Чи був хтось засуджений за ухилянство?

Шановне панство! На нашому форумі є дуже багато топіків про те, хто як ненавидить/кохає рідну неньку Україну, як тікає з неї або робить усе для перемоги. Думаю за півтора роки війни стало зрозуміло, що війна як мінімум на ще такий же період, а може й рази більший. Рано чи пізно держава захоче, щоб ви виконали свій конституційний обов’язок, але ми ж демократична країна і кожна людина має вибір. (Sarcasm) Ухилянство — це теж вибір.

Отже є стаття:

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Згідно цієї статті можно сісти від трьох до п’яти років.

Я за увесь цей час бачив лише декілька статей у інтернеті про умовні вироки, та здається один про зміну умовного на реальний у три роки. Щось ну дуже лайтово, порівнюючи, що альтернатива це вмерти.

На форумі так тисячі тих, хто не хоче за будь-яких умов воювати, то чи має хтось практичні кейси, може через знайомих?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В пошуку по судовому реєстру такіих справ тисячі, більшість дали умовно 3 роки, але вистачає реальних вироків.

ІМХО, замість того щоб думати про умовний термін краще готуватись до тилової і технологічної спеціальності (типу ремонт дронів) і вивчати як можна вплинути на те куди тебе приписують (і мати різні аргументи включаючи $).

Бо якщо вигрібати будуть асіх підряд, то і з умовним терміном візьмуть

Вибачте, але для кого саме це краще?

ремонт дронів

не обов’язково, там є і для ІТ задачі, щоправда, більше про ML, Big Data і т.д.
якимось верстальником влаштуватись не вийде, але якщо є компетенція у вищезгаданих областях, то можна туди попроситись, якщо б виходу вже не було

типу ремонт дронів

Для цього треба дрони виробляти. Поки цього не видно, хлопці на передовій повідомляють, що війну дронів ми програємо.

Типова справа:

Гусятинський районний суд Тернопільської області («18» липня 2023 р. Справа № 596/801/23)

ВСТАНОВИВ:

06.04.2022 року рішенням військово-лікарської комісії ОСОБА_4 визнаний здоровим та на підставі ст. 39 «в», Розкладу хвороб придатним до проходження військової служби.

У подальшому, 28 лютого 2023 року ОСОБА_4 належним чином вручено повістку із зобов`язанням прибути о 09:00 год. 10 березня 2023 року до ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 , для призову на військову службу за мобілізацією.

Проте, ОСОБА_4 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, без поважних причин відмовився від проходження військової служби та у зазначений день і час не прибув до ІНФОРМАЦІЯ_3

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винуватим в пред`явленому обвинуваченні за ст.336 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років 1 (одного) місяця позбавлення волі.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Згідно п.п.1,2 ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Ну от, про що я і писав.
Після закінчення війни Україні слід очікувати позовів від українців у ЄСПЛ.

Цікаво що там по апеляціям по таким справам. Особливо до верховного суду як останньої інстанції

ІМХО, ОСОБА_4, була так залякана, що їй поточне рішення суду — це перемога і успіх.
Чи ви про апеляцію зі сторони звинувачення?

Сумніваюсь, що є шанси виграти апеляцію, якщо процедура мобілізації була реально дотримана або якщо немає доказів зворотнього

Всі кейси, що я бачив в неті — давали навіть не умовний термін, а випробувалиний період.
І тут виникає питання — а чому так? Часом чи не тому, що заборони на виїзд не існує?
Але треба бути обережним, бо якраз за пепрешкоджання роботі працівникам тцк я бачив справжні терміни.

На практиці, дають умовний термін на рік, так по закону він не звільняє від мобілізації, але на практиці я не знайшов в реєстрі судових рішень щоб судили по статті 336 повторно.

Я більш ніж впевнений, що більшість кто косив перший раз, буде косити і в другий.

У 99% навіть не умовний, а випробувальний.

Умовне засудження — народна назва звільнення від відбування покарання з випробуванням.

uk.wikipedia.org/wiki/Умовне_засудження

Не знав цього. Дякую за пояснення.

наказ Міністерства оборони України № 337, в якому йдеться про те, що у разі мобілізації засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, під час дії особливого періоду в Україні до закінчення іспитового строку копія судового рішення передається уповноваженим органом з питань пробації, на обліку якого перебував засуджений, до військової частини за місцем проходження військової служби. У разі виявлення факту призову засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, на військову службу під час дії особливого періоду Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надає уповноваженому органу з питань пробації інформацію про військову частину, в якій засуджений проходить військову службу, її місцезнаходження та витяг з відповідного наказу.

