига им это и зачем тратить их налоги на какую то там Украину. Особенно на такую, где то и дело что то воруют, а мамки судей строят с воздуха отели на берегу моря. Уже сто раз слышал от их блогеров снимающих бомжей-наркоманов наратив, что деньги потраченные на Украину можно было пусть в вымирающие американские городки, лечения наркоманов и обеспечения образованием угольков. А тебе еще склады вычищай- точно поймет их избиратель.

Давно помітив такий наратив, який багато наших недалеких перейняли. Що типу нам всі забов’язані роздавати зброю і що нам нічого нормального не дають.

І це при тому, що снаряди для радянської артилерії у нас закінчилися свої уже у травні 22го. А америкоси нам допомагають по всьому світу ці радянські калібри нашкребти. Уже дійшло до того, що ми утилізуємо русню

іранськими (mil.in.ua/...​y-vyrobnytstva-2023-roku), суданськими (mil.in.ua/...​-sudanskogo-vyrobnytstva) і навіть півнчнокорейськими (mil.in.ua/...​my-iz-pivnichnoyi-koreyi) снарядами.

На кажучи уже про мільйони поставлених снарядів 155го калібру. Тому я би подякував тим країнам, що допомагають, що ми хоча б не палками проти кацапа воюємо, як уже могли. Всі пам’ятають історію і червону навалу 1917-18.

І це при тому, що снаряди для радянської артилерії у нас закінчилися свої уже у травні 22го.

в армии нет слова закинчилися

Тому я би подякував тим країнам

они ещё за великую отечественную по гроб обязаны чего им ещё даковать сами пусть дякуют

Всі пам’ятають історію і червону навалу 1917-18.

дошли до варшавы но там отступились и договорились

8 февраля 1920 года Политбюро ЦК РКП(б) приняло решение, в котором говорилось:

Поручить т. Радеку руководство всей печатной агитацией и ознакомление общественного мнения с позицией России и польского правительства в польском вопросе, чтобы могущая возникнуть война с Польшей была правильно понята русскими и польскими массами как нападение империалистской Польши в угоду Антанте на желающую мира Советскую Россию.

кстати крым взяли тогда же ж в 20-м году так что по всех формальностях «крым всегда был русский» аж с 20-го года прошлого века вот уже 100 лет как с не большим как «всегда»

они ещё за великую отечественную по гроб обязаны

У нас была вторая мировая, отечественная она у ватников.

Люди в тылу не видят фронта, а только то что долетает к ним, потому думают что там палками воют 500+ дней и что основа войны это ракеты, а не артиллерия, которая за день доставляет взрывчатки больше, чем ракеты за несколько месяцев.

На вас вплинула руснява пропаганда (ролик з виробництвом дронів, думаю).
Росія може виробляти ракети, бо вона раніше цим постійно займалась, їй не потрібно починати, а нам потрібно. І ми дещо робимо, на загал тільки не викладаємо.

«ми не можемо це зробити бо потрібно 8.5 млрд гривень»

ви тупо перекрутили слова і маніпулюєте.

Зараз компанія потребує 8,5 млрд грн на ремонти пошкодженого обладнання.

це не значить, що через них не буде світла.
Я зараз потребую 100к$, але це не значить, що я помру, якщо їх не буде, різниця зрозуміла? Там же зовсім інші контексти. До речі, в статті слова теж витягнуті з контексту і поставлені першим реченням. Напевно якийсь діалог передував цій фразі

ви тупо перекрутили слова і маніпулюєте.

Я просто привів цитату з поста зверху, тому якщо хтось тут щось і перекрутив, то точно не я

це не значить, що через них не буде світла.

А от ви перекрутили мою думку і маніпулюєте, бо я ніде не писав, що світла не буде :)
Але якщо будуть продовжувати наносити удари по інфрі і її не будуть ремонтувати через те, що типу «треба виділити 8.5мдрд гривень», то дефіцит електроенергії буде лише збільшуватись

На вас вплинула руснява пропаганда (ролик з виробництвом дронів, думаю).

А ви не думали, що це на вас вплинула українська пропаганда?)
Я бачу об‘єктивний фактор — це те, що ракети продовжують прилітати, попри всі заяви наших посадовців, що «от-от вже закінчаться», «майже не можуть виробляти» і все таке інше
Да, їх справді стало менше, але вони все ще можуть їх виробляти і пускати, тому звичайно, що треба ремонтувати інфраструктуру

Учора/сьогодні екофлов згодився. Як не русня так непогода.
Доречі є якісь варіанти 12В упсів (щоб живило із мережі і якщо що то акум) хочу систему відеонагляду так заживити

Багато китайських камер працюють від мікроюсб. А там варіантів заживити маса.

У мене система відеоспостереження, а не багато китайських камер. Просто помітив що це все включно з локальним відеорегістратором живиться від 12в ось і з’явилася ідея

Світч із POE та упс на сам той світч.

Доречі є якісь варіанти 12В упсів

Серед блоків живлення Mean Well є варіанти з вбудованим UPS. Зазвичай розраховані на нечасті відключення і малі зарядні струми, але є і убердевайси типу DRS-240/DRS-480, з зарядним струмом в 15А, монтажем на DIN-рейку, підтримкою LiFePO4 і цифровими інтерфейсами.

Доречі є якісь варіанти 12В упсів (щоб живило із мережі і якщо що то акум) хочу систему відеонагляду так заживити

Так, це стандарт для тих самих систем сигналізацій, так і шукайте — «ДБЖ 12В». Наприклад www.olx.ua/...​aniya-12v-2a-IDR7nir.html

Це точно, у нас вночі був жахливий шторм, блискавки кожні 2-3 секунди. Світло сьогодні відключали разів 5-7.

є якісь варіанти 12В упсів (щоб живило із мережі і якщо що то акум) хочу систему відеонагляду

є. собі нещодавно взяв MARSRIVA KP3. Ще є цієї ж компанії KP5 і KP7. Ось такий ще непоганий, навіть з PoE Tecnoware UPS ERA PLUS DC

В більшості упсів батарея 12В. Що заважає прямо на неї два провідки підключити?
+ в більшості блоків живлення для відеонагляду (металевий ящик 20×20 см) є виведені дроти під батарею 7аГ./12в. Якщо мало 7 — можете докупити скільки завгодно, з’єднати паралельно до виводів для АКБ і радіти)
А ще краще lifepo4 акум на 100-200 аГод, можна з вбудованим зарядним, вистачить надовго (для камер)

В багатоповерхівці є свої обмеження, в будинку було б простіше розвернутися, але батареї на 6+ кВт-год — є, ДБЖ на щиток — є, діжка на 300 літрів технічної води — є, запас 100 літрів бутильованої — є. Балон, газова конфорка, газовий обігрівач. Павербанки, ліхтарі. З того, чим ще не користувався: подовжувач на 70 метрів — спустити за потреби вниз до генератора, каталітична бензинова грілка, спальники і намет. В планах ще підвісити пластикові пласкі баки в санвузлі під стелею, літрів 150, щоб нормально користуватись водою під час планових відключень.

При запасанні батарей, газу і свічок, мені одному спало на думку відразу докупити автономний датчик чадного газу і пару вуглекислотних вогнегасників?

Брав вуглекислотні, щоб можна було не думаючи тушити обладнання під напругою. Крім того, на тренінгах з пожежної безпеки в БЦ у доковідні часи не соромився практикуватись на виданих вуглекислотних, а ось пінних і порошкових в руках не тримав.

видел какой кличко был белый от огнетушителя? вот так будет вся квартира, это белое дерьмо залетит в каждую щель

Точно, датчик! Було в TODO і провтикалось

Дякую, що нагадали, піду перевірю екофлоу.

Доречі, в деяких моделях є функція eps, якщо комусь це важливо.

Купив ще 2 зарядні станції.

Екофлов перезарядив

Портативна глзова плитка рішала питання аж бігом. Приготувати їсти, нагріти води щоб ноги попарити і не задубнути нафіг. Бо коли в хаті +14 це торба.

За півтора року цього п****ця в мене є: 3х фазна 12КВт СЕС з батареями на 9.6КВт+генератор, яким по даташиту на інвертор можна зарядити батареї. Всякі дрібнички: лампи аварійного освітлення, великі ацител натрієві грілки, свічки, упс постійного струму для роутера. На крайняк сокира і ліс в 10 метрах, та й паливні палети наявні в епіцентрі постійно.

Я б підключив свою СЕС до мережі, але обленерго придумало чергову дурню технічного плану. Думаю у них банально грошей немає мені платити за зелений тариф.

Та взагалі біля кожного офісного центру зараз по генератору, новобудови теж їх понаставили. Прорвемось.

І як СЕС працює взимку? Читав що 5% від номіналу це ще добре. Тобто, ~500 Вт в кращому випадку, і то вдень? В мене є одна панель на 300 Вт, зимою вихлоп майже нульовий був.

якщо посеред темного міста під час блекауту ваша квартира буде сяяти як новорічна ялинка, то ваше житло буде першим в черзі на пограбування незалежно від криміногенної ситуації:)

Тому штори «блекаут» рулять)

В мене вони з’явилися набагато раніше, бо ...дьский фонар на сусідній вулиці задовбав)

Якщо посеред темного міста ви будете в неопалюваній квартирі — то повірте, вам буде точно не до освітлення.

В конце октября было +10 (это до начала отопительного сезона)
В декабре было +16 (это при полном перезапуске системы отопления, батареи были холодные 2 дня)

Освітлення потребує на 2 порядки менше енергії, ніж опалення, не проблема відносно задешево хоч на тиждень забекапити.

Це в вас просто газ ще подавали...

Здивований, що програмісти ще не розкупили приватні будинки в ближніх селах.
П.С. Зараз за кількамісячну ЗП пожна купити будинок з туалетом, грубкою і газом. І можливістю проести оптику))

+ набагато більшою можливістю бути запхнутим в бусік незламності, порівняно з багатоповерхівками Києва. Саме через це багато знайомих звалили з сел в більші міста ще в 2022

А такі садиби де ніх.. не проглядається двір і не прийнято все про всіх знать -то інші гроші.

Та півміста буде світитись, 300000 генераторів було продано за минулий рік.

зараз генератори копійки коштують і буде дивно, якщо люди чомусь подумають, що ця зима буде сильно легшою за попередню і знову відкладуть купівлю на останній момент, щоб порадувати бариг

Це для айтішників копійки. А для пересічного віддати 10к+ за генератор + 10к+ за зарядну станцію то великі гроші. Хоча так, більшість минулої відтягували до останнього і купували ледлампочки за 1500 гривень

Серед «пересічних» ніхто собі екофлоу і блюєті за тисячі доларів не купує.
Скажу по досвіду своїй пересічних родичів: ніхто ніякі зарядні станції за 10+ не купував. Дядко взав звичайний свинцевий акум за 2 тисячі + акум, який знімав з машини (у нього жигуль), десь за тисячу знайшов у знайомих інвертор, зарядне з 220 у нього уже було (див марку авто :)). Коли акуми були близькі до розрядки і зарядити ніде — заводи Жигуля. Ось так і пережили.

Тут не стільки наявність грошей грає роль, стільки руки з правильного місця.

Серед «пересічних» ніхто собі екофлоу і блюєті за тисячі доларів не купує.

Серед айтішніків (і навколо) теж далеко не всі. Минулого року багато консультував по цих питаннях, то якось більше питали «чи можна зарядне від автомобіля начепити на акум на постійній основі, щоб не перекидати контакти?», а не «взяти блюетті чи екофлоу?»

Інвертори 12-24 -> 220 В на 700 Вт постійної потужності (3 кВт) пікової з чистою синусоїдою зараз коштують по 1600-2000 грн. Навіть «пересічні» можуть собі спокійно дозволити.

Компові ДБЖ не розраховані на постійне навантаження, так що як мінімум треба допилювати додаткове охолодження. А в деяких дуже вумних ще й таймер стоїть, який примусово вимикає ДБЖ через певний час роботи. Краще вже інвертор.

100 ватт тянет и без доп охлаждения

Якщо немає таймеру — так, може тягнути

к инвертору надо еще зарядка и доп переключатель

До ДБЖ теж потрібно зарядний, бо вбудований розрахований на маленькі акумулятори і відповідно на невеликий струм заряджання. Хоча в умовах 2+/4- жодний свинцевий акум не врятує, тупо не встигатиме заряджатись, проходив особисто.

свинцовый акум очень быстро заряжается до 80 процентов

Ніяк... «Класичний» режим заряджання свинцових АКБ — 0.1С (1/10 «ємності»), тобто 10 годин. Хімія таких акумів за 100+ років особливо не змінилася, можливо сучасні (свинцеві ж) акуми приймуть 0.2С, далі — я б не ризикував взагалі.

Це той режим, ня якому я виживав, поки не підключив резервну батарею LiFePO4 із власним зарядником. Бо мати два акуми по 100 А*год, а встигати вкачати в них за 2 години нещасних 500 Вт, які потім потрібно розтягувати на чотири години — таке собі задоволення. Проте дійсно краще, аніж нічого.

Там трансформатори часто працюють з великою індукцією, жеруть десятки Вт на холостому ходу і відповідно гріються. Ну і слабка зарядка, без додаткової при віялових відключеннях швидко висадиться в нуль.

Це правда, пам’ятаю жваве обговорення даної темки на доу. Не всі ж помідори з 5к уе.
А взагалі зараз час докупувати, якщо хто не встиг. Бо почали форсити темку говорящі голови, попит почне підвищуватись. а ціни поки ще залишились нормальними. Докупив ще одну станцію, для цікавості подивився історію цін на хотлайні. Кароч, не дай бог знов буде та фігня, то ціни будуть x2.5-x3

ну минулого року «взяти блуєті чи екофлоу» означало переплатити вдвічі-втричі. От зараз більш-менш можна вибирати. поки що.

Знайомі програмісти та тестувальники, які більш-менш зналися на електриці купляли гелеві чи як вони там правильно називаються акумулятори по 5000 грн, лампочки на 12В, інвертори з 12 на 220 та будували власну систему живлення помешкання.