«Тобто отримання вироку суду за 336 статтею Кримінального кодексу України за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не є фактичним порятунком від непотрапляння на військову службу», — підсумувала Кравченко.

www.unian.ua/...​inciv-video-12300567.html

Цікаво що по факту. Адже брати таких на службу це додатковий бюрократичний гемор та відповідальність. Та і особа яка дійшла до цього етапу «квесту» явно не мотивована служити. Воно їм треба?

ну, на тиждень у окоп під артилерію і назад вперед ногами) хтось і цю роль має грати)

Не припущення, а пруфи цікавлять.
Особа на випробувальному терміні із зброєю в руках. Я такий на місці військома, який тепер за нього несе відповідальність — а що якщо він з тим автоматом ...

«Пруфи» — знайомий військовий ще з 2014 року домовився за посаду у військоматі, виписує повістки. Що тоді, що зараз — їм абсолютно пофіг на мотивацію і на минулі «заслуги» ухилянтів. Їм пофіг, що ти крутий ембедщик, який може паяти електроніку, дрони. Якщо їм треба набрати певну к-сть стрільців — вони її набирають зі всіх, хто «під рукою».
Вони тупо складають списки і з них пишуть повістки.

Думаю на практиці не беруть, бо було багато вже справ де люди отримували би 336 повторно, поки що жодної не бачив, час від часу моніторю реєстр судових рішень.
reyestr.court.gov.ua

На всіх ухилянтів, по 2 солдати які с автоматами будуть везти в окоп не вистачить, багато людей будуть насмерть протистояти мобілізації, аж до в’язниці.

Думаю на практиці після умовного терміну їх вже не чіпають, простіше інших знайти і швидше.

Від мобілізації звільняють лише тяжкі та особливо тяжкі злочини. Таких виключають з обліку, їм і сидіти від п’яти.

Доповнення для тих, хто прочитавши комент зверху захоче скоїти такий злочин аби ухилитися — поки вас будуть судити, вас спокійно призивають, розгляд справи призупиняється, потім якщо доживете отримаєте свої N років

Що ж за країна така! Навіть сісти у тюрьму треба було до війни! Але спасибі за приклад роботи даного флоу.

они врут

Сильне звинувачення, але гуглити не буду, бо людина яка є єдиним підозрюваним по справі вбивства моєї тещі спокійно була призвана в армію, прокурор каже що процес продовжиться після демобілізації

Якщо запобіжний захід тримання під вартою, то не вигорить.

В моєму кейсі запобіжний захід закінчився, засідання щодо його продовження було проведено пізніше і суд не виявив підстав знову утримувати під вартою, вже три роки гуляє

поки вас будуть судити, вас спокійно призивають

а ви спокійно ухиляєтесь, бо в такому випадку вже нема чого втрачати))

В теорії ухилянт будь хто хто сам не прийшов

Якраз, на практиці ухилянь — той, кого осуджено. А поки без флаєра, то живи своє життя

Наприклад має військову присягу і сам не з’явився як по телевізору сказали про війну

в теорії — це той, хто пройшов медкомісію, визнаний придатним і отримав відповідну бойову повістку
все інше — це просто адміністративна відповідальність

В ак враховується срочка чи кафедра чи ато

Всі хто до певного віку і мали присягу?

Наявність звання у запасі та присяги не зобов’язує бігти у воєнкомат, немає такого закону. Від моменту складання присяги до моменту її дотримання людина може втратити придатність до служби. Тому поки медкомісію не пройшов — юридично не ухилянт. Навіть ухиляння від медкомісії, якщо воно доведене (якщо якимсь чином призовник таки потрапив у воєнкомат) — це адмінка.

Влада усіх яйценосіїв на гражданці так називає.
А адміністративна відповідальність після першої прогулянок повістки на медкомісію. За другу вже кримінальна

Можуть дати умовний срок і відразу мобілізувати ;)

Приклади? Саме вони цікавлять. Пруфи якісь

Я чув про набагато більшу вже статистику. Вже сотні вироків.
Але так — в основному умовні, хоча є і реальні. Причому читав про одну справу де чоловіку дали реальний срок хоча інших судимостей чоловік не мав(але там він у суді щось тупив і мутив, вигадував неіснуючі болячки і т/д)
Більше цікавить практика коли після вироку суду людину все ж таки призивають. Таких кейсів поки що не чув, але юридично це можливо

Підписатись на коментарі