Я також думав про щось подібне та так, щоб встановити автоматичний перемикач на вході в квартиру, але пересидів зиму в селі та забив на ідею)

Дуже добре знайомий мені :) фізик-експериментатор (за сумісництвом програміст... чи навпаки?) інтегрував безперебійну систему живлення безпосередньо під час ремонту квартири в 2015-му, розгорнув першу лінію (на тих самих гелевих акумах) в 2021-му, другу (на LiFePO4) — на початку 2023-го і більш-менш комфортно пересидів зиму в квартирі.

sl8.online/...​0Q2cQcgbKbZaAIpZe2jJI0H0X

Дякую за посилання на фото зі схемою!

А він не рахував можливість підключення сонячної панелі на балконі до вже готової системи? Чи матиме сенс?

Він — це я і є :))) Щодо сонячних панелей — на балконі сенсу немає однозначно, знімете з неї хіба телефон зарядити (і то не факт). Колись планував купити парочку, встановити на дах і погратися, але зараз «трохи» не до експериментів.

Точно спрацює маленький інверторний генератор на вулиці, подовжувач на пару десятків метрів і блок LiFePO4. Виніс генератор — «забив» акуми за дві години — користуєшся електрикою 4-5-6... годин в залежності від потреб. При умові автономного опалення, старлінку та працюючих мереж газопостачання та водопостачання/водовідведення можна не просто вижити, а навіть і продовжувати повноцінно працювати.

Точно спрацює маленький інверторний генератор на вулиці, подовжувач на пару десятків метрів і блок LiFePO4.

для зарядки батарей не треба інвертор там сам блок заряду по суті виступає як «інвертор» з постійного струму а постійний струм прямо з генератора робиться простим діодним блоком можна ще з додаванням товстенького конденсатора

тож для батарей зарядного вам потрібен той вхід який живиться від сонячних батарей там якраз постійний струм широкого діапазону напруги та потужності (сили току)

Виніс генератор — «забив» акуми за дві години — користуєшся електрикою 4-5-6... годин в залежності від потреб.

за таких умов (а воно реально так працює я перевіряв) краще мати запас акамуляторів щонайменше добовий запас + умовні 20% або принаймні добовий запас + «у економному режимі»

тобто грубо кажути най хата у середньому споживає за місяць 120 квт годин тож відповідно добове споживання 4 квт годин +20% най буде 5 квт годин треба батареї «ні в чом сібє нє отказівать»

звісно схема зарядки в ідеалі має заливати їх ну за годину )) хоча це звісно досить ідеально але треба дивитися на наявні доступні техніку зокрема той же ж генератор щоб двигун працював на оптимальному режимі тож якщо це десь 2 квт потужності чистої електрики (тут мінус інвертор дасть + у ккд схеми) то відповідно доведеться «маслати» по 2 години на день щоб заливати батареї добового рівня

ЗЫ: плюс здається таки краще 2 рази по 1 годині так краще для ресурсу батареї

Все так, от тільки з місцем в невеличкий міській квартирі зазвичай проблеми. Ну і коштує чимало.

За годину — це 1С виходить, формально можна, але мені здається, що 0.5С для LiFePO4 таки оптимальніше. Та й генератор таких масштабів вже по сходам не потягаєш — це не інверторний кіловатник у 10+ кг...

Та й генератор таких масштабів вже по сходам не потягаєш — це не інверторний кіловатник у 10+ кг...

50-кубовий мотор від мопеда видавав на скільки я пам’ятаю 5 к.с. це 3.5 квт метричних

Якщо людина відрізняє Д-6 від В-50, та ще й самостійно може присобачити до нього генератор з інвертором та системою управління — в неї майже напевно є нормальна майстерня, а отже проблеми розмістити генератор немає.

Навть двохкіловатний (реальні 2 кВт) інвертор вже важить 25 кг, і це порожній — без палива. rozetka.com.ua/...​/fogo-f3001is/p342299665 Щось на 4-5 кВт буде важити від 40, таскати його по сходах — задоволення нижче середнього.

Ахах, прошу вибачення, не звернув увагу на автора поста.

А від чого залежить кількість виробленої енергії сонячних панелей окрім яскравості сонця? Від кута сонячного проміння? Я в сонячних панелях не розбираюся, тільки бачив їх «ферми» по області.

І від інтенсивності, і від кута падіння, і від співвідношення сонячних/хмарних днів. Практичного досвіду із ними у мене поки теж немає, тому реальну ситуацію описати не зможу. А в інтернетах дужжже всяке пишуть.

Опишу досвід з такою панеллю rozetka.com.ua/ua/342475525/p342475525

Без доробок — нікуди не годиться — через від’ємний диференційний опір перетворювача напруги, вихід на USB стрибкоподібно при недостатній освітленості може вимикатись від перевантаження. Вихід на 12 вольт іде напрямую через діод від сонячних панелей, і свинцевий акумулятор буде сушити напругою до 16-17 вольт, якщо просто поставити і забути. Лише після дооснащення LDO на 13.6 вольт, можна безпечно безперервно дозаряджати свинцеві акумулятори.

Склопакет у киівських запилених умовах зжирає 30% ефективності, через подвійне відбивання і запиленість вікна ззовні. Орієнтація не перпендикулярно на сонце — ще відсотків 20. Потрапляння у тінь або хмарну погоду — ще у 4-6 разів менша потужність, свинцеве зимове небо — іще вдвічі менше.

Тож реалістичний середньорічний естімейт для квартири — діліть пікову потужність на 10-20, влітку вищезгаданої батареї з акумулятором від упса вистачає на підтримку заряду телефону тижнями, перевірено експериментально, але взимку довелось би мабуть всі вікна позаклеювати такими панелями.

Лише після дооснащення LDO на 13.6 вольт

MPPT контролер треба, а не просто тупий DC-DC, а то низький ККД буде при недостатньому освітленні панелі, або хоча б DC-DC, з відслідковуванням вхідної напруги, щоб зменшував вихідний струм якщо вона просяде нижче виставленої ефективної точки на ВАХ панелі.

MPPT контролер треба

Це якщо робити по книжці, а не по реальності.

Чому взагалі свинцевий акумулятор, а не значно зручніша зарядка телефону або павербанку напряму — бо ну зробите Ви чесний MPPT, ну підключите до нього телефон або павербанк — Вам дуже пощастить, якщо там буде неефективний LDO в контролері заряду, а не щось розумне, що плавно буде підвищувати струм заряду, запам’ятовуючи рівень просадки до скажімо 4.6 вольт у розрахунку на погану зарядку з гнилим кабелем, якщо це станеться при слабкому стартовому освітленні — телефон так і буде цідити ці стартові 100 мА, навіть коли батарея з MPPT потім зможе видавати ампери. Значно надійніше забирати всю енергію проміжним акумулятором, а потім вже окремим DC-DC з QC заряджати телефон.

Між тим, спадна вольт-амперна характеристика панелі з 10 елементів добре нагадує вольт-амперну характеристику зарядного пристрою, тому доцільніше якраз взагалі без контролера підключати гаджети на зарядку напряму (або через нестабілізований DC-DC, який просто відмаштабує ВАХ), якщо знову ж таки, він не надто розумний, щоб запам’ятовувати ці пороги. Зокрема, павербанки Xiaomi не запам’ятовують, телефони Samsung — запам’ятовують.

Далі, власне споживання MPPT-контролера буде відчутним, якщо він узятий з великим запасом по потужності, або він може мати пороги роботи, і при зимовому освітленні навіть одиниць міліампер не видасть.

Ну і оптимізувати там особливо нічого — при напрузі холостого ходу в 16-17 вольт для кімнатної температури, точка максимальної напруги буде якраз в районі 13.6 вольт. У всьому розумному діапазоні напруг (10-14 вольт), втрати на неоптимальності цієї точки будуть відсотків 15. Сильніше відхилення буде, якщо виставити батарею назовні, під жарке сонце, або навпаки, в мороз при сильних мінусах, але це ніщо, у порівнянні з впливом хмар, втратами від розміщення за склопакетом чи орієнтації не на сонце.

Вам дуже пощастить, якщо там буде неефективний LDO в контролері заряду

Це про лінійний стабілізатор? А то незрозуміло при чому тут LDO і нащо йому там бути LDO коли вхід 5в, а вихід 4.2/4.35. Нема там лінійних зарядних контролерів, якщо вони заряджаються струмом більше 0.5-0.7А, а то б на контролері розсіювалося більше 1 вт тепла при повністю розрядженому акк, що просто було б проблемою і без огляду на втрати.

телефон так і буде цідити ці стартові 100 мА

Там алгоритм з постійним відслідковуванням напруги і покроковим інкрементом-декриментом струму, а не запам’ятали перше прийнятне значення і воно буде до кінця циклу заряду. Можете купити USB power monitor + сонячну зарядку погратись ну чи просто на лабораторному бп покрутити.

(10-14 вольт), втрати на неоптимальності цієї точки будуть відсотків 15

Дуже оптимістично. При хороших середніх умовах освітлення може і вистачить топології китайських садових світильників на сонячній батареї. А так в умовах міста, коли сонця недостатньою і у нас нема великих площ під зайві панелі на фасаді, буде повне розчарування. Треба щоб панелі мали куди більшу напругу за акк, та нормальний контролер. Малопотужні китайські MPPT модулі менше 10$, було б на чому економити.

втратами від розміщення за склопакетом

Та хто таке буде робити? Це треба бути зовсім вже того, щоб купувати і ставити за вікном :) Панель на кронштейн для кондиціонера щоб стояла під 45 до градусів мабуть єдине практичне рішення для квартири.

Нема там лінійних зарядних контролерів

Так, і це проблема у даному контексті, бо дешеві китайські гаджети на чомусь типу TP4056 заряджатись будуть непогано, а всяке розумне — ні.

Там алгоритм з постійним відслідковуванням напруги і покроковим інкрементом-декриментом струму,

А потім ловити гарні каскадні резонанси або свистіння дроселів, коли частота цього сканування почне резонувати з частотою роботи захисту від перевантаження зарядного пристрою? Теоретично можливо, але в хардварній інженерії не люблять іти на ризики ради рідкісних юзкейсів.

не запам’ятали перше прийнятне значення і воно буде до кінця циклу заряду

Саме так себе і веде Samsung M31, лабораторним блоком живлення перевіряв.
Ну бо з чого б це для мережевого зарядного пристрою з кабелем з високим опором ситуація в проіесі роботи раптом би ставала краще? Логічне рішення.

Дуже оптимістично.

Що значить оптимістично, хоч візьміть рівняння діода і джерело струму і порахуйте аналітично, хоч електронним баластом типу такого www.aliexpress.com/...​tem/1005005322004120.html побудуйте навантажувальні криві, і переконайтесь самі, що максимум — дуже пологий.

Більше того, на потужностях нижче кіловатт, дуже мало хто заморочується у цих контролерах з чесним MPPT у сенсі активного сканування мінімуму, більшість контролерів якраз фіксують вхідную напругу незалежно від струму, у кращому випадку з періодичним заміром Open circuit voltage з виставленням 76% від виміряного значення, або з виставленою фіксованою напругою і поправкою від температури панелі, вимірюваної терморезистором.

Наприклад, гляньте на даташит на Вами ж наведений приклад контролера:
www.consonance-elec.com/en/85.html

CN3722 adopts the constant voltage method to track the photovoltaic cell’s maximum power point. From I-V curve of photovoltaic cell, under a given temperature, the photovoltaic cell’
s voltages at the maximum power point are nearly constant regardless of the different irradiance
Та хто таке буде робити?

Той, кому ці сонячні батареї потрібні як джерело енергії «останнього шансу», про що і мова у вітці. Одна справа, коли такий гаджет десь валяється під ліжком роками, і у випадку гіпотетичного місячного блекауту дозволить хоч якось заживити радіо або навігатор, і зовсім інша — активні ремонтні роботи у квартирі, якщо вже робити якісь зовнішні кронштейни, то вже під бензогенератор...

А потім ловити гарні каскадні резонанси або свистіння дроселів

Хм які резонанси? Від чого? Мікроконтролер умовно пару разів в секунду читає напругу на вході через ADC та якщо воно більше мінімального порогу, додасть (чи відніме, чи обнулить) одну одиницю чи дельту на PWM/DAC для входу DC-DC з опорним значенням струму. Які тут резонанси якщо контролер просто виставляє опорну напругу на зворотному зв’язку, щоб обмежити струм. Конкретно який там алгоритм вираховування то вже таке.

Ну бо з чого б це для мережевого зарядного пристрою з кабелем з високим опором ситуація в проіесі роботи раптом би ставала краще? Логічне рішення.

Бо був поганий контакт, відходив кабель, що постійно було в мікро-юзб, а юзер поправив. Це вже як не зважати що є повербанки, у яких могла трапитися якась просадка на момент, чи цілий клас зарядних від сонця для кемпінга.

Саме так себе і веде Samsung M31

В мене китаєць і він веде себе адекватно, десь по 70мА нарощує зі стартом з 100мА.

заморочується у цих контролерах з чесним MPPT

Якщо чесний це типу активний, де точку динамічно заміряє і вирахуває контролер то так. Але навіть з константною точкою виставленої під панель, воно дасть кращі результати, чим просто PWM і тим більше діод.

активні ремонтні роботи у квартирі

Ну логічно, що під ремонти тільки генератор як це і роблять без доступу до мережі, а не ліпити кучу інфраструктури з запасом потужності, бо може коли ремонтні роботи будуть...
Для постійного виживання генератор не годиться, бо наявність пального не гарантована, а шум та сморід нікому не сподобається, якщо це не епізодично. Навряд чи хтось в квартирі планує щось більше чим мінімум виживання і для роботи, а там і панелі в 150вт щоб без напрягу назбирати за літній сонячний день 500вт*г аби живити ноутбук з PD, 12в світло та заряджати телефони.

так воно і є. я от інколи проходжу дивлюся — людина поставила 4 промислові на балконі — ще до 20 року. але ж був вільний балкон точно на південь будинок

Дякую за інформацію.

Так, в інтернеті пишуть абсолютно протилежні речі та не зрозуміло де правда, а де реклама.

Дивився якось огляд будинку в Каліфорнії, де власник весь дах заліпив панелями. Казав, що по-перше, ціна електроенергії виросла в порівнянні з централізованою подачею, а по-друге, що йому з кондиціонерами тієї системи не завжди вистачає. Але при наявності власного будинку, я б спробував збудувати щось таке.

Із власним будинком можна і треба будувати СЕС, пару вітряків, парочку заглиблених дизель-генераторів, сховище палива, води тощо... А можна і не будувати, якщо правильно визначитись з кантоном :)

ось цей жевжик у хвранції собі панелі поставив youtu.be/v-G2EM1ahVo (канал не профільний). Кожного разу, коли заходить мова про сонце він окремо наголошує, що йому вигідно бо альпи і багато сонця і просто цікаво.

Дякую, подивився відео. Було б цікаво ще на заміри подивитися: скільки його система виробляє та що він від неї живить. Бо як я побачив, на воду в нього сонячний нагрівач та незрозуміло чи є кондиціонери.

на каналі можна знайти ще з пів десятка різних відео «за жизнь» і різні деталі побуту (цікаве є про облаштування комину). на одному з них казав, що від колекторів відмовляється поступово і замінює їх панелями.

Хтось мені казав, що якщо ваш балкон не в сонячній Каліфорнії то до сраки ті панелі. В тому сенсі шо телефон ви зарядите зимою і все

Та і в нас країна різноманітна: на Львівщині хмарно з дощами влітку, а на Херсонщині сонце палить. Тож ще може регіон грати роль так, що панель влітку буде норм.

Трохи вище пан Сергій описав свій цікавий досвід з однією панеллю сонячною.

ну в квартиру жигуль не поставишь, а свинец заряжается ооооочень долго. 30% емкости заливалось гдето часов 6-8

Це якийсь неправильний свинець чи зарядне, стандартний струм заряду 0.1 ємності за годину, якщо не шкода акумулятору — 0.2

стандартные ограничения при зарядке 14.4в 6а. аккум 60а\ч необслуживаемый

Ті, що я дивився, 0.2 максимальний (рекомендований, звісно, 0.1). Звичайний мультигелевий: logicpower.ua/...​gelevyy-lpm-mg-12v-100-ah, для любителів акб-панку: logicpower.ua/...​areya-lp-4-opzs-2v-280-ah

заряд идет с ограничением напряжения (14.4В для необслуж) и на самом деле 0.1С это максимальный и может его не достигать при зарядке. чем больше заряжена батарея тем меньше ток. у меня выше 3.5А не поднимался

Це знов ж таки залежить від АКБ. В того мультигелевого, що я посилався, там 14.5-14.9 при роботі в циклічному режимі. Треба дивитися, що в інструкції, у нормальних там ще й графіки є, бо 30% за 6-8 годин це щось дивне, свинцеві повільні, але не настільки.

Ну у моїх родичів, незважаючи на їхній матеріальний стан, робота віддалена за компом (дядько перекладач), тому і довелося якось трохи прибарахлитись. А так звичайно можна і на такому сетапі. Правда при довгому блекауті доведеться бігти до пункту незламності декілька разів.

А для пересічного віддати 10к+ за генератор + 10к+ за зарядну станцію

Нащо пересічному генератор? Генератор треба щоб робоче місце зробити з пк, а для освітлення вистачить акумуляторних ламп за три копійки та повербанк для смарфонів під розваги.

купували ледлампочки за 1500 гривень

І це свинство... кому війна, а кому надприбуток в десятки разів.

Генератори не рятують від
1. холода, якщо не індивідуальне опалення
2. відсутності зв’язку та інтернету (старлінк для міста не дуже)
3. відсутності води
4. підйому на високий поверх
5. тотальної темряви, яка тисне на психіку

холода, якщо не індивідуальне опалення

Дивлячись який генератор. Якщо є пару вільних кіловат — можна «підпертися» інверторним кондиціонером, нормальні (колись) працювали до мінус 15, сучасні може і ще нижчі температури витримують.

відсутності зв’язку та інтернету (старлінк для міста не дуже)

Цілком нормально старлінк, другий рік користуюся саме в місті.

відсутності води

Скоріше «відсутності водовідведення». Бочку на 100-200 л можна інтегрувати в систему водопостачання квартири без особливих проблем. В тому році купив майже всю комплектуху, але до купи не зліпив, в цьому треба доробити.

підйому на високий поверх

Таке є. Для зовсім відбитих у технічному плані можна організувати електричний тросовий підйомник на балкон :)

тотальної темряви, яка тисне на психіку

Як раз масова наявність генераторів від тотальної темряви і рятує.

Якщо є пару вільних кіловат — можна «підпертися» інверторним кондиціонером

Тут обережно, бо далеко не з кожним генератором компресор може нормально запуститися. Особливо якщо генератор слабо навантажений. Простіше нагрітися напряму спаливши бензин/дизель.

нормальні (колись) працювали до мінус 15

І який при −15C типовий COP з врахуванням розморозки? Сильно краще ніж у масляного радіатора?

Простіше нагрітися напряму спаливши бензин/дизель.

От до речі так, портативні дизельні нагрівачі встановлюються відносно просто, мають відокремлену камеру згоряння та достатньо тихі в роботі.

І який при —15C типовий COP з врахуванням розморозки?

Спробував поносорити — щось не дуже конкретні цифри виробнники показують...

Та фігові там цифри, колись шукав, чим ближче до кінця робочого діапазону, тим ближче ККД до одиниці (тобто, скільки загнав електрики, настільки й нагріло). Якщо ми про квартиру, тут простіше грітися газовим обігрівачем, на відміну від рідкопаливних вони не смердять. Але треба обов’язково прогріватись поки не спиш і потім лягати, бо заснути — можна й не прокинутись.

Вони то не смердять, але чадного газу виділяють немало. У мене датчик СО розривався уже після 20 хвилин увімкненої грілки на 1.5 кВт

Якщо брати рідкопаливні із окремою камерою згоряння (Webasto та подібні) — вони не смердять. А використовувати в квартирі хоч газовий, хоч рідкопаливний обігрівач без витяжки — така собі забавка.

Витягувати обов’язково, що те, що те. Інакше може бути дупця.

1. Чому? Є електропростині, які споживають до 100 вт/год. Це перше що прийшло в голову
3. Запаси можна зробити. Тут проблема буде більше в каналізації.

Я електропростирадло грівся собі спокійно від аккумулятора, коло не було опалення в квартирі. У мене 50 Вт, але вмикаю на 25 Вт і вистачає з головою, якщо укритися простирадлм, а зверху покласти середньотеплу ковдру.

1. Дякую за пораду, обов’язково замовлю собі.
3. Запаси робили, але вода дуже холодна, а гріти можна тільки якщо газ є, в новобудовах часто тільки електрика.
Хоча мабуть можно спробувати туристичний пальник, хз наскільки безпечно для постійного використання в квартирі.

1. холода, якщо не індивідуальне опалення
4. підйому на високий поверх

Физическая нагрузка из пункта 4 решает проблему из пункта 1. Можно еще попробовать педальный генератор найти/сделать/купить

да шо ты со своим холодом, купи леер 7 и не парься. с тебя в квартире 10 потов стечет

леер 7

можно чуть подробней, не гуглится

Ага, і греміти цими генераторами так, що ані реальну перестрілку ані рух танкових колон буде просто не чути.

А ще воняти так, що дим від реальних пожарів буде здаватися чистим повітрям...

:D

Ви прямо як не зимували в Україні. Все місто гриміло-смерділо. А що робити?

Ну, якщо Дніпро — це не Україна, то так, я не зимував в Україні :D:D:D:D

Так а що зробиш? Але це не відміняє факту сморіду та грому...

та ладно, у всех уже есть минимальные источники света

Ще сусіди задовбають стукати — дай телефон/планшет/ноут підзарядити. Перевірено.

подовжувач на паркан повісь, і на здоров`я )

Не буде. Жоден злодій не полізе в квартиру, де є ознаки присутності господарів. Звідки знати, в цій квартирі живе програміст з зп 5к чи Малюк Василь Васильович?

Ну те, що ти без зв’язків не значить, що у інших айтішників їх немає. :)

Та й люди часто переоцінюють свої знайомства, коли виникає реальна проблема — можуть просто в лице сказати «who the fuck are you?»:)

Так в цьому власне і вся суть. «Зв’язки» — це у нашому суспільстві така дуже міфічна штука, якій чомусь приписують якісь казкові бенефіти. Що типу, якщо на тебе наїхав гопнік, то приїжджає чорний гєлік і пакує усіх кривдників.

А насправді це просто корисні знайомства, які можуть допомогти у різного роду побутових задачах як ось знаходження хорошого лікаря для лікування специфічної болячки (якщо зв’язки у сфері медицини), постачальника будматеріалів, маляра для «ласточки», людину щоб дістати амуніцію і корисні дрібнички друзям на фронті тощо. Не більше, ні менше.

Будинок в селі, сарай дров на 1 зиму, старлінк, павербанк, генератор, 2 бочки бензину заповню ближче до зими. А ви і далі сподівайтеся на лайтову зиму із віяловими відключеннями.

P.S. Ну і патронів припасти не забудьте =)

Тоді вже краще дизельний або генератор з ГБО. Діжка з бензином і розпечений генератор таке собі поєднання.

Ти хоча колись в селі жив без благ цивілізації і ще в зимовий період ? Ходити в туалет і митися напевне теж в бочці будеш. Одночасно

Жив. Минулої весни. Тоді Вересень від зими не надто відрізнявся. А в чому претензії взагалі?!
Це явно краще, ніж в київській багатоповерхівці без тих самих благ цивілізації.

Ходити в туалет і митися напевне теж в бочці будеш.

В багатоповерхівці де не можна змити гімно в унітазі по причині тижневої відсутності води — ще гірше

у меня даже на даче сортир и душ с горячей водой в доме, а ты что на очко ходишь? и где это у нас села без благ цивилизации?

в карпатах таких каждый третий дом наверно

Придивляюсь до UPS потужністю в 4-5кВт, щоб тримав всю квартиру до 6-8 годин. З оглядом на попередню зиму, має вистачити на час відключень. Тільки тут вже не вийже звичайні AGM використовувати, тільки LiFePo4 із швидкою зарядкою.

і якого порядку там буде ціна?

Гібридні сонячні інвертори доволі дешеві.

На мінімальному режимі (освітлення, вентиляція, котел, комп, Інтернет) мій кіловаттний сетап (24В, 50 А*год LiFePO4) чотири години тягнув спокійно. Під кінець я обнаглів і додатково посадив на захищену шину холодильник — все одно вистачало. Так що 4 кВт може бути і забагато.

кіловатники в мене вже є :)

Хочу сетап такий, що і холодильник працював, а на додаток можна було чайник чи плиту, чи мікрохивльовку вмикнути. На щастя, в останній апдейт оселі, зробили розумний вибір і купили всю побутову техніку інверторну, тож, може, 4к і дійсно забагато. за моїми розрахунками, для звичайного користування 3-3.5к має вистачити. Але запас має бути :)

Майте на увазі, що для ДБЖ і гібридних інверторів рідко вказують холосте споживання, воно може доходити до 100-200 Вт для таких потужностей.

Дякую, матиму на увазі.

Питання в грошах (і в місці) — була б можливість, я б і собі батарею посерйозніше поставив. Але тут треба рахувати, бо батарея на 4 кВт може коштувати таких грошей, що дешевше буде ящик балонів купити і всю зиму підігрівати їжу на них (як я в цю зиму і робив).

До речі, класна ідея з мікрохвильовкою — треба спробувати до свого ДБЖ підключити. При тестах я навантажував десь до кіловатта (ДБЖ LogicPower, на чесних 1400 Вт), не думаю, що мікрохвильовка споживає більше.

Чекай, я писав про потужність, а не ємність :-D Ємності мені і в 1.5-2кВАг вистачить :)

Замість мікрохвильовки краще індукційна плита ;-) З нею можна більше всього зробити, а їсть — киць.

В нашому варианті важливіше таки ємність. Минулого року графік відключень був 2+/4-, як буде в цьому році — сказати складно. Добре, якщо краще, а як ні?? Тому я за те, щоб мати максимальний запас енергії, споживаючи його найекономнішим чином. Нагріти їжу можна і на газу з балончика, а ось котлу, компу та інтернету потрібна електроенергія.

Ну, газова горілка у нас теж є. Але тої зими жодного разу не скористались :) Всього декілька разів світла не було по 6+ годин ;-)

В будь-якому разі, якщо світло взимку в мороз пропаде більше, ніж на добу, то це сигнал валити із міста — після зливу труб, опалення до весни вже не буде.

Але тої зими жодного разу не скористались

От в мене як раз індукційна плита... Так що балонною доводилося користуватися регулярно.Та й в евакуацію її взяти простіше, якщо що.

можна було чайник

вмикати чайник від акумулятора це як топити пічку грошима)

Це на крайній випадок. Так-то, термоси у нас є і ми ними активно користувались всю зиму :-D

В мене li-ion 12V 100Ah + збірка 10шт від UPS 12В 7Ah (±60Ah)

паверы шмаверы... оружие покупайте, глупцы!

никто не будет сидеть в промерзшей многоэтажке
как только вдарят по ТЭЦ и город останется без тепла при минусе, из многоэтажек тут же сольют воду
у вас 3 дня собраться и выехать, если не починят за это время то уже и не починят

ктото живет в доме, ктото переедет в дом
а тут прямо список кого можно грабить

Очевидно, частных домов на всех не хватит, если многоэтажки начнут переезжать.

как только вдарят по ТЭЦ и город останется без тепла при минусе, из многоэтажек тут же сольют воду
у вас 3 дня собраться и выехать, если не починят за это время то уже и не починят

Это Харьков зимой. Вот только люди не уехали, а наоборот приехало еще больше.
И еще многоэтажки остывают не сразу.

жители киева переедут в нью васюки! ой простите, харьков

Ну так навчитися стріляти — це не інстукцію до павербанку прочитати. Хочеться ж купити якусь пафосну приблуду і впевнитися, що приготувався до зими, замість того, щоб реально займатися підготовкою до найгіршого.

На ARці треба відстріляти дуже багато партонів щоб вміло з нею поратись, а щоб вміло поратись не на полігоні ще більше.
Про болтовики та високоточну стрільбу взагалі мовчу. Там теорії тільки дай боже скільки тре проковтнути

скс в мусорник
помпу можно было бы рекомендовать до вторжения, но не сейчас когда куча нарезняка на руках

та не, не надо
100-300 вполне достаточно
главное холостить

Ну коли дійде до використання зрої цивільними, вже можна забити на вимогу тримати зрою розядженою...

Але так, влучити в мішень під наглядом інструктора і влучити у ворога в стані шоку — це дві великі різниці.

разряженое оружие єто когда нет патрона в патроннике, присоединенній магазин єто не заряженное оружие

Ха! Нашим ментам ще довго доведеться доводити, що вимогу перевозити зброю в чохлі скасовано. Дякую, що розбирати не вимагають.

Але, як я вже зазначив, все це не стосується ситуації, коли цивільним без зброї краще не ходити.

Не кожен айтівець готовий брати 2-тижневу відпустку щоб відбивати ключиці на полігоні.

А с 20? 30? 50? При колапсі правоохоронної системи відстрілюватись треба буде не лише в межах житла.

помпа с картечью это макс 30 м, пуля — 100
а дальше вы превращаетесь в мишень

Навіщо? Якщо потрібно — видадуть. А от хороший павербенк навіть на фронті самому купувати треба

Це тепер кожну зиму буде таке?

А що були приводи до сумніву? Літо/початок осені — усілякі аграрні штуки, пізня осінь/зима — енергетика. І так по колу.

Сподівався, що за рік починять і якось там прикопають від обстрілів. 8,5 млрд грн — це не такі вже великі гроші — по 200 грн з кожного українця.

Ну там проти нас більше навіть час грає аніж гроші. Високовольтне обладнання це не те, що можна от так просто купити. Там робиться проект, який може тривати і пів року і рік. Прикопати це взагалі довго. Теж проект теж чекати. А ще X-22 наприклад залишає після себе вирву метрів 8 у землі (на власні очі бачив). Тому прикопати це від безпілотників в основному.
Ну і ЛЕПи не закапаєш звісно
Ще підрив Каховської греблі таки вплинув на гідроенергетику вцілому. Читав про Дніпровську ГЕС — там збираються додатковий насип робити для збереження рівня води.

Високовольтне обладнання це не те, що можна от так просто купити.

Тим більше що воно здебільшого (пост)совкове і купити саме таке щоб просто замінити можна хіба що за поребриком.

Мені подобається ваш горизонт планування та оптимізм.

200 л бутильованої води (без електрики не працюють насоси на 16-й поверх), 5-літровий газовий балон, 100 Аг 12В LiFePO4 + GC160A12 на роутер і дублююче аварійне освітлення світлодіодами, 600 Аг 12В LiFePO4 + victron multiplus 12/1200 на робоче місце, 100 Аг 24В AGM + Powercom INF-1500 на запасне робоче місце.

На випадок блекауту на тиджень+ — десятки кілограм парафіну з аспірантських часів переплавлено на свічки, є десятки літієвих акумуляторів та саморобна рамочна антена на СВ діапазон, щоб приймати новини з Польщі і Румунії, якщо повністю зляжуть місцеві трансляції.

Але чесно кажучи, з минулого року значно погіршилась готовність моральна — якщо сама по собі підготовка всіх цих штук була по-своєму захопливою, дозволяла відволіктись від новин з зовнішнього світу і роботи, при цьому, відчувати певну гордість від самого факту продовження життя навіть у таких умовах, то при нинішніх скороченнях в ІТ доцільність таких укріплень дому у порівнянні з виїздом хоча б у західні регіони все більш сумнівна.

Головне, щоб нічого не взірвалося, а воду на 16-тий носити — хороша компенсація сидячому способу життя.

Але чесно кажучи, з минулого року значно погіршилась готовність моральна

А у мене навпаки. Плюс є якась цікавіть всі свої приблуди застосувати в реальних умовах. Звичайно буде краще, якщо ніяких тривалих блекаутів не буде, але особистов відчуваю набагато більшу і моральну, і матеріальну готовність.

Є Ecoflow, декілька павербанків (один може ноут заряджати), оптоволокно проведено в квартиру + стоїть міні USP для WIFIроутера, туристичний газовий пальник із декількома балонами, USB LED лампочки, які мало енергії беруть, котел включається від Ecoflow. Ще минулого року поміняв вікна на пластикові. То загалом впринципі трішки готовий=) Але хто зна, чого від москалів чекати, можливо цього разу буде більш жорстко. Бо останні рази в квартирі не було світла ніби максимум 14 годин. Це ще досить терпимо=)

добре шо є гроші знімати фільми про Поворозняка, бо кому треба та електрика взимку))
а по темі то готова з минулої зими: павери, екофлоу, ліхтарики, слава богу плита газова й газова колонка в квартирі, працювать буду на офісі, нічого не змінилось короче з минулого разу

Я щось пропустив, ДТЕК фільми про Поворознюка знімає?
Чи ви з любителів поєднувати смажене з коричневим?

Саме час купити акумулятори, інвертори та генератори, зараз вони в 2-4 рази дешевші ніж були під час блекаутів. Вода і газ в місті були і не зникали під час блекаутів

Вода і газ в місті були і не зникали під час блекаутів

У кого як, якщо при побудові будинку комусь не занесли, то на 16+ поверсі газу не повинно бути, а вода докачується електричними насосами.

У кого як, якщо при побудові будинку комусь не занесли, то на 16+ поверсі газу не повинно бути

Так само ставлять насоси підкачки на газ. Як приклад crystal avenue на петропавлівській борщазі.

Це і називається занесли:
e-construction.gov.ua/...​39736343151891?doc_type=2

Встановлення побутових плит, теплогенераторів з закритою камерою згоряння, з використанням колективних димоходів, допускається для будинків заввишки до 10 поверхів включно.

В радянські часи ліміт був 16 поверхів.

з використанням колективних димоходів

Можливо питання саме у цьому, бо турбокотел може спокійно бздіти скрізь стіну на вулицю, що є дуже поширеною практикою

Так, але зробити подібний вихлоп від кожної квартири без обшивки стін рядами оцинкованих труб і спеціальних вимог до обшивки утеплювачем, або без свідомого порушення будівельних норм, неможливо.

без обшивки стін рядами оцинкованих труб

Мм.. ти мабуть турбокотел ніколи не бачив)
Ніякі труби не потрібні по стінах, штатна коаксіальна труба довжиною у метр закриває усі питання (там повітря забирається по зовнішній, а вихлоп йде по внутрішній, ще й рекуперація як бонус). Ніяких спеціальних методів оздоблення зовнішніх стін теж не треба, бо воно майже не гріється. P.S. я таких котлів сам три штуки повісив, тому знаю предмет не теоретично...

Це малось на увазі, якщо по діючим будівельним нормам все робити — вихлоп має бути суцільною металевою трубою догори, щоб викидався вище рівня всіх вікон і була пасивна тяга.
Звісно строгість цих законів у нас нульова, а зміст не поспіває за реальною технікою...

вихлоп має бути суцільною металевою трубою

Ніт, не має)
unidim.com.ua/...​/blog/koaksialnyy-dymohod

була пасивна тяга.

Для турбокотла вона не потрібна, там примусовий впуск/випуск

Ти ж під блекаутом розумієш саме блекаут, а не віялові відключення?
Якщо так то в мене газ і вода зникали на першому поверсі як і по всьому місту.

Різниці немає — електроплити і вода переставали працювати віялово разом з електрикою.

Для мене є і дуже суттєва. Віялові 4-години без, 4 із світлом. Вода, газ є (навіть якщо нема у тебе у когось із знайомих є і можна помитись)
Блекаут — немає ніфіга. Навіть мобільного зв’язку і радіо, а люди йдуть пішки по тонелям метро. Не має цього більше доби і ти взагалі не знаєш що коїться та не маєш зв’язку із рідними. Добре що було таке тільки один раз і сподіваюсь більше не повториться.
Тому я розділяю блекаут і тимчасові труднощі

Тоді вже була зовнішня потужна антена хвильовий канал для GSM. Радіо із зовнішньою антеною не було, але в авто досить потужна антена + із радіоприймачем експерементував дідівськими методами різними із дротом який підвісив на дерево. Тиша по усім каналам тому реально зв’язку не було

У дні реального дводенного блекауту зате АМ-діапазони ставали кристально чистими, на середніх хвилях є російськомовні польскі і румунські новини, на коротких — BBC. Але увесь час працювали місцеві FM-станції з телемарафоном, тому прямо-таки вакууму не ставалось.

У нас нажаль у місті FM замовкли. На перший блекаут у них не було ніфіга. А середні та короткі хвилі нічим ловити було.
Але на другий блекаут вже із радіо було краще (зловив із сусіднього міста) та і зв’язок мобільний нормально зловив одну вишку (ті що у зоні досяжності телефону всеодно тухли, а деякі і при віялових більше 2-х годин не тримались)

Навіть якщо нема у тебе у когось із знайомих є і можна помитись

Заносити воду на 16-й поверх те ще задоволення, мати знайомих у мегаполісі поверхами нижче, які б пустили помитись — то взагалі фантастика. По відчуттям, половина взагалі виїхала, а їх місце зайняли переселенці.

Це добре, що вода не зникала, бо насоси працюють від електрики. У нас місцевий Водоканал пізніше ледь отримав кілька потужних генераторів, але нова проблема — не вистачає якогось дорогого суперпотужного кабеля, щоб їх підключити.

Кожен водоканал таке отримав. Але мабуть більш критично це все ж для котелень.
Квартиру забезпечити запасом питної та технічної води легше ніж протопити. Та і простої взимку критичніші. Можна тупо не запуститись.

У кого есть опыт запитывания дома/квартиры от электромобиля через так называемый V2H розрядник? первый этаж строго фонда позволяет заниматься таким, однако не внушают инверторы китайского производства. Не навредит ли электромобилю такая практика?

Я минулого року основні потреби перекривав звичайним інвертором від 12в акума. Більшість електричок вміють підзаряджати 12в акум від ВВБ (треба почитати конкретну модель, можливо потрібно залишити авто увімкненим). Так, дуже багато втрачається на перетворення 400 −12 — 220 змінної, але світло, ноут, роутер холодильник майже не відчувається.
Але для таких маніпуляцій робіть окрему лінію, ніяких Вилка-вилка.

подскажите пожалуйста модель инвертора, которым пользовались

Ну досвід вже є і все що потрібно теж є тому легше буде.
Але судячі з того, що на тому тижні одна блискавка змогла залишити пів Дніпра і деякі райони без світла на досить довгий час то кацапні теж легше буде тому звісно не розслабляємось

Газовий балон та куча паверів та свічок дома (і три ноутбука), технічна вода та пледи.

А в офіс на метро і там є генератор, старлік, печиво, чай, газ.

Так то я готовий, але 17 поверх то ух

А в офіс на метро

Після однієї атаки, яка ввела місто в повний блекаут топав я по тонелям метро пішки. Тому нах то метро.

Газовий балон

Особистий не дуже позитивний досвід: у кого металеві балони — терміново переходьте на полімерні (пластикові) — вони зараз коштують копійки в тому ж епіцентрі.

А що з металевими не так, крім порожньої маси?

Безпека не дуже, особливо коли заносиш з морозу в тепло. У мене через великий тиск з редуктора почало дітравлювати і трохи загорілось це діло. Добре, що вдалося загасити, накинувши куртку.

А в композитних балонів одні плюси (ну крім того, що коштують вони дещо дорожче).

Обслуговування генератора, 4 кВт батарей, бочка та насос для подачі води в будинок. Та й все.
буде гірше, у русні 8 місяців на розвідку як краще знищити енергосистему, підготуються. Лише повітряний щит нас захистить, а для цього партнери мають надати сучасні системи ППО, а ми покращувати те що є.

у русні 8 місяців на розвідку як краще знищити енергосистему, підготуються.

Так і у нас ППО набагато краще, ніж раніше. Найновітніші системи стоять, кількість звичайно невелика але все ж, небо і земля порівняно з тим що було восени. А у русні дрони і ракети такі ж, хіба що з незначними модернізаціями.

Так у русні шахедів стало набагато більше. Ракет вони можуть сотню виробляти на місяць. ППО прикриває найважливіші об’єкти, великі міста. І то не на 100%. А біля кожної станції, леп не поставиш. Тож нажаль зберігається паритет. Треба розуміти, що легше не буде, і якщо є можливість готуватись, чи апгрейдити сетап автономності

ППО у нас краще, але треба розуміти, що якщо постане питання захищати якісь заводи ВПК, які хоч якось функціонують, чи ту ж Ладижинську чи Бурштинську ТЕЦ, або трансформатор в якомусь селищі — відповідь буде очевидною. Тому готуватись треба

Підтримую обладнання в робочому стані, проводжу регулярні перевірки та «навчання», щоб впевнитись, що всі системі в нормі.

Блін, треба заїхати теж генератор завезти. Дяка що нагадав.

Про оливу не забувайте — можливо, її вже треба замінити, дивіться інструкцію до конкретно Вашого генератора.

3й этаж (не нужен лифт), газ, блюэтти, 2 интернет провайдера и потенциальная возможность зарядиться/помыться/поработать/погреться в офисе в 10 минутах езды от дома общаком или 35 минут пешком.

До речі, як показала практика на одному з об’єктів, 2 провайдери пробелму часто не вирішують, в мене вирубались майже одночасно. Краще різні технології

Підписатись на коментарі